Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Iszonyatos Youtube-videó
  2011-02-21 23:43:18, hétfő
 
  Iszonyatos Youtube-videó összeégett líbiai katonákról

Iszonyatos videó látott napvilágot a Youtube-on. Állítólag líbiai katonák összeégett holttestei láthatók rajta.
A katonákat állítólag azért égették el elevenen Kadhafi emberei, mert nem voltak hajlandók a tömegre lőni. A CNN egyelőre nem tudta megerősíteni a videó hitelességét

Repülőkről lövik a tüntetőket
Harci repülőgépekről lőttek a tüntetőkre. A műveletnek számos halálos áldozata van. Egyes hírek szerint a líbiai vezető elmenekült az országból.
A líbiai fővárosban harci repülőgépek tüzet nyitottak a kormányellenes tüntetőkre - közölte hétfőn, szemtanúkra hivatkozva az al-Dzsazíra hírtelevízió.
A líbiai állami televízió szerint a biztonsági erők "terroristák" ellen indított műveletének számos halálos áldozata van.

Kadhafi menekül?
A brit külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy tudomása szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető esetleg már elmenekült az országból és Venezuelába tart. "Nincs hírem arról, hogy ott tartózkodik, de olyan információkat láttam, amelyek azt jelzik, hogy jelenleg úton van oda" - mondta újságíróknak William Hague.
Egy magas beosztású forrás a venezuelai kormányból hétfőn a Reutersnek nyilatkozva cáfolta, hogy Moammer Kadhafi Venezuelába utazna
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
85 éves Kardávira
  2011-02-21 23:37:28, hétfő
 
  MOAMER EL-KADHAFI
Forrás HVG

Moammer Kadhafi líbiai vezető megölésére szólított fel hétfőn egy rendkívül nagy tekintélynek örvendő arab hitszónok.
Az egyiptomi származású, Katarban élő Júszuf al-Kardávi sejk az al-Dzsazíra hírtelevízióban hirdette ki vallási rendeletét, amelyben a katonákat a líbiai vezető meggyilkolására buzdította. "A líbiai hadseregből bárki golyót ereszthet Moammer Kadhafiba, hogy megszabadítsa tőle Líbiát" - mondta a hitszónok, aki felszólította a líbiai nagyköveteket, hogy határolódjanak el a Kadhafi-rendszertől. Idős kora ellenére a 85 éves Kardávira sokan hallgatnak az arab világban. A hitszónok már január 29-én megmondta, hogy Egyiptomban csak Hoszni Mubarak elnök lemondásával oldódhat meg a válság. (MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
További események Afrikából
  2011-02-21 23:14:21, hétfő
 
  További események Afrikából
Frissítve: 2011.02.19. 15:30 Hír 24

Lekapcsolták az internetet Líbiában
Az internetes biztonsággal foglalkozó amerikai cég, az Arbor Networks közleményében azt írja, helyi idő szerint szombat éjjel negyed háromkor Líbia levált a hálózatról, de már napközben is akadozott a szolgáltatás. Moamer Kadhafi rendszere pénteken megfogadta, hogy leveri a vezető elmozdítását célzó megmozdulásokat, amelyekben különböző források szerint legalább 41 ember halt már meg kedd óta.

Külföldiekre támadtak Líbiában
Késsel és lőfegyverrel felszerelkezett több száz ember támadt egy dél-koreai építőcég alkalmazottaira a líbiai fővárosban, Tripoliban, az összecsapásban négy alkalmazott megsebesült.
A lázongó tömeg vasárnap késő este rohanta le az építkezés területét, majd órákkal később ismét. A behatolóknak azonban nem sikerült a területet elfoglalniuk, mert az ott dolgozók ellenálltak. A konfrontációnak azonban még valószínűleg nincs vége - tette hozzá egy minisztériumi tisztségviselő.
Három dél-koreai megsebesült, az egyikükről tudni lehet, hogy megszúrták. Egy vagy két bangladesi építőmunkásnak is bántódása esett.
Tripolit vasárnap este érte el a Moammer Kadhafi rendszere elleni tiltakozások hulláma.

Véres polgárháborútól tart Kadhafi fia
Líbia a polgárháború szélére sodródott és egy nemzetközi összeesküvés célkeresztjébe került - mondta Szaif al-Iszlam Kadhafi
A líbiai vezető második legidősebb fia elismerte, hogy sok líbiai városban erőszakcselekmények zajlottak, amelyeket azonban a Líbia egységének lerombolását és egy iszlamista köztársaság létrehozását célul kitűző elemek provokáltak ki. Utalt arra is, hogy Bengáziban és más kelet-líbiai városokban a felkelők a hadsereg fegyvereihez jutottak, és több tízezren áramlanak Tripoli felé.
Szaif al-Iszlam Kadhafi ugyanakkor hangoztatta, hogy a hadsereg apja mögött áll, és Moammer Kadhafi irányítja a csatát Tripoliban. "Győzni fogunk, leszámolunk a zendülőkkel" - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a hadseregnek most különösen jelentős szerepe van a biztonság megteremtésében, mert Líbia egysége és stabilitása a tét.
Szerinte az áldozatok számát a külföldi média eltúlozta, többször is 84 halottat emlegetett.(Közben a Human Rights Watch emberjogvédő szervezet már 233-ra tette líbiai áldozatok számát.) Szaif al-Iszlam Kadhafi elismerte, hogy követtek el hibákat a katonák és a rendőrök, akik nem voltak felkészülve rá, hogy feldühödött emberekkel szálljanak szembe.
"Líbia válaszúthoz érkezett: vagy megegyezünk még ma a reformokról, vagy nem 84 halálos áldozatot, hanem több ezer embert fogunk siratni, és egész Líbiában patakokban folyik majd a vér" - mondta. Az ifjabb Kadhafi bejelentette: ma összehívják az Általános Népi Kongresszust, vagyis a parlamentet. Az ülésén reformokról, egy alkotmány-előkészítő bizottság létrehozásáról lesz szó. Közölte, hogy megértette a politikai szervezetek, a szakszervezetek és a jogászok által világosan megfogalmazott követeléseket. Ezek nem jelentenek problémát. Elfogadjuk véleményüket - tette hozzá a 37 éves Szaif al-Iszlam Kadhafi, akiről sokan azt tartják, hogy ő az egyetlen személyiség, aki képes lehet komoly változást véghezvinni az észak-afrikai országban.
Eközben az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a zavargások a fővárosra, Tripolira is átterjedtek. A szemtanúk beszámolói szerint a biztonsági erők késő este kezdődött akciója során könnygázzal árasztották el a város munkásnegyedének számító Gurgi kerületet, hogy feloszlassák a kormányellenes megmozdulásokat, míg a belvároshoz közel eső Mizran kerületből órákon át hallatszottak a lövések. "Mindehonnan fegyverropogást hallunk, ami a városközpont felé közelít" - mondta vasárnap éjjel az egyik tripoli lakos az AFP-nek. Egyes szemtanúk szerint az akció során a tetőkről mesterlövészek nyitottak tüzet a tüntetőkre.

Arab dominó
Líbiában kétszáz halott, egy város már a tüntetők kezén
Líbiában, amelyet Moammer Kadhafi ezredes már 42 éve irányít, a biztonsági erők 173 embert öltek meg a kormányellenes tüntetések keddi kirobbanása óta a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet adatai szerint.
Az ellenzék fellegvárában, a Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziban a tüntetések már csaknem forradalomba csaptak át. Újságírókat nem engednek be a városba, de a szemtanúk szerint a rendfenntartók előbb a tüntetők, majd a halottak másnapi temetésére összegyűlő tömegre lőnek. A véres leszámolások nyomán mintegy ötven líbiai vallási személyiség, értelmiségi és idős törzsi vezető vasárnap felszólította a biztonsági erők tagjait, hogy hagyják abba a mészárlást, mert "az ártatlan emberi lények meggyilkolását" tiltja Isten.
Líbiai megfigyelők szerint nem valószínű egy egyiptomi stílusú, az egész országot átfogó lázadás, mert Kadhafi a kőolajból származó busás jövedelmeknek köszönhetően kezelni tudja a szociális problémákat, emellett az ország nagy részén továbbra is nagy tiszteletnek örvend.

Miután Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az első líbiai tüntetések után felszólította Tripolit, hogy hagyjon fel az erőszakos akciókkal, s engedélyezze a szólásszabadságot, a líbiai külügyminisztériumba bekérették az EU-elnök Magyarország nagykövetét. Tripoli azzal fenyegetőzött, hogy beszünteti az illegális bevándorlás elleni küzdelemben való részvételét, ha az unió továbbra is "bátorítja" a tüntetéseket - közölte Polner Gergely szóvivő.

Törökország repülőgépekkel evakuálja a Líbiában dolgozó több száz török állampolgárt. Egy osztrák katonai szállítógép Máltán várja, hogy szükség esetén azonnal ki tudja menekíteni Ausztria és más EU-tagállamok és arab országok polgárait. A magyar ülügyminisztérium azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a belbiztonsági helyzet javulásáig lehetőleg halasszák el nem feltétlenül szükséges utazásaikat.

A Perzsa-öbölben, az V. amerikai flotta főhadiszállásául szolgáló Bahreinben is folytatódtak a politikai rendszer liberalizálását követelő tüntetések. El-Manamában több százan töltötték az éjszakát a Gyöngy téren, miután a koronaherceg parancsára kivonultak a rendőri és katonai alakulatok a fővárosból. A síita ellenzék vezetői még fontolgatják, hogy elfogadják-e a kormányzat javaslatát a tárgyalások megkezdésére. Egyelőre nincsenek közvetlen tárgyalások a felek között.
A fegyveres rendfenntartó erők csütörtök hajnalban három embert öltek meg és 231-et sebesítettek meg, pénteken pedig katonák lőttek a tömegbe, aminek következtében 95 ember sebesült meg.

Letartóztatták a jemeni szeparatista Déli Mozgalom vezetőjét vasárnap Ádenben, a fővárosban, Szanaában pedig lövések dördültek el az egyetemi campusnál, noha a rohamrendőröknek sikerült egymástól elszigetelniük a rendszerellenes tiltakozókat és a kormánypárti tüntetőket. Ádenben megszigorították a biztonsági intézkedéseket, a fontosabb utcákon vasárnap harckocsik és páncélozott járművek jelentek meg. Az államfő vasárnap ismét párbeszédre szólította fel az ellenzéket, s az öt ember életét követelő hétvégi tüntetésekért "a rendszeren és a törvényen kívül álló elemeket" tette felelőssé.

Több ezren tüntettek vasárnap Marokkóban is. A főváros, Rabat egyik terén kétezren, Casablancában pedig több mint ezren gyűltek össze, hogy békés demonstráción követeljenek politikai reformokat és a király jogköreinek korlátozását. Elemzők szerint Marokkóban kevéssé valószínű a rendszer összeomlása. Bár az egyenlőtlenségek meglehetősen mélyek, a reformokat bevezető királyt széles körben tisztelik Marokkóban.

Pár hét viszonylagos nyugalom után ismét utcákra vonultak a kormányellenes tüntetők Tuniszban is. Tunézia fővárosában vasárnap már második napja tüntettek az átmeneti kormány lemondását, egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és a parlamenti rendszer bevezetését követelő tunéziaiak, akik egyre csalódottabbak a bűnözés robbanásszerű terjedése és a szegények megsegítését célzó elégtelen kormányzati intézkedések miatt. Bár a kormány figyelmeztetett a tömegtüntetések tilalmára, a miniszterelnöki hivatal előtt vasárnap mintegy 40 ezren követelték a kormány lemondását és a bérek emelését. Két katonai helikopter alacsonyan körözött a tömeg felett, a rendfenntartók pedig a levegőbe lőttek, de a tüntetők a téren maradtak.

A diktátor brutális válasza: sortűz után halottak tucatjai az utcákon
Líbiai muzulmán vezetők felszólították a biztonsági erőket, hogy vessenek véget a polgári lakosság lemészárlásának.
Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió jelentése szerint kormányellenes tüntetők tucatjait ölték meg a rendfenntartó erők a kelet-líbiai Bengázi városában. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy az egyiptomi és a tunéziai eseményeken felbátorodott ellenzékiek tüntetéseinek három napja alatt legalább 84 embert öltek meg.
A véres leszámolás nyomán mintegy ötven líbiai vallási vezető vasárnap felhívást adott ki, amelyben felszólították a biztonsági erők tagjait, mint muzulmánokat, hogy hagyják abba az öldöklést, mert "az ártatlan emberi lények meggyilkolását" tiltja Isten.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Web 2-es forradalmak zajlottak
  2011-02-21 22:58:44, hétfő
 
  Web 2-es forradalmak zajlottak Észak-Afrikában?
Frissítve: 2011.02.21. 17:34 Hír 24

Helytálló web 2-es forradalmakról beszélni Észak-Afrikában, hiszen az új közösségi média nélkül nem terjedtek volna ki ennyi országra - véli a szakértő.
Egészen bizonyos, hogy a közösségi média nélkül nem történtek volna ilyen megmozdulások, hiszen információs monopóliummal rendelkező diktatórikus rendszerekről van szó - mondta Búr Gábor, az ELTE docense az MTI-nek.
Kifejtette, hogy az adott rezsimek csak részlegesen védekezhetnek az internet lekapcsolásával, mivel ez gazdaságuk leállásával fenyegetne. A diktátorok óriási, dollármilliárdos károkat okoznának saját országuknak, még fel is erősödnének azok a gondok, amelyek miatt a népfelkelések kitörtek, hiszen a szegényebb országok különösen megérzik az élelmiszerek drámai drágulását. "A technika fejlettségével egyetlen diktátor sem képes felvenni a versenyt" - tette hozzá.
Búr Gábor kedvező jelenségnek látja, hogy olyan társadalmak is demokratizálódnak, ahol az írástudatlanság megdöbbentően magas, nagy a munkanélküliség, az emberek eddig nem szólhattak bele saját sorsuk irányításába, nem léteztek semmiféle demokratikus hagyományok. Az viszont szerinte veszélyforrást jelent, hogy a közösségi portálokon szerveződő tüntetések - bár népi felkelésekké tudnak nőni, mint Tunéziában, Egyiptomban, Jemenben vagy Bahreinben - "nem termelnek ki" igazi vezetőket.
Arra a kérdésre, hogy mely országok érezhetik magukat biztonságban az immár hetek óta tartó népfelkelési hullámban, azt felelte: azok, amelyekben a hatalomnak jelentős a legitimációja, ilyen például a Dél-afrikai Köztársaság vagy Botswana.
Búr Gábor alapvető problémának mondta a Nyugat felelősségét, az eddig alkalmazott kettős mércét: egy nincstelen egyiptomi vagy tunéziai számára nehéz megmagyarázni, miért volt szükség Irak inváziójára, Szaddám Huszein hatalmának megdöntésére, miközben az ezt kierőszakoló hatalom, az Egyesült Államok jó barátságot ápol az ő elnyomó rendszerével.
Gazdik Gyula, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) tudományos főmunkatársa arról beszélt: a társadalmi média nagyon jelentős szerepet játszik az elégedetlenkedők mozgósításában, de ez a szerep nem meghatározó.
Rámutatott, hogy a Twitter, a YouTube, a Facebook, az SMS-ek sok információt közvetítenek,
de ez önmagában kevés a társadalmi változások gerjesztéséhez, ehhez politikai akarat is kell.
Az észak-afrikai folyamatok megértéséhez szerinte nem szabad elfelejteni, hogy ezekben az országokban a tekintélyelvű kormányzásnak nagyon mély gyökerei vannak. A fejlettebb politikai rendszerekből átvett intézményeket, például a parlamentet nem nyugati módon, hanem a történelmi tradíciók szerint működtetik. Ez a nyugatinál lényegesen szűkebb politikai mozgásteret jelent, amely egy idő után nem képes a társadalom sokrétű érdekeit integrálni, és napirendre kerül a politikai rendszer tágításának igénye.
Gazdik Gyula várakozása szerint ez elkövetkező időszakban az érintett országok politikai rendszerei nyitottabbakká válnak, olyan erőket is be kell majd emelni a politikai intézményrendszerekbe, amelyek előtt korábban zárva voltak az utak. Ugyanakkor nem látni garanciát arra, hogy egy erős elnöki hatalom a közeljövőben nem fogja ismételten szűkíteni a politikai játékteret, "egyelőre hiányoznak azok a biztosítékok, hogy a kitágított mozgástér így marad".

.
Facebooknak nevezte el a lányát
Frissítve: 2011.02.21. 09:13 Hír 24
Az egyiptomi apuka így szerette volna kifejezni háláját a közösségi oldal felé a zavargások alatt játszott szerepe miatt.
Az egyiptomi Al-Ahram lap számolt be arról a huszonéves kispapáról, aki újszülött kislányának a Facebook nevet adta - Jamal Ibrahim ugyanis a mai napig hálás a közösségi oldalnak, és családjával együtt úgy gondolta, ez a név szerencsét hoz majd elsőszülött gyermekének.
A zavargások alatt a Facebook a tüntetők és a szimpatizánsok egyik legfontosabb kommunikációs csatornája volt, az oldalon szerveződő We are all Khaled Said-csoport pedig hatalmas szerepet játszott abban, hogy a világ megismerhette, és élőben követhette az országban zajló eseményeket. A csoport tevékenysége az egyiptomi zavargások elcsendesedése után sem lankad - szolidaritást vállalt a líbiai tömegekkel, és igyekszik összefogni a Kadhafi ellen tüntetőket.

Facebook a politikai marketingben
A politikusok facebookos bejegyzéseinél jóval népszerűbbek a civil kezdeményezések, gúnyoldalak - írta a Népszabadság
Politikusok aknamezőn című írás szerint a világháló és a közösségi média láthatóan ellenáll, nem hisz a politikai marketingnek, miközben a politikusok közül a Facebookon Orbán Viktor rajongótábora a legnagyobb, 73 ezer.
Az alulról jövő, civilek által elindított politikai célú kezdeményezések közül a legsikeresebb eddig a 270 ezres "Mondjunk le a tűzijátékról az árvízkárosultak javára" csoport volt, jelenleg pedig az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" oldal a sláger, amelynek tagsága 81 ezernél tart.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Szomorú események Afrikában
  2011-02-21 22:51:50, hétfő
 
  Tömegmészárlás zajlik Líbiában
Frissítve: 2011.02.21. 21:29 Hír 24

A líbiai fővárosban harci repülőgépek tüzet nyitottak a kormányellenes tüntetőkre - közölte hétfőn, szemtanúkra hivatkozva az al-Dzsazíra arab hírtelevízió..
A tüntetők állítólag a hadsereg egyik laktanyája felé tartottak, hogy fegyvert szerezzenek, a légierő azonban csapást mért rájuk, még mielőtt odaérhettek volna. A jelentést más forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.
Ezzel egy időben harci repülőgépek bombáznak számos helyszínt Tripoliban - mondta a líbiai főváros egyik lakosa hétfőn este élő adásban az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak. A térség egy másik televíziója, az al-Arabíja szerint a Tripoliban zajló harcok csak hétfőn 160 halálos áldozatot követeltek.
"Aminek tanúi vagyunk ma, az elképzelhetetlen. Harci repülőgépek és helikopterek válogatás nélkül bombázzák az egyik helyszínt a másik után. Nagyon, nagyon sok a halott" - mondta a tévének Adel Mohamed Szaleh. Arra a kérdésre, hogy még mindig tart-e a bombázás, azt válaszolta: "Folytatódik, folytatódik. Lőnek mindenkire, aki mozog, arra is aki autóval tart valahova" - mondta a férfi. Közlését más forrásból nem erősítette meg az al-Dzsazíra riportja.
A brit külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy tudomása szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető esetleg már elmenekült az országból és Venezuelába tart. "Nincs hírem arról, hogy ott tartózkodik, de olyan információkat láttam, amelyek azt jelzik, hogy jelenleg úton van oda" - mondta újságíróknak William Hague. Andres Izarra venezuelai tájékoztatási miniszter hétfőn tagadta, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető Venezuelába tartana.
Hétfő esti nyilatkozatában Silvio Berlusconi teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy a lakosság ellen erőszakot alkalmazzanak. Az olasz kormányfő felszólította az Európai Uniót, illetve a nemzetközi közösséget: tegyen meg mindent annak megakadályozása érdekében, hogy a líbiai válság polgárháborúba torkolljon.
Sorra mondtak le hétfőn a világban Líbia nagykövetei, tiltakozásul a Moammer Kadhafi vezette rezsim tüntetők elleni fegyveres támadásai miatt. Az észak-afrikai ország pekingi, újdelhi és londoni diplomáciai képviseletének vezetője után, lemondott megbízatásáról Líbia Bangladesben, Indonéziában és Lengyelországban akkreditált nagykövete is. A legújabb hírek szerint Londonban testületileg bejelentette a diplomáciai szolgálatból való távozását a líbiai képviselet összes munkatársa.
Több líbiai város is a kormányellenes tüntetők irányítása alatt áll, és több helyen is a katonaság átállt a tüntetők oldalára - közölték korábban szemtanúk és jogvédő szervezetek. A jelentések szerint már a fővárosban is összecsapások vannak, és csak hétfőn több mint hatvan ember halt meg. Közben egyre több ország és cég kezdi el kimenekíteni állampolgárait és munkatársait az országból.
A párizsi központú Nemzetközi Szövetség az Emberi Jogokért nevű szervezet közlése szerint több líbiai város is a kormányellenes tüntetők irányítása alatt áll, és már nem csak a keleti országrészen. A szervezet információi szerint a többi közt Bengázi, Miszráta, Homsz és a fővárostól nyugatra található ez-Závija városok felett vették át az irányítást a kormányellenes tüntetők.
Az AFP francia hírügynökség tunéziai határon lévő tudósítójának több szemtanú is arról számolt be, hogy ez-Závija városából elmenekültek a rendőrök, és a város "káoszba zuhant". A szemtanúk közlése szerint az elmúlt két napban összecsapások voltak a hatalom és az ellenzék hívei között. Az üzletek zárva vannak, és több középületet is felgyújtottak a tüntetők, csakúgy, mint az országot vezető Moamer Kadhafi egyik házát. Egy szemtanú állítása szerint fegyveres férfiak vannak az utcákon, akikről nehéz megmondani, hogy kinek az oldalán állnak.
A párizsi jogvédő szervezet közlése szerint a katonák több városban is átálltak a tüntetők oldalára, akikhez magasrangú kormánytisztviselők és diplomaták csatlakoztak, és az országot több mint negyven éve irányító Kadhafi távozását követelik. Egy líbiai lap közben arról számolt be, hogy lemondott a líbiai igazságügyi miniszter, a tüntetők ellen alkalmazott túlzó erőszak miatt. A biztonságügyi miniszter szintén távozott a kormányból - közölte az Al Jazeera English hírtelevízió.
A katari központú hírtelevízió közlése szerint Kadhafi biztonsági erői korábban körbevették a líbiai ipari kamara vezetőjének lakását, és azzal fenyegetőznek, hogy felgyújtják, amiért kritizálta Kadafit a televíziónak adott interjúban. Az Al Jazeera adását nem lehet fogni Líbiában. A televízió szerint a líbiai hírszerzés zavarja adásukat.
Máltán váratlanul leszállt a líbiai légierő két harci repülőgépe - közölték hétfőn szemtanúk. A hatóságok ezt később megerősítették, és azzal egészítették ki, hogy a pilóták politikai menedéket kértek. A helyi sajtó e szemtanúkat idézve azt írta, hogy a Mirage típusú, együléses vadászgépek a máltai nemzetközi repülőtérre érkeztek délután. Katonai források szerint a pilóták már a levegőből jelezték menedékkérési szándékukat. A gépek egy Tripoli közelében lévő támaszpontról szálltak fel, és alacsonyan repülve haladtak, hogy a líbiai légvédelem ne fedezze föl őket.
Egy későbbi, katonai forrásra hivatkozó jelentés szerint két líbiai polgári helikopter is landolt a szigeten, hét - állítólag francia - utassal a fedélzeten, de csak egyikük tudott felmutatni francia útlevelet. Kikérdezésük idejére őrizetbe vették őket, akárcsak a helikopter vezetőket.
Közben egyre több ország és cég kezdte meg a Líbiában lévő külföldiek kimenekítését. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hétfőn felszólította Líbiában dolgozó alkalmazottjait, hogy amennyiben feladatuk nem kulcsfontosságú, akkor hagyják el az országot. A Líbia New York-i ENSZ-misszióján dolgozó líbiai diplomaták ezzel egy időben lemondásra szólították fel Moamer el-Kadhafi elnököt.
A BP brit olajcég mellett már az olasz ENI energetikai cég is közölte, hogy evakuálják néhány munkatársukat, csakúgy, mint a norvég Statoil. Az orosz állami vasúttársaság szintén kimenekíti egy vasútvonal építésén dolgozó munkásait. Portugália pedig egy katonai szállítógépet küldött a líbiai fővárosba, európai uniós polgárok evakuálására.
A líbiai tüntetők elleni erőszak azonnali beszüntetésére szólítottak az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben kiadott közös állásfoglalásukban. A miniszteri tanácskozás után Catherine Ashton külügyi EU-főképviselő - a közös nyilatkozatot idézve - hangoztatta, hogy a líbiai nép reformok iránti legitim törekvéseire választ kell adni, mégpedig "nyitott, bevonó és nemzeti" jellegű párbeszéd útján. Ashton elmondta, hogy több EU-tagország fontolgatja állampolgárainak kimenekítését Líbiából, és ezek között szóba került az erőfeszítések összehangolása is.



 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Csillagos szép éjszakák
  2011-02-21 22:14:22, hétfő
 
 





 
 
1 komment , kategória:  saját készítés  
Őri István: Álom - ének
  2011-02-21 21:58:32, hétfő
 
  Őri István: Álom - ének

Az álmok tengere furcsa szerzet
ott lélek léleknek üzenhet,
s szív vallhat szívnek szerelmet.
Ott minden - mi itt nem - lelhető
ott vagyunk Isten is - világot teremtő.

Az álmok világa furcsa szerzet
az álmokban virág vall virágnak szerelmet
az álmokban, ki van, mind angyalok
fejükön fénylő tündér-glória ragyog.

Az álmokban ritkán van szenvedés
s ha fáj is, mit élsz - jön az ébredés.
Az álmokban zöld a fű, és minden vidám
az álmokban mindig süt a nap,
mint szép őszi délután,
amikor Ő jött feléd,
megfogtad szép kezét,
s azt hitted, mindez örök... -

Az álmokban így van mind -
a valóban mögöttünk az Élet sündörög.
De sebaj! Újra itt az éj,
csukd be szép szemed,
álmodj és remélj!

 
 
1 komment , kategória:  versek  
Lady Lys képe
  2011-02-21 21:36:47, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Ancsu kerek képe
  2011-02-21 20:03:25, hétfő
 
  ...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Csík Z. - Most múlik pontosan
  2011-02-21 19:44:55, hétfő
 
  Csík Zenekar - Most múlik pontosan

Videó link Link
Most múlik pontosan,
Engedem hadd menjen
Szaladjon kifelé belőlem
Gondoltam egyetlen
nem vagy itt jó helyen
nem vagy való nekem
Villámlik mennydörög
ez tényleg szerelem.

Látom, hogy elsuhan
felettem egy madár
tátongó szívében szögesdrót
csőrében szalmaszál
Magamat ringatom,
míg ő landol egy almafán
az Isten kertjében
almabort inhalál

Vágtatnék tovább veled az éjben
Az álmok foltos indián lován
Egy táltos szív remeg a konyhakésben
Talpam alatt sár és ingovány

Azóta szüntelen
őt látom mindenhol
Meredten nézek a távolba
otthonom kőpokol
szilánkos mennyország
folyékony torz tükör
szentjánosbogarak fényében tündököl...

Vágtatnék tovább veled az éjben
Az álmok foltos indián lován
Egy táltos szív remeg a konyhakésben
Talpam alatt sár és ingovány

Most múlik pontosan,
Engedem hadd menjen,
Szaladjon kifelé belőlem
Gondoltam egyetlen,
nem vagy itt jó helyen,
nem vagy való nekem.
Villámlik mennydörög,
ez tényleg szerelem...

 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1935
  • e Hét: 3705
  • e Hónap: 16381
  • e Év: 250128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.