|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2011-02-03 21:09:10, csütörtök
|
|
|
Tilápia alatt ne csak egyfajta halra gondoljunk, hanem kb. ezerre, mert napjainkban a tilápia név alatt kb. ennyi halfajt foglalunk össze. A tilápia halak a szivárványos sügérek családjába tartoznak, és összes fajtájuk Afrika, Madagaszkár, Dél-Amerika és Ázsia trópusi és szubtrópusi vízeiben honosak.
Gazdasági jelentőséggel csak az Afrikában megtalálható fajták bírnak, mint pl. a nílusi tilápia. A tilápia a Nílus delta vidékén őshonos. Afrikában csaknem 700 különböző fajta tilápia él.
Zömmel növényevők. Kedvelik a 20-30 fokos vízhőmérsékletet. A tilápiák nagyon gyorsan nőnek, fél év elteltével már ivarérettek és évente többször ívnak. A nőstény saját testsúlyának megfelelő kilogramm x 1500 ikrát rak le a hím által készített fészekbe.
A halak az 1 méter hosszúságot és a 6 kg-os súlyt is elérhetik.
A nagyáruházak hűtőpultjaira mélyhűtőtt tilápia filéként érkezik főként Ázsiából. Taiwan volt az első ország, mely exportképes minőséget állított elő.
A tilápia húsa fehér és enyhén édeskés-diós zamatú. Növényevő halként, húsa zsírszegény. És végül, de nem utolsó sorban, alig található benne szálka. A tilápia filének sokrétű felhasználási formája van: süthető, párolható, főzhető, sőt még grillezhető is.
Nemcsak sokrétűen, de gyorsan is elkészíthető belőle a kívánt fogás. Sok előkészületet nem igényel, a feldolgozás előtt lassú, kímélő felengedés után, a tilápa filéket hideg vízzel leöblíteni, majd alaposan leitatni.
Érdekesség: bőréből kígyóbőr hatású termékeket, pl. táskákat gyártanak. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-02-03 20:52:40, csütörtök
|
|
|
3 csokor petrezselyemzöld
1 kis fej hagyma
3 tojás sárgája
fél citrom leve
6 dkg vaj
só
frissen őrölt bors
Felforralunk 2 dl vizet, beledobjuk a petrezselyemzöldet vágatlanul.
Egy kis fej hagymát lereszelve.
Sózzuk, borsozzuk.
A tojássárgákat kikeverjük a citrom levével.
Botmixerrel összeturmixoljuk a petrezselyemzöldes, hagymás levet.
Közben hozzáöntjük a citromleves tojássárgákat.
Botmixelünk folyamatosan.
Amikor sűrűsödni kezd a mártásunk, rádobjuk a vajat, botmixelünk tovább, míg a vaj el nem olvad.
A kellő sűrűség elérésekor elzárjuk a lángot és áthúzzuk a halszeleteket a mártással.
Nem sűrűsödik tovább, másnapra sem megy tönkre! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-02-03 20:49:32, csütörtök
|
|
|
hozzávalók 2 főre
2 db tilápiafilé
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
kb25 cm hosszú póréhagyma, felkarikázva
2 ek vaj
1 ek olívaolaj
1/4 citrom leve
só, őrölt színesbors ízlés szerint
1 tk kurkuma
1 tk madras currypor
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 csapott ek mustár
2 dl tejszín
2 tk étkezési keményítő
3 cl hideg víz
kb 15 dkg száraz tésztából főtt tészta (pl. farfalle)
Bő sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd a fazékba, amiben főtt, beleöntünk fél ek olívaolajat, felforrósítjuk, beleöntjük a tésztát, és gyors mozdulatokkal átkavarjuk, és elzárjuk alatta a tüzet, majd lefedjük, és félrerakjuk addig, míg a mártás el nem készül.
A halfiléket besózzuk, borsozzuk és kis citromlével meglocsoljuk, darabokra vágjuk, kb. 4 cm-es kockákra.
Egy serpenyőben a vajat és az olívaolajat felmelegítjük, beledobjuk a póréhagymakarikákat, majd 2 perc múlva a fokhagymát is. Egy percig sütjük.
Belerakjuk a kurkumát, a madras curryport, a szerecsendiót, és fél percig sütjük.
Beletesszük a haldarabokat, átforgatjuk, és addig sütjük közepes lángon, míg a hal meg nem puhul - kb 4-5 perc.
A tejszínben elkeverjük a mustárt, és hozzáöntjük a halhoz, felforraljuk.
3 cl vízben feloldjuk a keményítőt, beleöntjük a serpenyőbe, forralunk rajta még egyet, és kész, elzárjuk alatta a lángot.
Amint kész, adagonként tálaljuk, a tányérra teszünk tésztát, majd a tetejére teszünk a szószból. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-02-03 20:42:04, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók 6 főre
4 tojásfehérje
8 dkg porcukor
pici só
6 csapott ek kakaópor (nem instant)
A krémhez:
4 dl habtejszín
fél csomag habfix
3 dl tej
1 cs tejszín ízű pudingpor
3 ek cukor
A hempergetéshez:
kb. fél csomag kókuszreszelék
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük pici sóval.
Belekeverjük a porcukrot, fokozatosan szitáljuk bele a kakaót és közben kézi erővel nagyon lazán összekavarjuk.
Egy 38x30-as sütőpléhre fektetjük a jó minőségű sütőpapírt, és egyenletesen elkenjük rajta a kakaós masszát.
Elektromos sütőben 190°C-on 15 percig sütjük.
Kb. 8 perc után lessünk be a sütőbe. (Nem szabad megfeledkezni róla, mert ha kiszárad, törik, nem lehet feltekerni)
Ha kisül, a tetejének puhának kell lennie és tűpróbánál nem szabad, hogy ragadjon.
Közben elkészítjük a tölteléket: A pudingot a cukorral megfőzzük.
Miután levesszek a tűzről, kihűlésig többször belekeverünk (ne bőrösödjön be).
Felverjük a tejszínt a fixálóval és a már jól kihűlt pudinghoz, kanalanként lazán hozzákeverjük.
A kisült és kihűlt lapot az asztalra tesszük, rákenjük a krém 1/3-át.
Megszórjuk kókuszreszelékkel, és feltekerjük, mint a piskótatekercset, közben óvatosan leválasztjuk róla a sütőpapírt.
A tekercs hosszának megfelelő alufóliára ráöntjük a maradék kókuszreszeléket, szétsimítjuk, és a szélére tesszük a tekercset.
Megkenjük krémmel, a szabadon levő részét és begurítjuk a kókuszba.
A még barna részt is bekrémezzük, majd tovább gurítjuk a kókuszba.
A fólia 2 végét megfogva, ide-oda görgetjük.
1,5-2 óra hűtés és fogyasztható.
sütési hőfok: 190 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 38x30 cm |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-02-03 20:38:59, csütörtök
|
|
|
Tésztához:
8 tojás
6 ek liszt
2 ek étkezési keményítő
8 ek porcukor
1 cs sütőpor
Krémhez:
2 cs tejszín ízű pudingpor
6 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
15 dkg ét tortabevonó csoki
Kétszer 4 tojásos piskóta készítése:
4 tojásfehérjét 4 ek porcukorral jó habosra verünk, hozzáadjuk a tojássárgákat, 3 ek lisztet, 1 ek keményítőt és fél cs sütőport.
Sütőpapírral bélelt gáztepsiben megsütjük.
Ha a piskóták megsültek, hosszában kettévágjuk őket. (Egy lapból két, kb. 17 cm széles piskótacsíkot kell kapnunk.)
Krém készítése:
A margarint a porcukorral habosra keverjük, a pudingport a tejben megfőzzük, és ha kihűlt, a kettőt összekeverjük. A tortabevonót felolvasztjuk.
Összeállítás:
A krémet háromfelé osztjuk, de egy kicsit tegyünk félre, amivel a tetejét vékonyan megkenjük.
Az első lapra kenjük a krém egyharmadát, és csokit csurgatunk rá. Rátesszük a másik piskótalapot, megkenjük egy adag krémmel, megint csokit csurgatunk rá. Erre kerül a harmadik piskótalap, majd megint krém és csoki. A negyedik lapot rátesszük, a tetejét vékonyan megkenjük a krémmel, és rácsurgatjuk a maradék csokit.
A tetejét tejszínnel díszíthetjük.
Végül hűtőbe tesszük, és csak másnap szeleteljük.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 33x35 cm |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-02-03 19:49:43, csütörtök
|
|
|
Illemórán a tanár a következő kérdést teszi fel a diákoknak:
- Ha egy előkelő családból származó, tanult lánynak udvarolsz, és elviszed vacsorázni, mit mondasz, amikor az étteremben ki kell menned a WC-re?
Az egyik diák így felel:
- Bocsi, de pisilnem kell!
- Ez nagyon illetlen! - mondja a tanár. Erre egy másik tanuló:
- Ne haragudj, ki kell mennem a WC-re, mindjárt visszajövök!
- A WC említése vacsora közben elég udvariatlan dolog. - jegyzi meg a tanár.
Egy harmadik diák is megpróbál válaszolni:
- Azt mondanám: Ne haragudj, egy pillanatra ki kell mennem, hogy kezet rázzak egy jó barátommal, akit remélem, a vacsora után neked is bemutathatok! |
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2011. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
94 db bejegyzés |
e év: |
569 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1206
- e Hét: 3105
- e Hónap: 7509
- e Év: 39238
|
|
|