Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
10 dolog, amitől,..
  2011-02-06 20:55:32, vasárnap
 
  10 dolog, amitől garantáltan elmúlik a megfázás

Az őszi időjárás közeledtével egészségünk megóvásának érdekében, gyakran olyan módszerekhez folyamodunk, mellyel többet ártunk, mint használunk szervezetünknek.

Itt van azonban tíz olyan tipp, mellyel nem csak gyógymódot találhatunk a megfázásra, de meg is előzhetjük azt:

1.Ha hisszük, ha nem, a nagymamáink korából ismert méz és fokhagyma párosítás ma is tökéletes gyógymódot biztosít mindenféle megfázás enyhítésére.

2.A természetes gyógymódok mindig is az embereket szolgálták, legfőképpen a csodás teafüvek segítő hatása. Keverjünk el forró vízben kamillát és csipkebogyó húst, majd forró állapotában kortyolgassuk.

3.Egy megfázás esetén mindig az a legfontosabb, hogy immunrendszerünk biztosítsa a megfelelő védekezést szervezetünk számára, ezért tanácsos minél több vitamint bevinni, de itt elsősorban ne a vitaminkészítményekre gondoljunk. A legjobb, ha friss zöldségekből kiadós salátát készítünk. Alapanyag lehet akár póréhagyma, sárgarépa és salátalevél.

4.Természetesen a zöldségek mellett elengedhetetlen a gyümölcsök kínálta rostok felhalmozása testünkben. Ezt többféle formában is bevihetjük szervezetünkbe. Legyen az akár facsart narancsnak, citromnak a leve vagy a rengeteg vitaminnal szolgáló kivi.

5.Megfázás során a rossz közérzet miatt szinte alig van étvágyunk. Ami azonban könnyebben segít kilábalni a betegségből (és ez akármilyen furának is tűnik) az a forró húsleves vagy a hagymaleves.

6.Ahelyett, hogy antibiotikumokat tömködnénk magunkba, inkább pihenjünk és próbáljuk meg a napot alvással tölteni, ez a legjobb gyógymód, hogy regenerálódjunk.

7.A megfázás során több mellékhatást is megfigyelhetünk, például fejfájás, orrdugulás. Az álmatlan éjszakákat okozó orrdugulásra a legjobb gyógymód, ha egy hatalmas tálba vizet forralunk és azt szárított kamillával megszórjuk, a forró víz és a kamilla egymásra ható kémiai reakciója során felszabaduló gőzt magunkba szippantjuk.

8.A meghűlés okozta fejfájás kezelésére természetes gyógymód, amely népi hagyományokon alapul: a citromfű tea. Nem csak a meghűlés okozta fejfájáson segít, de jó gyógyír ez a depresszió oldására és segít az emésztési zavarok helyrehozásában is.

9.A megfázás elkerülésének és az abból való kilábalás érdekében figyeljünk a megfelelő higiéniára. Mossunk gyakran kezet, ajánlott a drogériákban kapható kézfertőtlenítők használata.

10.És végül, de nem utolsó sorban, eddigi tapasztalatok során rendkívül jó gyógymódnak bizonyult az egyébként mindenre alkalmas és jó kedvre derítő: csokoládé.

Fontos tehát megjegyeznünk, hogy ha már a megfázás csapdájába estünk, ne mindig a könnyebbik végéről próbáljuk megfogni a dolgot, inkább az egészségesebbről.

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
A szív
  2011-02-06 20:49:59, vasárnap
 
 




A szív

A szív a legfurcsább csavargó,
Vigyázzatok reá nagyon!
A megszokás halála néki,
De mindig kész van útra kelni,
Ha nyílik raja alkalom.

A szív a legfurcsább csavargó,
A tolvaj-utat kedveli,
Hiába tiltja tilalomfa,
Nem hajt veszélyre, tilalomra,
Még vakmerőbben megy neki.

A szív a legfurcsább csavargó,
Minden lépése új talány:
Onnan szalad, hol rája várnak
S hívatlanul oson be másnap
Pár ragyogó szem ablakán.

A szív a legfurcsább csavargó,
Ne bánjatok durván vele!
Mert ahonnan elűzték egyszer,
Hívhatják vissza bár ezerszer,
Nem látják többet sohase.

A szív a legfurcsább csavargó -
Dölyfös kacajjal elszalad,
Hogy megalázva, elgyötörve
Visszalopózzék a küszöbre,
Hol csupa dacból megszakad.
 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - VALENTIN-NAP  
Légy hát őrangyalom...
  2011-02-06 20:41:26, vasárnap
 
 



Nincs senki a világon,
Ki bírhatná a szívemet,
Az ég akarta: légy a társam,
Hisz én a tied vagyok, kedvesem!
Hittem, hogy egyszer rád találok,
Bizonyoság erre életem,
Az Isten küldött, tudta: várlak,
Légy hát őrangyalom nekem!

 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEP - VALENTIN-NAP  
Anyósnyelv
  2011-02-06 20:27:13, vasárnap
 
 



Anyósnyelv (fácánlevél, tigrislevél)
Sansevieria trifasciata


Az anyósnyelv vagy fácánlevél vagy tigrislevél (Sansevieria sp.) a Liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. A Sansevieriák nemzetségébe mintegy 60 faja ismert, őshonosak a trópusi Afrikában és Ázsia egyes részein, de megtalálható Dél Afrika melegebb vidékein, Afrika keleti partjainál lévő szigeteken is. Néhányan közülük ismert szobanövények. Másokat (Sansevieria hyacinthoides) rostjaik miatt termesztenek, amelyet vontatókötél készítésére, de akár szőnyegszövésre is használnak.

A kínaiak szerint a Hét Isten azoknak adományozta a hét erényt, akik Sansevieriát tartottak. A növényt a lakás bejáratnál helyezték el ragyogó, mázas cserépben, amelyet sárkányok, és főnixmadarak díszítettek. A hiedelem szerint a szerencsehozó sárkányokat mágnesként vonzza magához. A szerencse bambuszhoz hasonló népszerűségnek örvendett.

Az NASA és az Associated Landscape Contractors of America 1989-es tanulmánya szerint 17 növény (amit gyakran használnak szobanövényeknek vagy nyári díszítő elemeknek) képes eltávolítani az olyan mérgező vegyszereket a levegőből, mint a triklóretilén, a benzol és a formaldehid, ugyanakkor csökkentik a széndioxid szintet a fotoszintézis által. Ezen növények közt szerepel az anyósnyelv is, mely mesterséges fény mellett is képes fotoszintetizálni valamint éjszaka is termel oxigént, és köt meg széndioxidot. Így nem csak szobánkat díszíti, de egészségünkre is jó hatással van.

Hazájában több méter magasra is megnő. A növény szukkulens tulajdonságokat mutat. A húsos, kardszerű levelek és a vaskos rizómák szerepet játszanak a víz visszatartásában. A lakásban tartott idősebb növények rendszerint virágoznak, hosszú száron a tavaszi hónapokban hozzák apró, fürtben fejlődő fehér, sápadt zöld, lila vagy rózsaszín virágaikat. A virágok illata különösen sötétedés után erős.

A Sansevieriára azt mondják, hogy mindig szökni készül. Ugyanis rizómáival gyorsan terjed. Különösen a számára optimális száraz, napos körülmények között. Gyakran szétnyomja a tartóedényét is. Szabad földön az anyanövénytől távolabb hozza a felszínre új hajtásait. Ezt nem tudja megtenni szobanövényként, ezért szinte kiugrik a cserépből. Ha mélyre ültetjük, a gyökere elérve a cserép alját újra a felszínre tör. Amikor az új hajtás levelet fejleszt, átültetéssel egybekötve szaporíthatjuk. Akár függőkosárba is tarthatjuk a kisebb termetű burjánzó fajtákat. A variegát fajták kivételével szaporíthatjuk levéldugványokkal is az anyósnyelvet.







Igényei, gondozása:

Bárki számára könnyen tartható, szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény az anyósnyelv. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, a ragyogó napsütést. Egyetlen dologra kell ügyelnünk, ne öntözzük túl, mert akkor könnyen elpusztulhat.

Fényigénye, hőigénye:

Igényei nagyon szerények. Napos helyen és félárnyékban, sőt árnyékban, fényszegény körülmények között is megmarad, bár ilyenkor különösen megnyúlhat.

Helyezzük ablak közelébe, mert a világos szűrt fényt kedveli, de vigyázzunk, mert a túl erős (tűző) napfény hatására a levelek elsárgulnak. Legjobban a 18 °C körüli hőmérsékletet szereti. Ügyeljünk, hogy télen se legyen 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten.

Vízigénye:

A túlöntözéstől kell csak igazán óvni. A szűkös vízellátáshoz idomult. Ezt bizonyítják a vaskos, fényes felületű, viaszréteggel borított levelek is. Az anyósnyelv leveleit ne permetezzük, nincs rá szüksége. Havonta öntözzük, ritkábban tápoldatozhatjuk is, de csak nagyon kevésre van szüksége. Két locsolás között hagyjuk a földet kicsit megszikkadni.

További gondozása:

Ápolása során a túltáplálás a túlöntözéshez hasonlóan, kifejezetten hátrányos. Az átültetés csak legfeljebb két-három évente, nyár elején esedékes, akár Florasca C típusú földbe vagy hasonló, nem túlságosan kötött és nem is túl tápdús földbe, földkeverékbe. A cserép vagy más tartóedény aljába célszerű vízgyűjtő és vízelvezető drén rétegként sódert elteríteni.

Szaporítása:

A szaporítása nyári levéldugványozással a legegyszerűbb. Az érett, keménnyé vált levélből vágott 6-8 cm hosszú levéldarabok, enyhén nyirkos homokba vagy homok-tőzeg-perlit keverékébe eldugványozva gyökereztethetők meg jól. A már gyökeres és hajtáskezdeményt is fejlesztett levéldarabok kettesével-hármasával ültethetők cserépbe, ami azonban soha se legyen aránytalanul nagy.

Sarjakról is szaporítható az anyósnyelv átültetés alkalmával. Ilyen módon nyerhetők a csíkos, a sárgaszegélyű és másféle levélszínű változatok esetében is a színeződést jól örökítő utódok. Ezek levéldugványozása ugyanis csak egyszerű zöld alapszínű utódokat eredményezhet, amelyek ugyan szintén nagyon jól nevelhetők.

A sarjelválasztáshoz a cserépből kiemelt föld- illetve gyökérlabdát kissé meg kell bontani, hogy a sarjak kiindulási helye előtűnjön. Minden leválasztásra kerülő sarjhoz tartozzon gyökérrész, ami az arányos méretű cserépbe egyesével, de akár kettesével-hármasával történő beültetést követően a tovább nevelés sikerének feltétele.

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Barna rozsdafoltok gyakran feltűnhetnek az anyósnyelv levelein és ezeket már eltűntetni sem lehet. Újabbak képződése megelőzhető, ha nem kerül a levelek közé víz, kiváltképpen nem a hűvös, borús időszakokban.

A túlöntözés miatt előforduló tőből kidőlés, tőrothadás, sárguló levelek, elhalás esetén, ha az egész tövet érinti, a felső levelekből készítsünk levéldugványt, a többi részét pedig dobjuk ki. A nyirkosan, nedvesen tartott anyóslevelek töve néhány hét alatt kirothad, a növény kidől. Ha csupán az anyósnyelv egy részét támadta meg a betegség, akkor vegyük ki a cserépből, a beteg részeket pedig vágjuk ki. A vágási felületekre szórjunk ként és ültessük el újra. Tegyük melegebb helyre és tartsuk szárazon.

Érzékeny a pajzstetvekre.

Figyelmeztetés:

Vastag és hegyes végű levelei akár komoly sérüléseket is okozhatnak, ha óvatlan a gyerek, másrészt viszont - és talán ez a nagyobbik veszély - a növény levele, valamint hajtása egyaránt mérgező. Ennek következtében allergiás tüneteket válthat ki. Mindez megnyilvánulhat enyhébb bőrpír, de akár hányás és hasmenés formájában is - ha esetleg csipeget a növényből.

 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Az anyósnyelv
  2011-02-06 20:19:27, vasárnap
 
 



Aki minden szobanövényével csődöt mond, az próbálja meg az anyósnyelvet. Szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, ragyogó napsütést. Télen azonban elpusztul, ha huzamosabb ideig túlöntözik.
Az anyósnyelv felfelé ívelő levelei a föld alatti gyökértörzsből erednek, akár a 90 cm-t is meghaladhatják.
Harántirányban sötéten sávozott, sötétzöld leveleit sárga szegély keretezi. Hosszú füzérben megjelenő virágzata jelentéktelen. Neveljük égetett agyagcserépben. Az alacsony növésű levélrózsás fajták kevésbé népszerűek.

Az anyósnyelv gondozása




Fényigény: Helyezzük ablak közelébe, mert a világos szűrt fényt kedveli, de vigyázzunk, mert a túl erős napfény hatására a levelek elsárgulnak.

Hőigény: Az átlagos meleget szereti, de télen se legyen alacsonyabb a hőméréklet 14 °C-nál.

Vízigény: Havonta öntözzük hígított tápoldattal. A szokásosnál érzékenyebb a túlöntözésre. Két locsolás között hagyjuk a földet kicsit megszikkadni.

Páratartalom: Nem kell a leveleket permetezni.

Az anyósnyelv betegségei:


Tőrothadás, sárguló levelek, elhalás: az ok a túlöntözés. Ha az egész tövet érinti, a felső levelekből készítsünk levéldugványt, a többi részét pedig dobjuk ki.
Ha csupán az anyósnyelvegy részét támadta meg a betegség, akkor vegyük ki a cserépből, a beteg részeket pedig vágjuk ki.
A vágási felületekre szórjunk ként és ültessük el újra. Tegyük melegebb helyre és tartsuk szárazon.

Kártevők: Érzékeny a pajzstetvekre.





 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Rózsika csodás videója
  2011-02-06 20:06:33, vasárnap
 
  2011-02-06 (Vas), 13:06
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  KEDVES - PETRECZ JÁNOSNÉTÓL!!!  
Kedves Barátnőmtől,Rózsikától
  2011-02-06 19:58:04, vasárnap
 
  2011-02-06 12:26:44


Szia Drága Erika Barátnőm!
Köszönöm látogatásod és a videóimról alkotott kedves kommentjeidet!
Kellemes vasárnap délutánt és gyönyörű, napsütéses, tavaszias új hetet kívánok!
Szeretettel: Rózsika















Jégvirágok

Komor tél reggelén
ódon ablaktáblán
fátylat bont a pára
könnyes, bús magányán.
Gyermekujj vigaszként
lágyan simogatva
virágokat rajzol,
mosolyra fakasztja.

Álmot sző a nyárról
virágdísz alakba,
vidám pillangópár
szárnyal a magasba.
Réti pipacs szirmán
megpihen a lárva,
méhek raja ébreszt
muzsikát a tájra.

Éled már a tavasz,
nyílik a határban
harmatos hóvirág
kacsint új ruhában.
Gyengéden biztatva
a gyászoló fákat
rügyeket hívogat,
reménybe von vágyat.

Csorognak a rajzok,
olvadnak az álmok
a kislány ujjaktól
varázsolt virágok.
Az ablaktáblának
már nem látszik búja,
sátrat bont tél anyó
kisüt a Nap újra.
Tasnádi Györgyi








 
 
0 komment , kategória:  KEDVES - PETRECZ JÁNOSNÉTÓL!!!  
KEDVES Glückné, Margitkától
  2011-02-06 19:50:53, vasárnap
 
  2011-02-05 (Szo), 17:47

Kedves Barátnőm!
Köszönöm az egész heti "gondoskodást"!
Kellemes hétvégét kivánok sok pihenéssel egybekötve!
Szeretettel:
Margit.









 
 
0 komment , kategória:  KEDVES-GLÜCKNÉ MARGITKÁTÓL  
Jutka Barátnőmtől kaptam
  2011-02-06 19:36:14, vasárnap
 
  2011-02-04 (Pén), 9:54
Kellemes napot kivánok


Kedves Barátnőim/Barátaim!


Néhányan észrevettétek sokkal kevesebb időt töltök a tvn-en. Okát ezennel elárulom: hosszú gondolkodás után utjára inditottam első önálló honlapomat, mely elsősorban a versek világába kalauzolja olvasóit.


Mindenkit szerettel várok kicsi világomba:


Önálló lap, saját stilussal sok-sok ember örömére.





Azt nem mondom, hogy nem fogom meglátogatni ezt a lapot mert ha ezt tenném, valótlant mondanék. Továbbra is fenntartom zafir54-et csak egy kicsit kevesebb időt fogok itt tartozkodni.





Kivánom legyen nagyon kellemes szép napotok és csodálatos hétvégétek: Szeretettel ölel: Jutka azaz mint régen Puszatla:)























 
 
0 komment , kategória:  KEDVES - PUSZTAI LÁSZLÓNÉTÓL   
Rózsika 1 újabb videója
  2011-02-06 19:26:56, vasárnap
 
  2011-02-04 (Pén), 8:23




HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  KEDVES - PETRECZ JÁNOSNÉTÓL!!!  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 680 db bejegyzés
e év: 977 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 6916
  • e Hónap: 17269
  • e Év: 76522
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.