Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
GI-diéta
  2011-03-15 21:41:46, kedd
 
  Glikémiás index

GI-INDEX

A Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva.

A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket eredményez. Így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, és arra is, hogy mi a GI számuk. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes működését, és testsúlyunk optimális állandóságát. A GI diéta fogyókúránként is alkalmazható, és cukorbetegek számára is az ideális diéta. Azonban GI diéta elsősorban az egészséges életmódot követők kedvelt diétája és a szénhidrátszegény étkezés egyik feltétele.



A glikémiás index és a GI étrend

A Glikémiás Index a szénhidráttartalmú ételek fogyasztása utáni vércukorszint-emelkedést jelöli.

Magas GI-ételek pl. burgonya, rizs, kukorica, péksütemények. Ezek az ételek gyorsan felszívódnak, magas vércukorszintet eredményeznek és ilymódon növelik az inzulintermelést. Magas GI-étrend az arra hajlamos emberekben a hasnyálmirigy ß-sejtjének kimerüléséhez és így előbb vagy utóbb II tipusú (felnőttkori) cukorbetegséghez vezethet. A gyorsan felszívódó (magas GI indexű) szénhidrátok fogyasztása után kis idővel a vércukorszintünk jelentősen csökken, ilyenkor újra nagyon éhesek leszünk.

A GI-étrend nem fogyókúra, hanem egy új szemlélet szerinti egészséges étkezés, ami a vércukor- és inzulinszinteket szabályozza, s ezzel a szervezet anyagcseréjét optimalizálja. A GI-étrend egyik pillére az egészséges táplálkozáson alapuló diétáknak, illetve az optimális testsúly megtartásának.

Fontos, hogy a fogyás csak megfelelő szénhidrátbevitel esetén és a vércukor egyenletes szinten tartása mellett jöjjön létre. A zsírok hatékony égetéséhez napi minimális 400 kcal (100 g) szénhidrátra van szükség.

A 0-100 rangsorban a referenciaételek (fehér kenyér, glukóz) 100%-ot jelentenek. A vizsgált többi étel 0-100 között kap egy indexszámot. Ez a viszonyszám mutatja, hogy az adott étel a referenciaételhez (100) képest milyen mértékben emeli a vércukorszintet.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
brokkoli
  2011-03-15 21:37:32, kedd
 
 


A brokkoli nem tartozott idáig a kedvenc zöldségeid közé? Itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedj vele! Illeszd be az étrendedbe, mert finom, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, és változatos, finom ételek készíthetők belőle. Ne feledd: rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának esélyeit is!

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta.
A sötétzöld brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, alakja hasonló a karfiolhoz. A brokkoli rózsáit párolva, főzeléknek, dekoratív salátába, rakott formában érdemes felhasználni. A szárból (ha nem fás!), készíthetsz krémlevest, mártást. A brokkoli 100 grammonként 25 kalóriát, 3,3 gramm fehérjét, 2,1 gramm szénhidrátot, sok rostot és kevés zsírt tartalmaz. Megtalálható benne a kalcium, vas, kálium, foszfor, magnézium, cink.

A brokkoli az egyik C-vitaminban leggazdagabb zöldség: nyersen 115 mg, de még főzés után is 35-90 mg C-vitamin található benne. Már 20 dkg brokkoli elfogyasztása biztosítja napi C-vitamin szükségletünket. A-provitamin tartalma is jelentős (2,4 mg 100 g brokkoliban), s antioxidáns hatása miatt ezt a provitamint ma már a szakemberek nagy becsben tartják.

Brokkoli a rák ellen

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést. Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül az indol-3-karbinollal végeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.

A brokkoliban bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.

A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes felírni.

Milyen brokkolit vásárolj?

Figyelj arra, hogy vásárláskor a zárt bimbójú, tömör, rozsdafolt nélküli (ez a rothadás jele!) és féregmentes brokkolit válassz. Arra is ügyelj, hogy a szára ne legyen fás!

Hogyan tisztítsd meg a brokkolit?

Alaposan mosd meg: folyass meleg vizet a brokkoli rózsák közé, hogy ne maradjanak benne élősködők.

A brokkoli szárát, ha nem fás, vágd fel kockára, és használd fel az étel készítéséhez.

Brokkoli a diétában

Mire figyelj?

A brokkoli nyersen nem fogyasztható csak párolás és főzés után.

Ha panírozva (akár rántva, akár párizsiasan készíted) bő olajban süsd meg.

Ne feledd, hogy sok olajat képes magába szívni!

Ha picike szódabikarbonát vagy citromlevet adsz a brokkoli főzővízéhez, akkor nemcsak üde színét őrzi meg, hanem ropogós is marad!

1-3 napig eltartható a hűtő zöldséges rekeszében.

Kinek ajánlott a brokkoli?


testsúlycsökkentőknek
alacsony szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek
változatosságot igénylőknek
sportolóknak
az egészséges étrend híveinek
aki tehermentesíteni szeretné a szervezetét
ha székrekedésed van
enyhén túlsúlyos, szív- és érrendszeri betegeknek
Kinek nem ajánlott a brokkoli?

aki nem szereti
akinek nagyon érzékeny a gyomra és hajlamos a puffadásra
Tudtad?

Amerikában a klasszikus zöldborsó köret helyett a brokkolit készítik szívesen alacsonyabb kalóriatartalma és rákellenes hatása miatt.

A karfiolt a brokkolival házasítva egy harmadik, különleges zöldség félét is létrehoztak, színesítve a választékot.

Fagyasztani csak előzetes hőkezelés után javasolt (blansírozás).

A brokkoli ősének egy kaukázusi őskáposztát tartanak, mások egy krétai vadkáposztát feltételeznek felmenői között. Jelenlegi formájában - úgy tartják - a Földközi-tenger vidékéről származik. Már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették. Medici Katalin jóvoltából került a XVI. századi Franciaországba, majd Angliába, de Európában lényegében csak a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé, és csak a II. Világháború óta közismert és közkedvelt zöldségfélévé.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
mambo italiano
  2011-03-15 21:05:56, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  zene  
imádok útra kelni
  2011-03-15 20:51:24, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  zene  
majonézes saláta
  2011-03-15 19:35:41, kedd
 
 


20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé,só,bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz
20 gr zselatin ( nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld

1 őzgerinc forma
folpack

1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.

A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4. Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
színes sajtgolyók
  2011-03-15 19:27:24, kedd
 
 


Hozzávalók
a golyókhoz:

25 dkg tehéntúró / juhtúró
25 dkg natúr házi krémsajt (elkészítése a Kifőztük 2010/3-as számában található)
10 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg reszelt füstölt sajt
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt szerecsendió

a hempergetéshez:

pirospaprika, reszelt sajt, petrezselyemzöld, szemes mák, szezámmag, lenmag,

A hozzávalókból sajtkrémet keverünk, a fokhagymát préselve adjuk hozzá. Elég sűrűnek kell lennie, ha nem az, akkor teszünk még hozzá kevés reszelt sajtot. Kis tálakba készítjük a hempergetéshez valókat. A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.

A masszából vizes kézzel kisebb dió nagyságú golyókat formázunk, és a különböző hozzávalókba hempergetjük. Salátával bélelt tálra rakjuk a golyókat. Folpackkal letakarjuk és néhány órára behűtjük tálalás előtt.
Pirított kiflikarikákkal, bagettel, vagy akár ropogós sajtos tallérral is kínálhatjuk.

Tipp: aki szereti a karakteresebb sajtokat, az nyugodtan tehet bele érett camembert-t vagy márványsajtot is.


 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
bohókás
  2011-03-15 18:27:37, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
idézet
  2011-03-15 18:05:05, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
Huszti Péter
  2011-03-15 17:57:54, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  versek  
tormamártás
  2011-03-15 01:45:19, kedd
 
 



10 dkg vaj
2 ek finomliszt
5 dl tejszín (vagy tej)

1 kis üveges torma (kb. 10 dkg)
kevés cukor
1 ek citromlé

elkészítés

A vajat felolvasztjuk és a lisztet megfuttatjuk rajta. (Vigyázzunk, hogy ne piroljon meg!)
Beleöntjük a tejszínt (vagy tejet) és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Beletesszük a tormát, sózzuk, cukrozzuk.
Frissen facsart citromlével ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 115
  • e Hét: 1047
  • e Hónap: 2039
  • e Év: 33768
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.