Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Szuromi Esztertől
  2011-03-23 15:19:04, szerda
 
 



Bárki benézhet a világ 17 nagy múzeumába egy fotelból


A világ 17 nagy múzeumát - köztük a New York-i Metropolitant és a Modern
Művészetek Múzeumát vagy a londoni Tate Galériát - viszi a felhasználók
otthonába a Google, amely utcanézegető technológiája
felhasználásával hozzáférhetővé teszi a világ nagy művészeti gyűjteményeit
az online látogatók számára.

A www.googleartproject.com Link
címen található online műkincstár arra is
alkalmas, hogy az érdeklődők létrehozhassák saját virtuális gyűjteményüket -
derült ki a művészeti program keddi ünnepélyes megnyitóján a londoni Tate
Galériában. Ez valóban nagy lépés afelé, hogy az emberek közel
kerülhessenek a világ minden tájának csodálatos műkincseihez. Szó sincs
arról, hogy a lehetőség eltávolítaná az embereket a múzeumoktól. Bízunk
benne, hogy éppen az ellenkezője történik - jelentette ki Nelson
Mattos, a világ 17 galériájának bevonásával elindult program vezető
szakembere.


A múzeumok virtuális bejárásához a Google street view-technikáját
alkalmazzák: a látogatók távozása után a kamerák végiggördültek a kiürült
galériák üres szobáin, a kiválasztott termekről 360 fokos felvételek
készültek, amelyeket aztán egymáshoz fűztek. Jelenleg 385 termet járhatnak
be a virtuális látogatók, de a program folyamatosan bővül a tervek szerint.
A 17 múzeum mindegyike kiválaszthatta gyűjteménye egyik műalkotását,
amelyről gigapixeles fénykép készült. A hétmilliárd pixelből
álló kép olyan aprólékossággal adja vissza az alkotást, ami puszta szemmel
láthatatlan. A látogatók ráközelíthetnek a művek részleteire, így a
festményeknek akár minden ecsetvonása külön kivehető.


A virtuális múzeum látogatói 486 művész - többek közt El Greco, Goya,
Rembrandt, Vermeer, Renoir, Gaugin és Manet - összesen több mint ezer
műalkotást szemlélhetik meg saját múzeumi környezetében, miközben mód nyílik
az alapos tanulmányozásra. Kommentálhatják a látottakat, megoszthatják
tapasztalataikat, kiaknázhatják a programban rejlő művelődési lehetőségeket.
Mattos megjegyezte, hogy a Google maga finanszírozta művészeti programját,
amelyet "nem kereskedelmi haszon reményében" indított el.


A virtuális múzeumlátogatáshoz többek között a világ olyan ismert képtárai
nyitották meg kapuikat, mint a firenzei Uffizi, a francia Versailles-i
kastély, a prágai Kampa Múzeum, az amszterdami Van Gogh Múzeum vagy a
szentpétervári Ermitázs. A programhoz csatlakozott továbbá a madridi Zsófia
Királyné Múzeum, a Thyssen-Bornemisza Múzeum, a washingtoni Freer
Smithsonian és a New York-i Frick Gyűjtemény is.

Köszönöm szépen

 
 
0 komment , kategória:  Blogtársaktól kaptam 1  
Angyali üzenet
  2011-03-23 14:57:37, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-03-23 13:46:48, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Mártogatunk, mártogatunk…
  2011-03-23 13:44:46, szerda
 
  Mártogatunk, mártogatunk...


Mártogatni, tunkolni mindenki szeret. Nem kell hozzá nagy tálalás, feltűnés nélkül rá lehet járni, így minden buli sztárja lehet.


Dip, szósz, mártás, salsa:

A mártogatósra az angol dip szót is használjuk. A dip ige jelentése mártani, meríteni. Itthon hívják tunkolósnak is, de salsa, szósz, mártás neveken is előfordulhat. Minden mártogatós, amibe mártunk, így ide tartozhatnak a hideg mártások, ízesítők is, például a ketchup, a tartár, a mustár is.




Mártogassunk bátran!


A világ mártogatósai:

Az egész világon mártogatnak. Az amerikaiak barbecue szószba, amely lassan kiszorítja a ketchupot az első helyről a Nagy Sültkrumpli Tunkolási Versenyben. A mexikóiak guacamole (ejtsd: guakamóle) szószba mártják a ropogós kukorica csipszeket (ez a tortilla chips nálunk is kapható). Dél-kelet Ázsiában ízesített halszószokba tunkolnak. A franciák szeretik az aiolit (ejtsd ajoli - fokhagymás majonéz) például olívabogyóval. Izraelben megkóstolhatjuk a szenzációs humuszt , mely csicseriborsó és szezámmagpüré elegye. Ha Dél-Indiában járunk, ne hagyjuk ki a dosát (ejtsd: dósza), mely egy rizslisztes lencselepény, amit általában megtöltenek, de chutney-ba is mártják.




Mexikói finomságok


Mit tunkoljunk?

Mártogathatunk sajt és hús darabkákat, leveles tésztába töltött virslit, kenyérrudacskákat, (pl. grissini), falafelt, ami csicseriborsóból vagy babból készült fasírtszerű étel , de tortilla chipset, pita kenyeret, burgonya csipszet is, no és ropit, pászkát, puffasztott búzakenyeret. Egészséges és finom alternatíva a hosszúra vágott zöldség: mártogathatunk sárgarépát, kígyóuborkát, halványító (vagy angol) zellert, karalábécsíkokat, cikóriát. A franciák crudités-nek hívják (ejtsd krüdité) a nyers zöldségféléket, melyeket - többek között - fűszeres olívaolajba vagy vinaigrette szószba mártanak.




Zöldséggel, hússal, kenyérrel!


Néhány kedvencünk:

Fokhagymás-joghurtos:

Hozzávalók:
2 doboz joghurt vagy 1 joghurt 1 tejföl
2-4 gerezd fokhagyma préselve


Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Currys:

Hozzávalók:
2 dl majonéz
néhány evőkanál tejföl
fél csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 teáskanál currypor
2 teáskanál ketchup
só és bors

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Céklás:

Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt

Elkészítés:
A sült céklához a céklát jól mossuk meg és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük

Forrás:Mindmegette.hu - Praktikus rovat
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Grissini
  2011-03-23 13:38:06, szerda
 
  Gyerekjáték a konyhában: grissini

A grissinit egy olasz király kisfiának alkotta az udvari pék. A fiúcska egyáltalán nem evett kenyeret, az orvosok emésztési problémát sejtettek a háttérben. Egy könnyed, ropogósra sült kenyeret javasoltak, ez lett a grissini.


Mi az a grissini?
A grissini (ejtsd: grisszini) olyan, mint a ropi, csak jóval hosszabb és vastagabb. Nem kell hozzá más, mint liszt, élesztő, olívaolaj, só, cukor és víz. Elkészítése gyerekjáték, a gyúrásban, szórásban, formázásban a kicsik is tudnak segíteni. Ha elunják, formázzunk kerek lapokat a maradék tésztából, és kenjük meg őket paradicsomos szósszal, fokhagymás olajjal, tehetünk rá sonkát, sajtot is, süssük meg, és tálaljuk pizzaként.

Pizza helyett
Olaszországban a grissinit előételként fogyasztják, pontosabban kenyér helyett, ha étteremben szolgálják fel. Ha csak egyet eszünk, az a grissino. Betekerhetjük egy kis pármai sonkába is, hogy igazi ínyencfogást kapjunk, de így Olaszországban nem találkozunk vele. Adhatunk mellé mártogatós szószokat is, de nagyszerű csak úgy, ropogtatnivalóként is.





Saláta mellé vagy mártogatóssal is szuper


Mivel ízesíthetjük?
Kerülhet a tésztába aszalt paradicsom, zsálya, olajbogyó, rozmaring. Készülhet sok fokhagymával, kakukkfűvel, oregánóval. Szórhatunk a tetejére lenmagot, szezámmagot, mákot, de egyszerű durva tengeri sóval vagy reszelt parmezánnal megszórva is finom.




Pármai sonkába tekerve


Pármai sonkába tekerve


Hogyan készül a grissini?

Hozzávalók:
50 dkg liszt (lehet kétharmada rétesliszt)
7 gramm (1 csomag) szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
3 evőkanál olívaolaj
3 dl meleg víz
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor

Elkészítés:
A liszthez adjuk a szárított élesztőt, a cukrot, az olívaolajat, a meleg vizet és a sót. Adhatunk a tésztához fűszereket, egy marék aszalt paradicsomot vagy olajbogyót apróra vágva. Dagasztófejjel összeállítjuk, majd kézzel gyúrjuk. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük, majd a tésztából lecsippentve 20 cm hosszú, 0,5-0,7 átmérőjű kígyókat formázunk. Sütőpapírra tesszük, és 15 percet pihentetjük őket, majd megkenjük olvasztott vajjal. Itt jöhet a tetejére ízlés szerint bármi, de maradhat simán is. 200 fokon kb. 12 percet kell sülnie, akkor jó, ha éppen elkezd pirosodni a tészta. Ha kihűlt, már ehetjük is.

Forrás:Mindmegette.hu - Mazsola rovat
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mikróban sült ötperces csokis
  2011-03-23 13:30:37, szerda
 
  Mikróban sült ötperces csokis süti:

Hozzávalók:
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukrozott kakaópor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál cukor
3 evőkanál tej
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
ízlés szerint rumaroma
magozott meggy

Elkészítés:
A hozzávalókat egy műanyag tálban összekeverjük, és kb. 3 percre betesszük a mikróba. Még melegen tányérra borítjuk, és ízlés szerint lekvárral vagy tejszínhabbal tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Horváth Márk, a fotót Mameha küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csütörtök - menü ajánlat
  2011-03-23 13:26:40, szerda
 
  Csütörtök - menü ajánlat


Előétel: Pikáns leves
Főétel: Paprikás krumpli ecetes paprikával
Desszert: Banános pite
Vegetáriánus ajánlat: Gombás-sajtos krumplitál


Pikáns leves:

Hozzávalók:
1 zacskó csirkeaprólék
1 fej hagyma
1 csomó leveszöldség
10 dkg mirelit zöldborsó
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
6 fürjtojás
1 teáskanál citromlé
1 csokor petrezselyem
olaj


Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt csirkeaprólékot. Fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott leveszöldséget. 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel. Sóval, esetleg ételízesítővel fűszerezzük. Beletesszük a fagyasztott zöldborsót is és puhára főzzük. A fürjtojásokat külön vízben megfőzzük, majd meghámozzuk. A lisztet elkeverjük a tejfölben és az elkészült levest behabarjuk. Citromlével, frissen vágott petrezselyemmel ízesítjük. A levest kitálaljuk, félbevágott fürjtojással díszítjük.


Paprikás krumpli:

Hozzávalók 2 személyre:
6-8 burgonya
2 hagyma
1 csomag virsli
kolbász

bors
pirospaprika
olaj
víz

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, beletesszük a hagymát és a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk. Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk 2 fakanálnyi pirospaprikával. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és kockára vágott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, ételízesítőt is tehetünk bele, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Friss kenyérrel, savanyú uborkával tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!


Banános pite:

Hozzávalók:
4 tojás
3 dl kristálycukor
1 dl olaj
2 dkg sütőpor
1 dkg vaníliás cukor
4 dl liszt
1 dl tej
5-6 banán (több is lehet)

Elkészítés:
A hozzávalókat a megadott sorrendben összekeverjük a banán kivételével. Kivajazunk és lisztezünk egy kb. 25 cm x 35 cm tepsit vagy jénait, beleöntjük a tésztát. Ne csodálkozzunk, ha nagyon kevés lesz az alján (a sütőportól ki fogja tölteni a jénait). Bőven rakjunk rá (bele) banánszeleteket, úgy, hogy a tészta ne is látszódjon.

Előmelegített sütőben (légkeveréses, kb. 180 fok) tűpróbáig sütjük (kb. 20-25 perc).

Megjegyzés:
Ezt a sütit mindenféle gyümölccsel (eper, fahéjas alma, fahéjas szilva, őszibarack, sárgabarack, meggy, cseresznye stb.) megcsináltam, és az ikreim imádják.

A receptet ZsuzsiB küldte. Köszönjük!


Gombás-sajtos krumplitál:

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya
40 dkg nagy gomba
15 dkg póréhagyma
10 dkg piros húsú paprika
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
3 dl tejföl
1 evőkanál vágott petrezselyem
10 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Közben a többi zöldségek megmossuk, megtisztítjuk. A gombát egészben hagyjuk, a pórét fél karikákra vágjuk, a paprika húsát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük.

Kiolajozunk egy hőálló tálat, és a burgonyát belekarikázzuk, közben kicsit megsózzuk. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, és a felével megkenjük a burgonyákat. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és 2-3 perc alatt megsütjük benne a gombák tetejét, a belső részét megsózzuk, borsozzuk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és megfuttatjuk rajta a pórét és a paprikát, majd megszórjuk a petrezselyemmel. A gombákba töltjük a hagymás paprikát, és a töltött gombákat ráfordítjuk a burgonyára. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) kapcsoljuk. A gombák tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és ráreszeljük a sajtot. A sütőben pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
1 adag: 515 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 123 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.