|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2011-03-23 15:19:04, szerda
|
|
|
Bárki benézhet a világ 17 nagy múzeumába egy fotelból
A világ 17 nagy múzeumát - köztük a New York-i Metropolitant és a Modern
Művészetek Múzeumát vagy a londoni Tate Galériát - viszi a felhasználók
otthonába a Google, amely utcanézegető technológiája
felhasználásával hozzáférhetővé teszi a világ nagy művészeti gyűjteményeit
az online látogatók számára.
A www.googleartproject.com Link címen található online műkincstár arra is
alkalmas, hogy az érdeklődők létrehozhassák saját virtuális gyűjteményüket -
derült ki a művészeti program keddi ünnepélyes megnyitóján a londoni Tate
Galériában. Ez valóban nagy lépés afelé, hogy az emberek közel
kerülhessenek a világ minden tájának csodálatos műkincseihez. Szó sincs
arról, hogy a lehetőség eltávolítaná az embereket a múzeumoktól. Bízunk
benne, hogy éppen az ellenkezője történik - jelentette ki Nelson
Mattos, a világ 17 galériájának bevonásával elindult program vezető
szakembere.
A múzeumok virtuális bejárásához a Google street view-technikáját
alkalmazzák: a látogatók távozása után a kamerák végiggördültek a kiürült
galériák üres szobáin, a kiválasztott termekről 360 fokos felvételek
készültek, amelyeket aztán egymáshoz fűztek. Jelenleg 385 termet járhatnak
be a virtuális látogatók, de a program folyamatosan bővül a tervek szerint.
A 17 múzeum mindegyike kiválaszthatta gyűjteménye egyik műalkotását,
amelyről gigapixeles fénykép készült. A hétmilliárd pixelből
álló kép olyan aprólékossággal adja vissza az alkotást, ami puszta szemmel
láthatatlan. A látogatók ráközelíthetnek a művek részleteire, így a
festményeknek akár minden ecsetvonása külön kivehető.
A virtuális múzeum látogatói 486 művész - többek közt El Greco, Goya,
Rembrandt, Vermeer, Renoir, Gaugin és Manet - összesen több mint ezer
műalkotást szemlélhetik meg saját múzeumi környezetében, miközben mód nyílik
az alapos tanulmányozásra. Kommentálhatják a látottakat, megoszthatják
tapasztalataikat, kiaknázhatják a programban rejlő művelődési lehetőségeket.
Mattos megjegyezte, hogy a Google maga finanszírozta művészeti programját,
amelyet "nem kereskedelmi haszon reményében" indított el.
A virtuális múzeumlátogatáshoz többek között a világ olyan ismert képtárai
nyitották meg kapuikat, mint a firenzei Uffizi, a francia Versailles-i
kastély, a prágai Kampa Múzeum, az amszterdami Van Gogh Múzeum vagy a
szentpétervári Ermitázs. A programhoz csatlakozott továbbá a madridi Zsófia
Királyné Múzeum, a Thyssen-Bornemisza Múzeum, a washingtoni Freer
Smithsonian és a New York-i Frick Gyűjtemény is.
Köszönöm szépen
|
|
|
0 komment
, kategória: Blogtársaktól kaptam 1 |
|
|
|
|
|
2011-03-23 13:44:46, szerda
|
|
|
Mártogatunk, mártogatunk...
Mártogatni, tunkolni mindenki szeret. Nem kell hozzá nagy tálalás, feltűnés nélkül rá lehet járni, így minden buli sztárja lehet.
Dip, szósz, mártás, salsa:
A mártogatósra az angol dip szót is használjuk. A dip ige jelentése mártani, meríteni. Itthon hívják tunkolósnak is, de salsa, szósz, mártás neveken is előfordulhat. Minden mártogatós, amibe mártunk, így ide tartozhatnak a hideg mártások, ízesítők is, például a ketchup, a tartár, a mustár is.
Mártogassunk bátran!
A világ mártogatósai:
Az egész világon mártogatnak. Az amerikaiak barbecue szószba, amely lassan kiszorítja a ketchupot az első helyről a Nagy Sültkrumpli Tunkolási Versenyben. A mexikóiak guacamole (ejtsd: guakamóle) szószba mártják a ropogós kukorica csipszeket (ez a tortilla chips nálunk is kapható). Dél-kelet Ázsiában ízesített halszószokba tunkolnak. A franciák szeretik az aiolit (ejtsd ajoli - fokhagymás majonéz) például olívabogyóval. Izraelben megkóstolhatjuk a szenzációs humuszt , mely csicseriborsó és szezámmagpüré elegye. Ha Dél-Indiában járunk, ne hagyjuk ki a dosát (ejtsd: dósza), mely egy rizslisztes lencselepény, amit általában megtöltenek, de chutney-ba is mártják.
Mexikói finomságok
Mit tunkoljunk?
Mártogathatunk sajt és hús darabkákat, leveles tésztába töltött virslit, kenyérrudacskákat, (pl. grissini), falafelt, ami csicseriborsóból vagy babból készült fasírtszerű étel , de tortilla chipset, pita kenyeret, burgonya csipszet is, no és ropit, pászkát, puffasztott búzakenyeret. Egészséges és finom alternatíva a hosszúra vágott zöldség: mártogathatunk sárgarépát, kígyóuborkát, halványító (vagy angol) zellert, karalábécsíkokat, cikóriát. A franciák crudités-nek hívják (ejtsd krüdité) a nyers zöldségféléket, melyeket - többek között - fűszeres olívaolajba vagy vinaigrette szószba mártanak.
Zöldséggel, hússal, kenyérrel!
Néhány kedvencünk:
Fokhagymás-joghurtos:
Hozzávalók:
2 doboz joghurt vagy 1 joghurt 1 tejföl
2-4 gerezd fokhagyma préselve
só
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
Currys:
Hozzávalók:
2 dl majonéz
néhány evőkanál tejföl
fél csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 teáskanál currypor
2 teáskanál ketchup
só és bors
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
Céklás:
Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt
Elkészítés:
A sült céklához a céklát jól mossuk meg és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük
Forrás:Mindmegette.hu - Praktikus rovat |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-03-23 13:38:06, szerda
|
|
|
Gyerekjáték a konyhában: grissini
A grissinit egy olasz király kisfiának alkotta az udvari pék. A fiúcska egyáltalán nem evett kenyeret, az orvosok emésztési problémát sejtettek a háttérben. Egy könnyed, ropogósra sült kenyeret javasoltak, ez lett a grissini.
Mi az a grissini?
A grissini (ejtsd: grisszini) olyan, mint a ropi, csak jóval hosszabb és vastagabb. Nem kell hozzá más, mint liszt, élesztő, olívaolaj, só, cukor és víz. Elkészítése gyerekjáték, a gyúrásban, szórásban, formázásban a kicsik is tudnak segíteni. Ha elunják, formázzunk kerek lapokat a maradék tésztából, és kenjük meg őket paradicsomos szósszal, fokhagymás olajjal, tehetünk rá sonkát, sajtot is, süssük meg, és tálaljuk pizzaként.
Pizza helyett
Olaszországban a grissinit előételként fogyasztják, pontosabban kenyér helyett, ha étteremben szolgálják fel. Ha csak egyet eszünk, az a grissino. Betekerhetjük egy kis pármai sonkába is, hogy igazi ínyencfogást kapjunk, de így Olaszországban nem találkozunk vele. Adhatunk mellé mártogatós szószokat is, de nagyszerű csak úgy, ropogtatnivalóként is.
Saláta mellé vagy mártogatóssal is szuper
Mivel ízesíthetjük?
Kerülhet a tésztába aszalt paradicsom, zsálya, olajbogyó, rozmaring. Készülhet sok fokhagymával, kakukkfűvel, oregánóval. Szórhatunk a tetejére lenmagot, szezámmagot, mákot, de egyszerű durva tengeri sóval vagy reszelt parmezánnal megszórva is finom.
Pármai sonkába tekerve
Pármai sonkába tekerve
Hogyan készül a grissini?
Hozzávalók:
50 dkg liszt (lehet kétharmada rétesliszt)
7 gramm (1 csomag) szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
3 evőkanál olívaolaj
3 dl meleg víz
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor
Elkészítés:
A liszthez adjuk a szárított élesztőt, a cukrot, az olívaolajat, a meleg vizet és a sót. Adhatunk a tésztához fűszereket, egy marék aszalt paradicsomot vagy olajbogyót apróra vágva. Dagasztófejjel összeállítjuk, majd kézzel gyúrjuk. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük, majd a tésztából lecsippentve 20 cm hosszú, 0,5-0,7 átmérőjű kígyókat formázunk. Sütőpapírra tesszük, és 15 percet pihentetjük őket, majd megkenjük olvasztott vajjal. Itt jöhet a tetejére ízlés szerint bármi, de maradhat simán is. 200 fokon kb. 12 percet kell sülnie, akkor jó, ha éppen elkezd pirosodni a tészta. Ha kihűlt, már ehetjük is.
Forrás:Mindmegette.hu - Mazsola rovat |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-03-23 13:30:37, szerda
|
|
|
Mikróban sült ötperces csokis süti:
Hozzávalók:
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukrozott kakaópor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál cukor
3 evőkanál tej
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
ízlés szerint rumaroma
magozott meggy
Elkészítés:
A hozzávalókat egy műanyag tálban összekeverjük, és kb. 3 percre betesszük a mikróba. Még melegen tányérra borítjuk, és ízlés szerint lekvárral vagy tejszínhabbal tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Horváth Márk, a fotót Mameha küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-03-23 13:26:40, szerda
|
|
|
Csütörtök - menü ajánlat
Előétel: Pikáns leves
Főétel: Paprikás krumpli ecetes paprikával
Desszert: Banános pite
Vegetáriánus ajánlat: Gombás-sajtos krumplitál
Pikáns leves:
Hozzávalók:
1 zacskó csirkeaprólék
1 fej hagyma
1 csomó leveszöldség
10 dkg mirelit zöldborsó
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
6 fürjtojás
1 teáskanál citromlé
1 csokor petrezselyem
olaj
só
Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt csirkeaprólékot. Fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott leveszöldséget. 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel. Sóval, esetleg ételízesítővel fűszerezzük. Beletesszük a fagyasztott zöldborsót is és puhára főzzük. A fürjtojásokat külön vízben megfőzzük, majd meghámozzuk. A lisztet elkeverjük a tejfölben és az elkészült levest behabarjuk. Citromlével, frissen vágott petrezselyemmel ízesítjük. A levest kitálaljuk, félbevágott fürjtojással díszítjük.
Paprikás krumpli:
Hozzávalók 2 személyre:
6-8 burgonya
2 hagyma
1 csomag virsli
kolbász
só
bors
pirospaprika
olaj
víz
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, beletesszük a hagymát és a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk. Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk 2 fakanálnyi pirospaprikával. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és kockára vágott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, ételízesítőt is tehetünk bele, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Friss kenyérrel, savanyú uborkával tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Banános pite:
Hozzávalók:
4 tojás
3 dl kristálycukor
1 dl olaj
2 dkg sütőpor
1 dkg vaníliás cukor
4 dl liszt
1 dl tej
5-6 banán (több is lehet)
Elkészítés:
A hozzávalókat a megadott sorrendben összekeverjük a banán kivételével. Kivajazunk és lisztezünk egy kb. 25 cm x 35 cm tepsit vagy jénait, beleöntjük a tésztát. Ne csodálkozzunk, ha nagyon kevés lesz az alján (a sütőportól ki fogja tölteni a jénait). Bőven rakjunk rá (bele) banánszeleteket, úgy, hogy a tészta ne is látszódjon.
Előmelegített sütőben (légkeveréses, kb. 180 fok) tűpróbáig sütjük (kb. 20-25 perc).
Megjegyzés:
Ezt a sütit mindenféle gyümölccsel (eper, fahéjas alma, fahéjas szilva, őszibarack, sárgabarack, meggy, cseresznye stb.) megcsináltam, és az ikreim imádják.
A receptet ZsuzsiB küldte. Köszönjük!
Gombás-sajtos krumplitál:
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya
40 dkg nagy gomba
15 dkg póréhagyma
10 dkg piros húsú paprika
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
3 dl tejföl
1 evőkanál vágott petrezselyem
10 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Közben a többi zöldségek megmossuk, megtisztítjuk. A gombát egészben hagyjuk, a pórét fél karikákra vágjuk, a paprika húsát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük.
Kiolajozunk egy hőálló tálat, és a burgonyát belekarikázzuk, közben kicsit megsózzuk. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, és a felével megkenjük a burgonyákat. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és 2-3 perc alatt megsütjük benne a gombák tetejét, a belső részét megsózzuk, borsozzuk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és megfuttatjuk rajta a pórét és a paprikát, majd megszórjuk a petrezselyemmel. A gombákba töltjük a hagymás paprikát, és a töltött gombákat ráfordítjuk a burgonyára. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) kapcsoljuk. A gombák tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és ráreszeljük a sajtot. A sütőben pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
1 adag: 515 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán
Ez a recept Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2011. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
123 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 929
- e Hét: 7730
- e Hónap: 12768
- e Év: 142475
|
|
|