|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2011-04-01 22:55:01, péntek
|
|
|
Pete László Miklós - Április
Napfényből - porcelán szipka,
Fellegekből - csörgősipka;
Csúfondáros a szél szava:
Ma jött meg április hava.
Napos úton sárfolt-ragya,
A tél itt felejtett fagya,
Derült égből böjti szelek;
Megjött április, emberek.
Szürke az Isten fellege,
S a reggel megint fekete,
Aki ezt fehérnek mondja,
Az mind április bolondja.
Újul ezer veszedelem,
Meg az egyetlen Szerelem;
Mert az Élet borsa, sava:
Olyan, mint április hava.
Forrás:Poet.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Hónapok, hónapokról versek |
|
|
|
|
|
2011-04-01 20:36:36, péntek
|
|
|
Szombat - menü ajánlat
Reggeli: Bundáskenyér
Előétel: Kukorica-krémleves
Főétel: Húsgombóc fokhagymaszósszal és párolt rizzsel
Desszert: Zsiga juhtúrós pogácsája
Vacsora: Waldorf-saláta
Vegetáriánus ajánlat: Zöldborsó francia módra
Bundáskenyér - másként:
Hozzávalók:
4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg)
5 dkg reszelt sajt
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál olaj
1 teáskanál ételízesítő
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág
a tepsihez 2 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.
Minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.
Megjegyzés:
Fotó: Zizzi32
Hideg kukoricakrémleves füstölt hallal:
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg burgonya
1 szál póréhagyma
1/2 dl olívaolaj
60 dkg fagyasztott vagy konzerv kukorica
2 evőkanál vágott kapor
1 dl tejszín
15 dkg füstölt hal
Elkészítés:
A burgonyát és a pórét megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük.
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk benne a burgonyát, a pórét, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 7 dl vízzel (vagy használhatunk hozzá ugyanennyi, leveskockából készített zöldségalaplevet is). Beletesszük a kukoricát, kis lángon a zöldségeket puhulásig főzzük. Amikor minden megpuhult, beleszórjuk a kapor felét, beleöntjük a tejszínt, és botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tálalás előtt a füstölt halat vékony csíkokra vágjuk, a maradék kaporral együtt a levesbe szórjuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva
1 adag: 448 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zotlán
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Kukoricakrémleves:
Hozzávalók:
1 kg kukorica
2 dl főzőtejszín
só, bors
sajt
kruton (pirított zsemlekocka)
Elkészítés:
A kukoricát felteszem főni annyi vízzel, hogy kb. két ujjnyi legyen felette, ízesítem sóval, borssal. Több borssal finomabb. Amikor megfőtt, botmixerrel összeturmixolom. Átpasszírozom, majd visszateszem főni. Mikor elkezdett forrni, beleteszem a tejszínt, és egyet rottyantok rajta. Sok-sok reszelt sajttal és kicsit kevesebb krutonnal tálalom.
Megjegyzés:
Nagyon egyszerű, és szerintem még egytálételnek is jó. Nagyon laktató és persze isteni finom.
A receptet Kata küldte. Köszönjük!
Húsgombóc fokhagymaszószban:
Hozzávalók:
A gombóchoz:
50 dkg darált hús
1 evőkanál mustár
1 evőkanál ételízesítő
1 kávéskanál zsálya
1 kávéskanál fokhagymapor vagy 2 gerezd fokhagyma (lehet több is)
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál majoránna
fél bögre rizs
A szószhoz:
5 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál finomliszt
1 evőkanál fokhagymakrém
1 kávéskanál vöröshagymakrém
kb. 5 dl tej
Elkészítés:
A gombóchoz valókat összekeverjük, és gombócokat formálunk belőle. Olajos sós vízben (ami már zubog) kifőzzük őket kb. 15-20 perc alatt, attól függ mekkora gombócokat teszünk a vízbe. Fontos, hogy közepes, nem nagyon zubogó vízbe főzzük, mert különben széteshetnek.
A szószhoz a vajat felolvasztjuk, majd a lisztet beletesszük, és egy kissé barna rántást készítünk (kis lángon). Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a krémeket, összekeverjük, ezután visszatesszük a tűzre, és folyamatosan adagoljuk a tejet, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Nagyjából hígabb puding sűrűségűnek kell a szósznak lennie. Inkább kevesebb tejet tegyünk bele első neki futásra (úgy 3 dl), mert a sűrűt hígítani könnyebb, mint a hígat sűríteni!
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Igarfield küldte. Köszönjük!
Zsiga juhtúrós pogácsája:
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
10 dkg juhtúró
4 csapott teáskanál só
5 dkg langyos tejben megfuttatott élesztő
2 db tojás (1 fehérjét a tetejére kenni)
kb. 2-3 evőkanál tejföl
Elkészítés:
Egy nyújtódeszkán összemorzsoljuk a lisztet, a margarint, a juhtúrót és a sót, majd a többi hozzávalót is belegyúrjuk. Viszonylag kemény tésztát készítünk, így ha az ujjunkat belenyomjuk és a nyoma megmarad, akkor jó! 1-1,5 óra pihentetés után (nem túl meleg helyen) csak annyira gyúrjuk át a tésztát, hogy a levegő kimenjen belőle. Kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk, és lisztezett formával kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben, 2. fokozaton kb. 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Megjegyzés:
A receptet Ordódy Zsigmond (3,5 éves) és Ordódy Miklósné (a nagymamája) küldte. Köszönjük!
Waldorf-saláta:
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg zellergumó
1citrom leve
30 dkg alma
10 dkg dióbél
1 dl kefir
1 dl tejföl
mustár ízlés szerint
1 fej fejes saláta
Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, gyufaszál vékonyságú, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A megtisztított almát vékony metéltre vágjuk, szintén meglocsoljuk citromlével. A dióból néhány szemet félreteszünk díszítésre, a többit durva darabokra vágjuk. A kefirből és a tejfölből a mustárral, sóval, őrölt fehérborssal tartármártásszerű öntetet készítünk. Az alma- és a zellercsíkokat összekeverjük a dióval, majd az öntettel. A keveréket tépett salátalevelekre halmozzuk, tetejét az egészben hagyott diódarabokkal díszítjük, és 1-2 órai hűtés után tálaljuk.
Energia: 1084 kJ/259 kcal
Szénhidrát: 13,7 g
Zöldborsó francia módra:
Hozzávalók:
40 dkg mirelit zöldborsó
fél fejes saláta
1 fej hagyma
1,5 dl zöldségerőleves
5 dkg vaj
fél csokor petrezselyem
fél csokor turbolya (el is maradhat)
só
fehér bors
Elkészítés:
2 dkg megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a mirelit zöldborsót és 2 percig pároljuk. Felöntjük a levessel és fedő alatt megfőzzük. A fedőt levéve, a lé nagy részét elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a darabokra tépdesett fejes salátát. Sóval, fehér borssal, frissen vágott petrezselyemmel és turbolyával ízesítjük. A tányéron rámorzsoljuk a maradék, hideg vajat. Párolt rizzsel körítjük.
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2011. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
249 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1997
- e Hét: 6578
- e Hónap: 20483
- e Év: 150190
|
|
|