Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Áldott, aki jő
  2011-04-18 23:35:34, hétfő
 
 



Gerzsenyi Sándor - Áldott, aki jő


Jertek, mondjunk hálát: énekeljünk!
Eljött a Király, vígan örvendjünk.
Áldott, aki jő az Úrnak nevében
Olajágakkal jöttén vigadozzunk.
Legyen áldott!
Tárt kapu várja Isten szent Fiát;
Ő a kegyelem: nékünk üdvöt ád!

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Húsvétra
  2011-04-18 23:32:39, hétfő
 
  Juhász Gyula - Húsvétra


Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szívemnek már a gyász is röpke álom,
S az élet: győzelem az elmúláson.

Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
Virágot áraszt a vérverte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!

Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot,
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágban
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Húsvét előtt
  2011-04-18 23:27:50, hétfő
 
  Babits Mihály - Húsvét előtt


S ha kiszakad ajkam, akkor is,
e vad, vad március évadán,
izgatva belül az izgatott
fákkal, a harci márciusi
inni való
sós, vérízű széltől részegen,
a felleg alatt,
sodrában a szörnyű malomnak:

ha szétszakad ajkam, akkor is,
ha vérbe lábbad a dallal és
magam sem hallva a nagy Malom
zúgásán át, dalomnak izét
a kínnak izén
tudnám csak érezni, akkor is
-- mennyi a vér! --
szakadjon a véres ének!

Van most dicsérni hősöket, Istenem!
van óriások vak diadalmait
zengeni, gépeket, ádáz
munkára hűlni borogatott
ágyúk izzó torkait:
de nem győzelmi ének az énekem,
érc talpait a tipró diadalnak
nem tisztelem én,
sem az önkény pokoli malmát:

mert rejtek élet száz szele, március
friss vérizgalma nem túri géphalált
zengeni, malmokat; inkább
szerelmet, embert, életeket,
meg nem alvadt fürge vért:
s ha ajkam ronggyá szétszakad, akkor is
ez inni való sós vérízű szélben,
a felleg alatt,
sodrában a szörnyű Malomnak,

mely trónokat őröl, nemzeteket,
százados korlátokat
roppantva tör szét, érczabolát,
múltak acél hiteit,
s lélekkel a testet, dupla halál
vércafatává
morzsolva a szűz Hold arcába köpi
s egy nemzedéket egy kerék-
forgása lejárat:

és mégsem a gépet énekelem
márciusba, most mikor
a levegőn, a szél erején
érzeni nedves izét
vérünk nedvének, drága magyar
vér italának:
nekem mikor ittam e sós levegőt,
kisebzett szájam és a szók
most fájnak e szájnak:

de ha szétszakad ajkam, akkor is,
magyar dal március évadán,
szélnek tör a véres ének!
Én nem a győztest énekelem,
nem a nép-gépet, a vak hőst,
kinek minden lépése halál,
tekintetétől ájul a szó,
kéznyomása szolgaság,
hanem azt, aki lesz, akárki,

ki először mondja ki azt a szót,
ki először el meri mondani,
kiáltani, bátor, bátor,
azt a varázsszót, százezerek
várta, lélekzetadó, szent,
embermegváltó, visszaadó,
nemzetmegmentő, kapunyitó,
szabadító drága szót,
hogy elég! hogy elég! elég volt!

hogy béke! béke!
béke! béke már!
Legyen vége már!
Aki alszik, aludjon,
aki él az éljen,
a szegény hős pihenjen,
szegény nép reméljen.
Szóljanak a harangok,
szóljon allelujja!
mire jön új március,
viruljunk ki újra!
egyik rész a munkára,
másik temetésre:
adjon Isten bort, búzát,
bort a feledésre!

Ó, béke! béke!
legyen béke már!
Legyen vége már!
Aki halott, megbocsát,
ragyog az ég sátra.
Testvérek, ha túl leszünk,
sohse nézünk hátra!
Ki a bűnös, ne kérdjük,
ültessünk virágot,
szeressük és megértsük
az egész világot:
egyik rész a munkára,
másik temetésre:
adjon Isten bort, búzát,
bort a feledésre!

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-04-18 19:58:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Csodálatosan szép estét!
  2011-04-18 19:52:21, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
Kávészünet
  2011-04-18 15:15:31, hétfő
 
  Szeretettel meghívlak egy kávéra:



 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Hétfő-kedd menü ajánlat
  2011-04-18 14:51:16, hétfő
 
  Hétfő - menü ajánlat:

Előétel: Friss sóskaleves galuskával
Főétel: Rizses zúza káposztasalátával
Desszert: Házi gyümölcsjoghurt
Vegetáriánus ajánlat: Gombakrémes melegszendvics zöldsalátával


Kedd menü ajánlat - Esztiklock receptjeiből válogatunk ma:

Előétel: Kukoricás paradicsomleves
Főétel: Csípős-mézes oldalas fóliában sült burgonyával
Desszert: Édes tejfölben sült túrógombóc
Vegetáriánus ajánlat: Kínaikel saláta egyszerűen és gyorsan


Friss sóskaleves galuskával:

Hozzávalók:
50 dkg sóska
2-3 dl tejföl
vaj vagy olaj
1 közepes fej vöröshagyma
liszt
cukor

1 tojás
búzadara

Elkészítés:
A sóska vastagabb szárát lecsípjük, jól megmosva deszkán - marokra fogva - jól összeaprítjuk.

A zsiradékkal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, majd a finomra vágott vöröshagymát is megdinszeljük rajta. Az aprított sóskát a rántásra öntjük, folytonos keveréssel várunk, ameddig teljesen összeesik sóskánt a rántásban (2-3 perc), majd felöntjük vízzel, azonnal sózzuk - hogy a rántás feloldódjon, cukrozzuk, a tejfölt is hozzáadjuk.

A tojást kis tálban villával nagyon habosra verjük, sóval, borssal ízesítjük, és annyi darát adunk hozzá, hogy galuska keménységű masszát (ne nagyon szilárd) kapjunk. Pár perc pihentetés után levesbe merített forró kiskanállal beleszaggatjuk csendesen fődögélő levesünkbe. 5-6 perc alatt a galuskák szépen megduzzadnak.

Megjegyzés:
Sokan nem szeretik, ha darabos a sóska, ebben az esetben kevés vízzel merülőmixerrel összetörhetjük, és utána emelhetjük a további víz mennyiségét.

A sóskamártást is hasonlóan készítem, csak több rántással, kevesebb vízzel, galuska nélkül.

Nagyon finom a fagyasztott sóska is, télen többször terítékre kerül, de ilyenkor tavasszal, amikor annyira ki vagyunk éhezve a friss zöldfélékre, érdemes kipróbálni ezt a friss változatát.





A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!


Rizses zúza:

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csirke-, pulyka- vagy libazúza
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
25 dkg rizs
5 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
csipet majoránna
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A zúzákat megtisztítjuk, kockára vágjuk, alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. A hagymát, fokhagymát, sárgarépát megtisztítjuk. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk.
A kuktából kivesszük a pároló betétet, beleöntjük az olajat, felforrósítjuk, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a zúzát, a fokhagymát és a sárgarépát. Megszórjuk pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, a majoránnával, kb. fél dl vizet öntünk alá, jól összekeverjük, és pár percig forraljuk. Ezután hozzátesszük a rizst, és felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel, mint a rizs mennyisége, (pl: 1 pohár rizshez - 2 pohár víz). Összekeverjük, rázárjuk a kukta fedelét, és a sípolástól számított kb. 20- 25 percig főzzük. A kuktát hideg vízzel lehűtjük vagy hagyjuk addig hűlni, amíg a nyomás megszűnik benne. Közben a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, és a rizses zúzával tálaljuk.


Házi gyümölcsjoghurt:

Hozzávalók:
50 dkg bármilyen gyümölcs
4 dl natúr joghurt
6 evőkanál méz

Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk. Annyi vízzel, amennyi ellepi őket, feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk - ha bogyós gyümölcsből készítjük, ritka szövésű szitán áttörhetjük, így a magok nem maradnak benne. A joghurtot a mézzel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsvelőt is.

Megjegyzés:
A receptet Adri küldte. Köszönjük!


Gombakrémes melegszendvics:

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 üveg konzervgomba
2 dl főzőtejszín
liszt
olaj

bors
majoranna
petrezselyemzöld
reszelt sajt
ketchup
kenyér

Elkészítés:
A vöröshagymát olajon megpároljuk, rádobjuk a lecsepegtetett gombát. Sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük, megszórjuk vágott petrezselyemzölddel. Pár percig keverve pároljuk, majd felöntjük jo deci vízzel. Ha a levet már majdnem elfőtte, behabarjuk a tejszínnel, amiben elkevertünk 3 evőkanál lisztet. Friss kenyérre kenjük, megszórjuk reszelt sajttal, mikróban pár pillanatig melegítjük, amíg a sajt ráolvad. Megbolondíthatjuk a tetejét ketchuppal is.

Megjegyzés:
A receptet Edinko küldte. Köszönjük!


Kukoricás paradicsomleves:

Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
fél fej hagyma
1 doboz konzerv kukorica
1 doboz paradicsomkonzerv paradicsomdarabokkal
olasz fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, paprika)

bors
cukor
kenyérkocka
olaj
fokhagyma

Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát, majd rátesszük a kukoricát. Megszórjuk olasz fűszerkeverékkel, és tovább pároljuk-pirítjuk még 3-5 percig. Ezután felöntjük a paradicsommal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és édesítjük. Forralástól még főzzük 10 percet.

A kenyérkockákat fokhagymás olajon megpirítjuk, majd ezzel tálaljuk a levest. Jó étvágyat!





Megjegyzés:
Gyors, olcsó és pofonegyszerű leves. Hidegen is finom.

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!


Csípős-mézes oldalas:

Hozzávalók:
1 kg oldalas
5 evőkanál méz
2 dl ketchup vagy paradicsomszósz
5 teáskanál Erős Pista
grill vagy flekken fűszerkeverék

Elkészítés:
Az oldalast felvágjuk ,,zongorabillentyűkre". A többi hozzávalót kikeverjük és beleforgatjuk az húst, majd pácolódni hagyjuk 1 napot. Grillsütőn lassan, a szósszal folyamatosan kenegetve megsütjük.





Fóliában sült burgonyával és salátával kínáljuk.

Megjegyzés:
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!


Édes tejfölben sült túrógombóc:

Hozzávalók:
50 dkg túró
10 dkg cukor
1 tojás
3 zsemle
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (opcionális)
A szószhoz:
2 pohár tejföl
1 tojás
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Valamint:
vaj
zsemlemorzsa
cukor

Elkészítés:
3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek (zsemlemorzsát is használhatunk). Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül 1 tojást és a morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a szószhoz való tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével, és 200 fokos sütőben megsütöm.

Közben egy serpenyőbe vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik, és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt szórom a tetejére.





Megjegyzés:
Tapasztalataim szerint ez sokkal finomabb, és kevésbé macerás elkészíteni, mint a hagyományos túrógombócot. A receptet köszönöm Andinak!

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!


Kínai kel saláta egyszerűen és gyorsan:

Hozzávalók:
1 fej kínai kel
3 dl tejföl
3 dl majonéz
fél fej hagyma
1 alma

Elkészítés:
A majonézt és a tejfölt kikeverjük. A kínai kelt csíkokra szeleteljük, az almát és a hagymát is felszeleteljük, majd az egészet beleforgatjuk a tejfölös majonézbe. Figyelem, sózni tilos, mert levet ereszt!

Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét, snidlinggel vagy petrezselyemmel.





Megjegyzés:
Sült húsok mellé vagy önmagában is könnyű és kiadós saláta.

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Heti menü ajánlat
  2011-04-18 12:24:33, hétfő
 
  Heti menü ajánlat - 2011. április 18 -24.

Hétfő:

Előétel: Friss sóskaleves galuskával
Főétel: Rizses zúza káposztasalátával
Desszert: Házi gyümölcsjoghurt
Vegetáriánus ajánlat: Gombakrémes melegszendvics zöldsalátával


Kedd - Esztiklock receptjeiből válogatunk ma:

Előétel: Kukoricás paradicsomleves
Főétel: Csípős-mézes oldalas fóliában sült burgonyával
Desszert: Édes tejfölben sült túrógombóc
Vegetáriánus ajánlat: Kínaikel saláta egyszerűen és gyorsan


Szerda:

Előétel: Medvehagyma-krémleves
Főétel: Zöldséges-csirkemájas spagetti
Desszert: Banán-alma turmix
Vegetáriánus ajánlat: Tonhalas spagettisaláta


Csütörtök:

Előétel: Almaleves
Főétel: Töltött paprika
Desszert: Sült banán
Vegetáriánus ajánlat: Kelkáposztatekercs


Péntek - Nagypéntek:
Előétel: Tiroli kapros gombócleves
Főétel: Gombás raguval töltött palacsinta
Desszert: Túrófánk
Vegetáriánus ajánlat: Gombás raguval töltött palacsinta


Szombat - Nagyszombat:

Reggeli: Házi zsemle sajttal és kakaóval
Előétel: Tárkonyos bárányleves
Főétel: Szombati lazacszelet
Desszert: Húsvéti csokis muffin
Vacsora: Húsvéti sonka keménytojással, kaláccsal, húsvéti sárga túróval
Vegetáriánus ajánlat: Húsvéti szójasonka


Vasárnap - Húsvét:

Reggeli: Maradt még a tegnapi sonkából :)
Előétel: Húsvéti sonkaleves
Főétel: Legenda a nyúlpaprikásról
Desszert: Meggyes-mákos kalács
Vacsora: Húsvéti sonkapástétom Misi módra
Vegetáriánus ajánlat: Húsvéti cipó mazsolával

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Békés, boldog hetet!
  2011-04-18 11:52:40, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, Látogatóimnak

Szép, napsütéses tavaszi napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 736
  • e Hét: 7537
  • e Hónap: 12575
  • e Év: 142282
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.