|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2011-04-18 23:35:34, hétfő
|
|
|
Gerzsenyi Sándor - Áldott, aki jő
Jertek, mondjunk hálát: énekeljünk!
Eljött a Király, vígan örvendjünk.
Áldott, aki jő az Úrnak nevében
Olajágakkal jöttén vigadozzunk.
Legyen áldott!
Tárt kapu várja Isten szent Fiát;
Ő a kegyelem: nékünk üdvöt ád!
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
2011-04-18 23:32:39, hétfő
|
|
|
Juhász Gyula - Húsvétra
Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szívemnek már a gyász is röpke álom,
S az élet: győzelem az elmúláson.
Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
Virágot áraszt a vérverte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!
Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot,
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágban
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
2011-04-18 23:27:50, hétfő
|
|
|
Babits Mihály - Húsvét előtt
S ha kiszakad ajkam, akkor is,
e vad, vad március évadán,
izgatva belül az izgatott
fákkal, a harci márciusi
inni való
sós, vérízű széltől részegen,
a felleg alatt,
sodrában a szörnyű malomnak:
ha szétszakad ajkam, akkor is,
ha vérbe lábbad a dallal és
magam sem hallva a nagy Malom
zúgásán át, dalomnak izét
a kínnak izén
tudnám csak érezni, akkor is
-- mennyi a vér! --
szakadjon a véres ének!
Van most dicsérni hősöket, Istenem!
van óriások vak diadalmait
zengeni, gépeket, ádáz
munkára hűlni borogatott
ágyúk izzó torkait:
de nem győzelmi ének az énekem,
érc talpait a tipró diadalnak
nem tisztelem én,
sem az önkény pokoli malmát:
mert rejtek élet száz szele, március
friss vérizgalma nem túri géphalált
zengeni, malmokat; inkább
szerelmet, embert, életeket,
meg nem alvadt fürge vért:
s ha ajkam ronggyá szétszakad, akkor is
ez inni való sós vérízű szélben,
a felleg alatt,
sodrában a szörnyű Malomnak,
mely trónokat őröl, nemzeteket,
százados korlátokat
roppantva tör szét, érczabolát,
múltak acél hiteit,
s lélekkel a testet, dupla halál
vércafatává
morzsolva a szűz Hold arcába köpi
s egy nemzedéket egy kerék-
forgása lejárat:
és mégsem a gépet énekelem
márciusba, most mikor
a levegőn, a szél erején
érzeni nedves izét
vérünk nedvének, drága magyar
vér italának:
nekem mikor ittam e sós levegőt,
kisebzett szájam és a szók
most fájnak e szájnak:
de ha szétszakad ajkam, akkor is,
magyar dal március évadán,
szélnek tör a véres ének!
Én nem a győztest énekelem,
nem a nép-gépet, a vak hőst,
kinek minden lépése halál,
tekintetétől ájul a szó,
kéznyomása szolgaság,
hanem azt, aki lesz, akárki,
ki először mondja ki azt a szót,
ki először el meri mondani,
kiáltani, bátor, bátor,
azt a varázsszót, százezerek
várta, lélekzetadó, szent,
embermegváltó, visszaadó,
nemzetmegmentő, kapunyitó,
szabadító drága szót,
hogy elég! hogy elég! elég volt!
hogy béke! béke!
béke! béke már!
Legyen vége már!
Aki alszik, aludjon,
aki él az éljen,
a szegény hős pihenjen,
szegény nép reméljen.
Szóljanak a harangok,
szóljon allelujja!
mire jön új március,
viruljunk ki újra!
egyik rész a munkára,
másik temetésre:
adjon Isten bort, búzát,
bort a feledésre!
Ó, béke! béke!
legyen béke már!
Legyen vége már!
Aki halott, megbocsát,
ragyog az ég sátra.
Testvérek, ha túl leszünk,
sohse nézünk hátra!
Ki a bűnös, ne kérdjük,
ültessünk virágot,
szeressük és megértsük
az egész világot:
egyik rész a munkára,
másik temetésre:
adjon Isten bort, búzát,
bort a feledésre!
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
2011-04-18 14:51:16, hétfő
|
|
|
Hétfő - menü ajánlat:
Előétel: Friss sóskaleves galuskával
Főétel: Rizses zúza káposztasalátával
Desszert: Házi gyümölcsjoghurt
Vegetáriánus ajánlat: Gombakrémes melegszendvics zöldsalátával
Kedd menü ajánlat - Esztiklock receptjeiből válogatunk ma:
Előétel: Kukoricás paradicsomleves
Főétel: Csípős-mézes oldalas fóliában sült burgonyával
Desszert: Édes tejfölben sült túrógombóc
Vegetáriánus ajánlat: Kínaikel saláta egyszerűen és gyorsan
Friss sóskaleves galuskával:
Hozzávalók:
50 dkg sóska
2-3 dl tejföl
vaj vagy olaj
1 közepes fej vöröshagyma
liszt
cukor
só
1 tojás
búzadara
Elkészítés:
A sóska vastagabb szárát lecsípjük, jól megmosva deszkán - marokra fogva - jól összeaprítjuk.
A zsiradékkal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, majd a finomra vágott vöröshagymát is megdinszeljük rajta. Az aprított sóskát a rántásra öntjük, folytonos keveréssel várunk, ameddig teljesen összeesik sóskánt a rántásban (2-3 perc), majd felöntjük vízzel, azonnal sózzuk - hogy a rántás feloldódjon, cukrozzuk, a tejfölt is hozzáadjuk.
A tojást kis tálban villával nagyon habosra verjük, sóval, borssal ízesítjük, és annyi darát adunk hozzá, hogy galuska keménységű masszát (ne nagyon szilárd) kapjunk. Pár perc pihentetés után levesbe merített forró kiskanállal beleszaggatjuk csendesen fődögélő levesünkbe. 5-6 perc alatt a galuskák szépen megduzzadnak.
Megjegyzés:
Sokan nem szeretik, ha darabos a sóska, ebben az esetben kevés vízzel merülőmixerrel összetörhetjük, és utána emelhetjük a további víz mennyiségét.
A sóskamártást is hasonlóan készítem, csak több rántással, kevesebb vízzel, galuska nélkül.
Nagyon finom a fagyasztott sóska is, télen többször terítékre kerül, de ilyenkor tavasszal, amikor annyira ki vagyunk éhezve a friss zöldfélékre, érdemes kipróbálni ezt a friss változatát.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Rizses zúza:
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csirke-, pulyka- vagy libazúza
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
25 dkg rizs
5 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
csipet majoránna
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A zúzákat megtisztítjuk, kockára vágjuk, alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. A hagymát, fokhagymát, sárgarépát megtisztítjuk. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk.
A kuktából kivesszük a pároló betétet, beleöntjük az olajat, felforrósítjuk, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a zúzát, a fokhagymát és a sárgarépát. Megszórjuk pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, a majoránnával, kb. fél dl vizet öntünk alá, jól összekeverjük, és pár percig forraljuk. Ezután hozzátesszük a rizst, és felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel, mint a rizs mennyisége, (pl: 1 pohár rizshez - 2 pohár víz). Összekeverjük, rázárjuk a kukta fedelét, és a sípolástól számított kb. 20- 25 percig főzzük. A kuktát hideg vízzel lehűtjük vagy hagyjuk addig hűlni, amíg a nyomás megszűnik benne. Közben a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, és a rizses zúzával tálaljuk.
Házi gyümölcsjoghurt:
Hozzávalók:
50 dkg bármilyen gyümölcs
4 dl natúr joghurt
6 evőkanál méz
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk. Annyi vízzel, amennyi ellepi őket, feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk - ha bogyós gyümölcsből készítjük, ritka szövésű szitán áttörhetjük, így a magok nem maradnak benne. A joghurtot a mézzel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsvelőt is.
Megjegyzés:
A receptet Adri küldte. Köszönjük!
Gombakrémes melegszendvics:
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 üveg konzervgomba
2 dl főzőtejszín
liszt
olaj
só
bors
majoranna
petrezselyemzöld
reszelt sajt
ketchup
kenyér
Elkészítés:
A vöröshagymát olajon megpároljuk, rádobjuk a lecsepegtetett gombát. Sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük, megszórjuk vágott petrezselyemzölddel. Pár percig keverve pároljuk, majd felöntjük jo deci vízzel. Ha a levet már majdnem elfőtte, behabarjuk a tejszínnel, amiben elkevertünk 3 evőkanál lisztet. Friss kenyérre kenjük, megszórjuk reszelt sajttal, mikróban pár pillanatig melegítjük, amíg a sajt ráolvad. Megbolondíthatjuk a tetejét ketchuppal is.
Megjegyzés:
A receptet Edinko küldte. Köszönjük!
Kukoricás paradicsomleves:
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
fél fej hagyma
1 doboz konzerv kukorica
1 doboz paradicsomkonzerv paradicsomdarabokkal
olasz fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, paprika)
só
bors
cukor
kenyérkocka
olaj
fokhagyma
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát, majd rátesszük a kukoricát. Megszórjuk olasz fűszerkeverékkel, és tovább pároljuk-pirítjuk még 3-5 percig. Ezután felöntjük a paradicsommal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és édesítjük. Forralástól még főzzük 10 percet.
A kenyérkockákat fokhagymás olajon megpirítjuk, majd ezzel tálaljuk a levest. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Gyors, olcsó és pofonegyszerű leves. Hidegen is finom.
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!
Csípős-mézes oldalas:
Hozzávalók:
1 kg oldalas
5 evőkanál méz
2 dl ketchup vagy paradicsomszósz
5 teáskanál Erős Pista
grill vagy flekken fűszerkeverék
Elkészítés:
Az oldalast felvágjuk ,,zongorabillentyűkre". A többi hozzávalót kikeverjük és beleforgatjuk az húst, majd pácolódni hagyjuk 1 napot. Grillsütőn lassan, a szósszal folyamatosan kenegetve megsütjük.
Fóliában sült burgonyával és salátával kínáljuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!
Édes tejfölben sült túrógombóc:
Hozzávalók:
50 dkg túró
10 dkg cukor
1 tojás
3 zsemle
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (opcionális)
A szószhoz:
2 pohár tejföl
1 tojás
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Valamint:
vaj
zsemlemorzsa
cukor
Elkészítés:
3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek (zsemlemorzsát is használhatunk). Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül 1 tojást és a morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a szószhoz való tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével, és 200 fokos sütőben megsütöm.
Közben egy serpenyőbe vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik, és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt szórom a tetejére.
Megjegyzés:
Tapasztalataim szerint ez sokkal finomabb, és kevésbé macerás elkészíteni, mint a hagyományos túrógombócot. A receptet köszönöm Andinak!
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!
Kínai kel saláta egyszerűen és gyorsan:
Hozzávalók:
1 fej kínai kel
3 dl tejföl
3 dl majonéz
fél fej hagyma
1 alma
Elkészítés:
A majonézt és a tejfölt kikeverjük. A kínai kelt csíkokra szeleteljük, az almát és a hagymát is felszeleteljük, majd az egészet beleforgatjuk a tejfölös majonézbe. Figyelem, sózni tilos, mert levet ereszt!
Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét, snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Megjegyzés:
Sült húsok mellé vagy önmagában is könnyű és kiadós saláta.
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-04-18 12:24:33, hétfő
|
|
|
Heti menü ajánlat - 2011. április 18 -24.
Hétfő:
Előétel: Friss sóskaleves galuskával
Főétel: Rizses zúza káposztasalátával
Desszert: Házi gyümölcsjoghurt
Vegetáriánus ajánlat: Gombakrémes melegszendvics zöldsalátával
Kedd - Esztiklock receptjeiből válogatunk ma:
Előétel: Kukoricás paradicsomleves
Főétel: Csípős-mézes oldalas fóliában sült burgonyával
Desszert: Édes tejfölben sült túrógombóc
Vegetáriánus ajánlat: Kínaikel saláta egyszerűen és gyorsan
Szerda:
Előétel: Medvehagyma-krémleves
Főétel: Zöldséges-csirkemájas spagetti
Desszert: Banán-alma turmix
Vegetáriánus ajánlat: Tonhalas spagettisaláta
Csütörtök:
Előétel: Almaleves
Főétel: Töltött paprika
Desszert: Sült banán
Vegetáriánus ajánlat: Kelkáposztatekercs
Péntek - Nagypéntek:
Előétel: Tiroli kapros gombócleves
Főétel: Gombás raguval töltött palacsinta
Desszert: Túrófánk
Vegetáriánus ajánlat: Gombás raguval töltött palacsinta
Szombat - Nagyszombat:
Reggeli: Házi zsemle sajttal és kakaóval
Előétel: Tárkonyos bárányleves
Főétel: Szombati lazacszelet
Desszert: Húsvéti csokis muffin
Vacsora: Húsvéti sonka keménytojással, kaláccsal, húsvéti sárga túróval
Vegetáriánus ajánlat: Húsvéti szójasonka
Vasárnap - Húsvét:
Reggeli: Maradt még a tegnapi sonkából :)
Előétel: Húsvéti sonkaleves
Főétel: Legenda a nyúlpaprikásról
Desszert: Meggyes-mákos kalács
Vacsora: Húsvéti sonkapástétom Misi módra
Vegetáriánus ajánlat: Húsvéti cipó mazsolával
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-04-18 11:52:40, hétfő
|
|
|
Kedves Barátaimnak, Látogatóimnak
Szép, napsütéses tavaszi napot!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Hetet |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2011. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
249 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 736
- e Hét: 7537
- e Hónap: 12575
- e Év: 142282
|
|
|