Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Fukusimáról magyar szakértői
  2011-04-02 20:51:39, szombat
 
  Fukusimáról: magyar szakértői nyílt levél a sugárfertőzésről


Dr. Turai István megbízott főigazgató főorvos, Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet; a WHO Sugáregészségügyi Együttműködő Intézet vezetője nyílt levélben tette közzé álláspontját a Fukusimában tötrént katasztrófa hatásaival kapcsolatban.

Szülőként (három gyereket mi is felneveltünk), és nagyszülőként (négy aranyos kis unokánk van) megértem az Önök aggodalmait. Sugárorvostani szakemberként azonban szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az aggodalom teljességgel indokolatlan - egészségre ártalmas mennyiségben még a Japánnal szomszédos Koreáig sem fog eljutni a levegővel a Fukushimából kibocsájtott radioaktív szennyezés, nemhogy Magyarországra.

Csernobilból nagyságrendekkel több radioaktív izotóp került ki a környezetbe, hiszen ott a reaktortartály fedelét lerobbantotta a gőznyomás és az urán fűtőelemek nyitottá váltak. Azokból szabadon és töményen párolgott a sugárszennyezett gőz (ami 1-2 ezer kilométerre ugyan jól mérhető szennyeződést és a belégzés útján lakossági felvételt is eredményezett, de egészségkárosodás kiváltására képtelen mértékben). Akkor egy év alatt a hazai népesség a természetes eredetű 3,1 mSv sugárterhelés mellé átlagosan 0,2 mSv-t kapott Csernobilból (az OSSKI-ban elvégzett sok száz személy és több tízezer élelmiszer és környezeti minta radioaktivitásának mérése és sugáregészségügyi értékelése alapján), amelynek egészségkárosító hatása nincs. Ez érthető, hiszen a hazai természetes sugárterhelésnél 10-20-50-szer magasabb háttérsugárzású területeken élő népesség körében sem észleltek semmilyen kóros eltérést a Föld több országában Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában.

A sugárbetegség tünetei 1000 mSv egész testet ért dózisnál kezdődnek, amely érték 5000-szer nagyobb a Csernobiltól származó átlagos hazai lakossági dózisnál. Ezért megalapozottan írtam 1993-ban a Medicina Kiadó által megjelentetett "Sugáregészségügyi ismeretek" című könyvemben, hogy Csernobil miatt hazánkban sugársérülés nem lépett fel, s nem léphet fel. Még a kijevi MALÉV képviselő 12 éves fiának szervezetében lévő (Intézetünkben mért) radioaktív anyagok mennyisége is körülbelül 1000-szor volt kisebb az enyhe lefolyású sugársérülés kiváltására képes dózisnál.

Tekintettel arra, hogy sok aggódó szülő, hozzátartozó, barát, ismerős érdeklődik a környezeti sugárterhelés egészségkárosító hatása felől, ezért lehetővé tesszük, hogy a fent nevezett könyv hozzáférhető legyen az OSSKI honlapján. A műben 45 kérdésre kap az érdeklődő tudományos-népszerűsítő formában ma is érvényes válaszokat a lakossági sugárterhelés forrásairól és mértékéről, az ionizáló sugárzás hatásairól az emberben, Csernobil hatásairól, a hatóságok és a lakosság teendőiről nukleáris baleset esetén, illetve arról is, hogy miért helytelen és elfogadhatatlan a kifejezés használata?

Dr. Turai István, PhD, MPHM, Assoc.Prof. mb. főigazgató főorvos, Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet; a WHO Sugáregészségügyi Együttműködő Intézet vezetője


A könyv anyagának beszkennelt terjedelme nem túl nagy (kisebb, mint egy nagy felbontással készített fényképé), olvasható és ingyenesen letölthető.
A könyvet itt olvashatod el:Link

Forrás: babaszoba
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Tormás mustár a rák ellen
  2011-04-02 20:31:13, szombat
 
  Tormás mustárral a rák ellen


Kutatók új anyagot fedeztek fel, amely segíthet a rák legyőzésében. Az allyl isothiocyanate (AITC) nevű összetevő bőségesen megtalálható a mustárban, a tormában és a wasabiban. Az állatkísérletek során a patkányoknak mustármagból készült port adtak, amely az esetek egyharmadában megakadályozta húgyhólyagdaganatuk növekedését, és kivétel nélkül mindnyájuknál megelőzte, hogy a rák az izmokba továbbterjedjen.

A kutatás azonban még nem teljes, nincs ugyanis bizonyíték arra, hogy az AITC hatásos a hólyagrák kezelésére. Az eddigi eredmények azonban biztatóak, és további kísérletekre sarkallják a szakembereket.

Az AITC-t tartalmazó élelmiszerek egészségesek. A torma, a mustár és a wasabi ízletessé teszik ételeinket, ezenkívül nagyon kevés zsírt, koleszterint és kalóriát tartalmaznak. Akkor is érdemes az étrendünk részévé tenni őket, ha nincs szükségünk rákot gyógyító hatásukra.

Ettől függetlenül továbbra is igaz, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek segítenek a szervezetünknek a daganat leküzdésében. Változatlanul helyes tehát, ha étrendünk részéve tesszük a bogyókat, a leveles zöldségeket és a teljes kiőrlésű termékeket.

Forrás : 50plusz
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 1671 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1418
  • e Hét: 11532
  • e Hónap: 25281
  • e Év: 229982
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.