Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Reggel óta tanakodtam,
  2011-05-02 18:17:49, hétfő
 
 


Reggel óta tanakodtam,
Mit mondhatnék Tenéked,
Olyan szépet gondoltam ki,
Hogy elmondani nem lehet.
Nem találtam rá szavakat
Még verset sem találtam,
Minden, amit elmondhatnék
Itt van egy szál virágban.
 
 
1 komment , kategória:  Verses képek  
Magyar érettségi 05.02
  2011-05-02 17:13:57, hétfő
 
  Magyar érettségi 05.02

Középszinten 90 275 tanuló, emelt szinten 1292 diák írta meg hétfőn a magyar írásbeli érettségit. A középszintű vizsga helyes megoldásait máris ellenőrizhetik az fn.hu-n a diákok. A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelijén a vizsgázóknak két feladatlapot (szövegértési és szövegalkotási) kellett kitölteniük.
Korrektnek tartják az idei középszintű írásbeli magyarérettségi teszteket a tanárok és a végzős diákok egyaránt. Nehezen lehetett megoldani a feladatokat előzetes irodalmi ismeretek nélkül. A szaktanár szerint igazi klasszikus konzervatív érettségitesztet kaptak a végzősök.
.........


Összességében nagyon korrektnek tartja az idei feladatsort Dávid Zoltán magyartanár. A Klebelsberg Kuno Gimnázium szaktanára úgy véli idén, hogy ellentétben a korábbi évekkel, amikor gyakorlatilag irodalmi lexikális tudás nélkül is megoldható volt a teszt, idén már nagyon nehéz előismeretek nélkül megoldani a feladatokat. Úgy véli, a szövegértés rész feldolgozását kissé nehezítette a Nemes Nagy Ágnes által írt ,,áldiskurzus" élőbeszéd formátuma, de aki odafigyelt, könnyedén meg tudta válaszolni a feltett kérdések többségét. Volt néhány feladat azonban, ahol nem volt egyértelmű a kérdés, ahol azon kellett gondolkodni, azt kellett kikövetkeztetni, hogy milyen választ vár el a kérdésfeltevő a kijelölt szövegrészlet alapján. Az utolsó feladat, bár némileg szokatlan volt (itt két versről kellett megállapítani, hogy melyik 19. századi és melyik a 20. századi), de a megadott szöveg alapján könnyen megbírkóztak vele a diákok.
A szövegalkotás viszont kifejezetten egy konzervatív feladatsornak tekinthető, amit akár a nyolcvanas években is feladhattak volna. Dávid tanár úr ebben is azt a feladatösszeállítói törekvést érzi, hogy több tárgyi ismeretet követel a teszt a diákoktól. Csak úgy volt megoldható bármelyik tétel, ha valamilyen jártassága van a matúrálónak az irodalmi anyagban. Az érvelés feladat számított például korábban a ,,klasszikus surranópályának", ezt választották azok a diákok, akiknek kevés lexikális ismerete volt. Az idei kérdés, amely egy Szophoklész-idézettel volt kapcsolatban azonban nem volt megoldható anélkül, hogy ne ismert volna a vizsgázó különböző kultúrtörténeti korból származó irodalmi alakokat, műveket.
- A Móricz Zsigond-novella elemezéséhez ismerni kellett a novellaelemzés szempontjait, és ráadásul azokat egy megadott szempontból - a művészi-stilisztikai megoldások az elbeszélői magatartásban - kellett alkalmazni. ,,Aki tanult irodalmat, annak nem volt nehéz ez a novellaértelmezés, aki nem nagyon tanult, az nyilván a megadott történetet fogja leírni még egyszer" - véli Dávid Zoltán
- Az utolsó választható tétel (Csokani és Petőfi egy-egy álomról szóló versének összehasonlító elemzése) a ,,jó magyarosoknak" való feladat. Nem baj Dávid Zoltán szerint, hogy a megadott költemények nem tartoznak az ismert versek közé, az álom, mint klasszikus irodalmi toposz többször előkerült a tanulmányok során, és a szerzőkről is sokat tudnak a diákok.

A Klebelsberg Kuno Gimnázium végzősei közül többen idő előtt befejezték a tételek kidolgozását. Az fn.hu tudósítójának több diák elmondta, hogy nem okozott gondot a teszt, ilyenre számítottak. A legtöbben a novellaelemzést választották, de volt, aki az érvelést, és az összehasonlító verselemzés mellett döntött. Az egyik diák két éve is megírta a középszintű magyartesztet, most azt mondta, az ideit sokkal szimpatikusabb feladatsornak tartja, tudta is, csak nem volt elég ideje kidolgozni a kifejtős részt.

A kazincbarcikai Ságvári Endre Gimnázium érettségizői is megoldhatónak mondták a tesztet. Balla Árpád az fn.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a szövegértés egyes kérdései nem voltak egyértelműek, ott elképzelhető, hogy emiatt hibázott. A második résznél az összehasonlító verselemzést választotta. "Érvelésben nem vagyok jó, novellát nem szeretek elemezni" - mondta. A borsodi városban a legtöbben az érvelést választották,még akkor is, ha esetleg nem volt meg a kellő tárgyi ismeret az esszé pontos kidolgozására. "Sokan kihagyták azt a részt, amikor a különböző kotrok embereszményére kellett példákat felhozni" - vágták át a tételkészítők által lexikális tudást kérő gordiuszi csomót. Kérdés,mire lesz mindez elég.

A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium tanulója, Józsa Fruzsina emelt szintű érettségit írt. Kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy egy-két kérdést kivéve egy erős középszintű tesztnek felelt meg a feladatsor. "Átfogó tudást igényelt, sok lexikális tudást, de nem voltak olyan kérdések,hogy mikor alapították ezt meg azt a folyóiratot" - tette hozzá.




Ma hétfőn, rendben megkezdődtek az idei írásbeli magyarérettségik. A korábbi évekhez hasonlóan a középszintű írásbeli 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett kitölteniük: a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc állt a rendelkezésükre.
- Idén a szövegértés feladatlap Nemes Nagy Ágnes Párbeszéd a mai versről című - némileg a feladathoz igazított - írására épült, amely egy vegyésznő és egy költő elképzelt diskurzusát mutatja be a modern líráról - tudta meg az fn.hu. A vizsgázóknak 11 kérdésre kellett válaszolniuk, mindezért maximum 40 pontot szerezhetnek.

- A második - maximum 60 pontot érő - részben következetek a hagyományos, ,,kifejtős" kérdések. A három megadott téma közül egyet kellett választaniuk a diákoknak. Az első lehetőség az érvelés feladat volt, amelynél az emberi természet sokszínűségéről kellett fogalmazást írniuk a végzősöknek. Ehhez Szophoklész Antigonéjának részlete nyújtott kiindulópontot, de a feladat szerint az esszében három kultúrtörténeti korszakban megjelenített irodalmi hős magatartásformáját is érinteni kell.
- A másik választható lehetőség Móricz Zsigmond A világ végén minden szép és jó című tanyasi életről szóló novellájának elemzése, értelmezése volt.
- A harmadik lehetőség pedig Csokonai Vitéz Mihály Az álom leírása és Petőfi Sándor Az álom... című verseinek összehasonlító elemzése volt, többek közt az azokban megjelenő álom-toposz megjelenítések alapján.

Emelt szinten többek közt Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című verse és az ezt parodizáló ,Karinthy Frigyes-féle írás összehasonlító elemzése a 2005-ös Nagy Könyv-akció kapcsán született, a magyar lakosság olvasási szokásait elemző szövegre való reflektálás, érvelés kategóriában pedig egy iskolaigazgatónak szánt, az év diákja címre vonatkozó beadvánnyal kapcsolatos fogalmazás volt a feladat.

Megoldásokaz alábbi linken. Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Szergej Jeszenyin: Lila május
  2011-05-02 10:06:35, hétfő
 
  Szergej Jeszenyin: Lila május /Bakóné, Rózsikától kaptam
Weüres Sándor fordítása

Lila május. Hajnal előtt.
Nem zörren a kiskapu zára.
Üröm illatosít levegőt.
Fehér a fagyalbokor ága.

Ablak-zsalukra hajolt
s függönyre, keretre lágyan
a pajkos májusi hold,
csipkét köt benn a szobában.

Kicsiny szoba, tiszta, jó.
Magam vagyok itt, meg a béke.
Ma a lét kedvemre való,
mint régi barát emléke.

A kertben habzik a fény,
a kertre a hold hevesen dől:
fájjon valamennyi lény
az ős-eleven szerelemtől.

Minden viruló, sima, lágy,
tavasz-zene zeng a világon,
csak bennem aludt el a vágy:
ahogyan van, úgy kívánom.

Idézlek, kelj ma elő,
kínnak s örömnek egésze!
Üdv, életem, te tűnő!
Üdv, május hűs lila éje!
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 209 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 12637
  • e Hónap: 25313
  • e Év: 259060
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.