Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Kedd menü ajánlat
  2011-05-23 23:55:59, hétfő
 
  Kedd menü ajánlat - ma Mindmegettés barátaim receptjeiből ajánlok


Előétel: Karalábéleves vajgaluskával - Gaby53 receptje
Főétel: Marhahúsos egytálétel juharsziruppal - Littledove receptje Kanadából
Desszert: Eperhab - Jabaki2 receptje
Vegetáriánus ajánlat: Zöldséges táska sajt falatokkal - Morzsálós Mirza receptje


Karalábéleves vajgaluskával:

Hozzávalók:
2 nagy karalábé felkockázva
2 sárgarépa felkockázva
1 kisebb vöröshagyma finomra vágva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 csokor petrezselyem felaprítva
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj
pirospaprika
bors

kevés ételízesítő
A vajgaluskához:
1 tojás
1 teáskanál tejföl
1 bő teáskanál puha vaj
2-3 evőkanál liszt

bors

Elkészítés:
Forró zsiradékon a karalábét és a sárgarépát megdinsztelem, majd rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Megszórom a liszttel, jól átkeverem, hozzáadom a pirospaprikát, és felengedem hideg vízzel. (Azonnal sózom, hogy a letapadt liszt feloldódjon az aljáról, és ne maradjon csomós.) Ízesítem a fűszerekkel.

Amikor puha a zöldség, beleszaggatom a galuskákat. A végén adom hozzá a petrezselymet, de azzal már nem főzöm. Tejföllel is tálalhatjuk!





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!


Marhahúsos egytálétel juharsziruppal:

Hozzávalók:
kb. 1,5 kg szín marhahús felkockázva
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
3 nagy sárgarépa nagyobb darabokra vágva
3 evőkanál liszt
1,25 dl juharszirup
2,5 dl nagyon erős marhahúsleves (kockából)
4 evőkanál chiliszósz
4-5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
1-2 levél babérlevél

bors
6 darab közepes krumpli elnegyedelve

Elkészítés:
A hagymát az olajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a kockára vágott marhahúst, megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és meghintjük a liszttel, összekeverjük (és ha rendelkezünk slowcookerrel, abba beleöntjük).

Ezután elkészítjük a levet: a marhahúslevesbe beleöntjük a juharszirupot, a chiliszószt, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (vigyázat, a húsleves sós!), és ráöntjük a húsra.

Feltesszük főzni (illetve bekapcsoljuk a slowcookert a legalacsonyabb fokozatra, és beállítjuk 8 órára), és amint felforrt (de ne hagyjuk lobogni hosszú ideig, csak éppen hogy érje el a forráspontot, máris tegyük takarékra. 3-4 óra szükséges, hogy az étel elkészüljön.

A vége előtt 1 órával tegyük bele a répát és a krumplit. Ha van slowcookerünk, a krumplit félidőben, a répát kicsit később tegyük bele.

Megjegyzés:
Az eredeti kanadai recept szerint ezt az ételt az un. slowcooker-ben kell megcsinálni, 8 óra alatt készül el. Akinek van ilyen, bátran használja. Akinek nincs, semmi baj, jó egy sima nagy lábos vagy fazék gázon vagy elektromos lapon.

Ez egy kanadai specialitás, egytálétel, ami nagyon-nagyon finom, igazi csemege a gourmand-oknak, mert a juharszirup-chili-marhahús és a fűszerek igazi ízharmóniát teremtenek. Végül is könnyű elkészíteni, mindent össze kell dobni, aztán a többi a speciális edény illetve a gáztűzhely dolga. Laktató, maximum kenyeret lehet hozzá enni, aki akarja. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Littledove küldte. Köszönjük!


Eperhab II.:

Hozzávalók:
20 dkg eper
4 tojásfehérje
4 evőkanál citromlé
8 dkg cukor
citromfűlevél
ostya a díszítéshez

Elkészítés:
Az epret megmossuk és szétnyomjuk. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a citromlevelet és az összetört epret, és ezzel kevés ideig tovább verjük.

Poharakba, tálkákba tesszük, citromfű levelével, ostyával, félbevágott eperszemekkel díszíthetjük. Az eperszemet olvasztott csokiba is márthatjuk. Azonnal fogyasztható.

Megjegyzés:
A receptet Jabaki2 küldte. Köszönjük!


Zöldséges táska:

Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott leveles tészta
40 dkg fagyasztott zöldségkeverék
1 paradicsom
1 paprika
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma áttörve
felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:

1.) Megmossuk, és kockára vágjuk a hagymát, paprikát és a paradicsomot, és kevés olajon egy serpenyőben pirítani kezdjük őket.
2.) Rányomjuk a zöldségekre a fokhagymagerezdeket, és addig kevergetjük az egészet, amíg picit megpuhulnak.
3.) Hozzákeverjük a fagyasztott zöldségkeveréket is, szükség esetén egy kis vizet öntünk rá, majd megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal, pirospaprikával és addig pároljuk, míg a lé elfő róla.
4.) A tésztát felengedjük, és egy lisztezett deszkán picit kinyújtjuk (nem kell túl vékonyra nyújtani!), majd négyzetekre vágjuk. (Nekem 3*4 négyzet jött ki egy tésztalapra, és 2 tésztalap volt egy dobozban).
5.) Minden tésztanégyzet egyik felére egy púpozott kanál zöldséget teszünk, majd a négyzetet összehajtjuk. Először az ujjunkkal, majd egy villával összenyomkodjuk.
6.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a zöldséggel töltött apró táskákat, majd felvert tojással alaposan megkenjük.
7.) Előmelegített sütőben 180-200 fokon aranybarnára sütjük őket. Köretként vagy magában melegen és hidegen egyaránt kiváló!





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte! Köszönjük!

Forrás:Midmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Ha barátot szerzesz, próba...
  2011-05-23 22:53:49, hétfő
 
  Ha barátot szerzesz, próba árán szerezd...

Van barát, ki asztaltárs,
De nem áll helyt a szükség napján...
A hűséges, barát erős menedék,
Ki ilyenre akad kincset talált!
Az igaz barátnak nincsen mása,
Hűsége értékét nem lehet, mérni arannyal, ezüsttel!
Mint az élet balzsama, olyan a jó barát,
Akik az Urat félik, találhatnak ilyet.
Aki az Urat féli, abból jó barát lesz,
Mert amilyen ő maga, olyan a barátja is.
/Sir,6,7,10,14-17./
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Ha egy nap...
  2011-05-23 22:49:01, hétfő
 
  Nekem sokat mondanak és sokat jelentenek ezek a sorok.




 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Egymás helyett
  2011-05-23 22:07:36, hétfő
 
  Egymás helyett

Sokan, sokféleképpen írtak a Barátságról.

Reményik igazán szépen,
ha átérzed - jó értelemben - beleborzongsz.



 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Angyali üzenet
  2011-05-23 14:30:58, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-05-23 14:29:40, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Földi eper
  2011-05-23 12:06:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mascarponekrém két gyümölccsel
  2011-05-23 11:54:04, hétfő
 
  Mascarponekrém két gyümölccsel

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg mascarpone
25 dkg tejszín
4 lap zselatin
1 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 üveg meggybefőtt (680g)
10 dkg kristálycukor
4 db narancs
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
½
narancs héja

Elkészítés:
1. 10 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd hozzáadjuk a meggybefőttet, és felére besűrítjük. Lehűtjük.

2. A narancsokat kifilézzük, a levét kinyomkodjuk. Egy evőkanál cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a narancs levét, felére sűrítjük, majd kevés vízzel elkevert keményítővel tovább sűrítjük, végül hozzáadjuk a narancsfiléket. Lehűtjük.

3. A zselatint beáztatjuk vízbe, majd kinyomkodjuk, és a narancslében feloldjuk.

4. A tejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, óvatosan hozzákeverjük a mascarponét és a zselatinos narancslevet.

5. Ha a szószok eléggé lehűltek, a krémet és a gyümölcs szószokat felváltva rétegezzük egy arra alkalmas pohárban. Tálaljuk.





20-25 perc
Fogyasztható: 1 óra múlva

Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje

Fotó: Győrfi Viki

Forrás:mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mascarpone
  2011-05-23 11:51:32, hétfő
 
  Mascarpone - nem csak tiramisuba


Ez is egy olyan nyilem-nyalom dolog, afféle úri huncutság, ami ha a tiramisu álcájába rejtezik, akkor már hajlamosak vagyunk elfogadni, de az önálló létjogosultságért még küzdenie kell a magyar gasztronómia csataterén. Pedig, pedig...


A mascarpone csodálatos anyag. Alázatosan magára vállalja az unterman szerepét, legyen szó bármilyen édes krémről, sós mártásról.

Lombardiából származik, a 16. század végén kezdték el önálló termékként kezelni ezt az anyagot. A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték, és az így született anyagot nevezték el mascarponénak. Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapó mascarpone az elterjedtebb.

Bár a legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják, én a magam részéről jobban kedvelem a tejszínkrém elnevezést. Úgy érzem, ez közelebb áll a mascarpone finomságához.

Szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat.





Gyümölcsökkel rétegezve


Édesen:

Kezdő mascarpone-használóknak az ismerkedéshez kiváló lehet egy pohárkrém, ami villámgyorsan elővarázsolható, de bombabiztos desszert. Egyszerűen elkészíthető, nem terheli meg a vacsorával már jóllakott vendégek gyomrát, és a háziasszony learathatja a megérdemelt babérokat.

A pohárkrémekben az is jó, hogy végtelenül variábilisak. Bármilyen szezonális gyümölcsre rá lehet kanalazni a tojással, cukorral kikevert, tojáshabbal fellazított krémet. Nyáron friss eperrel, málnával, szederrel tálaljuk, télen karamellöntettel vagy déligyümölcsökkel, esetleg jó minőségű házi dzsemmel is kínálhatjuk. Magát a krémet ízesíthetjük kakaóval, fehér csokoládéval, valamilyen likőrrel (pl. Cointreau).





Fahéjjal, kardamommal vagy kávéval is ízesíthetjük


Aztán persze ott a tiramisu, ami tényleg az egekbe emeli az embert, ha jó alapanyagokból, kellő odafigyeléssel van elkészítve. Ez persze minden ételre áll, de a tiramisu készítésénél minden mozzanatnak jelentősége van. Milyen a kávé, amaretto-likőrt adunk-e hozzá, milyen piskótával dolgozunk, s az mennyi kávét szívott magába a mi engedélyünkkel. Arról nem is beszélve, hogy az ízek összeéréséhez néhány órányi hűtőben való pihenésre minimum szüksége van.


Sósan:

Az édes felhasználás mellett én szívesen adom tejszín helyett a húsokhoz. A zöldfűszerekkel illatosított, kicsit megpirított húsok (legyen az csirkemell vagy tarjaszelet) boldogan kerülnek szimbiózisba a mascarponéval. A zöldséges ételek esetében is nagyon kellemes állagot biztosít, jó társítható sütőtökkel, cukkinivel vagy egy nagyobb adag dinsztelt gombával. A húsos olasz szalonnának is jót tesz, ha egy kevés tejszínkrémmel összekeverve kerül az kifőzött tésztára. Bátrabbak risottóhoz is kipróbálhatják.


Jó tudni!

Abban az esetben, ha mascarponéval sűrítjük a étel, sokkal kevesebb zsiradékra van szükség, mert a tejszínkrém zsírtartalma igen magas, 70 % körül mozog.

A mascarpone eltarthatósága korlátozott, így feltétlenül a lejárati dátum előtt használjuk fel, és a kibontott dobozt ne sokáig őrizgessük a hűtőben.
Mivel semleges ízű, így a variációk száma végtelen. Nagyon mellényúlni nem lehet, így érdemes kísérletezgetni!





Látványos, egyszerű és finom

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Epres tiramisu rummal
  2011-05-23 11:38:04, hétfő
 
  Epres tiramisu rummal

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
20 dkg 12 %-os sűrű tejföl
10 dkg porcukor
3 tojás
15 dkg babapiskóta
1,5 dl erős feketekávé
3 evőkanál rum
40 dkg eper (apróbb darabokra vágva)
kakaópor

Elkészítés:
A mascarponét a cukorral és a tejföllel elkeverjük, majd hozzákeverjük egyenként a tojássárgákat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, finoman a krémbe forgatjuk, közben a rumot is hozzáadjuk.

A kávéban egy pillanatra megmártjuk a piskótákat, és egy nagyobb, 2,5 liter űrtartalmú tálba a krémmel és az eperrel rétegezzük úgy, hogy a tetejét krémmel fejezzük be (a darabolt epreket a piskótára szórjuk, és rá a krémet). Kakaóporral megszórva a hűtőben dermesztjük.

Tálalás előtt eperrel, citromfűlevéllel díszítjük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 963
  • e Hónap: 6001
  • e Év: 135708
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.