Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Gyerekek kedvence: a kakaó
  2011-05-26 12:56:19, csütörtök
 
  Gyerekek kedvence: a kakaó


A kakaó igazi trópusi növény. Az Egyenlítő környékének gyümölcse, Mexikó az őshazája, de ma már Afrikában termelik a legtöbbet. Tudtátok, hogy a kakaóbab közvetlenül a fa törzsén nő?


Honnan származik az istenek eledele?

A kakaó első rajongói az azték és maja indiánok voltak. Ők olyan nagy becsben tartották a kakaófa gyümölcsét, hogy még fizetőeszközként is használták néhány száz évig. Azért ne a mai habos kakaóra gondoljatok, inkább egy érdekes színű, chilivel, esetleg borssal ízesített italra. A kakaó a mexikói és perui indiánok háza tájáról indult világhódító útjára. Európába a spanyolok hozták Amerika felfedezése után, abban az időben, amikor a tea megérkezett Ázsiából. Száz évig képesek voltak titokban tartani a létezését, így Európa többi részén csak a 17. században terjedt el.





Így néz ki a kakaógyümölcs, a kakaóbab


Hogy készül a kakaópor?

A kakaóbabot évente kétszer szedik a kakaócserjéről. Erjesztik, pörkölik, majd kipréselik belőle a kakaóvajat. Egy kemény és száraz anyagot kapnak, melyet megőrölnek, leszitálnak, ez maga a kakaóport. A holland kakaópor színét a lúggal való kezeléstől kapja. Az azonnal oldódó, instant kakaóporokhoz cukrot adnak és adalékokat. A jó minőségű kakaót a színe, a kakaóvajtartalma és az ára határozza meg.





Minden gyerek kedvence a kakaó


A kakaó számokban:

A ma fogyasztott kakaó 70%-át Nyugat-Afrikában termelik.
A kakaófa termőre fordulásáig 3-5 év telik el.
Évente 3 millió tonna kakaót gyártanak.
50 millió ember megélhetése függ a kakaótól.


Gyógyító kakaó:

A kakaó kiválóan erősíti a szervezetet, javítja a látást is. Jótékony hatással van a szívproblémákkal küzdőkre, és az emésztést is segíti. Serkenti az agyműködést.
Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy ha az intenzíven sportolók edzés után kakaót fogyasztottak, izmaik regenerálódása gyorsabb volt, mint azoknak, akik energiaitaloktól várták ezt a hatást.


Mit készítsünk kakaóból?

A gyerekek legkedvesebb csemegéi mind-mind kakaóból készülnek. Ilyen a kakaóscsiga, a kakaós kalács, a brownie és a csokitorta. Igazi kakaópor kerül a tiramisu tetejére, és a csoki mousse elképzelhetetlen kakaó nélkül.


Hogyan készítsük el az igazi békebeli tejszínhabos kakaót?

A kakaó élénkítő ital, koffeintartalma 5-7 mg egy bögrében, ez kb. tizede egy csésze kávénak, de kétszerese a koffeinmentes kávénak. Személyenkét egy púpozott teáskanál jó minőségű kakaóport és 1 kávéskanál cukrot keverjünk el 2 evőkanálnyi forró vízzel. Tehetünk bele egy csipet őrölt fahéjt, szegfűszeget és egy kevés igazi vaníliát. Csak egy bögre meleg tejjel kell felöntenünk, és a tetejére felvert tejszínhabot kanalaznunk.





Egy kis felvert tejszínnel az igazi


Igazi csokipuding:

Hozzávalók:
1/2 liter tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor

Elkészítés:
A lisztet jól elkeverjük a kakaóporral, a cukorral és a vaníliás cukorral. Folyamatos habverős keverés mellett hozzáadjuk a langyos tejet, majd az egészet sűrűre főzzük.


Gyors kakaós csiga:

Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott leveles tészta
cukor
kakaópor
olaj

Elkészítés:
A tésztát kiolvasztjuk (2-3 óra), fél-1 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét picit megolajozzuk, megszórjuk ízlés szerint cukorral és kakaóporral (cukrozottal vagy natúrral is jó). Kicsit belenyomkodjuk kézzel a tésztába, majd felcsavarjuk. Ujjnyi szeleteket vágunk belőle, és 200 fokon aranybarnára sütjük (kb. 10-15 perc).


Brownie kakaóból:

Hozzávalók:
2 tojás
1 bögre cukor
fél vanília rúd belseje (vagy egy csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 csipet só
12,5 dkg vaj olvasztva
fél bögre holland kakaópor
fél bögre liszt

Elkészítés: A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, csipet sót, összekeverjük. A felolvasztott vajat eldolgozzuk a kakaóval, és a tojásos masszához adjuk, végül a lisztet is beleforgatjuk.
Vajazott, lisztezett jénaiban sütjük 180 fokon, 15 percig! Figyelem, nem kell hozzá sütőpor! Ez brownie! Forrón vaníliafagyival isteni.

SB
Forrás:Mindmegette.hu - Mazsola rovat
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Péntek - menü ajánlat
  2011-05-26 12:47:26, csütörtök
 
  Péntek - menü ajánlat


Előétel: Hideg kapros újburgonyaleves
Főétel: Olívás zöldbab
Desszert: Almás pite pistucosan
Vegetáriánus ajánlat: Olívás zöldbab


Hideg kapros újburgonyaleves:

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg apró szemű újburgonya
1 csokor kapor
1 evőkanál vaj
2 kávéskanál liszt
2-3 evőkanál ecet
1 dl tejföl

Elkészítés:
Az újburgonyát megtisztítjuk, a nagyobb szemeket kettévágjuk, és bő 1 liternyi, enyhén sós vízben puhára főzzük. A kaprot leöblítjük, apróra vágjuk.

Felforrósítjuk a vajat, és világosra pirítjuk benne és a lisztet. Hozzáadjuk a kapor felét, és besűrítjük vele a burgonya vizét. Ízlés szerint annyi ecetet csöpögtetünk bele, hogy kellemesen savanykás legyen. Még egyszer felforraljuk, majd jól behűtjük. Tálaláskor elkeverjük benne a tejfölt, megszórjuk a maradék kaporral, és hidegen fogyasztjuk.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 125 kcal

Megjegyzés:
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.


Olívás zöldbab:

Hozzávalók:
50 dkg friss zöldbab (franciabab)
1,5 dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 db lédús paradicsom
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál kristálycukor

3 db burgonya meghámozva, kisebb kockákra vágva

Elkészítés:
A zöldbabok végeit levágjuk és megtisztítjuk, majd 1-2 cm-es darabokra aprítjuk. Alaposan megmossuk, és tiszta vízben állni hagyjuk.

A hagymát az olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét, sót, cukrot. A zöldbabot és a burgonyát hozzáadjuk, és víz nélkül, fedő alatt 10-15 percig főzzük, hogy a bab vizet eresszen. Ezután annyi forró vízzel felengedjük, hogy 1 ujjnyira ellepje a babot. Készre főzzük. Akkor jó, amikor a bab elveszíti élénkzöld színét (kb. 1 óra alatt fő meg).

Ha megfőtt, hagyjuk fedő alatt hűlni (ahogy általában az olívás zöldségeket).

Rizzsel tálaljuk. Kínáljunk hozzá natúr joghurtot vagy török cacikot (dzsadzsikot - joghurtos, fokhagymás, sós uborka)! Jó étvágyat!





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!


Almás pite pistucosan:

Hozzávalók:
egy 35x25 cm-es tepsihez:
25 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
14 dkg porcukor
14 dkg vaj
1 egész tojás
szűk 1 dl tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma (feldolgozás előtt mérve)
6 dkg fehér kristálycukor
6 dkg barna kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj ízlés szerint (nálam: 3 teáskanál)
A töltelék alá:
zsemlemorzsa és darált dió
A tészta kenéséhez:
1 felvert egész tojás
A kész süti szórásához
fahéjas porcukor

Elkészítés:
A kétféle lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. Hozzáadjuk a porcukrot, az egész tojást (a héja nélkül):), a puha vajat, és cipóvá gyúrjuk. Ha már kezd összeállni, kevés tejfölt adunk hozzá. Gyengén ragadós, lágy tésztát kell kapnunk. Ha nagyon ragad, öntsünk hozzá kevés lisztet. Legalább 2 órára tegyük a hűtő leghűvösebb polcára.

Közben készítsük el a tölteléket: az almákat hámozzuk meg, magházukat vágjuk ki, majd nagy lyukú reszelőn gyaluljuk le. Nyomkodjuk ki a levét (ahogy a káposztát szokás), szűrjük le s igyuk meg :), a lételenített almához pedig adjuk hozzá a cukrokat és a fahéjat (a cukortól ereszt még némi levet, de ezzel már nem törődünk), majd kézzel jól forgassuk át és takarjuk le.

Vegyük ki a hideg tésztát a hűtőből. A cipó picivel több mint felét tepsiméretű sütőpapíron (melynek a tepsibe téve legyen 2 cm-es pereme is), lisztezett sodrófával nyújtsuk ki. A tésztalapot sütőpapírostul tegyük a tepsibe, szórjuk meg 3-4 evőkanál zsömlemorzsával és ugyanennyi darált dióval. Ezután nagyobb kupacokban kanalazzuk rá a reszelt almát, majd villával gereblyézgetve egyenletesen terítsük szét.

Akkora sütőpapíron, mellyel éppen be tudnánk fedni a tölteléket, a másik cipót is kinyújtjuk, a tésztalapot ráfordítjuk az almatöltelékre, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk a tetejéről. (Ha szükséges, formára nyomkodjuk, a felesleges tésztaszéleket lecsipkedjük.)

Végül gyengén felvert egész tojással gazdagon megkenjük és villával sűrűn megszurkáljuk. 180-200 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, felső-közép rácson kb. 40 percig sütjük. Ha kihűlt, fahéjas cukorral megszórva, kockára vágva tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet - Maddie receptjének felhasználásával - Pistuc küldte. Köszönjük!

A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Jó étvágyat!
  2011-05-26 12:40:19, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Angyali üzenet
  2011-05-26 11:05:10, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-05-26 10:20:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Az arkangyalok neveinek jelent
  2011-05-26 00:06:04, csütörtök
 
  Az arkangyalok neveinek jelentése:







Adabiel:
Más néven Abdiel. Jelentése: ,,Isten szolgája"

Ariel:
,,Isten oroszlánja", ,,A Föld nagyura", ,,ragyogó föld"

Azrael:
,,Kit az Isten megsegít"

Chamuel:
,,Ki látja Istent", ,,Ki keresi az Istent"
A feltétel nélküli szeretet, a kapcsolatok, figyelmesség és a gondoskodás arkangyala.
Segít fejleszteni a szívcsakránkat.

Gábriel:
,,Isten az erősségem", ,,a fény ura", ,,Isten embere", ,,Isten ereje"
Gábrielt az igazság angyalának is nevezik.
Az útmutatás, a látomások, az ihlet, a próféciák és a megtisztulás, az angyali üdvözlet arkangyala.

Haniel:
,,Isten dicsősége", ,,Isten kegye"
A szeretet és az egyetértés angyala. Lelkünk védelmezője, az isteni kommunikáció arkangyala.

Jeremiel:
,,Isten kegyelme"

Jofiel:
,,Isten szépsége"
Az ébredés és bölcsesség, a megvilágosodás és az ihlet, az öröm, a lelki felvilágosodás arkangyala. Segíti a mentális tisztánlátást.

Metatron:
Mivel Metatron neve nem a hagyományos végződést hordozza, ezért jelentése nem egyértelmű. Az esetleges jelentések: ,,A jelenlét angyala", ,,Az isteni trón mellett ülő", sokan az angyalok legnagyobbikának nevezik.

Mihály:
,,Ki olyan, mint Isten", ,,Istenhez hasonló". Mihály a Nagy Védelmezőként ismert.
A védelem, a bátorság, az erő, az igazság, tisztesség arkangyala.

Raguel:
,,Isten barátja"

Rafael:
,,Isten meggyógyít", ,,a Nap angyala", ,,Kelet angyala", ,,Ragyogó gyógyító". Ő a szeretet angyalaként is ismert.
A gyógyítás, a teljesség, az egység arkangyala.

Raziel:
,,Isten titka", ,,titkok angyala", ,,a tudás hercege"
A titkos misztériumok arkangyala.

Sandalphon:
Az Ő nevének sincs hagyományos jelentése, de gyakran hívják az Imák Hercegének.
Ő a Föld őrzője, gyógyítója. Ő a felelős az emberiség jólétéért.

Uriel:
,,Isten fénye", ,,Isten tüze"
A béke, a nyugalom, az ajándékozás, elfogadás, a szolgálat, az odaadás, a jelenlét arkangyala.

Zadkiel:
,,Isten igazságossága", Ő a Ragyogó.
A megbocsátás, a kegyelem és a tolerancia, a könyörület, jóindulat, valamint a negatív energiák átalakításának arkangyala.

Forrás:Angyalszárny


 
 
0 komment , kategória:  Angyalok, angyalos történetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 554
  • e Hét: 1329
  • e Hónap: 6367
  • e Év: 136074
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.