|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2011-05-28 23:23:03, szombat
|
|
|
Gulyás Pál - Egy ibolyáról
Egy ibolyát vittem haza
s most is itt él az illata.
Belepréseltem egy füzetbe,
hideg lapjára dideregve
lehullt a kis kerti virág,
siratva teste hajnalát.
Arcának bársony hamva vissza -
repült az égbe, mint a rab...
De könnyét a papír beitta,
égi illata itt maradt!
S most ez az illat a világom,
két karom esdve ráborul,
ő felé vonz az esti álom,
őt látom láthatatlanul.
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
2011-05-28 20:36:44, szombat
|
|
|
Várnai Zseni - Rózsa
Rózsa vagyok, rózsa,
szerelem virága,
vadrózsából lettem
kertek rózsaszála,
sziromruhám, kelyhem
illatárját szórja,
de tüskés az ágam,
le ne téphess róla,
le ne téphess róla!
Rózsa ha nem volna,
talán nyár se volna,
pille nem csapongna,
madár se dalolna!
Égő piros rózsa,
rózsaszínű rózsa,
hófehér, halovány,
sárga tearózsa.
Ahányféle rózsa,
mind a világ szépe,
annyifélék vagyunk,
mint a világ népe,
mint a világ népe!
Rózsa ha nem volna,
talán nyár se volna,
pille nem csapongna,
madár se dalolna.
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
2011-05-28 20:26:38, szombat
|
|
|
Bartalis János - Hajh, rózsafa
Hajh, rózsafa.
Kis kertembe hova nőttél?
Hova nőttél? Hova lettél?
Hajh, rózsafa.
Hajh, rózsafa.
Be bús virág nőt az ágon.
Elszáradtál tövis-ágyon.
Hajh, rózsafa.
Hajh, rózsafa.
Nagyra nőttél, illatoztál.
Legényeknek szemet szúrtál.
Hajh, rózsafa.
Hajh, rózsafa.
Letört ágod hova hajtod?
Síró ágod hova hajtod?
Hajh, rózsafa.
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
2011-05-28 18:44:47, szombat
|
|
|
Vasárnap - menü ajánlat
Reggeli: Foszlós kalács vajjal, kakaóval
Előétel: Csirkehúsleves cérnametélttel
Főétel: Szűzpecsenye balzsamecetes-gombás májraguval, petrezselymes újburgonyával
Desszert: Csokitorta
Vacsora: Heringsaláta
Vegetáriánus ajánlat: Olívás-zöldséges articsóka
Foszlós kalács:
Hozzávalók:
90 dkg (finom)liszt
20 dkg kristálycukor
1 tojás + még egy sárgája
még egy tojás a megkenéshez
3 dl tej
5-6 dkg
5 dkg élesztő
csipet só
ízlés szerint mazsola
Elkészítés:
1. Keverd össze az élesztőt fél deci langyos tejjel, és öntsd bele a cukorral, sóval elkevert lisztbe. (Hagyd állni összekeverés nélkül 10 percet.)
2. Öntsd hozzá a maradék langyos tejben felolvasztott margarint, a tojást, meg a plusz sárgáját, a mazsolát.
3. Gyúrj jó nyúlós, de nem ragadós tésztát belőle. Vigyázz, hogy ne nyomkodd le a tésztát miközben gyúrod, inkább alulról emelgesd, próbáld elválasztani az edény falától. Ha nagyon ragadós, tehetsz hozzá pici lisztet, ha meg nem akar összeállni, langyos tejet.
4. Rakd letakarva langyos helyre 1 órára.
5. Ha szépen megkelt, válaszd 2 részre (két kalács lesz belőle), és az első darabot megint 3 részre. Nyújtsd ki mind a három darabot, fond össze, és csináld meg ugyanezt a másik felével is. Margarinnal kikent tepsibe rakd.
6. Megint hagyd kelni langyos helyen kb. 30 percet, kend meg egy elkevert tojással, majd rakd be a sütőbe, süsd aranybarnára 190 - 200 fokon.
Megjegyzés:
Akkor lesz finom, ha nagyon türelmesen várjuk a tésztát, hogy megkeljen, ha sietünk vele, könnyen lehet tömött, morzsálódó.
Nagymamám receptje, nagyon-nagyon finom magában vagy reggelire! :) Jó étvágyat!
A receptet Borcsa, a fotót Trustablerolin küldte. Köszönjük!
Csirkehúsleves - Mirza módra:
Hozzávalók:
6 csirkeszárny
4 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 liter víz
2 erőleveskocka
só
4-5 szem feketebors
késhegynyi szerecsendió
fél csokor petrezselyem
ízlés szerint levestészta (eperlevél)
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a fehérrépát csíkokra, a zellergumót félbe, a vöröshagymát negyedekbe vágjuk.
2.) Kevés olvasztott margarinon 4-5 perc alatt megpirítjuk a zöldségeket, majd rátesszük a csirkeszárnyakat és felöntjük vízzel. Beletesszük az erőleveskockát, néhány szem fekete borsot, késhegynyi szerecsendiót.
3.) Kis rést hagyva gondosan lefedjük a levest, és készre főzzük az egészet. Az utolsó 5 percben beleszórjuk a levestésztát (eperlevelet), és belevágunk ollóval (én legalábbis azzal szoktam) fél csokor tisztára mosott petrezselyemzöldet. Forrón tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Szűzpecsenye balzsamecetes-gombás májraguval:
Hozzávalók:
60 dkg sertésszűzpecsenye
25 dkg gomba
25 dkg szárnyasmáj
1 fej lilahagyma
4 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
A pecsenyét az elkészítést megelőzően elővesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen, mikor a sütést elkezdjük. A sütőt előmelegítjük 90 fokra.
A húst a sütés előtt megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Egy serpenyőt felhevítünk, és zsiradék nélkül a húst körbe-körbe megpirítjuk, azaz kérget képzünk neki. Ez kb. 4-5 percet vesz igénybe. Ekkor egy tepsibe rakjuk, teszünk mellé tetszés szerint fokhagymát, hagymát, zöldfűszereket, és 1 órán át sütjük.
A májat apróra, a lilahagymát szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a balzsamecettel és a mézzel. A gombát olivaolajon lepirítjuk, félretesszük.
Egy erősen felhevített serpenyőben lepirítjuk a pácolt májat, amit ízlés szerint sózunk. Mikor kész, összeforgatjuk a gombával.
A húst - miután kivettük a sütőből - pihentetjük 10-15 percet. Ezután felszeleteljük, és ízlésesen tálaljuk a raguval. Burgonyakörettel kínáljuk.
Megjegyzés:
Ezzel a hússütési módszerrel a hús szinte egyáltalán nem veszít nedvességtartalmából, szaftosan omlós és lágy lesz. A gyönyörű rózsaszíntől pedig nem kell megijedni, tökéletesen átsültnek kell lennie.
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!
Csokitorta VII.:
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
12 evőkanál porcukor
12 evőkanál finomliszt
10 evőkanál hideg víz
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál kakaó
A krémhez:
1 csomag csokoládés puding
3 dl tej
15 dkg tejcsokoládé
15 dkg
5 dkg porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból vizes piskótát sütünk az alábbi módon:
a tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét elkezdjük felverni. Először a vizet keverjük hozzá, ha már nem folyós a hab, aztán jöhet kanalanként a cukor, utána egyenként a tojások sárgája, végül a sütőporral elkevert liszt. Ne keverjük agyon, csak hogy egynemű legyen. Kettévesszük, és az egyik felébe teszünk ízlés szerint 1-2 evőkanál kakaót. Két kerek tortaforma aljára teszünk sütőpapírt, majd a széleit kikenjük margarinnal, kilisztezzük, megtöltjük a tésztával, és mehet a sütőbe, közepes lángon fél óra alatt megsül.
Ha csak egy formánk van, vegyük ketté a hozzávalókat, és külön-külön keverjük ki a tésztát, majd egymás után süssük, hogy ne essen össze a hab, amíg sül az első adag.
Borítsuk ki a piskótákat, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, mielőtt kettévágjuk, hogy ne morzsalékosodjanak.
A krémhez pár evőkanál tejben keverjük ki a pudingport csomómentesre. A többi tejet forraljuk fel, közben tördeljük bele a csokit. Ha felolvadt, hozzáadjuk a kikevert pudingport, és összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni, de közben gyakran keverjük fel, hogy ne keletkezzen hártya rajta. Már most nagyon sűrű a krém. A margarint keverjük habosra a porcukorral, végül dolgozzuk össze a már kihűlt pudingos krémmel.
A félbevágott piskótákat töltsük meg ezzel a krémmel, a kakaós piskóta kerüljön legalulra, majd váltakozva a többi. A maradék krémmel kenjük be kívülről is. Lehet még díszíteni olvasztott csokoládéval, tejszínhabbal... stb. kedv szerint.
Megjegyzés:
Párom születésnapjára készült ez a torta. Első próbálkozásom, de egész jól sikerült, és mindenki nagyon dicsérte. Anyu hólabda tortája a piskóta alap, neki is csak egy formája van, tőle van a tipp, hogy két részletben keverjük ki a hozzávalókat. A krémet is egy másik recept ihlette, csak tejszín ízű pudingpor helyett nekünk jobban bejött a csokis.
A receptet és a fotót Kata.stinner küldte. Köszönjük!
Heringsaláta:
Hozzávalók:
2 sós hering
5 keménytojás
1 közepes nagyságú hagyma
2 zöldalma
10 db kétszersült
7-8 dkg cukor
1/2 evőkanál ecet
csipetnyi bors és fahéj
a díszítéshez friss petrezselyem
Elkészítés:
A heringeket megtisztítjuk, fejüket, farkukat levágjuk, egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk (egyszer cseréljük a vizet), bőrüket lefejtjük, eltávolítjuk a gerincüket, húsukat megszárítjuk, apróra feldaraboljuk, s öblös edényben elkeverjük három felaprózott keménytojással, a megtisztított, lereszelt hagymával, a meghámozott, kimagozott almákkal és a kétszersülttel. Lassan hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, közben kóstolgatjuk. (Van, aki édesebben, van, aki kevésbé édesen kedveli.) Ízesítjük borssal és fahéjjal, tálalóedénybe kanalazzuk. A megmaradt két tojást lereszeljük, s azzal és friss petrezselyemmel díszítjük.
Olívás-zöldséges articsóka:
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
6 db articsóka (vigyázzunk a vásárlásnál, hogy a teteje ne nyíljon ki, a kinyílt articsóka már nem jó)
2 db sárgarépa (apró kockákra vágva)
2 db paradicsom meghámozva, kockákra vágva
2 db burgonya meghámozva, kisebb kockákra vágva
1 marék rizs
fél citrom leve
1,5 dl olívaolaj
kevés friss kapor a tálaláshoz
só
Elkészítés:
Az articsókákat megtisztítjuk és negyedeljük (a külső sötétzöld rétegeket egészen a világos részig lefejtjük, a szárát levágjuk, és a belső, szőrös részt kivágjuk). Ezután azonnal citromlével bekenjük, és citromleves, lisztes vízbe tesszük, mert gyorsan befeketedik.
A vöröshagymát és a sárgarépát az olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a még egyszer alaposan megmosott articsókát és a fél citrom levét. Hagyjuk kicsit levet ereszteni, majd a paradicsomot, a burgonyát és a rizst adjuk a zöldségekhez. További 5-6 percig fedő alatt főzzük. Ezután annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje, megsózzuk és készre főzzük. Akkor jó, amikor a rizs és a burgonya is megfőtt.
Tálaláskor kaporral megszórjuk. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Finom török egytálétel.
A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2011. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
213 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2266
- e Hét: 4480
- e Hónap: 18385
- e Év: 148092
|
|
|