Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Mi kék az ég!
  2011-05-03 23:14:12, kedd
 
  Petőfi Sándor - Mi kék az ég!


Mi kék
az ég!
Mi zöld
a föld!
Zöld föld felett, kék ég alatt
hangos pacsirta fütyörész;
dalával a Napot kicsalta,
a Nap rá gyönyörködve néz.

Mi kék
az ég!
Mi zöld
a föld!
Zöld a föld, kék az ég, tavasz van.
És én oly sült bolond vagyok,
hogy idebenn a szűk szobában
kádenciákat faragok!

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kertész leszek
  2011-05-03 23:11:18, kedd
 
  József Attila - Kertész leszek


Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton-
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Zene,-dalszövegek videókkal is  
Majális
  2011-05-03 22:58:49, kedd
 
  Radnóti Miklós - Majális


A hangraforgó zeng a fű között,
s hördül, liheg, akár egy üldözött,
de üldözők helyet a lányok
kerítik, mint tüzes virágok.

Egy lányka térdrehull, lemezt cserél,
a háta barna, lába meg fehér,
a rossz zenén kis lelke fellebeg,
s oly szürke, mint ott fönt a fellegek.

Fiúk guggolnak és parázslanak,
az ajkukon ügyetlen szép szavak,
duzzasztja testük sok kicsiny siker
s nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell.

Lehetnének talán még emberek,
hisz megvan bennük is, csak szendereg
az emberséghez méltó értelem.
Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Májusi szellő
  2011-05-03 22:56:22, kedd
 
 

 
 
2 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Májusi dal
  2011-05-03 22:22:06, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Angyali üzenet
  2011-05-03 22:04:27, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet
  2011-05-03 21:15:52, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Szerda menü ajánlat
  2011-05-03 19:29:33, kedd
 
  Szerda menü ajánlat:


Előétel: Tejfölös zöldbableves
Főétel: Sertéspörkölt galuskával, káposztasalátával
Desszert: Gesztenyepüré
Vegetáriánus ajánlat: Zöldborsópörkölt galuskával


Tejfölös zöldbableves:

Hozzávalók 4-5 személyre:
60 dkg zöldbab
4 dkg zsír
6 dkg liszt
1 kicsi fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl
1 kisebb csokor petrezselyem
1-2 evőkanálnyi ecet
pirospaprika

1,5 l csontleves (vagy víz)

Elkészítés:
A zöldbabot tisztítsd meg, s vágd kb. 2 centis darabokra, majd a csontlében (ha nincs, akkor sós vízben) főzd puhára. Közben a zsírral és a liszttel készíts zsemleszínű rántást, ebbe előbb keverd bele a finomra vágott vöröshagymát és petrezselymet, az összezúzott fokhagymát, valamint az őrölt pirospaprikát, majd a rántást öntsd fel kevés hideg vízzel, és keverd simára, végül add a leveshez. Jól forrald össze, ízesítsd sóval és ecettel, majd keverd hozzá a (leves óvatos hozzáadásával előbb átmelegített) tejfölt.

Megjegyzés:
A receptet Marine Gin küldte. Köszönjük!


Sertéspörkölt III.:

Hozzávalók:
1 kg sertéshús kockára vágva (comb vagy lapocka)
4 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma (közepes, de ha nagyobb, az sem baj, sűrűbb lesz a szaftja)
késhegynyi bors
késhegynyi őrölt köménymag
1 mokkáskanál ételízesítő, ha nem elég sós, még egy kicsi
2 mokkáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál cukor
1 fonnyadt vagy kicsi paprika (mindegy, hogy TV vagy erős, attól függ, ki mit szeret)

Elkészítés:
Kuktában a forró olajon a hagymát megdinszteljük kb. 5-6 perc alatt, kevergetve, nehogy leégjen. Ne legyen színes, csak fehér. Ezután jön a pirospaprika, azt csak elkeverjük benne, és belerakjuk a húst. Nagy lángon kevergetjük pár percig, és kb. 1 dl vizet hozzáadunk. (Ha a hús zsíros, nem kell víz, úgyis levet enged.) Ezután az összes többi fűszert és a paprikát (persze kockára vágva) egymás után belerakjuk. Pár perc kevergetés és a kuktát lezárjuk.

Amikor a kukta pöszögni kezd, a legkisebb lángra kapcsoljuk, és 20-25
perc múlva levesszük. Én a legnagyobb gázégőn szoktam csinálni, de a
másik is jó. Egy mákszemnyit feljebb tekerem, de nem pöszöghet nagyon, mert akkor túl sok víz megy el és leég.

A mosogatóba szoktam vizet engedni, beleteszem a kuktát és lehűtöm, hogy ki lehessen nyitni. A tetejére nem szabad vizet engedni, mert belemegy, és felhígul a pörkölt. Ha kinyitom és túl vizes, nagyobb lángon elforralom a megfelelő sűrűségűre.

Kóstolás után még egy kicsit ízesítem.

Ízlés szerint (4 tojásos) tésztával - csigával vagy csavart csővel - tálalom.





Megjegyzés:
Ha nem kuktában csinálom, akkor lefedem, és akkor is a legkisebb lángon főzöm, de gyakran megnézem, mert leéghet. Akkor többször kell rá vizet önteni. Kukta nélkül kb. 1 óra alatt van kész.

Anyu receptje, a feleségem és a fiam nem győznek betelni vele, mikor csinálok nekik! :)

A receptet és a fotót Attila28 küldte. Köszönjük!


Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából:

hozzávalók 4 főre:

1 fej káposzta (kiló körüli)

1 tk köménymag
1 csokor újhagyma
fél dl olaj
fél dl ecet

elkészítés:
1.A káposztát éles késsel, a türelmünktől telhető, legvékonyabbra szeleteljük.
2.Besózzuk. VIGYÁZAT: NEM KIFACSARÓSRA! Annyira, hogy kellemesen sós legyen.
3.Egy órán át pihentetjük, néha megkeverjük.
4.Rászórjuk a köménymagot és az újhagymát.
5.Olajjal és ecettel locsoljuk (étolaj, ételecet).
6.Megkeverjük és állni hagyjuk. Addig, amíg a köménymag megpuhul kissé, hozzáérik a káposztához.




(Ennek a receptnek a forrása:nosalty.hu)


Gesztenyepüré:

Hozzávalók:
1 kg gesztenye vagy 1/2 kg massza
1 szelet csokoládé
porcukor
rum vagy rumaroma
tejszínhab

Elkészítés:
Az átpasszírozott gesztenyét vagy masszát 1 kávéskanál rummal, ízlés szerint porcukorral és az olvasztott csokival összedolgozom. Hogy szép formája legyen, burgonyanyomón átnyomom, vagy húsdarálón áthajtom. A tejszínhabot csak tálaláskor teszem rá.

Megjegyzés:
Hogy még szebb legyen, a tetejét megszórhatjuk egy kis csokidarával.

A receptet Geszty küldte. Köszönjük!


Zöldborsópörkölt:

Hozzávalók:
25 dkg zöldborsó
zsír
kevés ételízesítő
őrölt bors

pirospaprika

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük a zsíron. Hozzáadjuk a paprikát, azután a zöldborsót. Kevés vízzel felengedjük, kevés sót, borsot, ételízesítőt teszünk hozzá, és puhára pároljuk. Nagyon finom nokedlivel és tejfölösen is.

Megjegyzés:
Nagyon szereti a családom!

A receptet Zsu küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1051
  • e Hét: 5565
  • e Hónap: 10603
  • e Év: 140310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.