Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Gaby 13 aranyos képe
  2011-05-09 10:19:29, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Májusi tél a Balatonon
  2011-05-09 10:14:38, hétfő
 
  Májusi tél a Balatonon
...... ......



Még a madarak is fáznak, olyan hideg van
...... .....


 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Májusi havazás 05.08
  2011-05-09 08:53:21, hétfő
 
  .Az idokep.hu információi szerint vasárnap délelőtt havazott a Kékestetőn. Az elmúlt napokban tapasztalható szokatlan hideget azonban már estére melegedés váltja fel, amely a hét elején is megmarad. Vasárnap délelőtt az idokep.hu olvasói arról számoltak be, hogy Kékestetőn az eső hószállingózásba fordult. Hatalmas méretű vizes hópelyhek is vegyültek a csapadékba a Kékestetőn vasárnap - írta az időkép.hu időjárás-figyelő és előrejelző honlap. Az ismertetés szerint egy magassági hidegcsepp hatásaként többfelé esik az eső, az ország legmagasabb pontján pedig alig mérnek többet fagypontnál. A Kékestetőn lévő egyik webkamera felvételén látszott, hogy az olykor sűrű ködben az eső mellett hatalmas méretű vizes hópelyhek is vegyültek a csapadékba. A Nagy Hideg-hegyen 2,5 fokot, Dobogókőn 3,3 fokot, a Kendig-csúcson pedig 5,9 fokot jeleznek az időkép.hu automata mérőállomásai. A szokatlanul hideg időjárás ellenére is váratlan fordulat a májusi havazás. Pénteken nemcsak a fővárosban, de több vidéki településen is rekord hideget mértek. Budapesten 125 éves rekord dőlt meg, szombaton egy tizeden múlt, hogy újabb rekord dőljön. A fagy nem kímélte Szabolcsot sem - fagykár érte az ültetvényeket és a szántóföldi növények nagy részét péntekre virradó éjjel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Volt olyan terület a Záhonyhoz közeli Mezőladányban - itt mérték a leghidegebbet péntek hajnalban, ahol mínusz 8 fok volt. A fagy szinte a teljes megye területét érintette, mínusz 2 és mínusz 8 fok közötti hőmérsékleteket mértek a régió településein. Mínusz hét fokot jelentettek Balkányból, illetve Vásárosnamény és Kisvárda környékén is nagy volt a hideg, mínusz 3, mínusz 5 fok között váltakozott a hőmérséklet. A legnagyobb károk a virágzó gyümölcsösökben keletkezhettek Szabolcsban, ami jelentős terméskiesést okozhat az ültetvényekben, különösen az almáskertekben, amelyek összterülete mintegy 25 ezer hektárnyi.
Esett a hó a Kékesen. És volt havaseső és jegeseső is. Az egész országban ma is jóval hidegebb volt az ilyenkor szokásosnál. Tegnapelőtt megdőlt az országos hidegrekord is, akkor mínusz 4,5 fok volt hajnalban. Egyre több helyen kapcsolják be a fűtést.
A folytatódó hidegfront miatt a 900 méter fölötti területeken hó is esik. Kékestetőnél alig fagypont körüli a hőmérsékelt, ezért a csúcs környékén az esőt, néhol havas eső, havazás váltja.Az időkép portál felvételén is látszanak a hópelyhek. Ez még ebben a magasságban is eléggé szokatlan jelenségnek számít május közepéhez közeledve. Az szintén elég ritka, hogy a tavasz végefelé még napközben is sűrű köd üli meg a tájat. A portál jelzi, hogy a többi hyegségi csúcson is a kékestetőihez hasonlüó hideg van. Az ország többi részén, bár fagyveszély nincs, 10 fok alatti hűvös, esős idő volt egész vasárnap délelőtt.

...... ........... .........


Azért még utoljára megmutatta erejét a tél Európában is. Izlandon majdnem 20 cm friss hó esett, de havazott Németországban, Csehországban és Lengyelországban is. A közeli Ausztriában pedig majdnem harminc évvel ezelőtt volt ilyen hideg utoljára. Érdekes arcát mutatta az időjárás szombatról vasárnapra Izlandon. A hőmérséklet nulla fok körül alakult, esőzéssel indult, majd havazás lett belőle. Később is egymást váltották a hosszabb-rövidebb havas, illetve esős időszakok. Vasárnapra így is 18 cm hó esett Reykjavikban. Izlandon sem tipikus a májusi havazás, utoljára 1993-ban havazott május elsején, összefüggő, megmaradt hóréteget pedig utoljára 1987. május elsején mérhettek az izlandi meteorológusok.
Ausztriában inkább a hideg volt szokatlan szerda reggel. Az ország leghidegebb települése a salzburgi St. Michael im Lungau volt, ahol mínusz 4,8 fokot mértek. Tegnap reggel a vorarlbergi Bludenz számított a "legmelegebb" helynek, ahol 4,9 fokot mutatott a hőmérő. Ennél még Bécs belvárosában (4,4 fok) is hidegebb volt. Természetesen a meteorológusok itt is utánanéztek a statisztikáknak, így kiderült, hogy majdnem harminc éve nem volt ilyen hideg a május Ausztriában, utoljára 1982-ben fázott ennyire Ausztria májusban. A májusi hideg rekord nem forgott veszélyben, amelyet a magyar határhoz közeli Puchberg am Schneeberg településen mértek mínusz hét fokkal 1957. május 9-én. Érdekesség, hogy aznap a legmagasabb hőmérséklet is 2 fok alatt maradt Alsó-Ausztriában.
Lengyelországban, Alsó-Sziléziában 5-8 cm hó esett, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben és az áramellátásban, körülbelül 100 000 lengyel háztartás maradt áram nélkül. A hőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt alakult szerda reggel, egyes településeken mínusz hét fokot is mértek, de Varsóban is csak mínusz 1,3 fok volt.
Németország egyes részein keddre virradóra 5 cm friss hó esett. Türingia tartományban a hóhatár egészen 300 méterre süllyedt, amely már a telet idézte. Csehországban is beköszöntött a tél, sok helyen mértek mínusz 4-6 fokos hőmérsékleteket. Prágában reggel mínusz 2,3 fok volt, később pedig az eső időnként keveredett egy kis havazással is.

.........



 
 
1 komment , kategória:  Hírek  
Imádság 05.09
  2011-05-09 08:36:02, hétfő
 
  Megfeszített és föltámadt Urunk! Taníts meg minket arra, hogyan küzdjük meg a mindennapi élet harcait, és így teljesebbé váljon életünk. Te türelmesen és alázatosan viseled az emberi élet terheit, miként kereszthalálod és szenvedésed kínjait.
Segíts, hogy napi fájdalmainkat és konfliktusainkat, mint növekedésre kapott lehetőségeket fogadjuk, és így egyre hasonlóbbá váljunk Hozzád. Add, hogy türelmesen és bátran viseljük a szenvedéseket, bízva abban, hogy Te támogatsz.
Boldog Kalkuttai Teréz
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 209 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 415
  • e Hét: 7105
  • e Hónap: 19781
  • e Év: 253528
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.