Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Pünkösdi ünnepkör
  2011-06-10 23:56:54, péntek
 
  A pünkösdi ünnepkör


Áldozócsütörtök:

A húsvétot követő negyvenedik nap áldozócsütörtök, Krisztus mennybemenetelének napja. Neve onnan ered, hogy az évi egyszeri áldozás határidejéül az egyház ezt a napot szabta. Sok helyen ez a gyerekek elsőáldozásának napja is.


Mit ünneplünk Pünkösdkor?

Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó ünnep, neve a görög pentekosztész 'ötvenedik' szóból ered. Eredetileg a zsidó nép ünnepe, előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást (ekkor kapta Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon) ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon Sabouthkor.
A keresztény egyházi ünnep története a következő: Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra.

"És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, ahol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek, és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Szellemmel, és kezdének szólni más nyelveken, amint a Szellem adta nékik szólniuk." (Csel 2:1–4)

Ekkor Péter prédikálni kezdett, beszédére sokan figyeltek, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek. Pünkösd tehát az egyház születésnapja is.




A bibliai jelenet 12.századi ábrázoláson




11.századi kódex lap
Franciaország


Pünkösdi népszokások:

Magyarországon csakúgy mint Európa számos országában a Pünkösd ünneplésében keverednek a keresztény illetve az ősi pogány, ókori (római) elemek. A népszokásokban elsősorban a termékenység, a nász ünnepe, és ezek szimbolikus megjelenítése dominál. A Római birodalomban május hónap folyamán tartották az ún. Florália ünnepeket. Flóra istennő a római mitológiában a növények, virágok istennője. Pünkösd ünneplésében ma is fontos szerepet játszanak a virágok, elsősorban természetesen a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza.

Pünkösdikirály-választás:

A pünkösdi királyt a legények közül választják ügyességi versenyeken. Európa nagy részén a középkor óta élő szokás, gyakoriak a lovas versenyek, különféle ügyességi próbák, küzdelmek. Magyarországon a XVI. századtól kezdve vannak írásos nyomai a hagyománynak. Legérdekesebb leírása Jókai Egy magyar nábob című regényében olvasható. A pünkösdi király megválasztása után egy évig "uralkodott", azaz ő parancsolt a többi legénynek, az ivóban ingyen ihatott, minden lakodalomra, mulatságra meghívták.





Pünkösdi király - Németország

Pünkösdölés:

"Elhozta az Isten piros pünkösd napját,
Mink is meghoztuk a királykisasszonykát,
Nem anyától lettem, rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján hajnalban születtem."

Adománygyűjtő népszokás:

Szokás volt pünkösdi királynét is választani a falubéli kislányok közül. A "királynő" feje fölé kendőből sátrat formálnak a többiek, így járják sorba a falu házait, ahol rózsát, virágot hintenek az udvarra. Köszöntőt mondanak, mely tulajdonképpen a termékenységvarázslások sorába tartozik. Énekelnek, táncolnak, adományként pedig almát, diót, tojást, esetleg néhány fillért kaptak. Az ismert dal alapján néhol "mavagyonjárásnak" is nevezik a pünkösdölést. ("Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja")
Gyakran a pünkösdöléskor a lakodalmas menetek mintájára menyasszony és vőlegény vonul a kíséretével házról-házra. Előfordult, hogy a vőlegény szerepét is lányok játszották el, természetesen megfelelő ruhadarabokba öltözve. A menyasszony vagy pünkösdi királyné díszes ruháival, fejékével is kitűnt a menetből. Az egyik kislány kosarat vitt magával, abba gyűjtötték az adományokat.




Kalotaszegi pünkösdi királyné




Pünkösdi királyné Portugáliában


Mátkálás:

Komatál küldés. Általában egynemű, ritkábban különnemű fiatalok barátságának megpecsételése. A mátkatálat személyesen illett vinnia megajándékozottnak, aki ha elfogadta a barátságot ugyanezt a tálat kaláccsal, süteménnyel, gyümölccsel megrakva, hímzett kendővel letakarva küldte vissza.


Zöldág-járás, zöldág-hordás:

A májusi pünkösdi időszak jelentős szertartása a zöld ágak házba vitele. Az ablakokra, az ajtók fölé, a szobák falára, a kútgémre, a malmokra frissen vágott zöld ágakat tűztek. Az ősi termékenységvarázslások emléke ez a szokás, de egyben védelem is a rontás, a boszorkányok ellen. A földbe tűzött zöld ág a hiedelem szerint megóvja a vetést a jégveréstől, a kártevőktől.


Hiedelmek:

Aki pünkösd hajnalban születik, szerencsés lesz. A hajnalban merített kútvízben való mosdás egész évre elűzi a betegséget, keléseket. A teheneket nyírfaággal veregették, hogy jól tejeljenek. Van ahol kenyérhéjat égettek, hamuját a gabonaföldre szórták, hogy jó termés, gazdag aratás legyen.


Étkezési szokások:

Pünkösdkor a paraszt családoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. Egyébként húst ritkábban ettek, de a juhtartó vidékeken nem csak húsvétkor, hanem pünkösd napján is fogyasztottak bárányt, birkapörköltet. Máshol inkább marhahús, baromfi került az asztalra. A tojásrántottának mágikus hatást tulajdonítottak (a tojás termékenységszimbólum), és szintén kötelező volt valamilyen édes kalács készítése (fonott kalács, túrós lepény, mákos kalács). Sárközben azonban nem édes tésztát, hanem sós kalácsot sütöttek, melyet tejföllel, borssal kentek meg. A bodza leveléből és virágából főzött szörpnek, teának minden betegséget gyógyító hatást tulajdonítottak.



A csíksomlyói búcsú.

A csíksomlyói búcsút hagyományosan pünkösdkor tartják, a székelyek nagy ünnepe. Messzi földről érkeznek a zarándokok a kegytemplomhoz, Máriát dicsőíteni. Története 1567-re nyúlik vissza, amikor is a székelyek legyőzték János Zsigmond seregeit a Hargita Tolvaj-hágójánál. Ennek a győzelemnek az emlékére kezdtek el a hívek a kegyhelyre járni, hogy pünkösd napján együtt várják a szentlélek eljövetelét. Manapság 5-600 ezer hívő is eljön a világ minden tájáról. A csángók, a székelyek, a magyarok együtt imádkoznak a Szűz Anyához, sokan nyírfaágat tartanak a kezükben, amit Mária szimbólumnak tartanak. A körmeneten gyakran felcsendül a Boldogasszony anyánk és a Székely himnusz.





A csíksomlyói kegytemplom 1930-as levelezőlapon


Szentháromság vasárnapja:

A pünkösd utáni vasárnap a Szentháromság ünnepe. kultusza a barokk korból ered, a pestisjárványok idején szerte Európában emeltek ún. pestis oszlopokat, melyeket a Szentháromság szimbolikus képi megjelenítésével díszítették. bizonyos vélekedések szerint a parasztházak napsugarashomlokzatain is a Szentháromság ábrázolása köszön vissza.





Napsugaras homlokzatú parasztház Szegeden


Úrnapja:
Az Oltáriszentség ünnepe, a pünkösd utáni második hét csütörtökje. A templomkertben ún. úrnapi sátrakat készítenek, melyeket zöld ágakkal, lombbal, virágokkal, megszentelt növényekkel díszítenek, melyeknek rontást űző, gyógyító hatást tulajdonítottak.

Forrás:mentha.hu
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Angyali üzenet
  2011-06-10 12:14:08, péntek
 
 



Szeretettel meghívlak, nézz be ide:Link
 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-06-10 12:13:07, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Jó étvágyat!
  2011-06-10 12:09:30, péntek
 
  Jó étvágyat a finom ebédhez!



 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szombat - menü ajánlat
  2011-06-10 12:06:12, péntek
 
  Szombat - menü ajánlat


Reggeli: Szardíniakrém rozskenyérrel, teával
Előétel: Egyszerű paradicsomsaláta petrezselymes olívakrémmel
Főétel: Marhapörkölt tarhonyával, kovászos uborkával
Desszert: Epres túrótorta
Vacsora: Tormás tekercs füstölt húsokkal
Vegetáriánus ajánlat: Sült fűszeres polentarudak salátával


Rozmaringos szardíniakrém pirítóssal:

Hozzávalók:
2 db szardíniakonzerv
1 evőkanál őrölt rozmaring
2 dl majonéz
1 dl tejföl
10 dkg vaj
0,5 dl citromlé

frissen őrölt bors

Elkészítés:
A szardíniáról leöntöm a saját levét, és egy tálban villával alaposan összetöröm. A kissé megolvasztott vajjal habosra keverem. Hozzáadom a majonézt, a tejfölt, a rozmaringot, a borsot és a citromlét, majd alaposan összedolgozom-keverem az egészet. (A rozmaring és a citrom harmonikusan ízesíti, és semlegesíi a hal intenzív ízét-illatát.) A halkrémet a hűtőben egy órát lefedve állni hagyom, majd pirítóssal és paradicsommal tálalom. Abbahagyhatatlan vacsorának nevezik nálunk. :)

Megjegyzés:
A receptet Adria23 küldte. Köszönjük!


Egyszerű paradicsomsaláta petrezselymes olívakrémmel:

Hozzávalók:
8 db nagyméretű paradicsom
1 evőkanál balzsamecet

Az olívakrémhez:
1 csokor friss petrezselyemzöld
5 dkg magozott, zöld olívabogyó
1/2 evőkanál hámozott mandula
1 evőkanál olívaolaj

bors

Elkészítés:
Az olívakrémhez a magozott olívabogyókat, az apróra vágott petrezselymet, a mandulát és az olívaolajat turmixgép poharába halmozom, erős fordulatszámon krémmé keverem. Ha szükséges, sózom, kevés borssal fűszerezem, kis edénybe szedem.





A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszem, forró vízbe dobom, majd gyorsan megmázom. Vékony karikákra szeletelem, tálba helyezem, csinosan elrendezem. Balzsamecettel meghintem, enyhén sózom, bőségesen borsozom, kis halmokban rárakosgatom az olívakrémet.





Megjegyzés:
A paprikával göngyölt kenyérroládhoz is használt olívakrém különleges és ízletes salátadresszing lehet, a paradicsomsalátának egészen új dimenziókat ad, de pirítóssal is nagyon finom!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

További recepteket és fotókat Habliliom blogjában találsz!


Vörösboros marhapörkölt bográcsban II.:

Hozzávalók:
1-1,5kg marhalábszár
1,5 kg krumpli
3 nagy fej vöröshagyma
25 dkg zsír
ételízesítő
5 dl vörösbor

pirospaprika

Elkészítés:
A vöröshagymát a zsiradékon megdinsztelem, majd rárakom a fűszereket. Az előkészített lábszárból és pörköltalapból kuktában pörköltet csinálok, és főzöm kb. 40 percet.

Majd az előkészített bográcsba átöntöm, hozzáadom a vörösbort, tovább főzöm puhulásig. Amikor már majdnem kész, akkor a krumplit is belerakom, utána ízesítek, és készre főzöm.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Papusmaci küldte. Köszönjük!


Epres túrótorta:

Hozzávalók:
12 szelethez:
15 dkg liszt
7,5 dkg vaj+a formához
20 dkg cukor
1 tojássárgája
1 csomag zselatin (10 g)
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg zsírszegény túró
2,5 dl tejszín
50 dkg eper

Elkészítés:
A lisztet összedolgozzuk a vajjal, 5 dkg cukorral és a tojássárgájával. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk a tortaformát, és belenyomkodjuk a tésztát. A sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint beáztatjuk 5 evőkanál vízbe. Tíz perc múlva hozzáöntünk 1 dl vizet, felforraljuk, és kissé hűlni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A túrót villával összetörjük, és a masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a zselatint, és alaposan összekeverjük. A tejszínt és a tojássárgákat külön-külön kemény habbá verjük, és mindkettőt a masszába forgatjuk. Az epret megmossuk, megtisztítjuk. A tortalapot tálra csúsztatjuk, rárakjuk az eperszemeket (néhány félreteszünk a tálaláshoz), és rásimítjuk a túrós masszát. A hűtőben 3-4 órát állni hagyjuk. A tetejét a félretett eperrel díszítjük.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 7 óra múlva
1 szelet: 345 kcal



Epres túrótorta VI.:

Hozzávalók:
15 dkg vajas keksz
10 dkg vaj
50 dkg túró
2,5 dl habtejszín (növényi)
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 púpos evőkanál étkezési keményítő
1 citrom reszelt héja
3 tojás
25 dkg eper
1 csomag zselatin (piros)
csoki

Elkészítés:
A kekszet morzsásra daráljuk, hozzákeverjük a puha vajat, összedolgozzuk. Akkor jó, ha összeáll, ha esetleg száraz, adj hozzá még egy kis vajat. Nyomkodd bele a kiválasztott sütőforma aljába (én 26 cm-eset használtam), és tedd a hűtőbe.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A tojásokat válaszd szét. A fehérjékből verj kemény habot. A tojássárgákat keverd habosra a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a túróval. Finoman keverd bele a felvert fehérjét, majd az étkezési keményítőt szitáld bele, forgasd össze.

Vedd ki a hűtőből a kekszes alapot, és vajazd ki a sütőforma oldalát. Öntsd rá a túrós masszát, és tedd a 180 fokos sütőbe 30 percre. Ezután vedd vissza a hőmérsékletet 150 fokra, és süsd tovább 10-15 percig.
Rázd meg egy kicsit, és ha a közepe egy picit remeg, akkor már jó.

Hagyd hűlni, majd a tetejlt rakd ki a felszeletelt eperrel. A piros tortazselét készítsd el a tasakon lévő előírás szerint, öntsd az eperre, majd tedd a tortát hűtőbe, hogy megdermedhessen. Tejszínhabbal díszítve tálald.





Megjegyzés:
Nagyon finom lett!

A receptet és a fotót Hagenthurnmesi küldte. Köszönjük!


Tormás tekercs füstölt húsokkal:

Hozzávalók:
30 dkg darált hús
10 dkg füstölt csülök
10 dkg füstölt tarja
10 dkg füstölt nyelv
1 szál kolbász
3 db tojás
50 dkg szeletelt bacon

bors
1 kis üveg ecetes torma
1 csapott kanál zselatin

Elkészítés:
A füstölt húsokat nagyon apró kockákra vágjuk, akár darálhatjuk is. Összekeverjük a darált hússal és 2 tojással. Fűszerezzük.

Alufóliát három rétegbe hajtunk, erre helyezzük szorosan egymás mellé a baconszeleteket. Megszórjuk zselatinnal, és rákenjük az 1 tojással és a megmaradt zselatinnal összekevert tormát. A húsos tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, majd ráhelyezzük az egészben maradt kolbászt. Felgöngyöljük, a fóliával szorosan becsomagoljuk.

Közepes hőmérsékleten 40-50 percig sütőben pároljuk. Hűtés után a fóliát eltávolítjuk, szeleteljük.

Megjegyzés:
Húsvétkor is finom, nem a megszokott étel, de akár a maradék sonkából is elkészíthető, persze, ha marad! :)))

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Sült fűszeres polentarudak:

Hozzávalók:
35 dkg kukoricadara
1,5 l forró zöldségleves
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál kömény
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A polentához forraljuk fel a zöldséglevest, és lassan, állandó kevergetés közben öntsük bele a kukoricadarát. Ízesítsük a fokhagymával és a szerecsendióval. Főzzük 8-10 percig. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a fűszereket (pirospaprika, koriander, kömény).

Kikent, alacsony oldalú tepsiben vastagon terítsük szét a főtt polentát, majd hagyjuk állni kb. 2 órát, hogy megkeményedjen. Vágjuk vastag ujjnyi rudakra.

Serpenyőben forrósítsunk bő olajat, és kisebb adagokban süssük a polentarudakat pirosra, ropogósra. Papírtörlőn itassuk le.

Tálaljuk fűszeres paradicsomsalátával.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Diakonyha küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 259 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 2062
  • e Hónap: 10328
  • e Év: 126981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.