Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Vasárnap - menü ajánlat
  2011-06-11 22:19:56, szombat
 
  Vasárnap - menü ajánlat


Reggeli: Libamáj zsírjában
Előétel: Fűszeres zellerkrémleves
Főétel: Harcsapaprikás bakonyi módon, kapros-juhtúrós galuskával
Desszert: Holland fánk (Oliebollen)
Vacsora: Tavaszi medvehagymás omlett
Vegetáriánus ajánlat: Burgonyával rakott halfilé


Libamáj zsírjában:

Hozzávalók:
1 kg libaháj
1 libamáj
5 dl tyúkhúsleves (kockából is jó)
2 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Akkora edényt válasszunk, amiben kényelmesen elférnek a hozzávalók.

A hájat kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. A felét beletesszük az edénybe, rátesszük a libamájat. Köré rakosgatjuk a hagymákat és a fokhagymákat, majd betakarjuk a maradék hájjal. Felöntjük a levessel, és takarék lángon főzzük kb. 1,5 órát.

Kivesszük a májat és félretesszük. Kiszedjük a hagymákat, és a maradék lét zsírjára sütjük.

A májat beletesszük egy olyan edénybe, amibe - ha részűrjük a zsírt, akkor ellepi. A maradék töpörtyű nagyon finom lilahagymával.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kapperbika küldte. Köszönjük!


Fűszeres zellerkrémleves:

Hozzávalók:
4 db közepes zeller csíkozva vagy kockázva
húslé vagy húsleves
2 dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
őrölt fehérbors
őrölt cayenne bors
kakukkfű
1 db babérlevél
1 kis csokor fodros petrezselyemzöld lecsipkedve
5-6 gerezd fokhagyma aprítva
kis fej vöröshagyma reszelve
füstölt sajt reszelve
levesgyöngy
só, ha kell

Elkészítés:
A tavalyi bánatosabb, viszont olcsóbb aprított zellert beköltöztet egy 2,5 literes fazékba, rá a húslé vagy a leszűrt húsleves, bele a fűszerek, a hagymák, puhára főz.

A tejszín-liszt sima keverékével behabar a levest, jól felforral, leturmixol, utánízesít, késznek nyilvánít.

A reszelt sajttal és a levesgyönggyel tálal.

Megjegyzés:
Az egyik, csípőske zellerkrémleves variám, amelyet nagyon szeretünk.

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!


Harcsapaprikás bakonyi módon, kapros-juhtúrós galuskával:

Hozzávalók:
60 dkg afrikai harcsafilé felkockázva
2 teáskanál citromlé

1 teáskanál őrölt fehérbors
1-1 tv paprika és paradicsom felszeletelve, vagy házi lecsóalap
1 közepes vöröshagyma finoma vágva
1 bő teáskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
5 dkg füstölt szalonna kis kockára vágva
15 dkg gomba felszeletelve
1 teáskanál liszt
2 dl tejföl

A galuskához:
40 dkg liszt (fele fehér tönköly volt)
3 felvert tojás
20 dkg juhtúró (villával összetörve)
1 evőkanál kapor finomra vágva
1 evőkanál puha vaj
pici só (a juhtúró elég sós)
víz

Elkészítés:
A halat kb. 1,5 órára a citromlével, sóval, borssal fűszerezve és jól átforgatva a hűtőben pihentetem, közben megcsinálom az alapszaftot. A szalonnát kisütöm (nem szedem ki a kisült szalonnát), ha szükséges, kevés olajjal pótolva a zsiradékot megdinsztelem rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Meghintem a pirospaprikával, ráteszem a lecsóalapot, kicsit átpirítom, majd kevés vízzel lassan párolom kb. fél óráig. A gombát ráteszem, picit sózom megvárom ameddig összeesik, és ráteszem a harcsakockákat is. Ha szükséges, utána ízesítem sóval, borssal. A tejföllel és a liszttel habarást készítek és óvatos mozdulatokkal hozzáadom. Kb.15 perc főzési idő elég a harcsának és a gombának.

A galuskához a juhtúróhoz hozzáadom a vajat, a tojásokat, a kaprot, majd a lisztet. A vizet fokozatosan hozzáadagolva kemény galuskatésztát keverek (ha szükségesnek érezzük, picit sózzuk), és forrásban lévő sós vízbe szaggatom szaggató segítségével, több részletben kifőzöm. Meleg vízzel leöblítem, jól lecsöpögtetem, vajra szedem.

A gombás harcsapaprikást a juhtúrós galuskával tálalom.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!


Holland fánk (Oliebollen):

Hozzávalók:
10 dkg mazsola
37 dkg liszt
3 evőkanál cukor
1 csipet só
1 csomag szárított élesztő
3,5 dl tej
1 evőkanál fahéj
1 tojás
17 dkg
2 db kicsi vagy 1 db nagy (lehetőleg savanyú) alma

Elkészítés:
Beáztatjuk a mazsolát langyos vízbe, az almát pedig kis kockákra vágjuk.

A lisztből, a cukorból és a langyos tejből sóval, élesztővel, fahéjjal könnyen keverhető tésztát készítünk. Ha ez kész, belekeverjük a tojást és az olvasztott margarint, majd az almát és a lecsöpögtetett mazsolát. Ezután egy órát kelni hagyjuk.

Közepesen meleg olajba kanállal fánkokat szaggatunk a tésztából. A fánkokat úgy a legkönnyebb belekanalazni a lábasba, hogy előtte belemártjuk a forró olajba a kanalat, majd nem túl nagy gombócokat szaggatunk, hogy a közepe is szépen megsüljön. Aranybarnára sütjük, papírszalvétára kiszedjük, majd tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral. Jó étvágyat! :)





Megjegyzés:
Ezt a fánkot Hollandiában novembertől márciusig lehet kapni az utcán. A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek az ott élők számára enélkül a finomság nélkül.

A receptet és a fotót Ryta19 küldte. Köszönjük!


Tavaszi medvehagymás omlett:

Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
6 tojás
6 evőkanál tej (ha van otthon tejszín, akkor dúsítható vele, de úgy kevesebb tej kell bele)
2 kávéskanál liszt
5 dkg vaj

esetleg 1 maréknyi reszelt sajt

Elkészítés:
A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk és felmetéljük (a szárával együtt) kb. 1 cm vastagságú csíkokra. A tojások sárgáját felverjük a tejjel, majd lassan hozzáadjuk a lisztet, beleszórjuk a szeletelt medvehagymát, megsózzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájából készült keverékhez adjuk.

Teflon serpenyőben vajat hevítünk, és keverés nélkül átsütjük a palacsintánál vastagabb omletteket.

Az omletteknek eredetileg csak az egyik oldalát sütik meg, de én ezt nem követem, így megfordítom. Aki a hígabb rántottát, illetve lágyabb omlettet szereti, úgy ne fordítsa meg, csak hajtsa félbe az omlettet.

Aki kedveli, a kész és még forró omlett tetejére reszelhet sajtot is.

Megjegyzés:
A receptet Sarli küldte. Köszönjük!


Burgonyával rakott halfilé :

Hozzávalók:
1 kg pangasius filé
1,5 kg burgonya
25 dkg trappista sajt
A besamelhez:
5 dl tej
10 dkg
2 evőkanál liszt

bors
szerecsendió

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm. Miután megfőtt, felkarikázom, és kikent tűzálló tálba rétegezem a hallal együtt: egy réteg krumpli, egy réteg hal, egy réteg krumpli.

Közben felmelegítem a tejet a besamelhez. Amíg a tej melegszik, megolvasztom a margarint, és kissé megpirítom benne a lisztet, majd hozzáöntöm a tejet, és csomómentesre keverem. A kész besamelt a krumpli tetejére öntöm, és megszórom jó sok sajttal.

Előmelegített sütőbe tolom, és megsütöm.





Megjegyzés:
A hal lehet másmilyen is. Sajtot a besamelbe is keverhetünk.

A receptet és a fotót Ancsika66 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2011-06-11 21:51:02, szombat
 
 



Szeretettel meghívlak, nézz be ide:Link
 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-06-11 21:49:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Áldott pünkösdi ünnepet!
  2011-06-11 21:01:28, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 259 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 4573
  • e Hónap: 9611
  • e Év: 139318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.