|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2011-06-11 22:19:56, szombat
|
|
|
Vasárnap - menü ajánlat
Reggeli: Libamáj zsírjában
Előétel: Fűszeres zellerkrémleves
Főétel: Harcsapaprikás bakonyi módon, kapros-juhtúrós galuskával
Desszert: Holland fánk (Oliebollen)
Vacsora: Tavaszi medvehagymás omlett
Vegetáriánus ajánlat: Burgonyával rakott halfilé
Libamáj zsírjában:
Hozzávalók:
1 kg libaháj
1 libamáj
5 dl tyúkhúsleves (kockából is jó)
2 közepes fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Akkora edényt válasszunk, amiben kényelmesen elférnek a hozzávalók.
A hájat kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. A felét beletesszük az edénybe, rátesszük a libamájat. Köré rakosgatjuk a hagymákat és a fokhagymákat, majd betakarjuk a maradék hájjal. Felöntjük a levessel, és takarék lángon főzzük kb. 1,5 órát.
Kivesszük a májat és félretesszük. Kiszedjük a hagymákat, és a maradék lét zsírjára sütjük.
A májat beletesszük egy olyan edénybe, amibe - ha részűrjük a zsírt, akkor ellepi. A maradék töpörtyű nagyon finom lilahagymával.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kapperbika küldte. Köszönjük!
Fűszeres zellerkrémleves:
Hozzávalók:
4 db közepes zeller csíkozva vagy kockázva
húslé vagy húsleves
2 dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
őrölt fehérbors
őrölt cayenne bors
kakukkfű
1 db babérlevél
1 kis csokor fodros petrezselyemzöld lecsipkedve
5-6 gerezd fokhagyma aprítva
kis fej vöröshagyma reszelve
füstölt sajt reszelve
levesgyöngy
só, ha kell
Elkészítés:
A tavalyi bánatosabb, viszont olcsóbb aprított zellert beköltöztet egy 2,5 literes fazékba, rá a húslé vagy a leszűrt húsleves, bele a fűszerek, a hagymák, puhára főz.
A tejszín-liszt sima keverékével behabar a levest, jól felforral, leturmixol, utánízesít, késznek nyilvánít.
A reszelt sajttal és a levesgyönggyel tálal.
Megjegyzés:
Az egyik, csípőske zellerkrémleves variám, amelyet nagyon szeretünk.
A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!
Harcsapaprikás bakonyi módon, kapros-juhtúrós galuskával:
Hozzávalók:
60 dkg afrikai harcsafilé felkockázva
2 teáskanál citromlé
só
1 teáskanál őrölt fehérbors
1-1 tv paprika és paradicsom felszeletelve, vagy házi lecsóalap
1 közepes vöröshagyma finoma vágva
1 bő teáskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
5 dkg füstölt szalonna kis kockára vágva
15 dkg gomba felszeletelve
1 teáskanál liszt
2 dl tejföl
A galuskához:
40 dkg liszt (fele fehér tönköly volt)
3 felvert tojás
20 dkg juhtúró (villával összetörve)
1 evőkanál kapor finomra vágva
1 evőkanál puha vaj
pici só (a juhtúró elég sós)
víz
Elkészítés:
A halat kb. 1,5 órára a citromlével, sóval, borssal fűszerezve és jól átforgatva a hűtőben pihentetem, közben megcsinálom az alapszaftot. A szalonnát kisütöm (nem szedem ki a kisült szalonnát), ha szükséges, kevés olajjal pótolva a zsiradékot megdinsztelem rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Meghintem a pirospaprikával, ráteszem a lecsóalapot, kicsit átpirítom, majd kevés vízzel lassan párolom kb. fél óráig. A gombát ráteszem, picit sózom megvárom ameddig összeesik, és ráteszem a harcsakockákat is. Ha szükséges, utána ízesítem sóval, borssal. A tejföllel és a liszttel habarást készítek és óvatos mozdulatokkal hozzáadom. Kb.15 perc főzési idő elég a harcsának és a gombának.
A galuskához a juhtúróhoz hozzáadom a vajat, a tojásokat, a kaprot, majd a lisztet. A vizet fokozatosan hozzáadagolva kemény galuskatésztát keverek (ha szükségesnek érezzük, picit sózzuk), és forrásban lévő sós vízbe szaggatom szaggató segítségével, több részletben kifőzöm. Meleg vízzel leöblítem, jól lecsöpögtetem, vajra szedem.
A gombás harcsapaprikást a juhtúrós galuskával tálalom.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Holland fánk (Oliebollen):
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
37 dkg liszt
3 evőkanál cukor
1 csipet só
1 csomag szárított élesztő
3,5 dl tej
1 evőkanál fahéj
1 tojás
17 dkg
2 db kicsi vagy 1 db nagy (lehetőleg savanyú) alma
Elkészítés:
Beáztatjuk a mazsolát langyos vízbe, az almát pedig kis kockákra vágjuk.
A lisztből, a cukorból és a langyos tejből sóval, élesztővel, fahéjjal könnyen keverhető tésztát készítünk. Ha ez kész, belekeverjük a tojást és az olvasztott margarint, majd az almát és a lecsöpögtetett mazsolát. Ezután egy órát kelni hagyjuk.
Közepesen meleg olajba kanállal fánkokat szaggatunk a tésztából. A fánkokat úgy a legkönnyebb belekanalazni a lábasba, hogy előtte belemártjuk a forró olajba a kanalat, majd nem túl nagy gombócokat szaggatunk, hogy a közepe is szépen megsüljön. Aranybarnára sütjük, papírszalvétára kiszedjük, majd tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral. Jó étvágyat! :)
Megjegyzés:
Ezt a fánkot Hollandiában novembertől márciusig lehet kapni az utcán. A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek az ott élők számára enélkül a finomság nélkül.
A receptet és a fotót Ryta19 küldte. Köszönjük!
Tavaszi medvehagymás omlett:
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
6 tojás
6 evőkanál tej (ha van otthon tejszín, akkor dúsítható vele, de úgy kevesebb tej kell bele)
2 kávéskanál liszt
5 dkg vaj
só
esetleg 1 maréknyi reszelt sajt
Elkészítés:
A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk és felmetéljük (a szárával együtt) kb. 1 cm vastagságú csíkokra. A tojások sárgáját felverjük a tejjel, majd lassan hozzáadjuk a lisztet, beleszórjuk a szeletelt medvehagymát, megsózzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájából készült keverékhez adjuk.
Teflon serpenyőben vajat hevítünk, és keverés nélkül átsütjük a palacsintánál vastagabb omletteket.
Az omletteknek eredetileg csak az egyik oldalát sütik meg, de én ezt nem követem, így megfordítom. Aki a hígabb rántottát, illetve lágyabb omlettet szereti, úgy ne fordítsa meg, csak hajtsa félbe az omlettet.
Aki kedveli, a kész és még forró omlett tetejére reszelhet sajtot is.
Megjegyzés:
A receptet Sarli küldte. Köszönjük!
Burgonyával rakott halfilé :
Hozzávalók:
1 kg pangasius filé
1,5 kg burgonya
25 dkg trappista sajt
A besamelhez:
5 dl tej
10 dkg
2 evőkanál liszt
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm. Miután megfőtt, felkarikázom, és kikent tűzálló tálba rétegezem a hallal együtt: egy réteg krumpli, egy réteg hal, egy réteg krumpli.
Közben felmelegítem a tejet a besamelhez. Amíg a tej melegszik, megolvasztom a margarint, és kissé megpirítom benne a lisztet, majd hozzáöntöm a tejet, és csomómentesre keverem. A kész besamelt a krumpli tetejére öntöm, és megszórom jó sok sajttal.
Előmelegített sütőbe tolom, és megsütöm.
Megjegyzés:
A hal lehet másmilyen is. Sajtot a besamelbe is keverhetünk.
A receptet és a fotót Ancsika66 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2011. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
259 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 59
- e Hét: 4573
- e Hónap: 9611
- e Év: 139318
|
|
|