Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Gyávák és bohócok
  2011-06-17 22:17:24, péntek
 
  Gyávák és bohócok



Forradalom van a mi utcánkba', bohóc lett a falu legszebb lánya,
Hivatalos vagyok oda én is, elmegyek, mert százszor üzenték is.
Ideges lett a vőlegény násza, a vőlegényt elosonni látja.
Ne siessél, Viktor gyerek mámma', a parlamentben esküt tettél rája!

Milyen forradalom az olyan, ami elől megszökik az ország numero unó forradalmárja? De kérdezhetem úgy is, hogy milyen forradalmár az ilyen? Azt mondjuk tudtuk, hogy kétoldali akut bohócfóbia kínozza, de igazán rám cáfolhatott volna.
Helyette elosont Pozsonyba a Visegrádi Négyekkel bájcsevegni, és Iveta Radicovának mentegetőzni Kövér legutóbbi nyilatkozata miatt. Közben gondolom vigyázott rá, hogy háttal üljön a határnak, az összes tévének és laptopnak, amiken feltűnhetnek az itthoni vágóképek. Kár, hogy a szájhősnek nem volt annyi bátorsága, mint a hasonló helyzetben lévő cseh kollégájának, Petr Necasnak, aki a sztrájkhelyzet miatt lemondta a pofavizitet, és otthon várta ki a tüntetések végét.

Sebaj, magyarhangjainak adott munkát eleget. Nemzeti Trubadúr Péterrel átkiabáltatott a határon, hogyaszongya megálljatok pecsenyesütögető lator kutyák, megyek én még haza! Közvetlenül azután, hogy a térdem remegése elmúlt, és támaszkodás nélkül ki tudok botorkálni a kocsiig. Mer' a nemzeti ügyek kormánya a zemberek pártján áll, úgy különben, csak most éppen nagyon el vagyok foglalva a távszervezéssel, hogy innen irányítva elég bohócbusz utasait vegzálják a hűségesek az emhármason.

De igazán kitett magáért a kettes számú szinkronhang, Győri Enikő EU ügyekért felelős államtitkár is. Ő kézbesítette Kedves Vezetőnk levelét az EP alkotmányügyi bizottságának ülésén. Szegényt megsajnáltam. Nagyon ciki lehetett felolvasni, hogy ez a mi Viktorunk EP barát megközelítést nyomott az elnökség ideje alatt, aminek vélhetően szerves része volt a március 15.-i beszéd. Vakarózhattak rendesen a képviselők, vajon milyen lehet a mi Viktorunk akkor, ha éppen nem az EP barát program van a fejében lévő merevlemezre installálva? Azonban Vezetőnk itt sem érte be kevéssel, így a nap fénypontjaként Jerzy Buzeknak is intelmet küldött: az EP a jövőben az eddiginél több fórumon, már közvetlenül a részdöntések előtt jelezhetné aggályait a készülő keretköltségvetésről.

Vagyis az egyetlen dolgot ajánlotta az európaiaknak, amitől ő maga jobban irtózik még a bohócoktól is: széles(ebb)körű egyeztetést. Őszintén kíváncsi vagyok, ennél a pillanatnál hányan kezdtek el hangosan röhögni?

Amíg Viktor határon kívül hintette az igét, addig itthon 19500 választópolgár vette a fáradtságot, és írásban megvonta tőle a bizalmat. Ez tény, komolyabb számmisztikába nem mennék bele. Az biztos, hogy amikor én az Alkotmány utca felé jártam, akkor innen nézve is sokan voltak......meg az ellenkező oldalról nézve is.A hangulatra nem lehetett panasz. A szervezők gondoskodtak gyakori pfújolni és takaroggyozni valóról, a szomorú az, hogy bár gyakran volt hatásvadász az elhangzott mondanivaló, sajna igazuk volt. A tömeg skandált és elégedetlenkedett, szidták Viktort, mint a bokrot, és nem hiányoztak a transzparensek sem.Lehet majd mondogatni, hogy bohóckodás volt ez az egész. Viszont érdemes észrevenni, hogy a szakszervezeti mozgalom és az elégedetlenség lassan kitermeli a maga egységét és vezetőit. 19 megyeszékhelyen és a nagyfaluban is megmozdultak az emberek. Találtak két olyan arcot Kónya Péter és Árok Kornél személyében, akikben van elég kraft és kurázsi, hogy kiálljanak a kormánnyal szemben.

Olvastam pár helyen, hogy Kónyát piszkálták azért, mert sokat beszélt. Ez igaz is, de én a tömegben az arcokat nézve úgy láttam, igény is volt rá. Egyszerű kifejezések, érthető jelszavak, és az emberek vevők a dologra. Együtt élnek a beszéddel, reagálnak ízlés szerint, értik amiről szó van, nekik, hozzájuk beszél a jóember odafent a színpadon. Na ez az, amire nem túl sokan képesek ma az országban: megszólítani a tömeget. Pl egy LMP tüntetésen Schiffer beszéde akadémiai székfoglaló Kónya szövegéhez képest, de a közönség többsége állva elalszik mire végigmondja.

Természetesen ezúttal sem hiányozhatott minden tüntetések állandó kelléke, a Gyurcsányt visszaváró Józsi bácsi.A tüntetés legsikeresebb gegje ezúttal mégsem ő, hanem az emberbirkák voltak. A kisáruszállítóba rakott gyapjasok népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, az ötleten mi is vigyorogtunk.
Egészen addig, amíg megkerülve a furcsa járművet fel nem fedeztem, mi van a homlokfalára pingálva:

Mondjátok, hogy szentimentális vagyok, de akkor is azt gondolom, hogy amíg van aki veszi a fáradtságot és kézzel fest Hofi portrét, alá pedig a számolhatatlan igazságai közül a legigazabbat pingálja, addig nem veszett el a remény teljesen.


http://varanus.blog.hu/2011/06/17/gyavak_es_bohocok

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jelzés a Jobbiknak: Miért nem
  2011-06-17 21:58:55, péntek
 
  Jelzés a Jobbiknak: Miért nem figyelsz jobban, Vona Gábor?
2011. június 17. 08:46
Hunhír.info

Fél éve még csaknem kétmillióval többen szavaztak volna a Fideszre, mint az MSZP-re, most a különbség 800 ezer fő - derül ki a Népszabadságban közölt legfrissebb Szonda Ipsos felmérésből.

Az Ipsos adatai szerit ha most vasárnap lennének a választások, akkor alacsony részvétel mellett a leadott voksok 51 százalékát a Fidesz, 28 százalékát az MSZP, 12 százalékát a Jobbik, 7 százalékát pedig az LMP szerezné meg - olvasható a lap pénteki számában. Jobbik, nem fogod begyűjteni a balosokat, ha nem vigyázol. Teljes kommunikációs, strukturális váltás kell, mert nem az a lényeg, hogy gyengül a Fidesz, hanem - még ha sandának is vesszük a sandát- nem úgy erősödik a Jobbik, ahogyan kéne.


http://hunhir.info/?pid=hirek&id=42177
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alvilági kontraszelekció
  2011-06-17 20:52:52, péntek
 
  Alvilági kontraszelekció

2011.06.11. 17:08

Az ellenzék több ízben is élesszeműen rámutatott arra, hogy Pintér ígéretével ellentétben két hét alatt a bűnözés nem szűnt meg, ámbár jóllehet a közbiztonság az úgy általában valóban nem romlott.

Igenám, teszik hozzá, de romlott az emberek közbiztonság érzete!

Ámbár már a bűnözőink sem a régiek. Az alvilági emberanyag is egyre silányabb. Semmi fantázia, semmi kreativitás. Hűtlen kezelés, hűtlen kezelés, hűtlen kezelés, ez megy szakmányban. Már egy rendes szélhámosunk sem akad mostanában.

Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor például Hamrák János eladta a Rottenbiller utca faburkolatát Székesfehérvárra, Lustig Viktor pedig egy hulladékfém-kereskedőnek az Eiffel-tornyot értékesítette. Ő állítólag még Al Caponét is becsapta. És persze a paksi születésű ,,igazi" Trebitsch sem volt semmi! Az utolsó mohikán Stadler Józsi bácsi volt, aki visszaigényelte Leonardo az Utolsó vacsora című falfestménye áfáját.

De visszatérve a jelenbe.

Azt olvasom a hírportálokon, hogy két úriember rablást kísérelt meg egy belvárosi ügyvédi irodában.

Istenem, de hogyan! A híradás szerint a 37 éves és a 45 éves férfi szerdán a kora délutáni órákban csomagkézbesítés ürügyén csengetett be, és amikor egy fiatal nő ajtót nyitott, földre lökték. A zajt hallva a szomszéd szobából kijött egy másik nő, és segítségért kiáltott. Az újságíró megfogalmazása szerint: ,,A két támadót meglepte, hogy más is van az irodában, ezért elmenekültek."

Mennyi eszük lehetett ezeknek a pancser kontároknak úgy mégis? Meglepődnek, hogy egy ügyvédi irodában az ajtót nyitó fiatal nőn kívül más is tartózkodik? Egy ügyvédi iroda nem egy gyóntatófülke, még csak nem is vidéki mozihelyiség. Ott rendeltetésénél fogva általában többen szoktak tartózkodni. Nemcsak a kiszolgáló személyzet, hanem ügyvédek és ügyfelek is.

A marcona rablók mégis meglepődtek.

De az elfogásuk sem volt akármilyen. Egyikőjüket egy üzleti alkalmazott, egy 24 éves nő csípte el, a társát is egy fiatal utcai járókelő.

Milyen rablók lehettek ezek, most úgy őszintén? Tuti, hogy ezek a jóemberek tornából fel voltak mentve. Hozzájuk képest Woody Allen ,,Csak semmi cicó, nálam a stukker!" balek bankrablója maga lehetett a tökély.

Pedig már nem is voltak kezdők, egyiküket például több hatóság is körözte. Ráadásul fel voltak szerelkezve mindenféle támadóeszközökkel: sokkoló, paprikaspray, zsebkés, gyorskötöző, ragasztószalag is volt náluk.

Szóval már az alvilágban is dúl a kontraszelekció.


http://proszektura.blog.hu/2011/06/11/alvilagi_kontraszelekcio
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy „pimasz” levél
  2011-06-17 20:47:20, péntek
 
  Egy ,,pimasz" levél az FT-nek és annak tanulságai
2011. június 17. 10:58:32

A lap mai számában Saruhan Ozel, az isztambuli DenizBank fő közgazdásza írt hosszabb levelet reagálva a Financial Times június 14-i vezércikkére, amely azt állította, hogy a török gazdaság ,,túlhevül".

És most álljunk meg egy pillanatra. Műhelyünknek szinte már megalakulása óta feltűnt, hogy vezető nyugati orgánumok, az FT-től kezdve az Economist-ig, szinte hetente írják le a kínai gazdaságról - és egy ideje a törökről -, hogy az ,,túlhevül", illetve túl fog hevülni, mert szerintük az túl gyors ütemben bővül. Mi csupán csak egyet nem értünk. Ha Kína és Törökország esetében az éves 9-10 százalékos gazdasági bővülés túlhevülés, miért nem írják le soha, de soha ugyanezt az évi 8,9 százalékkal fejlődő indiai gazdaságról? És ha az nem hevül túl, illetőleg annak túlhevülésétől nem kell tartani, miért nem elemzik e kivételnek az okát, hiszen India is Kínához hasonlóan fejlődő ország (nem beszélve arról, hogy Törökország szintén az, még ha jóval fejlettebb is az előbbi kettőnél), igen hasonló problémákkal küzdve?

Ha e médiumok nem adnak erre magyarázatot, mi megkíséreljük. Azért, mert Peking és egy idő óta Ankara - érdekes módon azóta, amióta Izraellel megromlott viszonya - két olyan ország, amely nincs ínyére e lap londoni szerkesztőségének, pontosabban a neoliberális világrend legfőbb hatalmainak. Ha mindennek más magyarázat van, azt érdeklődéssel várjuk a kínai és török túlhevüléstől aggódóktól.

De most vissza a levélhez.

Ozel ezt írja: a török folyó fizetési mérleget tápláló bevételek nem vezetnek sem a török líra túlértékeléséhez, sem valutabuborékokhoz. Leginkább üzleti befektetéseket finanszíroznak és ezeknek köszönhetőek a mai, válság sújtotta világban oly ritka eredmények, kezdve a demográfiától egészen az igen alacsony mértékű eladósodottságig, amely 2002 - tegyük hozzá, az Erdogan-kormány első választási győzelme óta - csökken.

Nem folytatjuk a leírt szakmai érvek idézését, hanem a levél három zárómondatához ugrunk: ,,Mindennek eredménye az, hogy a strukturális problémáktól mentes török gazdaság megengedheti magának, hogy gyorsan alakuljon át érett gazdasággá. Nem hoz létre túlzásokat. Ha túlzásról egyáltalában beszélni lehet, az az aggodalmak terén mutatkozik."

Good job, Ozel! (Jól van, Ozel!)
Forrás: Ordosz műhely

http://nemenyi.net/default.asp?SID=0&Cal=&AID=0&Direkt=84168
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hatalom készül a jövőre, tov
  2011-06-17 20:43:54, péntek
 
  A hatalom készül a jövőre, tovább épül a diktatúra.

Újabb törvénymódosítás: fogva tartás bírói engedély és ügyvéd nélkül


Egy új törvényjavaslat szerint a kiemelt ügyek gyanúsítottjait öt napig fogva lehet majd tartani bírói engedély nélkül. Sőt, az első két napban nem érintkezhetnek az ügyvédjükkel sem. A hatalom készül a jövőre, tovább épül a diktatúra.

Magánhadsereg, háttérbeszorított rendőrség, tiltott közösségi önvédelem. Az irány egyértelmű.

Bánfalvi Béla - Jövőnk.info

http://jovonk.info/2011/06/17/ujabb-torvenymodositas-fogva-tartas-biroi-engedely- es-ugyved-nelkul
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ történéseinek reális é
  2011-06-17 20:42:07, péntek
 
  A világ történéseinek reális értékelése


A katonai együttműködés fejlesztéséről tárgyalt hétfőn Pekingben Liang Guanglie kínai és Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. A jól érzékelhető folyamatokat észrevenni képtelen, a zajló változásokat tagadó kelet-szkeptikusok kárörvendően csámcsognak a híren. Pont úgy, mint amikor megették azt a buzi propagandát, hogy a fajtalanok felvonulhatnak Moszkvában.

Ezekből a megnyilvánulásaikból az szűrődik le, hogy még hírértékeléseik is érzelmi-indulati alapokon állnak. Ezért is tévesek helyzetértékeléseik, ezért nem látják a folyamatokat. Nem mi vagyunk elfogultak, hanem láthatóan épp ők mániákusak.

Ahogy azt számtalanszor kifejtettük, világpolitikai elemzéseink nem a szimpátia-unszimpátia alapján állnak - legfeljebb részben kap a szubjektivitás szerepet. Az egyes lépések értékelése is annak figyelembevételével történik, milyen szerepe lehet a folyamatokban.

Ha meg akarjuk érteni és reálisan akarjuk értékelni a történéseket, nem engedhetünk meg magunknak befolyásoló elfogultságot, sem erre, sem arra. A folyamatokat összességében kell vizsgálni, figyelembe véve olyan tényezőket, melyek tetszik, nem tetszik, befolyásolják a világ működését. Ez nem gyerekmese, ahol az író vágyait visszatükrözve zajlik az egyenes vonalú történet. Nem minden fekete és fehér. (Legfeljebb a folyamatok kimenetelét illetőleg reménykedhetünk ilyesmiben, és letisztult végkifejletben.)

Ha tetszik, ha nem: a különböző országok, birodalmak elsősorban saját érdekeiket nézik. Megvannak a saját elképzeléseik, stratégiájuk, taktikáik és egyéni mentalitásuk is. Kína például gazdasági alapokon álló nagyhatalom. (Kereskedelmi érzékük miatt a kelet zsidóinak is nevezik őket - bár ezt nyilván a kínaiak sértésként utasítanák vissza.) Politikája alakításakor elsősorban gazdasági szempontok figyelembevételével hoz döntéseket. Kína az ellenpólusa az USA-nak, és egyre inkább átveszi annak vezető szerepét. Ugyanakkor az USA-t jelenleg kínai hitelek tartják fenn. Aki ezt a látszólagos ellentmondást nem érti, az egyszerűen analfabéta. Kína számára a lényeg a felvásárló piac.

Oroszország politikai és katonai hatalom, erős gazdasággal és egyre erősödő erkölcsi háttérrel. Ugyanúgy saját érdekei szerint dolgozik, mint bármely más állam. Önzetlen, világmegmentő Teréz anyaként kezelni ugyanolyan botorság lenne, mint tagadni az országban zajló pozitív irányú fordulatot. Az iszlám világgal közös ellenségük Amerika, ugyanakkor a csecsen-kérdésbe is belefolyó al-Kaida vezérét nyilván nem siratták meg. Meglepő?

Hogy tovább borzoljuk a kedélyeket, igennel kell válaszolni arra a kérdésre is, hogy vannak-e még Oroszországban például zsidó üzletemberek? Ahogy voltak ilyen támogatói a harmadik birodalomnak is. Miért? Mert a zsidó szintén saját hasznát nézni. Teljesen mindegy, milyen az állam, mi az ideológia, ha az üzlet rendben van. A korabeli Magyarországon működő üzemek jó része szintén zsidó tulajdonban volt - ami, tegyük hozzá, elég nagy szégyen. Nem azért, mert a zsidók így, úgy meg amúgy. Hanem mert míg a magyar úri réteg kaszinózott, kártyázott meg lóversenyezett, addig a zsidó dolgozott.

Ugyanez zajlik ma is. A magyar diák végigdorbézolja az egyetemet, semmi konkrét elképzelése nincs, mit kezdjen a diplomájával, közben a zsidó magol, és tervez. (Más kérdés, hogy mekkora szerepe van az ifjúság lezüllesztésében a szabadkőművességnek, és mennyire jelent jobb lehetőségeket a zsidó származás a zsidó túlsúllyal rendelkező világban.) Tudjuk, hogy ezzel a kijelentéssel ,,szélsőjobboldali" mivoltunkhoz hűtlenül borzoljuk a kedélyeket - megtehetjük, mert nem elfogultság alapján értékelünk.

Visszatérve a hatalmak nézőpontjaihoz: Irán például - a nyilvánvalóan szempontnak számító gazdasági és egyéb kérdések mellett - elsősorban erkölcsi alapokon hoz döntéseket. Annak idején pl. a Szovjetunió segítségét az USA által generált iraki agresszióval szemben a szovjet materialista mivolta miatt utasította vissza. Az iszlám ország ugyanakkor erkölcsi alapon teljesen elismeri a valóban mélyen hívő keresztényeket - ami egyesek beszűkült, elvakult szemléletmódjával szintén felfoghatatlan.

És így tovább. Megmagyarázhatatlan ellentmondások, átláthatatlan folyamatok? Számunkra nem. Akinek igen, az meg ne erőltesse a magyarázatokat! Mert érzelmi-indulati alapokon nem fog menni!

Ki tehát az elvakult, fanatikus, mániás?

Bánfalvi Béla - Jövőnk.info
2011. június 17.


http://jovonk.info/2011/06/17/vilag-torteneseinek-realis-ertekelese
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A BKV menetrendjét is felborít
  2011-06-17 20:38:54, péntek
 
  2011-06-17. 18:40
A BKV menetrendjét is felborítják az aberráltak

Több BKV-járat menetrendje megváltozik szombat délután a Budapest Pride elnevezésű budapesti buzifelvonulás miatt; a korlátozás érinti a kisföldalatti, valamint a 2-es, a 4-es és a 6-os villamos forgalmát is.
A BKV pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kisföldalatti szombaton 15 óra és 17 óra között nem közlekedik. A 4-es és a 6-os villamosok 14 órától 17 óráig megosztva, a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér, valamint a Széll Kálmán tér és a Jászai tér között közlekednek. A 2-es villamosok 15 óra és 21 óra között a Vágóhídtól csak a Kossuth térig szállítják majd az utasokat.
A 75-ös és a 79-es trolibuszok mindkét irányban módosított útvonalon járnak 14 órától 17 óráig, s szintén más vonalon közlekedik ugyanebben az időszakban a 20E, a 30-as, a 30A és 105-ös jelzésű autóbusz.
A 73-as trolibusz 14 órától várhatóan fél hatig az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út lezárása miatt nem közlekedik. A 76-os trolibuszok megosztva, a Jászai tér és a Lehel tér között rövidített útvonalon, illetve a Keleti pályaudvar és a Károly körút között szállítják az utasokat. A 109-es és a 115-ös autóbusz osztott útvonalon jár majd.

(MTI nyomán)

http://kuruc.info/r/2/80718/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hende honvéd?
  2011-06-17 20:36:37, péntek
 
  Hende honvéd?



"A Magyar Honvédség a rend oldalán áll, és minden körülmények között teljesíteni fogja, alkotmányos kötelezettségeit." - Hende Csaba, Info Rádió, 2011. június 16.

Mit akart ezzel mondani az Izraelben gyakran vendégeskedő honvédelmi ügyminiszter? A rend érdekében akár a tüntető rendőrök közé is lőnek? Mondjuk a friss állampolgársággal toborzott tartalékosok bevetésével? Információink szerint egyébként a ,,terrorelhárításba" szintén megkezdték a kettősállampolgárok toborzását.

A honvédség kötelessége a haza védelme, és ha már alkotmányosságról beszélünk, akkor nem árt azt is tudni, hogy az magában foglalja az elnyomó hatalommal szemben való fellépés jogát is. A honvédség (maradékának) idegen kezekbe játszása, és a nép ellen fordítása viszont nem csak alkotmányellenes, de nép- és nemzetellenes bűncselekmény, hazaárulás.

Hende nem katona, talán soha nem is volt az. Hende a kormánytagok között is a legszervilisebb zsidóbérenc. A többiek sem érnek egy lukas garast sem, de Hende még őket is alulmúlja folyamatos talpnyalásával és szánalmas nyilatkozataival. Az egész ember egy szégyen. Meg kell nézni egy orosz hadügyminisztert, az irániról már nem is beszélve.

Szégyene és az arcunk éghet a világ előtt, hogy ilyen emberek vannak ezekben a tisztségekben. Még férfinak sem nevezhető csak egy cselédlány öltönyben!

Hindy Iván - Jövőnk.info
2011. június 17.

http://jovonk.info/2011/06/17/hende-honved
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Leállt a felnőttképzés és a ST
  2011-06-17 20:18:46, péntek
 
  Leállt a felnőttképzés és a START-kártya kedvezmény

2011. 06. 16. csütörtök. - 18:46


Czomba Sándor államtitkár arra utasította a megyei munkaügyi központokat, hogy függesszék fel az eddig betervezett felnőttképzési tanfolyamokat. Az államtitkár ezzel egyidejűleg leállította a START-kártyákhoz és a felnőttképzésekhez kapcsolódó tb-járulékkedvezmények kifizetését is.

Ez bizony nem jó hír. A START-kártyásoknak komoly lehetőséget, nem rossz értelemben vett előnyt jelentett az elhelyezkedésnél a kártyával járó kedvezmény. Pályakezdők, bizonyos státuszban lévők (pl. GYES-ről visszatérők), meghatározott életkorúak munkavállalását tette könnyebbé, költségkímélővé. Ugyanis ma egy munkavállaló legális foglalkoztatása a fizetésén túl is jelentős összeg. A munkaadó így elesik a támogatástól, amit ennek mérséklésére kapott. Vagy véglegesen elküldi a dolgozót, vagy csak névlegesen mond fel neki, aztán feketén foglalkoztatja tovább, növelve annak kiszolgáltatottságát.

Bárhogyan is, mindkét szituációban megnő a nyilvántartott, de alkalomszerűen vagy állandóan, de nem legálisan foglalkoztatottak száma. A munkáltatókra és a munkavállalókra leselkedő lebukás veszélye pedig állandóan a fejük felett lesz, s ráadásul egy-egy ellenőrzésnél a feltárt feketefoglalkoztatásért jelentős bírságot szabnak ki. S talán itt van ebből a falkából néhány kiskutya elásva... az eddigi támogatást nem kell kifizetni, a befolyt járulékok összegénél pedig a bírság összege sokkal nagyobb. De lehet, hogy csak a rosszindulat mondatja ezt velem.

Másik dolog a felnőttképzés munkaügyi központok általi támogatottsága, vagyis annak felfüggesztése. A munkanélkülieknek azért volt jó, mert a képzés idejére valamivel nagyobb összeget kaptak, mint a segély. Egyébként a tanult szakmában elhelyezkedni természetesen csak töredékük tudott. Elsősorban protekció, szerencse kellett hozzá, ez nyílt titok. Egy szakmát minimum három évig kell tanulni, s utána jön még az igazi gyakorlat megszerzése, ami hosszú évek kemény munkája. Nem gondolhatják komolyan, hogy mindezzel egyenértékű lehet hat-nyolc hónap elméleti és szakmai tanulás, még akkor sem, ha a tanár és a ,,diák" is mindent beleadnak. Továbbá az oktatott szakmák se mindig a hiányszakmákból kerültek ki. Ezreket képeztek ki mindenféle műkörmösnek, kutyakozmetikusnak, zabhegyezőnek.

A legtöbb felnőtt a tanfolyam után visszatért a munkanélküliség szomorú állapotába, s ette annak keserű kenyerét.

Voltak persze akik jól jártak ezzel a folyamatos felnőttoktatással. Az erre, vagy erre is szakosodott oktatási intézmények, zömük magánvállalkozásban végezve mindezt. Szoros szakmai kapcsolatot tartottak fenn a munkaügyi központokkal (a rosszindulatú emberek szerint össze voltak fonódva...), és néhány állandó munkaviszonyú mellett jó néhány határozott idejű szerződéssel, vagy/és másodállásban alkalmazott oktatóval képezték a munkanélkülieket. Elég szép, rendszeres bevételt jelentett mindez. Most egy időre nem számolhatnak vele, ami alkalmasint komoly érvágás. Természetesen nem kell megijedni, hogy mi lesz velük. Bizonyára máris beindult a lobbizás, feltehetően a meggyőzések, érvelések egész özönét zúdítják az illetékesekre. Azokra az illetékesekre, akikkel együtt meg fogják lelni a módját, hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon.

Az igazi vesztes nyilvánvalóan -mint mindig- most is a kisember. A sok és egyre több munkanélküli a megígért egymillió új munkahelyre vár, mindhiába. A szerencsésebbje elmehet bérrabszolgának, a többi meg élhet segélyen, amit eddig megkapott magáért a státuszáért, ellenben mostantól évente 1-2 hónap közmunkát kell érte végeznie. Függetlenül a végzettségétől söpörhet utcát, szedhet szemetet. Ez nem tisztességtelen munka, szükség van rá. De bármely munkáról is legyen szó, azt nem elég szépen és jól elvégezni. Hatékonyan is kell. De abban hol érhető tetten a hatékonyság, ha százezreket ,,túráztatnak" évről-évre közmunkát végeztetve velük ahelyett, hogy a végzettségüknek, képzettségüknek megfelelő helyen termelőmunkát végeznének? Az legalább nem vinné, hanem hozná a pénzt.

Igaz, komoly összegeket kellene ráfordítani, hogy mindez beindulhasson. Két évtizede csak rombolják az ipart és a mezőgazdaságot, nehogy ott jelentősebb létszámot tudjon az állami vagy a magánszféra foglalkoztatni. Idő kérdése volt, hogy ekkora tömegek maradjanak tétlenségre ítélve, együtt élve az ezzel járó mellőzöttség, haszontalanság érzésével, rákényszerülten végighallgatva időnként, hogy ,,Te csak eltartott vagy, ülsz otthon, biztos nem is akarsz dolgozni". Kétségkívül akad ilyen is, főleg egyes fajtából, de most a munkához szokott, arra nevelt és dolgozni akarókról írok. Az ő idegeiket hamar megtépázza a dolgozni nem tudás, a nyomorba taszítottság. Egyfelől lázadnának a sorsuk és a sorsukat ilyenné tévők ellen, másfelől annyi veszíteni valót azért hagytak nekik, ami (még) visszatartja őket. Hogy meddig, azt nem tudni. Ugyanis egy részük apolitikussá válik, egy részük viszont elkezdi a közéletben való valamilyen részvétellel megpróbálni jobbá tenni életét.

Mindenesetre ez nem járható út, növeli azok számát, akiket a valódi rabszolgaságtól már csak az választ el, hogy közmunkaidőn kívül szabadon mozoghatnak és kapnak valamilyen megalázóan kevés összeget.
Aki úgy érzi ki akar lépni ebből az ördögi körből, emberhez méltóan szeretne élni a saját hazájában, az szánjon rá egy kis időt és gondolja át, mi az egyetlen járható út? Segítek: a Hungarizmus! Aki keres minket, az ránk őszintén számíthat, bennünket itt megtalál.

Naményi András - Kitartás.hu
.
http://kitartas.mozgalom.org/aktualis/leallt-felnottkepzes-es-start-kartya-kedvez meny
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vadászat a védett madárrezervá
  2011-06-17 20:14:32, péntek
 
  Vadászat a védett madárrezervátumban

Miklósi Gábor

2011. június 14., kedd 09:03 | aznap frissítve

Terepmadarászok vették észre május végén, hogy a Balatonfenyves melletti különösen védett vízimadár-rezervátum vízszintje kritikus szintre csökkent. Az ingoványt a terület bérlője csapolta le, minden bizonnyal azért, hogy vadászhatóvá tegye. A sors különös fintora, hogy a láp épp június elseje óta minősül nemzetközi jelentőségű vadvízi élőhelynek.

,,Hetek óta éreztük, hogy valami nem stimmel, de mivel a vízszint mindig változik, nem jöttünk rá egyből, hogy baj van. A vízimadarakat nem a megszokott helyükön láttuk, egyes részeket teljesen elhagytak. Aztán május 22-én, egy vasárnap egyszer csak összeállt a kép: lehetetlen, hogy nyár elején ilyen alacsony legyen a víz!"

A Nagyberek-Fehérvíz leeresztő zsilipjénél állunk, ugyanott, ahová idegenvezetőnk sietett a felfedezés után a barátjával. Azt találták, amitől tartottak: a zsilip deszkáit valaki kiemelte. Mint utóbb kiderült, a berek vize bő másfél hónapja szabadon zubogott a néhány kilométerrel odébb a Balatonba torkolló mesterséges csatornába.
Ennyi maradt a bereki őslápból

Az 1977 óta védett természetvédelmi terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. A Balaton déli árterét százötven évvel ezelőtt kezdték lecsapolni, a hatalmas zsombékos-mocsaras vadvízből, a Fekete István regényeiből is ismert Nagyberekből a mesterséges csatornák és töltések között mára ez az 1900 hektáros terület maradt, amiből 1583 hektár minősül védettnek.


Balatonfenyves nagyobb térképen való megjelenítése

A keskeny terület tizenegy kilométer hosszú, Balatonfenyvestől délre fekszik, Somogyszentpál, Táska, Nikla és Csömend mezőgazdasági külterületei közé ékelődve.
Eltűnik a víz

A zsilip melletti vízmércén és a környező fák ágain jól látszik, hogy itt nemrég még 120-130 centiméterrel magasabban állt a víz. A területet maguknak 2004-ben felfedező madarászok egyből visszatettek két deszkát, ezzel kicsit sikerült mérsékelni a kiömlő víz mennyiségét, majd az ismerősöket mozgósítva megpróbálták kideríteni, mi történik.

Az, hogy lépni kell, mégpedig gyorsan, egyértelmű volt. A leengedett, vélhetően több millió köbméternyi víz természetes úton, csapadékból és talajvízből szerintük nem tud pótlódni, a megmaradt sekély víz a nyáron teljesen elpárologhat, bár az élet az algák elszaporodása miatt már korábban eltűnhet belőle. Ez a vizes élőhely megszűnését jelenti, a madarak táplálék nélkül maradnak.

A madarászok, majd az Index kérdezősködése nyomán kiderült, hogy szó sincs partizánakcióról, a berekből a vizet egy 2010 decemberében módosított vízjogi engedély birtokában az az év nyarán alakult Balaton-Nagyberek Vízitársulat engedte le az engedélyben meghatározott időszaki minimumszint közelébe.
Hektáronként tíz forint

A vízitársulat intéző- és felügyelőbizottságának élén a Hubertus Agráripari Bt. üzletvezetői állnak. Ezé a cégé az állami tulajdonban lévő természetvédelmi terület földhasználati joga.

A Hubertus Balatonfenyvesen wellness-szállodát üzemeltet (a vízitársulat küldöttgyűléseit is a Hubertus-Hofban tartják), a vendéglátás mellett a cég vadászattal és mezőgazdasággal foglalkozik. A Hubertus Bt. a 99 évre szóló kötött földhaszonbérleti szerződés keretében információink szerint évente hektáronként tíz forintot fizet a Nagyberek-Fehérvízért.

A bérleti díjról a cég üzletvezetőjét, Csató Andrást is megkérdeztük, aki azzal utasította el a konkrét választ, hogy szerinte nem reális egyetlen elemet kiragadni egy sok kötelességet rögzítő szerződésből.
05
Képek: Barakonyi Szabolcs

A 4,16 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Hubertus Bt. egyik beltagja a németországi Melsungenben bejegyzett Hubertus Agrarindustrielle GmbH & Co., a másik a Berek Kft., amelynek szintén a HA GmbH a tulajdonosa. A kültag Karl Friedrich Braun, ő és Ludwig Georg Braun a bt. felügyelőbizottságában is tagok.
Willkommen in Ungarn

Braunék nem azok a tipikus német agrárvállalkozók. A családé a világszerte negyvenegyezer embert foglalkoztató, 2010-ben 485 millió euró nettó profitot termelő egészségügyi és gyógyszeripari multicég, a B. Braun Melsungen AG. Ludwig Georg Braunt 2008-ban a német kereskedelmi és iparkamara (DIHK) elnökévé választották. Átfedés a B. Braun és a Hubertus Bt. között is van: a bété üzletvezetője, Csató András bbraun.com-os címről küldött levelet az Indexnek.

A Hubertus-Hofban felhalmozott trófeák és a falakra aggatott vadászat témájú festmények nem sok kétséget hagynak afelől, hogy itt elsősorban melyik vendégkör kegyeit keresik. Kedvencünk az a - valószínűleg tipikus esseni vadászhumort megtestesítő - kitömött nyuszi volt, amelyik a fejére őzagancsot, szájába pedig hercig kispipát kapott.

A környéken biztosra veszik, hogy a Hubertus célja a terület kiszárítása, hogy ott ismét vadászni lehessen. Hiába van ugyanis állítólag tele hatalmas agancsokat növesztő szarvasokkal, valamint őzzel és vaddisznóval a Hubertus-Hoftól alig pár kilométerre lévő, közúton könnyen megközelíthető ingovány, hiába csábítja a vadra vágyókat tucatnyi korhadó magasles, a berek maga alig járható, és az elejtett zsákmányt is lehetetlen lenne kihozni.
Homokszem a hatóság gépezetében

A módosított vízjogi engedélyt a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (DDKVF) adta ki. Laki Zoltán, a felügyelőség igazgatója szerint a ,,tó" kezelője nem engedte lejjebb a vizet az engedélyezettnél, de mivel a DDKVF-nél most próbálják tisztázni, hogy a minimumvízszint miként lett megállapítva, a vizsgálat befejezéséig nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

Azt viszont már a természetvédelmi hatósági vezető erélyességével jelentette ki, hogy a vízapasztást augusztus közepéig megtiltották (jelenleg a zsilip teljesen vissza van deszkázva, igaz, a deszkák mögött alig maradt visszatartandó víz), időben intézkedtek, nem történt visszafordíthatatlan kár, és valószínűleg módosítani fogják az engedélyezett minimumális vízszintet.

A felügyelet tehát kiadott egy védett területet veszélyeztető engedélyt, majd pár hónappal később egy annak ellentmondó ideiglenes határozattal mégis megtiltotta a vízleeresztést. Az igazgató szerint azonban elsősorban az üzemeltető hibázott, mivel nem konzultált az engedélyezési eljárásba ügyfélként bevont Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával (BFNPI).
Csikorgó fogaskerekek a nemzeti parknál

A BFNPI a korábbi vízjogi engedély módosítását a vízügyi hatóság által előírtnál szigorúbb feltételekhez, a tavaszi időszakban több mint két méterrel magasabb vízszint megtartásához kötötte. A DDKVF ezeket a szigorúbb vízszintelőírásokat bele is foglalta a módosított engedélybe, amit viszont a Hubertus által irányított vízitársulat megfellebbezett.

A másodokon eljáró Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú hatóságot. Az engedélyt a nemzeti park ismét a magasabb tavaszi vízszinthez kötötte, de (állítólag véletlenül) rábólintottak arra a (végül december végén jogerőssé vált) verzióra, amibe - hogy, hogy nem - bekerült egy kitétel, ami mentesíti e kritérium betartása alól a vízitársulatot.
12

A BFNPI vezetője, Balogh László az Indexnek elismerte, hogy bár a nemzeti park feltételekhez kötötte az engedélyt, mégsem kellő körültekintéssel jártak el, és ennek eredményeként tehette folyamatossá a vízleeresztést a vízitársulat, a vízszintet jóval a BFNPI által előírt alá csökkentve. A BFNPI ezért most azt szeretné, hogy az engedélybe fixen épüljenek be az általuk előírt vízszintek, illetve a nemzeti park válhasson a terület kezelőjévé.
Nemzetközivé lett tegnapra

Az azonban mindkét vezető szavaiból kiderült, hogy tisztában voltak vele: a Nagyberek-Fehérvíz ramsári terület.

2011. május 31-én jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben (pdf) Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszteri rendelete, hogy június 1-től a cikk témájául szolgáló láp (is) bekerült a nemzetközi jelentőségû vadvizekről szóló ramsári egyezmény jegyzékébe. Ez a nemzetközi egyezmény biztosítja a védett vízimadarak kiemelkedően fontos élőhelyeinek zavartalanságát, a lépést hosszú előkészítő munka előzte meg.
Közműrongálás és gátátvágás

A Hubertus-üzletvezető, egyben vízitársulati intézőbizottság-elnök Csató András nem tudja, mit takar a ramsári egyezmény, őket, mint mondja, erről nem tájékoztatták. Szerinte a vízjogi engedély módosítását a ,,szivattyúkapacitások összevonása" tette szükségessé. A területtel kapcsolatos céljaikról annyit mondott, hogy azt a szerződéssel összhangban ,,a művelési ágnak megfelelően vagyunk jogosultak és kötelezettek hasznosítani".

Csató szerint az történt, hogy ismeretlen személyek megrongálták a közművet, az áteresz eldugult, ezért 2010-ben veszélyesen megemelkedett a területen a vízszint. A vészhelyzet kialakulását 2010 novemberében gátátvágással előzték meg. A rongálást 2011. március végén hozták helyre, a vízitársulat ekkor kezdte el a vízjogi engedélynek megfelelően lecsapolni a területet. Erről április 8-án kelt levelükben a BFNPI-t is értesítették.
Hitchcock is sírna

Az ingovány közepén álló magaslesről elképesztően gazdag madárvilág tárul fel. Meg sem próbálom felidézni az összes vízi- és gázlómadár fajtáját, amelyeket szabad szemmel és távcsővel megfigyeltünk, talán elég a tőlünk pár méternyire halászó kormoránt, az önfeledten fürdőző nyári ludakat, meg a felettük egymással birkózó réti sasok hihetetlen látványát említeni. A terület fajgazdagságára jellemző, hogy a vidrák és az aranysakálok is jól érzik itt magukat.

Kicsit odébb, a töltésről éles kontrasztként jól látható a kiszáradóban lévő meder, a tó közepére szorult gémekkel és sirályokkal. Idegenvezetőnk szerint a vizet csak a szomszédos Koroknai-vízfolyásból lehetne pótolni. Egy rossz szezont, mint mondja, még elviselnek a madarak.


http://index.hu/belfold/2011/06/14/nagyberek/


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 350 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 493
  • e Hét: 2753
  • e Hónap: 19546
  • e Év: 152463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.