Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Alattomos mérgek az...
  2011-06-02 12:42:20, csütörtök
 
  Alattomos mérgek az otthonodban!
2011. június 1.


Kérkednek a szépségükkel, elkápráztatnak téged is, te pedig gondoskodással hálálod meg - pedig valójában mérgező mind. Íme tíz kedvelt házi növény, amely gyilkos mérget rejt magában.
Címkék: mérgező növények, borostyán, Aloe Vera, liliom, leander, azálea, buzogányvirág
Azt mondják, egy lakáson rögtön meglátszik, ha nő lakik benne - első jelként például arról, hogy az addig kopár férfiszállásra növények kerülnek. A színes kaspókban zöldellő-virágzó házi növények nem csak barátságosabbá, hanem otthonosabbá teszik a lakásokat. Akinek pedig megadatott a szerencse, hogy saját kertje is legyen, az tudja milyen jelentőséggel bír néhány kedvelt növény kiültetése az ablak elé.

A virágok megválasztásánál azonban legtöbbször fel sem merül az a szempont, vajon az említett palánta mérgező-e. Sokkal fontosabb annak környezeti tűrőképessége és dekorációs szerepe, mintsem hogy milyen vegyületek találhatóak a leveleiben. Ennél fogva nem is gondolnád, milyen veszélyforrásnak teszed ki nem csak magad, de legfőképp gyermeked és esetleg háziállatod, ha véletlenül mérgező növényt választasz otthonod csinosítására.

Pedig a legkedveltebb ház környéki virágok között bőven akad, amely akár halálos mérget is tartalmazhat. Összegyűjtöttük a leggyakoribb otthoni növényeket, amelyek elhelyezését és gondozását jobb e szempontból is figyelembe venni.


Mikulásvirág:





A karácsonyi időszakban előszeretettel vásárolt és ajándékozott növény közepesen mérgezőnek tekinthető. Viszonylag nagy mennyiségű levelet kell ugyanis megrágni ahhoz, hogy a tünetek kiütközzenek. Ekkor azonban ekcémás kiütések, nyáladzás, hányás, hasmenés jelentkezhet.


Borostyán:





Annak ellenére, hogy egyes alkotóelemeit a gyógyászatban is használják, allergiás reakciókat is kiválthat. Termésének lenyelése kábultságot, görcsöket,
hallucinációt, lázat, bőrirritációt okozhat.


Húsvéti liliom:





Ez a kertészeti műremek emberre, állatra egyaránt mérgező. Legfőképp a macskákra, náluk igen intenzív rohamokat okozhat. Hagymája és szára is hasi fájdalmakat, nyáladzást, hányást, hasmenést okozhat.


Kerti szarkaláb:





Gyönyörű, mutatós, sokáig nyíló növény, kedvelt a hobbikertészek körében. Óvatosságra int azonban az a tény, hogy a növény minden része mérgező. Fogyasztása hányást, hasmenést, végső esetben a légzés bénulását is okozhatja. Magassága miatt gyakran esnek áldozatául vidéken a tehenek, akik szívesen legelik le a könnyen elérhető növényt.


Aloe Vera:





Sosem gondoltad volna, hogy a csodaszerként használt aloé is mérgező lehet, ugye? Igaz, hogy levelének nedve kiválóan alkalmazható égési sérülésekre, de nagyobb mennyiségű fogyasztása hasmenést, hányást, piros vizeletet, vesebántalmakat okozhat.


Azálea:





Télen az egyik legkedveltebb szobanövény, hiszen eláraszt minket gyönyörű virágokkal. Az azálea minden része erősen mérgező, fogyasztása akár halálos is lehet. A tünetek között a hányás, gyengeség, könnyezés, hasmenés, a végtagok bénulása, légzésleállás is lehet.


Buzogányvirág:





Az egyik legveszélyesebb növény, amely szinte majd minden háztartásban megtalálható. Mérge a levelekben lévő tejnedvben található, mely erősen irritálja a nyálkahártyát. Ez akár a levelek egyszerű szakadása során is a bőrre kerülhet. Szembe, szájba kerülve nyálkahártya-duzzanatot, égő, viszkető érzést, beszédzavarokat, kötőhártya-gyulladást okoz.


Leander:





E kedvelt kerti növény egyetlen levele egy csecsemő számára akár halálos is lehet. Ráadásul mérgező voltát száradás után is megtartja. Mellékhatásai közé tartozik a hányinger, szédülés, rossz keringés, görcsök, álmosság, de akár kóma is.


Gyűszűvirág:





Szintén az egyik legkedveltebb, ugyanakkor a legveszélyesebb kerti növény. Minden része mérgező, de különösen a szárának felső és virágos része. Lenyelése hányingert, hasmenést, hallucinációkat, remegést, szívritmuszavarokat okozhat, súlyosabb esetben pedig szívleállást eredményez. Kisgyermekes kertbe nem ajánlott.


Csattanó maszlag:





E vicces nevű növény az egyik legalattomosabb mind közül. Gyakran díszíti közintézmények bejáratát, jól elvan cserépben és szabadföldben egyaránt. Gyerekeknél akár 15 apró mag elfogyasztása is halálos lehet. Mellékhatásai közül a legjelentősebb a nagyon erős hallucinogén hatása, ami miatt sokszor kábítószerként is használják. Otthon inkább kerülendő.

Forrás:nana.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Angyali üzenet
  2011-06-02 11:32:37, csütörtök
 
 



Szeretettel meghívlak, nézz be ide:Link
 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-06-02 11:28:50, csütörtök
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Eper
  2011-06-02 11:26:34, csütörtök
 
  Meghívlak egy kis ebéd előtti nasira:





Egészségedre!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Péntek - menü ajánlat
  2011-06-02 11:23:23, csütörtök
 
  Péntek - menü ajánlat


Előétel: Cibereleves
Főétel: Spenótfőzelék fokhagymásan, bundáskenyérrel
Desszert: Tavaszi gyümölcsparfé
Vegetáriánus ajánlat: Spenótfőzelék fokhagymásan, bundáskenyérrel


Cibereleves:

Hozzávalók:
6-8 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 dl tej
1 dl tejföl
citrom


Elkészítés:
Felteszek egy fazékban 2 liter vizet, hozzáadok 6-8 gerezd zúzott fokhagymát, felforralom. 2 evőkanálnyi lisztet elkeverek 1 deciliter tejjel és ugyanannyi tejföllel, behabarom. Sózom, fél citrom levével savanykásra ízesítem.

Melegen, pirított kenyérkockával tálalom.

Megjegyzés:
Egyszerű, gyors és olcsó leves, dolgos hétköznapokon is pár perc alatt elkészíthető! Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Spenótfőzelék fokhagymásan:

Hozzávalók:
1 kg spenot
5 dl tej
2 evőkanal liszt
1/2 dl olaj
1 fej fokhagyma
izles szerint ső, esetleg ételízesítő

Elkészítés:
A spenótot forrásban lévő vízbe teszem, és forrástól számítva 5 percet főzöm. Leszűröm és ledarálom vagy turmixolom. Az olajat felhevítem, hozzáadom a lisztet és a zúzott fokhagymát, világosra pirítom, majd beleteszem a spenótot és a tejet, sózom. Felfőzöm, majd tálalom.

Megjegyzés:
Tükörtojással, pörkölttel vagy rántot hússal tálalom.

A receptet Moni küldte. Köszönjük!


Puha és édes bundáskenyér:

Hozzávalók:
6 vastag szelet kenyér
2-3 tojás
liszt
5 dl tej
1 evőkanál cukor
só (ízlés szerint)
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tejet jól elkeverem a cukorral és a sóval, a tojásokat habosra verem.

A kenyérszeleteket rendre belemártom a cukros tejbe, majd beleforgatom a lisztbe és a tojásba. Forró olajban egy teflon serpenyőben aranybarnára sütöm.

Reggelire vajjal, ízzel vagy mézzel nagyon finom, édes és puha.

Megjegyzés:
Mi feltétként is fogyasztjuk például spenótfőzelék mellé, ilyenkor nem teszek cukrot a tejbe (vagy nagyon keveset), és a tojásba vegetát és borsot keverek. Így pikánsabb lesz.

A receptet Fandreea küldte. Köszönjük!


Tavaszi gyümölcsparfé:

Hozzávalók:
40 dkg eper
25 dkg cseresznye
2 dl tejszín
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
5 cl gyümölcslikőr (pl. meggy)
3 cl Amaretto vagy más mandulalikőr
vaníliaaroma

Elkészítés:
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, villával összetörjük. A porcukor felével kikeverjük a tojássárgáját. A cukor másik felét 2-3 kanálnyi vízben feloldjuk és kis lábosban, nagy lángon néhány percig forraljuk. Beletesszük a megtisztított, kimagozott cseresznyét és 3-4 percig főzzük. Vaníliaaromával ízesítjük. Az eperpürét Amarettoval vagy más mandulalikőrrel ízesítjük és kikeverjük a tojáskrémmel. Belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt, majd a gyümölcspürét is. A masszát 2 órára fagyasztóba tesszük, majd habverővel átkeverjük, nehogy nagy jégkristályok képződjenek. További fél órára a fagyasztóba tesszük, majd fagylaltoskanállal tányérba adagoljuk. A cseresznye-kompótot gyümölcslikőrrel ízesítjük és az eperfagylalt köré halmozzuk.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 259 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1397
  • e Hét: 8198
  • e Hónap: 13236
  • e Év: 142943
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.