Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Puffadásra
  2011-06-21 18:26:31, kedd
 
  Kitűnő bélműködés, védelem a daganatos megbetegedésekkel szemben, hosszan tartó jóllakottság felesleges kalóriák nélkül - ezt kínálják a bab- és borsófélék, a káposzta változatos fajtái, a karfiol és a brokkoli. Ha azonban érzékenyebb az emésztőrendszered, puffadást, kínzó teltségérzést, esetleg hasi görcsöket tapasztalhatsz fogyasztásukat követően. A hüvelyesek egy triszacharid nevű hatóanyag miatt fejlesztenek gázokat, és előfordulhat, hogy szervezeted nem termel elegendő enzimet a lebontásukhoz. Ráadásul ezek a táplálékok fehérjében és szénhidrátban is gazdagok, melyek együttes feldolgozása komoly terhet ró az emésztésre.

A káposztafélék kéntartalma és illóolajai szintén felfúvódást okozhatnak, emellett oldhatatlan rostjaikkal sem könnyű megbirkóznod, ha korábban főként finomított élelmiszereket fogyasztottál. Próbáld ki a trükköket, amelyek segítségével gond nélkül megemészted az ízletes és tápanyagokban dús fogásokat!

Válaszd a megfelelőt!

Amíg bélrendszered hozzászokik a hüvelyesek és káposztafélék feldolgozásához, bevezetésként válogass a könnyebben emészthető fajták közül. A vörös lencsét és a mungóbabot a nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban szerezheted be. Már főzés közben tapasztalni fogod, mennyivel gyorsabban megpuhulnak a társaiknál. Nem véletlen, hogy gyomrod is szívesebben fogadja, mint a tarka- vagy a fekete szemű babot, a csicseriborsót. Ezeket csak fokozatosan, eleinte kisebb mennyiségben illeszd az étrendedbe.

A kelbimbó és a kínai kel szerepeljen elsőként az asztalon, ha a káposztafélékhez igyekszel hozzászokni. Finomabb rosttartalmuk kevésbé puffaszt, mint a kel- vagy a fejes káposzta. Bármelyik fajtát választod, lehetőleg zsenge, frissen szedett példányt vásárolj a piacon.

Áztass!

A száraz hüvelyeseket a főzést megelőzően 8-12 óráig áztasd hideg vízben, így a puffadást okozó hatóanyagok nagy része kioldódik. Mielőtt a kuktába vagy fazékba kerülnek, öntsd le az áztatóvizet.

A káposztafélék leveleit érdemes sós vízben áztatnod vagy lereszelned és megsóznod, majd előmelegített sütőbe helyezned 5-10 percre. Ezáltal a gázképző illatanyagok eltávoznak a zöldségből.

Csíráztass!

Ha a bab- és borsóféléket az áztatást követően 2-3 napig csíráztató tál vagy egyszerű befőttesüveg segítségével kicsíráztatod, jelentősen javítod emészthetőségüket. A folyamat során a fehérjék aminosavakká, a keményítő könnyen felszívódó cukrokká bomlik. Emellett értékes vitaminok, enzimek szabadulnak fel, amelyek szintén hozzájárulnak a problémamentes feldolgozáshoz. Ez esetben kifejezetten csíráztatásra alkalmas hüvelyeseket válassz, amiről a csomagolás felirata tájékoztat.

Le a fedővel!

A gázokat fejlesztő illatanyagok a káposztafélékből főzés közben felszabadulnak, így nincs más teendőd, mint félretenni a fazék fedőjét. Az eredmény érdekében kivételesen megfeledkezhetsz a takarékosabb ételkészítésről. Legjobb, ha forrás után azonnal leöntöd a vizet, majd pótlod, és így folytatod a főzést. A hüvelyesek forralásakor keletkezett habot is távolítsd el a víz tetejéről. Kavard sűrűn az ételt, így még inkább segíted a panaszt okozó illóanyagok távozását. Az utolsó percekben pedig önts kevés almaecetet a vízhez!

Fűszerezz okosan!

Ha a töltött káposzta vagy a sólet fogyasztása után hasfájás gyötör, gyakran nem a fő nyersanyag a hibás! Ezekhez az ételekhez rendszerint vörös- és fokhagyma, fekete bors, erős paprika és füstölt hús társul. A káposzta vagy a bab helyett sokkal valószínűbb, hogy a hozzáadott kiegészítők váltják ki panaszaidat. Ezzel szemben néhány fűszernövény kifejezetten segíti az emésztést, és meglepően kellemes ízt kölcsönöz a fogásoknak.
A káposztafélékhez használj puffadásgátló köménymagot, édesköményt, a fekete borsot cseréld borsikafűre, de a gyömbér is kiválóan kiemeli az ízeket, és serkenti emésztést.

A lencséhez és tarababhoz a zsálya, a kakukkfű és az oreganó illik, míg a mungóbab és a fekete bab puffasztó hatásától a római kömény véd meg. Érdemes a bio élelmiszer polcokon megtalálható szárított tengeri algákkal is megismerkedned, melyek nemcsak ízletesebbé varázsolják a menüt, de segítenek megküzdeni a nehezen lebontható összetevőkkel is. A sót is pótolják, így az érrendszered egészségét is megóvják.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Ima kedvenceimért
  2011-06-21 18:07:08, kedd
 
  Mennyei Atyám!

Miután az elmúlt esztendőkben kedvenc zenészemet, Michael Jacksont,
Kedvenc színészemet, Patrick Swayzet,
Kedvenc színésznőmet, Farrah Fawcettet és
Kedvenc írómat, Mario Benedettit magadhoz vetted,
Szeretném tudatni Veled, hogy kedvenc politikusaim:
ORBÁN VIKTOR, LÁZÁR JÁNOS és SEMJÉN ZSOLT!!!
És mindjárt július van!!!





 
 
0 komment , kategória:  Humor 1.  
Pünkösdi rózsa
  2011-06-21 17:50:14, kedd
 
  Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon,
de valakinek te jelented magát a világot.

Ezt a gondolatot egyesek Gabriel García Márqueznek tulajdonítják,
mások kételkednek ebben.

De most nem is a szerző a fontos. Hanem a gondolat igazsága.
Mert ha igazzá válik az életedben, akkor érzed, hogy van értelme élni.
Ha van, akinek a világot jelented, vagyis a mindent, akkor érdemes élni.






 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 2.  
Lassíts
  2011-06-21 17:09:06, kedd
 
  A kezemben a gyeplő,
markolom, de húsomba vág,
te csak röpítesz, én rettegek
hogy végzetes ez a gyorsaság.
Vágtádtól felhördül a kanyar,
lassíts olyan erőtlen vagyok,
a porfelhő mindent betakar,
és már a fontosak lettek
láthatatlanok.
Lassíts, látod tisztul a táj,
s száguldásod zaját
a csend cseréli fel,
a valóság egyre közelebb lép,
és talán azt látja majd,
hogy a karodban viszel.





 
 
0 komment , kategória:  Magány  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7225
  • e Hét: 14796
  • e Hónap: 37063
  • e Év: 169617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.