Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Ottilia Barátnőm küldte
  2011-06-25 18:11:49, szombat
 
 

 
 
1 komment , kategória:  képek  
Kertészkedjünk
  2011-06-25 15:59:41, szombat
 
  Kertészkedni egész évben lehet,
de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe.
Aki kertészkedik, az jól tudja, hogy egész évben van tenni való a kertben, szinte nincs is olyan hónap, egy-kettő kivételével,amikor ne tudnánk kimenni egy kis kerti munkára a szabadba.
Kezdjük rögtön a januárral.
Ebben a hideg fagyos hónapban még semmi tenni valónk, nincs hiszen a föld fagyos, és mínuszok repkednek. De ekkor már érdemes elgondolkodni azon vajon mit is szeretnénk majd ültetni, és hogyan rendezzük el kertünket az idén. Szedjük össze a felesleges kacatokat a kertből, amit télen felhalmoztunk, ha jó idő van és a talaj nem fagyott, ássuk fel a kertet és forgassunk bele jó minőségű komposztot és trágyát. Készítsük elő a cserepeket, és virágtartókat, szerezzük be a virágföldet, és a különböző kerti eszközöket, kiegészítőket.

Február:
Sajnos még ekkor is hideg van, de már egyre gyakrabban megy a hőmérséklet 5-10 fok közelébe.
Itt az ideje a tavaszi hagymás növények beszerzésének. Akinek nincs kertje, csak erkélye az is bátran vásároljon hagymás növényeket, hiszen akár egy cserépbe, vagy egy balkonládába is elültethetjük a szebbnél szebb tavaszi virágokat. Válogassunk kedvünkre a tulipánok, a jácintok, hóvirágok, nárciszok, és más színes illatos tavaszi virágok közül. Ha kertbe szeretnénk ültetni a hagymákat érdemes februárban előhajtatni őket fagymentes 10-15 fokos hőmérsékleten

Március:
Ebben a hónapban már nincs megállás, kivéve, ha az idő nem engedi, hiszen láttunk már márciusban hóesést. De ha jó idő van, és éjjel nem megy a hőmérséklet 5-10 alá, indulhat a kertészkedés.
Első lépésként a tavaszi hagymásokat ültessük ki, vagy tegyük ki cserépbe, hiszen ezek a növények jól bírják az 5-10 fokos hideget. De akkor már figyelnünk kell a benti szobanövényekre is, hiszen amint megindul a tavaszi napsütés és meleg a lakásban tartott dísznövényeink is éltre kelnek. Azokat a növényeket, amelyek már két éve nem voltak átültetve, ültessük át nagyobb cserépbe és friss fölbe.

De márciusban már a magvetésen is gondolkodhatunk, hiszen sok olyan növény van, amit érdemes kiültetés előtt előhajtatni. Márciusban szaporító ládába vethetjük a paradicsomot, a paprikát, fűszernövényeket és több egynyári virágot is. Erre a célra egy világos fűtetlen garázs is megfelelő.
Ha eddig még nem ástuk és nem rendeztük a kertet, itt az ideje a tavaszi napsütésben egy meleg hétvégén nekiállni. Ne felejtsük le, a komposztot és a trágyát beforgatni a talajba, hiszen növényeinknek tápanyagra lesz szüksége.
Április:
Áprilisban már figyeljük az időjárást napról napra, és amikor 15 fok fölé megy a hőmérséklet, kivihetjük a palántákat. Ilyenkor jön az úgynevezett edzés! Bizony kedves olvasó, a növényeinket edzeni kell. Na persze nem a kondi terem falai közé kell őket vetnünk, hanem az időjáráshoz a fényhez, a napsütéshez kell őket szoktatni.
Ha kivisszük a palántákat és kint hagyjuk őket, sokkot kaphatnak, vagyis a hirtelen fény, hőmérséklet és napsütés kipusztítja őket. Eddig a védett helyen voltak, most pedig minden megváltozik. Épp ezért első lépésként csak pár órára vigyük ki őket, majd mehetnek vissza a védett helyre. Az első nap 2-3 óra, majd 4-5 óra, és két hét múlva kint maradhatnak.
legtöbb bevásárló központban már ilyenkor dömpingben árulják a muskátlit, és már egynyári növényt. De vigyázat! Ezeknek a növényeknek az április még hideg. Ha nem bírunk ellenállni a csábításnak, vásároljuk meg a növényeket, de még ne hagyjuk kint őket. A muskátli palántákat nappal kitehetjük a kertbe, de éjjelre vigyük őket védett helyre.

Május:
Eljött az egynyári virágot ültetésének ideje. Ekkor már bátran jöhetnek a muskátlik, és a szabadföldi magvetés is. Ültessünk minél több egynyári virágot, fűszernövényt, bokrot, cserjét, és örökzöldet. Ne feledkezzünk meg a fűmagvetésről sem, és az évelő dísznövényekről. Ültessünk kardvirágot, dáliát, liliomot, Kálát.
Ez a hónap a legkeményebb egy kertésznek, hiszen ekkor kell beültetni az egész kertet, hogy nyáron virágzó pompát kapjunk. A virágzás idejét a magokkal tudjuk kombinálni, hiszen már márciustól vethetjük a magokat, így folyamatosan virágzó növényeket kapunk. A kerteket elborítja a muskátli, a futó muskátli, a büdöske, a paprikavirág, és sok már egynyári dísznövény.
Június:
Ekkor már javában virágzik kertünk, nincs más dolgunk, mint ápolni, gondozni őket, és gyönyörködni a szépségükben. Ekkor még ültethetünk újabb jövevényeket kertünkbe, sőt ha lekéstük magvetést, de szeretnénk még zöldséget, fűszert ültetni, megtehetjük.

Július:
Ekkor már csak kész palántákat és kifejlett növényeket vásároljunk, és pótoljuk az esetleges tönkre ment virágokat. A nyári hónapokban szinte naponta gondozzuk a kertünket, szedjük ki a gyomot, öntözzük a földet, és szedjük le az elnyílott virágokat.

Augusztus:
Ebben a hónapban kertünk virágözöné változik, nyílnak a kardvirágok, a dáliák, a rózsák roskadoznak a virágoktól, a zöldségek kövérre hízták magukat.
A hónap végére már sok virágunkból kifogyott a szusz és készülnek pihenőjükre, ám ekkor gondolnunk kell a jövő évre és be kell gyűjtenünk a magokat.

A kezdő kertészeknek ajánljuk a körömvirágot, a büdöskét, a szarkalábat, a napraforgót, mert ezekből igen egyszerű magot gyűjteni. Így jövőre már alapból meglesz a kerti növényeink fele. A fűszernövényekről is szedjük le a magokat. Tegyük mindegyik magot külön kis zacskóba, vagy tasakba és írjuk rá melyik növényről szedtük le. Majd vigyük be őket száraz jól szellőző helyiségbe.

Október:
A nyári virágot már elnyíltak, kertünk sivár és üres. De most jöhetnek az őszi hagymások, amelyek majd tavasszal elsőként fognak nyílni kertünkbe. Ültessük el a nárciszokat, a jácintokat, a tulipánokat, a hóvirágot, és más tavaszi szépséget.
Ősszel is rengetek virág vár ránk, ilyenkor jönnek a krizanténumok, az ericác, a ciklámenek, és a színes levelű cserjék és örökzöldek. Ekkor még vihetünk színt kertünkbe. Itt az ideje visszavágni a rózsákat, megmetszeni a gyümölcsfákat, és begyűjteni a komposztnak valót. Mert ugye nem égetjük el a hasznos hulladékot, a leveleket és az ágakat. Vigyük be szobanövényeinket védett helyre és fogjuk vissza a locsolást.

November:
Ekkor már kertünk újra pihen, és benti növényeink is nyugalmi állapotba kerültek, mi is pihenjünk egy kicsit.
December:
Jöhet a karácsony, ekkor épp elég dolgunk akad, élvezzük a szeretet ünnepét, és a jól megérdemelt pihenést.
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Néhány vicc hétvégére
  2011-06-25 15:48:04, szombat
 
 

Egy fiatal lány megkérdezi az anyját:
- Anya, mi az a kettyintés?
Az anyja zavarba jön, és ezt feleli:
- Hát, a kettyintés az, amikor elmész a fényképészhez, és ő kettyint a gépével!
Másnap a lány elmegy a fényképészhez, és így szól:
- Mennyiért kettyintene meg engem és az anyukámat? És ha már eljön hozzánk, meg kellene kettyinteni a nagymamámat is, meg a nagy bernáthegyi kutyánkat is!
A fényképész így válaszol:
- Hát, hogy is mondjam? Téged akár ingyen is. Az anyukádat előbb meg kell néznem, a nagymamádat pedig kettyintse meg a nagy bernáthegyi kutyátok!


A kisfiú megkérdezi az édesapját, aki a konyhában mosogat:
- Apa! Mi az, hogy bigámista?
- Bigámista? Az olyan férfi, aki kétszer annyi edényt mosogat, mint én.

Reggel a férj kérdezi a feleségét:
- Remélem, drágám, semmi rosszra nem gondoltál tegnap éjszaka, amikor részegen, monoklival a szemem alatt bedőltem az ágyba.
- Nem gondoltam, de amikor bedőltél az ágyba, még nem volt monokli a szemed alatt.

Egy férfi meséli a haverjának:
- Tegnap összevesztem a feleségemmel, szóba se akar állni velem.
- Miért?
- Este leruccantam a bárba egy kicsit lazítani. Iszogattam, elhúzódott a dolog, ezért az asszony eljött értem, hogy hazavigyen.
- És ezért haragudott meg?
- Nem, nem ezért. Amikor odajött hozzám, hogy menjek haza vele, azt mondtam neki:
"Mindjárt bébi, csak felhívom a feleségem, és hazudok neki valamit.".

A feleség a tükör előtt illegeti magát, és a férjét nyaggatja:
- Ugye drágám, sokkal fiatalabbnak látszom a koromnál?
A férj leteszi az újságot, szemügyre veszi az asszonyt:
- Nos, a bőröd olyan húsz évesé. A hajad akár egy tizennyolcasé. Az alakod meg... Olyan 25 évesnek tippelem.
A feleség teljesen elolvad:
- Jaj, olyan kedves vagy.
A férj azonban lehűti:
- Várj egy kicsit, mindjárt összeadom.

- Doktor úr, tud segíteni a feleségemen? Az a mániája, hogy valaki lopja a ruháit.
- Valóban?
- Igen, már testőrt is állított melléjük. Tegnap is, mikor hazamentem, láttam, hogy ott álldogál az ürge a szekrényben.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
Kontrás Kati a Netlogra küldte
  2011-06-25 15:39:28, szombat
 
 

 
 
1 komment , kategória:  képek  
Gyerekek "főznek"
  2011-06-25 15:34:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Ez "alkalmi" viselet,de milyen
  2011-06-25 15:30:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Csillogó fekete hajú hölgy
  2011-06-25 13:46:05, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Örülsz annak,ha virágot kapsz?
  2011-06-25 13:37:05, szombat
 
 

 
 
2 komment , kategória:  képek  
Egy vidám fickó jókívánságai
  2011-06-25 13:31:53, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
A szerelem olyan bűn, amiben
  2011-06-25 13:17:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 669 db bejegyzés
e év: 8628 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 534
  • e Hét: 5672
  • e Hónap: 12055
  • e Év: 133928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.