Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Feloldják a Mal állami felügy
  2011-06-27 22:19:36, hétfő
 
 
Feloldják a Mal állami felügyeletét

MTI
2011. június 27., hétfő 19:08
Feloldják június 30-án a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét, Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos ezt a vörösiszap-katasztrófával összefüggő munkájáról beszámoló budapesti sajtótájékoztatón mondta hétfőn.

Értékelése szerint Kolontár térségében a jövőben már nem kell jelentős ökológiai kockázattal számolni, a Mal Zrt. sikeres technológiaváltást hajtott végre, meg tudta őrizni piaci pozícióit. Ez alapján a cég állami felügyeletet - amelyről tavaly októberben, a katasztrófa után döntött a parlament - sikeresnek vélte, amely elérte céljait. Hozzátette, ezt megoldást több külföldi kormány is nagy érdeklődéssel tanulmányozta.

A Mal felügyelete június 30-án véget ér, és visszakerül a magántulajdonosokhoz - közölte. Ezzel a nappal lejár a veszélyhelyzet és a kormánybiztos ezzel kapcsolatos munkája is. Arra a kérdésre, hogy Bakonyi Zoltán marad-e a Mal Zrt. vezérigazgatója, Bakondi György azt válaszolta, ezt majd a tulajdonosok eldöntik, de feltételezi, hogy igen.

Az elvégzett feladatok közül kiemelte a védőgátépítést, a termelés helyreállítását, a likviditás biztosítását, a száraztechnológiára történő átállást. Megjegyezte, hogy mivel a beszállítókkal együtt mintegy hatezer ember dolgozik a gyárnál, a munkahelyek megőrzése különösen fontos volt, csakúgy, mint az exportpiacok megőrzése.



Tájékoztatása szerint belterületekről 27 ezer 536 tehergépkocsinyi anyagot szállítottak vissza a tározókba, a külterületekről pedig 52 ezer 545 tehergépkocsinyit. A kártalanításról szólva a katasztrófavédelmi kormánybiztos kifejtette: Devecserben 87, Kolontáron 21, Somlóvásárhelyen egy új ház épült fel.

Emellett kötöttek 125 lakásvásárlási szerződést az ott élőkkel csaknem 1,4 milliárd forint értékben. 66-an készpénzes kártalanításban részesültek összesen 757 millió forint értékben. A kártalanítást az állami költségvetés finanszírozta; összesen körülbelül 30 milliárd forintról van szó.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője felidézte, hogy a kormánybiztosnak négy feladatot szabtak kinevezésekor: az ajkai üzem termelésének megindítására vonatkozó előkészületek elvégzését, a kártalanítás megkezdését, a további károk megelőzését és a felelősség tisztázását.

A kármentő alappal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy oda csaknem 1,9 milliárd forint folyt be, amelyből eddig körülbelül 300 milliót használt fel az alap bizottsága. A pénz felhasználásáról helyben döntenek.
Emlékeztetett továbbá, hogy büntetőeljárás is folyamatban van a vörösiszap-katasztrófa ügyében.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

http://index.hu/belfold/2011/06/27/feloldjak_a_mal_allami_felugyeletet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rabszolgasors
  2011-06-27 22:05:23, hétfő
 
  Rabszolgasors

Örvendezzünk kedves honpolgárok, megszületett a mű. Akarom mondani a MŰ, a Magyar Munka Terv. Ha most a nyájas olvasó ajkán kaján vigyorral azt kérdezi, tán'csak nem azt tervezik odafent a Nagy Büdösben, hogy dolgozni fognak, akkor válasz: nem, ez még terv szinten sem fordult meg kormányzati nyakon hordott víztornyokban. Ők dolgoztatni akarnak, sokakat kevés pénzért.

Egymillió munkahely! - harsogta Kedves Vezetőnk országszerte a választások előtt, most pedig nekiláttak a megvalósításnak, tényleg. Igaz, ha megkérdezzük tőlük mennyi is lesz az annyi, akkor a legpontosabb válasz a faszsetuggya. Ugye van az a konzervatív nézet izé, - mert mindenkinek nagyot hazudni nem lehet, különben kiröhögnek - ami szerint 3%-os gazdasági növekedés mellett 292 ezer lesz a munkahelyek száma. Na, ez a kormánynak nem sajátja, ők a lelkesedésben 5% növekedést és 463 ezer munkahelyet álmodnak 2015-ig. A két szám közti lyuk meg a Matolcsy káló, az aprócska számolási hibaszázalék.

Szükség is van a széles hibahatárokra, biztosra menni itt csak így lehet. Különben ismét előfordulhat, hogy egy napon lesz nagy kapkodás, hogy a 85 oldalas módosítás szerint elszámolta Szent Jobbunk a költségvetést, vagy áááádehogy, csak azok a hülye külső körülmények a hibásak már megint. Mindenesetre az tény, hogy a munkaterv megvalósításához rossz előjel, ha a nem elszámolt költségvetés miatt valahogy mégiscsak 25,3 milliárdot nem fordít erre a kormány, mert kell a pénz más, nem elszámolt lyukak betömésére.

Szóval a kezdet remek, nem is alakulhatott volna jobban. A közmunkaprogram még sehol, de a munkaerő piaci alapban máris hiány van. Sebaj, majd jóárasítják a munkaerőt, lesznek bérelhető egyedek, és akkora rugalmasság, hogy fal adja a másikat. Utazó nemzet lesz a magyar, megtanul másik városban, más körülmények között mondjuk stadiont bontani napi négy órában. A sokat utazóknak lesznek vidám barakkvárosok, ahol meghúzhatják magukat abban a húsz órában, ami nem munkával telik. Képzeljük el, hogy nem csak a sokat emlegetett megélhetési segélyes réteg fog ide járni, hanem mondjuk Staubinger Isaura vidéki tanárnő is, aki alól éppen kiszervezte az iskolát valamelyik egyház, és olyan pechje van, hogy még gyereke sincs egy sem. ( tíz éven aluli gyereket nevelő nő, és egyedülálló férfi 2 óra utazásra kötelezhető)
4000 szorgos, stadiont építő munkásra bizony főzni kell, Isaura meg kézilánynak pont alkalmas lesz a népkonyhán. Répát hámozni, krumplit pucolni diplomával is lehet, aki meg pórul járt és munkanélküli lett az ne válogasson.

Addig a pontig egyetértek a kormánnyal, hogy egy épkézláb közmunkaprogramra égető szükség van. De ez csak a modernkori rabszolgaság intézményesítésével elérhető? Mert ez amit kitaláltak nem más. A munkaterv szerint előnyben részesítik majd pl a közbeszerzéseknél azokat a cégeket, akik közmunkásokat foglalkoztatnak, de nem számolnak az így generált tömeges elbocsátási hullámmal. Minek foglalkoztasson valaki 8 órában bejelentve, teljes járulékot és adót fizetve munkavállalót, ha a közmunkás rabszolga kevesebbe kerül, és ráadásul minél nagyobb számban vannak a cégnél, annál nagyobb előnyt jelentenek egy közbeszerzési eljárásnál.Arról nem beszélve, hogy ezzel a módszerrel egy, azaz egy darab új, termelő munkahelyet sem hoznak létre. Kubikosra és malterkeverőre nem sok szükség van ekkora létszámban, eladható, nemzetgazdaságot növelő tételt előállítani képes munkahelyre/munkaerőre viszont annál nagyobb számban szükség lenne. Ilyenből viszont így nem lesz egy sem. Sebaj, a közmunkások felépítik Kedves Vezetőnk és alvezére számára a két panteont, és focimeccsek mellett rendezhetnek benne gladiátor viadalokat a népnek. Létszám lesz hozzá.

Azt viszont tényleg nem értem, hogy miért nincs egy logikus, átlátható és iskolai végzettség alapján differenciáló koncepció? Az önkormányzatokkal, magánvállalkozásokkal kivitelezhető lenne a következő:

1: a diplomások és egyéb felsőfokú végzettségűek dolgozhatnának önkormányzatoknál, besegíthetnének a napi ügyintézésbe, lehetne feladat az adott helység számára hasznos pályázatok felkutatása, azok kidolgozása, esetleg végezhetnék ugyanezt magáncégeknél is.

2: a középfokú végzettséggel bírók, szakmunkások munkára foghatóak lennének településen belül: lehetne pl normálisan működő településgondnoki szolgálatatokat létrehozni, ahol mondjuk a 87 éves Gizi néni kiesett konnektorát csinálhatná a villanyszerelő, a beszakadt kapuját a lakatos, a közparkok-közterek rendbetételét a földműves, az önkormányzati épületek felújítását/karbantartását az építőipari szakmunkások, stb.

3: aki meg végképp nem ért semmihez az menjen kubikosnak és árokkaparónak, stadionépítőnek és gátmagasítónak.

Sok tartósan munkanélküli örülne, ha időnként beleesne egy normális közmunkaprogramba. Egyrészt ilyenkor pénz áll a házhoz, másrészt többségük szeretne valami olyan munkát végezni, aminek - esetleg - értelme is van. Ők is szeretnek úgy gondolni magukra, hogy hasznos tagjai a társadalomnak, és nem lenézett, eltűrt, eltartott rabszolgái egy ostoba rendszernek. Ugyan ezzel sem dobnának sokat a GDP-n, de élhetőbb környezetet biztosíthatnának okosan szervezve mindannyiunknak.

Ráadásul az emberi mivoltuk is megmaradna ebben a furcsa világban.

http://varanus.blog.hu/2011/06/24/rabszolgasors_6
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbi óriás lett
  2011-06-27 22:01:52, hétfő
 
  Orbi óriás lett

Veszekedtem a kisfiammal,
mint törpével egy óriás:
- Viktor, ne kalapáld a bútort!
Viktor, hova mégy, mit csinálsz?
Jössz le rögtön a médiáról?!
Ide a tollat! Nem szabad!
Rettenetes, megint ledobnád
az erkélyről a Bulgár urat?!

Hiába szidtam, fenyegettem,
nem is hederített reám;
trambulinnak használt alkotmányos
dolgokat egész délután,
jogai bimbait lenyírta
s felkoncolta a szabályt.
Most nagyobb vagyok, mint te! - mondta
s a pulpitus tetejére állt.

Véget ért egy álom, Kedves Vezetőnk óriás lett. Sajnálatos, hogy le kell kászálódnia Európa parlamentjének képzeletbeli trónjáról, de oda sajnos nem jutott a hazai betonból. Még. Sebaj, a búcsúbuli azért emlékezetesre sikerült. Nem mindennap fordult elő az elnökség ideje alatt, hogy Barroso és Van Rompuy egy-egy mondatban értékelte Vezetőnk politikusi kvalitásait. Az sem baj, ha az egész egy udvariassági formula volt csupán, és az urak neveltetésüknél fogva megadták a tiszteletet annak, aki március tizenötödikei beszédében a picsába elküldte őket, ahányan vannak.

Viktor persze megrészegült a két mondattól, itta az udvarias szavakat, és nem hazudtolta meg önmagát ezúttal sem. Olyan helyre kis beszédet rittyentett, hogy megkönnyezték mind akik hallották:

"Magyarország az elmúlt években arról volt híres, hogy mi omlottunk először össze pénzügyileg, megelőzve a görögöket, meghamisítottuk a gazdasági adatokat, és orránál fogva vezettük a nemzetközi közvéleményt, az államadósságunkat az égbe lőttük föl, és a pénzügyi egyensúlytalanságunk párját ritkítóan tragikusan nézett ki. Ma Magyarország hozzájárul az európai gazdaság sikereihez, transzparens, kiszámítható és stabil. Minden okunk megvan arra, hogy úgy tekintsük, visszanyertük a tekintélyünket és az elismertségünket, amely egy nemzet önbecsüléséhez mindig szükséges"

Lehet ezt megállni könnyek nélkül? A EP képviselői sem tudták, szerintem zokogva röhögtek szegény, saját kipárolgó tesztoszteronjától betépett Viktoron. Európa szerte közismert, hogy nálunk az utóbbi egy évben egyetlen dolog kiszámítható és stabil: a kiszámíthatatlanság. Esetleges törvényhozás, hasraütés adók egymás után, visszaható törvények, havonta toldozott költségvetés, manyup pénzek lenyúlása, szóval minden olyan dolog, ami onnan kintről szemlélve csupa izgalmas, irtózással nézett hátborzongató történés. Hogy ezzel, meg a botladozó gazdaságunkkal mit teszünk mi hozzá az európai gazdasági sikerekhez, azt szerintem maga Viktor sem tudja megmondani. De legalább dögösen hangzott, és hátha elhiszi valaki Szijjártó Péteren kívül is.

A másik viccparádé nekünk tekintélyről beszélni Európában. Azt jókor időben megalapoztuk most is a médiatörvénnyel, és a körülötte lévő "rossz fordításos", denemértisenki szajkózással, a Kroes asszonnyal való huzakodással, meg a végén duzzogva végrehajtott módosítással. A pártalkotmánnyal és a Velencei Bizottság véleményének kukába hajításával még rátettünk erre egy lapáttal, úgyhogy a Puszta Putyinozás java még most jön.

Ezek után nem csoda, ha őszinte megkönnyebbülést éreztek az EU vezetői, mikor Viktorunknak megmutatták merre is van a hazafelé Brüsszelből.Amíg odabent a képviselők önfeledt kacagástól eleredt könnypatakjaikat itatgatták fölfelé, odakint Barroso hátba veregette Viktort, és odasúgta: így múlik el egy félév dicsősége, kedves barátom.


http://varanus.blog.hu/2011/06/25/orbi_orias_lett
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Háromszáz szónak is egy a vége
  2011-06-27 21:53:54, hétfő
 
  Háromszáz szónak is egy a vége


Békésen ültünk egy kedves barátom irodájában. Amíg ő dolgozott, én a Hócipő éppen aktuális számát olvasgattam. Találtam benne egy eszméletlen jó álhírt, felolvastam, könnyesre röhögtük magunkat. Az eufórikus állapot addig tartott, míg rá nem eszméltünk: nem álhírről van szó.

A kiváló kéthetilap azon rovatát böngésztem ugyanis, amelyben az újság publicistái SMS-ben kommentálják a híreket. Időnként el-elcsukló hangon olvastam fel a hírt, amin aztán először visítva nevettünk, aztán, miután rádöbbentünk a keserű valóságra, összenéztünk, és még percekig folytattuk a hangos vidámkodást.


"A Fradi focicsapatához kerülő idegenlégiósoknak az idény végéig legalább 300 magyar szót kell ismerniük, a klub történelmét is betéve kell tudniuk, jelentette ki Kubatov Gábor, az FTC elnöke."


Azért a jókedv könnyein túl néhány keresetlen szóval fordulnék Kubatov úrhoz. Szeretném felhívni tisztelt figyelmét arra az apróságra, hogy a meglehetősen drágán vásárolt labdarúgók mindegyike meg fog tanulni 300 szót, mert másképp éhen döglik kis hazánkban, ahol nem divat külföldiül beszélni. Ezzel tehát nem lesz gond.

A Fradi történetét megtanulni már problémásabb. Egyrészt mert edzésre kéne járni ahelyett, hogy a magyar sport, a nemzet és a haza eme büszkeségének históriáját magolnák, másrészt szerintem az ide érkező külföldi focista magasról leszarja a Fradi történetét.

Van ez a sport ugye, kedves elnök úr. Huszonkét pacák kergeti hol a labdát, hol a bírót, az aktuális helyzettől függően. Mármost, a játék célja, hogy röpke másfél óra alatt a mi tizenegy játékosunk alkotta csapat többször találjon az ellenfél hálójába, mint az a miénkbe.

Ez akkor valósul meg, ha egymás felé rugdossák a labdát. Ebben pedig nem segít, ha az a szerencsétlen külföldi beáll a kezdőkörbe, és elkiáltja magát, hogy ,,Albert, Aranylabda, 1967!". Ezért ugyanis nem jár külön bajnoki pont.

Kérdem én, tisztelettel, ön szerint Cristiano Ronaldo vagy Mesut Özil betéve tudja a Real Madrid történetét? Lószart! Betéve ismeri a játékot, amivel a kenyerét keresi. Persze, önök ebben is - mint mindenben - a múltat nézik, és nem a jövőt. Nem az a lényeg, hogy miként lehetnénk nagyok, hanem, hogy valaha nagyok voltunk, és arra kell emlékeznünk. S ha már Albert Flórián neve szóba került: az 1967-ben Vásárvárosok Kupáját nyert csapatból vajon hányan ismerték betűről betűre a Fradi történetét? Szerintem senki. Viszont úgy fociztak, mint az álom.


Azt pedig már meg sem merem kérdezni, mi lesz a büntetése annak a külhoni focistának, aki nem lesz sporttörténész a szezon végéig? Kubatov-listára Átadólistára kerül? Esetleg irány a közmunka?


http://egyenlito.blog.hu/2011/06/23/haromszaz_szonak_is_egy_a_vege
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kici'óccó Magyarország eladó
  2011-06-27 21:51:48, hétfő
 
  Kici'óccó Magyarország eladó

"Meglehetősen hosszú időbe telik, míg hazánkban a szocializmus és a kapitalizmus között az ideológia terén eldől a harc: melyik győz. Ennek oka az, hogy még hosszú ideig fenn fog maradni országunkban a burzsoázia és a régi társadalomból származó értelmiség befolyása, és osztályideológiája is. "

Lehet tippelni nyájas olvasók: kitől származik e bölcselet?

Gréczy Zsolt felindulása talán abból az időből mikor kiderült, hogy Pozsgay elvtársat bekasztingolták az orbánalkotmányt előkészítők közé? Esetleg TGM egyik körmönfont társadalmi okfejtésének részlete?

Frászt.

Ezt maga a nagy Mao elvtárs mondta 1957 februárjában a népen belüli ellentmondások helyes kezeléséről. Azt, hogy gondolatai 2011 Magyarországában is helytállóak lesznek meg maga se gondolta komolyan. Hosszú ideje - 21 éve - dúl itthon is a harc a szocializmus és a kapitalizmus eszméje között, tegnap azonban ez a dolog is eldőlt végre: szocializmus lesz itt, nevezzék bárhogy a jobboldalon. Az okban is igaza van Mao elvtársnak, a régi társadalomból származó értelmiség miatt jutottunk vissza a kiindulási ponthoz, vagy még mélyebbre.

Tegnaptól Magyarország legkedvesebb csókospajtása a Kínai Népköztársaság. Van az a pénz amiért "gazdasági szabadságharcunkat" is örömmel vágjuk be a kukába, és úgy pucsítunk a pénzhozónak, mint Vona Gábornak a gárdaoroszlán. Egymilliárd euró - hitel persze - meg a recli további 11 pontban, ez az árunk, ennyit érünk. Kedves Vezetőnk így örvendezett ennek:

"Hogy végre tudjuk hajtani a teljes gazdasági fordulatot Magyarországon, úgy zártuk ma le a tárgyalásokat, hogy a Kínai Népköztársaság és Magyaroszág szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket."

Mondd csak, kedves Viktor, ezt egészen pontosan hogy is kell érteni? Mi is újra kommunista ország leszünk, államformánk pedig népköztársaság lesz, mert ez kell a klubtagsághoz?

Orbán sajátos vonzódása a kommunista politikusokhoz Pozsgay dédelgetésével, Gubcsi jutalomposztjával régen egyértelmű. Emlékeim szerint az elmúlt hatvan évből negyvenben a kommunizmust és szocializmust építettük együtt Kínával, és ha a jövőnkről is hasonlóan gondolkodunk, az mi egyebet jelenthetne? A Fidesz kormány tegnapi, pártállami időket idéző ámokfutását tekintve pedig el is indultunk a közös úton, fenyegetés és kényszer nélkül, önként.

Az, hogy a 2-3 évvel ezelőtti, Tibet felszabadításáért küzdő élharcosok mára 180 fokos fordulatot véve mentek le kutyába, és a mentalitást átvéve nem harapták a kezet ami majd enni ad, csak visszataszító és szánalmas. De képzeljük el, hogy nem a Megalkuvás Egyetemét Viktor rektor felügyelete alatt kijárók, hanem maga a mai Orbán Viktor megy oda 1989. június 5-én a kínai nagykövetség előtt tüntető Fidesz tagokhoz, és a megjelent Bayer Zsolt és Rockenbauer Zoltán arcába mondja: húzzatok a francba haza, 22 év múlva én fogom az utcára küldeni a rendőröket, és minden erőmmel megakadályozom, hogy egy tibeti is országa zászlajának lengetésével megsértse a Kínai Népköztársaság vezetőjének érzékeny lelkét! Ha ezt ott és akkor megteszi, Bayer hirtelen felindulásból minimum elásta volna az orgoványi erdőben.
Olyan ez, mint amikor a Nagy Testvér sarló és kalapács dömpingjének örültek kötelezően elődeink néhány évtizede. Azzal önmagában semmi bajom nem lenne, ha a gazdasági nagyhatalom Kínával bizniszelne a kormányunk. De mondjátok: tényleg muszáj ehhez elpincsisedni? Hülye ideológiák szajkózása, kutyába lemenés nélkül nem megy? Az ország méltóságának utolsó morzsáit is el kell herdálni arra, hogy az új gazdi egymilliárd euró hitelért a hasatokat vakargassa?

Pedig a kínaiaknál az ebek előbb utóbb a fazékban végzik. Aztán majd dünnyöghetünk magunknak egy új mesét.

http://varanus.blog.hu/2011/06/26/kici_occo_magyarorszag_elado
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktor autót hirdet...
  2011-06-27 21:41:26, hétfő
 
  Orbán Viktor autót hirdet...


A neten terjed a következő (ál)hirdetés. Csak minimálisan kellett kiegészítenünk, mert nagyon tanulságos. (Idén úgyis négymilliárdot költ új autókra a kormány, mert amikor Orbán 2010-ben hirdetett kormányzati autóstopjáról utólag kiderült, hogy csak az önkormányzati választásig 2010-re szólt.)

Hirdető neve: Orbán Viktor

Eladó egy HAZA-2011 rendszámú gépjármű. Egy éve vettem, azóta csak lejtőn hajtottam. A fékeket kiiktattam. Gáz van, de csak ha tüntetnek.

A kormánnyal van egy kis gond, teljesen irányíthatatlan. Állandóan a szakadék... felé fordul, de én ragaszkodom hozzá. Önfényező funkcióval rendelkezik.

A sebességváltón öt fokozat van hátra, egy előre. Felkapcsolni lehet, leváltani nem.

Az ülések a saját ízlésemnek megfelelően vannak kialakítva, 2/3-1/3 arányban dönthetőek. A GPS-t elnémítottam, nekem ne mondja meg senki, merre menjek.


http://egyenlito.blog.hu/2011/06/22/orban_viktor_autot_hirdet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Londoni elemzők: nem lehet Kín
  2011-06-27 20:19:50, hétfő
 
  2011-06-27. 20:07
Londoni elemzők: nem lehet Kínától várni az euró megmentését

A kínai vezetők támogató kijelentései ellenére sincs ok azt hinni, hogy Kína képes egyedül megoldani az euróövezeti adósságválságot - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök európai körútja kapcsán.
Ven Csia-pao a hétfői londoni brit-kínai gazdasági csúcs előtt a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: amikor egyes európai országok szuverén adósságválságba kerültek, Kína még növelte is bizonyos európai kormánykötvények vásárlását, és nem csökkentette az általa tartott euróadósság-állományt.
Ven felidézte, hogy londoni utazását megelőző magyarországi látogatásán megállapodás született "bizonyos összegű" magyar kormánykötvény kínai vásárlásáról. "Ezt megtettük Magyarország esetében, és ugyanezt meg fogjuk tenni más európai országok esetében is" - fogalmazott a BBC-nek nyilatkozva a kínai miniszterelnök.
A Capital Economics, az egyik vezető londoni pénzügyi tanácsadó központ szakértői hétfői elemzésükben azonban azt írták: becslésük szerint Kína az idén eddig több mint 40 milliárd euró értékben vásárolt euróban denominált befektetési termékeket, közülük nem kis mennyiséget perifériális valutauniós gazdaságoktól, és az euróövezeti adósságválság "mégis folytatódik". A ház szerint két fontos indok alapján lehet kétségbe vonni, hogy az euróövezetnek nyújtott kínai támogatás jelentősen meghaladná az eddigieket.
Először is nincs egyértelmű ok arra, hogy Kína miért vállalná önként az utolsó adósság-befektetői mentsvár szerepét "törlesztésképtelenséghez közeli" euróövezeti országok esetében. A kínai illetékesek pontosan tudatában vannak azoknak a veszteségeknek, amelyeket bizonyos korábbi külföldi befektetéseken elszenvedtek, és nem akarhatják azt a látszatot kelteni magukról, hogy "a nép tőkéjét teszik kockára egy vesztes ügyben" - áll a Capital Economics hétfői londoni elemzésében.
A ház szerint Kínának egyértelműen érdekében áll az euróövezeti gazdaság és a pénzügyi rendszer stabilitása, ám ha Európa nem tudja megoldani saját problémáit, vagy ha éppenséggel az euróövezet valamilyen formában bekövetkező felbomlása szolgálná több tagállam hosszabb távú érdekét - ez egyébként a Capital Economics szakértőinek véleménye -, akkor "Peking nem fogja ennek útját állni".
A cég szerint a kínai eurómentő szereppel kapcsolatos kétségek másik fő indokát az euróövezet szerkezeti problémái jelentik, amelyek messze nem csak abból állnak, hogy "minden hónapban találni kell vásárlókat bizonyos mennyiségű kormánykötvényre".
A perifériális euróövezeti adósság további kínai felvásárlása nem sokat - vagy éppen semmit sem - fog segíteni az euróövezeti térségen belül kialakult hatalmas mértékű gazdasági különbségek megoldásában, és nem fogja enyhíteni azoknak a kiigazításoknak a fájdalmait, amelyeket a gyengébb eurótagállamoknak még végre kell hajtaniuk - áll a Capital Economics hétfői londoni elemzésében.
A kínai miniszterelnök támogató kijelentései nem sok hatást gyakoroltak a legsúlyosabb helyzetben lévő euróövezeti tagállam, Görögország adóssághelyzetének piaci megítélésére sem, sőt a görög államadósság-törlesztési kockázatra köthető biztosítási tranzakciók árazása éppen hétfőn újabb rekordra emelkedett Londonban.
Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja hétfőn a késői londoni kereskedésben 2480 bázispont közelében - soha nem látott szinteken - járt, miután az előző kereskedési hetet 2405 bázisponton zárta.
A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon már csaknem 2,5 millió euró minden tízmillió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. A CMA számítási modellje szerint a hétfőre kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 80 százaléknál jóval magasabb halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.
A magyar CDS-árazások hétfőn Londonban enyhe emelkedéssel 298 bázispont körül mozogtak, vagyis ezen a mércén mérve a londoni adósságpiac Görögországot jelenleg 8,5-szer kockázatosabb adósnak tartja, mint Magyarországot.
(MTI)


http://kuruc.info/r/9/81200/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktor szerint meg kell
  2011-06-27 20:18:38, hétfő
 
  2011-06-27. 19:26
Orbán Viktor szerint meg kell akadályozni a tüntetéseket, ha az állam érdeke úgy kívánja

A parlamenti álellenzék törpepártja vonta kérdőre ma Orbán Viktor, az iránt érdeklődve, hogy miként kommentálja a kormányfő a kínai miniszterelnök látogatása idején jegyzett rendőri túlkapásokat.
Tulajdonképp nem is az az érdekes, hogy mit és hogyan interpellált a romkocsmák törzsvendégeiből összeollózott párt, hanem a miniszterelnök válasza az, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Orbán Viktor ugyanis lényegében azzal érvelt válaszában, hogy az állami érdek elsőbbséget élvez a szabad gyülekezési joggal szemben. Nos, ezt a radikális jobboldal diktatúrák iránt sóhajtozó része talán még el is fogadná, azonban van egy aprócska gond: az állam jelesül mi vagyunk, mi, akik pont az állami érdek ellen kívánunk tüntetni. Továbbá szintén problematikusnak számít az is, hogy ki határozza meg, hogy mi az állam érdeke - jelenleg a 2/3-dos többséggel rendelkező kormány teszi ezt, ami nem biztos, hogy megfelel a valóságnak.
Szóval, szép új világ épül itt nekünk, a fenti orbáni tételre hivatkozva ezentúl minden tüntetést be lehet tiltani.
(Alex Strauss, Kuruc.info)

http://kuruc.info/r/26/81202/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 350 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2313
  • e Hét: 8045
  • e Hónap: 19156
  • e Év: 172652
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.