Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
sok szeretet kapunk Tőled.
  2011-06-28 21:54:12, kedd
 
  Szia drága kis Maroka Angyalkám!
Köszönöm szépen, megkaptam a Tagdíj befizetésedet. Igazán nagyon boldog vagyok, hogy
hűséges vagy az Angyalka oldalhoz és sok szeretet kapunk Tőled.
Angyali szeretettel ölellek: Ancsuka

...... ..............


Válasz a Ning oldalon
 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Szentiván-éj, a mágikus éjszak
  2011-06-28 17:49:53, kedd
 
  Szentiván-éj, a mágikus éjszaka

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően - világszerte - örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak.
.Június 21-e, a nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, és ennél fogva a fény diadalának ünnepe volt, amely a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult. A természettel összhangban élő, kereszténység előtti ember a nyárközépi tűzgyújtással elsősorban a Napot kívánta megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében, a tűz fényének erejével pedig az ártó szellemeket igyekeztek minél messzebb űzni.
A sötétség és az ahhoz kapcsolódó rontó hatások így egy időre - még ha csak egyetlen éjszakára is - de elveszítették hatalmukat az ember felett. Bár a kereszténység elterjedése után a Nap megsegítésének motívuma a mindinkább háttérbe szorult, a tűzünnep mégis megőrizte korábbi szimbolikáját és mágikus karakterét, mivel a tűz gyakorlati hasznával együtt már a régi korok emberei számára is nélkülözhetetlen erőt képviselt.

A naptárreformok miatt van csúszás
A nyári napforduló az évnek az a jellegzetes időpontja, amikor a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A Föld - különösen az északi félteke - ilyenkor terményekben bővelkedik, szépsége és ereje teljében van. Egyféle csúcspont ez, hiszen a nappalok a következő napfordulóig innentől már csak rövidülhetnek. Ezen a napon - június 21-én - az év leghosszabb nappalát és legrövidebb éjjelét élhetjük meg évről-évre.
,,Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24 ére esik, ennek oka azonban a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik. Így a nyári napforduló napja és megünneplése időben napjainkra már elvált egymástól. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban Szent Iván napra, azaz június 24-ére esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni" - mondta el a FigyelőNetnek Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

A holtak a Tejúton távoztak
A nyári napforduló már a neolitikus idők óta jelentőségteljes nap az emberiség történetében. A kelták, a germánok, a szlávok és az északi népek többsége már a kezdetektől megünnepelte ezt, mint ahogy ezt ma is teszik. Papjaik, druidáik a Föld és az Ég nászának tartották e különös napot, s ennek megfelelően is tisztelegtek előtte.
A korai pogány népek spirituális vezetőinek némelyike hitte, hogy a leghosszabb nap éjjelén révületbe esve képessé válhatnak arra, hogy testüket elhagyva a Tejúton keresztül eljussanak a holtak birodalmába, az alsóvilágba. Ennek a páratlan utazásnak az volt a célja, hogy a holtakkal érintkezve útmutatást és segítséget kérjenek többek között a jövőről, a termésről, a gyermekáldásról, a viszályokról, vagy az istenek megbékítésének módjáról.

Keresztelő Szent Jánost ünnepeljük
Mivel a keresztényi logikába is beleillett a fény és a sötétség küzdelme, ezért a kereszténység végül ezt a napot Keresztelő Szent János napjává tette. Az Iván elnevezés a régi magyar Jovános, Ivános alakból ered, illetve a János névnek a szláv formájából.
Európa szerte - különösen az északi és a szláv népek - gyakorolták Szent Iván varázslatos éjszakáján a mágikus praktikákat, amelyek a megtisztulással, gyógyítással, az egészség megőrzésével, szerelemmel, a házassággal és a termékenységgel voltak szoros kapcsolatban.
Nem volt ez másképp a magyar néphagyományban sem, s a tűz nem véletlenül vált a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképévé a magyar hiedelemvilágban is. A nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az 5-ik században vált elterjedtté, s a keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak.

Szent Iván napi magyar népszokások
A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. ,,A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását - népies nevén lobogózást - a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte" - mondta lapunknak Hegedűs Vilmos kultúrakutató.
A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Hegedűs megemlíti még, hogy gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának is, mondván, aki abból eszik, nem betegszik meg. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik.
Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.

Múzeumok éjszakája
Manapság Magyarországon is újra visszatérőben van a tradicionális Szent Iván éji tűzrakás, az ahhoz kötődő népi hagyományok, hiedelmek felelevenítése, és a nyári napforduló alkalmából történő kulturális fesztiválok megrendezése. A berlini példát követve 2001 óta már nálunk is megrendezik a Múzeumok Éjszakáját, amikor évről-évre, késő éjszakáig tartó nyitvatartási renddel egyre több múzeum várja nyitott kapukkal a látogatókat.
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Pingvintámadás! - cica meséli
  2011-06-28 17:34:51, kedd
 
  Pingvintámadás! - cica meséli

Az expedíció harmadik hetében történt, hogy egy különösen szeles napon messzire csatangoltam helyes kis mancsaimon a tábortól......Rövid gondolkodás után szöget ütött ellenállhatatlan buksimba a gondolat, hogy eltévedtem. Ekkor a hó ropogását hallottam a hátam mögül. Még pont időben pördültem meg, hogy szembenézzek támadómmal,..."
...... ......


,,...aki nem volt más, mint egy VÉRPINGVIN! Valószínűleg már régóta követhetett... Nem is volt időm elgondolkodni ezen, mert a vérszomjas állat késlekedés nélkül rám vetette magát!"
...... .........


Éreztem, ahogy éles csőrével megpróbál belém csípni, de hála az égnek vastag bundám megmentett a halálos végkifejlettől. Magas szintű karatetudásomnak köszönhetően sikerült ledobnom magamról az alantas szárnyast. "
...... ..........


,,Végül egy bénító fejharapással zártam a küzdelmet."
...... ........



Hogy felkészítsem macskatársaimat a vérpingvinek támadására, piacra dobtam az alábbi videón látható, strapabíró bábut, amin szorgalmasan gyakorolhatják az adekvát védekezést!"
Videó link Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Milliárdnyi kínai lámpással
  2011-06-28 17:25:22, kedd
 
  Poznan felett az ég
2011.06.28. 16:45 Hír 24

Nyári napforduló, nyárközép napja, Szent Iván-éj. Mindegyik kifejezés az év leghosszabb nappalával és legrövidebb éjjelével kapcsolatos.
Az esztendő ezen szakáról évszázadok óta ünnepléssel emlékeznek meg szerte a világon, amely hagyomány még a kereszténység előtti időkből származik Európában is.
Idén egy ilyen örömünnep keretében június 21-én a lengyelországi Poznanban megdöntötték az egyszerre felbocsátott legtöbb kínai lámpás világrekordját. Bár a nemzetközi sajtó ezt a számot legalább 8 000-ben, míg a hazai orgánumok 11 000-ben állapítják meg, ne legyünk rosszmájúak. Csak élvezzük a szemet gyönyörködtető látványt.

Videó linkek
Link
Link
Link


BalatonIwiwen Hozzászólás:
Bánki Károly


Igaz, hogy nem balatoni téma, de én nagyon hálás vagyok Maroka, hogy felraktad, két dolog miatt. Többezer lengyelt össze lehetett toborozni egy ilyen nagy volumenű projekt kedvéért, ami bejárta a világot és óriási ingyen marketinget jelentett az országnak, a városnak. A Karnyújtásnyi Balaton ennél sokkal nagyobb durranás lehetne, de ahhoz 200.000 ember kellene és nálunk még pár százat is nehéz találni, akik ilyen elkötelezettek. A másik meg, hogy hiába a civil szerveződés pénz nélkül semmi sem működik. Ezek a lampionok is ilyen nagy mennyiségben milliókba kerülhettek, de ahol okos emberek vannak, azok tudják, hogy a befektetés többszörösen megtérül. Még egyszer gratulálok Maroka és a Poznaniaknak is az ötletért!

Turnherr Károly


- Ez nagyon jól néz ki. Csinálhatnánk mi is ilyet,mondjuk nyárzáróként. Jó pofa lenne
- Csináljunk egy felhívást,hogy sokan csatlakozzanak. ..
- BENNE VAGYOK.
- Nem tudom mennyibe kerülhet / darab,de a látványért megéri szerintem. És ha többet rendelnénk,nem lehetne olcsóbban ?

Ticz Mária


- Jó ötlet csatlakozok én is,csak szóljatok! .
- Mindenkinek fel kellene mennie a hozzá legközelebb álló,legmagasabb helyre,és onnan elengedni ......,mármint a lámpásokat:)

Ivcsek52


- Én csak attól féltem (terveztem ilyet Szegedre) Hogy a landolásnál leég a fél város, de utánanéztem és biztonságos, megvan a gyártó is, de nem olcsó, per darab:(
Viszont tényleg személyesebb egy tüzijátéknál

Nagy Kornélia


- Szerintem is óriási! El tudnám képzelni mondjuk a Balaton körül aug. 20-án ugyanezt. Mekkora durranás lenne!
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Forgó kép - indánok
  2011-06-28 16:40:57, kedd
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Ágival pezsgőztünk
  2011-06-28 16:37:47, kedd
 
  Ágival pezsgőztünk, csak úgy.

...... ......

 
 
0 komment , kategória:  blog partik  
Merj álmodni
  2011-06-28 09:42:38, kedd
 
  ...... .....


Merj álmodni
Merj álmodni, mert az álmok álmodói meglátják a holnapot.
Merj kívánni, mert a kívánság a remény forrása,
s a remény éltet bennünket.
Merj nyúlni olyan dolgokért, amit senki más nem lát.
Ne félj olyat látni, amit senki más nem lát.
Higgy a szívedben és saját jóságodban, mert ha így teszel, mások is ezekben fognak hinni.
Higgy a csodában, mert teli van vele az élet.
De ami a legfontosabb, hogy higgy önmagadban...
mert odabenn a lelkedben rejtőzik a csoda, a remény, a szeretet és a holnap álmai."
(Ron Cristian)

 
 
1 komment , kategória:  Verses képek  
Mai imádság 06.28
  2011-06-28 09:37:00, kedd
 
  Mikor nyugtalan voltam, csillapítottad gyötrelmeimet.
Mikor fáradt voltam, Te adtál pihenést.
Mikor egyedül voltam, szeretetet hoztál.
Mikor beteg voltam, gondoskodtál rólam.
Mikor megsértettek, Te segítettél.
Mikor idősödtem, mosolyt varázsoltál arcomra.
Mikor gondjaim voltak, megosztottam veled és segítettél.
Mikor boldog voltam, örömömben is részt vettél
Boldog Kalkuttai Teréz
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 317 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2073
  • e Hét: 18465
  • e Hónap: 31141
  • e Év: 264888
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.