|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2011-06-03 15:06:20, péntek
|
|
|
Szombat - menü ajánlat
Reggeli: Csirkemájas rántotta
Előétel: Gulyásleves
Főétel: Krumplis lángos
Desszert: Tojáslikőrkrémmel töltött virágok
Vacsora: Virslis tekert kifli
Vegetáriánus ajánlat: Spaghetti con frutti di mare
Csirkemájas rántotta:
Hozzávalók:
személyenként:
1-2 csirkemáj
1 közepes fej hagyma
2 tojás
ételízesítő
bors
só
kevés olaj
pici pirospaprika
és zöld erőspaprika karikázva
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon addig sütjük, míg áttetsző lesz, de még nem pirul. Rátesszük az apróra vágott májat (1 cm-esre), és sütjük előbb fedő nélkül, majd néhány percre rátesszük a fedőt, és tovább sütjük. Fűszerezzük ételízesítővel, borssal, sóval és kevés pirospaprikával. 2-3 perc után egyet kettévágunk, és megnézzük, megsült-e már, vagy még rózsaszínű belül. Ha kész, akkor ráöntjük a felvert tojást, és lágyra sütjük. Csípős paprikakarikával tálaljuk.
Gyors, finom vacsora!
Megjegyzés:
Tudom, hogy sokatokat meglep ez a párosítás. Kb. 2 éve ettünk először ilyet Tiszaújvárosban. Mikor mondta az unokanővérünk, hogy mi lesz a reggeli, kiváncsivá tett bennünket nagyon, ugyanakkor kicsit kétkedő is voltam, nem voltam benne biztos, hogy ízleni fog. Kellemesen csalódtam. Nagyon finom volt, és azóta én is csinálok hébe-hóba, ha van néhány maradék csirkemáj.
A receptet Jabaki2 küldte. Köszönjük!
Gulyásleves:
Hozzávalók 6 személyre:
1,2 kg sertéslapocka és lábszár (fele-fele arányban)
3 db nagyobb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csipet pirospaprika
pici erőspaprika
1/2 tubus pörköltkrém
1 csipet egész bors
1 csipet köménymag
késhegynyi szerecsendió
őrölt bors
5-6 db burgonya
a végén nokedli (tojás + só + liszt + víz)
Elkészítés:
Hagyományos, ám jó sűrű pörköltöt készítünk (tehetünk bele kissé erős, zöldpaprikát is). Felengedjük vízzel, felforraljuk, és ha kész (azaz megpuhult) a hús, megfűszerezzük, és beletesszük a kockára vágott burgonyát. Csendesen forraljuk, amíg megpuhul a krumpli. Egy külön fazékban nokedlit készítünk: egy bögrében 1 tojás + egy marék liszt + só + víz - keverékéből nokedli tésztát készítünk, és forró vízbe szaggatjuk. Leszűrjük, és a kész gulyáslevesbe keverjük.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Krumplis lángos fokhagymás tejföllel:
Hozzávalók:
15 nagyobb darabhoz:
90 dkg finom liszt
5 szem krumpli (55-60 dkg)
1 dl tej
1 dl tejföl
só
olaj
2 csomag száraz élesztő (zöld)
Valamint:
4-5 gerezd fokhagyma
4,5 dl tejföl
Elkészítés:
A krumplikat megpucolom, felkockázom, és sós vízben puhára főzöm. Leöntöm a vizet róla, és azonnal áttöröm krumplinyomóval. Felöntöm a tejjel és a tejföllel.
A keveréket áttöltöm a kenyérsütőgépbe (ha nincs, akkor egy nagyobb tálba), mehet bele 0,5 dl olaj, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, a liszt és az élesztő. 1,5 óráskeverő, kelesztő programra állítom (vagy simára gyúrom, puha legyen, és meleg helyen duplájára kelesztem).
Ha megkelt, olajat öntök egy tálcára, erre teszem a tésztát, olajos kézzel és késsel szétosztom.
Magasabb serpenyőben legalább 1 l olajat hevítek, olajos kézzel egy-egy adagot kihúzogatok, megformálom, majd beleteszem az olajba, és a kiszedőcsipesszel azonnal utánanyúlok, az olaj alá nyomom egy kicsit (ettől azonnal felhólyagosodik), ezután pár percig sütöm mindkét oldalát.
A tejfölt a zúzott fokhagymával és egy kis sóval összekeverem, és ezt teszem a lángosokra.
Megjegyzés:
Nagyon olcsó, kiadós, ha nem húzogatjuk ki, hanem pufibb darabokat sütünk, lekvárral fánknak is elmegy.
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Tojáslikőrkrémmel töltött virágok:
Hozzávalók:
kb. 25 darabhoz:
18 dkg rétesliszt
7 dkg kukoricakeményítő
10 dkg hámozott, darált mandula
12 dkg hideg vaj
1 egész tojás
10 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
1 csipet só
A töltelékhez:
3 evőkanál jó minőségű, sűrű tojáslikőr
3 evőkanál porcukor
1/2 rúd vanília kikapart belseje
A tetejére:
porcukor
Elkészítés:
A lisztet és kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a darált mandulát és a porcukrot, csipetnyi sót. Apró forgácsokban hozzáreszelem a hideg vajat, a citrom héját. Gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom az összetevőket. A tojást a vaníliával és a citrom levével enyhén felverem, majd a lisztes morzsához adom. Tésztává gyúrom, amit 1 órára frissen tartó fóliába csomagolva hűtőszekrénybe teszek.
Közben elkészítem a krémet: a tojáslikőrt a porcukorral alaposan elkeverem úgy, hogy a cukor tökéletesen feloldódjon, hozzáadom a vaníliamagokat. Sűrű krém lesz a végeredmény, melyet felhasználásig hűvös helyen tartok.
A tésztát kb. 1/2 cm vastag téglalappá nyújtom két frissen tartó fólialap között. 3,5 cm átmérőjű linzerformával kis virágokat szúrok ki a tésztából. Minden második virág közepét újabb apró virágformával szaggatom ki.
Sütőpapírral borított tepsire helyezem a tésztákat. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütöm.
Még melegen minden kiszúrt közepű virágot meghintek porcukorral, majd illatos tojáslikőrkrémet kanalazok minden egész virágra - nagyjából egy szűk teáskanálnyit. Összeillesztem a süteményeket.
Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni a tölteléket, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe teszem.
Megjegyzés:
Ha a tálalás előtti napon készülnek, másnapra a tészta enyhén megpuhul, a töltelék veszít valamennyit alkoholtartalmából - talán még ízletesebbek is lesznek.
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
További recepteket, érdekességeket és fotótkat Habliliom blogjában találsz!
Virslis tekert kifli:
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
1 dl olaj
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
szezámmag
4 pár (juhbeles vagy frankfurti) virsli
Elkészítés:
A meglangyosított tejbe belerakjuk a cukrot és az élesztőt, kb. 5 perc alatt felfuttatjuk. A langyos lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet. Összegyúrjuk, és végül az olajat hozzádolgozzuk. A tésztát fél órán át kelesztjük meleg helyen.
A virsliket 3 részre, majd félbe vágjuk.
A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk, . 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk fel. Minden virslidarabkát tésztacsíkba tekerünk, megkenjük a tejfölös tojássárgájával, és végül megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük (10-15 perc).
Megjegyzés:
Kiváló vendégváró falatok bármilyen összejövetelen. A virsli helyett lehet füstölt sajtot is használni.
A receptet és a fotót Zsuzska22 küldte. Köszönjük!
Spaghetti con frutti di mare:
Hozzávalók:
spagetti
királyrák
előfőzött garnéla
tintahalkarikák
polip
vöröshagyma
fokhagyma
medvehagyma
rozmaring
kakukkfú
őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
chilipaprika
kapribogyó
tarka egész bors
főzőtejszín
fűszeres olívaolaj
reszelt parmezán
Elkészítés:
A királyrákról leszedem a páncélt, eltávolítom a bélcsatornát, a tintahalat és a polip karjait kisebb darabokra vágom. A hagymákat megpucolom, apróra vágom. A spaghettit felteszem főni.
Egy serpenyőben az olajon megdinsztelem a hagymát, majd beleteszem a tenger gyümölcseit, fűszerezem, beleöntöm a tejszínt. Készre főzöm, beleteszem a leszűrt tésztát, átforgatom.
Tálaláskor a tányérra helyezem a tésztát és tengeri herkentyűket, megszórom kapribogyóval és tarka borssal, valamint reszelt parmezánnal, díszítem bazsalikomlevéllel és felaprított medvehagymával.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2011. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
259 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2236
- e Hét: 6817
- e Hónap: 20722
- e Év: 150429
|
|
|