Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Paradicsom
  2011-06-04 10:25:25, szombat
 
  Miért együnk mindennap legalább egy paradicsomot? Egy közepes nagyságú paradicsom fedezi egy felnőtt számára a napi 3 mg likopin szükségletet. Az egyik legegészségesebb gyümölcs - erőteljesen hűt; édes-savanyú; szaporítja a jin-nedveket; enyhíti a szárazságot és a szomjúságot; tonizálja a gyomrot; kipucolja a májat; általános méregtelenítő; serkenti az emésztést.

Az egyszerű kis paradicsomunk talán az egyik legkedveltebb zöldségünk, egy igazi vitaminbomba melyiknek magas tápanyagértéke, alacsony zsírtartalma, gazdag rost forrása és kicsi kalória száma (10 dekában 22 kalória), alkalmassá teszi fogyasztását diétázók és fogyókúrázók számára is. A Solanacea családjába tartozik és közeli rokonságban áll a krumplival, a paprikával és a padlizsánnal. Általában zöldségnek nevezzük érdemtelenül, mert igazából a paradicsom egy gyümölcsféle.

A paradicsom legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Tartalmaz még: almasavat, citromsavat, borostyánkősavat, vitaminokat: A Vitamint, béta-karotinból 0,82 mg-ot, B6 Vitamint, C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot ( már három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét ), E-vitaminból 0,49 mg-ot és K Vitamint. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, ezért főleg bőrünk védelmében és ápolásában játszik fontos szerepet. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg (segít a salakanyagok elszállításában), magnézium 20 mg, kalcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki, illetve tartalmaz még foszfort, vasat, folsavat, tiamint, niacint és krómot is, ami fokozza a zsírégetést. A már említett solaninon kívül tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is. A paradicsom legfőbb értéke viszont a magas likopintartalma - semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza ilyen nagy mértékben ezt az antioxidáns hatású vegyületet.

A likopin egy nagyon erős antioxidáns, amely kimondottan antikarcinogén hatásáról ismert. Zsírban oldódó anyag, mely nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- végbél, prosztata-, mell-, tüdő-, hasnyálmirigyrák valamint a szürke hályog kialakulása ellen.

- A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok - mondja dr. Edward Giovannucci, a Harvard School of Public Health professzora.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy nem mindegy milyen formában fogyasztjuk a paradicsomot. A vérplazma sokkal jobban hasznosítja a likopint ha hőkezelt paradicsom termékeket fogyasztunk, a nyers paradicsommal szemben. Hőkezelt formában két és félszer annyi szívódik fel mint nyers formában. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, vajjal, vagy oliva olajjal fogyasztják.

Egy felnőtt ember napi átlagos likopinigénye 3 milligramm. Egy közepes paradicsom súlya nagyjából 100 gramm. Ez a mennyiség pedig elég ahhoz, hogy fedezze egy felnőtt ember napi likopin szükségletét. Vagyis már napi egy paradicsom is elég a napi likopin szükséglet fedezésére.

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag, hanem sajnos solanint is tartalmaz, mely tulajdonképpen egy igen erős toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

A paradicsomlevet nem csak magas likopin tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem a sok más hasznos anyaga miatt is.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.

A nemzeti és nemzetközi étrendi útmutatók azt javasolják, hogy növeljük a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását és legalább napi ötször együnk belőlük.





 
 
3 komment , kategória:  Gyógyító növények 1.  
Zöldfűszeres csirkecomb
  2011-06-04 08:53:25, szombat
 
  Hozzávalók:

3 evőkanál MAGI Zöld fűszeres Ízvarázs
4 egész csirkecomb
1 kg újburgonya
olíva olaj
2-3 fej vöröshagyma
1db alma
friss bazsalikom
reszelt sajt (ízlés szerint)

Elkészítés:

Az újburgonyát és a bazsalikomleveleket megmosom.
A vöröshagymát megtisztítom és nagyobb szeletekre vágom.
A csirkecombokat is megtisztítom, MAGI Zöld fűszeres Ízvarázzsal bedörzsölöm.
Az almát közepes vastagságú karikákra vágom.

Egy tepsi aljára kicsi olíva olajat öntök, majd a félbevágott burgonyákat belerakom.
Megszórom 1kk. MAGI Zöld fűszeres Ízvarázzsal és a felszeletelt vöröshagymával.
Ezután jöhetnek a csirkecombok, melyeket a krumpli tetejére halmozok.
Az almaszeletek kerülnek a rakottas legtetejére. illetve egy kis friss bazsalikom.
Sütőben, alufólia alatt puhára sütöm az egészet, majd a sütés végén az alufóliát
levéve, a rakottas tetejét megpirítom.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34589 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 2135
  • e Hónap: 24402
  • e Év: 156956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.