Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Írigy hónaljmirigy
  2011-07-16 23:10:35, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  zene  
makrobiotikus étrend
  2011-07-16 22:37:01, szombat
 
  A makrobiotikus étrend

A makrobiotikus táplálkozás harmóniára törekvő jellegénél fogva kerüli a szélsőséges, túlzottan jin vagy jang tulajdonságú élelmiszereket. Fő ételei a gabonafélék, amelyek az ember ősi táplálékai lévén kiegyesúlyozott, komplex hatású élelmiszerek. A gabonafélék az étkezés 50-60%-át teszik ki, a zöldségek nagyjából ennek felét. A hüvelyesek a táplálék további 5-10 %-át jelentik. Természetesen a makrobiotikus étrend is nagy figyelmet fordít az évszaknak megfelelő gyümölcsök, a magvak és a csonthéjasok fogyasztására.

A jin-jang fogalompár az élelmiszerek kálium-nátrium arányával is modellezhető. Ez a két elem fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges mûködésének fenntartásában. A makrobiotika azt az étkezést tartja helyesnek, amelyben az egyes ételek úgy vannak összeválogatva, hogy a napi táplálék K-Na aránya 5:1 és 10:1 között legyen, ugyanis ez felel meg a legjobban az emberi szervezet sajátságainak. A mai világ tele van káros jin hatásokkal (sugárzással, vegyi anyagokkal), ezért egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a jang típusú gabonafélék, sőt még a nagyon mértéktartóan alkalmazott konyhasó fogyasztásának is, amit az egyéb táplálkozási rendszerek általában nem ajánlanak. (Utóbbi alkalmazásánál vegyük figyelembe, hogy az erjesztett élelmiszerek, a szójaszósz, a miszó, a savanyú káposzta, valamint az ételízesítők eleve tartalmaznak konyhasót!)

Az alábbi ábra a jin-jang felosztás szerint ábrázolja az élelmiszereket:




Jóllehet a makrobiotika nem ajánlja a tej fogyasztását, a táblázatban mégis szerepel, mert a zöldségekhez hasonló helyen áll a jin táplálékok között.

Az élelmiszereken kívül a táplálkozást nagymértékben befolyásolják az évszakok, az ízek és a színek.

A nyári meleg jang, a téli hideg jin energiát ad. Főzéssel, sütéssel jang energiát juttatunk ételeinkbe, ezért télen inkább főtt ételt együnk, nyáron nyerset. A tavasz az energiák kifelé irányulásának az ideje a téli összehúzódás után, ilyenkor kell megadnunk szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát csíráztatott magvak, friss hajtások formájában. Ahogy melegszik az idő, a főzés, párolás idejét és a fûszerezést egyaránt csökkentsük. A nyár a gyümölcsök és a nyers zöldségek ideje kevesebb gabonafélével. A hideg italokat lehetőleg kerüljük, ellentétben a szokásokkal inkább meleg, gyógynövényekből készült teákat igyunk. Az ősszel fogyasztott ételeket nagyobb darabokra vágjuk, hosszabb ideig főzzük és gazdagabban fûszerezzük. A téli hidegben fontos, hogy meleg ételeket vegyünk magunkhoz, még a gyümölcs jellegû élelmiszereket is sütjük, mint a sült tököt vagy a gesztenyét. Ilyenkor több sóra, fûszerre, olajos magra, olajra, ghíre, főtt gabonára van szüksége szervezetünknek, ezek mind melegítenek.

A zöldségfélék makrobiotikus elkészítési módjai egész évben alkalmazhatók: a nituke (idényjellegû zöldségből készült, olajon pirított, majd nagyon kevés vízzel párolt, szójaszósszal ízesített étel, mely akkor lesz teljesen kész, amikor a folyadék teljesen elpárolgott róla) inkább őszi-tavaszi étel, míg a tempura (teljes őrlésû és durum liszt keverékéből készült sûrû, hideg palacsintatésztába mártott idényjellegû zöldségfélék forró ghíben vagy étolajban kisütve) kifejezetten téli táplálék. Nyáron, a fentiek szellemében, természetszerûen nyers zöldségsalátákat fogyasszunk.

Az ízek kölcsönhatásban állnak az egyes szervekkel, szervrendszerekkel, és egyben az energia különböző megnyilvánulási formáit is jelentik. A savanyú íz előnyös a májnak és az epének, s az energia, amit képvisel, gyorsító, összehúzó hatású. A keserû íz száraz, szétszóródó energiát jelent, serkentő hatást gyakorol a szívre, a vérkeringésre és a vékonybélre. Az édes íz tápláló energiát közvetít, nyugtatja a gyomrot, a hasnyálmirigyet és a lépet, míg a csípős íz a tüdőre, a légutakra, valamint a vastagbélre és az emésztésre van jó hatással. Az energia, amely megnyilvánul benne, erős, szétszóródó jellegû. Végül a sós íz a vesére, a húgy- és ivarszervekre, valamint a csontokra és az agyra hat pozitívan, és erős, lefelé húzó hatású energiát közvetít. Fő étkezésünknél ügyeljünk arra, hogy ételeinkben, ha csak nyomokban is, de jelenjen meg mind az öt íz.

Az ízeken kívül a színek sem elhanyagolhatók a makrobiotikus táplálkozásban. Nem mindegy, hogy egyhangú, a sok főzéstől színüket vesztett, barnás árnyalatú ételeket eszünk, vagy éppen színpompás, zöldségekből és gabonából álló kompozíció kerül a tányérunkra.

Az öt színt, ízt, az érzelmek ötféleségét, az időjárás elemeit, a világtájakat, az év- és napszakokat, az emberi élet korszakait, az érzékszerveket, azok mûködéseit, a szerveket és szervrendszereket a taoista filozófia alapján a makrobiotika analógiás rendszerbe foglalta az öt elemmel. A következőkben ezeknek az összefüggéseknek az egyszerûsített ábrázolása látható.




 
 
0 komment , kategória:  makrobiotika  
makrobiotika
  2011-07-16 22:25:10, szombat
 
  A makrobiotika görög nyelven hosszú életet jelenti (makro - hosszú, biosz - élet). A tao életfilozófiáján alapul, aminek lényege a testi-lelki-szellemi egyensúly elérése oly módon, hogy a természet rendjéhez és az univerzum törvényeihez igazodjunk. Filozófiai háttere szerint az ember a világ része, és a világmindenség törvényei vonatkoznak rá. A makrobiotika egy eszköz, mely segít megtanulnunk, hogyan éljünk az élet természetes rendje szerint.

A távol-keleti szemlélet szerint szervezetünk energiaegyensúlyát a Yin és a Yang típusú kozmikus energia áramlásának harmóniája tartja fenn. Az energiaáramlás a meridiánokon keresztül történik, ezért a távol-keleti orvoslás a gyógyítást is a meridiánrendszerre dolgozta ki. Az emberi szervezet "gyökerének" a bélrendszert tekintik, s hangsúlyozzák, hogy egészségünk emésztőrendszerünk állapotától függ. Ezért lehetséges, hogy igen különböző betegségeket a nekik megfelelő diétával gyógyítsanak meg.

George Oshawa és Michio Kushi a tradicionális japán étkezés alapján dolgozta ki a Yin-Yang egyensúlyt optimálisan szolgáló étkezést, amelyet makrobiotikának neveztek el. Az élelmiszerek Yin-Yang skálán történő elhelyezésével könnyen belátható, hogy táplálékunk úgy biztosítja legjobban az egészséget, ha a skála közepén elhelyezkedő gabonákból, zöldségfélékből, valamint hüvelyesekből állítjuk össze ételeink legnagyobb részét.

A makrobiotika az élelmiszerek és a szervek, szervrendszerek öt elem-tana szerinti besorolásával mind az egészség megtartására, mind a betegségek gyógyítására biztonságos és minden káros mellékhatástól mentes, szelíd gyógymód. Célunk, hogy testünket ellássuk az alapvető tápanyagokkal, hogy megfelelően tudjon működni anélkül, hogy mérgeket vagy fölösleget halmoznánk fel, amit kiválasztani, vagy raktározni kell. Az elfogyasztott élelmiszereket és más bennünket érő hatásokat is egyensúlyba, harmóniába kell hoznunk, leginkább az étrenden keresztül, ellenőrzött és szelíd változtatásokkal.

Nézzük meg, hogyan is zajlik a szervezetünkben a makrobiotikus gyógyítás folyamat. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy mindenki különböző, ezért különböző eredményeket is fogunk kapni ezzel kapcsolatban.

A gyógyulás mindig 3 szakaszban nyilvánul meg. Minden változtatás egy természetesebb étrend és életmód felé a test állapotának időleges rosszabbodásával kezdődik, mivel kiválasztódnak a mérgek a szervezetünkből. A szokásos rend a Yangtól a Yin felé halad, illetve a következő sorrendben: hús, sajtok, túlzott gyümölcs, tejtermékek, alkohol, finomított cukor és gyógyszerek. Azt tudjuk, hogy mitől szabadulunk meg éppen, mert kívánjuk, néha nagyon erősen. Ez a kiürítési folyamat tarthat napokig, hetekig, vagy még tovább. Majdnem mindig megjelenik bizonyos fajta fájdalom, rendszerint a nyakunktól indul, és halad lefelé a testen keresztül az ujjakhoz, illetve a lábujjakhoz, és felfelé a fejtetőre. Szintén érezhető fájdalom bármelyik gyenge vagy rosszul működő szervben. Az, akiben ez az elimináció, kiürítés történik, elég betegnek tűnhet, de gyakran boldog, különösen, ha megértette a gyógyító erő működésének rendjét. A toxinok, mérgek ürítésére számíthatunk bármilyen lehetséges úton, a légzés, izzadás, vizelet-kiválasztás és székelés normál kiválasztási csatornáin át a hányásig, és kiválasztódhatnak az orr, a fülek, a szemek és a nemi szerveken keresztül is. Távozhat zöld híg epe és a belekből színtelen, ragacsos anyag ürülhet. Nem szokatlan fekete széklet apró kövekkel. A vastagbél lefutásának megfelelő, köldök körüli masszázs segíthet, hogy kiürüljön a régi, stagnáló széklet.

A kiválasztási folyamat alatt fehér vagy sárga szemölcsök jelenhetnek meg a nyelvháton, haladva a nyelv csúcsa felé addig, amíg el nem tűnnek, jelezve, az egészségünk visszatérését. Ha ezek feketék, nagyobb jelentőséget kell nekik tulajdonítanunk. A testen való vörösség azt mutatja, hogy a véráram tisztul. Amikor a vörösség csak az ujjakon, vagy a lábujjakon van, azt jelzi, hogy a mérgek kiválasztása befejeződött. Gyógyszerek és fájdalomcsillapítók fogyasztását nem ajánljuk, mivel azok rontják az állapotot hosszútávon. Ha keveset iszunk, az gyorsíthatja a kiválasztást, de szintén növelni fogja a vágyat arra az ételre és italra, aminek a kiválasztása folyamatban van. Kiválasztás alatt a teljes gabonák és friss zöldségfélék egyszerű étrendje a legjobb.

A második szakasz a vörösvértestek egészséges állapotának helyreállítása. Ezek 3 havonta teljesen kicserélődnek, nagyon gyorsan egészségesekké válnak.

A harmadik lépés azonban fokozatosabb, és sokkal nehezebb lehet, és még alkalomszerű rosszabbodás is előfordulhat. Ez a lépés a test többi sejtjének az öngyógyulása. A tápláló anyagok a javuló sejt közötti folyadékból belépnek a sejtekbe, és fokozatosan alakítják azokat egészségesebbé. Azonban a legtöbb sejt nem alkalmazkodik könnyen a változáshoz, mint a vörösvértestek és a sejt közötti folyadék. Vagyis nem könnyen alkalmazkodnak az új (egészséges) sejt közötti folyadékhoz, és ez okozhat újabb időleges gyengeséget vagy állapotrosszabbodást. Fontos megértenünk, hogy az állapotnak ez a rosszabbodása egy nagyszerűbb egészséghez való lépést jelent!

A makrobiotikus táplálkozás általános előnyei

jobb lesz a közérzetünk
étvágyunk javul
belső, lelki békénk helyreáll
gyorsabbá és tisztábbá válnak gondolataink
alvási panaszaink megszűnnek
a szexuális életünk kiegyensúlyozottabbá válik







 
 
0 komment , kategória:  makrobiotika  
igaz szeretet
  2011-07-16 20:30:37, szombat
 
  A következő néhány oldalon olvashatod a Igaz Szeretet 10 pontját!
Ha szereted magad, akkor élsz vele.
Ha nem, úgy várhatod, keresheted a boldogságod, de az nem fog Rád találni!

Az Igaz Szeretet első titka: A GONDOLAT EREJE

Kivonat "Adam Jackson: Az igaz szeretet titka " - című könyvéből
Az igaz szeretet a gondolattal kezdődik.
Azzá válunk, amiről gondolkodunk. A szeretettel teli gondolatok szeretettel teli életet és szeretettel teli kapcsolatokat hoznak létre!
A pozitív megerősítések meg tudják változtatni másokkal és magunkkal kapcsolatos meggyőződésünket és gondolatainkat.
Ha szeretni akarsz valakit, akkor figyelembe kell venni az Ő igényeit és kívánságait, elvárásait!
Az ideális partnerről kialakított elképzelés segít felismerni Őt, amikor találkozol vele.
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
hét vége
  2011-07-16 20:19:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 64 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 578
  • e Hét: 743
  • e Hónap: 5147
  • e Év: 36876
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.