|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 21
|
|
|
|
2011-07-26 17:11:37, kedd
|
|
|
A konyhában - egy kis turpiszság
17.
Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd
előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
18.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban
helyezem. az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető
19.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz
hólyagos sem.
20.
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltoskanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen
osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
21.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
22.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz
alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen
ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem
szárad ki.
23.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért
miután kivettük, keverjük fel.
24.
Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl.
mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas
falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
25.
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is
bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem
vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb
illóolaj kerül a levegőbe.
26.
Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az
égett részt: nem fog felhólyagosodni.
27.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a
fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez,
panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle,
díszíthetünk habjával süteményeket is.
28.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele
nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
29.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből
több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
30.
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne
tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve
már nem.)
31.
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
32
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe
tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
33.
Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben
sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt
beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet plusz nem
szaporodik fel a mosatlan sem.
34.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük
cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,
sokkal több palacsinta süthető belőle.
35.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.
36.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is
öntünk.
37.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan
lecsusszan róla a méz!
38.
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen
reszelhető.
39.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire
szükség van.
40.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz
tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha
megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól
pakolhatók a fagyasztóban.
|
|
|
1 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 21
|
|
|
|
2011. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
583 db bejegyzés |
e év: |
8628 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1207
- e Hét: 12419
- e Hónap: 28819
- e Év: 150692
|
|
|