Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
vicc
  2011-07-03 20:00:22, vasárnap
 
  Ma is igaz!

Kádár elvtárs terepbejárást tart a cigánysoron

Látva a cigányok méltatlan helyzetét, mondja a vajdának: A politikai bizottságban úgy döntöttünk, hogy ezen változtatni kell, a következő ötéves terv célkitűzése, hogy

- minden cigánynak legyen háza!
Mondja a vajda purdénak :
- Tőccsé neki, mer jól beszél!
Mondja tovább Kádár:
- Minden cigánynak legyen autója.
- Tőccsé gyerek, mer jól beszél!
- Minden cigánynak legyen munkája.
Ingatja a fejét a vajda:
- Na, többet ne tőccsé, mer má férebeszél.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
sajtgolyók
  2011-07-03 19:40:29, vasárnap
 
 



hozzávalók 4 főre
50 dkg zsíros túró
0,5 l friss tej
1 tojás
1kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg margarin
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál őrölt paprika
1 evőkanál apróra vágott zöld petrezselyem
1 evőkanál reszelt bolti sajt

elkészítés
A tejet felforraljuk és állandó kavargatás mellett hozzáadjuk a túrót.
Amikor a tej összemegy, leszűrjük, visszatesszük a lábasba és hozzáadjuk a tojást, sót, köményt, szódabikarbónát, margarint.
Visszatesszük a tűzre és kavargatva addig főzzük, amíg a tojás kicsapódik, nyúlós lesz a sajtunk.
Egy előzőleg kivajazott porcelántálba töltjük és lehűlés után a hűtőben tartjuk. Néhány óra múlva kiborítjuk a sajtot, ami azonnal fogyasztható.
Kis golyókat formálunk belőle és különböző alapanyagokba (lenmag, szezámmag, őrölt paprika, reszelt sajt, petrezselyem stb.) hempergetjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sárgadinnye
  2011-07-03 19:11:36, vasárnap
 
 


Tulajdonképpen zöldségféle, a nagyközönség gyümölcsnek tekinti, lényegét tekintve hordozható ásványvízforrás. Élénkíti a veseműködést, hatékony köszvény s reuma ellen, általánosságban ajánlott rákmegelőzésre.



Sárgadinnyekultúrák már négy és félezer éve léteztek Afrikában, majd, majd Egyiptomban és Perzsiában is, innen terjedtek el a Közel-Keleten s a Földközi-tenger egész vidékén, majd a spanyolok a 16. században Amerikába is elvitték.

Gasztronómiai felhasználásáról a római korból származik az első komolyabb írásos emlék. Mivel a régi időkben még nem volt annyira édes, mint a mai nemesített változatai, a rómaiak gyakran erjesztett halszósszal (garummal) és ecettel ették - salátának.

Apiciusnál megtaláljuk az édesített jeges sárgadinnyelevest is, mely recept - kicsit átalakítva - így fest: a dinnye felének kipréselt levét aszúborral, mézzel, citrommal ízesítjük, egy további dinnyerészből készült pürével sűrítjük. A maradék dinnyét kockára vágva vagy gömbbé formázva beletesszük, végül mentalevelet adunk hozzá, és lehűtjük.

Adhatunk mellé - szintén Apicius nyomán - töltött datolyát. Ehhez kivesszük a datolya magját (ha tudunk frisset szerezni, az a legjobb), s helyébe durvára vágott, törött borsos diót töltünk. Meghempergetjük sóban, majd meleg mézbe mártjuk.
A reneszánsz korában vált ismertté egy különlegesen édes dinnyefajta, melynek húsa mély narancsszínű, s melyet eredetileg valószínűsíthetően itáliai szerzetesek nemesítettek
Örményországból hozott magokból a pápák nyári rezidenciáján, Cantalupóban. Más források szerint a kantalup-dinnye a dél-francia Cantaloup faluról kapta nevét.

Az azóta híressé vált kantalupon kívül a világ piacain ma már legalább 500 fajta van jelen - a híres charentais-től az ogenig, a cukordinnyétől az ananászdinnyéig, a gaia és a zöldbelű fajtáig -, melyeknek eléggé eltérő a cukortartalmuk, így konyhai felhasználásuk is.

A kevésbé édesekből a franciák készítenek például bundás dinnyét. Az édesebb fajtákat szívesen teszik koktélba: a jeges dinnyepürét kevés sherryvel, borral vagy pezsgővel felöntjük, s kész a koktél.

Ha tört jéggel, fehér rummal, kevés sziruppal és zöldcitrom levével mixeljük, kész a dinnye-daiquiri.

A világ egyik leghíresebb dinnyeétele a sárgadinnye levegőn szárított sonkával. A ,,prosciutto e melone" a sós és az édes ízek tökéletes házassága.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
zöldségtorta
  2011-07-03 14:24:53, vasárnap
 
 



hozzávalók 4 főre
Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
3 ek tejföl
1 csipet só

Töltelék:
20 dkg feta sajt
5 dkg vaj
3 ek liszt
3 dl tej
30 dkg sajt
3 szál újhagyma
1 szál sárgarépa
20 dkg (mirelit) cukorborsó
20 dkg (mirelit) kukorica
20 dkg brokkoli

elkészítés
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt és a csipet sót.
A tésztát hűtőben pihentetjük 1 órán át.
A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük.
A sárgarépát felkockázzuk.
Vajon megpirítjuk az újhagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a borsót, a kukoricát, és fedő alatt, víz hozzáadása nélkül kb 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a sót.
Megszórjuk 3 kanál liszttel, ezt elkeverjük, és ráöntünk 3 dl tejet.
Hozzákeverünk 20 dkg reszelt sajtot, és az egész tölteléket 3-4 perc alatt összefőzzük.
Levesszük a tűzről, és a felkockázott feta sajtot belekeverjük.
Kb. 15-20 perc alatt hagyjuk kihűlni.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és kivajazott tortaformába tesszük. Az oldalára is érjen fel a tészta!
Beletesszük a tölteléket, rárakosgatunk egy karikákra vágott paradicsomot, valamint a maradék (10 dkg) reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben 220 fokon 30 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
vegetariánus oldal
  2011-07-03 12:12:25, vasárnap
 
 


A kollektív és egyéni vegetarianizmust a nyugati félteke Indiától kapta ajándékba. Az itt közölt cikksorozattal ahhoz kívánunk hozzájárulni, hogy korunkban minél jobban sáfárkodhassunk ezzel az ajándékkal.

Miközben a Nyugat-Európa egyes országaiban már a népesség több mint 10 %-a vegetáriánus, és a vegetáriánus étkezési mód elterjesztését a jelenlegi környezetvédelmi és élelmezési problémák megoldásában a politikai döntéshozók is szorgalmazzák már, és gyakran a nem vegetáriánusok étrendje is gyakorlatilag 80 % - ban vegetáriánus, addig Magyarországon még mindig nagyon keveset tudunk a vegetarianizmusról.
A húsmentes étrendről szóló ismeretek nem tartoznak az általános műveltség körébe.

Ezen a hiátuson szeretnénk valamelyest enyhíteni itt következő írásainkkal.

Szólni fogunk a vegetarianizmus környezetvédelmi, világélelmezési, egészségvédelmi, táplálkozástani, gyógyászati, állatvédelmi előnyeiről; híres vegetáriánusokról; szólunk az etikai és politikai alapú vegetarianizmus különböző fajtáiról; ,,a nem ártás" elvének egyéni és gyakorlati alkalmazásairól; a világ különböző misztikus hagyományainak a vegetarianizmusról gyakorolt véleményéről; a vegetáriánus életmód a tudatosságra gyakorolt hatásáról. Megtudjuk miért előfeltétele a vegetarianizmus a spirituális gyakorlásnak, a gyakorlati erőszakmentesség és a vegetáriánusság összefüggéseiről - de olvashatunk majd a ,,társadalmi felelősségvállalás" és a vegetarianizmus kapcsolatáról is, és azt is megtudhatjuk, mi is például egy ,,felelős összejövetel".

Elkövetkező cikksorozatunkat tehát röviden a vegetarianizmus értelmének szenteljük.
Kassai Melinda tanulmányai következnek!
George Bernard Shaw (1856 - 1950), aki kora egyik legnagyobb írója volt. A klasszikus ír származású író, drámaíró, esszéista 94 éves korában halt meg. Halála pillanatában éppen 70 éve volt vegetáriánus.


Itthon kevéssé közismert, hogy a kiváló író nem csupán következetes vegetáriánus volt, egész felnőtt életében, hanem aktívan részt vett a nemzetközi vegetáriánus mozgalomban, tagja és rendszeres előadója volt a Nemzetközi Vegetáriánus Uniónak (IVU - International Vegetarian Union), ellenezte a tudományos célú állatkísérleteket, a durva sportokat elítélte. Mindamellett következetes szocialista beállítottságú volt, a korában Angliában elterjedt fábiánus nézeteket osztotta.
Bernard Shaw fiatalon, huszonötévesen vált vegetáriánussá, miután meghallgatta H.F. Lester egyik előadását.

Angliában a 19. század közepétől terjedtek el egyre nagyobb mértékben a magán-vágóhidak, és vált egyre mindennaposabb szokássá a húsevés. Lester, aki különben jogász volt, kora elkötelezett vegetariánusa és humanistája rendszeresen tartott előadásokat a vágóhidak bezárása érdekében. Egy ilyen előadás meghallgatása után Shaw nem csak a húsevést hagyta abba, hanem civilként a vágóhidak ellen is fellépett.
,,Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a közönség Shaw szórakoztató vegetáriánus példáin mulasson. Sőt, azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy a Londoni Vegetáriánus Társaság, vagy bármely más társaság szenzációs kijelentéseket tegyen vágóhidainkról, erkölcseinkről vagy gazdasági hasznosságunkról. Nem kompetensek, hogy bármilyen intelligens véleményt alkossanak... stb" Így szól a mészárosok és kereskedők korabeli szövetségének véleménye Shaw és más vegetáriánusok tevékenységéről. (Idézi: Paula Young Lee: Meat, Modernity and the Rise of the Slaughterhouse - Hús, modernség és a Vágóhidak elterjedése című történeti munkájában, 2008 UPNE)

Később így emlegette életének ezt jelentős fordulatát: ,,25 évig kannibál voltam, de azóta viszont vegetáriánus vagyok."

Nem csupán magánéletében volt vegetáriánus, hanem aktív tagja volt a Nemzetközi Vegetáriánus Társaságnak is, és minden alkalmat megragadott, hogy a húsmentes étkezés előnyeiről beszéljen. A híres író gyakran adott interjút, és sokszor bosszantotta kérdezőit azzal, hogy irodalmi sikerei helyett a vegetarianizmusról beszélt inkább.

A Vegetáriánus Társaságban került kapcsolatba Gandhival is, akit igen nagyra tartott, tréfásan Mahatma Majornak nevezte, míg magát Mahatma Minornak. Bár abban az időben Gandhi fiatal volt még, és politikai karrierje előtt állt, Shaw világosan értékelte benne

Shaw afelől sem hagyott kétséget, hogy vegetarianizmusa nagy mértékben befolyásolta spirituális fejlődését. ,,Egy spirituális úton járó ember nem eszik dögöt" - állította, bővebben pedig így fejtette ki álláspontját:

,,Semmi kétségem sincs afelől, hogy egy olyan gyönyörű és puha húsú csecsemőkből álló étrend, akiket előzetesen alaposan kiválogattak, higénikus módon gyilkoltak le, és finoman elkészítettek, minden bizonnyal egészségesebb, mint a mi össze-vissza étrendünk, legyen az vegetáriánus vagy sem. A tápértéke ellen semmi kifogás sem lehet. Ha megfelelő körítéssel fogyasztjuk, semmilyen tápanyagot sem kell nélkülöznünk. Az egyetlen kifogásom az ilyen étrend ellen, hogy felfordul tőle a gyomrom. Inkább maradok a vajas kenyér mellett."

Shaw ugyanakkor a kötelező oltások ellen is kiállt, amelyekről úgy tartotta, hogy azok tulajdonképpen a boszorkányság egy sajátos, 20. századi megjelenési módja. Azt állította, hogy az oltásokkal elérendő célok sokkal hatékonyabban megközelíthetők a köztisztasági feladatok megoldásával, a személyes tisztasággal, és a húsevés elkerülésével.

Shaw a vegetáriánus szó eredetét a közvélekedéstől eltérően magyarázta.
A ,,vegetáriánus" szónak semmi köze a zöldséghez (angolul a két szó hasonlít egymásra), ugyanúgy, ahogy a katolikus szó sem a macska szóból ered. (angolul a macska cat-ot jelent). Az ókori Róma megreformálói választották a vegetáriánus nevet maguknak, akiknek elege volt a barbár szokásokból. A szó, a latin 'vegetare'-ból ered, ami egyszerűen azt jelenti, hogy valamit életre kelteni. Az ókori reformerek egyszerűen egy 'élettelibb' életet szerettek volna.

G.B. Shaw mindig érvényes gondolatai:

,,Biztosíthatjuk az embereket, hogy képesek megőrizni
egyéniségüket akkor is,
ha nem zabálják fel élőlénytársaikat,
csakúgy, ahogy a maorik is megőrizték egyéniségüket,
miután felhagytak a kannibalizmussal.
Mindazok a milliók,
akik ma arra pazarolják életüket,
hogy teheneket, disznókat, kecskéket
és más állatokat szaporítsanak,
tápláljanak, neveljenek, majd vágóhídra hajtsák
és feldolgozzák őket,
felszabadulnának, és képessé válnának arra,
hogy nemesebb módokon teljesítsék ki magukat."

 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 64 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1086
  • e Hét: 2985
  • e Hónap: 7389
  • e Év: 39118
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.