Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Gyömbéres-birsalmás csirke
  2011-07-06 09:22:43, szerda
 
  Gyömbéres-birsalmás csirke a következőképpen készül:

Először is szükséges hozzá 1 nagy csirkemellfilé, só, bors. Aztán a 1 nagy birsalma, 1 közepes fej hagyma karikázva, 1 citrom leve, méz, 1 tk őrölt gyömbér( ha van nyers gyömbérünk - még finomabb lesz kb egy ek reszelve ) ½ tk őrölt fahéj, kb. 4 dkg vaj

Először a birsalmával kell foglalkozni, ugyanis az a fő tulajdonsága, hogy egy percen belül képes megbarnulni. Ezért előbb a vizet oda kell tenni főni, egy citrom levével és pici mézzel. A birsalmát nagyobb cikkekre vágjuk. Magházastól, héjastól dobjuk a vízbe. Ne főzzük sokáig, mert szétfő és főzelékszerű lesz. Fontos, hogy az alakját megőrizze. Amíg fő az alma és félszemmel kémleljük puhulását, felszetelhetjük a csirkemellet (de a biztonság kedvéért ezt a műveletet előtte is el lehet végezni).
Kivágjuk az alma magházát és a csirkével azonos méretű kockákra vágjuk a nagyobb szeleteket.
Egy serpenyőbe diónyi vajon megpároljuk a hagymát, rászórom az őrölt fahéjat, gyömbért és rá a csirkemellet, só, bors.
Úgy kell pirosra sütni, hogy közben ne száradjon ki a mell (egyébként combból is lehet), vagyis nagy lángon, a végén tehetünk rá még egy kiskanál mézet, és forgatgassuk míg picit odakap. Húzzuk félre a serpenyőt!

Egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy kiskanál mézet olvasszunk fel, ebben tegyük bele a birsalmát és addig forgassuk, míg pirosra karamellizálódik (ragacsos lesz tőle).

Amikor kézen van, adom hozzá a húshoz. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.

Nagyon finom és kíváló gyorsvacsora. elkészítése kb fél óra

Forrás: chiliesvanilia
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Megbolondított rakott karfiol
  2011-07-06 09:14:19, szerda
 
  A rakott karfiol amúgy is kedvenc étel, ezzel a sajtmártással azonban még jobb. Kicsit időigényes, de megéri.

Sajtmártás elkészítése

600 ml tej, 1 babérlevél, 4 szem fekete bors, 1 db szerecsendió-virág, 2 fej mogyoróhagyma, félbevágva, 60 g vaj, 40 g liszt, 80 g reszelt sajt, frissen őrölt szerecsendió.

Tegyük egy nagy lábasba a tejet, a babérlevelet, a borsszemeket, a szerecsendió-virágot és a mogyoróhagymákat (rendes mezei hagyma is használható). Lassan forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre 20 percre. Tegyük vissza a tűzre, ismét forraljuk fel, majd szűrjük le. Egy lábasba olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet és főzzük egy percig. Vegyük le a tűzről és fokozatosan verjük hozzá a tejet, egyszerre csak egy keveset. Tegyük vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon főzzük 5 percig. Keverjük a mártásba a sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint szerecsendiót (a frissen reszelt szerecsendiónak összehasonlíthatatlanul jobb íze van, mint a reszeltnek), sózzuk borsozzuk. Vegyük le a tűzről. Tényleg kicsit bonyolult és sokedényes a mártás, de megéri.

Innen felfelé már fantázia dolga, hogy mi következik. Ráönthetjük a mártást egyszerűen a félig megfőtt karfiolrózsákra, de keverhetjük csirkehússal is, ha húsosak vagyunk. A Laci bácsi eredeti receptje szerint a karfiol mellé tortellinit, szárított paradicsomot és spenótot is keverhetünk.

Forás: konyhatündér
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Öt ízletes cékla saláta
  2011-07-06 09:01:42, szerda
 
  A cékla fogyasztását követően azonnal megkezdi méregtelenítő hatását a szervezetben. Mindeközben erősíti az immunredszert, elősegíti a máj regenerálódását és fogyaszt is. Ez az élénk lilás-piros gyökér gazdag káliumban, foszforban, vasban, nátriumban és tartalmaz A-, B- és C-vitamint is.

A cékla tehát nem csak finom, de egészséges is. A hajón és ládákban érlelt, tartósítószerekkel kezelt exotikus gyümölcsöknél sokkal tisztább, természetesebb, ezért ősz végén és egész télen legyen étrendünk része. Nyersen, főve,kinek ahogy tetszik.

Íme néhány saláta-tipp a céklás ételek variálásához:

Cékla-répa-fehérretek téli saláta:
Hozzávalók: almaecet, cékla, fehérretek, köménymag, sárgarépa
A céklát, a sárgarépát és a fehérretket nyersen hámozzuk meg. A reszelő nagy lyukú részén reszeljük le mindegyiket.
Egy tálban keverjünk össze olivaolajat és almaecetet. A zöldségeket tegyük bele. Szórjunk hozzá köménymagot. Ha valaki nem szereti a magos változatot, őrölt köményt adjon hozzá. Öntsünk a salátához egy kis vizet. Hagyjuk az egészet a hűtőben egy fél napot állni, hogy az ízek összeérjenek.

Cékla és sárgarépa téli saláta:
Hozzávalók: almaecet, cékla, sárgarépa
A céklát és a sárgarépát nyersen hámozzuk meg. A reszelő nagy lyukú részén reszeljük le őket. Egy tálban keverjünk össze olivaolajat és almaecetet.A zöldségeket tegyük bele. Öntsünk a salátához egy kis vizet. Hagyjuk az egészet a hűtőben egy fél napot állni, hogy az ízek összeérjenek.

Hagymás cékla saláta:
Hozzávalók: 60 dkg apró cékla, 2 nagy alma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 2 evőkanál salátaolaj, csipetnyi só
Alaposan megmossuk a céklát és az almát, meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A megtisztított vöröshagymát is lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk. Ráhintjük a köménymagot, rálocsoljuk az olajat, a mézet, a citromlevet és a csipetnyi sót. Összeforgatjuk az anyagokat és alapos hűtés után tálaljuk.

Céklás - almás friss saláta tejföllel:
2db közepes méretű friss cékla, 3 - 4 db édes alma, fél citrom frissen facsart leve, két - három teáskanálnyi dijoni mustár, fél mokkáskanálnyi őrölt fehér bors, 2dl 10% - os tejföl, tengeri só.
Mossuk meg a céklát és az almát. Hámozzuk meg és reszeljük le. Keverjük össze a reszeléket, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá 2-3 kiskanál dijoni mustárt, 2dl 10% -os tejfölt és egy fél citrom kifacsart friss levét. A dijoni helyett lehet csípős vagy tormás mustárt is használni, a fogyókúrázók pedig elhagyhatják a tejfölt, esetleg natúr joghurttal pótolhatják. A citrom levét ne hanyagoljuk, mert nagyon ügyesen összevonja az ízeket. Ismét keverjük össze, kóstoljuk meg és ízesítsük tovább ha szükséges, ízlés szerint. Ha az alma nem lenne elég édes szájízünknek, mézzel édesíthetjük a salátát. Néhány órát érleljük hűtőben. Önálló salátának de köretnek is kítűnő.

Orosz céklasaláta:
Hozzávalók: cékla, dió, fokhagyma, majonéz
A céklát megmosva, egészben vagy félbevágva megfőzöm, majd hagyom a lében lehűlni. A héja könnyen leválik, megpucolom, lereszelem (durvább reszelőn). Ízlés szerint kb. 5-10 gerezd fokhagymát belereszelek, beletöröm a diót mozsárban, de nem darálom!!!, ugyanis az túl apró, nem élvezhető. Ezután beleadagolom a majonézt, szintén ízlés szerint, de túlzás nélkül. Összekeverem, hidegre teszem, hogy összeérjen.

Forrás: konyhatündér
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Zellermánia
  2011-07-06 08:50:25, szerda
 
  A zeller negatív kalóriát tartalmaz és idegerősítő, nemi vágy serkentő hatását már a görögök és a rómaiak is ismerték, salátaként és főételként is használható nemcsak a húslevesben ez a jótékony hatású kitűnő ízű gumó.

A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. A zellergumója éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk. Rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Van benne továbbá kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek.
A zeller gyógyhatása nyersen fogyasztva fejti ki leginkább hatásátm, ekkor a benne lévő szerves anyagok, sók hozzájárulnak a vér savtalanításához. Szerves nátrium tartalma pedig elősegíti a kalcium felszívódását. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát.

A zeller mint gyógyszer

A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. A zeller-lé kúra hatására a bőrkiütések hamar eltűnnek. A zellerben található szerves nátrium és a többi só hatásos eszköz az allergia leküzdésére, mint ahogy a szervezetben lévő széndioxid kirekesztésére is.

A zellerben lévő szerves sók és a vitaminok mellett, növényhormonok és esszenciális olaj is található, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak idegnyugtató hatása van. Ha a zeller-lébe egy kávéskanál mézet teszünk és lassan kortyolgatjuk el ebéd előtt, csökken az étvágyunk.

Figyelem!
A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. A kombinációra különösen akkor ügyeljünk, ha valamilyen betegséget szeretnénk kúrálni vele. Mindig fő étkezések között fogyasszuk.

NÉHÁNY RECEPT

Zellermártogatós

Egyik személyes kedvencem. Egyike az első alternatív zeller-recepteknek. Egy nagy gumót jól megmosunk és megfőzzük. Meghámozzuk, pépesítjük és krémsajttal, hagymával és tejföllel összekeverjük. Ennyi. Grissinnel, piritóssal, sós keksszel mártogatjuk.


Rozmaringos zeller-körte leves

Ezt a zellerlevest Chili Vanilla gasztroblogoló kezdő zellerfogyasztóknak ajánlja, sőz zellerutálóknak is javasolja, mert a körte, krumpli és zeller hármas olyan ízegyüttest alkot, ami megszelidíti a zellerszkeptikusok ízlelőbimbóit is.

Hozzávalók: 20dkg zeller (kb. fél közepes gumó), finomra reszelve, 2 közepes krumpli, lereszelve, 1 nagy körte, meghámozva, felkockázva, fél hagyma, felaprítva, 1 kis ág friss rozmaring, 1l húsleves, 1dl tejszín, 5dkg vaj, só, bors, csipet szerecsendió

Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, beletesszük a rozmaringágat, és a hagymát üvegesre pároljuk. Rádobjuk a lereszelt zellert és krumplit, átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kockára vágott körtét. Fedő alatt, közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel pürésítjük, szitán átpaszírozzuk, hogy teljesen sima legyen. Beleöntjük a tejszínt, összerottyantjuk, végül épp egy leheletnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.


Görög zelleres disznóhús - Hirino me szélino

Hozzávalók: 1,5 kg puha disznóhús, 2 kg zeller, gyökér és szár, levél, 6 friss, zöldhagyma
marék apróra vágott friss ánizs v. Kapor, 3 nagy cikk fokhagyma, 1-1,5 kanál liszt vagy ételkeményítő, só, bors

A húst kockákra vágjuk majd mindegyikbe beleszúrunk mélyen egy-egy darab fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk és a húsdarabokat pirosra sütjük. Átesszük a húsdarabokat egy nagyobb fazékba majd az olajba zúdítjuk az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, ráöntjük a húsra. Felöntjük két pohár forró vízzel és 1 órát lassú tüzön főzzük.
A zellergyökeret megtísztitjuk, levágjuk körbe körbe a héját, majd 4-5 darabba vágjuk. A zellerszárakat és leveleket megtisztítjuk. A zellereket hozzátesszük a forrásban lévő húshoz és körülbelül 20 percet főzzük. Ha nem férne egyszerre mind be, várunk kicsit, a levelek hamarosan megpuhulnak és "leülnek", ekkor befér a többi zellerdarab is.
Kivesszünk mindent, elrendezzük az ételt egy magasabb tálban. A levet besűrítjük a liszttel, úgy hogy a lisztet feloldjuk egy kis lében, hozzáadunk a többi léből amennyi elfér a tányérban, majd a lisztes kutyulékot visszatesszük a fazékba ahol besűrítjük a mártást. Lehúzzuk a tűzről. Tejföllel savanyítjuk.

Forrás: konyhatündér
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 200 db bejegyzés
e év: 1671 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.