Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Hőség : fontos tudnivalók
  2011-07-09 18:11:49, szombat
 
  HŐSÉG
Mit tegyünk a hőhullámok kedvezőtlen hatásai ellen?

Klímaváltozás - különös tekintettel a hőhullámokra - okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségei

A '90-es évek elején még kevéssé volt a figyelem előterében a klímaváltozás egészségkárosító hatása, azonban az 1990-es éves vége felé ez a trend megváltozott.
- A globális klímaváltozás a XXI. Század egyik legfontosabb környezeti problémája.
- A föld felszínének átlaghőmérséklete az utóbbi 25 évben 0.4 °C-kal emelkedett
A klímaváltozás több oldalról veszélyezteti az emberi egészséget: károsítja a környezetet, az ecoszisztémát, a gazdaságot és a társadalmat
- A klímaváltozás ezen hatásokon túl befolyásolja az élelmiszer biztonságot, megváltoztathatja a vektorok által terjesztett betegségek térbeli és időbeli előfordulásának jellemzőit, növeli az extrém időjárási helyzetek, pl. a hőhullámok gyakoriságát.

A "hőhullám" definíciója
(OKK-OKI, Fővárosi ÁNTSZ, OMSZ közös projektben elvégzett vizsgálat alapján)
A 97% gyakorisággal mért napi átlaghőmérséklet feletti átlaghőmérsékletű napok (26,6°C).
Hőhullám = 3, egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet 26,6°C felett

Veszélyeztetett csoportok

Bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok.
Ilyenek például a
- csecsemők és a fiatal kisgyermekek,
- 65 évnél idősebbek, fogyatékosok, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők,
- fiatalok

Hőhullám okozta káros egészségi hatások

Magas hőmérséklet okozta megbetegedések:
- bőrkiütés,
- fáradtság,
- görcs,
- hirtelen ájulás,
- kimerülés,
- stroke.

A legtöbb hőséggel összefüggő betegségek (kivéve a bőrkiütés és a görcs) a lényegi következményei annak, hogy különböző súlyú elégtelenségek következnek be a hőszabályozó rendszerben. Ráadásul, számos más un. prediszponáló tényezőfelgyorsíthatja a magas testhőmérséklet kialakulását.

Prediszponáló tényezők: kor, akklimatizálódás hiánya, dehidratáció (csökkentett tápanyag és folyadékbevitel, vizelethajtó tabletták, alkoholfogyasztás), gyógyszerszedés, mozgás hiány, túlsúly, fáradság, alváshiány, hosszú, magas intenzitású edzés, védőruha.

Megelőzés lehetőségei célcsoportonkén:[

Csecsemők és fiatal kisgyermekek :
- Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben! Lehetőleg éjjel szellőztessen!
- Széles karimájú kalappal, napszemüveggel és naptejjel védje magát és gyermekét!
- Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk
- Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát!
- Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!
- A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

65 évnél idősebbek, fogyatékosok, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők:
- Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot, azaz a szokásosnál egy literrel többet a forró napokon!
- A 65 évnél idősebbek, különösen a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők a melegben fokozódó panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz!
- Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is!
- Ha van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben!
- Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben!
- Forró nyári napokon ne a legmelegebb órákra időzítse a piaci bevásárlást!

Fiatalok:
Ha kánikulában a szabadban sportolsz, gyakran hűtsd magad és fogyassz legalább 4 L folyadékot! Fontos a só pótlás is!
Széles karimájú kalappal, napszemüveggel védd magad a nap égető erejétől!
Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordj forró napokon!
- Bőrtípusodnak megfelelő fényvédő krémmel naponta többször kendd be bőrödet! (Ha nagyon világos a bőröd, kék a szemed, használj 10 feletti napvédő faktoros naptejet!
- Nagy melegben zuhanyozz langyos vagy hideg vízzel akár többször is!
- Tölts 1-2 órát légkondicionált helységben!

Mit igyunk?
Víz, ásványvíz, tea
Szénsavmentes üdítők
Paradicsomlé
Aludtej, kefír, joghurt
Levesek
Mit NE igyunk?
Kávé, alkohol tartalmú italok
Magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítők

Forrás: pvsiklos
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Hőségriasztás- megszívlelendők
  2011-07-09 17:57:47, szombat
 
  ÉSSZERŰ, MEGSZÍVLELENDŐ GYAKORLATI TANÁCSOK HŐHULLÁM (KÁNIKULA) IDEJÉRE
(Összeállítva az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szakanyagai lapján)

Tapasztalhatjuk, hogy mostanában - a globális éghajlat változás hatásaként - többször hosszabb ideig is tartó kánikulai időszakok, hőhullámok alakulnak ki.
Azt is tapasztaljuk, hogy a nagy meleg, a hőség ellen talán nehezebb védekezni, mint a hideg ellen. Az ilyen kánikulai napokkal, hőhullámokkal kapcsolatban saját érdekünkben érdemes a következőket megjegyezni.

Az első, hogy bármennyire is úgy emlékszünk, hogy sok évvel (évtizeddel) ezelőtt is voltak kánikulák, ezek a mai, még inkább a közeljövőben kialakuló hőhullámok: nem azonosak a korábbiakkal.

Nem véletlen hallható a rádióban és a tv-híradókban, hogy Európában, Franciaországban, vagy ,,odaát" pl. Kaliforniában tucatnyi (sőt százas) nagyságrendű áldozata (az un. ,,hőség-halál" vagy ,,idő előtti halálozás) van a szélsőségesen meleg időjárásnak. Sajnos ez a jelenség és a vele járó tragédiák hazai városokban, de vidéken is mind gyakoribbak az utóbbi években.

Nem csak idő előtti halálozás, hanem egyéb egészségi bántalmak is előállnak: ilyen hőségben a krónikus beteg embereknél súlyosbodhatnak az érrendszeri problémák vagy szív-panaszok, könnyebben előfordulhat a hőguta, hőkimerültség. Változóan súlyos tünetekkel járhat mindez egészséges, de nagyon fiatal gyerekeknél (5-6 éves korig), alkatilag érzékeny vagy koros embereknél. Tudatosítani kell hát, hogy a globális éghajlat változás számos egyéb hatása mellett olykor rendkívüli hőséggel, hőhullámokkal is jár!

Nem vagyunk teljesen kiszolgáltatottak a szóban forgó hatásokkal szemben: megtanulható, hogy miként védekezzünk személy szerint a saját és családunk (szűkebb rokoni-baráti környezetünk) érdekében. Ebben segítségünkre van mindaz a tudás és tapasztalat, amit ezzel a jelenséggel, hatásaival és a védekezés lehetőségeivel kapcsolatban ma már ismerünk. Tehát mit tehetünk, hogy kivédjük a veszélyt?

ELŐZŐLEG - vagyis mielőtt kialakul a kánikula

1. Figyeljük folyamatosan a tv-híradók időjárás előrejelzéseit, a rádió híreket, ahol bemondják, hogy az országos tisztifőorvos milyen fokozatú hőségriasztást rendel el. Az elrendelhető riasztási fokozatok hőmérsékleti megfelelői a következők:

(I. fokozat - napi 25oC-os középhőmérsékleten és alatta nem kerül nyilvánosságra, az egészségügyi intézmények számára szól)
II. fokozat elrendelése azt jelzi, hogy a bemondott naptól kezdődően a hőmérséklet legalább három napon keresztül el fogja érni vagy meghaladja a napi 25oC-os középhőmérsékletet (ami azt jelenti, a csúcshőmérsékletek 32-36oC-ot vagy is elérik)
III. fokozat azt jelzi, hogy várhatóan legalább három egymást követő napon a középhőmérsékletek elérik a 27oC átlagot (ekkor a csúcshőmérsékletek már 40oC körül vagy afölött is lehetnek).

(Akinek van internet elérése, keresse a www.rsoe.hu vagy a www.idojaras.hu webhelyeket a gyors tájékozódás érdekében, de a hőségriasztást elsősorban a tömegtájékoztatás tudatja.)

2. A legfontosabbat elértük: tudomásunk van arról, hogy a következő napokban hőségveszély várható és tudjuk azt is, milyen mértékű lehet. Ekkor a következő néhány egyszerű, de fontos teendőnk van:

- beszéljük meg közvetlen családtagjainkkal, elsősorban a kisgyermekek (6-7 éves korig a gyerek még sokkal érzékenyebb a hőségre), az idős és beteg, ill. bizonyos gyógyszereket rendszeresen szedő családtagokkal, mi várható
- mit tegyenek (tegyünk meg mi magunk is) feltétlenül:

- ,,ajtón kívül" tartózkodni (játszótér, bevásárlás, kerti munka stb.) lehetőleg de. 10-11 óráig célszerű,
- lakásban, házban (a hajnali-reggeli szellőzés után) nyílás-zárókat becsukni, ahol lehet zsalugátert, sötétítő függönyt használni - tegyünk úgy, mintha nagy külső hideg ellen védekeznénk, de most a napsugarat is zárjuk ki,
- ezeken a napokon - ha nem is érzünk erős szomjúságot - legalább kétszer annyi (legalább 4-5 liter) folyadékot (ásványvizet, gyümölcsleveket stb. nem kólát vagy alkohol tartalmú italt!) kell fogyasztani,
- kérjünk tanácsot orvosunktól arra vonatkozóan, mennyivel több sót fogyasszunk és milyen formában illetőleg, hogy az ásvány vizeknél mely összetételt ajánlott kerülni,
- gyengeség, akár csak átmeneti rosszullét esetén hívjuk fel háziorvosunkat, az orvosi ügyeletet,
- hosszabb hőhullám esetén vegyük tekintetbe, hogy szervezetünk az első két-három nap után valamennyit alkalmazkodott a hőséghez, de ezután is tartsuk be valamennyi óvintézkedést,
- amennyiben rendelkezünk klímaberendezéssel, a következőkre feltétlenül ügyelni kell: ne állítsuk túl hűvösre a készüléket, kerüljük a gyakori, főleg tartósabb helyváltoztatást a klimatizált és a forró külső terek között; hosszabb használat után a klímaberendezés betétjét cseréljük új, tiszta betétre,
- amennyiben ,,ajtón kívül" tartózkodunk, kerüljük a tartós fizikai terhelést, sietséget, használjunk szellős, fényvisszaverő ruházatot és fejfedőt, valamint UV-szűrős (pl. 'polaroid') napszemüveget,
- kinti forróságon tartózkodás után, ha van lehetőségünk langyos vízzel zuhanyozzunk (soha ne hidegben!), vagy hűtsük csap alatt csuklóinkon az ütőeret,
- a lezárt kocsi belső tere 50-60o C-ra is felforrósodhat - soha ne hagyjunk benn gyereket, idős embert vagy házi állatot,
- idős - beteg - hozzátartozóinkat ebben az időszakban látogassuk (telefonon ellenőrizzük) rendszeresen,
- a munkahelyen is igyekezzünk a fenti óvatossági szabályokat mennél teljesebb mértékben követni vagy betartatni,
- a háziállatokról (kutya, madár vagy egyéb) szintén gondoskodjunk megfelelően.

3. A fentieken kívül vegyük figyelembe, hogy a globális éghajlat változás következtében a következő években, évtized(ek)ben a kánikula időszakok, a hőhullámok gyakorisága és mértéke - így a velük járó átlag- és csúcshőmérsékletek is - minden bizonnyal nőni fognak. Ezért:

- visszaemlékezve az előző évi tapasztalatokra, évről-évre érdemes tökéletesíteni a hőség-időszakokra vonatkozó teendőket és felkészülést (megbeszéléseket, beszerzéseket, időbeosztást stb.),
- aki most építkezik - ha még lehetséges - érvényesítsen utólagos módosításokat a ház árnyékolását és hőszigetelését illető megoldásokon,
- lakáscseréknél vagy vásárlásnál e szempontokat lehetőleg ugyancsak tartsuk szem előtt, végül
- ha most terveztetjük házunkat, amennyire módunkban áll, maximálisan érvényesítsük a hőség és a napsugárzás elleni megoldásokat, védekezési módokat (az épület tájolásától az árnyékoláson át a legkorszerűbb hőszigetelésig) minden lehetséges részletig menően

Forrás: Thézeusz közhasznú Alapítvány
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Hőségriasztás- óvodai teendők
  2011-07-09 17:36:36, szombat
 
  Óvodai feladatok hőség- és UV-riadó riasztási fokozata esetén (a leírtak a napközis táborokra is vonatkoznak):

A szezon előtti felkészülés feladatai:
 a játszóudvar EU szabvány szerinti felújítása, hogy a megfelelő kültéri játék- és tartózkodási lehetőség biztosítása lehetővé váljon (árnyékolások, pancsolás, térhez való alkalmazkodást elősegítő játékok)
 a személyzet részére biztosított szociális helyiségek felújításával lehetőség biztosítása a napközbeni tusolásra, amit a munkaidő jó megszervezésével be lehet iktatni
 a foglalkoztatás-egészségügyi orvos bevonása a terv megvalósításába, aki orvosi tanácsadással, javaslatokkal él a dolgozók egészségvédelme, a gyógyszerek szedése, a folyadék-egyensúly és az életminőség javítása érdekében
 a gyermekeket ellátó személyzeten túl az óvónők valamint az általános iskolás tanárok bevonása a felkészítésbe


Tájékoztatási és riasztási fokozat esetén:

Az óvodás gyermekek részére:
 szükséges a csoportszobák sötétítővel történő árnyékolásának megoldása sötétítő függönyökkel már a reggeli órákban, még mielőtt a Nap felmelegítené a foglalkoztató helyiségeket
 a levegőzés, a gyermekek szabad levegőn való tartózkodása a reggeli, kora délelőtti órákban történjen a napi hőmérséklet függvényében. 11-15 óra között ajánlott a hűvös szobában való tartózkodás
 a levegőztető teraszokon mobil árnyékoló ponyvák esetében már kora reggel le kell engedni a ponyvákat, még mielőtt a terasz járólapjai átmelegszenek (árnyékoló ponyvák folyamatos felújítása, cseréje)
 locsolással kell hűteni a csoportszobákhoz tartozó teraszokat, valamint szórófejes locsolók folyamatos működtetésével a foglalkoztatók előtti udvarrészek hűtéséről is gondoskodni kell
 a homokozókat naponkénti ásással való felfrissítéssel, locsolással és természetes vagy mesterséges árnyékolásuk megoldásával védeni kell a felmelegedés ellen
 folyamatos, langyos vizes, azonnali elfolyási lehetőséggel bíró pancsolási, szórófejes tusolási lehetőséggel kell biztosítani a gyermekek testének hűtését. A pancsolók közvetlen környezetében az árnyékolás megoldásáról természetes (fák, bokrok) és mesterséges (sátor, árnyékoló ponyva, árnyékoló pavilonok) árnyékolók telepítésével gondoskodni kell
 rendszeres és bőséges folyadékpótlás a gyermekek részére citromos limonádé, tealevéllel ízesített forralt víz biztosításával, és a gyermekek rendszeres, többszöri kínálásával
 fokozottabb figyelemmel kell lenni a gyermekek éttrendjének összeállítására:
- napi friss, hűtött gyümölcsök adása
- nyári zöldfőzelékek (kifejezetten csak burgonya sűrítéssel adása, zsírszegény feltétek biztosításával
- egészséges, a 0-3 éves gyermek táplálkozás-élettani szükségleteit kielégítő étrend tervezetek összeállítása
 A leégés elleni védelem, valamint a fej és a szem védelme érdekében széles karimájú kalapok és (lehetőleg hosszú ujjú) pólók használata a szabadban

A gyermekeket ellátó személyzet részére:
 a megfelelő, kényelmes, természetes alapanyagú, szellős nyári munkaruházat biztosítása
 a folyadék pótlására hűtött citromos limonádé, tea, anyagi lehetőségek szerint ásványvíz biztosítása
 a munkaidő és a munkafolyamatok ésszerű megszakítása, többszöri kikapcsolódási idő beiktatása

Az óvodába járó gyermekek szülei, gondviselői részére:
 figyelemfelhívás és tanácsadás hirdetőtáblákon, szórólapokon, illetve személyes találkozások (gyermekek átadása-hazaadása, szülői értekezletek stb.) alkalmával:
- gyermekek öltöztetése
- a gyermekek étkeztetése
- játszótéri tartózkodás
- testhűtés, folyadékpótlás
- alvási, pihenési körülmények
- gépjárművek és tömegközlekedési eszközök biztonságos használata a gyermekek szempontjából (gyermeket egyedül zárt autóban hagyni életveszélyes és TILOS!)
- a napon való tartózkodás veszélyei, az UV sugárzás ártalmai


Készítette:
SZILI GYULA aljegyző Kincsesbánya Községi Önkormányzat
Forrás: kincsebánya.hu : INTÉZKEDÉSI TERV A HŐSÉG- ÉS UV-VÉDELEMRE

( érdemes elolvasni nagyon szakszerű és lelkiismeretes anyag)
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Hőség és a gyógyszerek
  2011-07-09 17:25:29, szombat
 
  Gyógyszerek, amelyek fokozzák a meleg hatását vagy a kiszáradást:

Gyógyszerek, amelyek fokozzák a meleg hatását:
Neurolepticumok
Antidepressánsok (MAO inhibitorok)
Tranquillánsok (Benzodiazepin)
Psychoanalyticumok (amfetamin)
Altatók (Benzodiazepin)
Fájdalomcsillapítók, köhögéscsillapítók (opiátok, alcaloidák)
Antiepilepticumok (barbiturátok)
Antiparkinson szerek (anticholinerg szerek. Levodopa, alcaloidák)
Hányáscsillapítók (Fenotiazin, H1-antagonisták)
Sympatomymeticumok
Sympatolyticumok
parasympaticomymeticumok (alcaloidák)
Thyreo-antagonisták
Corticosteroidok
Anabolicumok
Hypolypaemiás szerek
Beta blokkolok
Ca-antagonisták
Diureticumok (Furosemid)
ACE inhibitorok
Vasoconstrictorok
Vasodilatátorok
Bronchospasmolyticumok


Gyógyszerek, amelyek fokozzák a kiszáradást:
Szív glükozidák
Litium
Alcaloidák,
Véralvadásgátlók
Vérzéscsillapítók
Hashajtók, vízhajtók
Antiasztmatikumok, allergia elleni gyógyszerek

Készítette:
SZILI GYULA aljegyző Kincsesbánya Községi Önkormányzat
Forrás: kincsebánya.hu : INTÉZKEDÉSI TERV A HŐSÉG- ÉS UV-VÉDELEMRE

( érdemes elolvasni nagyon szakszerű és lelkiismeretes anyag)

 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Hőség- hatások - tünetek
  2011-07-09 05:27:12, szombat
 
  Hőségriasztás van érvényben az ország több régiójában is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az érintett területeken élőket és az ott tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, s délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne menjenek a tűző napra. Javasolják, hogy a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék az emberek a bőrüket.

Hőkollapszus
A meleg miatti ájulás (banális hőségkollapszus) esetén az eszméletvesztés rövid ideig tart: néhány pillanattól pár percig, de sosem húzódik 15 percnél tovább. A beteg az ájulás előtt gyengeséget, émelygést érez, jelentkezhet fülzúgás vagy a látás elhomályosulása, az egész test hirtelen leizzadása.

Napszúrás
Az enyhe panaszok fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger formájában jelentkeznek. A beteg kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be (akár 39-40°C is lehet). A nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége, merevsége alakul ki. A beteg tudata zavart lehet, eszméletét elveszítheti. Csecsemők esetében jellegzetesen visító sírás, a kutacs feszülése és elődomborodása észlelhető. A csecsemő enyhe fizikai ingerekre is erős védekező mozgásokkal reagál.

Hőguta
Amennyiben magas külső hőmérsékleti viszonyok mellett végzett nehéz fizikai munka során termelődő hőmennyiséget a szervezet nem képes leadni, a testhőmérséklet akár a 41 °C fokot is elérheti, és kezdetben fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, majd tartós expozíció esetén akár tudatzavarral, eszméletvesztéssel, vagy más idegrendszeri tünettel járó hőguta alakulhat ki.

Kiszáradás
Az izzadás folyadék- és elektrolit- (só) vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül kiszáradáshoz (dehydratio, exsiccosis) vezet. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és az eszméletvesztés.

Vízmérgezés
A másik szélsőséges esetben a nagyfokú verejtékezés során kialakult só- és vízhiányos állapot nagy mennyiségű folyadékbevitellel való rendezése, egyidejűleg a konyhasó pótlása nélkül úgynevezett vízmérgezést okozhat, melynek vezető tünetei közé tartozik a látászavar, valamint az izomgörcsök.

Hőkimerülés
A hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A vízhiányos forma kialakulását a víz bevitelének hiánya vagy a víz fokozott vesztése (hányás, hasmenés) hozza létre. A sóhiányos forma legtöbbször verejtékezés következtében alakul ki, vagyis a verejtékezés intenzitásával a víz és ásványi anyagok pótlása nem képes lépést tartani. Fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a beteg ingerlékeny, bágyadt lehet. A pulzus szapora, szabálytalan. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások alakulnak ki.

Hőpangás
Nagyfokú fizikai terhelés következtében, leginkább közepesen meleg (25-30°C), párás környezetben alakul ki. Gyakrabban fordul elő a terheléshez kellőképpen nem szokott, előzőleg kevés folyadékot fogyasztó személyeknél. Veszélyeztetettek az idősek és a túlsúlyosak is. Tünete a nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus. A beszéd és a járás zavara alakulhat ki, létrejöhetnek izomgörcsök is.

Forrás: dívány
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 200 db bejegyzés
e év: 1671 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2092
  • e Hét: 6937
  • e Hónap: 38423
  • e Év: 243124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.