Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Ünnepi program
  2011-08-16 23:53:34, kedd
 
  Augusztus 19.
Idén rendhagyó módon már augusztus 19-én együtt készülhetünk az ünnepre!

10.00-24.00 Magyar Ízek Sétánya a Duna-parton
Minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatják meg az idelátogatók a két napos vásár alatt.

20.00-24.00 Szabadtéri koncertek és utcabál
Nagyszabású koncertekkel és rengeteg fellépő művésszel várunk mindenkit az ünnep előestéjén. Helyszínek: Bem tér, Clark Ádám tér és Vigadó tér.

16.00 Kitüntetés-átadás a Parlament Kupolatermében
Az állami kitüntetéseket átadja Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke. Az eseményt a Magyar Televízió online közvetíti.

18.00 Kisebbségekért Díj átadása a Parlament Delegációs Termében A díjat átadja Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Az eseményt a Magyar Televízió online közvetíti.


Augusztus 20
8.00 Zászlófelvonás a Kossuth téren
Az ünnepségen közreműködik a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, a Budapest Helyőrség és a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara.

10.00 Tisztavatás a Hősök terén
A ceremóniát megelőzően az Andrássy úton mazsorettek, hagyományőrzők és katonazenekarok vonulnak fel. Az eseményen ünnepi beszédet mond Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

9.00-18.00 Parlamenti Nyílt Nap
Nemzeti ünnepünkön az Ország Háza megnyitja kapuit. A program mindenki számára szabadon látogatható, előzetes regisztráció nem szükséges.

10.00-22.00 Magyar Ízek Sétánya a Duna-parton
Minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatják meg az idelátogatók a két napos vásár alatt.

10.00-18.00 Családi programok a Duna-parton Táncbemutatóval, bábelőadásokkal és koncertekkel várjuk az érdeklődőket a Clark Ádám téren és a Vigadó téren.

14.00-15.30 Történelmi karnevál és vízi-légi parádé a Dunán
A légiparádét követően történelmi korokat bemutató hajók vonulása tekinthető meg a Duna-partról. A programot a Parlament dunai lépcsőjéről Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke köszönti.

15.30 Ökumenikus kenyéráldás a Clark Ádám téren
Beszédet mond Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere.

16.00 Aratómenet indulása a Clark Ádám térről
A menetben együtt vonulnak népviseletbe öltözött hagyományőrző gyermekek és mesterek, táncosok és zenészek. A menethez bárki csatlakozhat.

17.00 Ünnepi Szentmise
A Szent István Bazilikában tartandó liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti.

18.00 Szent Jobb-körmenet
A körmenet a Szent István tér, Október 6. utca, József Attila utca, Széchényi tér, Zrínyi utca, Szent István tér, Bazilika útvonalon halad.

19.00 A Határon Túra résztvevőinek köszöntése a Parlamentnél
A Kossuth téren 19 órakor kerül sor a túra résztvevőinek köszöntésére. A rendezvényen fellép a Hot Jazz Band együttes.

19.00 Kívánságlánc a Duna-parton
Élő kívánságműsor a rakpartokon a Lánchíd Rádió közreműködésével.

21.00 Ünnepi Tűzijáték a Duna-parton, Baján és Debrecenben
(A programváltoztatás jogát fenntartjuk.)


Parlamenti nyílt nap
Időpont: 2011. augusztus 20., 10.00-18.00
Képek a Parlamentről
Link
Az Ország Háza nemzeti ünnepeinken megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Augusztus 20-án az idelátogatók 10 és 18 óra között léphetnek be a magyar törvényhozás épületébe. A nyitott Parlament program keretében az érdeklődők belátogathatnak a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe, ahol megtekinthetik a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát.
.........


A Parlament főbejáratánál a program ideje alatt a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége félóránként őrségváltással, valamint a Készenléti Rendőrség zenekara térzenével szórakoztatja közönséget. Az épületbe belépni a XII-es kapun keresztül lehet.
Link
A parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes

Magyar Ízek Sétánya
Helyszín: Budai rakpart, a Clark Ádám tér és a Bem József tér között
Időpont: 2011. augusztus 19., 10.00-24.00, augusztus 20., 10.00-22.00
- A tavalyi évben Szent István napján első ízben rendeztük meg a Magyar Ízek Sétányát a budai rakparton. A sétány különlegességét az adta, hogy az ide látogató vendégek kizárólag olyan termékeket találhattak a standokon, amelyek előállításuknak minden mozzanatában magyar vonatkozással bírtak. A kiállítás és vásár keretében a magyar gazdák jóvoltából megkóstolhatták a hazai földben termett zamatos gyümölcsöket, 60 pékség ízletes kenyerét, de nem feledkeztünk meg az édesszájú vendégekről sem: a 2010-es év Magyarország Tortájának 10 ezer szelete pár óra alatt elkelt. Az egészséges életmód hívei is találhattak maguknak nassolnivalót, a kínálat bővelkedett bio- és reformkészítményekben, cukormentes mennyei édességekben. A sétánynak több tízezer látogatója volt, estére a standokról kivétel nélkül minden elfogyott.


Történelmi hajókarnevál és vízi-légi parádé a Dunán
Helyszín: Budapest, Margit híd és Petőfi híd között
Időpont: 2011. augusztus 20., 14:00-15:30
Az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállító-helikoptereinek és Gripen kötelékének Duna feletti átrepülésével veszi kezdetét. A pár perces műsort követően indulnak a történelmi hajók a Margit hídtól a Lánchíd felé, melyek vonulása a partokról jól figyelemmel kísérhető. A hajók látványos díszletezése öt történelmi korszakot elevenít fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat. A hajók a Parlament épülete előtt tiszteletkört tesznek, miközben a Vadászterem erkélyén a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége a történelmi zászlók és Magyarország nemzeti lobogójának felvonultatásával tiszteleg a hajóknak. A tiszteletadás végén a hajók sorba rendeződve indulnak tovább a Lánchíd irányába.
Az eseményt a Duna Televízió élőben közvetíti.


Ökumenikus kenyéráldás
Helyszín: Budapest, a Clark Ádám tér
Időpont: 2011. augusztus 20., 15:30
A Szent István-napi aratóünnep gyökerei Mária Terézia koráig nyúlnak vissza: az uralkodónő rendelte el, hogy minden év augusztus 20-án államalapító királyunkra emlékezzünk. Az ekkoriban a budai várhegyen tartott István-napokra messze földről sereglettek a látogatók, és díszes aratómulatsággal ünnepelték az új kenyér megszegését.
Ezeket a hagyományokat elevenítik fel minden év augusztus 20-án a Budai várban rendezett Mesterségek Ünnepén. Az itt megjelenő hagyományőrző egyesületek részvételével tavaly került sor először a Clark Ádám téri ökumenikus szertartásra, ahol az ünnepi műsorral egybekötött liturgián jelképes áldást osztanak az új búzából készült kenyérre - ezzel a gesztussal adva hálát az idei termésért.
Az eseményen Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere köszönti a közönséget, majd Bognár Szilvia előadásában csendülnek fel Szent István-i dalok. A programban közreműködnek továbbá a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület táncegyüttesei. Az esemény narrátora Őze Áron.


Aratómenet
Helyszín: Budapest, a Clark Ádám tértől a Lánchídon át a Szent István Bazilikáig
Időpont: 2011. augusztus 20., 16:00
Az ünnepséget követően díszes aratómenet indul a Clark Ádám térről a Bazilikához, hogy az ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megszentelje a mesterek kenyerét. A menetben részt vesznek népviseletbe öltözött hagyományőrző gyermekek és mesterek, táncosok és zenészek. A résztvevők a Lánchídon keresztül vonulnak a Szent István Bazilika elé. A menethez bárki csatlakozhat. Az eseményt a Duna Televízió élőben közvetíti


Ünnepi Szentmise és Szent Jobb-körmenet
Helyszín: Budapest, Szent István tér
Időpont: 2011. augusztus 20., 17.00
Az 1800-as évek elején, Ferenc császár uralkodása alatt vált szokássá államalapító királyunk csodás módon épségben maradt kézereklyéjének ünnepélyes körbehordozása az akkoriban a budai várhegyen tartott István-napok alkalmából. A II. világháború idején a Szent Jobbot a koronázási ékszerekkel együtt elhurcolták, 1950-től kezdve pedig betiltották a körmenetet és a Szent Jobb tiszteletét. 1987. augusztus 20-án a budapesti Szent István Bazilikában szentelték föl a Szent Jobb-kápolnát, ahol végleges nyughelyre találhatott nagy királyunk ereklyéje. Szent István halálának 950. évfordulóján, 1988-ban kerülhetett sor ismét a Szent Jobb országjárására; azóta évről évre elindul Szent István napján a könyörgő menet.
Idén az előző évek gyakorlata szerint rendezik meg augusztus 20-án Budapesten, a Szent István Bazilika előtt az Ünnepi Szentmisét, és az azt követő országos Szent Jobb-körmenetet. A 17 órakor kezdődő liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti.
A Szent Jobb-körmenet idén ismét a régi, hosszabb útvonalon halad, így érinti a József Attila utcát és a Széchenyi teret, majd a Zrínyi utcán kanyarodik vissza a Szent István térre. A körmenetben a Szent Jobb előtt a Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulhatnak.
A szentmise és körmenet egyénileg is szabadon látogatható. A jelentkezőket az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal regisztrálja és juttatja el hozzájuk levélben a tudnivalókat és a részvételi jegyeket. Jelentkezés telefonon: 06-(1) /225-25-90/104, e-mailben: augusztus20@esztergomi-ersekseg.hu.


Ünnepi Tűzijáték
Helyszín: Budapest, Duna-part
Időpont: 2011. augusztus 20., 21.00
Az augusztus 20-i fővárosi rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok százezer érdeklődőt méltán vonzó esti tűzijáték. Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven idén is 21 órakor kezdődik, elsődleges látványterülete pedig a Duna-part Petőfi híd és Margit híd közé eső szakasza.
Idén a rakétákat négy helyszínről indítják: a tavalyihoz hasonlóan elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály, melyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vígadó téri kikötővel szemben horgonyoz. A negyedik helyszín a már tradicionálisnak mondható Gellért-hegy, ahol azonban a megszokottól eltérően nem a Citadellára, hanem a tűzmegelőzési szempontból biztonságosabb Szabadságszobor elé telepítik a rakétákat. A petárdák 10 méteres magasságtól 200 méterig fognak felröppenni, a Gellért-hegyről kilőtt rakéták természetesen ennél magasabbra szállnak. A négy helyszín három kilométer hosszan biztosítja a feledhetetlen látványt.
A harminc perces műsor képi világában és aláfestő zenéjében fontos szerephez jut a Duna, illetve az elmúlt félév sikerekben gazdag magyar EU elnöksége. A fényjáték első percei a főváros századforduló előtti kávéházi hangulatát idézik, a város rohamos fejlődését, majd a képek visszakanyarodnak egészen Szent István koráig, és az államalapítás, ősi hagyományaink, illetve a kereszténység szimbolikáját megjelenítő fények villannak fel. A tűzijáték különleges zenei összeállítással és hozzá illő képekkel köszönti a Duna-stratégia országait is, majd Magyarország mint Európa szívében elhelyezkedő kulturális, sokszínű főváros jelenik meg. A záróképek az összetartozást jelenítik meg, majd a finálé perceiben a látvány és a zene katartikus kiteljesedése ragadja magával a nézőket.
Az idei attrakció során a megszokottnak mondható színes csillagokat bontó tűzijáték-bombák mellett láthatunk majd sárkánytojást, recsegő stroboszkópot, tigrisfarkat, aranyesőt, üstököst és kókuszpálmát, de a napraforgó és aranypók elemek sem fognak hiányozni. Bár a sebesen szikrázó fények mindenki számára más-más képeket rajzolnak az égre, abban egészen biztosak lehetünk, hogy az idén is emlékezetes lesz a tűzijáték.

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Képek Aug. 20-ra
  2011-08-16 21:57:58, kedd
 
  ....



...



...



..

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Vörös rózsák
  2011-08-16 17:33:36, kedd
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Zala folyó
  2011-08-16 16:41:24, kedd
 
  A Zala a szabályozások előtti időkben Balatonhídvégnél ömlött a Balatonba. A folyó Kehidakustánytól kezdődően szétterült és egy hatalmas mocsáron keresztül jutott el a Balatonig.
A Balatonhídvég - Fenékpuszta közötti terület a Balaton legnyugatibb öble volt, amelyben a mindenkori Balaton - vízszinttől függően - magasabb vízszintnél nyílt vízfelület volt, alacsonyabb vízszint esetén pedig nádassal benőtt mocsár. Az öblöt a Balaton következő medencéjétől, a mai Keszthelyi öböltől az északról déli irányban mélyen lenyúló fenékpusztai Castrum hát választotta el. A XVIII. század közepéig a Kis-Balaton kifejezés nem is létezett.
A török megszállás utáni időszakban béke köszöntött az országra, ezért tudatos emberi tevékenységgel igyekeztek a Balaton vízszintjét csökkenteni. Ennek hatására a Balatonhídvég - Fenékpuszta közötti öböl egyre jobban elmocsarasodott, ez lett a történelmi Kis-Balaton.
A XIX. század végétől a KBVR megvalósításáig a Zala Fenékpusztánál torkollott a Balatonba, és így a Balatont tápláló legnagyobb vízfolyás volt.
A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer megépítésének kezdetétől, 1985-től ez már nem fedi pontosan a valóságot. A Zala teljes hossza 139 km, vízgyűjtője 2622 km2 volt ekkor. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer megépítésének kezdetétől a Zala alsó, 20 kilométeres szakasza a KBVR két tavába a Hídvégi tóba és a Fenéki tóba került. A Zala már nem a Balatonba, hanem a Hídvégi tóba torkollik, és Fenékpusztánál a Fenéki tóból kifolyó víz ömlik a Balatonba. A Zala ezzel 20 km-el rövidült, teljes hossza így 119 km, vízgyűjtő területe pedig 1592,7 km2

Fenékpusztánál nagyon sötét és mélyzöld színű a csendes folyású Zala.
...... ............


.......



A folyó szakaszai
Nyugat-Magyarországon, Vas megyében, az Őrségben Szalafő határában ered. (Tulajdonképp a Fekete-tóból ered.)
...


A 126 km hosszúságú, 6 m³/s átlagos vízhozamú folyó első szakasza keleti irányú. Zalaegerszegnél északkelet felé fordul, majd Türje környékén ismét irányt változtat délnek. A folyó, ezen déli irányba tartó szakasza a középső pleisztocénban alakult ki, megváltoztatva a korábbi, Kisalföld felé tartó folyószakaszát. A pleisztocén végén a süllyedő balatoni medence szintén a Zala folyómedrének módosulását eredményezte, megszüntetve a Drávába torkolló szakaszát, s létrehozta a Zalavár környékén északkelet felé forduló, s egy terjedelmes mocsarason keresztül a Balatonba torkolló szakaszt, melyet a Kis-Balatonon keresztül a Keszthelyi-öbölnél ér el.
Mellékfolyói:
Háshágyi patak (Zalacsébnél) Sárvíz-patak, Páli-patak, Szévíz, Felső-Válicka, Pózvai-patak, Principális-csatorna, Csörgetı-patak, Bárándi-patak, Széplaki-patak,Bókaházi-patak,Szentkirályi-patak,Szentgyörgyvári-patak (e patak után a folyón van a Szentgyörgyvári-tüsgát)
Települései:
Szalafő, Őriszentpéter, Nagyrákos, Pankasz, Felsőjánosfa,Zalalövő, Keménfa, Salomvár, Zalacséb, Kávás,Zalaszentgyörgy, Bagod, Boncodfölde,Zalaegerszeg Zalaszentiván Pethőhenye,Alibánfa,Vöckönd,Kemendollár,Pókaszepetk,Zalaistvánd,Dötk,Pakod,Zalabé r - Batyk · Zalaszentgrót, Zalaszentlászló,Kallósd,Kehidakustány,Zalacsány,Bókaháza, Szentgyörgyvár Zalaapáti, Zalavár

...... .............


Zalaegerszegnél - régi vizimalom a látszik /Kaszaháza_vízimalom
-----------



Zalafolyó mocsárvidéke_kisbalaton
...... .....



Alibánfa - Takács jenő vízimama


 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Patakban mosó nők
  2011-08-16 16:34:01, kedd
 
  .........



 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Kirándulás: Theodora tanösvény
  2011-08-16 15:06:54, kedd
 
  Kirándulás: Theodora tanösvényen
Az alábbi linken
Link

15 állomásos multiláda Kékkúttól, a Theodora tanösvény körút-vonalán, 10 km hosszan a Káli-medence fenekén. Jelszóképzés: a tanösvény összes állomásának ismertető tábláján egy-egy betü található alul balra hátul, "GC:" előtaggal. Kivétel a 14. állomás, itt a koordináták: (N 46° 51,012'; E017° 35,568') egy igazi ládára mutatnak nem messze a 14-es számú ismertető táblától, benne az esedékes betü. A jelszó: a betük egymás után, az állomások sorszámának megfelelő sorrendben irva.
Az ösvényen kirándulva 15 állomáson keresztül ismerkedhetünk meg a térség természeti kincseivel, gazdag vízkészletével és a Theodora ásványvizek eredetével. Az ösvényről tájékoztató kiadvány és áttekintő térkép is készült, a külföldiek eligazodását angol nyelvű információs táblák segítik, melyet nyomtatott formátumban a túra első állomásánál, a palackozóüzemnél vehetünk át. A 2004-ben nyitott Theodora Tanösvény kialakítását és megőrzését a Kékkúti Ásványvíz Zrt. támogatja.
Az idő ösvénye
Theodora Tanösvényt és a Theodora Kékkő Tanösvényt az Idő Ösvénye köti össze, egyedülálló módon bemutatva a földtörténet különböző szakaszait. Ez a túraszakasz a Föld 4,6 milliárd éves történetének rendkívül izgalmas geológiai eseményeit dolgozza fel. Az 1,1 km hosszú Idő Ösvényen végigsétálva minden lépésünkkel 2 millió évet haladunk előre az időben, mígnem elérünk napjainkig. Az Idő Ösvénye segítségével így akár a két tanösvény, a Theodora Tanösvény, és a Theodora-Kékkő Tanösvény útvonala együttesen is bejárható. A Tanösvények és az Idő Ösvény a Kékkúti Ásványvíz Zrt. támogatásával jöttek létre

Állomások nevei:
1. Kereki-farm
2. Kerekikál
3. Kereki-domb
4. Káli-medence vízrendezése
5. A mélység titkai
6. Szentbékkálla határában
7. Szentbékkállai Kőtenger (kialakulás)
8. Szentbékkállai Kőtenger (élet a kövek között)
9. Szentbékkállai Kőtenger (formai elemek)
10. A kőzetek gyűrődése
11. Felhagyott kőbánya
12. Kialudt tűzhányó Mindszentkálla mellett
13. Kisfalud, szőlő és bortermelés
14. Kőfelhasználás a népi építészetben
15. Afrika ,,földje" a Káli-medencében
Kereki fehérkő
...... .....




A túra indulási és érkezési helye



A Theodora Tanösvény jelképe a faragott madárcsőr
...... ........... .............


1) Kékkuti-forrás
...... ............


Videó link
Link

2) Sásdi-patak élővilága



3) Ösmaradvány lelőhely
4) Simon-forrás
5) Káli-medence növénytakarója
14 ) Mosóház-forrás a ládával.



15) Káli medence állatvilága



Képek az alábbi linken
Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Theodora ívókut
  2011-08-16 14:51:40, kedd
 
  Theodora Kékkúti forrás a bizánci császárnő öröksége.
A Káli-medence délnyugati részén fekvő Balaton-felvidéki Nemzeti Park Kékkútja évezredek óta elszigetelve a páratlan forrást.

...... ........... .......


Története:
A középkorban Kukut neven tűnik fel Kékkút, majd Alsókútként végül Kőkútként. Az 1700-as évek vége, az 1800-as évek elején Lipszky János által készített térképen jelöli először Kékkutat. ,,Savanyú víz" latin megjegyzéssel a község neve mellett. A Kékkúton talált ásványvizet először ,,Kékkúti Anna-forrás víz" néven kezdték el palackozni, a palackozás előtt csak a helyi lakosság fogyasztotta az ásványvizet. A forrás első tulajdonosa Lang Mayer és Fia cég volt akik bérbe véve a forrást, palackozót építettek rá és 1907-től megkezdték a forgalmazást.
1909-től már új tulajdonosa volt a cégnek Tolnay Lajos személyében, aki az eredeti ,,Anna ásványvíz" meghagyja új címként. Újság hirdetést és plakátot is készített az üzlet fellendítése érdekében. Innét számítva egyre inkább elterjedt és kedvelté vált a Kékkúti víz, olyannyira az 1912. évi párizsi és londoni egészségügyi kiállításon aranyéremmel jutalmazták. Az ásványvíz palackozója 1921-ben Tokaji József lett aki, Emszt Kálmán főgeológus-vegyésszel elemzést végeztetett. Ő volt az aki először Theodora néven illette az ásványvizet, melynek jelentése: Istennő,Isten ajándéka


Tartalmaz:
Theodora Kékkúti szénsavmentes természetes ásványvíz
A legenda szerint a Kékkúti Ásványvíz egyike volt a bizánci Theodora császárné kedvenc italainak. Nem visszaváltható műanyag palackban kerül forgalomba. Magas kalcium és magnéziumtartalmú - hidrogénkarbonátos ásványvíz. A Theodorát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park érintetlen környezetében palackozzák Napfénytől védett, hűvös helyen tárolandó.
A teljes ásványianyag-tartalma: 1600 mg/liter. Kálcium-ion: 280 mg/liter; Magnézium-ion: 57,0 mg/liter; Kálium:12,9 mg/liter; Hidrogénkarbonát: 1110 mg/liter; Nátrium-ion: 37 mg/liter; Fluor: 0,8 mg/l; Nitritet és nitrátot nem tartalmaz. Theodóra Kereki széndioxiddal dúsított természetes ásványvíz Magas kalcium és magnéziumtartalmú - hidrogénkarbonátos ásványvíz. A Theodora Kerekit is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park érintetlen környezetében palackozzák, Összes oldott ásványi-anyagtartalom: 904 mg/liter. Nátrium:32 mg/l; Kálcium: 144 mg/l; Magnézium: 34,4 mg/l; Szulfát: 144 mg/l; Hidrogénkarbonát: 487 mg/.l

Theodora tanösvény, Kékkút
A Káli-medencébe csalogatunk Benneteket, egy kellemes, kb. 8 km-es sétára. A 15 állomásos multiláda a Theodora tanösvényre épül, annak minden pontja egyben a multi pontja is. Igy aztán GPS se nagyon kell a teljesitéshez, hiszen elég, ha a fából készült madarak csőrét követed, és így járod végig a tanulságos, ámde mindenek elött csodálatos útvonalat. Kivételt csak a 14-ik pont képez, itt lapul ugyanis a valódi láda - az ismertető tábla közelében.
A jelszóképzés betügyüjtögetésből áll: minden ismertető tábla alján, balra hátul "GC:" előtag után egy magyar betü szerepel. Ezeket egyszerüen az állomások sorrendjében egymás után kell irni. A 14-ik betü a ládanaplóban van.
A séta bár hosszú, de nem megeröltetö, sík vidéken vezet. Időt szánjatok rá (két-három óra), mert sok a látni- és fényképeznivaló. Indulás elött, az első pontnál, a kékkuti Theodora ásványvízüzem oldalában töltsétek tele kulacsaitokat hűvös ásványvizzel, szükség lesz rá a barangolás során. Nincs sok árnyék és a medencében igencsak bír sütni a nap. Mivel ugyanide értek majd vissza, jól fog esni a Theodora-forrás vize a fáradt vándornak. A körút gyaloglábon kivül jól bejárható kerékpárral, ha nem túl vékony a gumiabroncsa. Kővágóörsön lehet lovaskocsit is bérelni, vagy csak úgy lovat, ha valakinek van jogosítványa.
Idézet Somogyi Győző és Szelényi Károly Káli-medence cimü könyvéböl:
- A filozófus és iró Hamvas Béla "Az öt géniusz" cimü müvében zseniálisan felismerte, hogy a Balaton-fevidék a Mediterraniumhoz tartozik: "...úgy látszik, az ember világosabb és melegebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A szinekről a köd eltűnik és jobban világitanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne... E táj sok olasz vidéknél déliesebb... A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is bevilágít és a gyümölcs íze is világosabb..."
E táj szive a Káli-medence. Aki autóval fut át rajta, észre sem veszi, oly kicsiny. Csak a szölőhegyeken ráérve gyaloglónak, a lovasnak, a kerékpárosnak nyilik meg. Aki egyszer megáll a salföldi Kőtengeren és végigtekint a Hegyestűig, vagy a szentbékkálli Birkás-pince ívében ülve, kezében pohárral szemközt látja Kővágóörs templomdombját, vagy a Monoszló és Köveskál közti mandulásból megpillantja a szent vulkánokig terülő tájat, az tudja, hogy Hamvas minden szava igaz. Itt vagyunk. Ez az a hely, ez az idö az Aranykor...-

Mit mutat a láda?
Kár lenne itt megismételni mindazt a sok okosságot, amit az ismertető táblákról ugyis le lehet (és érdemes!) olvasni. Aki előre szereti tudni mi vár rá, az kukkantson be ide és kövesse a bal alsó sarokkban lévő linket! Interakív térkép Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Benke László_mesterszakács
  2011-08-16 10:51:18, kedd
 
  Benke László: Olimpiai bajnok mesterszakács - cukrász
...... ..........



Receptjei az alábbi linken:
Link
.........



Sztárkonyha
Link
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Gárdonyi strand a világ legsze
  2011-08-16 09:28:28, kedd
 
  Gárdonyi strand a világ legszebbjei között

A dubai Jumeirah Beach, a görögországi Mytros Beach és a jamaicai Seven Mile Beach mellett választókerületünk strandja, a gárdonyi Sport Beach - öko szemléletű strand is felkerült a világ TOP 66 strandját tartalmazó listára.
...... ............


A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselete együttműködésben az osztrák Corps Touristique Austria (www.corps-touristique.at) szakmai egyesülettel a közelmúltban prezentálta a ,,Világ legszebb strandjai" című tematikus kiadványt, amely máris nagy népszerűségnek örvend az osztrák turisztikai szakma körében, és komoly érdeklődés mutatkozik a szabadságra készülő turisták részéről is.- tudatta az MT Zrt.Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője, a Corps Touristique Austria alelnöke, nagyszabású partnerparti és sajtótájékoztató keretében mutatta be az ausztriai turisztikai külképviseletek kooperációjában megvalósuló kiadványt, amely a világ TOP strandjait gyűjtötte össze szakmai kritériumok alapján egy színes, tematikus kiadványba.
A strandok kiválasztásánál döntő szempont volt, hogy a desztináció az adott országban ismert legyen, objektív kritériumok alapján minősített strandok legyenek, illetve komoly turisztikai potenciállal és egyediséggel bírjanak. Ennek megfelelően hazánkból a Velencei-tó/Sport Beach, a Tisza-tó/Eurostrand és ,,élmény desztinációként" a Balaton került fel a TOP strandokat tartalmazó nemzetközi listára.
........


Strand weblapja
Link
Egy igazi zöld vízparti nyaralásra vágysz?
Akkor látogass el az idén 11 éves gárdonyi Sport Beachre, az ország első öko szemléletű strandjára, a Velencei-tó egyetlen Kék - Hullám Zászló minősítésű strandjára, és az immáron a világ legszebb strandjai között számon tartott élménypartra.
...... ......


2008-tól az ország első - és azóta is egyetlen - öko szemléletű strandjaként működik a Sport Beach, ahol:
- szelektíven gyűjtjük a hulladékot
- a fenntartható jövővel kapcsolatos programokat, előadásokat, bemutatókat, játékokat szervezünk
- megújuló (szél- és nap) energiával állítjuk elő az éjszakai területvilágításhoz szükséges áramot és a zuhanyzáshoz szükséges meleg vizet
- lebomló (kőolajszármazékoktól mentes) tisztítószereket és kézmosószappant alkalmazunk és biztosítunk vendégeinknek
- kizárólag újrafelhasznált papírt használunk irodai célokra és reklámanyagaink nyomtatásához
- megújuló (szél- és nap) energiával állítjuk elő az éjszakai területvilágításhoz szükséges áramot és a zuhanyzáshoz szüks
- a nyári idény nyitóeseményeként negyedik alkalommal rendeztük meg a Biotár Országos Öko Expo és Bio Fesztivált, a Velencei-tó első CO2 semleges rendezvényét
- saját üzemeltetésű vendéglátó egységünkben bio termékeket is kínálunk vendégeinknek
- füstmentes szigetet hoztunk létre (kijelölt nemdohányzó helyszín), ahol a gyermekeknek természetes anyagokból készült játszóteret hoztunk létre
A 2010-es szezonban a Sóker Sócentrummal közösen életre hívtuk az ország első strandi körülmények között létesített Himalájai Sóhomokozóját a gyerekek, míg Sórelax szobát a felnőttek részére. A Lélek - Harmónia Szobában egyedül álló hang-, fény-, és aromaterápiával várjuk a nyugalmat keresőket, míg a megfiatalodáshoz aromaterápiás frissítő masszázzsal járulunk hozzá.
Idén nyáron a Biotár IV. Országos Öko Expo és Bio Fesztivál idején, önkéntes munkával és a Szupervályog Magyarországi Munkacsoport segítségével hoztuk létre az országban még egyedülálló építési technikával - szupervályogból készült homokozó birodalmat, amely azóta nagy kedvence a legkisebbeknek is!
Ha aktív pihenésre vágysz, az öko strand 18 szárazföldi és vízi sportpályája - mint például strandfoci-, street ball- ,lábtenisz-, petanque pályák -, ezen felül hétvégén szörfözési lehetőség, vízi aerobic, zumba vár Rád!


Gárdony a Velencei-tó déli partján fekvő üdülőváros, amely egyben a Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Vereb, Velence és Zichyújfalu településekből álló kistérség központja. Részei Gárdony, Agárd és Dinnyés
Teljes népesség 9551 fő (2010. január 1.)[2] +/-
Népsűrűség 150,41 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 63,50 km²
- A fővárostól 50, a megyeszékhelytől 17 kilométerre található. A 7-es elsőrendű főút áthalad a település teljes hosszán, illetve Pákozddal és Zichyújfaluval mellékút köti össze.
A város a Budapest és Nagykanizsa között futó vasúti fővonal Budapest-Székesfehérvár közötti, elővárosi jellegű szakasza mellett fekszik, ezért jó vasúti összeköttetésben áll Székesfehérvárral és Budapesttel, illetve további a vasútvonal mellett fekvő településekkel. A városban helyi autóbuszok járnak. Két hajóállomása közül az agárdi kiemelkedő, amely a velence-tavi hajózás központja. A város vonzerejét elsősorban a Velencei-tó nem túl iszapos strandjainak köszönheti, amelyre a település gazdaságát meghatározó idegenforgalom épül. Gárdony manapság tapasztalható komoly fejlődésének egyik fő oka lehet a nagy odaköltözési vágy, elsősorban Budapestről és Székesfehérvárról érkező családok választják a csendes, ám jó közlekedési viszonyokkal rendelkező agglomerációs várost.
- Gárdony és a szomszédos Agárd területén már a bronzkortól kezdve találni leleteket, azonban komolyabb település - eltekintve az országos jelentőségű dinnyési vaskori leletek által feltételezettől - nem volt a környéken, mivel a külvilág felé csak délről nyitott területen nem túl jó minőségű, szikes talaj volt. Egészen a 19. századig a környék meghatározó települései az északi parti Pákozd, Sukoró és Velence voltak. Agárd első említése 1193-ból, Gárdonyé 1260-ból való. Ebben az időszakban azonban alig - összesen legfeljebb huszan - éltek a környéken, az itteni földeket leginkább sukorói és pákozdi jobbágyok művelték. Az 1543-ban Székesfehérvárat elfoglaló törökök feldúlták a két falut, a környék elnéptelenedett. 1579-ben Jakusits Ferenc kapta meg Agárdot, akinek fia a jezsuita rendnek adományozta azt. 1684-től, a török kiűzésétől kezdve folyamatosan betelepítések történnek Agárdra, amely immár a fehérvári kanonok tulajdonát képezi. Gárdony közben Adony fennhatósága alatt stagnál.

A II. József által elrendelt népszámlálás eredményei Agárdon már 34 lakost említenek. Közben Gárdony is fejlődésnek indult, 1784-ben épül meg református temploma. A környék a Nádasdi család marhaállományának legeltetésére szolgál a 19. században, innen a Bika völgye elnevezés, amellyel illetik Agárd térségét.

Gárdony történetének legnagyobb lépése a Déli Vasút 1861-es megépítése volt, amely egyben a Velencei-tó lecsapolását is jelentette, így a környékbeli földek minősége is javult. 1870-re már a térség legjelentősebb települése, amelyhez Agárdot és Dinnyést is hozzácsatolják. Az 1930-as években népszerű üdülőfaluvá válik Gárdony, amelyhez 1962. szeptember 14-én Zichyújfalu csatlakozik. Az 1970-es évektől újabb lendületet vesz a község fejlődése. Immár tudatos politikával a Balaton tehermentesítése végett fejlődik országos jelentőségű üdülőhellyé, megtörténik a tópart rendezése, strandok épülnek az itteni nádasok helyett, amely komoly következménnyel járt a Velencei-tó ökológiai egyensúlyára nézve.
1989-ben városi rangra emelik a települést, amely fejlődése az 90-es években sem áll meg. Majd 1997. december 15-én elszakad a város többi részénél jóval fejletlenebb Zichyújfalu.
- Gárdonyi Géza szülőháza AgárdonA város szülöttje Gárdonyi Géza, akinek szülőháza Agárdpusztán látható.



 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Siófoki képek
  2011-08-16 00:12:12, kedd
 
  Fotó: S.Kati

....



...



...

 
 
1 komment , kategória:  Balatonról  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 351 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 8035
  • e Hónap: 41189
  • e Év: 274936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.