Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Szilvásgombóc torta
  2011-08-04 23:41:49, csütörtök
 
  Szilvásgombóc torta_az Ország tortája 2010 évben.

...... .............


A torta négy lépésben készül el. A szilvás pudingot és a ,,szilvagombócokat" célszerű, ha előző nap készítjük el, majd másnap állítjuk össze a tortát. A hozzávalók 6 db torta elkészítéséhez való mennyiségeket jelölnek.
Első lépés:
- 3 kg friss, vagy fagyasztott szilva
- 6 dl víz
- 6 kávéskanál fahéj
- 0,7 kg cukor

A hozzávalókat együtt felforraljuk.
- 5 dl víz
- 0,25 kg pudingpor
A hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük a forrásban lévő szilvát, ha fakó a színe, utólag néhány csepp lila természetes ételfestékkel színezhetjük, majd lehűtjük. Ha túlságosan egyben marad a szilva, kissé szétturmixolhatjuk, de semmiképpen se legyen homogén, egynemű, fontos, hogy látszódjanak a szilvadarabok.


Második lépésként készítjük el a ,,gombócot".
- 0,2 kg cukor
- 0,2 l víz
- 0,2 l rum
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűlés után hozzáadjuk a rumot.
1,4 kg nullás marcipánt kb. 66 x 46 cm nagyságú lappá nyújtunk (6 torta esetében ez kb. egy piskótalap méretének felel meg). Ennek a marcipánnak igen magas a mandulatartalma, intenzív az íze, így nem lesz túlságosan édes a gombóc. Egy kb. 42 x 42 cm-es nagyságú piskóta bőrös felét fehér vajkrémmel leheletvékonyan lekenjük, majd beosztó segítségével 6 egyforma csíkra vágjuk. (Látni fogjuk, hogy nem kell majd minden torta töltésénél mérőszalagot használni, elég az első próbánál, hiszen az a lényeg, hogy a marcipán csík mindkét oldala kb. egy-egy ujjnyival legyen szélesebb a piskótacsíknál, mivel így tudjuk kényelmesen feltekerni.) Vajkrémes felükkel lefelé a szintén 6 csíkra vágott marcipánlapra fektetjük, ecset segítségével meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd meghintjük őrölt fahéjjal. Ezután a csíkokat sorban kirakjuk 0,6 kg aszalt szilvával (a szilva nagyságától függően változhat a mennyiség, de az a lényeg, hogy a szilvákat szorosan egymás mellé kell helyezni, ne maradjon köztük hézag), majd szorosan feltekerjük a csíkokat úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki. Kör alakúra formázzuk a tekercseket, szilikonos papírra helyezzük, majd fagyasztóban kifagyasztjuk őket. A díszítéshez használt tekercseket is most készítjük el: a kinyújtott marcipáncsíkba aszalt szilvát fektetünk le sorban, szorosan feltekerjük, majd ezt is lefagyasztjuk. Fagyasztás után a tekercseket és a csíkokat is olajjal higított csokoládéban kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán. Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal higított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben.


Harmadik lépésként megsütjük a piskótákat.
Csokoládés piskóta:
- 0,3 kg tojásfehérje
- 0,3 kg tojássárgája
- 0,3 kg cukor
- 0,22 kg liszt
- 0,08 kg kakaó
- 0,05 kg vaj
- 0,08 kg víz

A hozzávalókból 6 db kerek csokoládés piskótalapot sütünk: a tojássárgát 0,1 kg cukorral és a vízzel kihabosítjuk, közben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. Ezután beleforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet, és hozzácsurgatjuk a langyosra megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett pléhre 6 db kerek lapot kenünk, majd 200 fokos sütőben készre sütjük. Még melegen alávágunk. Ez kerül a torták tetejére. A torta alja sacher felvertből készül:
Sacher-felvert:
40 db tojás sárga
10 db egész tojás
0,08 l víz
0,4 kg cukor
0,16 l olaj
0,33 kg liszt
0,16 kg kakaó
Az összes tojáshoz hozzáöntjük a vizet és a cukrot, vízgőz felett állandóan kevergetve felmelegítjük annyira, hogy a tojás ne csapódjon ki (kb. 50 fok). Kihűlésig habbá verjük, majd belecsurgatjuk az olajat. Ezután lazán hozzákeverjük az átszitált, kakaóval elkevert lisztet. 6 db fém tortakarikába tesszük, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.


A torta összeállítása a negyedik lépés:
- 2,4 kg tejszínhab
- 0,6 kg aranykrém
- 3 kg szilvapuding
- 0,9 l zselatin
- 6 evőkanál citromlé
- 2 kávéskanál fahéj

Aranykrém összemérése:
- ½ liter tej
- 8 dkg cukor
- 5 dkg pudingpor
A hozzávalókból tejszínkrémet keverünk. Fém tortakarikába helyezzük a sacher-karikákat, félig megtöltjük a tejszínkrémmel, majd belehelyezzük a marcipán tekercseket. Óvatosan kissé belenyomkodjuk a krémbe, rátöltjük a maradék krémet, végül a kakaós piskótalappal befedjük. Dermesztés után 70% kakaótartalmú csokoládéval áthúzzuk a torta tetejét, az oldalát tejszínhabbal körbekenjük. A tetejét tejszínhab stuffokkal, a felszeletelt aszalt szilvás tekerccsel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

A díszítéshez felhasznált anyagmennyiségek:
- 0,6 kg marcipán
- 0,3 kg aszaltszilva
.........


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szilvatorta_ ország tortája
  2011-08-04 22:52:00, csütörtök
 
  Szatmári szilvatorta_ ország tortája 2008 évben

A tortalap hozzávalói: 23 cm átmérőjű, 16 szeletes tortához
34 dkg aszalt szilva
6 cl rum
7 dkg őrölt dió
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
3 tojás
14 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1/2 csomag fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
1 vaníliás rúd

A marcipánkrém hozzávalói:
1,3 dl tej
4 tojás sárgája
12 dkg marcipán (1x-es)
2 dkg cukor
13 dkg tejszínhab
3 dkg főzött zselatin

A csokoládékrém hozzávalói:
1 dl tej
2 tojás sárgája
3 dkg keserű csoki
6 dkg cukor
10 dkg tejszínhab
2 dkg főzött zselatin

Főzött zselatinhoz: 2.5 dl víz, 4 dkg zselatin
Töltéshez további adalékok: házi szilvalekvár, pörkölt dió

A szilvapálinkás szirup hozzávalói:
3 cl eredeti szilvapálinka
3 cl 50%-os cukorszirup

Díszítéshez: tejszínhab, aszalt szilva, pörkölt mandula
Elkészítés:
Piskóta:
Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel.
Az elhabart tojásba belekaparjuk a vanília rúd belsejét.
A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot.
A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzáadjuk a tojáskeveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik.
Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.
A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három (nyersen) 34 dkg-os adagot tudunk kimérni, majd azokat egy-egy 23 cm átmérőjű sütőlapra 1 cm magasan elteríteni.
A piskótalapokat 210 °C-on 10 percig sütjük.
Ha kész, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.

Marcipán alapkrém:
A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, és ne égjen le. Főzés után turmixoljuk.

Csokoládé alapkrém:
A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaómasszát és a maradék tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük meg.
A töltelék krémek elkészítéséhez a tejszínhabot a hideg alapkrémekbe forgatjuk lazán. A zselatint áttetszőre feloldjuk kis lángon folytonos keveréssel, majd kimérjük belőle a megfelelő mennyiséget, és elkeverjük először kevés krémmel, amit a nagyobb mennyiséghez adunk.

Betöltési technológia:
A (zselatin megfőzése, és a töltőkrémek összeállítása után a) kisült piskótalapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 5 dkg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 2 dkg).
Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak.
A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csokoládés krémet beletöltjük, de nem az összest, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 3 dkg).
Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, s rákenjük a bekevert marcipános krém 3/4 részét.
Erre a krémre rakjuk a harmadik piskótalapot, majd rákenjük a maradék marcipános krémet, és a félrerakott csokoládés krémmel megmárványosítjuk a felületét.
Hűtőbe tesszük, majd kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletre), és tejszínhabbal, aszalt szilvával, valamint vágott pörkölt mandulával díszítjük.
Javaslat a töltéshez: ne keverjük be előre a krémeket csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk!

...... ........

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Ananász krém leves
  2011-08-04 21:47:09, csütörtök
 
  Ananász krém leves

Hozzávalók
1 nagy ananász (vagy 30 dkg konzerv)
2 dl fehérbor
3 dl víz
2 ek cukor
1 vaníliás cukor
2-3 citromfű-levél
pár szem szegfűszeg
1 fahéj
4 dl tejszín

Elkészítés
Az ananászt meghámozzuk, kivágjuk a kemény torzsáját, aprókockákra vágjuk és összekeverjük a cukorral. Állni hagyjuk
A vizet a borral és a fűszerekkel felforraljuk, majd leszűrjük.
A leszűrt lében feltesszük főni az ananászt. 20-30 percet főzzük.
Bormixerrel megturmixoljuk, folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejszínt és jól behűtjük. Kockára vágott eperrel tálaljuk.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Fácán leves - Zsuzsa módra
  2011-08-04 21:42:38, csütörtök
 
  Fácán leves

Hozzávalók
1 db fácán
leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, 1 vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma)

szemes bors
leves tészta ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított fácánt feldaraboljuk és hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk.
Kb 20 perc elteltével felhabzik, amit egy kanállal leszedünk róla, hozzáteszünk kb 10-15 szem egész borsot.
A fácánt sokáig kell főzni, kb 3-4 órát.
Megtisztítjuk a leveszöldséget is és a leveshez adjuk (kb 1-1,5 óra főzés után)
Ha megfőtt hagyjuk ülepedni, majd kiszedjük belőle a húst és a zöldségeket, a levet pedig leszűrjük.
A leszűrt léből kb fél liternyit újra felforralunk és belefőzzük a tésztát
...

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Az élet nem más, mint döntések
  2011-08-04 13:25:35, csütörtök
 
  Az élet nem más, mint döntések sorozata. Egyszer tévútra visznek, máskor pedig hozzásegítenek ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaidat. Gyakran egyetlen apró, látszólag semmiségnek tűnő döntésnek van a legnagyobb hatása életünkre. Honnan tudhatnánk előre, mikor döntünk helyesen? Hogy jó szakmát, társat, barátot, életutat választottuk-e? Sehonnan. Az életben sajnos nincs lehetőség arra, hogy egy pillanatra belenézhessünk egy másik életbe, hogy kiderüljön, milyen lenne a sorsunk, ha minden másként alakul. (...) Ha a bárban másik fiú lép oda hozzánk, ha másik állásajánlatot fogadunk el, ha... Rengeteg a ha. De érdemes-e egyáltalán azon gondolkodni, mi lett volna, ha? Szerintem nem. Valamiért azokat a döntéseket kellett meghoznunk, valamiért azt az állást és azt a fiút kellett választanunk. Mindennek úgy kellett történnie, ahogyan megtörtént. Nem másként. Mégiscsak hiszek valamiben. A sorsban. És abban is, hogy a történetünk előre meg van írva.
/Szalai Vivien/

...... ..........

 
 
1 komment , kategória:  Verses képek  
Kányadi S: Nyári alma ül a fán
  2011-08-04 13:09:34, csütörtök
 
  Kányadi Sándor: Nyári alma ül a fán

Nyári alma ül a fán,
fa alatt egy kisleány.

Néz a kislány föl a fára,
s le az alma a kislányra.

Nézi egymást mosolyogva:
lány az almát, lányt az alma.

Gondolkozik, mit tehetne,
áll a kislány lábujjhegyre,

nyúlánkozik, ágaskodik,
ugrik, toppan, kapaszkodik.

De az alma meg sem moccan,
csak mosolyog a magasban.

És a kislány pityeregve
csüccsen, huppan le a gyepre.

Lomb közt szellő szundít csendben,
de a sírásra fölserken,

sajnálkozva néz a lányra,
és az ágat meglóbálja.

S hull az alma, örömére,
pont a kislány kötőjébe.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 351 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6977
  • e Hét: 18607
  • e Hónap: 51761
  • e Év: 285508
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.