Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Liszt Ferenc emlékév
  2011-09-11 23:31:23, vasárnap
 
 




LISZT FERENC EMLÉKÉV


200 ÉVE SZÜLETETT LISZT FERENC

(Doborján, 1811. október 22. - Bayreuth, 1886. július 31.)


Liszt Ferenc minden idők legnagyobb zongoraművésze és a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője Doborjánban született, 1811. október 22-én. Apja maga is zenélt. Liszt Ferenc minden idők legnagyobb zongoraművésze és a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője Doborjánban született, 1811. október 22-én. Apja maga is zenélt, anyja osztrák volt. Liszt anyanyelve német, de később hosszú párizsi tartózkodása során annyira elsajátította a nyelvet, hogy franciául gondolkodott. És bár magyarul szinte nem beszélt, ennek ellenére egész élete során magyarnak vallotta magát. Élete alkonyán a következőket írta: "Bizonnyal megengedik nekem, hogy a magyar nyelvnek sajnálatos nem tudásától eltekintve, én születésemtől síromig szívemben és gondolataimban magyar maradjak."

Liszt Ferenc 9 éves korában adta első koncertjét a soproni kaszinóban és teljesen elbűvölte közönségét. Következő fellépése Esterházy Mihály gróf meghívására történt. A gróf pozsonyi palotájában tartott koncerten a magyar arisztokrácia számos képviselője jelen volt. A hatalmas siker hatására több magyar nemes úgy döntöttek, hogy 6 éven keresztül , évi 600 gulden ösztöndíjjal támogatják a fiatal Ferencet.

A csodagyerek Bécsben:

1822-ben a Liszt család Bécsbe költözött, hogy fiuk zenei képzéséhez még jobb körülményeket teremtsenek. Ferenc zongoraleckéket vett és zeneszerzői oktatásban részesül. Ebből az időből származik Liszt első saját szerzeménye is. Egy bécsi kiadó 1823-ban dicsérő szavakkal magasztalta egy honi művészegyesület kezdeményezését, amelynek lényege, hogy minden Bécsben élő zeneszerző írjon egy variációt egy meghatározott C-dúr keringőről. Az így létrejött kezdeményezést ki is adták. Schubert, Czerny és Mozart fia mellett Liszt - "a 11éves magyar fiú" - is részt vett a kezdeményezésben, egy igencsak virtuóz változattal jelentkezve, amelyet első saját szerzeményének tartanak számon.

1823-ban Liszt Búcsú koncertet adott Bécsben. Ezt koncertfalragaszokkal hirdették és inne számolják a zeneszerző karrierjének kezdetét. Tehetségére Beethoven is felfigyelt.

1823-ban hangversenykörútra ment édesapjával Franciaországba, majd Angliába, később Párizsban telepedett le. Párizs zenei élete nagy hatással volt rá, sokat fejlődött, zenetanításból élt. 1834-ben megismerkedett Marie d'Agoult grófnővel, akit szenvedélyesen szeretett; tízéves együttélésük alatt három gyermekük született.

Virtuóz koncertmuzsikusként egész Európa hangversenytermeiben megfordult, Szentpétervártól Glasgowig, Nápolytól Gibraltárig, Konstanttinápolytól Dublinig, Lisszabontól Koppenhágáig. Postakocsival és hintón utazott, visszavonulása idején kezdett a vasút terjedni!

Az 1838-as pesti árvíz-katasztrófa megrendítette, és hangversenyei jövedelméből 25.000 Ft-ot küldött Magyarország megsegítésére.

1842-ben, virtuóz pályafutását befejezve Weimarban telepedett le, s 13 évig az udvar zenei vezetője volt. Itt zeneszerzőként dolgozott, zongoristaként, honoráriumért soha többé nem koncertezett. Weimarban komponálta legismertebb műveit. Életének ebben az időszakában végre igazi társra talált, Carolyne Sayn-Wittgenstein hercegnőre, akivel házasságkötését a katolikus egyház az utolsó pillanatban sajnos megakadályozta.

Egész életében önzetlenül támogatta, tanította, és anyagilag is segítette a tehetséges muzsikus növendékeket, és zeneszerzőket. Olyan fiatal tehetségeket is felkarolt, mint Berlioz és Richard Wagner, aki később Cosima lányának férje lett.

Egyik fő elhivatottsága a már-már elfeledett régi zeneszerzők népszerűsítése volt. Már virtuóz zongorista hírnevét Mozart, Händl, Beethoven, később Wagner műveinek terjesztésére, ismertetésére használta fel. Átiratait a mai napig játsszák világszerte.

1875-ben alakult meg Budapesten a Zeneakadémia, melynek egyik alapítója és első tanára volt. A róla elnevezett Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ma is világhírű zeneoktatási intézmény. Számtalan magyar tárgyú kompozíciója született, például a "Hungária" című szimfonikus költeménye, melyben a hősi történelmi múltat örökíti meg. Egyházi műveket is szerzett, liturgikus kompozíciója, az Esztergomi mise, az Esztergomi Bazilika fölavatására készült. Magyar történelmi arcképek című sorozatával a magyar történelem nagyjainak állít emléket. 1867-ben Ferencz József magyar királlyá koronázására írta Koronázási miséjét.

Liszt rendkívül termékeny zeneszerző volt.

Új stílust teremtett, a szimfónikus költeményt. Kompozícióit kortársai egyre kevésbé értették, csak hosszú évtizedek elteltével ismerték el zeneszerzői géniuszát, mely többek között Debussy és Bartók közvetítésével máig is hat a zenei világra.

Élete végére nem csak a kompozícióival maradt egyedül, magányosan, barátaitól, és pártfogoltjaitól mellőzve, 1886-ban Bayreuthban halt meg, tüdőgyulladásban. Sírja is ott található.

Liszt Ferenc nemzetiségét számos életrajzi tanulmány tárgyalja. Liszt nemzeti hovatartozása a trianoni békeszerződés után vált igazán viták tárgyává.Liszt Ferenc magát magyarnak tartotta, ezt számos kijelentésében meg is erősítette.

Az egyik legjelentősebb bizonyíték az, hogy bár hosszú ideig élt Párizsban, Weimarban és Rómában, soha nem vette fel sem a francia, sem a német, vagy az olasz állampolgárságot, de soha nem volt osztrák állampolgár sem. Utazásai során minden alkalommal magyar útlevelet használt, az illetőségi hely, amely útlevelében szerepelt, Sopron volt.[6] Továbbá Liszt gyermekei is magyar állampolgárok voltak, ez egy 1845-ös leveléből derül ki:

,,Mivel az én gyermekeim apjuk állampolgárságát ... követik, tehát akár akarják, akár nem, magyarok."


Liszt Ferenc - Hungarian Rhapsody #15

Link



Liszt: Hungarian Rhapsody

Link








Doborján (németül Raiding)

Mezőváros Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőpulyai járásban, Felsőpulyától 12 km-re északra. A trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Felsőpulyai járásához tartozott. Liszt Ferenc szülőháza, ma emlékmúzeum.

A házat utolsó tulajdonosa Dr. Esterházy Pál 1971-ben múzeum céljára Doborján községnek ajándékozta, amely koncerttermet építtetett melléje. A számos kiállítási tárgy között látható a medence, amelyben Lisztet megkeresztelték, és a mester halotti maszkja is. Tárlókban, üvegszekrényben, a falakon függve képek, kották, kéziratok, emléktárgyak vannak kiállítva.


K É P EK
/Az alábbi képek néhány napja az Emlékmúzeum területén, Doborján készültek/





































 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Novákfalva
  2011-09-11 18:56:15, vasárnap
 
 




NOVÁKFALVA


Noövákfalva - a természet ölelésében: csend és nyugalom

Novákfalvát hiába keresnénk a térképen, sőt a magyar helységnévtárban sem találnánk a nyomát. Pedig létezik: Novákfalva üdülőfalu a Vas megyei Velem község határában. Névadója egyben a tulajdonosa is: Novák Tamás vállalkozó, akit a hazai üzleti életben csak piackirályként emlegetnek. Novák úr szerint üdülőfaluja egy "ízig-vérig magyar létesítmény."

Az Alpokalja legszebb falvának szomszédságában, néhány éve Velemben épült fel ez a csodálatosan szép üdülőfalu. A nyüzsgő városokat maguk mögött hagyó kirándulók a nyugalom és a csend szigeteként ismerhetik meg ezt a festői környezetben lévő, kristálytiszta levegőjű üdülőfalut.

Az üdülőfalu egész területén az autentikus magyar népművészet remekeivel találkozhatunk. Külön figyelmet érdemel a két székely kapu és az egyedülálló trianoni emlékharang

Az ideérkező vendég már a belépéskor megpillanthatja az Üdülőfalu "szívét", az ősi jurtát felidéző gömbfák társaságában elhelyezett nemzeti színű ponyva alatti, aranyozott apostoli kettős keresztet, melyen a keresztre feszített Történelmi Magyarország zománc-térképe látható.

A bejárattól kezdődően 21 faragott oszlop áll, melyekhez László Gyula professzor a honfoglalókról készített rajzai, valamint régészeti leletek képei szolgáltak alapul az erdélyi fafaragóknak.

Tovább haladva 74 történelmi, faragott emlékoszlopot találunk, mely a Történelmi Magyarország 64 vármegyéjét, 8 horvát vármegyét, egy Budapest székesfővárost és egy pedig az egész Történelmi Magyarországot jelképezi.

Egyéb látnivalók: szabadtéri színpad, jurta-forma múzeum sárkányos kapukkal, békegong, kapubálványok, a 13 aradi vértanú festett képsorozata és sok más nemzeti múltunkkal kapcsolatos emlék...

Az Üdülőfaluban 55 különálló házikó, apartman áll a vendégek rendelkezésére, melyek 2 vagy 3 személy elhelyezésére alkalmasak. Belső kialakításuknál a természet közelsége és az otthonosság ötvöződik. A Házakban fatüzelésű kandalló idézi a régi idők hangulatát, de a teljes kényelem érdekében mikrohullámú sütővel, hűtőszekrénnyel felszerelt konyha, fürdőszoba és televízió is található.

Gondoltak a nagycsaládos vendégeikre is, a nagyobb méretű, egyenként 5 - 10 fő befogadására alkalmas, központi fűtéssel ellátott házaikkal.

Az Üdülőfaluban időszakosan megrendezésre kerülő kulturális programok várják a vendégeket. A főépületben található, színpaddal ellátott 84-110 fő befogadására alkalmas konferenciaterem audio- és audiovizuális eszközök, szélessávú internet, írásvetítő, projektor, vetítő vászon flip-chart tábla, televíziókészülék állnak rendelkezésre. A gyermekeket játszótér és mini arborétum hívja kikapcsolódásra.

A látnivalók mellett a kristálytiszta hegyi levegő, az érintetlen természet csábít kirándulásra és kerékpározásra.

Összegezve egy csodálatos helyen egy csodálatos üdülő, ahol az ember újra "magyarnak" is érezheti magát. Mert talán idehaza ezt nem nagyon szoktuk érezni. És mindez a természet ölelésében - egy festői környezetben. Távol a világ zajától, zavartalan pihenés, testi-lelki felfrissülés és aktív kikapcsolódás!

Alig néhány napja három csodálatos napot töltöttünk el 63-an ezen a csodás helyen, de sose fogjuk elfelejteni ezt a néhány napot. Mert annyira csodálatos volt minden. Helyettünk azonban inkább beszéljenek az alábbi képek /lásd Képgaléria/, mert ők sokkal többet árulnak el erről a csodás helyről.


Bemutató videó





Link



Képgaléria /saját felvételek/
/A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel folyamatos/





Link






















































 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 435 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5640
  • e Hét: 14095
  • e Hónap: 53916
  • e Év: 231791
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.