Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Egy gondolat a fogyasztói társ
  2011-09-13 20:12:05, kedd
 
  Egy gondolat a fogyasztói társadalomról


2011. 09. 13. kedd. - 15:41

A mai fogyasztói társadalom egyértelműen a liberalizmus terméke. Amikor hazánkban az úgynevezett "rendszerváltozás" történt, megnyílt a "piac", kapható lett minden. A hipermarketek, a gyorsétterem láncok és plázák sokaságában már nem is tudja az ember, mit válasszon, mit vegyen meg és mit ne. Az alapvető szükségleteken kívül minden kacatot próbálnak az emberre rásózni, de nincs is nehéz dolguk: az agymosás és az, hogy már megszokták az emberek a reklámok tömkelegét, segít a zsidónak, hogy portékáját el tudja adni. Ráadásul ezeknek a termékeknek jó része olyan, hogy közvetlenül azokat támogatjuk, akik ellenünk dolgoznak.

Aki összehasonlítja, hogy milyen volt a helyzet mondjuk húsz éve, milyen a helyzet ma a plázák, szupermarketek terén, láthtaja hogy rohamléptekben épülnek mindenhova, ahol még van egy kis talpalatnyi föld is. Tesco, Auschan, Spar, Duna Plaza, Aréna Plaza, hogy csak párat említsek a végeérhetetlen sorból. Vagy szembetűnő lehet a gyorsétterem láncok, a kínai és arab éttermek megjelenése és a kis magyar utcai árusok, vendéglők eltűnése.

Ahogy a liberalizmus és egyik fegyvere, a pénzkapitalizmus teljesen átvette az irányítást az országban (de igazából világszinten is), az adókból történő megélés a zsidó érdekkör csupán egy kis részének jutott, de nem hagyják hogy testvéreik kenyér nélkül maradjanak, és így adókedvezményekkel, és hasonló dolgokkal biztosítják azt, hogy a fehér magyar emberek pénze (és az egész civilizált Európáé) közvetlenül a zsidók zsebébe vándoroljon.

Így a közvetlen (termék) és közvetett (a terméken lévő adók) kereseti lehetőség is az ő kezükben van.

A nagy színes reklámok az utcán, az újságban lévő csábító ajánlatok, és persze a média állandó agymosása következtében hazánkban rengeteg magyar emberből sikerült konzumidiótát csinálniuk. Nem érdekli ezeket az embereket a jövő, és nem hisznek semmiben. Könnyű őket a média által befolyásolni ("ami a hírekben van az biztos igaz"), teljesen materialisták, a "bulizás" és a vásárlás hoz az életükbe színt, magasabb célokat nem tűznek ki maguk elé. Sajnos a konzumidiotizmus olyan méreteket öltött, hogy már egyesek hitelt is vesznek fel, hogy fedezzék utazásaikat, vásárlásaikat. És nem az alapvető dolgaikat (pl. élelmiszer), hanem a luxust. Egyrészt elhitették velük, hogy ez a norma, másrészt lehetőségük van arra a zsidóknak köszönhetően, hogy hitelt vegyenek fel értelmetlenül.

Ezeket az embereket nem érdekli jóformán semmi, és tudtukon kívül saját népüknek ártanak azzal, hogy részt vesznek ebben a multikulti zűrzavarban, mi több, támogatják is. Ezt tették az európai emberrel a zsidók. Sajnos, ezért mi is felelősek vagyunk, hogy hagytuk idáig fajulni a dolgokat.

Gondoljunk bele, minden egyes zsidó ruhaüzletben történő vásárlásnál közvetlenül azt támogatjuk, hogy a nemzet ébredése késleltetve legyen, és tovább folyjanak ebben a mederben a dolgok. Ha egy kínai vagy arab étteremben eszünk, azzal a bevándorlók megvannak győződve arról, hogy nekik itt jó lenni, mert van megélhetés. Azt fogjuk észrevenni, hogy egyre több szemét és bevándorló özönli el hazánkat. De a magyarokkal mi lesz?! Változtatni kell a vásárlási szokásainkon! Ne a csillogó plázákban kajtassunk olcsó, ízléstelen ruhadarabokért, hanem inkább a magyar kereskedőtől vegyünk, még ha drágább is. Erre van lehetőségünk.



Zsidót vagy árját?

És ugyanez áll minden másra is. Mi van a piacokkal? Miért nem ott vásárolja az ember a friss gyümölcsöt, miért a szupermarketben? Lehet hogy kényelmesebb, olcsóbb. De a mi harcunk nem a kényelemről szól, hanem arról, hogy elérjük a célunkat. És ahhoz az első lépés az, hogy ha közvetetten nem befolyásolhatjuk, kinek a zsebébe menjen a pénz, akkor közvetlenül, a mi rétegeinkben, a mi körünkben tegyük meg ezt. Ha egy nadrág kell, ne a Levis shopba, hanem mondjuk a Viking boltba menj! Ha megéhezel, ne az arab és néger árusnál vegyél magadnak ebédet, hanem menj a vendéglőbe vagy büfébe! Legyél tudatos vásárló, és próbáld meg ezt barátaid közt terjeszteni! Mert a zsidó, az arab, a kínai és a néger nem fogja támogatni a harcunkat, csak a többi magyar testvérünk!

Georgius - Kitartás.hu


http://kitartas.mozgalom.org/aktualis/egy-gondolat-fogyasztoi-tarsadalomrol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Öreg bácsi beleharap az almába
  2011-09-13 20:05:00, kedd
 
  Öreg bácsi beleharap az almába mire ott marad a felső fogsora.
Beleharap még egyszer mire ott marad az alsó is.
Eldobja az almát:
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Csendes a falu, némák a házak!
  2011-09-13 20:03:24, kedd
 
  Csendes a falu, némák a házak!

Ez a csend és némaság, úgy tizenöt évvel ezelőtt kezdődött el a falunkban, mivel szinte megszűnt minden olyan létesítmény, amely a lakosság megélhetését biztosította. Ilyenek voltak például a Tsz, varroda, gáztöltő üzem, KTSZ faipari cég.
A fiatalok elköltöztek a nagyvárosokba, hogy munkát keressenek a megélhetésükhöz. Itt maradtunk mi idősek a betegek az özvegyek.
A falu elcsendesedett.
Lakóira ránehezedett a magányosság. Estefele már nem látni senkit az utcán. Az emberek bezárkóznak kis házaikba, a kiskapu kulcsra zárva, az ablakok sötétítve. Még véletlenül sem mehet át a szomszéd beszélgetni. Inkább nézik a tévét, minthogy meghallgassák egymás problémáit.
Az udvarok is csendesek. Sok helyen már háziállat sincs, legfeljebb egy-egy kutya ugat magányosan az üres udvarban. Nem kell már kakasszóra ébredni, megszűnt a falu falunak lenni. Elmaradtak a szép hagyományok, melyet népünk évszázadokon keresztül gyakorolt.
Én, mint idős asszony úgy látom, hazánk a mélyponton van, haldoklik. Eluralkodott a gyűlölet a szeretetlenség az erőszak. Mi lesz gyerekeinkkel, unokáinkkal. Pedig szép vagy gyönyörű vagy, szegény magyar hazánk!
Hatvan évvel ezelőtt még a falunk lélekszáma négyezer ötszáz fő volt, ma kettőezer-hatszáz a lakosság száma. Húsz évvel ezelőtt lendületben volt a falu. Mindenkinek volt munkahelye, aki akart dolgozhatott. A házaknál öt-hat fő is lakott egy családban. Az istállók és udvarok tele voltak háziállatokkal.
Jutott idő az embereknek egymásra is. Este például, mikor már elvégezték a ház körüli teendőket, megetették az állatokat, megfordultak a csarnokból is, ahova minden nap elvittük a tejet, ott is jól el lehetett beszélgetni, hazafele menet nem siettünk. A kiskaput mindig nyitva találta a kedves szomszéd. Jöttek is ám estéként beszélgetni.
Misa bátyám, Bözse ángyom a szomszéd Julis és Etel néném. Este 11 óráig ment a társalgás. Anyám közben font a nagypapa kukoricát morzsolt másnapra az állatoknak. Mi gyerekek az ágyból figyeltük a felnőttek beszélgetését és a szívből jövő igazi nevetésüket. Akkor békesség és szeretet volt a családokban, pedig szegények voltunk. Volt időnk a szombatot is megtartani. Szombaton a ház körüli takarítás volt a munka, anyám meg elvégezte a heti nagymosást. Készültünk a vasárnapra.
Falunkban minden valamire való család részt vett a vasárnapi szentmisén. A templomunk mindig tele volt. Mise után a kisbíró kihirdette a faluban történt eseményeket. A férfiak ott is beszélgettek a faluban történt dolgokról. Mire delet harangoztak elkészült a vasárnapi ünnepi ebéd, melynek kínálatában megtalálható volt a húsleves, pörkölt nokedlival, paradicsomos káposzta, fánk vagy kalács, esetleg rétes.
Abban az időben volt elismertsége a családnak. A család szent és sérthetetlen volt, azt meggyalázni, beszennyezni Isten elleni vétek volt. Magyar nemzetünk addig marad fenn, míg lesznek jó családok, mert a családok alkotják a nemzetet! Család nélkül nincs Nemzet, nincs Haza. Kérjük Istenünket, hogy áldja meg hazánkat, és újra legyenek Istent és embert szerető meleg lelkű családok.

Özv. Gyulasi Jánosné
2007. november
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb félrement gumicsont
  2011-09-13 19:55:13, kedd
 
  Újabb félrement gumicsont

Írta: Csezmiczei Vitéz János | kommentek : 37

A Fidesz különböző gumicsontokat próbál bedobni, hogy addig se a leállt növekedésről, a megbukott egykulcsos adóról és Matolcsy elhibázott gazdaságpolitikájáról legyen szó. Ilyen gumicsont, hogy Orbán látszatlátogatást tesz Schmittnél. De az is, hogy Matolcsy a nyilvánvalóan bevezethetetlen "luxus-áfá"-val kampányol, miközben ha valóban a vagyonosokat akarnák adóztatni, azt a jövedelem- és a forrásadón keresztül tehetnék meg. (Amit persze épp a Fidesz csökkentett le a gazdagok érdekében, a szintén általuk megszüntetett luxus-vagyonadóról nem is beszélve).

Ezeket a gumicsontok esetében hasznos megmutatni, bizonyítva, hogy mennyivel komolyabb megoldandó problémák is lennének. Mivel azonban a gumicsontok tőlünk függetlenül is témává válnak (lásd még: kereskedelmi tévék fideszes befoglalása), el kell mondanunk, ha egy gumicsont önmagában is elhibázott.


Ilyen volt a durva fővárosi megszorítások témája helyett bedobott Elvis tér ötlete. Itt a rossz helyszín-lehetőségek miatt előbb egy világháborús emlékmű, utóbb egy '56-os hős emlékparkja köré sikerült volna a vadító csipőmozgásáról is ismert sztár terét tenni. S Tarlósnál maradva, ilyen volt Budapest történelmi zászlójának lecserélése egy olyan problémásra, amit vissza kellett vonnia. A semmit összekötő gyalogoshíd persze lehetett jószándékú hülyeség is. Pénteken azonban újabb elbaltázott gumicsont került elő.

Bánki Erik, Lezsák Sándor és Pichler Imre országgyűlési képviselők a következőre tettek javaslatot:

Az Országgyűlés Szigetvár városnak a "Leghősiesebb Város" ("Civitas Invicta") címet adományozza.

Nyilván nem megkérdőjelezve a várat 1566-ban védők hősiességét, el kell mondjuk, a javaslat több sebből vérzik.

1. Ha a nagyméltóságú fideszes képviselők legalább Clint Eastwood Invictus című filmjét látták volna, akkor tudnák, hogy az "invicta" legyőzhetetlent jelent, és nem hősiest.

2. Persze lehet, hogy valami miatt szándékosan ragaszkodnak az "invicta"-hoz. De akkor meg az nem érthető, hogy miért épp legyőzhetetlennek akarnak nevezni egy olyan várost, amelyet - minden hősies küzdelem ellenére - a törökök elfoglaltak és 123 évig megszállva tartottak.


3. A leghősiesebbel persze szintén gondok vannak. Milyen alapon helyezzük Szigetvár hősiességét más városok hősiessége elé? Miért lettek volna kevésbé hősiesek például Kőszeg, Drégely vagy Eger védői? Kőszeg és Jurisich Miklós ugyanazzal a Szulejmán szultánnal küzdött, mint Szigetvár; Drégely és Szondi hősiességét Arany János is megverselte, Eger és Dobó István vitézségéről pedig Gárdonyi Géza írt. A sort más várakkal is lehetne folytatni, de ebből is látszik: nem szerencsés valaki hősiességét mások elé helyezni.


Az egri vár védői a Fidesz szerint kevésbé voltak hősiesek

Persze lehet, csak arról van szó, hogy sértené a fideszesek közismerten nagy anti-kommunizmusát, hogy ha a "hős város" címet adnák, mint az a Szovjetunióban volt szokás.

Egyébként Szigetvár fideszes polgármestere 2010. őszén még arról beszélt, hogy "elsődleges célnak a munkahelyteremtést" tartja. Lehet, hogy a szigetváriaknak is inkább erre, és nem egy elhibázott névadásra van szükségük.


http://egyenlito.blog.hu/2011/09/12/ujabb_felrement_gumicsont
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ostoba Képviselők Akciós Mentő
  2011-09-13 19:46:27, kedd
 
  Ostoba Képviselők Akciós Mentőcsomagja

Igazi jutalomjáték volt tegnap a parlamentben. A fideszes és jobbikos képviselők úgy várták a napot, mint egyszeri közalkalmazott a postaládából kibuggyanó teszkómagazint. Orbán Viktor marketingigazgató meg kitett magáért a Nagy Őszi Kiárusítás alkalmából: a leárazott Gyurcsány Ferencnek és az Ostoba Képviselők Akciós Mentőcsomagjának örülhettek önfeledten.

Úgy látszik nem hiába verte dagadtra a kezét Orbán Viktor, a narobot sereg megértette végre: a Sokadik Háromhetes Igazi Forradalom eljött, ideje megint valami olyat csinálni, amit eddig senki más. Mert vegye tudomásul mindenki, hogy Orbán Viktor tengelyt akaszt bárkivel, aki szerint nem arohattimperialista euróválság tehet mindenről. Ő személy szerint tudomással bír a nehézségekről, és üzeni a magyar embereknek: akik a fizetésük egy részét, az új adóknak köszönhetően ennek vásárlóerejét már elvesztették, azok legalább a reményt ne veszítsék el. Mert Magyarországnak olyan kormánya van, amely kiáll a zemberekért.
A kiállás legfrissebb példája a devizahitelesek rögzített árfolyamon végtörlesztésének lehetősége. 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró árfolyam és nulla forintos költség nélkül lehet kiszállni a devizahitelből, mondják. Hogy kinek? Azoknak, akiknek a matracba varrva otthon lapul az a néhány millió. Annyi biztos, hogy a hurrákuminista szájhagyománnyal ellentétben az átlagpolgárnak nincsenek felhalmozott milliói, az egykulcsossal jobban járó középosztálynak ( 300-400 ezer/hó) is maximum biztonságosabb törlesztést jelent az a náluk hagyott néhány tízezer, nem megtakarítás felhalmozódást. Akkor mégis kiknek jó ez? Nézzünk egy példát:

Kósa Lajos, Mintaváros polgármestere közgazdasági diplomával is hagyta magát a gonosz szocialisták és a rohattbankok által megvezetni, és a vagyonnyilatkozata szerint felhalmozott 236.839.- frankhitelt. Ez:

napi 234 forintos árfolyamon: 55.420.326.- forint.
180 forintos végtörlesztéssel: 42.631.020.- forint.

Nagyobb tétben merek rá fogadni, hogy a következő vagyonnyilatkozatában ez a tétel már nem fog szerepelni.

Vele szemben milyen lehetősége marad az Átlag Béla- Átlag Béláné házaspárnak, ahol az úr tanár, a hölgy mondjuk ápolónő? A közalkalmazotti bértáblát figyelembe véve nyugodtan mondhatjuk, nekik milliós megtakarításuk biztosan nincs, ahogy ötven millás hitelük sincs. A példa kedvéért tételezzük fel, hogy az önrészt összekaparták, és 8-9 millió hitelt fölvéve egy panelban laknak. A törlesztőjük is átlagos, 420 frank/hó. Milyen lehetőségük van? Végtörleszteni szinte biztosan nem tudnak, marad a részletbefagyasztás. Ez az index kalkulátorát használva a következő módon alakul:

420 frankos készlet mellett, feltételezve, hogy a következő három év átlagárfolyama 230 ft körül mozog:

rögzített árfolyamon 75.600.- lesz a részlet,
ami piaci áron számolva 96.600.- lenne,
ez mindennel együtt 824.097.- tőketartozás felhalmozódást jelent.

Nos, ez lenne a devizahiteles mentés a Nemzeti Együttműködés rendszerében. Ezért igazán megéri kitenni magunkat mindennek, ami még Orbán szerint is előre látható: az EBRD vezető közgazdásza már veszélyekről, a hitelrendszerbe vetett bizalom aláásásáról beszél, az osztrákok külügyminiszteri szintről üzenték, ha ezt így, és tényleg, akkor könnyen az Európai Bíróságon találhatjuk magunkat, és a Bankszövetség is az Alkotmánybírósághoz fordul.

"Az emberek okkal és joggal várják a kormánytól, hogy terjesszen elő formabontó megoldásokat"- mondta Viktor, én meg innen üzenem: nekünk simán elég volna az is, ha a formabontás helyett normálisak lennétek, megtanulnátok számolni, felmérnétek előre a döntések hatásait azon kívül, hogy sájgecc, ezé'mostan beztos beszólnak megint, azannyukat. Ha ez nem megy, akkor hallgatni azokra akik tudnak és segítenének, mint a jegybankárok Kötcsén. Mert a forgatókönyv, hogy minden külföldi kritikus kommunista, minden okoskodó gyurcsánybérenc, aki nem érti annak majd hazudunk fasza fordítást, már unalmas. Mi is tudjuk, meg ti is: a háborús retorika pont addig tart, amíg a forradalmár tankjával beáll a brüsszeli kútra tankolni, és egyszer csak elfelejtik kiszolgálni a közös benzinből. Olyankor jön az igenis Kroes asszony, rakéta sebességgel írjuk át a médiatörvényt, és a forradalmian új koordináta rendszerünk elkezd egyre jobban hasonlítani a régi alakjához. Három hétig. Mert akkor megint egy új világ új koordinátája jön az új forradalommal. Csak ezt a poros, pohos, molyette forradalmár Cipollát cserélhetné egyszer újabbra valaki.

http://varanus.blog.hu/2011/09/13/ostoba_kepviselok_akcios_mentocsomagja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csetszoba: Lázár János válaszo
  2011-09-13 19:39:49, kedd
 
  Csetszoba: Lázár János válaszolt


2011. szeptember 13., kedd

A miniszterelnök által tegnap bejelentett, mindenkit érintő változásokkal kapcsolatban kérdezték olvasóink a Fidesz frakcióvezetőjét.


A rögzített kamatú THM-et jó ötletnek tartom én is. De felmerült bennem, hogy emiatt nem fognak-e kevesebb hitelt adni a bankok vagy az áruházak. Vagy éppen kevesebb dologra. (ZeroMaster)
Én mindig is azt mondtam, hogy az ősz a külső megújulásának ideje. Jönnek a hidegek, előkerülnek a garbók, a pulcsik, a feszes nadrágok, esetleg retro egyrészesek. Bátran cseréljük le tavalyi ruhatárunkat! Jöhetnek a meleg, bújós őszi színek, amelyekben élmény a párunkkal a meleg kandalló mellé kuporodni egy forró csokival.

Ez így nem mehet tovább! Az elmúlt másfél évben kétszeresére nőtt a törlesztőrészletem, mert voltam olyan hülye és svájci frankban vettem fel! Ezt ki fizeti meg, talán maguk? (Anyu1958)
Úgy néz ki, hogy hosszú lesz a vénasszonyok nyara idén. Érdemes minél többet a szabadban tölteni. Egy kis futás a Margitszigeten, bágyadt fürdőzés a kedvesünkkel a Széchényiben a lemenő őszi nap sugaraiban kellő energiával tölt minket fel a borongós téli napok előtt.

Dohányos vagyok és energiaital-függő. Tényleg azt gondolják, hogy a különadókkal, amelyek minket szipolyoznak ki, talpra állítható lesz a gazdaság? (JunkieXXL)
Új évszak, új sminket kíván. Ez minden jól öltözött óvodás is tudja. Más fényviszonyok vannak már, mint mondjuk júliusban. Az arcunkat, mosolyunkat is más árnyalatok emelik ki ősszel. A nyaralás során lebarnult arc nem kíván sem pirosítót, sem alapozót. A világos szeműek is jobban ragyognak ilyenkor. Barna, fekete szeműeknek világosabb kihúzót tudok ajánlani. De semmi több, mert a kevesebb most több!

Azt mondta Orbán, hogy az uzsorásokat kell megfékezni. Ez nem antiszemitizmus? (SteveTheDon)
A nyár nem csak a meleg miatt jó, hanem mert a szabadban sportolhatunk. A rossz idő ne tántorítson el minket! Irány a számtalan budai sport- és fitneszközpont egyike. Minden nap egy fél óra szauna, fél óra spinning, fél óra squash, és a karácsonyi nagy evések után sem kell majd szégyenkeznünk egy-egy közös wellness-fürdőzés során.

Tisztelt Lázár úr! Nagyon jó látni Önt, ahogy dolgozik, végre egy igazi színfolt a magyar politikai életben! Igazából kérdésem nincs, csak sok sikert szerettem volna kívánni a jövőre nézve! (JohhnieLazarus)
Vizsgálni kell, hogyan alakulhatott ki a devizahitelezés rendszere és miért szüntették meg a szocialisták a támogatott lakáshiteleket és milyen szerepe volt ebben a külföldi bankoknak, valamint a PSZÁF-nak, aminek most újra Szász Károly a vezetője.

http://hircsarda.blog.hu/2011/09/13/csetszoba_lazar_janos_valaszolt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fix árfolyamon törleszthetők a
  2011-09-13 19:36:51, kedd
 
  Fix árfolyamon törleszthetők a kocsmai hitelek is


2011. szeptember 12., hétfő |

Lázár János tegnap bejelentette: nemcsak a lakáshitelt, de a kocsmai cehhet is vissza lehet fizetni 180 Ft/korsó rögzített árfolyamon.

A bankok és a presszók képviselői tegnap este egyeztető megbeszélésre gyűltek össze, hogy megtárgyalják, hogyan lépjenek fel Lázár János bejelentésével szemben. "Akadnak olyan régi hitelesek, akik még 25 forintos áron vették meg az első korsó sörüket, így a mostanra összegyűlt egymillió-hatszázötvenezer forintos tartozásuk reálértéken négymillió- kettőszázhetvenezer forintot ér" - mondta el lapunknak Slukkos Gizella csapos.

A forint gyengülése és a fölötte érzett lehangoltság ráadásul további fogyasztásba és hitelekbe kergeti az adósokat, a legtöbb presszó pedig sem futamidőről, sem ütemezésről, sem THM-ről nem állapodott meg a törzsvendégekkel előre, mikor az első rundók kifizetetlenül maradtak. A presszósokat országos szinten a bankokénál nagyobb veszteség érné a fix árfolyamú visszafizetéssel, de még így is örülnének, hogy megszabadulhatnak egy-egy régi törzsvendégtől.


http://hircsarda.blog.hu/2011/09/12/fix_arfolyamon_torleszthetok_a_kocsmai_hitele k_is
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lesújtó vélemény: Magyarország
  2011-09-13 19:26:21, kedd
 
  Lesújtó vélemény: Magyarország csatlakozott a Balkánhoz

2011. szeptember 13. 12:04:02

Terjedelmes írást közölt nemrég az új alaptörvényről a Fundamentum című folyóirat. Az írás kilenc szerzője között olyan nevek szerepelnek, mint Kis János, Halmai Gábor és Arató András. A dokumentumot az Európa Tanács Velencei Bizottsága számára készítették az alkotmányjogászok egyfajta külső, független tanácsadó véleményként.

Az Alaptörvény előkészítése kizárólag a kormánypártok képviselőinek közreműködésével ment végbe, az ellenzéki erők, a szakmai és egyéb civilszervezetek, valamint a nyilvánosság teljes kizárásával - mutatnak rá a jogászok Vélemény Magyarország Alaptörvényéről címmel megjelent írásukban. Majd úgy folytatják: a dokumentum számos ponton nem felel meg az Európai Unióról szóló Szerződésben foglaltaknak sem.

Az első nagyobb kétely az alkotmányozás legitimitásánál mutatkozik meg. A jelenlegi alkotmány szövege ugyanis csak a módosításra hatalmazza fel a képviselők kétharmadát, nem pedig alkotmányozásra. Ezt ugyan 1995-ben kiegészítették, de még így is a képviselők négyötödét igényli a döntés. Szükséges tehát az ellenzéki pártok bevonása folyamatba. A kikötést a jelenlegi kormánykoalíció kivette az Alkotmányból, ami önmagában is alkotmánysértő - mutat rá az írás.

A magyar keresztények adják a nemzetet

Kifogásolják továbbá, hogy egy Alkotmány demokratikus voltának lényege éppen az lenne, hogy azt mindenki sajátjának tekinti. Az új Alaptörvény sokszorosan megsérti ezt a követelményt. Többek között akkor, amikor "a Nemzeti Hitvallás című, terjengős preambulumban az alkotmányozás alanyaként nem a magyar törvények alatt élők összességét jelöli meg, hanem a magyar etnikai nemzetet". Ráadásul kizárólag keresztény közösségként jellemezve azt, ezzel is tovább szűkítve a beletartozók körét - pontosítanak a szerzők.

Az Alaptörvény emellett kizárólag az (1944 előtti) magyar történelem dicső lapjait ismeri, az önbírálatra okot adó tettekről nem vesz tudomást. Az új szabályozás komoly aggályokat vet fel a diszkrimináció tilalmát illetően is, amivel bevezeti a származáson alapuló etnikai kedvezmény elvét. Magyarország ezzel csatlakozott a Balkán-félsziget országaira jellemző trendhez - szögezik le az alkotmányjogászok.

A szerzők kiemelik: a törvény egyes rendelkezései szerint bizonyos jogok gyakorlása kötelezettségek teljesítésétől függ, aminek következtében azok már nem is tekinthetők alanyi jognak.

A magánszféránk sem szent

A "Beavatkozás a magánszférába" című fejezetből kiderül: az új törvény a magánszféra több elemét is szabályozási körébe vonja, mégpedig világnézetileg nem semleges módon, hanem egy keresztény-konzervatív ideológia alapján.

Szociális jogok esetén pedig inkább államcélokról beszélhetünk - fogalmaz a dokumentum. Az új rendelkezések például nem tartalmazzák a munkához való jogot, amivel egyértelművé teszik, hogy a munkalehetőségek biztosítása kizárólag az állam céjait szolgálja. Új elem viszont a munkavégzési kötelezettség előírása, az egyén - meglehetősen nehezen körülhatárolható - képességeinek és lehetőségeinek függvényében.

Nagyon fontos elem, hogy hiányzik az új alkotmányból piacgazdasági biztosítékok megléte. Az Alaptörvény nem tesz említést arról, hogy Magyarország piacgazdaság. "Összességében elmondható, hogy az Alaptörvény célja nem a piacgazdaság meghatározó súlyú biztosítékainak rögzítése, hanem az állam és az azzal összefonódó pártszövetség politikai és gazdasági hatalmának jogi eszközökkel történő megerősítése."

Világelső megoldás

"Az utólagos normakontroll jelentős korlátozása azért váltott ki nagy hazai és nemzetközi visszhangot, mert a felülvizsgálat jogának megvonása a pénzügyi tárgyú törvényeket illetően a világon egyedülálló megoldást teremt, hiszen nem létezik olyan alkotmánybírósági funkciót betöltő intézmény, amelynek felülvizsgálati joga a vizsgálandó jogi normák tárgya alapján lenne korlátozott."

A törvény szövege emellett nem ad elegendő garanciát a bírói függetlenség érvényesülésére, sőt megszűnik az 1989-es alkotmány ombudsmanmodellje is - mutat rá az írás.

Zárásként az Alaptörvény nemzetközi kompatibilitását vizsgálják a szerzők. Itt többek között azt sérelmezik, hogy a szöveg nem tartalmazza a háború elutasítását és az erőszak tilalmát, noha pozitív módon célként fogalmazza meg a békét.
Forrás: stop.hu

http://nemenyi.net/default.asp?SID=1&AID=0&Direkt=88085
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jobbik: ilyen erős a multik lo
  2011-09-13 19:24:24, kedd
 
  Jobbik: ilyen erős a multik lobbija?
2011. szeptember 13. 12:25:28




a kormány dönt valamiről, aztán valaki egy személyben áthúzza azt, vagy a multik lobbija el tudja érni, hogy kihúzzák azt a részt?

http://nemenyi.net/lib/gall/egyeb/orban-kimaradt-a.jpg

A Jobbik szerint a kormány működéséről állítanak ki bizonyítványt azok az internetes hírportálokon megjelent fotók, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédéből kihagyta a szociális bolthálózatról szóló fejezetet - jelentette ki Z. Kárpát Dániel keddi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus azt firtatta: a kabinetben az a gyakorlat, hogy "a kormány dönt valamiről, aztán valaki egy személyben áthúzza azt, vagy a multik lobbija el tudja érni, hogy kihúzzák azt a részt?"

Az index.hu és az origo.hu hírportálok is olyan fényképet közöltek Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédéről, amelyen látszanak a kormányfő jegyzetei is. A képeken látható egyik lapon kivehető egy bekezdés a szociális bolthálózatról is, amely azonban át van húzva és a beszédben nem is hangzott el.

Z. Kárpát Dániel megerősítette, hogy a Jobbik programjában már 2009-2010-ben is szerepelt a szociális bolthálózat létrehozása. Az ellenzéki politikus hozzátette: pártja nem bánja, ha a kormány átveszi az ötleteiket, mert programjukat az "ország érdekében készítik, nem pedig azért, hogy kisajátítsa."

MTI - szebbjovo.hu

Forrás: szebbjovo.jobbikdebrecen.hu

http://nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=88092
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Merkel kezében az euró sorsa?
  2011-09-13 19:19:47, kedd
 
  Merkel kezében az euró sorsa?

2011. szeptember 13. kedd, 16:54


Míg az Európai unió országai azon vannak, hogy a recessziót a visszájára fordítsák, a világ Angela Merkel német kancellárra figyel, aki előtt kulcsfontosságú döntés áll.

Ha kicsi a tét, a kedvem sötét

Merkelnek, mint más európai vezetőknek is, döntenie kell arról, hogy Németország összefogjon-e más uniós országokkal az euró megmentése érdekében, vagy sem. A kancellárnak több hosszú távú kérdésben is határoznia kell az európai adósságválság megoldását illetően - elsősorban arról, hogy Görögországnak megengedjék-e, hogy részleges vagy teljes államcsődöt jelentsen be, vagy akár elhagyja az eurózónát.

Amerikai szakemberek attól tartanak, hogy amennyiben Merkel nem lép fel elég határozottan, az végül ahhoz vezethet, hogy a bankok befagyasztják kölcsöneiket, amely pedig újabb recesszióhoz vezetne az Atlanti-óceán mindkét partján.

Az adósságválság miatti aggodalmak hétfőn erősen meglátszottak az európai piacokon - elsősorban Franciaországban, ahol a kormánynak külön ki kellett fejezze támogatását legnagyobb pénzintézetei iránt.

A tét most nem kevesebb, mint ez európai integráció álma, amely még a második világháborút követő nehéz években kezdett körvonalazódni. Ha Görögországnak megengedik, hogy feladja az eurót - ahogyan azt a német jobboldalon sokan követelik -, azzal az egység komolyan megbomolhat Európában, és az integráció könnyen a visszájára fordulhat.

Mindenkinek jót tenni

Kritikusai szerint Angela Merkel sokkal inkább saját politikai érdekeire, túlélésének biztosítására koncentrált, és kancellárként nem lépett fel eléggé erélyesen - annyira semmiképpen sem, amennyire arra szükség lett volna az eurózóna megmentése érdekében. Ha azonban így tesz, az azt jelentené, hogy a német adófizetők még több pénzét kellene belepumpálni a gazdasági unióba, ez az elképzelés pedig a választóknak egyáltalán nem szimpatikus.

Merkel kormánykoalíciója már most is bomladozik a görögök ügye miatt, pártja pedig az utóbbi idők választásain jelentős mértékben visszaszorult, egyik kudarc a másik után éri őket.

Merkel azzal próbálkozik, hogy minden oldal igényeit kielégítse - egyfelől azokét, akik a görög államcsőd lehetőségét lebegtetik, és a további beavatkozás ellen vannak, másfelől pedig azokét, akik az eurózónát védenék. Ez a politika mindeddig nem vezetett máshová, mint hogy Merkellel valójában senki sem elégedett.

Nincs mese, lépni kell

Hogy Németországban milyen erősen is ellenzik azt, hogy az ország és központi bankja még több pénzt öljön az Unió gazdaságilag gyengébb országainak megsegítésébe, jól mutatja Jürgen Stark, az Európai Központi Bank igazgatótanácsa tagjának lemondása is - ő már a második jelentős német figura, aki távozik az intézménytől.

Merkel halogatási politikájának ideje azonban egyértelműen lejárt - mostanra már nem csak Franciaországban mutatkoznak a bajok, a válság már a német határon áll, és csak idő kérdése, mikor kopogtat be. Korábban, amíg csak Görögország vagy Írország volt bajban, mondhatták a németek, hogy kevés közük van az egészhez, most már viszont Olaszország és Franciaország is komolyan érintett - ezzel pedig ők is azzá váltak.

Nicholas Sarkozy francia köztársasági elnök arra igyekszik rávenni Merkelt, hogy a két ország között olyan megállapodást hozzanak létre, amely ismét az európai gazdaság motorjává tehetné azokat. Szakértők szerint ha Németország ebbe nem egyezik bele, kérdéses, hogy bármilyen hasonló irányú, az euró megmentésére irányuló tervezetet elfogadna-e egyáltalán.

Bármilyen döntés jobb a semminél

Merkelnek azért is kell cselekednie, mert a bizonytalan légkör, amelyet ő és kormánya a mindenkinek megfelelni vágyással megteremtettek, még komolyabb gondokat okozhat, mint maga a válság. A bizonytalanság miatt a befektetők óvatossá válnak, a pánik könnyebben uralkodik el, és lehetetlen hosszú távú terveket kidolgozni.

Az Európai Gazdasági Kutatóközpont vezető elemzője, Michael Schröder szerint már az is jó lenne, ha a németek megállapodnának arról, hogy görög csődöt akarnak - ez legalább kézzelfogható, egyértelmű lépés lenne, amely véget vetne a bizonytalanságnak. Schröder szerint kicsi az esély arra, hogy a görög csődöt Európai összeomlás kövesse.

Sok függ attól, hogy az eurózóna mind a 17 országa jóváhagyja a közös tervezetet, amely a bajban lévő országok megsegítésére irányul - a francia parlament nemrég megtette ezt, ők azonban jóval kevesebb belső problémával küzdenek, mint a németek, ahol Merkel egy omladozó, belharcokba gabalyodott kormánykoalíciót próbál egyben tartani.

Minden szem a németeken

Sok szakértő szerint Európának a jelenleginél jóval egységesebb pénzügyi rendszerre és irányításra lenne szüksége - a radikális javaslatok szerint egy az Egyesült Államokéhoz hasonló rendszerre lenne szükség, a mostani hibrid rendszer helyett. Jelenleg az Unió országainak különböző gazdaságai, illetve a közös valuta, amelyet nem használ mindenki, jelentősen megnehezítik a válságkezelést, nem is beszélve arról, hogy minden tagország saját monetáris politikáját határozza meg.

Az euró jövője jelenleg úgy tűnik, valóban Merkel és kormánya kezében van - a német jóváhagyás jelenleg a legkérdésesebb, a már leírt problémák miatt. Márpedig Németország kiszállásával szinte lehetetlen lenne bármilyen újabb közös mentőcsomagot összeállítani. A kérdés most az, hogy Merkel és pártja hajlandó-e beáldozni hazai politikai érdekeit az európai integráció oltárán.

http://bombahir.hu/europa/merkel-kezeben-az-euro-sorsa
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 568 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 736
  • e Hét: 4500
  • e Hónap: 8245
  • e Év: 161741
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.