Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Spagetti nyers paradicsommal
  2011-09-26 22:30:25, hétfő
 
  Spagetti nyers paradicsommal

Hozzávalók 6 személyre
- 70 deka spagetti ,
- 1 kiló nem túl érett paradicsom,
- 1 mozarella vékonyra szeletelve,
- 2 lilahagyma vékony szeletekre vágva,
- 8 deka kimagozott olivabogyó,
- 2 ek. kapribogyó, kevés finomra vágott petrezselyem,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
oregano, só, bors,
- 0,8 deci olivaolaj, f
- rissen reszelt parmezán

Elkészítése
Elöször is készítsünk elö egy nagy spagettis tálat. Miközben megfö a tészta, tegyük ebbe a paradicsomdarabokat, a mozarellaszeleteket, a vékonyra vágott hagymát, az olivabogyókat felaprítva, kapribogyót, sót, borsot, oregánót, petrezselymet, a szétnyomott fokhagymát és az olajat.
Amikor harapósra fött a spagetti, szürjük le és hütsük le folyóvíz alatt. Figyeljünk arra, hogy egy csepp víz se maradjon a tésztán. Még langyosan keverjük össze a tálban lévö hozzávalókkal. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

...... .............


...... ...........

 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Hagyma torta
  2011-09-26 22:22:41, hétfő
 
  Hagyma torta

Hozzávalók:
- 125 ml író,
- 2 deka vaj,
- 20 deka liszt,
- 1/2 csomag szárított élesztö,
- 1/2 tk. cukor, só,
- 40 deka vöröshagyma,
- 10 deka apró kockákra vágott baconszalonna,
- 2 tojás,
- 1 deci tejszín,
- só,bors

Elkészítése
Az írót meglangyosítottam,felolvasztottam benne a vajat. Ezalatt a lisztet az élesztövel, sóval,cukorral összekevertem,majd beleöntöttem a langyos írót és összegyúrtam.
Folpakkal letakarva 30 percig kelesztettem.
Amíg kelt, meghámoztam a hagymát és nagyon vékony szeletekre reszeltem. Egy serpenyöben kiolvasztottam a bacont,belekevertem a hagymát és együtt üvegesre pároltam.
A megkelt tésztát egy 18 centis,kapcsos formába terítettem,úgy,hogy pereme is lett. A két tojást a tejszínnel felvertem,óvatosan sóztam mivel a bacon is sós és ráöntöttem a hagymára,összekevertem. Ezt a tojásos,tejszínes hagymát szétosztottam a tésztán, borsoztam.
180 fokon 50 percig sütöttem, ha erösen barnulna,takarjuk le sütöpapírral.

...... ........


Mindenütt kapható nálunk mostanában az úgynevezett "Neuer Wein",amit nem szabad a musttal összetéveszteni!10%-os alkoholtartalma van...Remek hozzá a "Zwiebelkuchen" , vagyis a hagymatorta.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Grillezett kecskesajt szőlővel
  2011-09-26 22:11:55, hétfő
 
  Grillezett kecskesajt szőlővel és rucolával

Hozzávalók (személyenként)
- 5 dkg kecskesajt
- 2 szelet prosciutto sonka
- 1 marék rucola
- 1 marék nagy szemű piros és fehér szőlő
- dió
- negyed citrom
- olívaolaj

Elkészítése
A rucolát a negyed citrom levével és pici olívaolajjal összekeverem, félbevágott (kimagozott) szőlőszemeket adok hozzá.
2 szelet sonkát egymás mellé fektetek hogy a széleik picit fedjék egymást, és beletöltöm a citromos-szőlős rucola salátát, majd összetekerem.
A diót száraz serpenyőben picit megpirítom.
A kecskesajtot grillezem, a megtöltött sonkatekercsekkel tálalom, tetejét megszórom a dióval.

...... ..........


Bor
Szőlősgyöröki Sauvignon Blanc 2008
Kislaki bormanufaktúra (Légli Géza)
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szőlős csirkemell barnarizzsel
  2011-09-26 22:08:53, hétfő
 
  Szőlős csirkemell barnarizzsel

Hozzávalók (személyenként)
- 1 db csirkemell
- 10 dkg piros szőlő
- fél dl száraz fehér bor
- só, bors
- 4 dkg vaj + olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 dl tejszín
- 10 dkg nagy szemű fehér és piros szőlő
- 1 dl rizs
- 2 dl húsleves alaplé

Elkészítése
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre fonnyasztom. Ráteszem az előkészített, lebőrözött, kicsontozott, félbevágott csirkemellet, és minden oldalát fehéredésig sütöm. Beleteszem a félbevágott, kimagozott piros szőlőt és felöntöm a fehér borral. Sózom, borsozom, és fedő alatt lassan puhára párolom.
Amíg a hús puhul, 2 ek. olívaolajon átforrósítom a megmosott, lecsepegtetett rizst, majd felöntöm az alaplével és lassú tűzön készre főzöm.
Ha a hús puha, kiveszem és félreteszem. A visszamaradt lében a megfőtt szőlőszemeket villával összenyomkodom, átszűröm, felöntöm a tejszínnel és összeforralom. Visszateszem a húst, melléteszem a kimagozott szőlőszemeket, és addig hagyom a tűzön, míg a hús átforrósodik.
A megfőtt rizst apróra vágott petrezselyemlevéllel megszórom, és a szőlős csirkemellel tálalom.

...... .....


Bor
Somló Tramini 2008
Somlói Apátsági pince
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szőlőszemek karamellben
  2011-09-26 22:05:12, hétfő
 
  Szőlőszemek karamellben

Hozzávalók (személyenként)
- 8 evőkanál cukor
- 1 evőkanál rum
- 10 dkg nagy szemű piros és fehér szőlő
- 6-8 db fél dió

Elkészítése
A szőlőszemeket leszárazva megmosom, szárazra törlöm. Minden szőlőszembe - a szár helyére -óvatosan fogvájót szúrok. A kristálycukrot a rummal lassú tűzön aranybarna karamellé főzöm. A feltűzött szőlőszemeket beleforgatom a sűrű karamellbe, majd egy pillanatra hideg vízbe mártom, hogy megszilárduljon. Tálra halmozom. A felezett diókat ugyanígy a forró karamellbe, majd hideg vízbe mártom, és a szőlőszemeket díszítem vele. A megmaradt karamellt hagyom hűlni, és kanállal szálakat húzok, melyeket az ujjammal ,,kóccá" formázok a szőlőszemek tetején.

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Likőrős szőlő torta
  2011-09-26 21:30:40, hétfő
 
  Likőrős szőlő torta

Hozzávalók:

A piskótához:
- 6 tojás
- 4 csapott evőkanál édesítő
- 5 evőkanál kanál finomliszt
- 1 evőkanál kakaó
- mandulalikőr a piskóta meglocsolásához

A krémhez:
- 40 dkg mascarpone
- 2,5 dl tejszín
- 3/4 kg piros és zöld szőlő
- 2 csapott evőkanál édesítő
- 1/2 zacskó Horváth Rozi zselatin
- egy nagy marék szeletelt mandula

Elkészítése
A tojásokat az édesítővel a robotgép táljába tettem, és addig kevertettem vele, amíg egészen habos lett, és duplájára nőtt. A lisztet óvatosan beleforgattam. Három 22 cm átmérőjű kerek tortasütő aljára sütőpapírt tettem, és igyekeztem bennük igazságosan elosztani a keveréket, majd 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Amíg sült, a szőlő felét robotgépben pépesre kevertem, majd szitán átszűrtem, belekevertem a zselatint, és forrásig főztem.
Pár szép szőlőszemet időben félretettem, hogy a tetejére is maradjon. Ezt mindig el szoktam felejteni, de most eszembe jutott.
A tejszínt kemény habbá vertem, a mascarponét elkevertem az édesítővel, óvatosan belekevertem a habot, és az addigra langyosra hűlt zselatinos szőlőlét, majd a maradék szőlőszemeket.
Az első piskótalapot tálra tettem, meglocsoltam egy kis mandulalikőrrel, rákentem a krém 1/3-át, a másodikkal ugyanígy jártam el, a harmadikat a likőrlocsolás után a likőrös felével lefelé a tetejére borítottam. A tetejét is meglocsoltam egy kis likőrrel, rákentem a maradék krémet, az időben félretett szőlőszemeket rátettem, majd megszórtam szeletelt mandulával

...... ........... .....


...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szőlős pulykamell római tálban
  2011-09-26 21:22:44, hétfő
 
  Szőlős pulykamell

Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg pulykamell
- 1 citrom
- só
- bors
- 2 evőkanál curry
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csomag leveles tészta
- 1 csomag fenyőmag (50 g)
- 20 dkg kis csiperkegomba
- 25 dkg kisszemű, magnélküli szőlő
8 evőkanál fehérszőlő lé
- 20 dkg krémjoghurt (ha nem kapsz, csöpögtess le egy nagy doboz natúr joghurtot hozzá)
- sütőpapír
- 15 dkg kukoricadara
- 7,5 dl víz
- só
- olaj
- diónyi vaj

Elkészítése:
A tálat körberajzoljuk a sütőpapírra, innen tudjuk majd, hogy mekkorára kell nyújtani a tésztát. A tálat beáztatjuk, legalább negyed órára, hideg vízbe. A húst falatnyi darabokra vágjuk, a szőlőt megmossuk és leszedjük a száráról, a gombákat elnegyedeljük (nagyobb darabokban hagyjuk, hogy aki nem szereti ki tudja piszkálni :) ), a citrom héját lenyúzzuk, a levét kifacsarjuk. A húst beleforgatjuk a citromhéjba, citromlébe, fűszerezzük sóval, borssal, curryvel és reszelt fokhagymával. Amikor a tál jól átázott belekanalazzuk a húst, összekeverjük a szőlővel, gombával és a fenyőmaggal. A szőlőlevet elkeverjük a joghurttal és ráöntjük a húsos keverékre. Rátesszük a tetőt, hideg sütőbe toljuk és magas hőmérsékleten (200 fokon) 30 percig sütjük. A leveles tésztát méretre nyújtjuk, kb 2 centis ráhagyással, hogy rá tudjuk hajtani majd az edényre. A 30 perc leteltével kivesszük az edényt, lecseréljük a tetejét a tésztára és további 20 percig sütjük. Frissen, melegen tessék tálalni :)
A polenta sütikhez felforraljuk a 7,5 dl vizet, sózzuk, beletesszük a kukoricadarát, majd 40-45 percig főzzük, amíg homogén nem lesz a massza. Belekeverjük a vajat és egy kiolajozott tepsibe öntjük, majd kb 1 centi vastagon elkenjük. Amikor megszilárdul, kiszaggatjuk belőle a sünöket :)
Egy dolog még nagyon fontos: az ételt ne hagyjuk a római tálban kihűlni, hanem szedjük át egy másik edénybe, a római tálat pedig tiszta forró vízben mossuk el egy tiszta szivaccsal. Ha zsírosnak találod, akkor egy nagyon kevés mosogatószerrel áttörölheted, de ne hagyd rajta. Ha kicsit megbarnul az edény, az a "patina" és teljesen normális, ne kapargasd, nem bug, hanem feature :)

.......


Kicsit macerásnak tűnhet, de egyátalán nem az. Jó tanács, ha meg akarjuk könnyíteni az életünket: a római tálat előbb rajzoljuk körbe sütőpapíron és csak utána áztassuk be, amíg ázik el lehet intézni az előkészületeket, úgy mint a hús összevágása, a joghurt kikeverése, és akár a tészta kinyújtása a rajz szerint.
Hogyan főzzünk a római tálban?
Két fontos dolgot kell megjegyezni, és akkor nem lesz semmi gond.
- Az első, hogy a tálat MINDIG be kell áztatni, mielőtt belepakoljuk az ételt, így tud szépen párolódni és nem reped el.
- A második, hogy csak hideg sütőbe tegyük a tálat és mindig meleg vízzel pótoljuk után a nedvességet, különben a tál megreped és fújhatjuk.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szőlős muffin
  2011-09-26 21:09:04, hétfő
 
  Szőlős muffin

Hozzávalók 12 darabhoz
- 15 dkg kisszemű szőlő
- 16 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál olaj
- 2 tojás
- 1/2 teáskanál fahéj
- mandulapelyhek a tetejére

Elkészítése
Egy nagy tálban csomómentesre keverjük a muffin hozzávalóit, majd kiadagoljuk őket az előkészített muffinformákba. 180 fokon tűpróbáig sütjük.

...... .....

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Vedlő gyik
  2011-09-26 20:29:48, hétfő
 
  .........


Fajtól és fajtától függetlenül minden élőlény vedlik. Egyes fajoknál, úgy mint az embernél is, észrevétlenül zajlik le ez a természetes folyamat. A hüllőknél viszont más a helyzet. A gyíkok többségénél, a bőr lassan, szakaszosan, darabokban válik le a testről. Egyes gyíkfajtáknak viszont, hasonlóan a kígyókhoz, egy darabban kell, megszabadulniuk az elhalt bőrtől.

Hogyan segíthetjük a gyíkok vedlését?
- Fürdessük meg! A víz felpuhítja a kiszáradt bőrt, így könnyebben leválik az állat testéről. Helyezzünk a terráriumba egy melegvizes tálat, de szórófejes flakonba töltött langyos vízzel is megnedvesíthetjük a hüllő testét, így a gyík könnyebben megszabadul az elhalt bőrrétegtől Miután benedvesítettük a testét, csavarjuk puha törölközőbe és ügyeljünk rá, hogy lámpafénynél legyen, közvetlen hőforrás mellett. Semmi esetre se helyezzük túl közel, nehogy megégesse magát!
- Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen a terráriumban egy darabka habkő vagy más, durvább felületű természetes anyag. Lehet az egy érdesebb felületű kő, egy vastagabb, korhadt bot, vagy egy levelekkel teli ág. Vedléskor a gyíkok általában hozzádörgölőznek az érdes felületekhez, hogy megszabaduljanak az elhalt bőrtől, ami nem csak szorítja testüket, de ilyenkor viszketegséget is okoz.
- Biztosítsuk számára a szükséges táplálékot! Ha nem jutnak elegendő mennyiségű és minőségű tápanyagokat, akkor a vedlés időszaka meghosszabbodhat, és a szokásosnál körülményesebbé és irritálóbbá válhat az állat számára. Mindig legyen elegendő, a fajnak megfelelő élelem a terráriumban! A vedlés időszakában vitaminokkal és kalciummal is kiegészíthetjük a szokásos tápot, de ezek adagolásához kérjünk segítséget egy hüllőkérdésében jártas szakértőtől. Folyamatosan biztosítsuk gyíkunk számára a tiszta ivóvizet, és tartsuk rendben a terráriumot. Vedlési időszakban a hőforrást a nap 24 órájában biztosítsuk számára!
- Az emberhez hasonlóan a hüllő is lehet stresszes, főleg vedléskor. Bizonyosodjunk meg róla, hogy gyíkunk biztonságban és otthonosan érzi magukat a terráriumban. Ha azt vesszük észre, hogy a szokásosnál izgatottabb, és kerüli a terrárium bizonyos részeit, próbáljuk meg felkutatni és kiküszöbölni a stressz forrását. Ez lehet egy piszkosabb, elhanyagoltabb rész, szennyeződés a vízben, vagy egy éles kő ami felsérti új, érzékeny bőrét.
- Esetenként (fajtól függően) masszázsterápiát is alkalmazhatunk a vedlés elősegítésére. Ebben is kérjük szakértő véleményét!
- Vezessünk naplót a vedlési periódusokról. Így nem fogjuk tanácstalanul vakargatni a fejünket, amikor az állat minden ok nélkül nyugtalanná, izgatottá válik.
- Olvassunk el minél több leírást és tartási útmutatót az általunk tartott gyíkféléről, megbizonyosodva arról, hogy minden szempontot figyelembe vettünk speciális igényeivel kapcsolatban.
És ami a legfontosabb: SOHA NE HÚZZUK LE A BŐRÉT ! Ez a legrosszabb, amit a kis hüllővel tehetünk. Ez pont olyan, mintha bennünket nyúznának, és a hüllő méretéhez viszonyítva, ez számára még fájdalmasabb. Az elhalt bőr előbb vagy utóbb magától, vagy a mi nagy szakértelemmel nyújtott segítségünkkel leesik. Ha az elhalt bőr alatt váladékozást veszünk észre, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz!

Zöld Anolis
.....

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Őszi erdőn hamvadó parázs
  2011-09-26 18:11:59, hétfő
 
  Reményik Sándor: Őszi erdőn hamvadó parázs

.....


Te szép, te szomorú, te tiszta láng!
Most már: avarba hamvadó parázs,
Én nem gyújtottalak,
Én nem oltottalak
Az őszi erdőn úgy gyúltál, magadtól.
Arra jártamban
Megcsapott messziről a meleged,
Tovább mentem,

Nem éleszthettelek.
Most hát elalszol.
Aludj.
Békesség neked.
Takarjon be a diadalmas Ősz,
A csend,
S a nesztelenül hulló levelek
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3719
  • e Hét: 14781
  • e Hónap: 27457
  • e Év: 261204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.