|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2011-09-29 11:05:40, csütörtök
|
|
|
Szüreti káposztás csülkös bableves
Videó link/törzsasztal oldalon
Link
.........
.........
Második változat Krajcsoviczné Jancsó Mária receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg tarkabab
- 1 kisebb füstölt csülök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 5 dkg zsír
- fél csokor kapor
- 3 db babérlevél
- ecet
- só
. cukor
. őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este beáztatjuk.
Másnap a csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, és tovább főzzük. Ha a csülök sós, vigyázzunk hogy el ne sózzuk.
Közben az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre pirítjuk, és ezen a hagymás zsíron a savanyú káposztát megpároljuk, majd a puhuló babhoz keverjük.
Amikor a csülök megfőtt, kivesszük a levesből, a csontról lefejtjük a húst, és kockákra vágjuk.
Ezután világos paprikás rántással besűrítjük és tejfölözzük a levest, majd sóval, cukorral, ecettel utánaízesítjük és kiforraljuk. Végül beletesszük a kockára vágott csülköt, meghintjük apróra vágott kaporral, és tálaljuk.
...... ............
Harmadik változat:
Tárkonyos-káposztás bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók
1,5 dl tejszín
- 1 késhegynyi borsikafű
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint só
- 10 dkg zsír
- 5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg finom liszt
- 1 db citrom
- 1 db vöröshagyma
- 10 dkg fehérrépa
- 2 db babérlevél
- 20 dkg sárgarépa
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 db tojás
- 30 dkg szárazbab
- 1 kg csülök
- 1 késhegynyi tárkony
Elkészítése
A főzés előtt egy nappal a csülköt hideg vízbe tesszük, és a vizet többször cseréljük rajta. A babot kiválogatjuk, és előző nap azt is beáztatjuk, hogy hamarabb megpuhuljon.
A csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd ha elkészült, leszűrjük. A levében megfőzzük a beáztatott babot. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk az átmosott, rövidre vágott savanyú káposztát és a karikára szelt zöldségeket. Felengedjük hideg vízzel, beletesszük a babérlevelet meg
a borsikafüvet, ízlés szerint sózzuk, és az egészet puhára főzzük. Közben egy tojásból liszttel csipetkét készítünk, és beleszaggatjuk a levesbe. Az apróra vágott vöröshagymát
a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadunk két evőkanál lisztet, és barna rántást készítünk. Simára keverjük a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, 1 dl tejföllel és a tejszínnel. A rántást folyamatos keverés közben a leveshez adjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Tálalás előtt beletesszük a kockára vágott csülköt. Megszórjuk a frissen vágott tárkonnyal, és meglocsoljuk a maradék tejföllel.
Citromot vagy ecetet is adhatunk hozzá.
...... ........... .............
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-09-29 10:26:34, csütörtök
|
|
|
Balázs Béla: Őszi varázs
Most gyerünk innen, mert jön a varázs.
Vörösen áll a nap a hegy fölött,
S a sárga hegy mögött ott áll az ősz.
Gyerünk, gyerünk.
Nézd, izzó érccé válik
Az erdő már és a lombfödte föld.
Késő.
A dermedt rézerdőben állunk.
Ne mozdulj már. Egy gally törjön belőle:
S megkondul, dördül hetedik határ
És sorsod mely visszhangozik tőle.
Ne mozdulj már, mert felriad a zajra.
Most hallgasd, hogyan hullnak szeliden
Kis érclevelek pengő érctalajra.
Halk harangjáték. Az erdő dalol,
S temetkezik csendes búcsúztatóval.
Nézd, ott a nap a hegy mögé hajol.
A hegy mögött, ahol a köd vonul,
Egy óriás zokog hangtalanul.
. |
|
|
0 komment
, kategória: Őszi versek és képek |
|
|
|
|
|
2011-09-29 00:15:36, csütörtök
|
|
|
Szüreti, mediterrán töltött csirkemell, recept
Hozzávalók 8 személyre:
- 8 csirkemell filé
- 80 dkg cukkini
- 8 paradicsom
- 35-40 dkg mozzarella
- olívaolaj a kenéshez
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom
Elkészítése
A csirkemelleket megmossuk, besózzuk, majd bedörzsöljük olívaolajjal, oregánóval, borssal és bazsalikommal. (én grillfűszert is jócskán nyomtam rá). A cukkiniket és a paradicsomokat megmossuk, lecsepegtetjük, és felkarikázzuk. A mozzarellát is felkarikázzuk, majd elkezdjük vele megtölteni a húst. Minden csirkemellet rézsút bavagdalunk (3-4 vágás mutat jól), és a résekbe egy-egy szelet mozzarellát teszünk. Ha minden húst megtöltöttük, nekiállunk elkészíteni a batyukat. Négyzet alakú ezüstpapírokat tépkedünk, amelyeket vékonyan megkenünk. Megfűszerezzük, megsózzuk a zöldségeket, majd rájuk pakoljuk a mozzarellával töltött csirkemelleket. Az ezüstpapír széleit felhatjuk, és jól bebugyoláljuk a húsokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a húscsomagokat, a korábban elkészített hagymacsomagokkal együtt. Kb. 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük az egészet. (Célszerű tálalás előtt kikészíteni a tűzhely mellé egy jénait, mert a zöldségekből sok lé fog kifolyni. Szedjük ki a csomagokat a tepsiből, és külön tálon tálaljuk!)
Párolt zöldségekkel (pl. cukkíni, padlizsán), fóliában sült, kolbásszal töltött hagymával és főtt tésztával tálaljuk.
...... .............
Második változat /szüreti csirke
Hozzávalók
- 80 dkg csirkehús (mell, comb)
- 5 dkg vaj
- 1 fej lilahagyma
- 25 dkg fehér szőlő
- 25 dkg piros szőlő
- 1 dl fehérbor
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 ágacska kakukkfű
- só,
- őrölt bors
Elkészítése
A hagymát nagyon apróra vágjuk, és a felhevített vajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a csirkedarabokat, melyeknek mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk. A piros és fehér szőlő felét megmossuk, leszemezzük, kettévágjuk, rászórjuk a csirkére. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leszárazott kakukkfüvet, majd az egészet felöntjük a borral. Fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult kiszedjük, félretesszük. A levet szűrőn átpasszírozzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük, a mártáshoz adjuk, és beforraljuk. Visszatesszük a hússzeleteket, és megszórjuk a maradék szőlővel, pár perc alatt összepároljuk. Köretként párolt rizst kínálunk mellé.
|
|
|
1 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2011. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
341 db bejegyzés |
e év: |
4538 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2049
- e Hét: 7740
- e Hónap: 28423
- e Év: 231336
|
|
|