Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Megkezdődött a szüret
  2011-09-29 21:19:50, csütörtök
 
  .........



...... .............

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Cica a dézsában
  2011-09-29 21:15:57, csütörtök
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Szüreti káposztás csülkös babl
  2011-09-29 11:05:40, csütörtök
 
  Szüreti káposztás csülkös bableves

Videó link/törzsasztal oldalon
Link
.........



.........




Második változat Krajcsoviczné Jancsó Mária receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg tarkabab
- 1 kisebb füstölt csülök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 5 dkg zsír
- fél csokor kapor
- 3 db babérlevél
- ecet
- só
. cukor
. őrölt fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este beáztatjuk.
Másnap a csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, és tovább főzzük. Ha a csülök sós, vigyázzunk hogy el ne sózzuk.
Közben az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre pirítjuk, és ezen a hagymás zsíron a savanyú káposztát megpároljuk, majd a puhuló babhoz keverjük.
Amikor a csülök megfőtt, kivesszük a levesből, a csontról lefejtjük a húst, és kockákra vágjuk.
Ezután világos paprikás rántással besűrítjük és tejfölözzük a levest, majd sóval, cukorral, ecettel utánaízesítjük és kiforraljuk. Végül beletesszük a kockára vágott csülköt, meghintjük apróra vágott kaporral, és tálaljuk.

...... ............




Harmadik változat:
Tárkonyos-káposztás bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók
1,5 dl tejszín
- 1 késhegynyi borsikafű
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint só
- 10 dkg zsír
- 5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg finom liszt
- 1 db citrom
- 1 db vöröshagyma
- 10 dkg fehérrépa
- 2 db babérlevél
- 20 dkg sárgarépa
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 db tojás
- 30 dkg szárazbab
- 1 kg csülök
- 1 késhegynyi tárkony

Elkészítése
A főzés előtt egy nappal a csülköt hideg vízbe tesszük, és a vizet többször cseréljük rajta. A babot kiválogatjuk, és előző nap azt is beáztatjuk, hogy hamarabb megpuhuljon.
A csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd ha elkészült, leszűrjük. A levében megfőzzük a beáztatott babot. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk az átmosott, rövidre vágott savanyú káposztát és a karikára szelt zöldségeket. Felengedjük hideg vízzel, beletesszük a babérlevelet meg
a borsikafüvet, ízlés szerint sózzuk, és az egészet puhára főzzük. Közben egy tojásból liszttel csipetkét készítünk, és beleszaggatjuk a levesbe. Az apróra vágott vöröshagymát
a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadunk két evőkanál lisztet, és barna rántást készítünk. Simára keverjük a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, 1 dl tejföllel és a tejszínnel. A rántást folyamatos keverés közben a leveshez adjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Tálalás előtt beletesszük a kockára vágott csülköt. Megszórjuk a frissen vágott tárkonnyal, és meglocsoljuk a maradék tejföllel.
Citromot vagy ecetet is adhatunk hozzá.

...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Nézem az őszi napocskát
  2011-09-29 10:30:17, csütörtök
 
  ...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Balázs Béla: Őszi varázs
  2011-09-29 10:26:34, csütörtök
 
  Balázs Béla: Őszi varázs

Most gyerünk innen, mert jön a varázs.
Vörösen áll a nap a hegy fölött,
S a sárga hegy mögött ott áll az ősz.
Gyerünk, gyerünk.

Nézd, izzó érccé válik
Az erdő már és a lombfödte föld.
Késő.
A dermedt rézerdőben állunk.
Ne mozdulj már. Egy gally törjön belőle:
S megkondul, dördül hetedik határ
És sorsod mely visszhangozik tőle.

Ne mozdulj már, mert felriad a zajra.
Most hallgasd, hogyan hullnak szeliden
Kis érclevelek pengő érctalajra.
Halk harangjáték. Az erdő dalol,

S temetkezik csendes búcsúztatóval.
Nézd, ott a nap a hegy mögé hajol.
A hegy mögött, ahol a köd vonul,
Egy óriás zokog hangtalanul.
.
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Ningről saját fotóm
  2011-09-29 10:16:23, csütörtök
 
  .......

 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Szüreti, töltött csirkemell
  2011-09-29 00:15:36, csütörtök
 
  Szüreti, mediterrán töltött csirkemell, recept

Hozzávalók 8 személyre:
- 8 csirkemell filé
- 80 dkg cukkini
- 8 paradicsom
- 35-40 dkg mozzarella
- olívaolaj a kenéshez
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom

Elkészítése
A csirkemelleket megmossuk, besózzuk, majd bedörzsöljük olívaolajjal, oregánóval, borssal és bazsalikommal. (én grillfűszert is jócskán nyomtam rá). A cukkiniket és a paradicsomokat megmossuk, lecsepegtetjük, és felkarikázzuk. A mozzarellát is felkarikázzuk, majd elkezdjük vele megtölteni a húst. Minden csirkemellet rézsút bavagdalunk (3-4 vágás mutat jól), és a résekbe egy-egy szelet mozzarellát teszünk. Ha minden húst megtöltöttük, nekiállunk elkészíteni a batyukat. Négyzet alakú ezüstpapírokat tépkedünk, amelyeket vékonyan megkenünk. Megfűszerezzük, megsózzuk a zöldségeket, majd rájuk pakoljuk a mozzarellával töltött csirkemelleket. Az ezüstpapír széleit felhatjuk, és jól bebugyoláljuk a húsokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a húscsomagokat, a korábban elkészített hagymacsomagokkal együtt. Kb. 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük az egészet. (Célszerű tálalás előtt kikészíteni a tűzhely mellé egy jénait, mert a zöldségekből sok lé fog kifolyni. Szedjük ki a csomagokat a tepsiből, és külön tálon tálaljuk!)
Párolt zöldségekkel (pl. cukkíni, padlizsán), fóliában sült, kolbásszal töltött hagymával és főtt tésztával tálaljuk.

...... .............




Második változat /szüreti csirke
Hozzávalók
- 80 dkg csirkehús (mell, comb)
- 5 dkg vaj
- 1 fej lilahagyma
- 25 dkg fehér szőlő
- 25 dkg piros szőlő
- 1 dl fehérbor
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 ágacska kakukkfű
- só,
- őrölt bors

Elkészítése
A hagymát nagyon apróra vágjuk, és a felhevített vajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a csirkedarabokat, melyeknek mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk. A piros és fehér szőlő felét megmossuk, leszemezzük, kettévágjuk, rászórjuk a csirkére. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leszárazott kakukkfüvet, majd az egészet felöntjük a borral. Fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult kiszedjük, félretesszük. A levet szűrőn átpasszírozzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük, a mártáshoz adjuk, és beforraljuk. Visszatesszük a hússzeleteket, és megszórjuk a maradék szőlővel, pár perc alatt összepároljuk. Köretként párolt rizst kínálunk mellé.
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2049
  • e Hét: 7740
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 231336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.