Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Martonyi János külügyminiszter
  2011-10-13 19:27:21, csütörtök
 
 
Olvasó:

Martonyi János külügyminiszter a cukorgyárak eladása idején az Állami Vagyonügynökségnél dolgozott. A cukorgyárak eladását vizsgáló bizottság előtt kijelentette, hogy nem emlékszik az ügyre. Kopátsy Sándor sem, aki szintén közel volt az átkosban is, a rendszerváltozásnak nevezett humbugot követően és jelenlegi is a tűzhöz. Kopátsy korábban az ávósoknak súgott, jelenleg Matolcsy Györgynek. És van neki magas állami kitüntetése is, mert nálunk az ilyenek kapni szoktak... Mi meg sok - sok megszorító csomagot a Kopátsy-félék jóvoltából. Az ilyenektől nemzeti a jelenlegi kormány!

I AM NOT MOVING - Short Film - Occupy Wall Street


http://www.youtube.com/watch?v=RGRXCgMdz9A


*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Képzelt beszélgetések
  2011-10-13 19:24:15, csütörtök
 
  Képzelt beszélgetések

2011.10.12. 21:00


Egy ideje már gondolkodom azon, hogy bizonyos ügyek vajon hogy keletkeznek. Kinek a fejében születik meg egy gondolat, ami aztán hírré, eseménnyé, ne adj' isten jogszabállyá válik. Mi van - szerintem - a háttérben? Megvilágítom egy példával:
A Nyájas Olvasó bizonyára emlékszik, hogy a nyáron izgalmas hír volt, hogy a 64 vármegye nevű szervezet tüntetést szervez a benzinár emelkedése ellen - a Szigetre. Még januárban nyújtották be kérelmüket augusztusra! Mivel nem értettem az összefüggést, gondolkodni kezdtem, hogyan is juthatott ez eszükbe. Elképzeltem tehát a januári vezetőségi megbeszélésüket:

- Skacok, annyira unom már a telet, a hideget, sehol egy jó kis buli... Bezzeg mekkorát zúztunk tavaly a Szigeten! Nyár, pia, csajok!
- Biza' öcsém, nagyon kúl volt. Mennék idén is, de a muter azt mondta, nem ad több pénzt bulira. Meg hogy menjek má' dolgozni! Akkor lesz lóvé! Dehogy megyek dolgozni, politikus vagyok!
- Nekem sincs zsém... De nagyon mennék!
- Baszki, szervezzünk oda tüntetést! Akkó' ingyen be kell engedjenek!
- Zseni vagy! Nem hiába vagy te a vezető! De miért tüntessünk?
- Nem mindegy? Legyen Trianon, az mindig aktuális! Vagy a ballibsik hazugságai, az most folyamatosan téma. Vagy a benzinár emelkedés, úgyis mindig ideges leszek, ha tankolnom kell...
- Ez jó! Az mindig emelkedik! Vagy ha csökken éppen, akkor is el lehet mondani, hogy ez csak átverés és csak azért csökkentik, hogy utána jobban lehessen árat emelni. De mi lesz, ha nem engedélyezik, hiszen mindenki tudja, hogy akkor van a fesztivál?
- Jaj, ne legyél már ennyire kishitű! Politikai szervezet vagyunk, vagy mi?! Akkor majd csinálunk egy jó kis politikai médiakampányt, hogy a komprádorburzsoáziával összeforrt karvalynagytőke el akarja nyomni a magyar virtust! Meg tönkre akarnak tenni! Na megyünk bulizni vagy fostok?


Hát így valahogy... Aztán ez a módszer bevált nekem, és mindjárt jobban megértettem az összefüggéseket! Mostantól megosztom képzelgéseimet. Kezdem mindjárt egy friss hír alapján:


Elhárítók kávézás közben

- Hallottad, hogy Brad Pitt megint Magyarországon forgat? Csípem a pasit, tök jó filmjei vannak! Remélem, magával hozta azt a csinos, szopósszájú nejét is, tudod, a Jolit. Na, az micsoda csaj, öregem!
- Ja, hallottam. A kollégák épp a Pitt filmhez érkezett fegyverekre csaptak le tegnap Vecsésen. Először azt hittük, hogy valami balhéra készülnek egyesek 23-án, az pedig nagyon nem kéne, a vezér nagyon nem örülne. Még azt hinné, hogy valakiknek nem tetszik ez a sok megmentés. De csak kellékcucc. Így is elég gáz, hogy titkos nyomozással csíptük meg a szállítmányt, pedig elég lett volna tüzetesen elolvasni a szállítólevelet...
- Persze, persze, de te is tudod, hogy kellékcuccból is lehet seperc alatt éles fegyvert fabrikálni... Te! Ezzel a gyanúval ki lehetne hallgatni Brad Pittet! Talán még Jolit is! Hmm... hát megmotoznám alaposan...
- Na, de miért pont egy színészt hallgassunk ki? És miért pont Pittet? Mit tudhat az? Miért nem a kellékest? Vagy a gyártásvezetőt?
- Hülye vagy? Hát ki a faszom ismeri azoknak a nevét? Meg különben is szarom le! Akár egy képen is lehetnék Brad Pittel! Én is vagyok olyan jó pasi, mint ő! Berendeljük kihallgatásra és kész! Megyek is, szólok a főnöknek. Neki is biztos tetszeni fog az ötlet. Legalább néhány napig ezzel lesz tele a sajtó és nem azzal, hogy rajtunk röhög a fél világ.

http://orulunkvincent.blog.hu/2011/10/12/kepzelt_beszelgetesek_20111112
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyre agresszívabb a szélsőbal
  2011-10-13 18:47:42, csütörtök
 
  2011-10-13. 16:38
Egyre agresszívabb a szélsőbaloldal Németországban (is)

Egy müncheni hírmagazin internetes kiadásában Susanne Klaiber A szélsőbaloldal Németországban egyre agresszívabb című cikkében tudósít a radikális kommunisták növekvő agresszivitásáról. A berlini síneken a vasút munkatársai és a rendőrség egyik gyújtóbombát a másik után találja. Amennyiben a felelősségvállaló levél valódi, az akciók mögött olyan csoport áll, amely így kíván tiltakozni a Bundeswehr afganisztáni bevetése ellen.
A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal szerint a merénylet mögött szélsőbaloldali háttér feltételezhető. Baloldali terrorizmusról nem akarnak beszélni, mert a személy elleni merényletek küszöbét nem lépték át. Ugyan a szerdáig megtalált gyújtóbombák a berlini szövetségi rendőrség szerint nem voltak olyan erősek, hogy ez az utazókat közvetlenül veszélyeztesse, de a jelzőkészülékek és más fontos vasúti eszközök megsemmisítése közvetve mégis komoly veszélyt jelentenek.
Az események emlékeztetnek Hans-Peter Friedrich (CSU) belügyminiszter nyári figyelmeztetésére, aki növekvő szélsőbaloldalról beszélt. 2010-es alkotmányvédelmi jelentés bizonyítja, hogy a szélsőbaloldali cselekmények száma emelkedett.

(Focus - MNO nyomán)


http://kuruc.info/r/8/86571/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szabadkőműves Fidesz újabb t
  2011-10-13 18:42:36, csütörtök
 
  A szabadkőműves Fidesz újabb terelése


Semjén Zsolt az oroszlányi Trianon-emlékmű avatásán a belső ellenség emlegetésével igyekezett radikális nemzeti arculatot adni a szabadkőműves kormánypártnak. Károlyi, Lindner felelősségének hangsúlyozása teljesen helytálló (ahogy az lenne a zsidóbolsevik tanácsköztársaság nevén nevezése is, amihez már nincs mersz!), a hiba csak pont ugyanaz, mint a cigánybűnözés témakörével. A valódi nemzeti oldalon erről beszélnek nemhogy évek, de évtizedek óta!

Spanyolviasz, ezekkel már minden gondolkodó ember tisztában van. A legfőbb probléma viszont pont az, hogy olyan időket élünk, amikor az ismert tények mellett nem ártana a saját felelősségünket felismerni. Pont úgy a múlt eseményeiben, mint a mára kialakult helyzetben, és a jövő építésében.

Ez elmúlt hónapokban több EMM-es előadás során az előadó kiemelt figyelmet fordított erre, a múltat illetőleg pont a trianoni példát felhozva, az elhibázott nemzetiségi politikát ismertetve. Miért s miért nem, de Semjén pont ennek igyekszik ellent mondani. ,,Semjén Zsolt a katonailag megvert Monarchia és az elhibázott nemzetiségi politika helyett a belső ellenségre hárítja Trianonért a felelősséget." (Stop.hu)

Még egyszer: a belső ellenség felelőssége tény, ahogy jelen van az napjainkban is. Ezzel azonban nemhogy semmi újat nem mondanak, de elterelik a figyelmet arról, amire mi pont rávilágítani igyekszünk: a saját felelősség súlya! Ideje lesz ráébredni, hogy a sorsunk nem (csak) a vélt vagy valós ellenségeinktől függ, hanem a saját kezünkben van! Hibáztathatunk másokat, és várhatjuk a megoldást másoktól (ikszeket rakosgatva négyévenként) - de akkor a sorsunk tőlük függ! Nekünk kell tennünk saját magunkért! Minden más útmutatás halálos félrevezetés!

,,Nem szabad megengednünk, hogy az ország élén olyan figurák állhassanak, mint Károlyi Mihály vagy Linder Béla." Olyanok állnak!

Bánfalvi Béla - Jövőnk.info
2011. október 13.


http://jovonk.info/2011/10/13/szabadkomuves-fidesz-ujabb-terelese

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azért ölték meg, mert magyar:
  2011-10-13 18:40:57, csütörtök
 
  Azért ölték meg, mert magyar: Sorsdöntő fordulat történt


2011. 10. 13. csütörtök. - 09:32

Az újvidéki bíróság rehabilitálta a délvidéki Teleki Júliát és családját. Teleki Júlia 1943-ban született. Alig múlt egyéves, amikor jugoszláv partizánok megölték édesapját, a családot pedig táborba hurcolták. Gépírónőként dolgozott. Nyugdíjasként az 1944-1945-ös népirtást kutatja, több könyve jelent meg a témában.


Ön és családja "politikai és ideológiai okokból elkövetett üldözés áldozata". Hogyan fogadta a rehabilitálásról szóló ítéletet?

Nagy örömmel és megkönnyebbüléssel. Ötéves procedúra után jutottunk el idáig, halottá kellett például nyilvánítani 1944-ben magyarsága miatt ártatlanul meggyilkolt édesapámat. Örömömet beárnyékolja, hogy a Szabó családból (én a férjem után vagyok Teleki) senki nem érhette meg a kollektív bűnösség alól felmentő ítéletet. Az igazi rehabilitáció persze az lenne, ha a szerb kormányok elismernék a tömeggyilkosságokat. De még mindig minket tartanak kollektív bűnösnek. A napokban öntötték le vörös festékkel azt a keresztet, amelyet az édesapámat is rejtő tömegsír fölött található szeméttelepen állítottunk. Megdöbbentő látvány volt, mintha vér csorgott volna végig a fán...

Az ön példáján felbuzdulva mások is az igazságszolgáltatáshoz fordulnak majd?

Hosszú eljárásról van szó, melyet sokan nem vállalnak. Nekik, nekünk nincs időnk kivárni, hogy a szerb-magyar történészbizottság az egyeztetések, levéltári dokumentumok böngészése után, évek múlva tudományos igénnyel leírja az eseményeket. Nem a szerbség érzékenységét, hanem az áldozatok emlékének tiszteletét kellene szem előtt tartani, és a legmagasabb szinten elítélni az akkori történéseket.

Mennyire van tisztában a szerb közvélemény az 1944- 1945-ben magyarok és németek ellen elkövetett népirtással?

Keveset tudnak az akkori eseményekről. A magyarok évtizedek óta elismerik az újvidéki hideg napokat; szeretném, ha hasonló folyamat a szerb közvéleményben is lejátszódna. De nem csak idehaza nagy az ismerethiány. Sok előadást tartok Magyarországon, és még az is előfordult, hogy egy fiatal lány megkérdezte: hol tanultam meg ilyen szépen magyarul.

Az imént a kollektív bűnösséget említette. Nemrég a belgrádi parlament úgy döntött, nem vehetnek részt a kárpótlásban azok, akiknek felmenői "megszálló csapatokban" teljesítettek szolgálatot. Márpedig mivel a délvidéki területek 1941 és 1944 között Magyarországhoz tartoztak, a férfiak a honvédségben szolgáltak.

A döntés felháborított. Nem teljesen helytálló a hasonlat, de képzeljük el: miként reagálnának a többségi nemzethez tartozók, ha a szerb katonák és milicisták által a kilencvenes években elkövetett bűnök miatt az egész szerb nemzetet kollektíven bűnösnek nyilvánítanák. Remélem, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és Magyarországnak is lesz elég ereje ahhoz, hogy az eljárás ellen minden lehetséges eszközzel tiltakozzon.

Gondolom, a mostani bírósági határozattal nem zárult le az emlékeztetésért vívott küzdelme. Mi a következő lépés?

A folytatáshoz nagy erőt ad, hogy szeptember óta jogi értelemben befogadott a nemzet, melyhez mindig is tartoztam. Nem szégyellem, elsírtam magam a szekszárdi állampolgári eskütételkor. Édesapámat megölték, családunkat deportálták, falunkba soha nem térhettünk vissza, csak azért, mert magyarok vagyunk. Addig nem nyugszom, amíg a csurogi szemét alól nem ássuk ki az áldozatokat, és nem tehetek le egy szál virágot édesapám sírjára. De hogy ez nem lesz egyszerű, jól mutatja a tény: bár fizettem volna érte, nem vehettünk meg egy csurogi földdarabot. Pusztán azért, mert az áldozatok emlékének szentelt kis emlékparkot terveztünk oda.

(hetiválasz)



--------------------------------------------------------------------------------



Kitartás kommentár: Vajon a mai "nemzetinek" mondott kormányunk miért nem segíti a Világszabadságharc során (és után) faji alapon elkövetett magyarirtások feltárását? Nem évülnek el ezek a dolgok, hisz még napjainkban is perlik a Magyar Államot nemzetközi bíróságon a háborúban elszenvedett anyagi és egyéb vagyoni kár miatt. Jó lenne már, ha végre a kormányunk a magyarság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálására adna anyagi, illetve jogi segítséget!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Iráni levél az ENSZ-nek
  2011-10-13 18:32:54, csütörtök
 
 
Iráni levél az ENSZ-nek


Az Isten, a Könyörületes, az Irgalmas nevében! No. 1110 11 October 2011

Főtitkár Úr,

Felháborodásunkat fejezzük ki azokkal a vádakkal kapcsolatban melyeket az Egyesült Államok kormányzati tisztviselői fogalmaztak meg az Iráni Iszlám Köztársaság ellen, és amely vádak hazámat egy gyilkossági merénylet tervével hozzák kapcsolatba , melynek célpontja egy Washingtonban szolgáló külföldi diplomata.

Az Iráni Iszlám Köztársaság a leghatározottabban és kategorikusan visszautasítja ezeket a légből kapott és minden alapot nélkülöző vádakat , melyek egyetlen személy erősen megkérdőjelezhető állításain alapszanak. Bármely ország képes megvádolni más országokat ilyen kitalált történetek alapján. Ez azonban veszélyes precedenst teremtene a nemzetközi kapcsolatokban.

Irán mindig is elítélte a terrorizmust , annak minden formájában és megnyilvánulásában. Irán maga is áldozatául esett a terrorizmusnak, melynek egyik legutóbbi nyilvánvaló példája volt számos iráni atomtudós meggyilkolása az elmúlt két évben a cionista rezsim által és az Amerikai Egyesült Államok burkolt támogatásával.

Az iráni nemzet egy terrorizmustól mentes világra törekszik, és a jelenlegi Irán ellenes amerikai háborús uszító és propaganda gépezetet nem csak magára Iránra , de az egész Perzsa-öböl békéjére és stabilitására nézve is fenyegetőnek tartja. Az Iráni Iszlám Köztársaság óva int ennek a szörnyű forgatókönyvnek a következményeitől, és állítja, hogy az effajta ,,oszd meg és uralkodj" politikának hátrányos hatásai lehetnek a békére és biztonságra nézve.

Az amerikai vád nyilvánvalóan egy politikai motiváció szülte lépés, és bemutatása az iráni nemzet felé hosszú ideje fennálló gyűlölködésnek. Az Iráni Iszlám Köztársaság kategorikusan és a leghatározottabban elítéli ezeket az Egyesült Államok hatóságai által hangoztatott szégyenletes vádakat és visszautasítja azokat, mint egy alaposan átgondolt ördögi tervet, mely egybevág Irán ellenes politikájukkal, hogy elterelje a figyelmet mostani belföldi gazdasági és szociális problémáikról, és az Egyesült Államok által támogatott külföldi diktatórikus rezsimek elleni népfelkelésekről és tiltakozásokról.

Az Iráni Iszlám Köztársaság megerősíti elkötelezettségét a régióbeli országokkal való baráti kapcsolatok fenntartásában, különösen muszlim szomszédait illetően, és felhív mindenkit arra, legyen résen a rosszindulatú kampányolással szemben, mely a stabilitást és a békét és az államok között fennálló baráti kapcsolatokat veszi célba régiónkban.

Mint az ENSZ főtitkára, önnek fontos felelőssége van a nemzetközi közvélemény felvilágosításában az Egyesült Államok kormánya háborús uszító politikájának veszélyes következményeire a nemzetközi békére és biztonságra.

Ezt a levelet egyidejűleg a Biztonsági Tanács Elnökének és az ENSZ Közgyűlés Elnökének is elküldöm. Nagyra értékelnénk ha ez a levél a Közgyűlés és a BT dokumentumaként lenne körbeküldve 83. számozással.

Kérem Főtitkár Urat,fogadja nagyrabecsülésem őszinte kifejezését,

Mohammad Khazaee, Állandó ENSZ Nagykövet
2011. október 12.

Jövőnk.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emléktábla az uzsorások által
  2011-10-13 18:13:21, csütörtök
 
  Emléktábla az uzsorások által megöletett kormánybiztos emlékére
2011, október 13 - 16:20


Egán EdeSzületésének 150., halálának 110. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak Egán Edének a kárpátaljai Alsókalocsán található skanzenben. Az egykori magyar kormánybiztost, a ,,hegyvidéki akció" szervezőjét a ruszinok a mai napig jótevőjükként emlegetik.

1897-től mint a hegyvidéki kirendeltség miniszteri biztosa a kisparaszti gazdaságok megsegítését kezdeményezte, és fellépett a Kárpátaljára Galíciából nagy számban beköltöző zsidó kereskedők agresszív gazdasági tevékenységével, a tisztességtelenül magas kamatokra adott kölcsönökkel szemben is. A fővárosi liberális sajtó egy része ezért ,,antiszemitának" bélyegezte. Tevékenységével kivívta a Kárpátalja falvait uraló uzsorások haragját, akik bérgyilkost fogadtak, és 1901 szeptemberében Szerednye község mellett meggyilkoltatták.

A szervezők a program keretében színpadi mű formájában mutatják be a település 20. századi történetét az Osztrák-Magyar Monarchiától egészen napjainkig, külön kitérve Alsókalocsa magyar értékeire.

Az idei esztendőben a szervezők újabb objektumokkal bővítették a skanzent, berendezték a Monarchia-korszakának falusi iskoláját, illetve magyar programokkal bővítették a kínálatot. A skanzen portfólióját népművészeti kiállítás, magyar folklórműsor, illetve könyvkiállítás is színesíti a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és a Magyar Értelmiségeik Kárpátaljai Közössége (MÉKK) jóvoltából.

barikad.hu

http://barikad.hu/emlektabla_az_uzsorasok_altal_megoeletett_kormanybiztos_emleker e-20111013
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Míg a rendőrök a gárdistákat i
  2011-10-13 18:10:55, csütörtök
 
  Míg a rendőrök a gárdistákat igazoltatták, betörtek egy házba

2011, október 13 - 16:06

Miközben a jászberényi demonstráción a gárdistákat igazoltatták a rendőrök, az egyik tüntetőhöz betörtek a cigányok.

Alig egy hete volt a tüntetés Jászberényben a város közbiztonságának javulása érdekében. A demonstráció végén a rendőrök igazoltatták a jelenlevő gárdistákat. Megkérdeztük Budai Lórántot, mi a véleménye az intézkedéssel kapcsolatban. A helyi jobbikos önkormányzati képviselő portálunknak elmondta, szerinte az igazoltatás Szabó Tamás polgármester utasítására történt. Ugyanis azok a rendőrök jelentek meg a tüntetésen, akikkel a neszűri munkacsoportban együtt dolgozik. ,,Több rendőr volt, mint gárdista"- tette hozzá a jászberényi Jobbik elnöke. ,,Amíg mi felhívjuk a figyelmet a problémára, még mindig nem azzal foglalkoznak, hanem velünk"- hangsúlyozta.

Az ügy keserves pikantériája az, hogy egy tüntetőhöz betörtek a cigányok, amíg részt vett a demonstráción, ahol a rendőrök igazoltatták a gárdistákat- mesélte portálunknak Budai Lóránt.

A városvezetés Budai Lórántra bízta Neszűr rendbetételét, bizonyára abban reménykedve, hogy a jobbikos politikusnak beletörik a bicskája. A Neszűr egy 500 hektáros terület, amely régen gyönyörű üdülőövezet volt, ám napjainkban falopások, színesfémtolvajlások, emberölések színhelyévé vált. Ezért a településrészen radikális változásra van szükség.


A neszűri munkacsoport tagjaival nyolc alkalommal tartottak terepszemlét. Ennek eredményeképpen 63 bejelentést tettek, illetve négy esetben feljelentést. A feljelentésnek azonban semmilyen eredménye nem lett, mindet visszautasították a hatóságok.

SSZ


barikad.hu

http://barikad.hu/mig_rendoroek_gardistakat_igazoltattak_betoertek_egy_hazba-2011 1013
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ínséges tél következik
  2011-10-13 18:09:43, csütörtök
 
  Ínséges tél következik
2011, október 13 - 17:58


Noha a ,,forradalmi kormány" minden kommunikációs csatornán fennen hangoztatta, milyen jót cselekedtek a devizahiteleik miatt ellehetetlenült családokkal, egyértelművé vált: a többség nem ússza meg.

Kovács Zoltán kormányszóvivő augusztus végén büszkén jelentette be a 180 forintos árfolyamrögzítés tényét és az előtörlesztés lehetőségét. Lapunk akkor sem kapott választ a kérdésre, mi lesz azokkal a devizahitelesekkel, akiknek lejárt tartozásuk van, hiszen ők semmilyen formában nem vehetnek részt a kormány által kidolgozott kedvezményekben. Válasz nem érkezett, márpedig 140 ezer hitelről van szó. Akik ebbe a kategóriába esnek, azokat nyugodtan nevezhetjük kitaszítottaknak.

Ugyanis több kabinettag egyértelművé tette már hónapokkal ezelőtt, hogy a politikai vezetésnek egyáltalán nem áll szándékában meghosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot. Pedig ezzel a lépéssel, na meg az életre hívott eszközkezelő megfelelő feltőkésítésével ezek az emberek menthetők lettek volna, méghozzá a lakásukkal együtt. A legsúlyosabb helyzetet tehát Orbánék nem kezelték, sőt, annyi hibát iktattak a rendszerbe, ami lehetetlenné tette, hogy bármilyen megnyugtató megoldás szülessen.

Önmagában az, hogy a célra mindössze kétmilliárd forintot szánt a központi büdzsé 2011-re, a paródia kategóriába sorolta a Fidesz-KDNP koalíció próbálkozását, hiszen szakértők és szakpolitikusok is egyaránt jelezték: óvatos becslések szerint is legalább az összeg tízszeresére lett volna szükség ahhoz, hogy a végrehajtásra kerülő ingatlanokat az eszközkezelő megvásárolhassa és bekerülhessen a bérlakás programba. A keretet azóta sem emelték meg.

Október elsején a kilakoltatási moratórium lejárt, és így az összes lakás - melyet jelzáloghitellel terheltek - két százaléka árverezhetővé vált. Egyelőre semmi hír arról, hogy a bankok az érintett hitelesek, vagy ingatlanok listáját megküldték-e az illetékes minisztériumnak, vagy az eszközkezelőnek. Októberben lakóházat, lakást árverezni nem túl elegáns dolog. Úgy is mondhatnánk, ennél nagyobb disznóság a világon nincsen. A törvény felhatalmazás azonban megvan és hiába mondta ki immár a Legfelsőbb Bíróság is az egyoldalú szerződésmódosítás korlátozását, a határozat ezekben az esetekben csupán írott malaszt, a károsult már nem támadhatja meg keresettel utólag a döntést, a végrehajtók viszont precízen és gyorsan dolgoznak.

Tragédiák már eddig is történtek bőven, minden önkézzel kioltott életért drága és utána jönnek még a kisemmizett, gyászoló megtört családok ezrei. A kormánynak éppen ezt kellene megakadályoznia, ha kell, kegyetlen jogszabályokkal - melyek a bankokat kényszerítik nagyobb kockázat vállalásra és önmérsékletre - ha kell, úgy, hogy valódi programot gyúr azokból a kirakat intézkedésekből, ami feljebb éppen a kritika tárgyává vált. Egyelőre ez nagyon nem megy. A tél viszont közeleg.



Csanádi Gábor Ferenc - barikad.hu


http://barikad.hu/inseges_tel_koevetkezik-20111013
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán vesztésre áll az államad
  2011-10-13 13:36:20, csütörtök
 
 
Orbán vesztésre áll az államadósság elleni háborúban

2011. október 13., csütörtök, 10:27 • Utolsó frissítés: 3 órája
Szerző: hvg.hu


Jelentősen csökkenthette volna az államadósságot a kormány az államosított nyugdíjvagyonnal, ehelyett most ott tart, hogy egy kisebb adósságcsökkentés is csak nagy szerencsével sikerülhetne. A nyugdíjpénzből ugyanis nem sok maradt erre, pedig a kormány a MÁV és a BKV adósságát nem vállalja át, de nem váltotta ki a PPP-szerződéseket sem.
Értékesítői állások - Jobline.hu
Hirdetés
Online termékmenedzser
Álláshirdetés

Rosszul áll a kormány az államadósság ellen vívott háborújában. Matolcsy György a jövő évi költségvetési tervezet bemutatásakor azt ígérte, idén év végére 73 százalékra csökkentik a GDP-arányos bruttó államadósságot. Az uniónak küldött legutóbbi beszámolónk alapján ellenben a kabinet csak arra számít, hogy 2011-ben a GDP 74 százaléka lesz ez a mutatónk.

Ez az egy százalék még csak fel sem tűnne. Ám Orbán Viktor például januárban a Bildnek adott interjújában még azt ígérte, hogy a pénzpiacokat hatalmas meglepetés fogja érni, mert a magyar államadósság már február-márciusban a GDP 72-73 százalékára csökken. A hatalmas meglepetés azonban elmaradt: a mutató, amit a piac árgus szemekkel figyel, még félévkor is 76,8 százalék volt.

"73 százalék, jó lesz?"
Fotó: Túry Gergely

A forint gyengülése miatt ráadásul az adósságunk mára visszakúszott 80 százalék környékére, mert közel fele devizában, lényegében euróban van. (Mivel egy euró körülbelül 30 forinttal többe kerül, mint júniusban, a devizaadósságunk ezermilliárd forinttal nőtt.) Ez persze a forint erősödésével akár csökkenhetne is, az elmérgesedett adósságválságban azonban nem valószínű, hogy év végére 78-79 százaléknál lejjebb kerülhet a bruttó államadósságunk.

Innen csatát nyerni is nehéz lesz

A kormány csak nagy szerencsével érheti el a 74 százalékos adósságszintet, de ennél kevesebbet semmiképpen - mondta a hvg.hu-nak egy bank neve elhallgatását kérő elemzője, aki szerint inkább valószínű, hogy 74-75 százalék között alakul a bruttó adósságunk az év végére.

A Matolcsy által ígért 73 százalékos szint 2011-ben legfeljebb úgy lehetne meg, ha a kormány a nyugdíjvagyon maradékát és a Magyar Nemzeti Banknál elhelyezett devizabetétjét teljes egészében adósságcsökkentésre fordítaná - véli Orbán Gábor, az Aegon kötvényüzletág-vezetője. Röviden: a kormánynak el kellene költenie a tartalékát, hogy elérje az adósságcélt. A tartalék elköltése azonban nem ésszerű lépés a válság kellős közepén.

Pedig a kabinet idén akár 72 százalék alá is csökkenthette volna az államadósságot, ha a magánnyugdíjpénztárak 13 év alatt felhalmozott, idén államosított megtakarítását teljes egészében erre fordította volna. A nyugdíjvagyonnak ez lett volna az egyetlen ésszerű, közgazdaságilag prudens felhasználása - mondta a hvg.hu-nak Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője.

Így folyik el a nyugdíjpénz

Az államhoz került 2678 milliárd forint nyugdíjvagyon azonban egyre kisebbre zsugorodik úgy, hogy a jelek szerint egyre kevesebb része fordítható adósságcsökkentésre. A nyugdíjvagyonból nem sokkal az államosítás után már csak 1330 milliárd forint maradt, ugyanis az állam a hozzá került állampapírokat (mivel ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy saját magának tartozik) bevonta. Ezzel értük el a 76,8 százalékos adósságszintet.

A hvg.hu által megkérdezett elemzők abban egyetértenek, hogy a maradék 1330 milliárd forintnyi - javarészt részvényekből és befektetési jegyekből álló - vagyon értéke azóta legalább 200 milliárd forinttal csökkenhetett a tőzsdei zuhanások miatt, ezért érdemes inkább 1130 milliárd forinttal tovább számolni. (Hozzá kell tenni, a veszteség nagyban függ attól, hogy az Államadósság Kezelő Központ mikor értékesíti a nála maradt vagyonelemeket: ha megvárja, hogy a tőzsdék visszakapaszkodjanak a tavaszi szintekre, kevesebb lehet a vesztesége, erre azonban rövid távon kevés az esély, a kormányt pedig szorítja az idő, ha a közelébe akar jutni az idei adósságcélnak).

"Aztán minden évben csökkentünk, míg el nem érjük az 50-et"
Fotó: AP

A nyugdíjvagyont tovább csökkenti, hogy a kormány további 529 milliárd forintot elkölt a költségvetés folyó kiadásaira, javarészt a nyugdíjak kifizetésére. A maradék 600 milliárd forintból ezen felül ki kell fizetni 255 milliárd forint visszatartott áfát (ami az igények beérkezte után még kevesebb is lehet, erről csak október 20-a után tudunk meg többet), és a történet végén 350 milliárd forint körüli vagyon marad az államnál úgy, hogy az állampapír-bevonáson felül sem államadósságot nem csökkentett, sem a MÁV, a BKV adósságát nem vállalta át, illetve nem váltotta ki a PPP-szerződéseket. Az utóbbi három tétel összesen 570 milliárd forintba került volna, de a kormány végül letett erről, a nyugdíjvagyonból már nem is jutna rá pénz.

Ennyi volt?

További probléma, hogy az államadósság-csökkentés 2012-ben valószínűleg nem fog folytatódni Török Zoltán szerint. Pedig a kormány a jövő évi költségvetési tervezetben azt tűzte ki, hogy a GDP 71,8 százalékára mérsékli tovább a bruttó államadósságot jövőre, egy korábbi ígéret szerint pedig 2014-re 65-70 százalékos szintet érünk el.

A Raiffeisen elemzője azonban úgy látja, csak akkor lehetnénk nyugodtak efelől, ha az idei adósságcsökkenést a költségvetés szerkezeti javulásával (hosszú távú megtakarításokat eredményező átalakításokkal) érte volna el a kormány. Ezzel szemben az államadósság csak a nyugdíjállamosítás miatt jelentkező hatalmas, egyszeri bevételi többletnek köszönhetően csökken valamelyest.

Jövőre azonban már nem lesz ez a kapaszkodója a kormánynak, és az államháztartási hiányt várhatóan nem fogja kézben tartani, így kevés az esélye annak, hogy csökkenjen az államadósság 2012-ben is - mondta Török Zoltán.

http://hvg.hu/gazdasag/20111012_orban_haboru_allamadossag#rss
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 801 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 6849
  • e Hónap: 17960
  • e Év: 171456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.