Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Nem alkoholos zsírmáj
  2011-10-27 14:43:44, csütörtök
 
  Az alacsony szénhidráttartalmú, ketogén étrend hatása a nem alkoholos zsírmáj betegségre: elővizsgálat

Az alábbi vizsgálat ismét arra mutat rá, hogy a nyugati táplálkozás számos olyan problémát okoz, amellyel szemben aztán a nyugati orvoslás tanácstalanul áll, holott elég lenne csak felismerni, hogy a helytelen táplálkozás következményeit a helyes táplálkozásra való áttéréssel lehet leginkább kezelni. A vizsgálatban alkalmazott ketogén étrend lényegében egy szánhidrát tekintetében korlátozottabb paleolit étrendnek felel meg. Ez megfelel annak, hogy 4 egység zsírra jusson 1 egység fehérje és összesen 20-50 gramm szénhidrát. Az alacsony szénhidrátbevitel meglepően könnyen betartható, ha nem fogyasztunk gyümölcsöt, csak olyan zöldségeket, amelyek nem tartalmaznak keményítőt.

Absztrakt

A nem alkoholos zsírmáj egy egyre gyakrabban előforduló kóros állapot, amely májzsugorodássá fajulhat. Ez a próbavizsgálat az alacsony szénhidráttartalmú, ketogén étrend az elhízottsággal összefüggő zsírmájra tett hatását értékelte ki. Öt, átlagban 36,4-es testtömeg indexű páciens, akiknél biopsziával kimutatták a zsírmájat, instrukciókat kapott, hogy megfelelő táplálék kiegészítők szedése mellett egy napi 20 g szénhidrátot tartalmazó étrendet kövessenek hat hónapig. Három hónapon át kéthetente visszatértek csoport találkozókra. Az átlag súlycsökkenés 12,8 kg volt. Négy résztvevőnél az újabb máj biopszia a rostos elfajulásban (fibrózis) és a szövettanban, gyulladásszintben is javulást mutatott. Hat havi ketogén étrend jelentős fogyáshoz és a zsírmáj szövettani eredményének javulásához vezetett.

A nem alkoholos zsírmáj egy mikroszkópos vizsgálattal kimutatható elváltozás, ami az alkoholizmus következményeként kialakuló májkárosodásra hasonlít, de olyan embereknél alakul ki, akiknek az alkoholfogyasztása egyáltalán nem számottevő. Becslések szerint az USA-ban a lakosság kb. 26%-nál fordul elő. Az elhízott egyéneknél magasabb, kb. 60-70% a gyakorisága. A 40-es testtömeg index fölötti embereknél 91%-os előfordulása van. Ezt kivetítve az általános amerikai lakosságra, ahol a felnőttek 65%-a túlsúlyos vagy elhízott, a zsírmáj betegség jelentős közegészségügyi problémát jelent.

A számos lehetséges kiváltó ok közül kiemelkedik egy széles körben elfogadott teória, mely szerint az inzulin rezisztencia az a mechanizmus, ami a zsírmáj kialakulásához vezet. Ezt a teóriát támasztja alá számos olyan próbavizsgálat, amelyben az inzulin érzékenységet fokozó gyógyszeres kezelés jótékony hatással volt a zsírmájra. A közelmúlt vizsgálatai azt mutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú ketogén diéta hatékony lehet az elhízottság és az inzulin rezisztencia kezelésében. Ezek után mi azt a hipotézist állítottuk fel, hogy a ketogén étrend a nem alkoholos zsírmájra is jó hatással lehet.

Módszerek

Az alanyok 18-65 éves, 30-as és 40-es testtömeg index közötti, a zsírmáj orvosi diagnózissal rendelkező egyének voltak. Kizáró tényező volt a rendszeres alkoholfogyasztás, múltbeli alkoholbetegség, inzulinérzékenységet fokozó vagy zsírmájra felírt gyógyszerek használata, májcirrózis vagy egyéb krónikus májbetegség, drog használat, egyéb halálos betegség vagy terhesség.

Eljárások

A kiválasztott alanyok az első három hónapban kéthetente, majd havonta találkoztak megbeszélni az eredményeket. Naponta maximum 20 gramm szénhidrátot fogyaszthattak.
Étrendjükben korlátlanul fogyaszthattak húst, halat és tojást, napi kb. 12 dkg sajtot, 2 csészényi (500 ml űrtartalom) salátát, és egy csészényi alacsony szénhidráttartalmú zöldséget. A kalória bevitelt nem limitálták, a résztvevők jóllakásig ehettek. A testmozgás nem volt a program része. Az étrend betartását úgy ellenőrizték, hogy rendszeresen mérték a vizeletben jelenlévő ketontestek mennyiségét. Táplálék kiegészítőket is kaptak (multivitamin, esszenciális zsírsav, króm) és naponta fogyasztottak erőlevest.

Mérések

Életfunkciók

Minden alkalommal megmérték a testsúlyt, és az érkezést követő három perc pihenés után kétszer a vérnyomást. Az elemzésben ezek átlagát használták.

Szérum tesztek

A vizsgálat kezdetén, majd a tizedik és a huszonnegyedik héten 12 óra koplalás után vért vettek, majd a mintákat kielemezték. Nézték az alanin aminotranszferáz (ALT), aszpartát aminotranszferáz, össz bilirubin, hemoglobin A1C, glükóz, inzulin, összkoleszterin, LDL, HDL koleszterin, és triglicerid szinteket.

Vizelet vizsgálatok

Mivel a napi 20 grammot nem meghaladó szénhidrát bevitel emelt ketontest kiválasztáshoz vezet a vizeletben, a diéta betartását rendszeres vizeletvizsgálatokkal ellenőrizték.

Májszövettan és analízis

Egy gasztroenterológus ultrahang vezérléssel perkután (bőrön keresztül bevezetett tűvel) májbiopsziát csinált. A minimum 20 mm hosszú májszövet mintákat tekintették elfogadhatónak. Egy patológus a vizsgálat előtti és utáni mintákat is értékelte, anélkül, hogy tudta volna, kihez tartoznak, illetve mikor lettek levéve. Különböző szempontok szerint történt az analízis: szteatózis (zsírmáj) és fibrózis mértéke, gyulladásszint foka a májban, a kollagén felület tömörsége. A teljesen negatívtól az előrehaladott állapotig minden fázis szerepelt a diagnosztikus skálán.

Májunknak ma már sokkal nagyobb munkát kell végeznie, mint korábban. A modern élelmiszerek, a gyógyszerek megterhelik ezt a szervünket, de néhány otthoni csodaszerrel megvédhetjük azt.

Mivel a májunk méregteleníti a testünket, ez felel az egész szervezetünk zavartalan működéséért, ezért tanácsos ügyelni rá, vagyis megelőzni a bajt. Ha pedig a belső szerveink rendellenesen kezdenek működni, biztosak lehetünk abban, hogy a májunk túlterhelt.

Modern világunknak hála, májunk sokkal többet dolgozik, mint elődeink idejében.

- Manapság ugyanis az alacsony tápértékű ételek, a tápanyaghiányos, finomított élelmiszerek gyengítik ezt a meghatározó szervünket - állítja Hock László természetgyógyász. - Az élelmiszerekben lévő megannyi vegyi adalékanyag, a káros szenvedélyeink során megevett, megivott vagy beszívott mérgező anyagok és a környezetszennyezés okozta mérgezések is több munkát adnak a májunknak.

Éppen ezért jobb megelőzni a bajt, és néha tisztítókúrát tartani. Mivel számtalan házi praktikát találtak ki elődeink, fölösleges gyógyszereket vásárolnunk, elég, ha ismerjük azokat az anyagokat, amelyekre a májnak szüksége van, illetve azokat a tisztítónövényeket, melyek révén azokat megkaphatja. Ezt a kúrát azonban étrendváltással kell összekapcsolni.

Életmódváltás is szükséges a tisztítókúrához

- Az egyik ilyen varázsnövény a cékla, mert ez köztudottan vérszaporító hatású. Ne feledjük, hogy a májunk a testünk vérüzeme! - figyelmeztet dr. Vlagyimir Kurasvili professzor, a University of Natural Medicine munkatársa. - Néhány fej céklából két óra alatt kitűnő italt főzhetünk. Naponta többször igyunk belőle egy-egy kis pohárral. A kúra akkor lesz eredményes, ha két hétig folytatjuk.

-Kitűnően hat a májra a sárgarépából készült főzet is. A sárgarépában ugyanis betain található, amely a májsejtek regenerálásához, valamint az epeáramláshoz szükséges. Petrezselyemből és zellerből is főzhetünk frissítőt. Ezeket az italokat reggelente éhgyomorra érdemes fogyasztanunk, és a gyógykezelést egy hónapig ajánlatos folytatni.

- A káposzta és más keresztvirágúak családjába tartozó növények - mint például a fekete retek, a brokkoli, a kelkáposzta, a kelbimbó vagy a karfiol - erősítik a májméregtelenítő enzimjeit - mondta Hock László természetgyógyász. Friss zöldségekre és gyümölcsökre is szüksége van a májunknak, mert ezekből nyeri például a C-vitamint.

- Bármily furcsa, de fehérje nélkül sem dolgozhat jól a májunk, amelyet például babból, diófélékből, magvakból, esetleg kevés halból nyerhetünk.

A hagyma és a fokhagyma pedig kéntartalmú vegyületeik miatt hasznosak, például ezek segítségével távolítja el a testünkből a máj a nehézfémeket - magyarázta az orosz professzor.

- Májunknak mintegy ezer feladata van. Ahhoz, hogy jól működjön, reggel éhgyomorra és minden étkezés előtt érdemes hidegen sajtolt növényi olajokat inni, például máriatövis- magolaját, és időnként nem árt májműködést elősegítő gyógyteakúrákat végezni - javasolta Béky László természetgyógyász.

Ide sorolhatjuk az őszbogáncsot, a gyermekláncfűgyökeret, a csipkebogyót, a kamillát és a bojtorján gyökérét. Javasolt továbbá a mungóbab fogyasztása. Ez utóbbi például elősegíti a savak semlegesítését, és hozzájárul az egészséges vérsejtek működését.

A legegyszerűbb kúra pedig, amely májunkat karbantartja, nem más, mint egy csésze meleg vízben feloldott kétkanálnyi citromlé. Reggelente, éhgyomorra érdemes inni, mintegy tíz napig.
 
 
1 komment , kategória:  Egészség 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34589 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 4603
  • e Hónap: 26870
  • e Év: 159424
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.