Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
A görög nép összefog és nem fi
  2011-10-30 21:37:39, vasárnap
 
  A görög nép összefog és nem fizeti be az újabb sarcot

Sun, 2011/10/30 - 11:49


Csak követni lehet azt a példát, amit a görög nép összefogva próbál megoldani, hogy egy nemzeti és nem EU talpnyaló vezetése legyen. Valamint, hogy a válságból előbb utóbb kikeveredjen a görög nép megnyomorítása helyett. Ehhez mozgalomhoz már önkormányzati hivatalok is csatlakoztak.

A kormány sorra jelentette be az állami kiadáscsökkentés és adókivetés újabb tételeit az ország eladósodottsága miatt.

Néa Ioniában, ebben a 70 ezer lakosú athéni kerületben például az önkormányzat az egységben az erő elve alapján arra buzdítja a lakosokat, hogy ne fizessék be a gyűlölt új ingatlanadót, amelyet a hatóságok az áramdíjjal együtt számláznak ki. Azt remélik, hogy így meg tudják buktatni az új adónemről szóló törvényt. Az önkormányzat tájékoztató szórólapokat terjeszt és lakossági gyűléseket tart arról, hogyan lehet úgy befizetni az áramdíjat, hogy az ember az adót nem fizeti be. A polgármesteri hivatal ajtajára ez van kiírva: "Nem tartozunk semmivel! Nincs több pénzünk! Nem fizetünk. Elég!".

Az új ingatlanadó volt az az intézkedés az országban, amely a leginkább egységbe forrasztotta a görögöket a megszorítások ellen. És Néa Ionia nincs egyedül.
Több ügyvédi iroda, szakszervezet és aktivista szintén azon van, hogy a kormány ne tudja beszedni az új adókat, valamint hogy megakadályozza a köztisztviselők sztrájkja miatti illetménymegvonást. Az állami cégek vezetői nem hajlandók kiadni az illetékes minisztériumnak azoknak az alkalmazottaknak a nevét, akik sztrájkolnak, és emiatt a kormány meg akarja vonni illetményüket.

A szerda éjjeli brüsszeli EU-csúcsértekezletről hazatérve Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter azt ígérte a görög lakosságnak, hogy már sem az idén, sem jövőre nem lesz új megszorítás, de hozzátette, hogy a már bevezetett intézkedéseket végre kell hajtani.

(MTI nyomán Szent Korona Rádió)

http://szentkoronaradio.com/kulfold/2011_10_30_a-gorok-nep-osszefog-es-nem-fizeti -be-az-ujabb-sarcot
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Önkényre hangolva
  2011-10-30 21:35:16, vasárnap
 
  Önkényre hangolva

Munkavállalói és társadalmi békétlenségtől tartanak a szakszervezetek az új munka törvénykönyve (Mtv.) miatt. A tervezet teljesen kiszolgáltatná a munkavállalókat a munkáltatóknak: csökkennek a keresetek, megszűnik a délutáni műszakpótlék, és a foglalkoztató ellenőrizheti a dolgozót munkaidőn és munkahelyen kívül is.


Ma, 20:14

A Liga Szakszervezetek jövő péntektől tiltakozásul határozatlan időre félpályás útlezárásokat hirdetett, de hasonló akciók mellett döntött a nemrég alakult Magyar Szolidaritás Mozgalom is. Az Mtv. tervezete múlt szerdán került a parlament elé, és jövő nyáron léphet életbe.


Nemcsak munkavállalói, hanem társadalmi békétlenséghez is vezethet az Mtv. kormány által október 19-én elfogadott tervezete - ez a szakszervezetek egységes álláspontja. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szerint a javaslat a "rugalmasság álszentsége" mögé bújva szabad kezet ad a munkáltatóknak, hogy megalázó helyzetbe hozzák a dolgozókat: például törvényi úton csökkenti a kereseteket, önkényes munkáltatói döntésekre ad lehetőséget az éves szabadság kiadásánál. Ráadásul Borsik János, az Autonómok elnöke szerint a tervezetet nem merte nyílt tárgyalásokon vállalni a kormány.

A zárt ajtók mögötti látszategyeztetések viszont nem vezettek eredményre, hiszen a kiválasztott résztvevők egymásnak is ellentmondva "értékelték az eredményt". Pedig, tette hozzá Borsik, egy új, a munka világát szabályozó, több millió ember sorsát meghatározó törvényt csak a társadalom támogatásával lehetne bevezetni.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége is hasonló véleményt fogalmazott meg. Pataky Péter elnök is azt követelte, hogy a kormány addig ne terjessze az Országgyűlés elé az új Mtv.-ről szóló javaslatot, amíg a munkavállalók érdekképviseleteinek tényleges bevonásával létre nem jön egy elfogadható tervezet. A Liga egyike volt azon szervezeteknek, amelyekkel egyeztetett a kabinet.

Ennek ellenére úgy vélik, a tervezet teljesen kiszolgáltathatja a munkavállalókat a munkáltatóknak, ellehetetlenítheti a munkavállalói érdekképviseleteket, ráadásul számtalan nemzetközi egyezményt sérthet. Mintegy 73 pontban szedték össze, hogy a jelenleg hatályos Mtv.-hez képest mi változik 2012. július 1-től. A többi között kitértek arra, hogy a munkavállalói biztosíték, más néven kaució bevezetése eleve tolvajnak billogoz minden pénzzel és értékkel dolgozó munkavállalót. A munkaszerződésben előre rögzített, akár egyhavi bérnek megfelelő összeget kell letenni, mindehhez nincsenek garanciák, vagyis az új Mtv., egy személyben ügyésszé és bíróvá is teszi a munkáltatót. A Liga szerint a bérpótlékok új szabályozása csak első olvasatra tetszetős, ám garanciák sehol nincsenek, így nem tudni, hogy egy adott munkavállaló, konkrét munkakörben - az ígéreteknek megfelelően - miként nem szenved el bércsökkenést.

Míg a munkavállalók anyagi kötelezettségei nőnek, a munkáltató jogellenes elbocsátás után már csak maximum 12 havi díjat tartozik megfizetni a munkavállalónak - a legtöbb esetben évekig húzódó pereskedést követően. A Liga tiltakozik, ezért november 4-én országszerte mintegy 100 helyszínen félpályás útlezárásokat tart. Az akciókat addig folytatja, amíg nem ér el eredményeket a kormánynál. Hasonló akciók mellett döntött a Kónya Péter és Árok Kornél érdekvédők nevéhez köthető Magyar Szolidaritás Mozgalom. A hozzájuk csatlakozók folyamatosan, és az egész országban szervezik a tiltakozó demonstrációkat a kormány politikája ellen.

Az ellenzéki pártok is a dolgozók és a szakszervezetek pártján állnak: az LMP szerint a kormány a tervezettel a "tőke mellett tette le a voksát a munkásokkal szemben". Ezért parlamenten kívüli akciókat kezdeményeznek, jelenleg pedig egy petíciós kampányt folytatnak a munkavállalói jogok megkurtítása ellen. Arról sem tettek le, hogy népszavazást indítsanak az ügyben.

Az MSZP pedig kilátásba helyezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul. Úgy vélték, mivel a tiltakozás nemzetközi fórumokig is elér majd, a jogszabályt az Európai Unió testületei is vizsgálni fogják.

Emlékezetes, az Mtv. első tervezetét Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője nyáron egy "bárhonnan származó konzultációs munkaanyagnak" minősítette. Később, kisebb átalakítás már azt kommunikálta a kormány, hogy a szakmai egyeztetésekből nem volt hiány, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár pedig kijelentette: az elfogadott tervezet "99 százalékban" megfelel annak a verziónak, ami az elmúlt hetek tárgyalásai során kialakult.

Pedig nem így van. A hatból négy szakszervezeti konföderáció szeptember közepén élőláncot alkotott a Parlament előtt, mégpedig azért, mert elmaradt az érdekegyeztetés az új Mtv.-ről. Ekkor petíciót is adtak át az öt parlamenti frak­ciónak. A kabinet ezt sem vette figyelembe, a tervezetet múlt szerdán benyújtotta a parlamentnek, és terveik szerint jövő nyáron életbe is lépne.


Kiszolgáltatott dolgozók
- Ha a munkaviszony megszüntetésének jogellenességét a bíróság megállapítja, a foglalkoztató legfeljebb 12 havi távolléti díj összegének megfelelő kártérítést köteles fizetni
- Az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást a munkáltató legalább 3 nappal korábban módosíthatja
- A munkáltató a hatályos 200 helyett évi 300 óra túlmunkát is elrendelhet
- Az ügyelet elrendelése csaknem korlátlanul lehetséges
- Bevezetik a munkavállalói biztosítékot (kauciót) annak a dolgozónak, aki pénzzel dolgozik
- Megszűnik a délutáni műszakpótlék
- Rendkívüli munkavégzés esetén a munkáltató döntése szerint 50 százalék bérpótlék vagy szabadidő jár
- A kollektív szerződés szerint a munkavállalók hátrányára is el lehet térni a törvénytől
- Ellenőrizhető a dolgozó munkaidőn és munkahelyen kívüli magatartása. Az ehhez szükséges technikai eszközök alkalmazásához nem szükséges a dolgozó hozzájárulása
- Nem kell a törvényes képviselő hozzájárulása a 15-16 év közöttiek munkaviszonyának létesítéséhez

Muhari Judit / Népszava

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=486737#null
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
CLINTON, MONICA ÉS ORBÁn
  2011-10-30 15:45:22, vasárnap
 
  CLINTON, MONICA ÉS ORBÁN:

Helyszín: a mennyország Bill Clinton ül egy trónon, előtte guggol Monica L. és fuvolázik. A közelben Orbán Viktor lapátolja a szenet.

Orbán: Te Bill, nem cserélnénk egy kicsit.

Bill: Nem, te csak lapátolj tovább.

Orbán fél óra múlva: Te Bill, cseréljünk egy kicsit!

Bill: Nem, te csak lapátolj tovább.

Újabb fél óra lapátolás után Orbán: Te Bill, most már igazán cserélhetnénk.
Clinton elgondolkozik, majd azt mondja: Na jó, Monica menj lapátolj egy kicsit.....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kádár és a kádárizmus genezise
  2011-10-30 15:44:16, vasárnap
 
  Kádár és a kádárizmus genezise — 22 év távlatából
A diktátornak is van lelke?

Keveseknek adatik meg, hogy egy egész korszak meghatározó személyiségei lehessenek, sőt róluk nevezzenek el egy történelmi periódust. Három évtized a csúcson még a királyoknak is becsületére válik. De honnét a kádárizmus genezise, milyen áron szerezte meg Kádár János a ,,trónt", milyen hatást gyakorolt rá a hatalom íze, s mit hagyott 32 évnyi politikai uralom elteltével maga után? Érdemes ezen halála, és nagy felhajtással megtartott ,,nemzeti temetése" 22. évfordulóján eltöprengeni, Varga László történész-levéltáros segítségével. Csattanós válasz lett volna Nagy Imréék 1989-es végtisztességére. De az utókor másképp ítélt. KURCZ BÉLA visszaemlékezése.

Talán sorsszerű, hogy akkor távozott az élők sorából a Kútvölgyiben, amikor a legkevésbé kellett volna. Vagy így kerek az ókori drámák napjainkra vetített sorsmeghatározó végzete? Netalán így szolgáltat — mégis — felemás igazságot a történelem, hogy megélte a nagy taktikus és szenvedélyes sakkjátékos ,,birodalma" teljes összeomlását?

Épp akkor fejezte be földi pályafutását, amikor az ő általa csak ,,az az ember"-nek titulált Nagy Imre és perében elítélt társai rehabilitálásáról döntött a Legfelsőbb Bíróság (LB): 1989. július 6-án. Csütörtök volt. Szemerkélt az eső, óriási dugó Budapesten. Egy taxiban ülök, igyekezvén a Magyar Nemzet tudósítójaként a per tárgyalására. De máris elkéstem. Szól a zene az autórádióból, majd adásukat megszakítva közlik a híradást, amely aztán természeténél fogva az egész világsajtót bejárja: ,,Meghalt Kádár János". Mikor beléptem a díszes tárgyalóterembe, ott volt már mindenki az özvegyek, rokonok, hozzátartozók közül, meg az eljáró tanács. De semmiről sem tudtak. Épp arról nem, amiről pedig nagyon kellett volna. Én váltam hírhozóvá a 31 éve várt, megkésett igazságtevő per közben.

Mondjam, vagy ne mondjam?

Aztán kibújik belőlem a hírvivő felelőssége: keresek egy cetlit, ráfirkantom a térdemen, amit tudok. S elindítom útjára cédulát a hozzátartozók között. Hullámszerűen terjed a morajlás a teremben, egymás fülébe sugdosnak. Jár a papírdarab kézről-kézre. De a dolog pikantériája, hogy a pulpituson ülőknek halvány fogalmuk sincs a váratlan fejleményekről, s nem tudják mire vélni a történések láncreakcióját.

Mélyről a csúcsra

Azóta 22 év telt el. Közben ellopták Kádár csontjai egy részét, meggyalázva sírját. De rendszerének árnyékától a mai napig sem tudtunk szabadulni. A gulyáskommunizmus a nemzet erkölcsi struktúráját tette tönkre. Hiába volt ez a legvidámabb barakk. A kádárizmus mélyen belerágta magát mostani mindennapjainkba is, nehéz túl lenni rajta. Olyan fiatalok állítják, hogy jobb volt/lehetett akkor élni, mint most, akik meg sem születtek még akkor. Csak örökletes, halmozott nosztalgia, a látszat tükröződése a valóság elkendőzésére.

Varga László azt írja a kutatások új irányát is meghatározó és megkerülhetetlen Kádár könyvében, amely a megmaradt dokumentumok alapján készült (Kádár János bírái előtt; Egyszer fent, egyszer lent), hogy Kádár azt kérdezte ,,legjobb barátjától", keresztfia apjától, az akkor 40 esztendős véresre vert Rajk Lászlótól: ,,Van valami mondanivalód"? Aztán két évvel később ezt kérdezték tőle is: saját bőrén is megtapasztalhatja, szeretné ,,elmondani A Pártnak", beszámolni valamennyi hibájáról, tévedéséről, szeretne ezekre magyarázattal szolgálni, hogy ne tévedjen tragikusan a párt, de a kihallgató nem kíváncsi ,,meséire", csak beismerést akar. Nem verték le a heréit. Nem tépték le a körmeit, mint sokáig híresztelték róla. E nélkül is válaszolt, s nem végezte bitófán. Szelíd, ám lelkében könyörtelen diktátor lett.

Kádár Rajknál Rákosira, a pártra hivatkozott, és szolgálatot kért a fogolytól. Valóban, miért nem ő ült a helyén? A 63 éves Varga László szerint Kádár nemcsak azt nem értette meg haláláig, ami Rajkkal történt, hanem azt sem, ami nem sokkal később vele. De vajon meddig érdemes visszakanyarodni az időben, hogy elfogulatlanul megértsük hosszú távú ,,küldetését", a kádárizmus genezisét?

,,Érdemes a születéséig visszamenni: 1912, Fiume, hogy emlékeztessünk rá, törvénytelen gyermek, anyja cselédlány: nagyon mélyről jutott el a csúcsra. Senki nem akadt a magyar történelemben, aki ilyen mélyről, ilyen magasra emelkedett volna. Unszolásomra, mekkora foltot jelentett múltján a kommunista párt (KMP) 1943-as önkényes feloszlatása (amelyért aztán mégiscsak elverték rajta a port), felvázolta, keményen kijátszották ellene ezt a kártyát, holott ez egy koncepciós elem, de Kádár maga is részese volt ennek a ,,játéknak".

Meggyőződése, ez a fajta gondolkodás nem egy pillanatnyi eset ,,leképezése", hanem kihatott arra az időszakra, amelyet épp a nevével fémjelzett korszak jelentett. Tudniillik, magyarázza, nem is volt feloszlatás: olyan kevesen voltak, hogy nem volt mit feloszlatni, hanem alakítottak egy szalonképesebb nevű szerveződést, a Békepártot, s folytatták ugyanazokkal az emberekkel ugyanazt, amit az KMP jelképezett. Nem feloszlatásról, inkább átmenekítésről, a cégér átfestéséről volt szó. A vád 1951-ben Kádár ellen, hogy ezt a döntést a horthysta politikai rendőrség sugallta, s a pártba beépült ellenség valósította meg. Annyiban lesz részese ennek a játszmának, hogy már maga is elhiszi, behatolt a pártba az ellenség, de csak egyet tud, nem ő az ellenség, nem ő volt a politikai rendőrség, Hain Péterék fizetett vagy ,,megzsarolt" (ahogy ezt manapság előszeretettel nevezzük) ügynöke. Elkezdi a ,,valódi" tettes keresni, s ezen hónapokig rágódik a magánzárkában. Kulcsfontosságú a Farkas Vladimír-féle kihallgatás (ahol a legendákkal ellentétben nem kínozták meg, nem vizeltek a szájába), amikor azt mondja, igaz, áruló volt a pártban, de ha kiverik belőlem, hogy én voltam, akkor hazugságban lesz a párt, s nem fogja megtudni az igazat, mert mi tudjuk, ez nem igaz. Miért jó ez a pártnak? Nem jó! Fogjunk össze, kihallgató és kihallgatott, s keressük meg az árulót. És Farkas nem érti ezt a logikát. Azt gondolja, valaki másra akarja kenni az egészet. Erőlteti, előbb valljon önmagáról.

És Kádár beismeri, visszavonja, beismeri... Mert őt csak az izgatja, ki volt az áruló. Ez a nagy különbség Rajkhoz képest, hogy — bár azt hitte kezdetben, letartóztatása a pártba befurakodott ellenség provokációja, vagy maga az árulás — végül átlátta a rendszert: pontosan tudta, nincs esélye. Illetve eljön az a pont, s akkor tesz vallomást, amikor rájön, ez olyan színjáték, mikor már mindegy, mit csinál, vagy nem csinál. Előre elrendeztetett. Kádár erre nem jön rá. Végig azt kínálja fel: keressük meg együtt az árulót. 1952-ben levelet ír a börtönből Rákosinak: az áruló nem lehet más, mint Péter Gábor.

A hatalomhoz vezető út

Varga bár hangsúlyozza, történelmi személyiségként kell reá tekintenünk, A meggyőződés nélküli ember című tanulmányában — dokumentumokkal bizonyítva — csupa negatívummal ruházza fel, olyan sötét jellemrajzot tárva elénk, amely nem egyezik azzal, akinek ,,uralkodása idején" látszott: nemcsak képzetlen, de műveletlen is volt; nem voltak elvei, ezért nem is ragaszkodhatott hozzájuk, dogmáihoz azonban haláláig hű maradt; Rajk mellett élte meg saját kicsinyességét; élethazugságai is Rajkkal kapcsolatosan voltak a legsúlyosabbak. ,,Csupán mérleget vontam nem az uralkodásról, hanem a hatalomhoz vezető útról: milyen ember az a Kádár, aki 1956. november 3-án Hruscsovtól átveszi a ,,koronát". Őt már október 25-én — Mikoján és Szuszlov javaslatára — megválasztják a párt első titkárának. Ekkor lesz Rákosi utóda. November 4-én már miniszterelnök is. Addig egy megosztott és sokkal demokratikusabb hatalomról lett volna szó. Nagyon rossz egyéniség, hihetetlenül frusztrált, borzalmas sebeket hordoz magában, amelyeket nem tud megbocsátani, s nem tud túllépni bosszúvágyán. Nem Péter Gáborra dühős, sokkal inkább Farkas Mihályra, akinek soha nem bocsátja meg, hogy nem hozta ki a börtönből. (Farkas különben mindössze 61 évet élt: 1960-ban szabadult, könyvkiadói lektor volt; 1965-ben halt meg.)

tortenelemportal.huKádár szavai: ,,Én kommunista vagyok, nem pedig karrierista". Mégis ott fűtötte 1945-től a hatalomvágy. Sőt, amikor kijön a börtönből 1954-ben, követelte jussát, eredeti beosztását, meggyőződése volt, jár neki kiebrudaltként, hiszen megszenvedett érte. És Rákosi ekkor hóna alá veszi — vetem fel a történésznek. Mire elmagyarázza: párthatározat írta elő, mindenkit vissza kell tenni eredeti pozíciójába. De főtitkár-helyettesi beosztását sem kapta vissza, a Központi Vezetőségbe sem került be. Csupán angyalföldi párttitkárnak nevezik ki.

Következő lépésben Pest megyei első titkár lesz, amit úgy él meg, mint a parkoló pálya parkoló pályáját, pedig ekkor már hivatalból visszasomfordálhat a KV üléseire, sőt hozzá is szólhat. Ekkor indul meg, levelet ír Rákosinak, amelyben ,,beint" neki, hogy nem ezt ígérted, s ez az első levél, amelyben (le)tegezi, felrúgva a korábbi csendőr pertut. Ez már nem a szabadulás utáni szövetség számonkérése, hanem a szakítás maga. Szász Béla is megírta (Minden kényszer nélkül című művében), döbbenten hallgatta a Kútvölgyi kórház előtti buszmegállóban azt a naiv embert, aki azt hitte, Rákosi ártatlan meghurcoltatásában.

Hogy Kádár hitte-e vagy sem? Tudta, az az érdeke, hogy higgye. Majd eljön 1956. márciusa, Hruscsov lerántja a leplet Sztálin bűneiről. Kádár semmit sem szól az egészről, de elkezdi Farkas Mihályt szidni: itt van közöttünk valaki, akinek véres a keze. Ő természetesen nincs jelen, ezek a (hátba)támadások ugyanis a kommunista pártban mindig akkor zajlanak, amikor a másik épp távol van. Rákosi zavarba jön: pontosan tudja, ha elkezdik Farkas bűneit feszegetni, nem biztos, hogy megállnak annál a pontnál, ne róla legyen szó. Végül megjelenik a kétnapos ülés végén a nagybeteg Révai, aki elmondja, ti hülyék, Kádár elvtárs azt akarta mondani, tessék egy bizottságot kiküldeni az ügy kivizsgálására. És akkor mindenki megnyugszik, ja, egy pártbizottság az kezelhető. Végül is ez a bizottság vezet el Rákosi bukásáig. Júliusban valósággá válik, amit márciusban megérzett: nem lehet megállni Farkas Mihálynál.

Jó, vagy a legjobb — magyar — tanítványa volt Kádár? — feszegetem, mire úgy válaszol, sok mindent megtanult, vagy inkább ösztönösen ellesett tőle. Azt is, miként kell ragaszkodni a megszerzett hatalomhoz, s megtartani ideig-óráig, esetében évtizedekig, de azt is, miként kell uralkodni. Vagyis mindenkit, mindenáron távol tartani a ,,kormányrúdtól". Nem tűrt meg maga mellett önálló egyéniségeket, csak olyanokat, akik nálánál kisebbek voltak és kisebbek is maradtak.

Varga szerint a magyar hagyományos hatalomgyakorlás a középkortól napjainkig a hűbériségen alapul. Fölemellek téged, te támogatsz engem, és soha nem teszünk keresztbe egymásnak. Amit ma klientúrának nevezünk, pontos leképezése a hűbéri rendszernek. (Mindez magyar sajátosság, s ellentétes a moszkvai gyakorlattal, amely az abszolút uralkodóra épült: hirtelen emel föl embereket, s ugyanolyan hirtelen tudja őket elsüllyeszteni, akár még ki is tudja végez(tet)ni.) A bolsevik rendszerben nem lehet tanácsokat adni (jó uram, ezt azért nem kellene csinálni!), csak feltétlen engedelmesség van, s ez sem garancia a túlélésre: a hihetetlen félelem tartja össze a rendszert. Rajkkal is példát statuálnak, senki sem lehet biztonságban. Akár még Rákosi sem. Ha nem tér észhez az utolsó pillanatban, mit vár a helytartótól a despota Moszkvában, akkor ő lett volna a vádlott — és áldozat.

Kádár mesterien egyensúlyozott Rákosi és Nagy Imre között, ezt a képességét pártvezetőként is tökéletesen kamatoztatta később; de Nagy túlságosan ideologikus volt számára. Valóban egy görög sorstragédia hősévé vált? 1949-ben ,,legjobb barátját". keresztfiának apját juttatja bitófára, s Farkas Mihály unszolására az emeleti ablakból végignézte haláltusáját, majd 1958-ban azt a társát akasztatja fel, akihez 1956. októberéig tartozott? S ezekben tényleg saját személyes indulatai vezérelték? ,,Ezt fedte fel hattyúdalában, azon a halotti tornak is beillő KB ülésen 1989 tavaszán, ahol ugyan már összefüggéstelenül fogalmazva, de mégiscsak színt vallott önvádló beszédében — emlékeztet Varga. Aki szerint mind a kettő haláláig nyomasztotta lelkiismeretét, mert mind a kettő eredendő, s a legsúlyosabb bűn volt.

Meggyőződése: egyáltalán nem igazolható a moszkvai nyomás a Nagy Imre-perben, ugyanis ő már nem volt részese a magyar politikai életnek, már leírták, mert nem tudott részt venni a szovjet politikai célok megvalósításában. Utolsó, 1989-es önvádló beszédében világosan elmondja Kádár, két mondaton múlott Nagy Imre élete: nem azért kellett meghalnia, amit tett, hanem amit nem tett. Nem Moszkva követelte a bosszúállást. Kádár azt élte meg, ha Nagy Imre kimondta volna ezt a két mondatot, akkor ő mennyivel bársonyosabban, kevésbé véresen került volna a hatalom birtokába. Mert jöttek még a sortüzek, a munkástanácsok lefejezése, a kivégzések hosszú sora. Mindaddig nem érezte magát biztonságban a hatalom csúcsán, amíg Nagy Imre élt. Mellesleg, nem kevésbé rettegett Rákosi visszatérésétől.

Stabilizált hatalom

Milyen lelki munícióval felvértezve sikerült — hallatlan tudatossággal, következetességgel — a hatalmát stabilizálni és megvédeni, olyannyira, hogy a '60-as évekre elvitathatatlanul népszerű politikus lett, akit Nyugaton is tárt karokkal fogadtak? — firtatom. Varga úgy érvel, a Nyugatot alapvetően érdekek vezérelték, legyen az NDK-val ellentétben egy vidámabb barakk, liberálisabb szocializmus, hogy az orruk alá lehessen dörgölni, lehet ezt másképp is csinálni. Kádár erre tökéletesen alkalmasnak bizonyult. Alapvető tapasztalata volt: az ÁVH az ellenséget a pártban kereste, de ez fatális tévedés, zsákutca, mert nem a valódi ellenséggel foglalkozik. Nem rövidebb pórázra fogta az ÁVH-t, hanem keményen előírta, mit szabad és mit nem. Ez alapvetően a párttagság, de leginkább a pártvezetés érdekét szolgálta. Fel sem merülhetett, hogy az állambiztonság elkezdje figyelni Fehér Lajost, Aczél Györgyöt, Fock Jenőt. Pontosan tudta, ha ilyet engedélyez, az ő sorsa ismétlődik meg. Meggyőződéses kommunista volt, s azt gondolta, a ,,valódi ellenségre" kell lesújtani. És velük szemben kíméletlennek bizonyult a Kádár rendszer. Voltak politikai foglyok a börtönökben, szilenciumra ítéltek írókat, írástudókat, s az állásvesztés is a fegyelmezés hatékony eszközének bizonyult.

mek.niif.huVarga úgy láttatja, ha valaki távol tartotta magát a ,,politizálástól", mert inkább a Balatonnál lévő kis vityillóját akarta építgetni-szépítgetni, s kapálgatni a hátsó veteményesben, lelke rajta, megtehette, ráadásul még támogatták is ebben. Még azt sem várták el tőle, nagyon tapsoljon. Azt viszont nem szerették, ha látványosan kezd el köpködni az utcán. És aki betartotta, s alkalmazkodott, annak tényleg egész jól ment. De szerinte nem ez a kádári rendszer lényege, hanem a látszatbiztonság.

Kádár meghatározó kiindulási eleme 1956 volt — fejtegeti. De szűk környezete számára is csalódást jelentett, hogy a munkásosztály ekkor szembefordult saját hatalmával. Ezért mindvégig megmaradt a rettegés a munkásosztálytól. Tehát ha a magyar demokratikus ellenzék megpróbálta volna, amit a lengyel megtett, a munkásságot bevonni a rendszer elleni küzdelmébe, s reá támaszkodni, Kádár kíméletlenül leszámolt volna velük. Mert ez tabunak számított. Megtanulta: jól kell lakatni, jól kell tartani a munkásosztályt. Ezért megy bele olyanokba, ami tőle teljesen idegen, gmk, gebin stb. Rögeszméjévé vált, legyen tele az emberek hasa és akkor nyugalom van. Történelmi távlatból persze tudjuk, mennyire álságos ennek az egésznek a visszasírása. Az embereknek először állásuk volt, mert különben közveszélyes munkakerülőnek számítottak, később nagy nehezen jutottak lakáshoz. De ez már egyfajta amnézia bűvköre, mert albérlet, társbérlet, főbérlet volt. Akadt, aki húsz évig várt önálló otthonra. Boldog embernek számított, aki bejutott egy újpesti panelbe, amely totálisan lerobbant az elmúlt negyven esztendő során. Öt évig vártak kocsira. Kocsira? Trabantra, Wartburgra, jobb esetben Dáciára, Ladára. A hűtőszekrényt elő kellett jegyeztetni, pult alól volt kapható a téliszalámi, a banánért, narancsért kilométeres sorok kígyóztak. Vágyálom volt a farmer, a Coca-Cola, a beat zene ,,eredetiben". Pontosan tudta, nehezebben viselhető el a hullámzó életszínvonal, mint a stagnáló, vagy akár mint egy nagyon lassan csökkenő. De iszonyú árat fizettünk ezért mind a mai napig, mert ezt mindenáron fent kívánta tartani. A kvázi-, vagy látszat ország gazdagsága arra alapult: bár tele voltak a kirakatok, úgysincs pénzük az embereknek, hogy megvegyék. És ez tökéletesen működött.

Beteljesedett sorsa azzal, hogy aznap halt meg, amikor az LB 31 esztendő után felmentette az általa vérpadra küldötteket a vádak alól? Varga úgy gondolja, az újratemetés ennél fontosabb üzenet volt, ami az egész magyar társadalmat megrázta. Hihetetlen, hogy nem 1988. október 23. vagy 1989. október 23., a magyar történelem egyik legfelemelőbb hagyománya, emléke jelentett fordulópontot a rendszerváltásban, hanem annak megtorlása. Amikor az emberek azzal szembesültek, hazudtak nekünk, becsaptak bennünket. Holott zömmel akarták is, hogy becsapják őket, s az újratemetés pont arról szólt, hogy ez nem működik.

A Fehér Házban felravatalozott Kádár koporsójához napokig kígyózó sorokban zarándokoltak el hívei, hogy még egy utolsó pillantást vethessenek szeretett diktátorukra. A francia forradalom évfordulóján, július 14-én temették el: a nemzeti felhajtással körülbástyázott gyászos díszpompa Grósz Károly, az MSZMP utolsó első embere vágyálmai szerint a Nagy Imre-újratemetésre adandó, csattanós válasz lett volna.

De ez utóbbit kirostálta már az idő.


http://www.168ora.hu/itthon/a-diktatornak-is-van-lelke-79135.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fideszes államadósság elleni
  2011-10-30 14:03:58, vasárnap
 
  A fideszes államadósság elleni harc eredménye: egy év alatt 1000 milliárddal nőtt az államadósság

A kormányzati sikerpropaganda ellenére az elmúlt egy évben 1000 milliárd forintot meghaladó mértékben nőtt a magyar államadósság. A kormány sorozatos gazdaságpolitikai baklövései és szakszerűtlen intézkedései miatt a magyar gazdaság talpra állásában sem a magyar lakosság, sem a hazai vállalkozói szektor, sem pedig a magyar költségvetés hiányát megfinanszírozó nemzetközi befektetők nem bíznak.

Az általános bizalomvesztés eredményeként Magyarország ismét felkerült a világ 10 legkockázatosabb államának szégyenlistájára, az EU-n belül Görögország után hazánkban nőtt leggyorsabban az államcsőd elleni 5 éves biztosítás díja. A magyar költségvetésen tátongó lyukak befoltozása egyre reménytelenebbnek tűnik: hatalmas kudarccal zárult a csütörtökön megtartott állampapír aukció is, melyen az eredetileg értékesíteni kívánt mennyiségnek csupán a felére akadt vevő.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a neoliberális, megszorításokon alapuló matolcsysta gazdaságpolitikát és haladéktalanul kezdje meg a magyar államadósság újratárgyalását. Az államadósság megszorításokkal történő kezelésének kudarcos kísérlete és a leggazdagabbak támogatása helyett ésszerű, a hazai termelést ösztönző gazdaságpolitikára és az államadósság azonnali újratárgyalására van szükség. Csak így állítható meg a további vagyonvesztés és eladósodás, hiszen a magyar emberek és vállalkozások további sanyargatása, az önkormányzatok kifosztása nyilvánvalóan nem vezethet eredményre.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemrégiben röppent fel a hír
  2011-10-30 10:51:57, vasárnap
 
 

Nemrégiben röppent fel a hír, hogy tudósoknak sikerült olyan készüléket szerkeszteniük, amely segítségével egy gombnyomással lehet a nőket orgazmushoz juttatni, mindössze egy elektródát kell a gerincbe ültetni, amit egy kis távirányítóhoz hasonló szerkezettel lehet aktivizálni. Hogy mik lesznek a találmány következményei? Néhány a várható mellékhatások közül:
1. A műszaki boltokban lézengő látogatók között drámaian megnő a nőneműek aránya.
2. A női magazinok krónikus témahiánnyal fognak küszködni.
3. A nők kevésbé ragaszkodnak majd az előjátékhoz - csak klikk, klikk, klikk és el van intézve.
4. Az egyházak pánikszerűen elfogadnak egy tizenegyedik parancsolatot.
5. Egy hibás garázsnyitónak köszönhetően a feleséged szétrúgja az autód műszerfalát.
6. Az új Energizer reklámokban a nyuszi nem jön, hanem elmegy...
7. A feleségek új kifogást találnak: "Ma ne, szívem. Fáj az ujjam."
8. A méret ezentúl TÉNYLEG lényegtelen lesz.
9. Megsokasodnak az ilyen mentegetőzések: "Bocsánat, megismételnéd? Nem figyeltem oda. Bocsánat, megismételnéd? Nem figyeltem oda. Bocsánat...."
10. Ha egy nőnek megszólal a mobiltelefonja, szenvedélyesen a sebésze nevét fogja sóhajtani.
11. "Menstruáció előtti feszültség? Ugyan már, kit érdekel? Ó... áá... istenem... IGEN!"
12. A kombinált tévé, videó távirányítók ezentúl egy "Nagy O" gombot is fognak tartalmazni."

 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Jobban élünk, mint jövőre
  2011-10-30 10:45:08, vasárnap
 
  Jobban élünk, mint jövőre

2011-10-26 11:41:14



Vezérünk Áldott Jobbkeze (Matolcsy György, ki lenne más) szerint a adórendszeren áll vagy bukik egy ország gazdaságának a sorsa, és a nyugati liberális demokráciák még nem állnak készen arra, hogy ebben a versenyben részt vegyenek.

Más szóval az a fránya Nyugat már megint haldoklik, ami nagyon megnyugtató is lenne (kárörömügyileg persze), a gond azonban az, hogy mi is ott fekszünk mellettük, a másik ágyon, és bár nem vagyunk éppen jó állapotban, azért mi bőszen kiabáljuk a nagyvilágba, hogy hű, de jól vagyunk, és hogy köszi, de nem kérünk a segítségből, mi majd magunk kezeljük a problémát. Kell a francnak az IMF-infúzió, meg tudunk mi dögleni a saját magunktól is.

Azt sem tagadom, hogy lassan már úgy vagyok a magyar adórendszerrel, mint Móricka a pinával: mindenről ez jut az eszembe. Hiszen a csodálatosan kivitelezett magyar adórendszernek hála (amely a legversenyképesebb lesz majd egyszer Európában, ha megérjük), a kormány kénytelen zsákszámra hozni az új adókat és felemelni az áfát, hogy valahogy életben tudja tartani az országot és a gazdaságot. Még ezer szerencse, hogy a választások körül arról beszéltek, hogy túl sok a kisadó, és emiatt nagy a bürokrácia, és ezért elviselhetetlenek a terhek. De hát kiderült, hogy ezt nem kell figyelembe venni, mert az csak egy választás volt.

Azonban a magyar gazdaságpolitika egén felragyogott egy fénysugár, mikor is Bölcs Vezérünk elmondta a parlamentben, hogy ő tudja azt nagyon jól, hogy a magyarok aránylag keveset keresnek, és hogy nehezen élnek meg a bérükből, de ezt lehet korrigálni, mégpedig a minimálbér megemelésével. Erre kontrázott rá ma a Vezér Ékes Hangú Kobzosa (Szijjártó Péter, ha esetleg valaki nem tudná), hogy bizony ez így van, és tessék körbenézni Európában, hogy milyen magasak a minimálbérek. Rögtön példát is hozott: ,,Szlovéniában 220 ezer, Lengyelországban 103 ezer forint átszámítva ez az összeg". Arról azonban nem kaptunk információt, hogy Európában mennyivel magasabbak a bérek, de ennek bárki utána nézhet, ha kedve van hozzá.

Azt is tudjuk most már (és ezt is Vezérünk mondta el), hogy tényleg nincs megszorítás, azonban szerencsére most már megtudtuk ennek a szónak az újmagyar megfelelőjét is, ami nem más, mint a szoktatás. Ez persze sokkal jobban hangzik, rögtön kiskutyának is éreztem magam, aki akkor is csóválja a farkát, ha ütik, mert mit lehet tudni. Azonban ha a Vezérnek nem hinnénk (de miért kételkednénk benne), akkor a az ő hű kobzosa rögtön példát is mondott a megszorításra: ,,az a megszorítás, ami Romániában van, ahol 15 százalékkal csökkent a közalkalmazottak bére, 25 százalékkal pedig a nyugdíjak. Ezzel szemben Magyarországon minimálbér-emelésre került sor". Remélem, hogy lassan világosodik már az elménk.

Azonban valahol megint félrementek a dolgok, mert ott fent, magasan nyilván úgy képzelik, hogy ha nő a minimálbér, akkor azzal azonos mértékben nőnek a bérek is, hiszen így lenne logikus, ugye. Azonban félve mondom, hogy ez csak az ő kis fejükben van így, mert a minimálbér további emelésével maximum azt a kétes elsőséget szerezhetjük meg, hogy nálunk dolgozik a legtöbb minimálbéres (bár azt hiszem, hogy jelen pillanatban sem állunk rosszul ebben a versenyben).

Talán bennem van a hiba, de én minden év végén, mikor a költségvetés vitája zajlik, az a régi vicc jut eszembe, hogy a következő év átmeneti év lesz: igaz, hogy rosszabbul élünk, mint tavaly, viszont jobban fogunk élni, mint jövőre.

http://magyarcitrom.postr.hu/jobban-elunk-mint-jovore

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ÉN INKÁBB KÖTELEt!
  2011-10-30 10:24:48, vasárnap
 
  ÉN INKÁBB KÖTELET!



Erőt adunk a kormánynak

"Ez a kormány a konzultációk kormánya, nekünk erőt ad, hogy ha az emberek véleményét megismerhetjük" - Orbán Viktor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vona: Az Európai Unió a bukása
  2011-10-30 10:23:22, vasárnap
 
  Vona: Az Európai Unió a bukása felé tántorog
2011, október 28 - 12:32 barikad.hu


Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott ma reggeli interjújára reagált.

Az EU csúcstalálkozóval kapcsolatban Vona Gábor leszögezte: "tüneti kezelés, ami most zajlik". Amiről hetente akár több alkalommal is sorsdöntő ülést kell tartani a problémáit illetően, kijelenthető, a sorsa eldőlt! Hozzátette: pártja nem osztja az optimista vélekedéseket az uniós csúccsal kapcsolatban, arra számítanak, hogy az elkövetkező hetekben is további "sorsdöntő" csúcstalálkozókra lesz szükség. A pártelnök szerint számtalan kérdés lezáratlan maradt az Európai Unió sorsát illetően. Tisztázatlan, hogy honnan lesz pénz a bankok feltőkésítésére. Úgy látja, hogy sem a pénzpiacok, sem a tagállamok jelenlegi helyzetükben nem tudják ezt finanszírozni. Marad tehát az átmeneti válságkezelő alap, de hogy ebbe honnan kerül majd ezermilliárd euró, az még szintén tisztázatlan - tette hozzá.

A politikus kiemelte: továbbra sem lehet tudni, hogy mi lesz Görögországgal, megmarad-e náluk az euró. Szerinte az, hogy az összes EU-tagállamot magába foglaló 27-ek és az euróövezeti országokat tömörítő 17-ek külön üléseztek, azt igazolja, hogy az Európai Unió felbomlott. "A kétsebességes Európa már nem a jövő, hanem a jelen". Az eurózóna sem egységes már, a déli államokat egészen más problémák sújtják, mint az "erősebb" országokat - tette hozzá. Vona úgy látja, hogy az Európai Unió a "bukás felé tántorog".

A politikus újragondolná hazánk és az EU kapcsolatát. Kiemelte: a parlamenti pártok szakértői, civil szervezetek, továbbá a szakma bevonásával egy bizottság létrehozását javasolják, amely elkészítené hazánk európai uniós tagságának a mérlegét. A 2012-es évben egy féléves társadalmi vitát kellene folyatni a szakértői bizottság vizsgálatának eredményéről. Vona szerint így a magyar társadalom végre érdemi képet kaphatna arról, hogy mit is jelet az Európai Unió. A kérdés lezárásaként pedig egy népszavazás kiírását javasolta hazánk uniós tagságáról. Hozzátette: a 2004-es népszavazás nem volt demokratikus, a társadalom nem kapott érdemi felvilágosítást arról, hogy hová csatlakozik. "Mindenféle vágyálmokkal, illúziókkal bódították el a magyar társadalmat".

A Jobbik elnöke kitért az Orbán Viktor által a végtörlesztéssel kapcsolatban elmondottakra. A miniszterelnök szerint ez egy "történelmi siker" - mondta Vona. Szerinte azonban erről szó sincs, becslései szerint legfeljebb 50-60 ezer család tud majd élni ezzel a lehetőséggel. A devizahitelesek többségének problémáit a végtörlesztés tehát nem oldja meg, ahogy hazánk devizakitettségén sem segít érdemben - tette hozzá. A politikus azt javasolta, hogy a végtörlesztésnél biztosított fix árfolyamon legyen lehetősége az embereknek a résztörlesztésre is. Szerinte ezzel sokkal szélesebb rétegek tudnának élni, mint a végtörlesztéssel.

Vona Gábor reagált továbbá az Orbán Viktor által az államadóssággal kapcsolatban elmondottakra is: a Jobbik elnöke szerint a kormányzat az államadósság nagyütemű és gyors visszafizetését próbálja erőltetni, "fizessünk, ha beledöglünk is" - tette hozzá. A politikus leszögezte: történelmi lehetőség előtt állunk, ugyanis most újratárgyalhatnánk az államadósság kérdését. Szerinte ezt jobb lenne saját magunk által ellenőrzött folyamaton keresztül megkezdeni, mint akkor, amikor már külső tényezők kényszerítenek erre minket. A honatya kiemelte: az államadósságot a jelenlegi hazai és nemzetközi gazdasági kondíciók mellett nem tudjuk kinőni, így visszafizetni sem. Hozzátette: nem az adósság megtagadását javasolják, hanem átütemezést, a visszafizetés átmeneti felfüggesztését, illetve esetlegesen az államadósság egy részének a leírását.
J.F.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így teszik tönkre az országot
  2011-10-30 10:20:29, vasárnap
 
  MAGYAROKNAK KÖTELEZŐ! - A RENDSZERVÁLTÁS HÁTTERÉRŐL

A LISZABONI SZERZŐDÉS, LETÖLTHETŐ INNEN:

http://bookshop.europa.eu/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/EU-Bookshop-Site/hu_HU/-/ EUR/ViewPublication-Start?PublicationKey=FXAC07306


http://www.youtube.com/watch?v=snzQwqsJ7Ys
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 801 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4157
  • e Hét: 9889
  • e Hónap: 21000
  • e Év: 174496
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.