Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Körtés-márványsajtos csirke...
  2011-10-09 23:00:59, vasárnap
 
  Körtés-márványsajtos csirkemell


Hozzávalók:
8 szelet csirkemellfilé
4 db körte
15 dkg márványsajt
1,5 dl édes fehérbor
1 citrom
2 evőkanál méz
sültcsirke fűszersó
kevés vaj
liszt

Elkészítés:
A csirkemellfiléket a fűszersóval bedörzsöljük, majd lisztben megforgatjuk, és kevés olajban elősütjük.

A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és negyedekre szeljük. Kevés vajon megfuttajuk a körtéket, rácsorgatjuk a mézet, belefacsarjuk a citrom levét és ráöntjük a bort. Míg el nem párolog a leve, addig főzzük a körtéket, de vigyázzunk, ha puhább a körténk, ez az idő kevesebb.

A kisütött csirkemellfiléket egy tepsiben egymás mellé helyezzük, rámorzsoljuk a márványsajtot, majd a tetejére halmozzuk a körtéket. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Burgonyakrokettel vagy rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Linkaaa küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Körtés lepény
  2011-10-09 22:56:53, vasárnap
 
  Körtés lepény


Hozzávalók:
kb. 12 darabhoz:
1 kg körte
1 citrom leve
2 tojás
12 dkg vaj + a formához
10 dkg cukor
1/2 dl joghurt
2 dkg kakaópor
10 dkg darált dió
15 dkg liszt + a formához
1/2 tasak sütőpor
10 dkg baracklekvár

Elkészítés:
A körtéket megmossuk, megtisztítjuk, mindegyiket hatfele vágjuk, és magházukat kiemeljük. Citromos, forró vízben félig megfőzzük, majd a vízből kivéve leszárítjuk. Kivajazunk, kilisztezünk egy kb. 25 x 30 cm nagyságú tepsit.

A tésztához habosra keverjük a tojásokat a vajjal, a cukorral, majd belekeverünk egy csipet sót, a joghurtot, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a diót, a liszttel kikevert sütőport, és az egészet alaposan összekeverjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát a tepsibe öntjük, és elsimítjuk a tetejét. A tészta tetejére fektetjük a körtecikkeket, és a sütőben 30-35 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, azaz hurkapálcával beleszúrva ellenőrizzük, hogy megsült-e a sütemény. Ha nem ragad rá massza, akkor jó. A kész süteményt kivesszük a sütőből. A lekvárt felforraljuk, és megkenjük vele a még meleg süteményt. Amikor kihűlt, szeleteljük és tálaljuk.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb.75 perc múlva
1 szelet: 230 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Körtés-burgonyás rakottas
  2011-10-09 22:50:12, vasárnap
 
  Körtés-burgonyás rakottas

Hozzávalók 4 személyre:
3 nagy körte
80 dkg burgonya
1 szál póréhagyma
15 dkg ementáli sajt
3 dl tejszín
2 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál vaj a tűzálló tál kikenéséhez
Elkészítés:
A körtét megmossuk, szárazra töröljük. A héját rajtahagyjuk, négyfelé vágjuk, kiszedjük a magházát, és hosszában a negyedeket még háromfelé vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk és felkarikázzuk. A sajtot lereszeljük.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2 fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, a körtét és a burgonyát belerétegezzük, és a tetejét megszórjuk a póréhagymával. A tejszínt simára keverjük a keményítővel, hozzáadjuk a sajt felét, megsózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük, majd a körtés burgonyára öntjük. A forró sütőben kb. 1 óra alatt aranyszínűre sütjük. Forrón, a maradék sajttal megszórva tálaljuk.





Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 580 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Körte, az ősz ajándéka
  2011-10-09 22:45:43, vasárnap
 
  Körte, az ősz ajándéka


A selymesen meleg őszi napsütést egyre hűvösebb esték és sötét éjszakák követik, szervezetünk pedig vitaminra éhes. A legjobb megoldás ilyenkor körtét enni: magában, salátaként, levesben vagy desszertben.


A korai sötétedés beálltával előbb-utóbb mindenki rákap a nassolásra. Ez ösztönös cselekedet, hiszen a szervezetünk megpróbálja felkészíteni magát a hosszú, hideg, téli hónapokra. A cukros sütemények és sós rágcsálnivalók azonban csak ideig-óráig pótolják az elveszett energiát, ráadásul rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak. A megoldás ezúttal is a természet ajándékában, a körtében van!






Sokszínű körte:
A (vad)körtét az almához hasonlóan már honfoglaló őseink is ismerték, és gyűjtötték, s a középkorból fennmaradt írásos emlékekben is gyakorta megemlítették e lédús, édes, fehérhúsú gyümölcsöt.
Ma már - érési idejüktől függően - számtalan körtefajtát ismerünk, a legnagyobb népszerűségnek azonban szerte a világon a Vilmos körte örvend.





A közkedvelt mérsékelt-övi gyümölcs tartása és szállítása azonban nem olyan egyszerű, mint rokonának, az almának, hiszen sokkal gyorsabban (1-2 nap alatt) beérik, és puha húsánál fogva jóval sérülékenyebb.






Gyógyhatása:

Nemcsak tápláló, rostos és finom gyümölcs, de nagyon hatékony természetes gyógyszer is, amely (pépesítve és leszűrve) segít gyomor- és vesebetegségben szenvedőknek. Nagy mennyiségű boront tartalmaz, amely jó hatással van az izomzatra, s így az egész testre. Mivel ősszel könnyebben fázunk meg, célszerű ebben az időszakban sok körét fogyasztani, hiszen a benne található értékes ásványi anyagok hatékonyan segítenek a légúti panaszok és a gyulladások megszüntetésében is. A körte karcsúsító gyümölcs: erős vízhajtó hatással bír, ezért fogyókúrákhoz is kiválóan alkalmas.


Desszert fogyókúrázóknak:

Töltött körték joghurtos szósszal:

Hozzávalók 4 adaghoz: 2 körte, 150 ml vörös szőlőlé, 1 rúd fahéj, 4 szelet kétszersült, 50 g marcipán, 50 g aszalt sárgabarack, 2 evőkanál apróra vágott pisztácia, 2 evőkanál mazsola, fél citrom leve, fahéj
A joghurtos szószhoz: 1 doboz natúr joghurt (150 g), fél citrom héja, 1 csomag vaníliás cukor, citromfű

Elkészítés:
1:) A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, és kissé mélyítsük ki a magház helyét. A szőlőlevet a rúd fahéjjal forraljuk fel. Adjuk hozzá a körtéket és lefedve 20 percig főzzük.
2.) A pirítósokat durván morzsoljuk szét. A marcipánt és a sárgabarackot aprítsuk fel. Mindezt keverjük össze a pisztáciával, a mazsolával, a citromlével és a fahéjjel. A pisztáciának csak a belsejét aprítsuk fel, héj nélkül.
3.) A körtéket vegyük ki, csöpögtessük le, és hagyjuk kissé kihűlni. Osszuk el rajtuk a marcipános masszát.
4.) A joghurtba keverjük bele a citromhéjat, a vaníliáscukrot és az apróra vágott citromfüvet.
Mint láthatod, a körte nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges gyümölcs is. Energiával tölt fel, megszépíti a hajat és a bőrt, laktat és még csak nem is hizlal.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Körte, a varázslatos
  2011-10-09 22:37:51, vasárnap
 
  Körte, a varázslatos


A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk, ezért most reklámot csinálunk ennek a gyümölcsnek!


Körte-történet:
Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, az ágak azonban visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.

Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az i. e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek: a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk, alakja a hosszúkás, alul szélesedő, tipikus körtealaktól az almához hasonlóan kerekdedig terjed.





Lédús és aromás a körte, rengeteg jótékony hatása van a szervezetre


A kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot és az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt, a középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított.

Körtefajták:

Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Ma több mint 5000 körtefajtát ismerünk, ebből 25-öt termesztenek, és körülbelül 10 fajtája kerül a piacra, amelyek között van nyári, őszi és téli is. Az apróbb szemű, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú. Utóérő, tehát leszedés után, tárolás közben tovább érik.

Csak a téli fajták tárolhatók hosszabb ideig: rekeszekben, szalmán úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz, és az ideális a +1 fok körüli hőmérséklet 88−92 százalék relatív páratartalommal.

Legismertebb körtefajták: Alexander, Anjou, Bosc, Clapps Kedveltje, Conferénce, Fétel Apát, Guyot, Jó Luise, Kieffer-körte, Kobak, Nemes Krassán, Packhams, Vilmoskörte.


A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, sőt a héj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak! A héj egyszerűen lehúzható, ha egy percre forrásban lévő vízbe, majd egy percre hideg vízbe tesszük a gyümölcsöt





Rengeteg körtefajta közül választhatunk


Házi patika:

Mindig étkezés előtt együk a gyümölcsöt! A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.




A fűszeres borban párolt körte is finom desszert, de húsok kisérője is lehet

Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.

A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A gyomorbajosoknak és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét!

Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló!

Mit csináljunk belőle?

A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest is készíthetünk, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, pálinkát is főzhetünk belőle, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körte.

A birsalmához hasonlóan készíthetünk belőle sajtot: a megtisztított körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, és a gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként fél citrom levével sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az áttört körtét, és újra felfőzzük. A masszát formá(k)ba öntjük, és minimum két napig szárítjuk.





Körte Szép Heléna módra: fűszeres szirupban párolva, vaníliafagyival és csokiöntettel


Boros körteleves:

Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, szegfűszeg, fahéj, csipet só
Elkészítés: A megtisztított körtehúst apró kockákra vágjuk. Forrásban lévő vízbe csavarjuk a citromot, s a körtét a fűszerekkel és a cukorral puhára főzzük. Beleöntjük a fehérbort. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a habarással a levest újra fölforraljuk. Hűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítjük.

Sült csirke körtével:

Hozzávalók: 6 körte, 2 evőkanál méz, sáfrány, szerecsendió, őrölt gyömbér, olaj, őrölt bors, chili, 1 lime leve, 2 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, esetleg 4-5 szilva, 1-2 burgonya
Elkészítés: A megtisztított körtehúst villával összetörjük, kikeverjük a mézzel, és kevéske olajat, sáfrányt, szerecsendiót, őrölt gyömbért, őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 fokon megpároljunk, aztán levesszük a fedőt, vajat tördelünk rá, és megpirítjuk a tetejét.

Túrós-barackos körtetorta:

Hozzávalók: egyszerű tortatésztát készítünk, hűtőben tároljuk. A krémhez 25 dkg tehéntúró, fél pohár tejföl, 2 tojás, 1 db citrom, cukor, 5-6 keményebb körte, baracklekvár, kakaópor.
Elkészítés: a körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáadjuk a habbá vert fehérjét és a cukrot. A nyers tésztát kivajazott formába simítjuk, a tetején és az oldalán szétkenjük a túrókrémet, és beletesszük a körtedarabokat. Elegendő baracklekvárt felforralunk, és a tetejére öntjük. Sütőben 160 fokon körülbelül 50 perc alatt aranyszínűre sül. Tálalás előtt kakaóport hintünk rá.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat
  2011-10-09 22:21:24, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2011. október 10-16.


Hétfő:

Előétel: Padlizsánkrémleves
Főétel: Csirkeszárny burgonyaágyon
Desszert: Citromkrém babapiskótával
Vegetáriánus ajánlat: Öntött karfiol


Kedd - ma látogassunk Portugáliába

Előétel: Portugál paradicsomleves
Főétel: Hal portugál módra
Desszert: Arroz doce (portugál tejberizs)
Vegetáriánus ajánlat: Portugál a la Rieger


Szerda:

Előétel: Sárgaborsóleves
Főétel: Szilvás-gyöngyhagymás comb párolt rizzsel
Desszert: Nutellás túrógombóc
Vegetáriánus ajánlat: Paradicsomos krumplileves tojással


Csütörtök

Előétel: Sajtleves sörös sült kenyérrel
Főétel: Rizses lecsó kolbásszal
Desszert: Szőlő
Vegetáriánus ajánlat: Tejfölös-rizses lecsó


Péntek:

Előétel: Sütőtökleves
Főétel: Káposztás cvekedli
Desszert: Vaníliapuding
Vegetáriánus ajánlat: Fetás-diós padlizsánkrém


Szombat:

Reggeli: Humusz kétszersültön, friss gyümölcslével
Előétel: Körteleves
Főétel: Rakott krumpli
Desszert: Őszibarackos-szőlős túrótorta
Vacsora: Csirkemájpástétom pirítóssal
Vegetáriánus ajánlat: Almás-gombás rakott krumpli


Vasárnap:

Reggeli: Kenyérben sült tükörtojás, zöld teával
Előétel: Kókusztejes paradicsomleves korianderpesztóval
Főétel: Besztercei töltött liba
Desszert: Brownie torta mascarponés narancskrémmel és kandírozott naranccsal
Vacsora: Majonézes töltike
Vegetáriánus ajánlat: Bíbor palacsintatekercsek gombakrémmel

A részletes recepteket megnézhetitek itt:
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Szívek
  2011-10-09 22:16:25, vasárnap
 
  Szeretettel Nektek





 
 
0 komment , kategória:  Szeretet  
Itt vagyok
  2011-10-09 21:35:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Áldások, imák, Istenes versek  
Angyali üzenet
  2011-10-09 19:59:49, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-10-09 19:15:13, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 291 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 215
  • e Hét: 2429
  • e Hónap: 16334
  • e Év: 146041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.