|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2011-10-09 23:00:59, vasárnap
|
|
|
Körtés-márványsajtos csirkemell
Hozzávalók:
8 szelet csirkemellfilé
4 db körte
15 dkg márványsajt
1,5 dl édes fehérbor
1 citrom
2 evőkanál méz
sültcsirke fűszersó
kevés vaj
liszt
Elkészítés:
A csirkemellfiléket a fűszersóval bedörzsöljük, majd lisztben megforgatjuk, és kevés olajban elősütjük.
A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és negyedekre szeljük. Kevés vajon megfuttajuk a körtéket, rácsorgatjuk a mézet, belefacsarjuk a citrom levét és ráöntjük a bort. Míg el nem párolog a leve, addig főzzük a körtéket, de vigyázzunk, ha puhább a körténk, ez az idő kevesebb.
A kisütött csirkemellfiléket egy tepsiben egymás mellé helyezzük, rámorzsoljuk a márványsajtot, majd a tetejére halmozzuk a körtéket. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Burgonyakrokettel vagy rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Linkaaa küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2011-10-09 22:56:53, vasárnap
|
|
|
Körtés lepény
Hozzávalók:
kb. 12 darabhoz:
1 kg körte
1 citrom leve
2 tojás
12 dkg vaj + a formához
10 dkg cukor
1/2 dl joghurt
2 dkg kakaópor
10 dkg darált dió
15 dkg liszt + a formához
1/2 tasak sütőpor
10 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A körtéket megmossuk, megtisztítjuk, mindegyiket hatfele vágjuk, és magházukat kiemeljük. Citromos, forró vízben félig megfőzzük, majd a vízből kivéve leszárítjuk. Kivajazunk, kilisztezünk egy kb. 25 x 30 cm nagyságú tepsit.
A tésztához habosra keverjük a tojásokat a vajjal, a cukorral, majd belekeverünk egy csipet sót, a joghurtot, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a diót, a liszttel kikevert sütőport, és az egészet alaposan összekeverjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát a tepsibe öntjük, és elsimítjuk a tetejét. A tészta tetejére fektetjük a körtecikkeket, és a sütőben 30-35 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, azaz hurkapálcával beleszúrva ellenőrizzük, hogy megsült-e a sütemény. Ha nem ragad rá massza, akkor jó. A kész süteményt kivesszük a sütőből. A lekvárt felforraljuk, és megkenjük vele a még meleg süteményt. Amikor kihűlt, szeleteljük és tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb.75 perc múlva
1 szelet: 230 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Forrás:Mindmegette.hu.
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-10-09 22:50:12, vasárnap
|
|
|
Körtés-burgonyás rakottas
Hozzávalók 4 személyre:
3 nagy körte
80 dkg burgonya
1 szál póréhagyma
15 dkg ementáli sajt
3 dl tejszín
2 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál vaj a tűzálló tál kikenéséhez
Elkészítés:
A körtét megmossuk, szárazra töröljük. A héját rajtahagyjuk, négyfelé vágjuk, kiszedjük a magházát, és hosszában a negyedeket még háromfelé vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk és felkarikázzuk. A sajtot lereszeljük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2 fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, a körtét és a burgonyát belerétegezzük, és a tetejét megszórjuk a póréhagymával. A tejszínt simára keverjük a keményítővel, hozzáadjuk a sajt felét, megsózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük, majd a körtés burgonyára öntjük. A forró sütőben kb. 1 óra alatt aranyszínűre sütjük. Forrón, a maradék sajttal megszórva tálaljuk.
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 580 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Kerekes
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2011-10-09 22:45:43, vasárnap
|
|
|
Körte, az ősz ajándéka
A selymesen meleg őszi napsütést egyre hűvösebb esték és sötét éjszakák követik, szervezetünk pedig vitaminra éhes. A legjobb megoldás ilyenkor körtét enni: magában, salátaként, levesben vagy desszertben.
A korai sötétedés beálltával előbb-utóbb mindenki rákap a nassolásra. Ez ösztönös cselekedet, hiszen a szervezetünk megpróbálja felkészíteni magát a hosszú, hideg, téli hónapokra. A cukros sütemények és sós rágcsálnivalók azonban csak ideig-óráig pótolják az elveszett energiát, ráadásul rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak. A megoldás ezúttal is a természet ajándékában, a körtében van!
Sokszínű körte:
A (vad)körtét az almához hasonlóan már honfoglaló őseink is ismerték, és gyűjtötték, s a középkorból fennmaradt írásos emlékekben is gyakorta megemlítették e lédús, édes, fehérhúsú gyümölcsöt.
Ma már - érési idejüktől függően - számtalan körtefajtát ismerünk, a legnagyobb népszerűségnek azonban szerte a világon a Vilmos körte örvend.
A közkedvelt mérsékelt-övi gyümölcs tartása és szállítása azonban nem olyan egyszerű, mint rokonának, az almának, hiszen sokkal gyorsabban (1-2 nap alatt) beérik, és puha húsánál fogva jóval sérülékenyebb.
Gyógyhatása:
Nemcsak tápláló, rostos és finom gyümölcs, de nagyon hatékony természetes gyógyszer is, amely (pépesítve és leszűrve) segít gyomor- és vesebetegségben szenvedőknek. Nagy mennyiségű boront tartalmaz, amely jó hatással van az izomzatra, s így az egész testre. Mivel ősszel könnyebben fázunk meg, célszerű ebben az időszakban sok körét fogyasztani, hiszen a benne található értékes ásványi anyagok hatékonyan segítenek a légúti panaszok és a gyulladások megszüntetésében is. A körte karcsúsító gyümölcs: erős vízhajtó hatással bír, ezért fogyókúrákhoz is kiválóan alkalmas.
Desszert fogyókúrázóknak:
Töltött körték joghurtos szósszal:
Hozzávalók 4 adaghoz: 2 körte, 150 ml vörös szőlőlé, 1 rúd fahéj, 4 szelet kétszersült, 50 g marcipán, 50 g aszalt sárgabarack, 2 evőkanál apróra vágott pisztácia, 2 evőkanál mazsola, fél citrom leve, fahéj
A joghurtos szószhoz: 1 doboz natúr joghurt (150 g), fél citrom héja, 1 csomag vaníliás cukor, citromfű
Elkészítés:
1:) A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, és kissé mélyítsük ki a magház helyét. A szőlőlevet a rúd fahéjjal forraljuk fel. Adjuk hozzá a körtéket és lefedve 20 percig főzzük.
2.) A pirítósokat durván morzsoljuk szét. A marcipánt és a sárgabarackot aprítsuk fel. Mindezt keverjük össze a pisztáciával, a mazsolával, a citromlével és a fahéjjel. A pisztáciának csak a belsejét aprítsuk fel, héj nélkül.
3.) A körtéket vegyük ki, csöpögtessük le, és hagyjuk kissé kihűlni. Osszuk el rajtuk a marcipános masszát.
4.) A joghurtba keverjük bele a citromhéjat, a vaníliáscukrot és az apróra vágott citromfüvet.
Mint láthatod, a körte nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges gyümölcs is. Energiával tölt fel, megszépíti a hajat és a bőrt, laktat és még csak nem is hizlal.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-10-09 22:37:51, vasárnap
|
|
|
Körte, a varázslatos
A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk, ezért most reklámot csinálunk ennek a gyümölcsnek!
Körte-történet:
Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, az ágak azonban visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.
Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az i. e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek: a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk, alakja a hosszúkás, alul szélesedő, tipikus körtealaktól az almához hasonlóan kerekdedig terjed.
Lédús és aromás a körte, rengeteg jótékony hatása van a szervezetre
A kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot és az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt, a középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított.
Körtefajták:
Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Ma több mint 5000 körtefajtát ismerünk, ebből 25-öt termesztenek, és körülbelül 10 fajtája kerül a piacra, amelyek között van nyári, őszi és téli is. Az apróbb szemű, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú. Utóérő, tehát leszedés után, tárolás közben tovább érik.
Csak a téli fajták tárolhatók hosszabb ideig: rekeszekben, szalmán úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz, és az ideális a +1 fok körüli hőmérséklet 88−92 százalék relatív páratartalommal.
Legismertebb körtefajták: Alexander, Anjou, Bosc, Clapps Kedveltje, Conferénce, Fétel Apát, Guyot, Jó Luise, Kieffer-körte, Kobak, Nemes Krassán, Packhams, Vilmoskörte.
A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, sőt a héj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak! A héj egyszerűen lehúzható, ha egy percre forrásban lévő vízbe, majd egy percre hideg vízbe tesszük a gyümölcsöt
Rengeteg körtefajta közül választhatunk
Házi patika:
Mindig étkezés előtt együk a gyümölcsöt! A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.
A fűszeres borban párolt körte is finom desszert, de húsok kisérője is lehet
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.
A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
A gyomorbajosoknak és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét!
Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló!
Mit csináljunk belőle?
A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest is készíthetünk, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, pálinkát is főzhetünk belőle, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körte.
A birsalmához hasonlóan készíthetünk belőle sajtot: a megtisztított körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, és a gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként fél citrom levével sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az áttört körtét, és újra felfőzzük. A masszát formá(k)ba öntjük, és minimum két napig szárítjuk.
Körte Szép Heléna módra: fűszeres szirupban párolva, vaníliafagyival és csokiöntettel
Boros körteleves:
Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, szegfűszeg, fahéj, csipet só
Elkészítés: A megtisztított körtehúst apró kockákra vágjuk. Forrásban lévő vízbe csavarjuk a citromot, s a körtét a fűszerekkel és a cukorral puhára főzzük. Beleöntjük a fehérbort. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a habarással a levest újra fölforraljuk. Hűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítjük.
Sült csirke körtével:
Hozzávalók: 6 körte, 2 evőkanál méz, sáfrány, szerecsendió, őrölt gyömbér, olaj, őrölt bors, chili, 1 lime leve, 2 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, esetleg 4-5 szilva, 1-2 burgonya
Elkészítés: A megtisztított körtehúst villával összetörjük, kikeverjük a mézzel, és kevéske olajat, sáfrányt, szerecsendiót, őrölt gyömbért, őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 fokon megpároljunk, aztán levesszük a fedőt, vajat tördelünk rá, és megpirítjuk a tetejét.
Túrós-barackos körtetorta:
Hozzávalók: egyszerű tortatésztát készítünk, hűtőben tároljuk. A krémhez 25 dkg tehéntúró, fél pohár tejföl, 2 tojás, 1 db citrom, cukor, 5-6 keményebb körte, baracklekvár, kakaópor.
Elkészítés: a körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáadjuk a habbá vert fehérjét és a cukrot. A nyers tésztát kivajazott formába simítjuk, a tetején és az oldalán szétkenjük a túrókrémet, és beletesszük a körtedarabokat. Elegendő baracklekvárt felforralunk, és a tetejére öntjük. Sütőben 160 fokon körülbelül 50 perc alatt aranyszínűre sül. Tálalás előtt kakaóport hintünk rá.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-10-09 22:21:24, vasárnap
|
|
|
Heti menü ajánlat - 2011. október 10-16.
Hétfő:
Előétel: Padlizsánkrémleves
Főétel: Csirkeszárny burgonyaágyon
Desszert: Citromkrém babapiskótával
Vegetáriánus ajánlat: Öntött karfiol
Kedd - ma látogassunk Portugáliába
Előétel: Portugál paradicsomleves
Főétel: Hal portugál módra
Desszert: Arroz doce (portugál tejberizs)
Vegetáriánus ajánlat: Portugál a la Rieger
Szerda:
Előétel: Sárgaborsóleves
Főétel: Szilvás-gyöngyhagymás comb párolt rizzsel
Desszert: Nutellás túrógombóc
Vegetáriánus ajánlat: Paradicsomos krumplileves tojással
Csütörtök
Előétel: Sajtleves sörös sült kenyérrel
Főétel: Rizses lecsó kolbásszal
Desszert: Szőlő
Vegetáriánus ajánlat: Tejfölös-rizses lecsó
Péntek:
Előétel: Sütőtökleves
Főétel: Káposztás cvekedli
Desszert: Vaníliapuding
Vegetáriánus ajánlat: Fetás-diós padlizsánkrém
Szombat:
Reggeli: Humusz kétszersültön, friss gyümölcslével
Előétel: Körteleves
Főétel: Rakott krumpli
Desszert: Őszibarackos-szőlős túrótorta
Vacsora: Csirkemájpástétom pirítóssal
Vegetáriánus ajánlat: Almás-gombás rakott krumpli
Vasárnap:
Reggeli: Kenyérben sült tükörtojás, zöld teával
Előétel: Kókusztejes paradicsomleves korianderpesztóval
Főétel: Besztercei töltött liba
Desszert: Brownie torta mascarponés narancskrémmel és kandírozott naranccsal
Vacsora: Majonézes töltike
Vegetáriánus ajánlat: Bíbor palacsintatekercsek gombakrémmel
A részletes recepteket megnézhetitek itt:
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2011. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
291 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 215
- e Hét: 2429
- e Hónap: 16334
- e Év: 146041
|
|
|