Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
kávéscsésze
  2011-11-18 20:18:53, péntek
 
 






















 
 
0 komment , kategória:  Általános  
fehér kenyér
  2011-11-18 19:16:35, péntek
 
  Fehér kenyér









Kovász készítése:
Előző nap kell elkészíteni.
1dl víz
10dkg BL 55 Tótkomlósi liszt
1 evőkanál rozsliszt
1 evőkanál olaj
fél kávéskanál só
1 Kávés kanál cukor
2 dkg élesztő+ egy kanálnyi a régi kovászból, amit az előző sütésből maradt.

310 ml víz
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet
1 evőkanál porcukor
3 kávéskanál só (csapósan)

40dkg BL 55 Tótkomlósi liszt
15 dkg BF 80 Búza kenyérliszt
20dkg BF 53 félfogós liszt
1 teáskanál zabpehely (el is maradhat)
1 kávéskanál sikér (a búzának ez a legnemesebb része)
(régebben nem tettem bele, de az a tapasztalatom, hogy szebb lesz tőle a kenyér)
2 dkg élesztő
20dkg kovász
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karamellkrémes almás bukta
  2011-11-18 17:47:15, péntek
 
 




Hozzávalók:
8 dkg olvasztott vaj/margarin
kb. 60 dkg liszt
5 dkg cukor
kb. 3 dl tej
2 db tojás sárgája
1 egész tojás
pici só
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 dkg élesztő

Töltelék:
1 doboz sűrített tej (395 gr)
4-5 db alma apró kockákra vágva
1-2 ek. barna cukor
1 tk. citromlé
1 tk. őrölt fahéj
mazsola (aki szereti)

A hozzávalókat a vaj kivételével bepakoltam a gépbe és dagasztó programon összedolgoztattam, kb 5 perc után lassan adagoltam hozzá az olvasztott vajat. Amikor a tészta szép fényes és hólyagos lett, akkor kivettem és kelesztőtálba tettem és 1 órán át hagytam kelni. Amíg kelt a tészta, addig elkészítettem a tölteléket. A leggyorsabb és legegyszerűbb módja a mikrós módszer, ezt szoktam alkalmazni a caramell shortbread készítésénél is. A sűrített tejet egy nagy jénai edénybe öntöttem és mikróban közepes fokozaton melegítettem 6 percig, közben 2 percenként megkevertem. Aután alacsonyabb fokozaton 10-15 percig melegítettem tovább, de 2 percenként mindig átkevertem. Figyelni kell, mert mikrótól is függ, az enyém nem túl erős. Érdemes konyhai kesztyűt viselni, mert nagyon forró tud lenni!!! Akkor jó, ha már szépen besűrűsödött és karamelles színe van. Látni fogjátok, ahogy sűrűsödik és olyan puding állagú lesz. Ezután kivettem és hagytam teljesen kihűlni. Egy serpenyőben pici vajat és olajat melegítettem, beletettem a barna cukrot , felolvasztottam, majd hozzáadtam az apróra vágott almát és kevergetve pár percig főztem. Egy pici citromlevet locsoltam rá és 1 tk. fahájat szórtam rá. Aki szereti, egy kis mazsolát is keverhet bele, én nem tettem. Ezt is hagytam teljesen kihűlni., majd összekevertem a karamellkrémmel. A tésztát kinyújtottam és téglalapokra felvagdostam. A kis tésztadarabokra kanállal rátettem egy kis kréme almatölteléket, és buktának formáztam meg. Egy magasabb falú tepsibe rakosgattam őket, jó szorosan, hogy felfelé nőjenek. Letakarva kelesztettem kb 30 percet, majd lekentem felvert tojással és 180 fokos sütőben kb 30 percig sütöttem. Amikor kivettem a sütőből, akkor kiborítottam, de hagytam hűlni, csak később szedtem szét az összenőtt buktákat. Nagyon érdekes, finom íze van, érdemes kipróbálni a hagyományos lekváros és túrós mellett.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Göngyölt diósmarcipános linzer
  2011-11-18 17:40:44, péntek
 
 






Linzer hozzávalói:
40 dkg liszt
csipet só
15 dkg puha vaj (eredeitleg zsír)
1/2 csomag sütőpor
5 dkg porcukor
4 tojás sárgája
1 dl tejföl
1 dl tejszín

Töltelék hozzávalói:
nálam málna lekvár (bármilyen lehet)
4 tojás fehérje
pici só
1 cs.vaniliás cukor
10 dkg darált dió
20 dkg marcipán reszelve
1 citrom reszelt héja

Csokimáz hozzávalói:
1 púpos evőkanál kakaó
3 evőkanál porcukor
fél deci víz
3 dkg vaj

A tészta hozzávalóból puha tésztát gyúrtam, ha nagyon lágy lenne, mint nekem, akkor fél órára tegyétek be a hűtőbe, könnyebb lesz vele dolgozni. A töltelékhez a tojásfehérjét pici sóval kemény habbá vertem, nem adtam a töltelékhez cukrot, mert a marcipán nagyon édes, a vaníliás cukor elég volt. A kemény tojáshabba felekevertem óvatosan minden további hozzávalót. A tésztát kétfelé osztottam, egyenként nagyon vékony téglalappá nyújtottam , megkentem a málnalekvárral (talán többis mehetett volna rá) és két oldalról feltekercseltem, hogy a közepén maradjon egy kb 2 centis kis vájú. Ebbe a mélyedésbe töltöttem bele kanállal a tölteléket. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szép rózsaszínre sütöttem, nem szabad túlsütni. Amikor kihűlt, megszórtam porcukorral és elkészítettem a csokimázat. A kakaót és a porcukrot csomómentesre kevertem a vízzel és egy kis edényben kis lángon 2-3 percig kevergetve besűrítettem. A tűzről levéve belekvertem a vajat és forrón a töltelékre csorgattam, óvatosan, hogy a süti szélére ne csöppenjen. Amikor megszilárdult a máz, akkor 2 centis szeletekre vágtam és tálaltam. Nagyon nagyon finom süti, mi felvettük az állandó listára, legközelebb mákkal is elkészítem.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1025
  • e Hét: 1899
  • e Hónap: 6303
  • e Év: 38032
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.