Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Birsalmasajt, birsalmalekvár
  2011-11-22 15:49:36, kedd
 
  Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel


Hozzávalók:
3 kg birsalma
2,5 kg cukor

Elkészítés:
Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a héjával együtt leválasztjuk a magházról, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. (A férges részek nem főnek szét, körülük óvatosan le lehet venni az ép gyümölcshúst.) A gyümölcshúst előre lemért súlyú lábosba rakjuk, nyeles turmixgéppel (botmixer) péppé zúzzuk. Újból lemérjük a lábost, a pép minden kg-jához 80 dkg cukrot keverünk. A masszából nagy tűzálló tálat kb. 2/3-áig töltünk (kb. 1,6 kg), mikrohullámú sütőbe tesszük. Kb. 15 percig tartsuk benn 850 wattos teljesítményen, tető nélkül, hogy a víz párologni tudjon belőle. Figyeljük, hogy a massza kicsordulni készül-e a tálból. Ha igen, nyissuk ki a mikrót, keverjük meg a masszát, és csökkentsük a mikró teljesítményét, a főzési idő hátralévő részét pedig arányosan növeljük meg. Addig kell mikrózni, amíg a massza egész tömege fel nem forr. A lekvárt üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük. A sajtot kicsit hűlni hagyjuk, durván darabolt diót keverhetünk bele ízlés szerint. Folpackkal bélelt edényekbe (pl. őzgerincforma) öntjük ki. Másnap kiboríthatjuk, a folpackot le lehet húzni róla, lehet szeletelni.

A kuktában legtöbbször levet ereszt a birsalma. Ebből finom szörp lesz, ha ízlés szerint felcukrozzuk (kb. ugyanannyi térfogatú cukrot kell hozzáadni az én ízlésem szerint). 20 %-nyi vizet is öntsünk hozzá, hogy ne kocsonyásodjon össze. Felforraljuk. A keletkező habbal együtt leszedjük a gyümölcshús törmeléket, ami tömény édességként fogyasztható. A felforrt szörpöt csavaros üvegbe szedjük, száraz dunsztba tesszük.

Egy szombat délután 21 kg birsalmát tudok így feldolgozni, a hagyományos módszerrel 3 kg-ot.

Megjegyzés:
Nagyon szeretem a birsalmasajtot, de a hagyományos recept olyan szörnyű rabszolgamunka, hogy inkább kitaláltam egy forradalmian új technológiát. Könnyű munkával kb. hétszeres a termelékenysége, ráadásul a birsalma nincs agyonfőzve, nem buggyan a plafonra meg a képembe, nem ég oda. És talán még finomabb is. Ja, és a melléktermék külön ajándék hozzá.

A receptet Smohai Ferenc küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Birs
  2011-11-22 15:03:21, kedd
 
  Birs - fedezzük fel újra!

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb: a birs.


Birsalma és birskörte:

A tudományos név - Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik. Hittétek volna, hogy a birsalma a rózsafélék családjába tartozik? Igen, ahogy a barack, a meggy és a körte is.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserébe viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.





Elképesztően illatos nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül


Hol és hogyan terem?

A birs a meleg éghajlatot kedveli, azt mondják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találunk. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelik. A világon mintegy kétszáz faj ismert. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.

Mit tartalmaz?

Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset.

A pektin:

A pektin (E440) egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő. Első leírása Henri Braconnot nevéhez fűződik. Az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja, por alakban is kapható.





A birsből készült kompót húsokhoz is nagyon finom


A gyógyító birs:

A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható. Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. A régi cigány hagyományok szerint a terhes lánynak, ha erős gyermeket akar, erős férfi vérével átitatott birset kell ennie, ráadásul fogyó holdnál.

Birses ételek és praktikák:




Hosszú ideig eltarthatjuk a birset hűvös, száraz helyen

Ha nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel, fehéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl vagy a vaníliafagyi.

Vigyázat, a birs kicsumázása embert próbáló feladat, óvatosan, nagyon éles késsel csináljuk, vagy csináltassuk férfiemberrel. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk, hagyjuk egyben a csumát és főzzük meg fahéjas lében, azt pedig igyuk meg.

Párolt zöldségek közé is keverhetjük héjastul megfőzött, apróra vágott birset. Sok helyen a bablevest és a töltött káposztát is birssel bolondítják meg.





Vörösborban főzve, friss sajttal tálalva is isteni

Főzhetünk belőle kompótot szegfűszeggel, cukorral, citrommal vagy birsalmalevest ugyanígy - turmixolva. A birskocsonya és birslekvár is nagyon finom. A birsalmasajt nagyon sokáig eláll, süteményekbe is kiváló. A katalánok a birsalmasajtot manchego sajttal fogyasztják desszertként.


A manchego sajt La Manchából:
A manchego sajt félkemény vagy kemény, aranysárga juhsajt, mely Spanyolország La Mancha régiójának különlegessége. La Mancha száraz és kietlen vidék, mely világhírét Cervantesnek és az ő Don Quijotéjának köszönhet. Innen származik Pedro Almodóvar filmrendező is.





Ha borban pároljuk és vaníliás mascarpone-krémmel kínáljuk, felséges!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat
  2011-11-22 14:43:42, kedd
 
  Heti menü ajánlat - 2011. november 23 - 27.


Szerda:

Előétel: Bakonyi gombaleves
Főétel: Darált húsos rakott karfiol
Desszert: Őszibarack befőtt
Vegetáriánus ajánlat: Tejfölös-prézlis karfiol reszelt sajttal


Csütörtök:

Előétel: Céklás zöldségleves házi nokedlivel
Főétel: Spenótfőzelék bundáskenyérrel vagy tükörtojással
Desszert: Sütőtök mézzel bolondítva
Vegetáriánus ajánlat: Spenótfőzelék bundáskenyérrel vagy tükörtojással


Péntek - Fiúk, ma Katalin napja van!

Előétel: Erdei gyümölcsleves
Főétel: Mustáros hentestokány hagymás burgonyával
Desszert: Kata-tető
Vegetáriánus ajánlat: Kata zöldségraguja


Szombat:

Reggeli: Kakaós csiga tejeskávéval
Előétel: Újházi tyúkhúsleves
Főétel: Gombás-zöldborsós sertésszelet
Desszert: Pirított cukros piskóta
Vacsora: Baromfisonkás szendvics
Vegetáriánus ajánlat: Zöldborsós gombapaprikás olajbogyóval


Vasárnap:

Reggeli: Kaviár pirítóson lilahagymával, teával
Előétel: Francia hagymaleves
Főétel: Csirkecomb aszalt gyümölcsökkel és mazsolás rizzsel
Desszert: Vaníliás-diós trifle (rétegezett krém)
Vacsora: Kocsonya
Vegetáriánus ajánlat: Vegetárius töltött cipó

A részletes recepteket megnézheted itt:
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2011-11-22 14:37:18, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-11-22 12:39:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 9503
  • e Hónap: 23408
  • e Év: 153115
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.