Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Mandula
  2011-11-28 23:07:37, hétfő
 
  Mandula, a legédesebb csonthéjas

Marcipán, édes sütemények, sós ropogtatnivaló... Mandulás bundába burkolhatjuk a camembert-t vagy a csirkemellet, de feldobja a rizst és a párolt brokkolit is. Rengeteg ételhez illik ezen túl is, ráadásul szinte gyógyszernek minősül számtalan jó tulajdonsága miatt. Okosságok és receptek cikkünkben!


A mandulafa Ázsiából származik, ahol természetes ligeterdőket alkot. A legvalószínűbb, hogy a rómaiak hozták a Kárpát-medence melegebb, száraz, meszes domboldalaira. Az eredeti mandorla szó is latin eredetű. Janus Pannonius (1434−1472) allegorikus költeményben zeng dalt a mandulafáról, ezzel is bizonyítható, hogy az ő korában már biztosan ültették hazánkban. Magyarországon a nagybani mandulatermesztés mégis csak a múlt század végén kezdődött: a filoxéravészben elpusztult szőlők helyére ültették a fákat. A második nagy telepítési hullámban (az 1930-40-es években) terjedtek el a budatétényi és a tétényi fajták.





A mandula nem olcsó... De gondoljunk bele, mennyi munka felszedni, lehántani a zöld burkát, megtörni...


Édes és keserű:

A hazánkban termő mandulafajták önmeddőek, ami azt jelenti, hogy egy másik fajtájú fára van szükség a virágok megtermékenyüléséhez. A megérett termés külső és középső terméshéja felreped, és a csontár kihullik − forró nyáron augusztusra, hűvösebb időben októberre. A mandula magja édes vagy keserű, és fajtától függően a magok nagyon változatos formájúak, keménységűek és héjúak lehetnek. A mandulabél olaját értékes anyagokat tartalmazó, vékony, barna maghéj védi az oxigéntől és a megavasodástól.

A mandula héjában cianogén glükozid van − amiből a gyomorsav és az emésztőenzimek ciánsavat készítenek −, ezért mindenképpen meg kell tisztítani. A keserűmandula pedig nem ehető, hét-tíz szem elfogyasztása gyermeknek már halálos lehet. Főzve, sütve a veszélyes összetevő lebomlik.

A tisztított mandula átveszi a környezeti szagokat, ezért frissességét az orrunkkal is ellenőrizhetjük. Fagypont és viszonylag magas páratartalom az ideális tárolási környezete, máskülönben könnyen megavasodhat, de egy évnél tovább semmiképpen se tároljuk!




Mandulából készül a marcipán is


Gyógyszer is...

Száz gramm mandulában 570−630 kalória van. Viszonylag sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen zsírsavakban. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz jut a szervezetünk. Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, erősíti a csontot, a fogakat. Megelőzi az izomgörcsöt, és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra jó, különösen az idegvégződések miatti érzésre, mint a fogfájás. A menstruációs fájdalmat is enyhíti. Kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit.

A benne található fehérje és tápanyag nagyon hasonlít az anyatejéhez. Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májukkal vagy a hasnyálmirigyükkel. Gyakori emésztési zavar esetén is próbálkozhatunk mandulával, mert pozitívan hat a belek működésére. Az E-vitamin megakadályozza a véredényekben a lerakódást, a testet megszabadítja a szabad gyököktől. Még a meghűléses betegségekre is jó!




Finomra őrölve lisztérzékenyek liszt helyett használhatják

A keserűmandula olaját a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban használják fel. E-vitaminjának köszönhetően rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz: fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni. Használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére.


Finomságok mandulából:

A nyers mandulabél a belső, barna héjával együtt nyersen fogyasztható, ugyancsak finom ropogtatnivaló a sózott, pirított mandula. A konyhában a mandulát főként édességek készítéséhez használjuk fel, pedig húsételeket, mandulás pulykát, halat is készíthetünk vele. Tésztákban tökéletesen helyettesítheti a lisztet, ami a lisztérzékenyeknek jó hír. Mandulából készül a marcipán, amelybe az aroma kedvéért egy kevés keserűmandulát is kevernek. Az éretlen, még átszúrható, zöld mandulából befőttet és cukrozott gyümölcsöt készíthetünk. Az éretlen és érett mandula egyaránt likőralapanyag is lehet.




A népszerű olasz kekszféle, a cantuccini is mandulával készül, bár már léteznek diós, pisztáciás változatok is


Mandulás-juhsajtos rizs:

Hozzávalók: 40 dkg rizs, 10 dkg sűrített paradicsom, 6 dkg juhsajt, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, só

Elkészítés: Apróra vágjuk a fokhagymát, a mandulát, a bazsalikomot, és jól elkeverjük az olajjal. A sajtot lereszeljük. A sűrített paradicsomhoz 9 dl vizet adunk, megsózzuk, és ebben a lében puhára főzzük a rizst. Végül a forró rizshez hozzákeverjük a vajat, az olajos-fűszeres mandulát és a reszelt sajtot.


Mandulában forgatott csirke:

Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 10 dkg tisztított mandula, 2 db egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehérbors

Elkészítés: A csirkemelleket félbevágjuk, megsózzuk. A mandula felét durvára daráljuk, és a zsemlemorzsához keverjük, a másik felét szálkásra vágjuk. A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a fehérborsot, és megsózzuk. A húsdarabokat először lisztben, majd a fűszeres tojásban, aztán a mandulás morzsában megforgatjuk, majd újból a tojásba mártjuk, végül a szálkás mandulában meghempergetjük. Forró olajon 6-8 perc alatt pirosas barnára sütjük. Párolt vajas zöldséggel tálaljuk.


Mandulatorta:

Hozzávalók: 14 dkg mandula, 14 dkg porcukor, 6 tojás, 4 dkg grízes liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg vaníliás cukor, reszelt citromhéj, a krémhez: 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 10 dkg hámozott, darált mandula, 1 tojás sárgája

Elkészítés: A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a porcukorral elkeverjük, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a hámozott, darált mandulát, a grízes lisztet, egy kis reszelt citromhéjat és az olvasztott vajat. Papírral bélelt, vajazott tortaformában középmeleg sütőben kisütjük. A krémhez a porcukrot 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük. A tojássárgáját egy tálban elkeverjük, ráöntjük a sűrű szirupot, majd a vajjal habosra keverjük, betesszük a hűtőbe, kihűlés után újrakeverjük. A második keverésnél beletesszük a hámozott, darált mandulát. A tortát összeállítás után hűtőbe tesszük. A végén csokival bevonhatjuk.




A szeletelt mandula pirítva megbolondítja a desszerteket, de sós ételekhez is finom

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat
  2011-11-28 22:49:47, hétfő
 
  Heti menü ajánlat - 2011. november 28 - december 04.


Hétfő:

Előétel: én ennék egy tállal a tegnapi kocsonyából
Főétel: Pisztáciás csirkemell őszibarackkal
Desszert: Narancs vagy mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Cukkinifelfújt


Kedd - nézzünk disznótoros ételeket, persze csak húsevőknek

Előétel: Savanyú májleves
Főétel: Toroskáposzta
Desszert: Hájas kráfli
Vegetáriánus ajánlat: Borsósült


Szerda:

Előétel: Zöldborsóleves daragaluskával
Főétel: Csirkés-tejfölös tésztasaláta
Desszert: Répás muffin
Vegetáriánus ajánlat: Rokfortos tésztasaláta


Csütörtök:

Előétel: Hagymaleves
Főétel: Krumplis rakott fasírt
Desszert: Almakompót
Vegetáriánus ajánlat: Stefánia rizottó


Péntek:

Előétel: Kapros karfiolleves
Főétel: Finomfőzelék bélszínrolóval
Desszert: Fügés lepénykék
Vegetáriánus ajánlat: Sárgarépasaláta grépfrúttal


Szombat:

Reggeli: Májkrémes kenyér sörretekkel, teával
Előétel: Lestyános csirkeraguleves
Főétel: Szűzérme gombás-zöldborsós petrezselyemmártással
Desszert: Érsek szelet
Vacsora: Tócsni, kinek-kinek kedvére, forralt borral
Vegetáriánus ajánlat: Bundázott hagymakarikák párolt rizzsel


Vasárnap:

Reggeli: Majonézes tojássaláta zsemlével, grépfrútlével
Előétel: Bakonyi gombaleves
Főétel: Libamáj ínyenceknek
Desszert: Juhtúrós pogácsa
Vacsora: Angol sörös melegszendvics, pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Zsenge töltött tök paradicsomos tökmártással

A részletes recepteket megnézhetitek itt:
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2011-11-28 17:20:26, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-11-28 15:25:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Boldog Advent hetet!
  2011-11-28 15:21:40, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Szép, napsütéses napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 190
  • e Hét: 6991
  • e Hónap: 12029
  • e Év: 141736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.