Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Elhunyt Vissy Károly 77. évébe
  2011-11-04 23:19:38, péntek
 
  Elhunyt Vissy Károly életének 77. évében 2011. november 4
Péntek délután elhunyt az egyik legismertebb meteorológus. A hírt egykori kollégája és barátja, Németh Lajos közölte a távirati irodával
Vissy Károly temetéséről később intézkednek
MTV videó link
Link

...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Vissy Károly
  2011-11-04 22:39:39, péntek
 
  Elhunyt Vissy Károly
2011.11.04. 18:23 Hír24

Vissy Károly


1935. augusztus 30-án született Miskolcon. Meteorológus diplomáját 1957-ben szerezte Budapesten az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Az egyetem elvégzése után előbb az Országos Meteorológiai Intézetnél, majd 1970-től annak jogutódjánál, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozott nyugdíjba vonulásáig.
Munkássága első hét évében a repülésmeteorológia területén dolgozott, majd a Rövidtávú Előrejelző Osztály munkatársa, később csoportvezetője lett. 1999-től 2004-ig az OMSZ elnökének szakmai tanácsadója volt.
Mindezek mellett 1971-ben részt vett a 17. Szovjet Antarktisz Expedícióban, egy hónapot dolgozott az Antarktisz Mirnij és Vosztok kutatóállomásokon.
A Magyar Rádióban 1968 és 2000 között, a Magyar Televízióban 1967-től 2011-ig volt külső meteorológus munkatárs. Média-meteorológusi előadói tevékenységét nemzetközi téren is elismerték. A Magyar Televízió színeiben szakmai fődíjat nyert 1999-ben Kanadában, a Televíziós Időjárás-jelentések IX. Nemzetközi Fesztiválján, 2009-ben pedig elnyerte az Európai Meteorológiai Társaság "Az Év Média-meteorológusa" díjat. Ezek mellett több mint 50 éves szakmai tevékenységét számos hazai és nemzetközi díjjal értékelték..


Wikipédia forrásból
Vissy Károly (Miskolc, 1935. augusztus 30. - Budapest, 2011. november 4. meteorológus, a magyar média-meteorológia megteremtője, az időjárás-előrejelzésnek és a meteorológia népszerűsítésének szakembere.
- Édesapja (1895-1953) katonaorvos, édesanyja (1905-1983) könyvelő volt. Felesége, dr. Takács Mara (1943) mezőgazdasági gépészmérnök. Három fia született: Zsolt (1962) vállalkozó, László (1962-2003) villamosmérnök és Balázs (1972) programozó matematikus
- Gyermekkora első tizenkét éve - a történelem jóvoltából - mozgalmas volt. Családja Miskolcról Sopronba költözött, az elemi, illetve általános iskolát Kassán kezdte, Miskolcon és a bajorországi Neuburg an der Donauban (1945-47) folytatta, majd 1949-ben Újdiósgyőrben fejezte be. Az ezt követő évei a Diósgyőri Gimnáziumban döntő befolyással voltak az életére, elsősorban a pályaválasztására. Az iskola csillagászati és meteorológiai szakkörének aktív tagja és két éven át diákvezetője volt. A szakkörben, dr. Szabó Gyula tanár úr irányításával végzett munka keltette fel érdeklődését a meteorológia iránt, s ez az érdeklődés az azt követőt közel hatvan év során sem csökkent. Pályafutása elindulásában édesanyja szeretete, támogatása és sok szerencse segítette. Többek között 1953-ban felvették az ELTE TTK meteorológus szakára, ahol 1957-ben védte meg a diplomáját.

- Munkássága:
Első munkanapjától kezdve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ, korábban OMI) munkatársa volt. Munkaviszonya első hét évében a repülésmeteorológia területén dolgozott, két évet a miskolci-, öt évet a Ferihegyi repülőtéren.
Ezt követően 1970-ig a Rövidtávú Előrejelző Osztály tudományos munkatársa, majd 1974-ig tudományos csoportvezetője volt.
1971-ben meghívást kapott a 17. szovjet Antarktisz-expedícióban való részvételre. Közel fél évet töltött el a Vize Professzor nevű tudományos kutatóhajón, ezen belül egy hónapot az Antarktisz Mirnij és Vosztok nevű kutatóállomásain.
Az expedícióban az alábbi feladatokat végezte:
vezette a hajó időjárás-előrejelző részlegét,
megírta a hajó 13. kutatóútjának (54.000 km) időjárási krónikáját,
hazai megbízás alapján aerosol-méréseket végzett az Atlanti-óceán és az Indiai-óceán antarktiszi térségében (A mérések eredményeit összefoglaló tudományos dolgozat, amelynek megírásában társszerzőként részt is vett, 1973-ban MTA-díjat nyert.)
Antarktiszi útjáról az érdi Magyar Földrajzi Múzeum ,,Magyar utazók, földrajzi felfedezők" kiállításán tablók láthatók.
1974-ben az OMSZ elnöke megbízta a polgári kisgépes repülések (mezőgazdasági, sport-, mentő, szállító repülések) meteorológiai biztosításának (kiszolgálásának) megszervezésével. A feladatra létrehozott általános repülésmeteorológiai osztály 1975. január 1-jén kezdte meg tevékenységét, amelynek vezetését 1978-ig látta el.
1978-ban a Központi Előrejelző Intézet (KEI) időjárás-előrejelző főosztálya vezetőjének nevezték ki. Új beosztásában fő feladata a meteorológiai szolgáltatások mind szélesebb körű gazdasági hasznosítása, új felhasználói területek feltárása volt. Hasonló hangsúlyt kapott munkájában az ezt a tudományos szolgáltató feladatot (ezen belül is a veszélyes időjárási jelenségek ultrarövid távú előrejelzését) megalapozó fejlesztések és kutatások. Szélesebb alapon folytathatta a kitűzött feladatok megoldását 1985-től 1989-ig mint a KEI igazgatóhelyettese, ezt követően 1992 végéig mint annak igazgatója.
A rendszerváltást követően, a kilencvenes évek elején az OMSZ-t is elérték a társadalmi és politikai átalakulás gazdasági hatásai. A szervezet igen nagyarányú egyszerűsítésre kényszerült, ennek során szűnt meg a Központi Előrejelző Intézet.
1993-tól 1998-ig a szolgáltató feladatokat folytató, újonnan alakult Kereskedelmi Szolgáltató Irodát (OMSZ-KERSzI) vezette. Működésének hat éve alatt a KERSzI reálértékben négyszeresére növelte a pénzügyi szerződések keretében végzett időjárási és éghajlati szolgáltatásokból származó bevételeket. Ezzel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az OMSZ - szakmai munkájának leértékelődése nélkül - túlélte a központi költségvetésből kapott támogatás reálértékének fokozatos csökkenését.
1973 és 1999 között az ENSZ szakosított szervezeteként működő Meteorológiai Világszervezet Meteorológiai Világszervezet Ellenőrzött lap |WMO]]) két állandó bizottságának munkájában (Repülésmeteorológiai Bizottság és az Alaprendszerek Bizottsága) Magyarország hivatalosan bejelentett képviselőjeként vett részt.
1997-ben javaslatára létrejött az OMSZ épületében az a tévéstúdió, amely azóta több TV társaságot is kiszolgál: az MTV-ben Vissy Károly mellett Jenki Szilvia, Reisz András és Tóth Tamás, a Hír TV adásaiban H. Bóna Márta, Fejes Edina és Vadász Vilmos meteorológusok adtak, illetve adnak naponta többször is szakértő jelentést.
1999-2005 között az OMSZ elnökének szakmai főtanácsadója. Majd másfél év szünet után, 2007-től az OMSZ kommunikációs részlegénél tevékenykedik szakmai tanácsadóként.
Pályafutása során végig arra törekedett, hogy a meteorológiát - és ezen keresztül a természettudományokat - közelebb hozza az emberekhez, szakmája eredményeit és szolgáltatásait minél közérthetőbben tegye elérhetővé az emberek számára. Ez a törekvés vezette el a média-meteorológiához, amelynek magyarországi meghonosításában jelentős részt vállalt.
A Magyar Rádióban 1968-2000 között, a Magyar Televízióban 1967-től haláláig részt vett - külső munkatársként - az időjárás-jelentések és környezeti tájékoztatók megszervezésében, mindenkori szerkesztésében és rendszeres előadásában.
Hazai és nemzetközi szaklapokban összesen 37 tudományos publikációja jelent meg

Kitüntetések:
1970. ,,ÁRVÍZVÉDELEMÉRT ÉREM", adományozó: a kormány;
1973. ,,KIVÁLÓ DOLGOZÓ" kitüntetés, adományozó: az OMSZ elnöke;
1974. ,,AKADÉMIAI DÍJ", adományozó: az MTA elnöke;
1981. ,,ÁRVÍZVÉDELEMÉRT ÉREM", adományozó: a kormány;
1984. Televíziós ,,NÍVÓDÍJ", adományozó: a Magyar Televízió elnöke;
1986. ,,BUDAPESTÉRT" emlékérem, adományozó: a főpolgármester;
1996. ,,PRO METEOROLOGIA" emlékplakett, adományozó: a környezetvédelmi miniszter;
1997. ,,A KÖRNYEZETVÉDELEMÉRT" miniszteri elismerés;
2002. ,,SCHENZL GUIDÓ DÍJ", adományozó: környezetvédelmi miniszter.
- Munkájának nemzetközi elismerései:
1999. április 18-án Québecben (Kanada), a televíziós időjárás-jelentések IX. nemzetközi fesztiválján, 68 ország 117 televíziós csatornájának versenyében - az MTV színeiben, az OMSZ televíziós stúdiójának időjárás-jelentésével - elnyerte a szakmai fődíjat.
2009. szeptember 30-án, az Alkalmazott Meteorológia Európai Konferenciáján, Toulouse-ban (Franciaország) adták át az Európai Meteorológiai Társaság (European Meteorological Society) nemzetközi zsűrije által Vissy Károlynak megítélt ,,Az Év Média-meteorológusa" díjat. Ezzel az életműdíjjal az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai tanácsadójának, a Magyar Televízió főmeteorológusának sokéves, a meteorológia megismerésére és népszerűsítésére törekvő munkáját értékelték.
A meteorológia megismertetésének egyik legjelentősebb állomása volt - a Magyar Tudományos Akadémia felkérése nyomán - az előadás a Mindentudás Egyetemén 2003. májusában legkedveltebb szakmai tárgyában, az időjárás-előrejelzés témakörében. Vissy Károly az időjárás-előrejelzést mai tudásunkkal általában másfél-két napra előre közel biztosnak, az azt követő hat napra tartotta megbízhatónak. A további három napra tendencia jelleget jósolt. Ennek ellenére bizonyos esetekben bárhol előfordulhatnak rendkívüli időjárási jelenségek (zivatarok, jégesők), amik nem jelezhetők előre. 100 %-os prognózisok sohasem lesznek Megbízható, hiteles és részletes - ez a három legfontosabb kritérium egy jó időjárás-jelentésnél. Egy médiakiadó 2009. év végi felméréséből az is kiderült, hogy ezeknek az elvárásoknak Magyarországon leginkább Vissy Károly jelentései feleltek meg - az ő "jóslataiban" bíztunk a legjobban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Kitaibel Pál utcai központjában sokan (előre bejelentett látogatók, csoportok, vagy a Múzeumok Éjszakája érdeklődői) találkozhattak ,,Gyuri Bácsival". Vissy Károly Györgyöt ugyanis családjában és barátai közt így szólították.
Vissy Károly 75. életévében is rendszeresen tartott előadást az időjárás-előrejelzés kérdéseiről, a meteorológusi munkáról, a klímaváltozásról. Fáradhatatlan munkabírásának egyik titka volt, hogy sportolással őrizte meg vitalitását.
Lelkes híve volt az ,,ízek világának", a konyhaművészetnek: családjának, barátainak gyakran készített ételeket

Időjárás jelentés 2010 januárban videó link
Link
...... .....



Őszinte beszélgetés a meteorológusok meteorológusával (24:56) RTL club tv
Link
 
 
1 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Néha én is így elfáradok
  2011-11-04 22:17:10, péntek
 
  ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Fából faragott fotel
  2011-11-04 22:08:35, péntek
 
  ...... ..........

 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Gyere kis mókuskám
  2011-11-04 22:05:34, péntek
 
  ...

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Ősz a Balatonon
  2011-11-04 22:00:31, péntek
 
  Fotó: Schubert Erzsébet

........



.......



...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Erkel-Hunyadi-Gyászinduló
  2011-11-04 20:05:58, péntek
 
  Mindenszentekre-Erkel - Hunyadi Gyászinduló

Youtube videó link
Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Legyen előtted jól ....
  2011-11-04 12:31:19, péntek
 
  Nagyon szép napot és csodás estét kívánok Neked! V.Ildykó

...

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
mindig tudsz örömet szerezni
  2011-11-04 12:24:42, péntek
 
  Drága Marika!
Köszönöm Neked a Csodálatos és szép videó összeállításodat, megható és méltó megemlékezést készítettél Mindazok emlékére kik nem lehetnek már velünk, csak szívünkben élnek tovább. Köszönöm!
Gyönyörű verset választottál !
Sztankay István-Alex Tamás: Búcsúdal
További gyönyörű és szép munkákat kívánok, hogy szülessenek Tőled! Köszönöm, hogy velem is megosztod munkáidat.
Köszönöm,hogy mindig tudsz örömet szerezni,hogy gondolsz rám is.
Ne haragudj érte,hogy nem vagyok sosem napra készen az oldalon,azért szeretettel gondolok Rád!Köszönöm!
Kívánok csodálatos hétvégét Drága Szeretteid körében!
Ölellek! Puszi: Hegyes Andrásné, Marika







 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
ha megbobnak kővel,.....
  2011-11-04 09:39:24, péntek
 
  Emlékezz szeretteidre,barátaidra,ismeröseidre,virtuális barátaidra,és ellenségeidre.
Holt embernek, az élőnek illik bocsánatot adni hogy lelke nyugodtan pihenjen meg.
Mivel ezt már szemtől szembe nem lehet megtenni.
Az örökké valóságban úgy is találkozunk velük...Soha ne hajtsd le fejed és ne aludj el haraggal
szívedben. Mert a függöben maradt megbocsátás elmulasztása lelki egyensúlyozatlansághoz vezethet!!!
És ez azt hordozza magával,hogy negatív ember leszel!!!
Nem kell szeretni mindenkit de fogadd el ollyannak amilyen. Minden ember egy külön egyéniség! Vegyes természettel vagyunk megáldva!!!"ha megbobnak kővel,dobd vissza kenyérrel"
Te attól leszel más ember!!!

...... .....

 
 
1 komment , kategória:  Halottak napjára  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 250 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5007
  • e Hét: 10808
  • e Hónap: 43962
  • e Év: 277709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.