Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Magyarország vagy EU? - Legyen
  2011-12-10 21:48:29, szombat
 
  Magyarország vagy EU? - Legyen népszavazás!

2011. december 09.


Sarkosnak tűnik az a felvetés, hogy magyarország vagy EU, azonban jelen helyzetben egyre inkább el kell gondolkodni, hogy mi is a helyes út Magyarország számára.

Nézzük a jelent! Tegnap az EU 27 tagállamából 23 megállapodott egy szigorúbb költségvetési politika betartásában. Négyen - köztünk hazánk - nem fogadta el ezt. Helyesen tette ezt a miniszterelnök, ugyanis valóban nincs felhatalmazása arra - ahogyan az aláíróknak sem lett volna - hogy egy ilyen súlyú felelősségben egyszemélyi döntést hozzon az országa nevében.

Mi is ez a megállapodás? Elsőként 200 Mrd megszavazása a Nemzetközi Valutaalap részére, hogy az segítséget nyújtson egyes európai országok számára. Azaz egy európai szervezet pénzt ad egy világszervezetnek, hogy támogassa az európai szervezet egyes tagjait. Ez eddig no comment.

A következő lépések, hogy automatikus büntetést kap az az ország, amely túllépi az előírt egyelőre 3%-os, majd 0,5%-os (!) deficitet. Eladósodási plafont kell bevezetni az aláíró országok alkotmányába. És a legfontosabb most következik: a nemzeti költségvetést, annak hatályba lépése előtt el kell fogadtatni az Európai Bizottsággal. A pénzügyi háttérről sokat elárul a Heti Válasz cikke>>

Magyarország esetében a fentieket így világíthatjuk meg: Adunk 1 Mrd eurót az IMF-nek, hogy aztán 5Mrd eurót - magas kamattal - kölcsönvehessünk tőle, mert különben a piaci szereplők nyugtalankodnak. A deficit és az államadósság kapcsán elmondhatjuk, hogy azt csak megszorító politikával, értsd elbocsátások, adóemelések, juttatások megvonása által lehet elérni, ami ugye a belső fogyasztást, az elbocsátások a termelékenységet és az adóbevételt csökkentik. A költségvetés megszavazásánál pedig részletkérdéssé válik, hogy mit akar a Fidesz, milyen módosítókat nyújt be a Jobbik, hogy háborog az MSZP és az LMP, vagy bárki ebben a kis országban, az EB majd eldönti, hogy mi legyen benne.

Az egész dolog lényege a szuverenitás. Ne legyen illúziója senkinek, itt már nem áll meg az ,,integráció" egészen addig, míg el nem érjük az Európai Egyesült Államok fogalmát - különben a piaci szereplők nyugtalankodnak -, azaz az USA-hoz hasonlóan Romániától Portugáliáig minden ország egy-egy megye, tartomány, kanton, vagy akármivé válik. Ez az a pillanat, amikortól kezdve nem Vona Gábor és Schiffer András, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül kell választanunk, hanem akinek van kedve, az szavazhat egy európai pártra, amely majd szavaz helyettünk, hogy belga vagy svéd ember legyen az elnök. Tehát a szuverenitás teljesen elvész és minden nemzeti jelleg feloldódik egy nagy olvasztótégelyben.

Így tehát elértünk a címben foglalt kérdéshez. Van-e élet a globalizmuson kívül? Akarunk-e egyáltalán függetlenséget? Fontos-e nekünk, hogy legalább az illúziója megmaradjon annak, hogy dönthetünk bizonyos kérdésekben, ha más nem hát négyévente?

Mára kezd kikristályosodni, hogy nincs köztes megoldás. Vagy teljes körű EU felügyelet, vagy pedig egyértelmű kilépés és teljesen más irány.

Orbán Viktor tehát jól tette, hogy nem írta alá a megállapodást - bár a piaci szereplők emiatt nyugtalankodnak -, de az Isten szerelmére, ne a parlamentet kérdezze meg, hanem végre adja a nép kezébe a döntést. Legyen népszavazás, ahol mutassák be mindkét döntés előnyeit és árnyoldalait. A nép pedig - akármilyen döntést is hoz - attól kezdve már csak saját magát okolhatja. Azt mondta, hogy márciusig van idő dönteni, akkor pedig egy népszavazásnak is bele kell férnie.

Forrás: Althir.org

http://althir.org/tallozo/kozelet/magyarorszag-vagy-eu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbánnak ezt szabad mondania,
  2011-12-10 21:08:04, szombat
 
 
Orbánnak ezt szabad mondania, nekünk meg ezt lehet Jobbik-ügyben


Koldus Kálmán - Hunhír.info

A Jobbik látványos és egyedülien dinamikus erősödését is kommentálta a magyar miniszterelnök a Les Échos nevű francia gazdasági napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban. Már az is jelzésértékű, hogy a kormány és a Valutaalap kapcsolatán kívül az érdekelte a gazdasági médiumot, hogy mi a helyzet egy magyarországi párttal kapcsolatosan. Eszébe sem jutott a cikkírónak, hogy mondjuk a Gyűlölet Holdudvaráról értekezzen Orbánnal. Ez természetesen azt mutatja, hogy a nemzetközi bankárkörök sok évszázados gyakorlatuk függvényében rettegnek attól, ha egy uralt országban a nemzet érdekeiért erőteljesen és harcosan síkra szálló politikai erő egyáltalán jelen van, hát még ha látványosan erősödik is. Orbán azt mondta az interjúban, amelyet mondani kell egy olyan ország vezetőjének, amelynek sorsa az idegen kufárok és spekulánsok kezében van. Mi viszont megtehetjük, hogy helyre tegyük az orbáni megszólalást. Abból kiindulva, hogy alapvető különbséget jelzünk a miniszterelnök meglátása és a mi álláspontunk között a Jobbik, illetve az általa képviselt ideológia, társadalmi, és nemzetvédelmi szerepével kapcsolatosan.

A Jobbik megjelenése Magyarországon Orbán szerint megfelel "az Európában tapasztalható általános tendenciának", amit a miniszterelnök azzal magyarázott, hogy "az emberek bizonytalanságba süllyedtek, és nem elégedettek". Szerinte ez ellen a tendencia ellen csak úgy lehet küzdeni, ha az ember "nagyon közel marad a néphez". Ezért választotta a kormányfő módszerül a nemzeti konzultációt, magyarázta. Megemlítette, hogy eddig ezt kétszer alkalmazták: az állampolgároknak kiküldött kérdőívekkel az alkotmánnyal kapcsolatos, illetve szociális témákban. "Minden alkalommal egymillió választ kaptam. Ezeket felhasználtam a reformokhoz. Egyébként az egyenruhás felvonulások be vannak tiltva" - mondta a kormányfő.

Alapvető tévedésként értékeljük a kormányfő első mondatát,hiszen megfeledkezik arról: A Jobbik térnyerése nem a bizonytalanságba süllyedt emberek elégedetlenségének köszönhető, hanem annak az igénynek, hogy betöltődjön az az űr, ami a MIÉP kínhalálával keletkezett. A liberális kutatóintézetek, köztük az általunk szakmailag egyedüliként elismert, s természetesen nem politikailag, ideológiailag támogatott Political Capital vezető elemzője, Juhász Attila is hangsúlyozta napokban megjelent interjúiban, hogy a Jobbik-tábor összetételében látványos változás történt az elmúlt időszakban. Mint Juhász is jelezte, magas lett a középfokú és főiskolai végzettek száma, és jövedelmi viszonyaik alapján sem tartoznak a halmozottan hátrányosok közé. Azt elfogadjuk, hogy Juhásznak az az elsődleges feladata, hogy speciális módszerekkel árkot ásson a jobbikos szavazóbázis különböző rétegei közé, de pont hírportálunk tekinti egyik fő küldetésének, hogy a Juhász által jelzett "kritériumoknak" egyre jobban megfeleljenek.

A Jobbik térnyerése a fent jelzett űrön kívül természetesen köszönhető annak a válasznak is, amit a társadalom egyik legfontosabb kihívására ad, a cigánybűnözésre, amely adott térségekben már olyan mértékű, hogy a szavazó politikai, ideológiai és pártszimpátiáját is sutba dobva azt az erőt támogatja, amely számára ebben a súlyos kérdésben megoldást nyújt. A kormány programozik, és romastratégiázik, ami akkor lenne csak elfogadható, ha a cigányok döntő többsége ehhez aktív partner lenne. De nem az.

Jelen sorok írója nyomon követte a Jobbik alakulását már a MIÉP-pel párhuzamos időktől, és a tapasztalatok birtokában nyugodt szívvel kijelentheti. A 90-es évek végén megjelent egy olyan új generáció, amely a megfelelő információk és a szülői ház nyújtotta anyagi garanciák birtokában VÁLASZTHATOTT magának politikai pártot, erőt. Csurkáék fénykorában nyomon követhető volt a MIÉP-hez való áramlás, de a politikai hibák tucatjának következtében ez a generáció osztódott. Éppen úgy, mint az idősebbek, szaladt a Fideszhez, vagy saját maga is politikai próbálkozásba fogott. Nem véletlen, hogy hírportálunk volt az egyetlen olyan médium, amely jelezte a 2006-os Jobbik-MIÉP Harmadik Út összeboruláskor, hogy így, ebben a formában, ilyen vezetéssel nem fognak sikert elérni, noha már ismert radiális politikusok is parlamenti jelenlétet vizionáltak. Hírportálunk jelezte elsőként, és abban az időben egyedüliként: a Jobbik sikere, éppen úgy, mint a MIÉP korábbi berobbanása személyhez kötött, és a Jobbik akkor léphet hatalmasat előre, ha "visszatér" a fent jelzett korábbi "generációs időszak" meghatározó személyisége, Vona Gábor. Szerénytelenség nélkül, a fellelhető és megtalálható dokumentumok alapján bátran kijelenthetjük: az eddigi írásaink, dolgozataink, a Jobbikkal kapcsolatos előrejelzések során mind helyes irányt mutattak, és az lett, amit megjósoltunk.

A Jobbikra társadalmi igény van, és sokkal inkább a be nem következett rendszerváltás, illetve az annak hazudott csillagváltás az oka a párt népszerűségi mutatóinak a rohamos erősödésének, mint azok a megállapítások, amelyek szerint a leszegényedés, a gazdasági nehézségek taszítják a párthoz a széles néprétegeket, köztük egyre nagyobb számban az értelmiséget. Missziónak tekintjük, hogy ebben a folyamatban a holdudvar kiszélesítését segítsük elő.

Óva intünk bárkit is, hogy a fentieket az értelmiség és a kevésbé iskolázottak közötti különbségtételként fogja fel. Az a cél, hogy egy erős, érdekérvényesítő nemzetállam jöhessen létre úgy, hogy az egymásra utaltság és egymás kiegészítése a Székely Rendtartás alapján megvalósuljon. Minden réteget be- és elfogadva, igényeiket összehangolva a béke, biztonság, jólét, nemzetvédelem alapján úgy, hogy közben a kirívó társadalmi ellentéteknél is lehetőleg összezárjuk az olló két élét.

http://www.hunhir.hu/


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az apa bemegy egy étterembe a
  2011-12-10 20:59:47, szombat
 
  Az apa bemegy egy étterembe a kisfiával, hogy a gyerek valamivel elfoglalja magát, és nyugton legyen, ad neki 3db százforintost játszani. Egyszer csak azt látja, hogy a gyerek fuldoklik, kékül az arca, rájön, hogy valószínuleg lenyelte a pénzt, ezért elkezdi ütögetni a hátát. A gyerek ki is köhög két százast, de tovább fuldoklik, az apja kezd bepánikolni, és segítségért kiabál.
Egy kosztümös, jól öltözött, mutatós, komoly kinézetu nő ült a kávés pult mellett újságot olvasva, és a kávéját szürcsölgetve. Hallva a ribilliót, felnézett, letette a kávéját meg az összehajtogatott újságot a pultra, és minden sietség nélkül odament a fiúhoz. Kigombolta és lehúzta a nadrágját, és kézbe véve a tökét először finoman, majd erőteljesebben elkezdte szorongatni csavargatni. Néhány másodperc után a fiú görcsösen összerándulva kiköhögte az utolsó százast, amit a nő ügyesen elkapott a szabad kezével.
Elengedve a fiú tökét, a százast odaadta az apának, és szó nélkül visszament a helyére.
Az apa mikor látta, hogy minden rendben van a gyerekkel, odament a nőhöz megköszönni a segítséget:
- Igazán csodálatos volt, még sose láttam senkit aki ilyet csinált! Maga doktor?
- Nem, én Orbán Viktornak dolgozom.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Százmilliárdos megszorítás jön
  2011-12-10 18:58:58, szombat
 
  2011. december 10., szombat 8:34 Pintér András


Százmilliárdos megszorítás jön Magyarországon?


A jelenlegi gazdasági kilátások mellett 100-200 milliárd forint további megszorításra lenne szükség. A bevételi oldal már most súlyosan terhelt, a kiadási viszont rendkívül érzékeny terület.
A kormány mindig váratlan meglepetéseket tartogat a büdzsékészítés folyamatát nyomon követőknek. Miután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, majd Cséfalvay Zoltán államtitkár megerősítette, hogy a korábban várt másfél százaléknál alacsonyabb, 0,5-1 százalékos lehet jövőre a GDP-növekedés üteme, a költségvetést végül mégis 1,5 százalékos növekedés (és 268 forintos euró) mellett terjesztette be az Országgyűlés. Orbán Viktor kormányfő két hétre rá a brüsszeli EU-csúcs pénteki napját érezte a legmegfelelőbb pillanatnak, hogy bejelentse, módosítani kell a makropályán, mivel a külső piacok a vártnál lassabban és gyengébben teljesíthetnek majd.

Mekkora GDP-re számít a kormány?

Nehéz azonban megmondani, hogy milyen mértékben rontana a kormány a tervezett GDP-ütemen és ez jelentene-e további megszorítást. A hivatalos kommunikáció ugyanis az NGM akkora tartalékot tárazott be, amely még fél százalékos növekedés mellett is elviszi a hátán a büdzsét.

A kormány azonban a piaccal és az elemző cégekkel szemben a lefele korrigált prognózisok versenyében lépés hátrányban van. Többek között a GKI, de már az OECD is recessziótól tart, elsősorban az eurózónát övező borús kilátások miatt.

Ha a költségvetés minden tartalékát feléli a kormány és a GDP stagnálna, akkor a 2,5 százalékos GDP-arányos deficit ugyan nem, de a három százalék körüli szint még tartható lenne - véli Samu János, a Concorde közgazdásza. Ugyanakkor ez azt jelentené, hogy semmilyen mozgástere nem maradna a kormánynak, miközben a recesszió valószínűsége fokozatosan növekszik. A mozgástér legalább egy 100 milliárdos plusz tartalékot igényelne, de egy e fölötti 100-200 milliárd forintnyi további megtakarítás is szükséges lenne ahhoz, hogy egy visszaesést követően is tartsa magát Magyarország a vállalt hiánycélhoz.

Egy európai recesszió is elképzelhető

A GDP pénteken publikált harmadik negyedéves üteme 1,4 százalék volt, azonban az összetétele egy cseppet sem biztató. A termelési oldalon ugyanis a mezőgazdaság hatalmas lendületet adott a mutatónak, már pedig jövőre semmi sem biztosítja, hogy ez megmarad.

A kormányfő ráadásul egy elég borús képet festett fel az európai gazdaságról, amelyről az előrejelzések egyre inkább technikai értelemben vett recenziót várnak az első félévre (azaz két egymást követő negyedévben is csökkenjen a szezonálisan kiigazított GDP negyedéves üteme), de vannak, akik akár az éves szintű visszaesést sem zárják ki. A magyar kormány eddig folyamatosan a hazai gazdaság által kiemelt jelentőséggel bíró Németországéhoz igazította a növekedési ütemet, és az tényleg igaz, hogy a hivatalos német GDP-előrejelzés vidámabb annál, mint amit az eurózóna állapota sugall.

A költségvetés átállhat a vészforgatókönyvre

Ugyanakkor ha Orbán is ilyen pesszimistán beszél, elképzelhető, hogy a makropályát recessziós forgatókönyvre állítanák be - vetette fel Oszlay András, a Takarékbank elemzője, aki jelenleg elég pesszimista abban, hogy a költségvetés és makropálya mellett ténylegesen elérhető lenne a várt 2,5 százalékos deficit. Ha a kormány tényleg teljesíteni akarja a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt, ahhoz 100-200 milliárdot valahonnan szereznie kell.

A bevételi oldal eleve súlyosan terhelt, és úgy tűnik nincs már érdemi mozgástér - bár sok meglepetés volt már kormányzati oldalon az utóbbi időben -, ellenben a kiadási oldalon még elképzelhető, hogy vannak tartalékok. Ez azonban szintén érzékeny terep - tette hozzá Oszlay. Az egészségügy és az oktatás ugyanakkor biztosan olyan sorok, amelyekből további lefaragás a hosszú távú jövőt ásná alá.

Más elemzők azonban szimplán nem tudták értelmezni a kormányfő kijelentését. Korábban ugyanis egyszerűbb lett volna átalakítani a költségvetést, most viszont hamarosan elvileg elfogadnák már a büdzsét és nem látni, hogy mennyire akarja tényleg újragondolni a kormány az egészet.

http://www.napi.hu/print/504482.html

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Önkéntes munka = ingyenmunka?
  2011-12-10 18:43:04, szombat
 
  Önkéntes munka = ingyenmunka?


bastya | 2011-12-09 10:40:24

A kormány tervei között szerepel, hogy 2020-ig minden harmadik felnőtt magyar állampolgár vegyen részt az önkéntes munkában, mert jelenleg ez a szám csak 10%-os.



A Nemzeti Önkéntes Stratégia 2011-2020 című dokumentum hétfőn látott napvilágot, és céljai között szerepel az önkéntes (és így ingyenes) munka minél szélesebb körben való kiterjesztése, mert, ahogy a dokumentum fogalmaz, ez a fajta munka ,,az egyik eszköze az esélyegyenlőség fejlesztésének, hozzájárul a szegénység csökkentéséhez és a foglalkoztatottság növeléséhez, segíthet a munkanélküliek munkaerőpiacra történő visszatéréséhez".

Szép dolog az önkéntes munka, és nem is tagadom a hasznosságát, hiszen valóban sokat képes adni egy embernek, ha olyan területen is kipróbálja magát, amiről csak a hírekben hallott. Az is igaz, hogy az önkéntes munka ma Magyarországon nem igazán népszerű, és ennek bizonyára megvannak a társadalmi okai is. Talán emlékszünk még arra, hogy Hoffmann Rózsa az érettségi vizsgára bocsátás egyik feltételeként az 50-60 órás közösségi munka teljesítését írta elő 2014-től.

Nem mondom, hogy mindezek nem szép gondolatok, nemes elgondolások, azonban nem biztos, hogy a kötelezően előírt önkéntesség valóban azt a hatást váltja ki, amelyet kiváltani óhajtanak. Nem vagyok biztos abban, hogy az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez az önkéntességen át vezet az út. Azonban abban semmi kivetni valót nem találok, ha az iskola, valóban önkéntes alapon, ilyen fajta munkavégzésre ösztökéli a diákokat, és ezeket meg is szervezi. Ugyanis akit ez érdekel, akit ez foglalkoztat, az tényleg úgy fogja megélni, hogy tett valamit, és hogy fejlődött tőle, azonban akinek ez nem jelent semmit, annak esetleg egy olyan rossz élményt nyújthat, amely talán végleg eltántorítja egy ilyen munkától.

Azt sem gondolom, hogy parancsszóra lehet önkéntes munkára fogni emberek, és ezt számokban meghatározni, hogy ha törik, ha szakad, 2020-ban a felnőtt népesség 30%-a önkéntesen fog dolgozni.

Arról nem is szólva, hogy egy posztkommunista országban az ,,önkéntesség" szó nem egészen ugyanazt takarja, mint egy nyugat-európai országban, vagy az Egyesült Államokban, ahol ennek valóban hagyományai vannak. Nálunk az önkéntesség szó mindössze annyit jelent, hogy ingyen kell elvégezni azt a munkát, amelyért akár fizethetnének is. Hiszen nézzük csak meg, mit jelent(het)nek a dokumentumban lefektetett alapelvek:

• esélyegyenlőség fejlesztése -> mindenki számára kötelező munka, nincs kibújás
• hozzájárul a szegénység csökkentéséhez -> mivel senki nem kap pénzt, nincsenek anyagi különbségek
• foglalkoztatottság növeléséhez -> a munkanélküliek már közmunkaprogramban vesznek részt pénzért, hanem önkéntes alapon, ingyen dolgoznak
• segíthet a munkanélküliek munkaerőpiacra történő visszatéréséhez -> ha pedig elégedettek velük, akkor jöhet a közmunkaprogram.

Aki pedig többet akar megtudni, hogyan is vélekedünk erről, az olvassa el a kommenteket itt.

Én pedig arra lennék kíváncsi, hogy számodra (elnézést a tegeződésért) mit jelnt az a szó, hogy önkéntes munka? Tényleg egyenlő az ingyenmunkával?

Itt pedig bár gondolat arról, hogy mit is jelent az önkéntesség.

http://magyarcitrom.postr.hu/onkentes-munka--ingyenmunka
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar társadalom ismérvei
  2011-12-10 18:34:54, szombat
 
 


http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/379079_229271160478631_10000187246 3725_602741_1757339849_n.jpg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ahol van pénz jutalomra is
  2011-12-10 18:27:50, szombat
 
  Ahol van pénz jutalomra is

2011-12-08 09:13:49 | Módosítva : 2011-12-09 08:24:25


Közeledik az év vége, és minden rendesen dolgozó magyar állampolgár reménykedve várja, hogy esetleg csurran-cseppen valami kis év végi jutalom számára. Aztán csalódottan veszi tudomásul, hogy megint egy év múlik el pulykapénz nélkül, és már azt is jutalomnak tekinti, ha jövőre még van állása. Van azonban néhány munkahely, ahol nem csak álom a kiemelkedő munkavégzés elismerése, az év végi jutalom.

Akiknek bejött az élet...

November végén tudhatták meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) dolgozói, hogy eredményes és hasznos munkájuk elismeréseképpen átlagosan 2,5 havi jutalmat kapnak, összesen 561 millió forint értékben, így átlagosan egy dolgozóra bruttó 1,7 millió forint jutalom jut.

December első napjaiban aztán a Fővárosi Önkormányzat dolgozó is fellélegezhettek: lesz pénz a karácsonyi ajándékokra és az ünnepi vacsorára. Azonban egy apró kis szépséghiba is került a gépezetbe, mert a több mint ötvenmillió forintos jutalom nem az egész állomány között kerül szétosztásra, hanem csak az önkormányzat főpolgármester-helyettesei (György István, Csomós Miklós, Bagdy Gábor, Szentes Tamás és Hutiray Gyula), a főjegyző (Sárádi Kálmánné), a főosztályvezetők és az osztályvezetők között. Tarlós István azonban nem kapott jutalmat, bár ez nem a munkáját minősíti, hanem mivel ő osztotta a jutalmakat, talán nem érezte etikusnak, hogy magának is juttasson.

Frissítés:

A Népszabadság információja szerint a Városháza 300 millió forintot oszt szét a dolgozó között a bérmaradványból (ez áltagosan fejenként 300 bruttó), mert az indoklás szerint az nem lehet átcsoportosítani.


Nem akart lemaradni azonban Schmitt Pál hivatala, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sem a dolgozók érdemeinek elismerésében, és bár a jutalom mértéke elmarad az NMHH és a Fővárosi Önkormányzat mögött, azért még így is kapnak a munkatársak a decemberi bérük mellé egy félhavi jutalmat, amely mintegy 15 millió forintot tesz ki.

... és akiknek nem

Máshol is osztanak jutalmakat az év végén az állami szektorban, amelyek közül kiemelkednek a közgyűjtemények. Igaz, ott nem pénz formájában érkezik a jutalom, hanem könyvutalvány elmaradása formájában. Aki ugyanis nem kapja meg a munkakönyvét karácsonyi ajándék gyanánt, annak bizonyára örömteli és szép lesz a karácsonya, mert elmondhatja, hogy van még munkahelye, és hogy jövőre is lesz fizetése, ha esetleg kevesebb is, mint az idén volt.
A könyvüket megkapók pedig egy új élet lehetőségét kapják meg, és tulajdonképpen erről szól a karácsony: egy új világ kezdetéről, az új lehetőségek megragadásáról.

Tanulságok

Na, hát ezt mindenki vonja le maga, vérmérséklete szerint. Annyi bizonyos, hogy a dolog nem is volna érdekes, ha nem éppen a nemmegszorítások közepén, az új IMF-hitel felvételének előestéjén állnánk, és nem állami pénzekről volna szó. Mikor munkahelyek szűnnek meg a közszférában, mikor a pedagógus életpálya-modell megint csúszik, ki tudja hány évet, akkor igazán furcsa látni, hogy három helyen összesen 626 millió forintot fizetnek ki év végén a jutalmakra.

http://magyarcitrom.postr.hu/ahol-van-penz-jutalomra-is


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az azori-szigeteki konferencia
  2011-12-10 18:16:33, szombat
 
  Az azori-szigeteki konferencia tanulságai


Szerző: zero - 2011.12.06. 13:01

Bár bizonyára hallottátok-olvastátok, hogy 12 megyei elnök részt vett egy három napos konferencián 4500 kilométerre az Azori-szigeteken a múlt héten. Az ügyet a Blikk pattintotta ki még pénteken, ami tegnapig már Lázár János szőnyegének a szélére juttatta a 12 világjáró elnök urat.

Az egész csupán 3 millióba fájt, ez annyira pitiáner összeg, hogy ennyiért még a telefont sem veszi fel egy fideszes képviselő, ha egy módosító indítványt szeretnénk kilobbizni tőle, viszont van pár tanulsága az utazásnak.

Nézzük, hogy a probléma:

1. Hírérték
A kedves választókat az már nem hozza ki a csendes apátiából, hogy például Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégére írták ki a BKV reklámhelyeinek értékesítést több milliárdos értékben, vagy Rogán Antal alsó szomszédja megnyer egy 120 milliós közbeszerzést blogolásra véletlenül éppen Rogán Antal polgármestertől. Viszont két dologra még felkapják a fejüket: a politikusok autóira és utazásaira. Hiába, hogy az összeg mindössze csak negyvenedrésze Rogán blogolós közbeszerzésének, ez az utazás okozott olyan botrányt, hogy bekerült a Híradókba, kényszeredetten nyilatkozni kellett róla még Lázárnak is. "Etikai kérdést vet fel" - nyilatkozta.
Miért, más ügy nem vet fel etikai kérdést?

2. Ha a megyei elnök országgyűlési képviselő.
A 12 megyei elnök közül 10 országgyűlési képviselő. A múlt héten, amikor ők a kellemes klímájú szigeteken koktéloztak konferenciáztak, az Országgyűlés egy sor kiemelt fontosságú törvényt tárgyalt, hajnalba nyúlóan. Botrány is lett a keményen dolgozó képviselőkről készült remek fotók miatt. A képviselő urak nemhogy nem végezték a munkájukat, de ezekről a fontos szavazásokról is hiányoztak.

3. Még mindig nem tudják, hogy mit jelent az, hogy "közpénz".
"Gelencsér Attila kifejtette: három részből áll össze az út költsége; a kint tartózkodás költségeit az Európai Régiók Gyűlése fizette, a repülőjegyek árát a Megyeijogú Önkormányzatok Országos Szövetsége állta, illetve a résztvevők napidíjban is részesültek, amit - Gelencsér szavai szerint - a legtöbben nem vettek fel, de akik igen, már azok is visszafizették."
Az Európai Régiók Gyűlése a tagok, vagyis a megyék/régiók befizetésből gazdálkodik, a megyék pedig közpénzből gazdálkodnak.
A Megyeijogú Önkormányzatok Országos Szövetsége pedig megyék által befizetett tagdíjakból gazdálkodik, ami szintén közpénz.

4. Indoklás
"A 12 megyei elnök részvételét indokolta, hogy ezen a közgyűlésen került napirendre Borsod-Abaúj-Zemplén megye előterjesztése a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról, amelyet dr. Mengyi Roland elnök, a MÖOSZ társelnöke nyújtott. A közgyűlés az előterjesztést jelentős többséggel támogatta." - írta a hivatalos sajtóanyag.

Ez az ország tele van roma stratégiákkal, a soros EU-s elnökség kapcsán a Balogh Zoltán vezette államtitkárság dolgozta ki az EU-s roma stratégiát, amit el is fogadtak, de olyan jól állunk, hogy emellett még Borsod is kidolgozott egy saját tervet, amihez az Azori-szigeteken kellett lobbiznia 12 embernek.

A potyaútra természetesen mindenki rámozdult, szerintem ha Pozsonyban lett volna a gyűlés, akkor oda szegény dr. Mengyi Roland borsodi elnöknek egyedül kellett volna odautaznia ....

A hivatalos oldalon nem találjuk a nyomát ennek a roppant fontos roma stratégiának, ahogy a Veszprém megyei beszámolóban sem olvashatunk egy szót sem erről.

Hol volt, hol nem volt egy Páneurópai Roma Stratégia, talán igaz sem volt ...

Gémesi György nem beszélt mellé, az ATV-ben úgy nyilatkozott, hogy "az Európai Régiók Közgyűlésének a szakmai súlya megszűnt. Amiről a hírek szerint tárgyaltak - páneurópai roma-stratégia - nem létezik."

Sajnos a Google sem leli nyomát ennek a roppant fontos programnak, de ez csak a Google hibája lehet.

5. Az önkormányzatok helyzete
Az önkormányzatok több száz milliárdos adóssággal rendelkeznek, csak Pest megyének 16 milliárd adóssága van, jóformán csődben van. Nap mint érkeznek hírek településekről, ahol a gyereke a hideg tantermekben tanulnak, vagy nincs étkeztetés, mert az önkormányzat nem tud fizetni a fűtésért vagy az ételért. Így nagyon visszás, hogy amíg a gyerekek kesztyűben-sapkában dideregve tanulnak, a megyei elnök úr a 20 fokos szigeten nyalja a koktélt. Nem tudom, mit szólna, ha a Városházán kikapcsolnák a fűtést, és a hideg irodában kellene dolgoznia, vagy a gyermeke nem kapna ebédet az iskolában.



6. Magyarázkodás
Itt kezd viccesre fordulni, arra nem volt eszük, hogy a pálmafák árnyékában egyeztessék a sztorikat.

"Az eseményen részt vevő Gelencsér Attila, a Somogy megyei önkormányzat elnöke azt mondta, hogy a közgyűlésnek a romastratégia volt a fő témája, illetve a területfejlesztésről tárgyaltak a szervezet elnökével és főtitkárával. A harmadik napon viszont főképp "sétáltak" és "vásároltak". Nem is tudtak volna előbb eljönni, mert a repülőutat az AER szervezte, így pontosan meg volt határozva az oda- és a visszaút időpontja is."

"Sodródtunk az eseményekkel. Szerinte protokolláris és nem protokolláris programokon is részt vettek, és "amikor tudtak, eljöttek". - Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat vezetője.

"Szívesen maradtam volna itthon" - mondta Gelencsér. A képviselő arra hivatkozott, hogy itthon is lett volna munkája, és amúgy sem szeret utazni."

"Ha kell a világ végére is elmegyek, ha megvan az esély arra, hogy Somogy megyének, a somogyi embereknek hasznot hajtsak. Még szerencse, hogy ez a somogyi embereknek egy fillérjükbe sem került, mivel a kinti tartózkodás költségeit az Európai Régiók Gyűlése fizette. Az ilyenkor szokásos külföldi kiküldetésekre járó napidíjat készpénzben befizette az önkormányzat kasszájába, mert úgy ítéltem meg, hogy az út a somogyi embereknek hasznot nem hozott." - Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke.



7. Következmény
"Lázár János elismerte a megyei közgyűlési elnökök szakmai útjának fontosságát, azonban tájékoztatta őket arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az amúgy szakmailag indokolt út sokakban ellenérzést válthat ki. Nem jogi, hanem etikai kérdésnek tekinti az ügyet, így annak további kezelését a közgyűlési elnökökre bízta."

Majd.

"Érzékelve azt, hogy nehéz körülmények között sokan rossz érzéseket fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, ha egy közéleti ember külföldön tartózkodik, ezért a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után mai ülésén a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége úgy döntött, hogy az úttal kapcsolatos kiadást, a fejenként hozzávetőlegesen 200 ezer forintot a megyéinkben működő gyermekvédelmi intézményeknek ajánlunk fel saját zsebből" - Gelencsér Attila.

Reméljük érzékeljük az ellentmondást. Most akkor hasznos/fontos út volt vagy sem? Ha hasznos út volt, akkor a kétharmad csak így kapitulál, és kivesz 200 ezret a szegény képviselő-megyei elnök urak zsebéből?! Hallatlan!

Akkor ezentúl, ha egy utazás nem hoz hasznot vagy ellenérzést vált ki, akkor fizetni fognak?

http://vastagbor.blog.hu/2011/12/06/azori_szigetek_1#more3442182
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Óriási pénzek, óriási összefon
  2011-12-10 17:42:41, szombat
 
  Óriási pénzek, óriási összefonódások: az érdi 40 milliárdos cég mögött szeszhamisítók és nagytőkések állhatnak!


2011. 12. 8. csütörtök. - 08:13


A napokban a sajtót bejárta egy új cég bejegyzésének híre, amit Érden alapítottak 40 milliárd forintos törzstőkével. A Hun-Power Környezetvédelmi, Hulladékgazdálkodási, Technológiafejlesztő és Üzemeltető Zrt.-ről van szó, amelynek fő tevékenységi köre a cégadatok szerint hulladék újrahasznosítása és vegyipari alapanyagok előállítása. Eközben egy másik cég is a látókörükbe került, azonos telephellyel, mint a Hun-Power. Ez a Mes-Oil Company Zrt.

A média Szatmári Zoltánnal és Zsibrita Zsuzsannával foglalkozott főképp, elsikkadtak a harmadik tag, Ember Sándor felett. Aki ismeri a hazai vegyipart, annak sokat mond ez a név. Ő a Nógrádi Erdőkémia Kft. ügyvezető igazgatója. A Nógrádi Erdőkémia 1995-ben a privatizáció során alakult egy közel 100 éves múltra visszatekintő vegyi üzem helyén, feltehetően a szokásos elkótyavetyélés módszerével. Magyarország legjelentősebb ilyen tevékenységét folytató üzeme volt nemrég, évi 6000 tonna veszélyes hulladéknak számító gyógyszergyári melléktermék feldolgozása történt meg a cégnél, továbbá oldószereket, szélvédőmosókat és különböző kemikáliákat gyártottak.

Aztán 2009-ben negyvenöt személyt vádolt meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jövedéki csalással, több mint egymilliárd forint értékben. A Megyei Bíróságra benyújtott vádirat szerint a negyvenöt -szabadlábon védekező- vádlottból tizenhárom bűnszervezetben követte el a jövedéki adóbevételt különösen jelentős mértékben csökkentő visszaélés bűntettét.

Az ügyészség szerint a bűnszervezet élén Simó Zoltán, a Nógrádi Erdőkémia Kft. másik ügyvezetője állt. Főleg szélvédőmosó koncentrátumot állítottak elő, aminek felhasználásával ipari méretekben hamisították a pálinkát. Kiderült, hogy saját receptura alapján készítettek szélvédőmosó folyadékot, amivel nagy forgalmat bonyolítottak le. 2006-ban és 2007-ben több mint félmillió liter került -több kereskedelmi tranzakció közbeiktatásával- zömében Kiskőrös környéki szeszesitalokat gyártó vállalkozásokhoz.

A VPOP már 2007-ben elkezdett vizsgálni néhány vegyi üzemet, mert sejtéseik szerint ekkora tételben házilag nem állíthattak elő ,,alapanyagot" a hamis szeszgyártók. Feltételezések szerint milliárdos bevételeket könyvelhettek el a hivatalosan ipari célra gyártott szélvédőmosó folyadékokkal, melyet ipari szesznek értékesítettek. A nyomozás megállapította, hogy a hamis pálinka alapanyagát (egy kiskereskedelmi forgalomban nem kapható fagyálló folyadékot) a Nógrádi Erdőkémia Kft.-ben állították elő. A szakértők szerint az ipari szesz tisztítására használt vegyi anyagok a kész ,,pálinkában" is kimutathatók, ezért nem zárható ki, hogy a szesz tartós fogyasztása mérgezési tüneteket okozott. A gyártók megfelelő technológia alkalmazásával a szélvédőmosó folyadékból kivonták a tömény alkoholt, amit hígítottak, majd aromák hozzáadásával kommersz röviditalt állítottak belőle elő. Az illegálisan készített és zömében italboltokban kimért áruk be nem fizetett jövedéki adóterhe 1 milliárd 173 millió 688 ezer forint.

A Bács-Kiskun Megyei főügyészség szerint Simó Zoltánnak tudomása volt arról, hogy vevői mire használják fel a cég által gyártott koncentrátumot, sőt az érintett vevőket saját maga látta el azokkal az anyagokkal és technológiákkal, amelyek segítségével a káros anyagokat ki tudták vonni az ablakmosóból, és nagy töménységű alkoholt nyertek ki belőle. A Bírósági Végrehajtásról szóló törvény 202.§-a alapján bűnügyi zárlatot rendeltek el 2009. július 14-én, és a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a 8.B.116/2009/18.számú végzésével elrendelte Simó Zoltánnak a társaságban lévő üzletrésze zár alá vételét. A Nógrádi Erdőkémia Kft. zálogjogosultja a Nógrádi Vegyipari Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., amely előnyt élvez a hitelezőkkel szemben. Ez a cég (nem biztos, hogy véletlenül) azonos telephellyel rendelkezik, mint a Nógrádi Erdőkémia Kft, amelynek legnagyobb részvényese a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap. A cég felügyelőségi tagságában helyet kapott még a CENTRAL-FUND Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. és az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. Ezek a cégek főleg külföldi tőkét fektetnek be hazai cégekbe. (No, vajon melyik országból, illetve milyen származású tőkések pénzét)? Valószínűleg most is ez történt.

A cégbírósági adatok szerint az új cégek tevékenységi körébe az összes tevékenységi kört felvették, amivel a Nógrádi Erdőkémia Kft. is foglalkozott, vagyis a vegyi alapanyag gyártása. A Nógrádi Vegyipari Zrt. mögött, a legnagyobb kockázati tőkealapok állnak, Varga Lajos érdekeltségébe tartozó befektetői cégcsoportok. Az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. például külföldi tőkével, befektetői pénzeket közvetít ki hazai cégeknek. Ma Magyarországon nincs is olyan befektetői kör, akiknek módjukban állna ekkora pénzt beinvesztálni bármely cégbe, mint ami most megjelent Érden.

A Hun-Power Környezetvédelmi, Hulladékgazdálkodási, Technológiafejlesztő és Üzemeltető Zrt. egyértelműen vegyipari alapanyagok gyártásával fog foglalkozni, és az a tény, hogy megjelent Ember Sándor (aki a Magyar Festékgyártók Országos Szövetségének az elnökségi tagja is) a felszámolás alatt álló Nógrádi Erdőkémia Kft ügyvezető igazgatója a Mes-Oil Company Zrt.-ben, egy nagyszabású vegyipar befektetésre utal. Mivel több ezer tonna veszélyes hulladéknak számító gyógyszergyári melléktermék feldolgozásával is foglalkozott a Nógrádi Erdőkémia Kft., nem meglepő, hogy ilyen jellegű érdekkörökben is feltűnt az érdi ,,vállalkozási" csoport. Zsibrita Zsuzsanna is Nógrád megyei, hisz ő erősen kötődik Bátonyterenyéhez, ami nem messze van Tolmács településtől, ahol a Nógrádi Erdőkémia Kft. is működött. A Nógrádi Vegyipari Zrt. épp a napokban vette át a Nógrádi Erdőkémia Kft. engedélyeit a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől. Valószínűleg a cégek hónapokig ,,csendben" maradtak volna, ha nem figyel fel erre a sajtó, és szép csendben Nógrád megyében kezdték volna meg működésüket.

A Nógrádi Erdőkémia Kft. telephelyén (Tolmács, Tolmácsi u. 108. sz.) van bejegyezve a Nógrádchem Kft., amely ellen végrehajtást kezdeményezett 2011. március 31.-én a Nógrád megyei NAV. Ügyvezető igazgatói Ember Sándor, Simó Zoltán, és Kovács Imre, akik a Nógrádi Erdőkémia Kft.-ben is érdekeltek voltak, hisz abban a cégben is vezető szerepet vállaltak. A fentebb már említett zálogjogosultság kiterjed a Nógrádi Vegyipari Zrt.-re is. A két nagy hazai vegyipari cég megszűnésével valószínűleg az új cég alapköveit helyezték el Érden.

A nyár folyamán Tolmácson is bejegyzésre került egy cég, a Seed Co-Investment Korlátolt Felelősségű Társaság nevű vagyonkezelői holding (2657 Tolmács, Arany János u 2. alatt, a Nógrádi Erdőkémia Kft székhelyén). Ilyen néven Új-Zélandon van bejegyezve egy cég, ugyanúgy befektető tőkealap kockázattal foglalkozik, mint a már fentebb említett cégek, de itt 40 millió dollár értékű tőkealappal. A Seed Co-Investment Kft. újfent tagja a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealapnak (képviseli: Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.) és a holland tulajdonosú BrainPower Central Europe Tanácsadó Kft. amely üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozik. A képviseletre jogosultjainak tagjai nem kispályások. Van, aki a bankszektorból jött (MNB, jegybank) és köztük van Kása Károly, aki informatikusként dolgozott a bankszektorban és közben részt vett a Washingtoni Egészségügyi Könyvtár adatbázisának feldolgozásában, főként a toxikológia területén. Övé a Weblib Kft. Képviselőjük van az Egyesült Államokban egy olyan cég révén, amelyben az említett számítástechnikai szakember is résztulajdonos. Mára elérte, hogy fejlesztéseiket használja az USA több könyvtári, egészségügyi adatbázisa, valamint intézményi keresője. Megbízóik között találhatóak például a NIH Library és az egyik legnagyobb amerikai metakereső, a WebFeat is.

A Nógrádi Erdőkémia Kft. bukása után és a Nógrádchem Kft. bukása előtt 2010. június 10-én alakult meg a Nógrádi Vegyipari Zrt. Ügyvezetői ugyanazok, Kovács Imre, Ember Sándor és Simó Zoltán, mint a két másik cégben. 99,9%-ban a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap rendelkezik a részvényekkel, 0,01%-ban Szabolcs István Dunakeszi lakos. Jelentős bevétele nincs a Zrt-nek, csak követelése. Érdekes módon kizárólag a két bukott cég felé... Adott kölcsön a Nógrádchem Kft.-nek 4.040 millió Ft.-ot, a Nógrádi Erdőkémia Kft.-nek 270.338 millió forintot, valamint további 117.130 millió forint követelése van a cégek felé. A cégnek 60 millió forint a jegyzett törzstőkéje és tőketartalékban 90 millió forint található. A CenTech Új Magyarország Tőkealaptól rövid lejáratú kapott kölcsönt kapott a Zrt. 250 millió forint értékben, valamint egy meg nem nevezett pénzintézettől 90 millió forint rövid lejáratú kölcsönt. Ezek a nyomon követhető hitelek, de összességében a pár hónap működés alatt majdnem félmilliárdos hitelállományt sikerült összehozni. Szakértői díjra kifizetésre került 34.220 millió forint, feltehetőleg, hogy segítsenek kimenekíteni az ingatlan- és minden más egyéb vagyont a másik két megbukott cégből. A Társaság minősített többséget biztosító befolyással rendelkező tagja a Centech Új Magyarország Tőkealap, melynek szavazati aránya 99,9%. A Társaság 25%-os részesedéssel rendelkezik a NógrádChem Kft.-ben, ez a számviteli törvényben foglaltak szerint társult vállalkozásnak minősül.

A tavaszi választások után a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2010. április 16. napján adta be a kérelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez a CenTech Új Magyarország nyilvántartásba vételért, amikor már biztosak lehettek abban, hogy a Fidesz nyeri meg a választásokat. Április 22-én meg is történt a bejegyzés. A Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-t pedig 2008-ban jött létre, legnagyobb tulajdonosa Varga Zoltán, illetve az Írországban bejegyzett BC Central Europe Savings Ltd., ami a cseh Zdenek Bakala és a magyar származású, kanadai állampolgár Kádas Péter által jegyzett Bakala Crossroads csoporthoz tartozik. Az Alapkezelő első tőkealapja a 2009-ben alakult Central Fund Kockázati Tőkealap, amelynek célja, hogy alultőkésített, finanszírozási gondokkal küszködő hazai kis- és középvállalkozásokba fektessen. Az Alap legnagyobb befektetője ugyancsak a Bakala Crossroads csoport.

A CenTech Új Magyarország pár hónapon belül 4 befektetéssel vezető befektetővé lépett elő Magyarországon, de az őt követő másik 5 vezető befektetői alapot is a kormányváltás után jegyezték be. A Central-Fund Zrt. az egyike azoknak a kockázati tőkealap-kezelőknek, melyek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közös Alap Alprogram pályázatán mandátumot nyertek. Magánszemélyek befektetői pénzén kívül Európai Uniós és állami pénzekből támogatnak feltörekvő vállalkozásokat. A Centrál Fund Kockázati-tőkealapba az Aegon 1 milliárd forinttal, az Axa 600 millióval, az OTP Alapkezelő félmilliárddal, az Erste Alapkezelő pedig 400 millióval szállt be. A legnagyobb befektető mindazonáltal a 2,5 milliárd forintot jegyző Bakala Crossroads nevű befektetési csoport.

Az érdi bejegyzésű cég csak a kezdete annak, hogy a Tolmácson lévő jövedéki adócsalásban érintett vegyipari cégek újra működhessenek. A becsődőlt cégek (Nógrádi Erdőkémia Kft. és Nógrádchem Kft.) vezetői a Nógrádi Vegyipari Zrt.-n keresztül kimentették a vagyont, hátra- és cserbenhagyva a valódi hitelezőket. A Hun-Power Zrt. és a Mes-Oil Company Zrt. pedig valószínűleg szerepet fog vállalni a jövőben Tolmácson. A két cég több mint 50 milliárdos törzstőkéje nagyobb volumenű beruházást takarhat, mint a mostani. A külföldi tőkének nem érdeke, hogy egy kétmilliárdos bevételt produkáló cégben hosszútávon kereskedjen, gyorsan a pénzéhez akar jutni. Még az sem érdekelte a befektetőket, hogy évekig részt vettek az illegális szeszgyártásban itthon. Igaz, a pénznek nincs szaga, nem úgy, mint a szesznek. Ellenben nem mindig marad titokban, honnan is van...

(greenprofit.hu nyomán Naményi András - Kitartás.hu)


http://kitartas.mozgalom.org/aktualis/oriasi-penzek-oriasi-osszefonodasok-az-erdi -40-milliardos-ceg-mogott-szeszhamisitok-es-nagy
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van, ahol dübörög a gazdaság
  2011-12-10 17:40:10, szombat
 
  Van, ahol dübörög a gazdaság

2011. 12. 10. szombat. - 06:24

Észtországban 8,5 százalékos volt az éves szintű gazdaságnövekedés az idei harmadik negyedévben, ami jócskán felülmúlta a november elején közölt 7,9 százalékos hivatalos becslést, közölte a balti ország statisztikai hivatala pénteken.

Az euróövezeti Észtországban az idei első negyedévben 9,5 százalékkal, a másodikban 8,4 százalékkal nőtt a GDP. Negyedéves szinten a szeptember végén záródott három hónapban a balti állam gazdaságának a növekedése 1,2 százalék volt - a novemberi becslésben szerepelő 0,8 százalék helyett -, ami lassulás a második negyedévi 1,7 százalékhoz képest.

A statisztikai hivatal közlése szerint a harmadik negyedévi gazdaságnövekedéshez különösen a feldolgozóipar járult hozzá, miközben a belső kereslet 15 százalékkal nőtt éves szinten. A gazdasági válság korábban jelentős visszaesést eredményezett a balti államban: 2008 és 2009 egészében összesen majdnem 20 százalékkal csökkent reálértékben az észt GDP. Mindazonáltal a tallinni kormányzat gyorsan reagált a kihívásokra és jelentős költségvetési konszolidációt hirdetett.

Az észt pénzügyminisztérium szeptemberben közölt előrejelzése szerint idén 7,0 százalékkal nő az észt GDP, a bővülés azonban 3 százalékra lassul jövőre. Az IMF legutóbbi előrejelzésében 7,5 százalékos idei GDP-növekedést és 3,1 százalékos jövő évi ütemet vár.

(posztinfo)

http://kitartas.mozgalom.org/aktualis/van-ahol-duborog-a-gazdasag
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2011.11 2011. December 2012.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 443 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1434
  • e Hét: 5198
  • e Hónap: 8943
  • e Év: 162439
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.