Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Karácsonykor
  2011-12-16 21:21:04, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Régi karácsonyi kép
  2011-12-16 21:14:29, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Karácsonyi anyalok
  2011-12-16 16:21:59, péntek
 
  KARÁCSONYI ANGYALOK

Angyalszárnyon küldeményem érkezett.
Rá volt írva csomagomra: Szeretet.
Felnyitottam melengetem szívemben.
Csoda történt, megváltoztatott engem.
Reményeink hírnökei az Angyalok.
Leszállnak, s szívünk máris mosolyog!
Halkan súgva mondják el nekünk,
Karácsonykor megváltozhat életünk.

Általunk lesz fényesebb a Karácsony
Szeretteim arcában ma azt látom,
Hogy szemük tiszta örömtől ragyog,
mikor mindenki egymásra mosolyog.

Csillagszórók felszikrázó fényében
fahéj-illatú, langy-meleg estében.
Ajándékot hordoz a szeretet,
Angyalszárnyak simogatják
szívemet.

/Jakab Anikó

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Ünnep előtt
  2011-12-16 15:47:58, péntek
 
  Ünnep előtt

Csak lassan múljék sok időm legyen
fölkészülni : maga a készülődés
az is jó s készen lenni jó ugyancsak
Évente több a vendég messziről
s közelről egyaránt illik tanulnom
hogy valóban tisztességgel fogadjam
a társaságot
Nem csekély dolog
hogy gyermekcsapatoktól vénekig
annyian érkeznek nem is tudom
élők-e még mind mert mind élni látszik
s mind jókedvű és jóakaratú
az ünnep örömétől csillogó
Csak lassan múljék hisz jobb is talán
a várás mind a beteljesülés
Advent...Ó mennyi holmimat kinőttem
s ledobtam...ezt még nem sőt még nem is
kényelmetlen...Érzelgősség?Öregkor?
Fehér a kert áldom fehér a város
áldom s elindulok titokzatos ösvényeken
(kint? bent? milyen irányban?)
jutok melegbe fenyőszagba gyertya-
fénybe s remélt ajándékokhoz is
Fehér a kert a város is fehér
s elindulnak szintén felém seregben
lábak és tárgyak advent nem tudok
semmit de mindent könnyen elhiszek
kell a meglepetés kell kell az ünnep.

Csorba Győző

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Karácsonyvárás
  2011-12-16 13:20:22, péntek
 
  Panajóthné László Márta:


Karácsonyvárás


Durván becsapott sötét kapun kívül
szegény koldusként, árván didereg -
s míg utána a szidalom kiált,
a fagyos úton tovább lépeget...
Halkan kopog a szomszéd ajtaján,
,,számodra nincs hely, eridj csak odább"
szól bévülről egy fásult, tompa hang,
bánatos arccal ballag hát tovább...

Csillagszeméből könnye is kicsordul,
ajkán már régen elhalt a mosoly.
Hiába kopog, hiába is kérlel, -
zokogva egyre tovább bandukol...

Ne búsulj, ne zokogj, drága kicsi Jézus
a szívtelenség rideg közönyén.
Tekints azokra, kik szívrepesve várnak
születésnapod áldott ünnepén -

és akik titokban, az éjt átvirrasztván
remegve várják érkezésedet...
Ne lássa, ne hallja, meg ne tudja senki,
de Téged mégis felköszöntenek.

Egy helyett tízen, százan marasztalnánk,
térj be hát hozzánk, úgy várunk Reád. -
Mosolyogj újra s hozzad el minékünk
szeretetednek szent karácsonyát.

Feledd el a rosszat, kis szíved ne fájjon
látod, mennyien vígasztalgatunk?
Elibéd járulván, dédelgetve kérünk:
ne sírj hát, édes kicsi Jézusunk

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Karácsonyfa szimbólumai
  2011-12-16 12:42:58, péntek
 
  A karácsonyfa szimbólumai
Karácsonykor fenyőt vásárolunk, és díszeket akasztunk rá. A fának, a rá akasztott díszeknek fontos jelentősége van. Mini szimbólum-szótárunk abban segít, mely jelképeket válasszuk karácsonyfánkra. Mást, ha családi boldogságunkat erősítenénk, mást, ha új szerelem után vágyakozunk, mást ha spirituális beteljesülésre vágyódunk és mást, ha anyagi helyzetünket akarjuk javítani.



A karácsonyfa: Életfa. A karácsony - Jézus születésével - születésnap, életnap is. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, míg az ágak spirális elrendezése az életspirált mintázza. Egyes sámánisztikus kultúrákban a fenyőfa megfeszített, lehajtott majd hirtelen kioldott csúcsa repítette a sámánt a Beavatás felé. Karácsonyfánkat ezért úgy válasszuk ki, hogy az ágaiból formált spirál-szerkezet arányos legyen, ne legyenek benne ugrások, kihagyások, az ég felé, a magasabb tudatosság felé törekvő csúcsa is ép, élettel teljes legyen. Mivel a halott élet-spirálnak, a kivágott fának nincs ereje, legjobb, ha gyökeres fát emelünk ki és utána kiültetjük azt valahol, így biztosítva Földanyánknak - és rajta magunknak- az életet.

A gömb: A gömb mandala. A teljességet jelképezi. Földanyánk, és a bennünket körülvevő 9 bolygó mindegyike gömb alakú. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. Anyaguk többnyire üveg. Törékeny, illékony, talmi csillogás, mégis ettől lesz a fa díszítése az, ami. A fények megcsillannak az üvegen, visszatükrözve - de eltorzítva - a karácsony életfáját. Úgy, ahogy a bolygók erői hatnak életünkre, meghatározva, de nem determinálva azt. A gömbök színeinek megfejtéséhez a Színszimbolikai kulcsszavak adnak segítséget. Olyan színű gömböt válasszunk, amely szín egységben van törekvéseinkkel. A fán legalább annyi gömb legyen, ahány bolygó (9) van.

A csúcsdísz a felemelkedett embert jelképezi, Jézust, a megváltót, aki eljutott a csúcsig, sőt azon is túl. Gyakori, hogy a csúcsdísz lángos csillag formájú, mert ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

Girlandok: Különböző színű girlandok fonják be az életfát, akár a kígyó. Ők emlékeztetnek bennünket az ,,eredendő bűnre". A bibliai teremtés-történet életfáján is kísértőként jelent meg, ő adta az embereknek a ,,Tudást", - talán az emlékezést? - és ő indította el az élet spirálján, miatta űzetett ki az Istenember Ádám és oldalbordája Éva a paradicsomból.


Angyalhaj: A fát borító misztikus fátyol, áttetsző, mégis leplez. Az ezoterikus gondolkodás, a titkok szimbóluma. A jászol szalmájának - a kis Jézus derékaljának - analógiája. Sokan ezért angyalhaj helyett szalmát hintenek a fára.

Angyalkák: Kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre Advent angyalai. Az ő hangjukra figyelmeztetnek az angyalkák. Akik megpillantották a várakozás hetének angyalait, meghallották az általuk hozott üzenetet, azok felkészültek a belső karácsonyra.



Hold és csillagok: Az utóbbi évek divatja, hogy a fára holdat és hatágú csillagot - Dávid csillagot - is akasztunk. Bár a zsidó kultúrában nem ünneplik a karácsonyt, mégis fontos ez a hagyományosan zsidó jelkép a fán, árnyalt jelképrendszerére talán külön is érdemes lesz egyszer majd kitérni. A Dávid csillag Dávid pajzsa. Ez az eredetileg nem csak zsidó jelkép két egyenlő szárú háromszög együttese, és a férfi-nő, anyag-lélek, levegő-föld, tűz-víz ellentétpárok harmonikus egységét szimbolizálja. Az ötágú csillag az Istenember csillaga is lehet karácsonyi jelkép.

Az arany és az ezüst: A férfi és a női princípium, a Nap és a Hold, a Rák és az Oroszlán színei, a gazdagságot jelképezik, kívül és belül. Ezért van, hogy a legtöbb karácsonyi jelképünk arany és ezüst színben pompázik.



Dió és alma: A Tudás fája, az Életfa. Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is bölcsesség-jelkép. Az emberi agyhoz hasonlatos mintázatú, a picike dió magjában ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége, de ennek a fának emberöltő - vagy még annál is hosszabb idő - kell, hogy bőven termőre forduljon. A dió a jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi. Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk.

Szaloncukor: Savanyú-e a magyarság, ha egyedül nálunk hagyomány, hogy a fára - díszbe öltözetett - boldogság téglácskát helyeznek? Boldogságforrásunk, a csokoládé, és a belőle formált kis téglácskák a Boldogság Házának építőköveit jelképezik. Aki teheti, éppen ezért ne vásároljon, hanem készítsen szaloncukrot, szeretettel, odaadással, boldogan. (Például e szerint a recept szerint)

Mézeskalács díszek: Formáik - fenyő, angyal, csengettyű - tükrözik az összes többi jelképünket, de más anyagból. A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Az ember teremtő is. Mágikus bábot készít magának, termékenységet varázsol, szapora kezekkel bábot süt. Ez a mézeskalács.

Apró figurák: Kicsiny játékszerek különböző anyagokból a gyermekkor csodáját, az önfeledt örömet, játékosságot tanítják nekünk. Figyelmeztetnek az ajándékozás, az örömszerzés a másokra való odafigyelés fontosságára, úgy, hogy közben mi is örülhetünk.



Csengettyű: A kis harangocska jelzi, hogy ,,megérkezett az angyal". Hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál. A pogány kultúrákban démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának. A csengettyű hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat - ahogy a feng-shui mondja, jó csít - teremt. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a tűz elemű jelképek, mint a gyertya és a csillagszóró.

Csillagszóró: Tűz elemű - valóban tűzveszélyes! - eszköz, óvatosan használjuk!. A fényszikrák a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések múlandóságát.




Gyertya: (égősor) A gyertya a három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése. A gyertya fénye nem nyomhatja el a szellem fényét. Az égősor jelentése ugyanez.



Hová helyezzük el a fát?

Ha szimbólumainkat már kiválogattuk,látogassunk el a feng-shui suliba és válasszuk ki szobánkban azt a területet, ahová a fa - jelképei szerint illeszkedik. A gazdagság területére arannyal gazdagon dekorált fát rakjunk, de ha a szerelem területére kerül a fa, ott szeretet színei domináljanak, legyenek páros díszek a fán, és így tovább.



Forrás:HarmoNet

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Karácsony
  2011-12-16 12:38:45, péntek
 
  A karácsony Jézus Krisztus megtestesülésének ünnepe, melyet a keresztény egyház december 25-re tesz. Jézus születésére többféle számítás volt (május 20., november 25., január 6.). Rómában V. Gyula pápa (i.sz. 337-352) idején kezdték ünnepelni.
Az ókori világban e naphoz fűződik a téli napforduló: a világosság győzelme a sötétség felett. A pogány világban a Nap istenének, Mithrásznak születését ünnepelték ezen a napon, aki a monda szerint barlangban született, mint Jézus. Lehet, hogy őt is pásztorok őrizték, gondozták? Sok hasonlóság található Mithrász és Jézus születése között

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
..az ajtódon a karácsony kopog
  2011-12-16 09:06:10, péntek
 
  Ha a tél beáll és az ajtódon a karácsony kopog
Nyisd ki lelkedet és a fényesség betölti otthonod.

Refr.:A gyertya lángja égjen és senki se féljen
Egy kevés nyugalmat adj nekünk Istenünk.
A gyertya lángja éljen és senki se féljen
Egy kis boldogságot adj nekünk istenünk.

Ha a bánatod mint egy óceán és nincsen egy sziget
Gondolj énreám minden éjszakán és ott elmegyek veled.

Refr.......

Azoknak is akik semmit se kapnak
Azoknak is akik mindent befalnak.
Szóljon a dal, szóljon a dal mindenkinek!

Karácsonyi dal / Cserháti Zsuzsa/Link
 
 
1 komment , kategória:  Karácsony  
Szeretettel
  2011-12-16 09:01:12, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Karácsony este gyertyafény
  2011-12-16 08:59:28, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2011.11 2011. December 2012.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 717 db bejegyzés
e év: 9223 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2043
  • e Hét: 12248
  • e Hónap: 51860
  • e Év: 280797
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.