|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2011-12-20 22:07:43, kedd
|
|
|
Zserbó készítése lépésről lépésre!
A tésztához:
65 dkg liszt
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
30 dkg vaj
3 dkg élesztő
csipet só
4 ek tejföl
1 dl tej
A töltelékhez:
20 dkg porcukor
25 dkg folyós baracklekvár
35 dkg dió
A tetejére:
20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
étolaj
Elkészítés:
A vajat olvasszuk folyósra. Keverjük bele a cukrot és a tojássárgát.
Az élesztőt egy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele a hideg tejbe. Nem kell felfuttatni, az élesztő a sütőben kezd el dolgozni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztőt, és a vajas keveréket. Rákanalazzuk a tejfölt, és jól összedolgozzuk.
A tésztát egy fél órára hűtőbe dugjuk, addig megdaráljuk a diót és a cukrot.
A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Legcélszerűbb, ha le is mérjük, hogy mindenképp egyenlőek legyenek.
Egy tepsit kivajazunk-lisztezünk, az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk, és belesimítjuk a tésztát. Vastagon megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval és cukorral, majd rásimítjuk a következő lapot.
Az utolsó lappal letakarjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Ha kész van, kicsit hűlni hagyjuk.
Addig egy lábosban vizet forralunk, beleállítunk egy kisebb lábast. Beletördeljük a csokit, és lassan kevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg teljesen homogén és fényes lesz.
Egyenletesen felvisszük a süti tetejére, hűvösre tesszük, és két napra elfelejtkezünk róla. |
|
|
1 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-20 21:53:12, kedd
|
|
|
60 dkg liszt
6 dkg kakaó
2 tojás
5 ek tej
5 ek méz
1mk szódabikarbóna
18 dkg porcukor
15 dkg margarin
1/2 cs sütőpor
Krémhez:
5 ek liszt
4 tojássárga
7 dl tej
1 cs vaníliás cukor
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
elkészítés
A sütőt előmelegítjük. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, langyos mézet, a tejet, a szódabikarbónát, kakaót és sütőport.
Jól összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. Míg az egyik lapot kinyújtjuk, a többit letakarjuk, hogy ne száradjon.
Zsírozott tepsi hátulján megsütjük a lapokat.
Elkészítjük a krémet: a lisztet, a tojássárgákat kis tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a többi tejet és sűrűre főzzük.
Amíg hűl a főzött krém a margarint, és a porcukrot a vaníliacukorral habosra keverjük. A két anyagot összedolgozzuk, és a lapokat megtöltjük. Előtte a lapokat langyos tejjel megkenjük. A tetejére is jusson krém.
A tetejét csokoládéreszelékkel, vagy tortadarával díszítjük. 1 éjszakát hagyjuk pihenni. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2011. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
34 db bejegyzés |
e év: |
569 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 244
- e Hét: 4472
- e Hónap: 8876
- e Év: 40605
|
|
|