|
1/25 oldal
|
Bejegyzések száma: 249
|
|
|
|
2011-04-30 20:29:06, szombat
|
|
|
Ajándékok május első vasárnapjára
- édesanyáknak, nagymamáknak, dédiknek és persze gyerekeknek
Saját készítésű finomsággal meglepni az édesanyákat többszörös öröm: nagy szeretettel fog hozzá minden gyerek (legyen kiskorú vagy nagykorú), és mindenképp belecsempészi odaadását, figyelmét az iránt, akitől a legtöbb törődést, szeretet kapta, kapja - a fogadtatás örömének megélésében pedig mindenki osztozik.
Egy csokor virág, ölelés és néhány édes meglepetés a konyhából... - az ünnepi pillanatokhoz persze a legfontosabb az őszinte szeretet, melynek mindez jelképes, de koncentrált megnyilvánulása.
Habliliom Könnyed Konyhájában kétféle anyák napi finomság is készült. Az első megvalósításához egy kis ügyesség, konyhai jártasság szükségeltetik, a másodikat még azok is bátran vállalhatják, akik a kezdő konyhai lépeseknél tartanak - a meglepetés-finomságok persze nem csupán anyák napján készíthetők el, hisz mindenki megérdemel egy kis édes jutalmat.

Könnyű finomságok - sok szeretettel
Van-e erősebb szimbóluma a szeretet kifejezésének a szív alakú ajándéknál? A könnyű, eperrel és tejszínkrémmel töltött apró fánkok olyan szeretet- és finomság-ajándékok, melyekben formát ölthet minden figyelmesség!
Eperhabbal töltött fánkok:

Az ünnepi alkalomra szív alakú fánkok készültek
Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
7,5 dkg finomliszt
5 dkg jó minőségű vaj, apró kockákban
0,75 dl tej
0,75 dl víz
2 db nagyobb tojás enyhén felverve
A töltelékhez és díszítéshez:
20 dkg zamatos eper
2-3 rózsaszín kekszmorzsa vagy összetört habcsók
2,5 dl alaposan lehűtött habtejszín
7 dkg porcukor
1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
Elkészítés: Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem.
Az égetetett tésztához a lisztet tálba szitálom, egy tapadásmentes lábosba öntöm a tejet és a vizet, a tojásokat enyhén felverem. A tej-víz keveréket melegíteni kezdem, folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a felkockázott vajat, amikor forr, leveszem a tűzről és azonnal hozzáadom a lisztet, fényesre keverem. Mikor kissé kihűlt, apránként hozzáadom a tojásokat - fényes, homogén tésztát kapok. (Az égetett tészta készítése megegyezik a képviselőfánknál részletesen ismertetettel.)
A tésztát csillagcsőrrel felszerelt nyomózsákba töltöm, az előkészített tepsire nagyjából 5 cm átmérőjű szíveket formálok. A csillagcsőr átmérőjétől függően akár duplán is érdemes ,,átrajzolni" a szíveket, hogy a tészta szépen megemelkedjen. Kb. 12-15 darabhoz elegendő ez a tésztamennyiség. 20-22 perc alatt aranyszínűre sütöm a fánkokat, még azon melegében levágom a tetejüket, és a fánkok üregéből eltávolítom a puha tésztadarabokat, rácson hagyom kihűlni.
Közben elkészítem a krémet. Nagyjából 10-12 dkg epret villával vagy botmixerrel péppé zúzok, belekanalazom a porcukrot, alaposan elkeverem. A hűtőszekrényből kivett hideg habtejszínt elektromos habverővel 2-3 perc alatt keményre verem. Hozzáadom az epres keveréket, a narancslikőrt, fakanállal óvatosan elkeverem. Könnyű, rózsaszín krém lesz a végeredmény, melyet megint csak habzsákba kanalazok, megtöltöm vele az előkészített szív alakú fánkokat - egy keveset félreteszek a díszítéshez.

Már csak a fedél és néhány szelet eper hiányzik
Az eperhabbal töltött fánkokat megszórom a keksz- vagy habcsókmorzsával, mindegyikre ráillesztem a ,,fedelét". A félretett eperszemeket vékonyan felszeletelem. A már összeillesztett fánkok tetejére apró habrózsákat biggyesztek, az eperszeletekkel koronázom. Jól behűtve tálalom.

Legalább fél órát érdemes hűteni!
A blansírozott mandulalapocskákkal borított bonbonméretű golyócskák a teljesség szeretetteljes apróságai. Sütés nélkül, egyszerűen elkészíthetők - kicsiny papírgallérokba rejtve igazi ajándékok!

Igazi meglepetés!
Mandulagolyócskák

Különleges mandulagolyócskák - ünnepi díszben
Hozzávalók (kb. 50 db 1,5 cm átmérőjű édességhez):
20 dkg omlós keksz finomra darálva
10 dkg finomra őrölt mandula
2 teáskanál holland kakaópor (cukrozatlan!)
10 dkg porcukor
2 dkg finom forgácsokra reszelt vaj
1 teáskanál mandulaaroma
1 rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál narancslikőr (narancslével is helyettesíthető)
kb. 2 evőkanál hideg víz - a keksz minőségétől függően akár több nedvességet is felvehet
3-4 dkg blansírozott (hámozott) mandulalapocska kissé összetörve
kb. 50 db papírkapszli
Elkészítés: A kekszmorzsát, mandulát, kakaóport, cukrot, vaníliamagokat tálba halmozom, hozzáadom a vajat, narancslikőrt, hideg vizet, és a kókuszgolyóhoz hasonló állagú masszává dolgozom - ha szükséges a folyadék mennyiségét növelem.
Lapos tálba öntöm a mandulalapokat. A papírkapszlikat tálcára rakosgatom.

A csomagolás hozzátartozik az ajándékhoz...
Nedves kézzel 1,5 cm átmérőjű apró golyócskákat formálok a ,,tésztából", mindegyiket meghempergetem a mandulalapokban, az előkészített papírgallérokba ültetem a kész golyócskákat. Illatos és intenzív finomság lesz a végeredmény, melyeket hűtőszekrényben érdemes tálalásig vagy csomagolásig tárolni.

Sok szeretettel!
Ezzel a két jelképes ajándékkal köszöntök minden édesanyát sok szeretettel - és persze jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki kedveli a szépen tálalt, izgalmas desszerteket!
Forrás: Mindmegette.hu - Habliliom könnyed konyhája blog |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-04-30 20:16:01, szombat
|
|
|
Vasárnap - menü ajánlat
Reggeli: Mozzarellás pirítós
Előétel: Vörösboros áfonyaleves
Főétel: Gombás marhaszelet zsemlegombóccal
Desszert: Non plus ultra Habliliom módra
Vacsora: Libamájjal töltött krumpligombóc
Vegetáriánus ajánlat: Sült pangasius parmezános besamelmártással
Mozzarellás pirítós:
Hozzávalók:
(kb. 12 db elkészítéséhez)
1 negyed kilós, teljes kiőrlésű lisztből készült minikenyér, vagy óriáskifli
6 evőkanál olívaolaj
40 dkg mozzarella
2 gerezd fokhagyma
1 nagy, piros chilipaprika
fél csokor petrezselyem
Elkészítés:
A kenyeret 12 szeletre vágjuk, a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal. Előmelegített sütőben (225 ºC/ 4. fokozat) 10 percig sütjük. A lecsepegtetett mozzarellát vékonyan karikákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és átpréseljük. A chilipaprikát megmossuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk, majd a felaprított petrezselyemmel és a fokhagymával együtt a maradék olajhoz adjuk. A kenyérszeleteken elosztjuk a mozzarellát, majd további 5 percig sütjük őket. A sütőből kivéve meglocsoljuk a fűszeres olajjal.
Megjegyzés:
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Darabonként kb. 180 kilokalória, 8 g fehérje, 11 g zsír, 11 g szénhidrát
Vörösboros áfonyaleves:
Hozzávalók:
15 dkg áfonyalekvár
2 dl vörösbor
2 dl tejszín
6 dl tej
1 citrom leve
fahéj
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Az áfonyalekvárt kézi habverővel összekeverjük a vörösborral, majd felfőzzük a tejjel és a tejszínnel. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, és citromlével, fahéjjal, cukorral ízesítjük. Lehűtjük, és hidegen fogyasztjuk.
Megjegyzés:
Tálaláskor egy gombóc vaníliafagyi javít rajta egy keveset.
A receptet Papusmaci küldte. Köszönjük!
Gombás marhaszelet:
Hozzávalók:
6 szelet marha fehérpecsenye
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
liszt
csiperkegomba (lehet konzerv is)
petrezselyem
só
bors
olaj
Elkészítés:
Én kuktában szoktam elkészíteni, úgy gyorsabb. A hagymát apró kockára vágom, üvegesre párolom, ráteszem a hússzeleteket. Mindkét oldalon addig sütöm, amíg elválik a kukta aljától. Ezután felöntöm vízzel, éppen annyival, hogy ellepje a húst. Kb. 1 órát párolom így, ezután leveszem a kukta tetejét, sózom, borsozom, ha már puha a hús. Ezután a felszeletelt gombát hozzáadom, tovább puhítom együtt, kb. 10 percig. Addig kikeverem a tejfölt 1 evőkanál liszttel. Ezzel sűrítem a gombás marhahúst. Rottyan egyet, rászórom a petrezselymet, és kész is.
Köretként galuska vagy tészta jár hozzá. Aki ügyes, zsemlegombóccal is tálalhatja.
Megjegyzés:
A nagymamámtól tanultam, ő mindig zsemlegombócot csinált hozzá. Jó étvágyat! :)
A receptet Dia1177 küldte. Köszönjük!
Non plus ultra Habliliom módra:
Hozzávalók:
kb. 25 darabhoz:
A tésztához:
20 dkg rétesliszt
12 dkg jó minőségű, hideg vaj
3 dkg porcukor
1 csipet só
1 mokkáskanál vanília kivonat
2 közepes méretű tojás sárgája
1 evőkanál tej
A tetejére:
2 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
1 teáskanál vaníliával kevert porcukor
A töltelékhez:
kb. 2 dl savanykás házi sárgabaracklekvár (ribizlivel, meggyel is helyettesíthető)
Elkészítés:
A tésztához az átszitált lisztet tálba szórom, hozzáadom a sót, a cukrot, a vaníliát. A tojásokat szétválasztom, a 2 sárgáját 1 evőkanál tejjel elkeverem, a fehérjét félreteszem. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom, majd a tejjel kevert tojássárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Frissentartó fóliába csomagolom, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.
A pihentetés ideje alatt a tojások fehérjéből cukorral közepesen kemény habot verek: nem szabad túl keményre verni, mert akkor nem lehet adagolni. Sűrű, krémes állagúvá kell dolgozni.
A sütőt (légkeveréses: 160 fok, hagyományos gázsütő: 3-as fokozat) előmelegítem.
A tésztát kb. 2 mm vékonyságúra nyújtom, 2 cm átmérőjű kerek kiszúró formákkal kis lapokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis korongokat. Minden korongra mokkáskanálnyi tojáshabot adagolok - óvatosan érdemes dolgozni vele, hogy minél kevesebb hab kerüljön a sütemények mellé! Nagyjából 8-10 perc alatt szép világosra sütöm.
A kis félgömböket rácson hagyom hűlni, majd kettőt-kettőt mokkáskanálnyi lekvárral összeillesztek.

Megjegyzés:
Jól záródó dobozban napokig őrzik frissességüket.
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
Libamájjal töltött krumpligombóc:
Hozzávalók:
A gombóchoz:
50 dkg burgonya
10 dkg liszt
2 tojássárgája
só
bors
szerecsendió
20 dkg hízott libamáj
10 dkg vaj
15 dkg toast kenyér
A salátához:
25 dkg spárga
25 dkg zöldspárga
10 dkg bébispenót
só
bors
fehérborecet
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 tojás
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a lisztet és a tojássárgáját, sózzuk, szerecsendiót adunk hozzá. Összegyúrjuk, kinyújtjuk.
2. A libamájat felkockázzuk, fűszerezzük, majd a tésztalapokra helyezzük, és gombóccá formázzuk. Forró, sós vízben megfőzzük.
3. A toast kenyeret konyhai aprítógépben morzsává zúzzuk, a gombócokat meghempergetjük benne, majd a felolvasztott vajon pirosra sütjük.
4. A salátához a spárgákat megtisztítjuk, megfőzzük, lehűtjük, és 3-4 centis darabokra vágjuk. Megsózzuk, hozzáöntjük az ecetet és az olajat, majd a megtisztított, nyers bébispenóttal összeforgatjuk.
5. Enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Amikor forr, fakanállal örvényt csinálunk a vízben, és a tojásokat egyenként, óvatosan beleengedjük. 1-2 perc után szűrőkanállal kiemeljük.
6. A gombócokat a salátával és a buggyantott tojással tálaljuk.

Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje. A gombócok elkészítését lépésről lépésre és fotókkal illusztrálva a találjátok!
Sült pangasius parmezános besamelmártással:
Hozzávalók:
2 db pangasius-filé
só
őrölt feketebors
citrom
olívaolaj
6 db krumpli
fagyasztott bébirépa
fagyasztott zöldborsó
ételízesítő
vaj
1 evőkanál liszt
2,5 dl tej
0,5 dl tejszín
reszelt parmezán
őrölt fehérbors
kapribogyó
újhagyma szára
egész tarka bors
szerecsendió
petrezselyem
Elkészítés:
A halszeleteket kiengedem, sózom, borsozom, bőségesen facsarok rá citromlevet, s félreteszem.
A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom. A bébirépát és a zöldborsót ételízesítős vízben megpárolom.
Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, rászórom a lisztet, világosra pirítom, felöntöm tejjel, simára keverem, hozzáadom a tejszínt, beleszórom a reszelt parmezánt, a kapribogyót, az apróra vágott hagymaszárat és petrezselymet, az őrölt fehérborsot és a szerecsendiót, felforralom, majd lassú tűzön, gyakori keverés mellett készre főzöm.
Közben egy másik serpenyőben olajon megsütöm a halszeleteket.
Tálaláskor a tányérra helyezem a halat, mellé a krumplit és a zöldségeket, a halat meglocsolom a parmezános besamellel, petrezselyemmel díszítem.

Megjegyzés:
A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-04-30 19:56:37, szombat
|
|
|
Kedves Barátaimnak, Látogatóimnak

(Szeretettel meghívlak, nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk: www.kassakkiado.hu Lélek-Világ lap - Fórum)
Link
Nézz be ide is, megéri:
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hétvégét |
|
|
|
|
|
2011-04-29 22:35:48, péntek
|
|
|
Sértő Kálmán - Rozmaring
Rozmaring volt édesapám virága,
Nem is tudott mást hagyni fiára.
Én ugyan itt Pesten keveset látok,
Kövér rózsák a divatos virágok.
A rozmaring a kis faluk virága.
Nem virág, de akkor is virága.
Zöld bozontja inog, remeg a szélben,
Legényszívkulcs forró lányok kezében.
Rozmaringot visznek a kis templomba,
Szagolgatják, ráteszik a zsoltárra.
Lakodalomban a legény kalapja
Rozmaringos, pántlika is van rajta.
Elültetik temető avarába,
Megálltszívű rokonoknak sírjára.
A rozmaring nem magyaros, de magyar,
Illatos kis szomorúfűz, növénydal.
Növénysóhaj, növény-ének, imádság,
Szeretik, de még sincs benne vidámság.
Hajlik, mint az öregedő emberek,
Titkát későn értik meg a gyermekek.
Rozmaring volt édesapám virága,
Búval együtt ráhagyta a fiára.

|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
2011-04-29 22:06:31, péntek
|
|
|
Csukás István - Virágmondóka
Hérics,
hunyor,
iringó,
tavasz vizén elringó,
szellőt űző sarkantyú,
hó-ködmönön karmantyú,
sárga, kék, zöld villanás:
évszakok szemaforjele,
moccanatlan utazás.
Könnyű égnek nekivág,
éren át és réten át,
száll a bürökgémorr, sőt,
hasítja a levegőt,
lentről nézi őt:
lándzsás útifű,
borzas turbolya,
folyondárszulák,
s a bús májmoha.
Repül, de hova?
Repül, de hova?
Hömpölygő zöld folyamon,
málló talajon,
hasal a nyár ingó békatutajon.
Földi tömjén füstje száll,
csavarodik,
kavarodik,
mintha volna illatos szakáll.
Totyog,
lépked,
ide kipp,
oda kopp,
fehér libatopp.
Erdő mélyén szimatol
nehézszagú gólyaorr,
tudatáig nem hatol:
rajta kívül senki sincs
se közel, se távol,
hiába is szimatol.
Üröm,
pimpó,
rókasás,
kellemetlen útitárs,
üröm: keserű,
pimpó: tikkasztó,
rókasás: kezet-lábat elvágó.
Kapaszkodik pap palástba,
nadrágszárba,
szamár gubanc bundájába,
villog sárgán, rémesen,
a vajszínű ördögszem.
Bár nincs neki diplomája,
mégis nagy a tudománya,
ha itt fáj és ha ott fáj,
meggyógyít a varjúháj.
Lélegzik a tüdőfű,
közben mereng ő,
lélegzéshez legjobb a
hegyilevegő!
Kígyószisz felsziszeg:
ó gegek, ó vizek!
Kornistárnics recseg-ropog:
hol vannak a bombardonok?
Hallgat mélyen, mint a kuka
macskafarkú veronika.
Bokormélyi remete,
szól a pemete:
elsüllyed az új ladik,
ha nincs feneke!
Monilia,
imola,
a nap
estbe
fordula.
Vizenyős félelem,
őszi oroszlánfog,
megretten a nyúlárnyék,
didereg, vacog.
Az ég szürke lesz,
bizony szürke lesz,
s fehér lesz majd a rét.
Esengjünk erősen
újabb tavaszért.
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
1/25 oldal
|
Bejegyzések száma: 249
|
|
|
|
2011. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
249 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 414
- e Hét: 1983
- e Hónap: 9386
- e Év: 22580
|
|
|