Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Nyiladozó nemzeti önbecsülésün
  2012-01-02 18:36:58, hétfő
 
  Nyiladozó nemzeti önbecsülésünk sárba tiportatása, csak most már nem Landeszmann rabbival, hanem Adyval
2012. január 1. 20:21:43

Mi sem jellemzőbb derék demokratáinkra, mint hogy holtukban sem hagyják nyugodni nemzeti klasszikusainkat, sőt felhasználják ellenünk az ő megrendelésükre írt vallomásaikat, így a minap Ady Endréét: a Népszabadság óévi száma diadalittasan közölte a pályakezdő költő-újságíró zsengéi közül egy 1902-ben a Nagyváradi Napló hasábjain megjelent tárcájának főbb részleteit újévi üzenetként, azt sugallván nekünk, lábszagú, fütyülőgatyás bugris bunkóknak, hogy nélkülük sohasem volt, nincs és nem is lesz itt kultúra, ami nem más, mint nyiladozó nemzeti önbecsülésünk sárbatiprása, csak most már Landeszmann rabbival, hanem Adyval.

Hírportálunkon Ady tévedései és igazságai című tanulmánysorozatunkban részletesen ismertettük már Ady filoszemitizmusának okait, így rámutattunk arra, hogy nagyváradi pályakezdésekor, kihasználva Achilles-sarkait (leghívebb barátja, Hetey Zoltán szerint szegénységét, élhetetlenségét, poéta voltából fakadó könnyelműségét, úri élet után való határtalan vágyódását, akaratnélküliségét, befolyásolhatóságát, vén gyermek mivoltát, tervszerűen kitermelt végtelen hiúságát, pénzszomját, költséges passzióit (ivás, éjszakázás, folytonos kocsikázás, asszonyok, jól öltözködés, gyakori utazgatás), nagyon költséges kezelést igénylő betegségeit), megpróbálták ujjuk köré csavarni, ennek jeleként szájuk íze szerinti írásokat kicsikarni belőle, amelynek jegyeként született meg alábbi, a Nagyváradi Napló 1902. január 31-i számában megjelent tárcája, amelyből a demokratáink szerint ,,legolvasottabb" napilap amolyan újévi üzenetként kommentár nélkül közölt részleteket, azt sugallva ezzel, eredendően mennyire filoszemita volt, elfeledtetve, hogy az ilyeneknek érett alkotásai közé sorolása körülbelül olyan eljárás, mintha mondjuk Gárdonyi Géza klasszikus történelmi regényeivel együtt emlegetnénk parasztságunkat parodizáló Göre Gábor-köteteit.

Még mielőtt mi ezúttal részletesebben ismertetnénk tárcáját, megértéséhez elöljáróban csak annyit, hogy azt Ady válasznak szánta a benne emlegetett Vázsonyi (Weiszfeld) Vilmos (1868-1926), a Községi Demokrata Párt, majd a Polgári Demokrata Párt országgyűlési képviselője, a (harmadik) Wekerle Sándor vezérelte kormány igazságügy-minisztere távozását tüntetéssorozattal követelő fővárosi magyar ifjúságnak, ugyanis Vázsonyi 1902-ben a debreceni Kereskedelmi Csarnokban a párbajkérdésről tartott előadásában a magyar történelemoktatást kárhoztatta, mondván, a serdülő ifjú ,,nem hall nagy szellemekről, tudósokról, hanem a hős Kinizsiről, aki fél kezével emelgette a malomkövet, húsz törökkel vívott egyszerre s egy-egy megölt törököt fogott a kezébe, egyet a fogai közé és úgy táncolt: mikor az ifjúság folyton a vérontás glorifikációját [dicsőítését - Ifj. T. L.] hallja és olvassa, természetes, hogy benne föléled a vérszomj s a szelídített kultúrbestia ver gyökeret".

És akkor most íme tárcája:

,,Menjünk vissza Ázsiába. Szeretett úri véreim: a serleg tele. Nincs már itt nekünk semmi keresni valónk: gyerünk vissza Ázsiába!

Egy kis helyet talán kapunk, persze lehetőleg távol még az ázsiai kultúrára hajlandó népektől is. Bejöttünk - agg krónikások szerint - hős Álmossal s Árpáddal és társaival. Menjünk vissza Rakovszky Stefi, Lengyel Zoltán, ifj. Móricz Pál s a többi nyomában. De menjünk, míg - lehet...

E dicső, gazdag történelmű, úri népségtől lakott ország tegnap szerencsésen elérte a legbalkánibb nívót. [Célzás arra, hogy az ifjúság megakadályozta említett előadása miatt Vázsonyi belépését az Országházba - Ifj. T. L.] Az a gyalázatosságában is mulattató komédia, mely az ország keserves parlamentjében tegnap lefolyt, bele fog kerülni a történelembe. Egy futó percig szeretnék honáruló 'nemzetiségi agitátor' lenni, hadd tudnám kellő érzékenységgel felfogni a magyar parlamentben lefolyt skandalumot. Ilyen megríkató baromság megérzésére mégsem voltunk berendezkedve, pedig elkészültünk mi már minden megérhetőre.

Parlament kell ennek az országnak? Kancsuka, nem parlament. Azaz dehogy kancsuka. Kisdedóvó, gyermekkert és sok-sok türelem, ha e dicső erényből maradhatott volna valami a huszadik századra.

Vázsonyi Vilmos az egyetlen magyar népképviselő, aki öntudatos nép választott, nem juthat szóhoz a magyar parlamentben. Nem engedik szóhoz jutni a gyermekek, akik haragusznak, mert Kinizsizsdy és malomkövesdi játékukat megzavarta, a gyermekek, akik hajh, tizenkilenc milliomod magunk szerencsétlen bőrén kockáznak és malomköveznek.

Az immár legbalkánibb parlamentnek ez a botránya irtózatos, kegyetlen világosságot adott a mi szemeinknek. Olyan titkot világított meg, amit jaj de jó lett volna sohasem tudni. Megtudtuk hogy a magyar parlamenti gyermekek mind egyformák: esküdjenek bár a kétfejű sas karmára, a Széll Kálmán harmatozó pattanására, Kossuth Lajos kalapjára, pápa csalhatatlan őszentsége papucsára, bármire. Obskurus agyuk velejének vastag burkát csak egy kicsit kell megkarcolni, ott zsibongnak előttünk a maguk siralmasan hasonlatos voltukban.

Szeretett úri véreim, értsük meg egymást. Kinizsi fáj ugye és a malomkő? A keleti nomád lomhasága lázad fel ugye, hogy semmisítsük meg ezt az embert még a Krimiából velünk hozott eszközökkel, mert tanulni, tudni s az ő fegyvereivel állni vele szemben nem tudunk. Ugye így van, szeretett úri véreim?

Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor. Látják, hogy üresek és könnyűek vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezer éves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk. Nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlé zsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.

Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg az a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal és ősökkel. Menjünk vissza Ázsiába!"

Arról persze mélyen hallgat a legolvasottabb, hogy Ady hiába osont eleinte utánuk, hiába hirdette, hogy a mi parlamentünk a legbalkánibb és szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, amikor nem megrendelésükre írt, igenis megbolygatta köreiket (különösen is a ,,Margita élni akar" című ciklusában), ennek végső állomásaként halála előtt kijelentette, nem az ő forradalma az, ami a nevében kitört, így e zsengéjével kigúnyolni a nemzeti öntudatunkat akkor és ma megvédőket nem más, mint nyiladozó nemzeti önbecsülésünk sárbatiprása, csak most már nem Landeszmann rabbival, hanem Adyval.

Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Forrás: hunhir.info

http://nemenyi.net/default.asp?SID=0&Cal=&AID=0&Direkt=93155
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A német államfő megfenyegette
  2012-01-02 17:52:57, hétfő
 
  A német államfő megfenyegette az ország vezető bulvárlapját
2012, január 2 - 12:13


A német államfő megfenyegette az ország legnagyobb példányszámú napilapját - írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung, amely szerint Christian Wulff büntetőjogi eljárást helyezett kilátásba egy reá nézve kedvezőtlen cikk megjelenésének esetére a Bild főszerkesztőjénél.

A beszámoló szerint Wulff tavaly decemberben felhívta a több milliós példányszámú bulvárlap főszerkesztőjét azzal a céllal, hogy megakadályozza a félmillió eurós baráti kölcsönéről szóló cikk megjelenését. A főszerkesztőt nem érte el, ezért a rögzítőjén üzenetet hagyott, amelyben egyebek között magánindítványos eljárást helyezett kilátásba a témát feldolgozó újságírók ellen.

A Süddeutsche Zeitung szerint az államfő környezetében úgy vélik, "nem volt túlzottan szerencsés" felhívni a legnagyobb példányszámú újság főszerkesztőjét és "dühödt kirohanást" intézni ellene. Újságírók körében pedig derültséget kelt, hogy Wulff üzenetrögzítőre beszélt, hiszen így minden egyes szavát dokumentálta a hívott fél. Később az államfő ismét felhívta Kai Diekmannt, akit ezúttal elért, és sajnálatát fejezte ki az üzenet miatt, mire Diekmann kijelentette, hogy lezártnak tekinti az ügyet - írta a Süddeutsche Zeitung.

Ugyanakkor az 500 ezer eurós hitel ügyét korántsem zárta le a naponta csaknem 3 millió példányban megjelenő Bild. A lap egy nappal az első telefonhívás után részletesen beszámolt a kölcsönről, amelyet Christian Wulff egy baráti vállalkozó családtól kapott még 2008-ban, amikor Alsó-Szászország miniszterelnöke volt. 2010-ben, amikor a tartományi gyűlésben ellenzéki képviselők egy másik üggyel összefüggésben a vállalkozóhoz fűződő üzleti kapcsolatai iránt érdeklődtek, Wulff azt állította, hogy nincs és nem is volt üzleti jellegű kapcsolata a vállalkozóval. A Bild értelmezése szerint Wulff ezzel félrevezette a tartományi törvényhozást.

Az első cikk december közepén jelent meg, és azóta az államfő szinte folyamatosan magyarázkodásra kényszerül. Nyilatkozott írásban, szóban, és nyilvánosságra hozott számos dokumentumot, de az ellentmondásos elemek száma egyre nőtt a történetben. Így például az államfő december 15-én kiadott közleményéből arra lehetett következtetni, hogy a baráti kölcsönt már kiváltották egy teljesen hétköznapi, szabályos lakáshitellel. Az érintett bank viszont december végén azt közölte, hogy csak a napokban véglegesítették a szerződést.



MTI - barikad.hu

http://barikad.hu/n%C3%A9met_%C3%A1llamf%C5%91_megfenyegette_az_orsz%C3%A1g_vezet %C5%91_bulv%C3%A1rlapj%C3%A1t-20120102
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Reményért nem adnak kenyeret
  2012-01-02 17:35:50, hétfő
 
  "Reményért nem adnak kenyeret a boltban"

2012, január 2 - 15:15


Orbán Viktor Facebook-oldalán rövid videóüzenetben köszöntötte az új esztendőt. Bár a felvétel tanúsága szerint Orbán lélekben még Advent negyedik vasárnapját élte (mellette egy adventi koszorú szolgál dekorációként, melynek négy gyertyája ég), újévi gondolatait tolmácsolta lelkes hívei felé. 2012 a remény éve - szerinte.

Az üzenetben elhangzott kirakatszlogeneket azonban már a Fidesz-hívők lelkesebbik része sem egészen hitte el, sőt. Érdemes beleolvasgatni a kommentekbe, hiszen a valódi helyzetet mindenképp a hétköznapi emberek véleménye tükrözi.

‎"Kedves" Orbán Viktor! Nagyon nagy szarban az ország, hiszen 9%-ra vennék az állam finanszírozását, de gondolom, majd pártkatonák megvédik az mnb-t is és kötelező lesz nekik ingyé vásárolni a maguk hülyeségét. Gondoltam belinkelem a "független" ügyészség hűségbérét, mely szolgálati titok lett. De megelőztek. 5 milliárd Ft, mennek a politikai megrendelések teljesítései talán? Mert a munkára nem kellene fogni, hiszen ezért a pénzért hamarosan pedagógus lesznek kirúgva, hála Róza asszony és az Ön "újjászervezésének", magyarul megszorításaiknak. Az is megnyugtat, hogy lassan a kormány összes hivatalában még a WC-s néni is kap autót és sofőrt, hogy zavartalan legyen a munkavégzése, persze közpénzből. Azt is nagyon szépen köszönöm, hogy a fizetésemet is átszervezte ezzel a matólcsy nevezetű, közgazdasági zsenivel, a saját zsebükbe. Várom már a napot, mikor egy független rádiót tudok hallgatni végre, mely az első komcsi rendszerben is egy támasz volt számunkra. SZER, ugye ismerős, talán még nagyon sokunknak itt, talán még a vak fanoknak is."

‎"2hét alatt rendet teszünk!! ..mennyi hazugság, mennyi sumákolás.. 21 éve ebben élünk, Orbán sem hiteles!! ...elképesztő, mit megengednek maguknak Antall óta.. olajszőkítés, korrupció, Grippen ügyek, stb.. parazita kormány ez is, a javából!! Vidékre is csak akkor rohangál, ha jönnek a választások! Mátyás király még elvegyült a nép között, ezt nem érdekli a vidék nyomora!!"

"Azt írja B.B.,hogy" Röviden ez az egész úgy romlott ahogy van".Én annyit tennék hozzá,hogy ennek az egész bagázsnak(O.V.+Fidesz)roha djon meg az összes befőttje."

"Szerintem mondjon le!"

"Nem sikerült a hibát kijavítani!! Sőt Rosszabb mint volt!!"

"A remény az hogy Magyarországról folyamatosan menekülnek el az emberek külföldre!!Bár nem is csodálom..."

"Viktor én a helyedben ma nem buliznék!Gyors lesz a bukásod"

"Reményért nem adnak kenyeret a boltban"

"Elég szomorú, hogy egy miniszterelnök másfél évnyi kormányzás után is csak reménykedésre tud buzdítani..."

"Még mi itt reménykedünk ők addig a zsebeiket tömik..."

"Ha az idei év remény éve lesz akkor próbáljon meg fél évig minimál bérből megélni lássuk neki mennyire fog ezek az áremelések mellett. Lássuk ő mennyire fog reménykedni."

"2012 a remény éve... aztán még a reményre is adót szabnak majd ki..."

"Igen! Remény éve lesz! Reménykedünk nehogy éhen haljunk vagy el veszítsünk mindenünket!Szégyen hogy így kell élni!!!!"

"Meddig még...? Meddig tűrjük még sorsunkat?

Kérdem én aki keményen dolgozik egész életében, törvénytisztelő, adózik rendesen, nem bűnöző, nem lop, nem csal, nem hazudik és tisztességgel éli az életét, beosztja a jövedelmét, megtervezi a napjait és próbál egyről mindig a kettőre jutni annak miért kell folyton folyvást szembesülnie azzal, hogy rajta kívül álló okok miatt mindig kevesebbet ér a munkája, mindig többet és többet kell dolgoznia ugyanazért és mindig csak neki kell tartania a hátát mások hibás, rossz döntései miatt? Felelős persze sohasincs csak mindig a számla kerül benyújtásra! Miért neki kell megfizetnie mások adósságait hisz soha nem vett fel egy fillért sem másoktól?! Miért neki kell eltartania, kárpótolnia másokat? Miért róla húzzák le a huszonötödik bőrt is? Miért nem élhet boldog életet ahogyan szorgalma után kijárna neki és miért kell nyomorognia egész életében mások miatt?"

"Vajon miért van egyre több betörés, bankrablás, kilakoltatás, öngyilkosság és reménytelen ember? Ha ez az út vezet a javuláshoz, akkor nem biztos, hogy kell ez nekünk"

"MSZP vagy FIDESZ ??? Könyörgöm! Nem mindegy? Hol az egyik, hol a másik ígérget, azt be nem tartva! Csak nekünk tartanak be!"

"A kormányunk érdemei :16% -os a szegényeket koppasztó egykulcsos adó,a cigányoknak 140 milliárd az adófitetők pénzéből.az áfa 27%-os felemelése,a nyugdíjak megsemmisítése/ öregségi, előre hozott/ a komcsi bünösök helyén hagyása/ ELSZÁMOLTATÁS TELJES hiánya!!!,/ a hit gyüli szekta történelmi egyházzá emelése,a KÉT HÉT ALATT rendet teszek Pintér újbóli belügyminiszterré kinevezése/ Olaj szőkítési ügyei!!!/ a vállalhatatlan arroganciájuk...stb..stb.."

"A remény éve... Mire? Hogy családok éheznek, a politikusok dőzsölnek? Ezt kaptuk!Soha ennyi adó még nem volt, ez már népnyúzás. Aki meg lopni, csalni és hazudni tud, abból milliomos lesz... 8 millió koldus országa lettünk."



barikad.hu

http://barikad.hu/rem%C3%A9ny%C3%A9rt_nem_adnak_kenyeret_boltban-20120102#.TwHYBT dv16s.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A pápa ismét megfelelés-kénysz
  2012-01-02 17:30:32, hétfő
 
  A pápa ismét megfelelés-kényszeres szentbeszédet mondott



A reményteljes jövő biztosítása érdekében kulcsfontosságú a fiatalság nevelése az alapvető értékekre és erényekre - hangsúlyozta vasárnap újévi misén elhangzott beszédében a pápa. A Szent Péter-bazilikában tartott misén a 84 éves pápa fáradtnak látszott, és most is gördülő emelvényen tette meg a bazilika bejárata és a főoltár közötti távolságot.

A fiataloknak "meg kell tanulniuk a békés egymás mellett élés fontosságát és művészetét, a kölcsönös tiszteletet, a párbeszédet és megértést" - mondta a 84 éves pápa, aki fáradtnak látszott a mise alatt, de erős volt a hangja, és mosolyogva beszélgetett a szertartás idején ajándékot hozó családokkal és gyermekekkel.


Hunhír.info kommentár:

Elegünk van már a sok megfelelés-kényszeres hablatyból, a békés egymás mellett élésből, és egyéb sületlenségekből, miközben folyton gúnyolnak, támadnak, aláznak bennünket. Ha valaki támad, aláz, nem le kell hajtani a fejünket, magyarázkodni, sopánkodni meg elnézést kérni, hanem szét kell őket ütni. Akkor is, ha esetleg belehalunk, de tovább már nem mehet, hogy mindenki kapcarongya a nemzetben gondolkodó magyar. Az idegen ellenséggel éppen úgy fel kell venni a harcot, mint a hazaival. Olyan békések voltunk, hogy repülő szőnyeggé változott talpunk alatt a magyar föld. Úgy tiszteltük őket, hogy közben betonná keményedett a sok turha, amit a fejünkre kaptunk. Párbeszéd az volt, megmondták, mit kell tenni. Megértés? Hányszor értettük már meg őket, és azok hányszor tettek arra, ami nekünk fáj. Nincs tovább. Előbb a Rend, s csak aztán a Szeretet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jönnek, jönnek elő a szarból a
  2012-01-02 16:56:57, hétfő
 
  Jönnek, jönnek elő a szarból a mélyliberálisok
2012. január 02. 15:37
Hunhír.info

"Csak a demokratikus jogállami normák bázisán felépülő Európai Unió értékeinek kikényszerítésével válhat valóra Magyarország visszaterelése a törvényesség útjára és váltható le a hazai demokratikus politikai szereplők által az egypártrendszerű diktatúrát növekvő sebességgel kiépítő Fidesz" - áll abban a gyűlölet-közleményben, melyet a magát rendszerváltó demokratikus ellenzéknek mondó szálláscsináló hiperliberális liberális bűnbanda 13 tagja írt alá.
Naptár2012

A mások mellett Demszky Gábor, Iványi Gábor, Konrád György, Magyar Bálint és Rajk László, által aláírt levélben úgy fogalmaznak, Magyarországon megszűnt a nyugati értelemben vett liberális demokrácia, a hatalmi ágak szétválasztása formálissá vált. Egy minden elemében antidemokratikus berendezkedésű, a magántulajdon sérthetetlenségét nem tisztelő, az önkormányzatiságot felszámoló, a társadalmi mobilitás csatornáit, a köz- és felsőoktatást közvetlen politikai irányítás alá vonó kormányzásnak nyilvánvaló célja a társadalom teljes átalakítása - áll a levélben. Mint írják, megfélemlítéssel és egzisztenciális kiszolgáltatottsággal akarnak létrehozni egy ellentmondani nem tudó és nem merő országot.

Felhívták a figyelmet, hogy a demokrácia, a jogállam hazai és külföldi hívei nem hagyhatják, hogy ezeket az egyetemes értékeket az Európai Unió egyik tagországának kormánya eltiporja, és az EU sem nézheti tétlenül, hogy egy lejárt szavatosságú, helyiérdekű zsarnok ejtse túszul - fogalmaznak. . Magyarország és az EU közös érdeke a fellépés a magyar miniszterelnökkel szemben, hiszen az Európai Unió túlélésének is záloga, ha nem csupán a pénzügyi válság miatt dönt a továbblépés, a szorosabb integráció mellett, hanem a hasonló politikai válságjelenségek és kockázatok miatt is. Az EU nem csupán gazdasági okokból eshet szét, hanem a széttartó, antidemokratikus politikák miatt is - vélekednek.

Hunhír.info kommentár. Egyszer már beledobott benneteket a társadalom többsége a dögkútba! Még onnan is előmásztok?


http://www.hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=48564
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem is gondolnánk, hogy Madách
  2012-01-02 16:53:09, hétfő
 
  Nem is gondolnánk, hogy Madách mennyire megjövendölte korunkat

2012. január 02. 15:20
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Madach-Imre.jpgNem is gondolnánk, hogy Madách mennyire megjövendölte korunkat, hogy politológusaink prognózisainál mennyivel pontosabb prófécia róla Tragédiájának falanszteri színe, amelyben már száznegyvenkilenc éve leleplezte a hol kozmopolitizmusnak, hol liberalizmusnak vagy globalizmusnak nevezett erkölcsi nihilizmust, szellemi relativizmust, társadalmi anarchiát és gazdasági perspektívátlanságot.
Naptár2012

Klasszikusunk valójában a tizenkilencedik század két uralkodó bölcseleti rendszere, a pozitivizmus és a materializmus pillérein létrejött bolsevista és a liberális hegemóniát mutatta be a tizenkettedik színben, vagyis a csak tapasztalati tudást, érzéki (empirikus) megismerést ismerő, ilyetén biológiai utilitarizmust hirdető, ezáltal a vallás és a művészet ember- és jellemformáló hatását tagadó, már az ókori szofisták, epikureusok, szkeptikusok körében is felbukkant, majd a tizennyolcadik század végén Immanuel Kanttal kibontakozott és August Comte, Herbert Spencer által rendszerezett pozitivizmust, valamint a vallás szükségtelenségét, az ész tőle való függetlenségét, az erkölcsiség egyedüli biztos alapjának az érosz korlátlan kiélését tekintő, az emberi nem önmegváltását a természettudományokban és a technikában kereső, a történelmet csupán anyagi erők harcaként elkönyvelő Louis Feuerbach, David Strauss, Karl Vogt, Ernst Hackel és Karl Marx utópiájából ismert materializmust.

Persze már a tizenegyedik, a londoni szín előszobája a falanszteri világnak, amelyben a költőnket megszemélyesítő Ádám méltán megbotránkozik, mit jelent az egyén, az individuum uniformizálása és kollektivizálása, a munkástömegekre erőszakolt, ezáltal a család elhalását eredményező produktív munka reproduktívvá silányulása, a művészet mechanizálódása és spiritualitástalansága, azonban az emberi nem végső pusztulásának színtere, a falanszter, alighanem minden addigi képzeletet felülmúl, hiszen az organikus társadalom minden sejtjét-szövetét elpusztítja: tagadja a hon fogalmát, amelyet ,,előítélet, szűkkeblűség" szült egykor, elpusztítandónak ítéli az ábrándszülő, ,,rég megcáfolt" hitet és művészetet, egyedül üdvözítő célnak pedig csupán a fizikai létfenntartást, a ,,megélhetés"-t tartja, ennek érdekében az embert csupán mechanikus műveletek végzésére alkalmas géprabszolgának, Isten kezéből a teremtés aktusát kivenni akaró ,,tudós"-ok által bábként mozgatott lombikfigurának tekintve.

Éppen ezért nem véletlen, hogy köztudatunkban és irodalomoktatásunkban mennyire kevés szó esik a Tragédiában leleplezett falanszterről, azt csupán költői fikcióként, illetve francia utópikus kortársai, mindenekelőtt Charles Fourier elmélete hatásaként értékelve, elfeledtetve, mennyire lélegzetelállító lényeglátással jövendölte meg benne korunkat, vagyis a gulágokat felváltó szupermarketek által vegetatív létezésre redukált milliárdok mindennapjait, a hol kozmopolitizmusnak, hol liberalizmusnak vagy globalizmusnak nevezett erkölcsi nihilizmust, szellemi relativizmust, társadalmi anarchiát és gazdasági perspektívátlanságot, végül, de nem utolsósorban a mindezzel szembeszállók örökös morális optimizmusát, Ádám hitét, amellyel megvallja, mennyire létünk lényege a ,,hon"-hoz való tartozás, hiszen ,,az emberkebel / korlátot kíván, fél a végtelentől, / Belterjében veszt, hogyha szétterül: / ragaszkodik a múlthoz és jövőhöz: / félek, nem lelkesül a nagy világért / mint a szülők sírjáért lelkesült".


http://www.hunhir.info/?pid=hirek&id=48563
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elszállt az államadósság: 82 s
  2012-01-02 16:52:29, hétfő
 
  Elszállt az államadósság: 82 százalék felett

2012. 1. 2. 10:07

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,5 százalékát érte el - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Mik ezek?

A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP -5,7 százaléka volt az elmúlt egy évben. Az államháztartás és a háztartások nettó finanszírozási képességére jelentős hatást gyakorolt a 2011 első negyedévében elszámolt, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer, amely az éves GDP 9,6 százaléka volt.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 2,7 százalékát érte el a 2011 harmadik negyedévével záruló egy évben. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,5 százalékát tette ki az elmúlt egy évben.


2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben az államháztartás nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 5,5 százalékát tette ki (1533 milliárd forint).

A magánnyugdíj-pénztári kilépések miatt a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer figyelembe vétele nélkül az államháztartás nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP -4,1 százaléka (-1145 milliárd forint) volt. 2011 harmadik negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -3,6 százalékát érte el (-258 milliárd forint).

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011 harmadik negyedévének végén a GDP 82,6 százalékát tette ki1 (22931 milliárd forint).

2011 harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 241 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközei közül a jegybanki betétek és a tőzsdei részvények növekedése volt jelentős, ugyanakkor számottevően csökkentek a befektetési jegyek. A kötelezettségek esetében meghatározó volt az államkötvények és a hitelek növekedése. A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége (104 milliárd forint) elsősorban betéteik növekedésében tükröződött. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye (121 milliárd forint) alapvetően az egyéb követelések csökkenését, illetve a központi kormányzattól felvett hitelek növekedését okozta.

Szerző: Világgazdaság Online


http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/elszallt-az-allamadossag-82-szazalek-fele tt-365704
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Londoni elemzők: 99 százalék,
  2012-01-02 16:49:32, hétfő
 
  Londoni elemzők: 99 százalék, hogy az eurózóna szétesik

2012. 1. 2. 10:29


Londoni pénzügyi elemzők hétfői prognózisa szerint "99 százalék", hogy a valutaunió előbb-utóbb szétesik, és a folyamat nagy valószínűséggel az idén megkezdődik.
Mik ezek?

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló, hétfőn Londonban ismertetett globális előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos esélyt lát "legalább egy, de valószínűleg inkább több" tagország távozására az euróövezetből az év végéig.

A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.


A CEBR közgazdászai recessziót várnak idénre a valutaunióban. Hétfői előrejelzésük szerint a valutauniós GDP-érték visszaesésének mértéke - függően az euróválság kezelési módjától - átlagosan 0,6 százalék és 2 százalék között lehet 2012-ben.

Szerző: MTI

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/londoni-elemzok-99-szazalek-hogy-az-euroz ona-szetesik-365706
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ömlik ki a pénz
  2012-01-02 16:15:02, hétfő
 
  Ömlik ki a pénz


Csúcsra járnak az ausztriai bankok

2011.12.23.

Akad olyan ausztriai bank, ahol a két ünnep között már minden időpont betelt, annyi magyar jelentkezett be számlanyitásra - tudta meg az azenpenzem.hu. Az elmúlt napokban szaporodott meg jelentősen azok száma, akik pénzüket már csak a határon túl érzik biztonságban.

A gazdag magyarok számára korábban is természetes volt, hogy vagyonuk egy részét külföldön fialtatják. Az utóbbi időben azonban jelentős változás - állapította meg a privátbanki üzletágban legnagyobb jártassággal rendelkező független szakértő, a Blochamps Capital legutóbbi elemzése, - hogy nem csak az elit, hanem a középosztály is nyitott külföldön számlát. Korábban - mondta el portálunk érdeklődésére Karagich István, a társaság vezetője - néhány ezren rendelkeztek kinti befektetésekkel, 2011-ben azonban ez a szám már több tízezerre gyarapodott. Az utóbbi időben pedig ez a tendencia csak erősödött. Karagich úgy véli, amit az állam a magánnyugdíjpénztári ,,államosítással" megnyert, annak sokszorosát bukhatja el amiatt, hogy az emberek (különösen persze a gazdagabbak, akik például az adóamnesztia keretében hazahozhatnák pénzüket, fejleszthetnének és beruházhatnának) bizalma ingott meg az ország iránt.

Az azenpenzem.hu tapasztalata szerint azonban jelenleg a helyzet ennél sokkal rosszabb. Mostanra ugyanis már mintha a kisebb pénzűnek tekinthetők is elkezdték volna a pénzkimenekítést. Erre utal, hogy portálunk érdeklődésére az egyik ausztriai bankban közölték: az elmúlt napokban tömegesen érkeznek hozzájuk magyarok. A két ünnep közötti időszakra már be is telt minden időpont.

Nyáron nagyon sok magyar indult Ausztriába, hogy legalább pénze egy részét ott helyezze el (ez egyébként egybevág a Blochamps által észleltekkel). Ezt követően azonban határozottan csökkent az érdeklődés, egészen a múlt hétig - tudtuk meg egy kinti hitelintézetnél. Jelenleg viszont tömegessé vált a magyarok jelentkezése. Nagyon sokan takarékbetétkönyvet váltanak ki, aminek nincs semmilyen fenntartási költsége, és a szokásosnál valamivel magasabb (a magyarországi bankok által ajánlottnak azonban ez még így sem éri el a felét sem) kamatot fizet. Bőven akadnak azonban olyanok is, akik folyószámlát, ehhez kártyát, sőt internetes kapcsolatot is igényelnek. Mint megtudtuk: nem egy ügyfél ezereurónyi (300 ezer forint körüli, mostanra egyértelműen afeletti összeg) megtakarítását is kiviszi, de persze meghökkentően magas összegek is akadnak.
Drága lehet az invitálás

A határ közelében nem egy pénzintézet kifejezetten invitálja a magyarokat (korábban hitelt is szívesen nyújtottak, de az eurókölcsönök korlátozásának hatására mára a kölcsönzést szüneteltetik). A magyar nyelvű ügyintézésnek azonban ára van. Az ezeknél a bankoknál kínált kondíciók ugyanis általában kedvezőtlenebbek, mintha valaki például Bécsben nyitna számlát. Ausztriában szinte nem akad olyan, a devizakülföldieket is kiszolgáló (nagyon sok bank akad, ahol a számlanyitáshoz állandó helyi címet és munkáltatói igazolást kérnek) hitelintézet, ahol ne érzékelnék a magyarok érdeklődésének növekedését. Az itteni szolgáltatásokat igénylő honfitársainknak azonban tudniuk kell, hogy mindenképpen rosszabb feltételeket kapnak a helyieknél. A befektetett pénz utáni kamatot pedig 35 százalékos adó is terheli.

Általában politikai, illetve jogi bizonytalansággal indokolják ezt a lépést. De egy apa, aki serdülő fiával járt kint, azt fejtegette, hogy polgárháborútól tart. A döbbenetes, hogy a kinti számlanyitók között akadnak pénzintézeti közép-, sőt vidéki felsőbb vezetők is.


http://www.azenpenzem.hu/cikkek/-/asset_publisher/Vg0B/content/omlik-ki-a-penz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb hiteldrágulás
  2012-01-02 16:12:01, hétfő
 
  Újabb hiteldrágulás


azenpenzem | 2012-01-02 10:11:33


Emelkedő hitelkamatokkal köszönti az új esztendő a végtörlesztőket és a lakáskölcsönt igénylőket. A pénzpiaci kamatokhoz igazodó hiteleknek egyelőre csak a hátrányát érzékelhetjük, nem lesz tőle átláthatóbb a piac. Sőt...

Éveken át mondogathattuk - joggal -, hogy a bankok úgy alakítják a hiteleink árát, ahogy ők akarják. A szerződésekbe szép jogi nyelvezetbe csomagolva azt írták, hogy akkor és úgy módosíthatnak, amikor és ahogy akarnak. Semmi sem kötötte a kezüket. Egyik ismerősöm pár évvel ezelőtt a hitelszerződés aláírása előtt pattant fel a bankfiókban és hagyta az egészet a fenébe, mert úgy gondolta, hogy ebbe nem mehet bele. Más kérdés, hogy volt elég pénze ahhoz, hogy ne legyen rászorulva a hitelre.

Most megkapjuk a referenciakamathoz kötött hiteleket, de nehogy azt higgyük, hogy ettől nekünk jobb lesz. Igaz, hogy csak áprilistól kötelező a bankoknak a jelzáloghiteleik kamatát a pénzpiacokhoz kötni, de a végtörlesztéshez felhasználható forint kölcsönök többségénél és a normál lakáshitelek nagy részénél is ezt alkalmazzák már.

Ennek köszönhetően nem évente vagy félévente, hanem akár havonta, automatikusan változik majd a kamat és vele együtt a törlesztőrészlet. Ne legyenek kétségeink! A következő időszakban - jósok jelentkezését várom, hogy ez milyen hosszú lesz - folyamatos kamatemelés jön.

Erre tesznek még rá egy jó nagy lapáttal a bankok azzal, hogy nem egy meghatározott áron adják a hitelt, hanem -tól -ig felárat pakolnak a referenciakamatra. Több kategóriába sorolják az ügyfeleiket, és csak a legjobb adósok kaphatják meg legolcsóbban a kölcsönt. A különbség nem kevés, akár 2,5 százalékpont is lehet.

Azt persze sejthetjük, hogy az adósminősítés mi alapján történik (jövedelem, hitelmúlt, ingatlan értéke, megtakarításunk), de nem tudhatjuk biztosan, mitől fogunk a legjobb vagy a legrosszabb kategóriába tartozni. (Van olyan bank, amelyik 9! kategóriát használ.) Mert ezt nem kell nyilvánosságra hozni. Így csak a hitel aláírásakor fog kiderülni, hogy végül mennyi kölcsönt, milyen hosszú futamidőre és milyen kamaton kapunk. Ahogy megírtuk, egyik olvasónk is ezzel szembesült, aki végtörlesztéshez igényelt hitelt, és amikor bement a fiókba aláírni a szerződést, nem kapta meg a 13,7 milliót, csak 12,21 milliót, és nem 240 hónapra, hanem 312 hónapra. Indoklás nem volt.

Nesze neked átláthatóság!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2011.12 2012. Január 2012.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 679 db bejegyzés
e év: 4803 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2011
  • e Hét: 5113
  • e Hónap: 16224
  • e Év: 169720
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.