Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2012. Február - A hónap fontosabb napjai
  2012-02-02 23:57:28, csütörtök
 
  2012. Február - A hónap fontosabb napjai:


Február 1. - A hónap első napján egyfajta érzelmi behangolás történik... azt érezheted, hogy sokkal érzékenyebben reagálsz a szituációkra és jobban zavarnak bizonyos dolgok, pl. durvaság, igazságtalanság. Ez azért van, mert érzelmi testedet olyan impulzusokkal telítik, mely megnyitja az eddig elzárt tereket benned, és hozzáférhetőbb leszel. Mindig tudatosítsd magadban, hogy te a Szeretet gyermeke vagy, Istenhez tartozol!


Február 2. - A napnak erős számhatása van. A dátumban 2012.02.02, négy kettes is található. Energetikailag ez így együttesen egy négyoldalú piramis-erőt képez, aminek sarkai a kettesek, csúcsa pedig az egyes számjegy. Az isteni erő lehozatala a duális világba a 8-as számösszeg (4x2) megerősítő hatásával.

A nyolcast ha vízszintesre fordítjuk a végtelen jelét kapjuk. A két zárt kör, sok elrejtett, bezárt érzelem, nehéz tapasztalat, félelem, szorongás, gátlás lakhelye. A saját magába zárt érzelmek a félelmek létrehozói lehetnek. A nyolcas szám egyben a másokkal szembeni karmikus feladatok mutatója.

Ugyanakkor ha a csúcsban lévő számot az egyest is hozzáadjuk, máris 9 lesz belőle, a befejezettség, bölcsesség, a feltétel nélküli szolgálat száma, ha alázattal viseltetünk ereje iránt. Ellenkező esetben elsodorhat erejével és viszályt szíthat bennünk.

Ez a piramiserő hatja át most energiaterünket és nekünk egyensúlyban kell maradnunk benne a Szeretet érzésével. Feladata karmikus mintáink megtisztítása az érzelmi tereinkből. Engedjünk el most minden ragaszkodást és csak hagyjuk, hogy megtörténjen aminek kell Isten Akaratában.


Február 6. - Az első feladat-hét indul el a mai nappal. Először emberi szintünkön, elménken keresztül vezérelt érzelmi tisztítás és feladatmegoldás kezdődik. Emberi szívünkben lévő érzelemblokkok tisztulnak és jönnek felszínre gyermek és felnőttkorunkból. Lehet, hogy olyan személyek jutnak eszünkbe, akikről azt gondoltuk már mindent elrendeztünk velük. Használjuk a megbocsátás erejét és az áldás fényét, hogy elengedhessük a ragaszkodásokat és a sérelmeket.


Február 7. - Telihold napja. Segít minket felesleges érzelmeink elengedésében. Tedd bele kerek Fényébe azokat az érzelmi dolgokat, melyekre már nincs szükséged és kérd meg Holdanyát vigye el fogyó arcával belőled. Érezd minden nappal egyre könnyebbnek magad, ahogyan a fogyó Hold megszabadít terheidtől...


Február 12. - Az első hét vége, lezárás. Egyfajta érzelmi kiértékelés történik, ami eléggé lefáraszthat téged. Érezheted, hogy semmihez sincs kedved és mintha lehangolt lennél. De ez csak az eltávozó energiák hiánya... töltsd fel a helyüket fénylő Szeretettel. Kérd Jézust, jöjjön és hozza el neked Szíve Fénylő melegét. Ő beborít a Szeretet fénypalástjával téged. Engedd átragyogni magad...


Február 13. - A második hét kezdődik. Lelki hangolások ideje jön el. Lélekterünkben, mivel a lélek érzésekkel kommunikál velünk, nagyon sok ilyenfajta szennyeződést, blokkot tudunk felhalmozni válaszainkkal. Ezen a héten figyeljünk finom érzelmi rezdüléseinkre és minden velünk történő eseményben lássuk meg az érzelmi tisztulás lehetőségét. Figyeld meg, honnan táplálkozik az adott felmerülő érzelem belőled energiával? Az elmédből, vagy a Szívedből indult ki az impulzus? Tanult vagy szívvel megélt választ adsz egy-egy helyzetre? Ez a tudatos odafigyelés segít megértened önmagad és felfedezned érzelemvilágod alapjait... Hívd magad mellé a tiszta érzelem angyalait és a Szeretet Fényét kérd minden reggel Magadba, hogy segítsenek utadon.


Február 19. - A második hét lezárása. Egyfajta érzelmi áramlat indul el a lélektérből a fizikai test felé. Ez azt jelenti, hogy a megtisztult lelki érzelmi energiák leáradnak, és feltöltik érzelmi rendszeredet egy új frekvenciával, a tiszta leli érzelmekkel. Fogadd be és ne bánd, ha mostanság afféle érzelmi kitöréseid lesznek, természetesen pozitív értelemben: egyfajta túláradó, túlcsorduló öröm-, és szeretet-erőben.


Február 20. - A harmadik behangoló hét első napja. Szellemi hangolások és szellemi kód-beállítások időszaka. Érzelmi tereid szellemi behangolása folyik. A szellemi térben találhatók un. mesterkódok, melyek a tiszta érzelmi impulzusokat közvetítik az alacsonyabb rezgésű terek felé. Ezek a szellemi impulzusok az isteni fények érzelmekké alakítását segítik. Az Egység érzetből így válik Szeretet-érzés az emberben. A Teljességből -Megbocsátás, a Létezésből - Boldogság... Minden reggel nyisd meg energiateredet az isteni Fények hangoló erőinek és próbáld megérezni, ma milyen impulzusok töltődnek benned...


Február 21. - Újhold napja. Ereje segít, hogy szellemi tudatossággal és tiszta érzelmi irányultsággal belekezdj életed új teremtésébe. Az újhold hatása segít létrehoznod és megteremtened tiszta érzelmi vezérlésed alapjait. A mai napon amilyen érzelmi erőt teszel lelki vágyaid megvalósulásába, azt háromszoros erővel ruházza fel a Hold-impulzus. Képzeld el amit szeretnél és töltsd fel boldogan és reménnyel telve tiszta szeretetérzéssel. Lásd, ahogyan átragyogja a Fény és megvalósul a szellemi szinten. Ezt a szellemileg megvalósult energiát jóérzéssel és hálával engedd lejjebb a lelki tered érzelmi energiáiba, majd kösd össze fizikai szíveddel. Érezd a jóérzést az emberi szíveddel is. Ezt ezen a héten minden nap legalább 5 percig képzeld el. A növő Hold impulzusa beindítja a tudatos teremtési folyamatokat benned.


Február 26. - A harmadik hét lezárása. A szellemi terek leáradó fényei újraprogramozták a lelki és fizikai érzelemtesteket úgy, ahogyan te képes voltál azt befogadni és a felesleges kötöttségeket elengedni. Ma ha teheted pihenj sokat és engedd, hogy érzelmeid képeket mutassanak neked tiszta szellemi, lelki és emberi önvalódról. Ezek az érzelmi képek segítenek megértenek életed momentumait és vállalt feladatot értelmét.


Február 29. - A hónap utolsó napja. Ma egy különleges ajándékot kapsz, egy Szívkristályt! Az az angyal hozza el neked és helyezi szívteredbe hajnalban, aki mindvégig segítette érzelmi tereid gyógyítását a hónap folyamán. Ez az erő segít neked, hogy folyamatosan tisztuljon érzelmi rendszered továbbra is...


Csodás és tiszta érzéseket!

Áldással: Orsi






Forrás:Pusztai Orsolya - Kristálycsakra

Link
 
 
0 komment , kategória:  Tanítások-Üzenetek-Írások   
2012. Február - Érzelmi gyógyító lépések
  2012-02-02 23:53:52, csütörtök
 
  2012. Február - Érzelmi gyógyító lépések:



1.Az érzelemből először ki kell vonni magát az érzést.


Vegyük azt a példát, mikor valaki haszontalannak nevezett és ennek hatására lelkiismeret furdalást kondicionáltunk. Érzelmi vonulatra figyelve elemezzük a szituációt.

Az emberi érzelem agyunk által irányított testi impulzus, az érzés egyfajta létállapot, ami független az elme-érzéstől...

A lelkiismeret furdalás az érzelem, de mi az érzés? Az érzés létünkkel kapcsolatos. Mit érezhetünk, ha így neveznek bennünket: elkülönültséget, kirekesztettséget az egységből (egyfajta Lét-tagadás). Nem akarunk elszakadni, elkülönültnek lenni, inkább vállaljuk a lelkiismeret furdalást, ha azzal visszajutunk az elfogadásba, hiszen azt tanultuk emberként, hogy így helyes.

Ezt az elkülönültség érzést kell kivonni a lelkiismeret furdalásból, a szituáció elemzésével és megértésével.


Amint felismerjük, hogy a lelkiismeret-furdalás nem szünteti meg bennünk az elkülönültséget, már képesek vagyunk lemondani róla és leválasztható. Hiszen csak azért akarjuk ezt az érzelmet, mert úgy gondoljuk, ezzel ,,törlesztünk és letöltjük a büntetést a haszontalanságunkért", el van felejtve...


Tedd fel a kérdést: Segít nekem ebben a helyzetben ha lelkiismeret furdalást érzek? Hasznos ez a számomra, több leszek tőle? Miért van bennem ez az érzelem? Mit akarok vele magamnak bizonyítani? Igazából mit gondolok erről? Miért hiszem, hogy ezt magamra kell vonatkoztatnom? Mit jelez nekem ez az érzelem, miből táplálkozik?

Hasonló kérdések segítenek felismerni, hogy igazából az érzelem elindítójával, az önmagunkat vádoló gondolattal van dolgunk, és így már átértékelhetjük mindezt magunkban. Mostantól az érzésre figyelve (kirekesztettség) visszaállíthatjuk az Egység érzését Önmagunk elfogadásával... ami nem egyenlő a lelkiismeret-furdalás érzelmével.


2. El kell különíteni a gondolati formát.

Meg kell határoznunk, hogy a kondicionáló gondolat egyáltalán tőlünk ered-e, vagy másokét ültettük át a sajátjaink közé. Újra a szituációt elemezzük, de most a gondolati részére hangolódunk rá.


Mit gondoltunk, amivel összefűztük az adott érzést, hogy bennünk ezt a reakciót váltotta ki.


Mit is gondolhattunk: a haszontalanság nem jó, mert attól mások dühösek lesznek, tehát a haszontalanság dühöt vált ki. Azaz aki iránt dühöt érzünk, az haszontalan.


Minden meggyőződéssel teli gondolatunkat így szép lassan vissza kell vezetnünk, míg rájövünk, hogy ez nem is biztos, hogy a mi gondolatunk, csak a minket haszontalannak nevező ültette belénk, mert féltette a tekintélyét, ezért leszólásokkal növelte magában azt. Miért? Mert jelentéktelennek érezte magát.


Hoppá. Hát miért büntessük magunkat mások érzelmei miatt? Le vele! Nincs szükségünk rá, ez nem is a mi gondolatunk, csak a másik érzéseiből generáltuk.



3. A feloldás

Már lecsupaszítottuk az érzést (elkülönültség) és a gondolatot (nem az enyém) is. De hogyan programozzuk át az érzelmet?

A megbocsátással és a szeretettel!


Megértjük, hogy miért viselkedtünk így, és azt is, hogy mások, esetleg korábban mi, miért tettük azt, ami ide vezetett.


Tudjuk már, hogy az adott érzelem milyen teret töltött ki bennünk (egyfajta törlesztés), de azt most már mással kell helyettesítenünk. Meg kell találnunk kik vagyunk! Milyen kapcsolat fűz bennünket önmagunkhoz és isteni Valónkhoz, és azt szeretettel elfogadni. Másoknak és magunknak is megbocsátani, és az adott teret szeretettel feltölteni. A szeretet visszaállítja a harmonikus működést érzelmi rendszerünkben.

Mivel ez a feladat igen nehéz és összetett, hiszen régóta beágyazódott érzelmeket hordozunk, javaslom, hogy ne siesd el, légy türelmes és apró lépésekkel haladj... ha elfáradtál, majd később folytatod.


Jó munkát!






Forrás:Kristálycsakra - Pusztai Orsolya
Link
 
 
0 komment , kategória:  Tanítások-Üzenetek-Írások   
2012. Február – A fénylő érzelmek ereje
  2012-02-02 23:51:00, csütörtök
 
 



2012. Február - A fénylő érzelmek ereje


A hónap mantrája:

ÉRZELMEIM TISZTÁN ÁTRAGYOGNAK ENGEM

ISTEN SZERETETE FÉNYESEDIK BENNEM!


A múlt évben már elindult egy folyamat, mely az érzelmi testek tisztítását kezdte el bennünk. Sok felesleges érzelmi blokk szakadt fel és tudott eltávozni belőlünk. Most mélyebb rétegekben, lelkivilágunkban történnek meg az érzelmi gátak felszabadításai. A tiszta érzelmek ereje képes ledönteni félelmünk falait, melyek alacsonyan rezgő érzelmeket kondicionáltak bennünk.

Ez az időszak érzelmi tisztulásunkat és újrahangolásunkat hivatott segíteni, ezért ebben az időszakban sokkal érzékenyebbek leszünk, és lelkünk a szeretet erejében intenzív érzésekkel rezonál majd. Olyan önkéntelen megnyilvánulások törhetnek elő belőlünk, amiket nem igazán tudunk elmével megérteni... és talán mi magunk is meglepődünk saját reagálásunkon.

De ne feledd: sose bántsd magad semmiért, hiszen minden érzésednek, gondolatodnak oka van. Ezt az okot feltárva megértheted, miért viselkedsz így vagy úgy egy adott helyzetben. Ez a megértés segít téged, hogy változtass, ha úgy tetszik...


Ami mindig a te választásod marad az az, hogy igazából TE döntöd el, hogyan akarod érezni magad!


Te döntöd el, hogyan reagálsz egy helyzetre, egy emberre, egy gesztusra... Mit vonatkoztatsz magadra és hogyan értékeled érzelmileg a szituációt. Haraggal vagy elfogadással? Szemlélőként vagy elszenvedőként?

Mi dönti el az érzelem pozitív vagy negatív jellegét?

Minden érzelmi energiának töltése van, ezáltal elvesz vagy lead energiát. A negatív érzelmek a mi energiánkból táplálkoznak, mi hozzuk létre őket, fenntartásukat mi biztosítjuk, belőlünk élnek (elvesznek). Mi vagyunk az érzelmi akkumulátorok akikből táplálkoznak.

A pozitív érzelmek képesek hozzákapcsolódni az isteni energiák vonulataihoz, nem kell tőlünk energiát elvonniuk, sőt inkább táplálnak minket az Univerzum fényerői által (leadnak/átadnak számunkra energiát), hiszen az isteni frekvenciákon rezonálnak, abba kötnek bele minket is, azaz rákapcsolnak bennünket az isteni akkumulátorra, így erősítenek.

Érzelmi testünk rengeteg információt, érzelmi képet és programot tartalmaz. Ezek a képek az érkező impulzusok hatására rezonálni, éledni kezdenek és rezgésükkel érzelem létrehozására késztetnek bennünket agyunk által. Az emberi test így érez.

De létezik bennünk egy magasabb, szellemi frekvencián működő érzelmi rendszer is, ami isteni Szívünkön keresztül működik, úgymond kikerülve az elme befolyásoló hatását.

Most ennek a rendszernek a behangolása folyik...


Ahogyan a 2012-es évről szóló előzetesben szerepel, ez az időszak:


Az érzelmi erők hónapja, melyben megtanulhatunk isteni érzelmeink által vezérelten élni. Ezek olyan magasrendű energiákkal átitatott erények, melyeket fel kell fedeznünk önmagunkban. Ezek nem ragadnak le a földi ember érzelmi rezgéseinél, hanem kiemelnek bennünket erről a szintről, hogy tiszta felismeréseket tehessünk. Februárban 3 teljes hét van. Ugyanakkor van egy hosszabb előkészítő és levezető periódus is benne. Lesz időnk felkészülni és kiértékelni megéléseinket. A három hét alatt olyan alapenergiák segítenek, melyek szívünk által megmutatják az isteni nézőpontokat. Találkozunk majd emberi és szellemi megoldásokkal is.

A hónap energiája: az ÉRZELMI TISZTASÁG ereje, mely felemel bennünket a megélés szellemi szintjeire.


Nem kell megijedni azonban, mert mindezek előhozzák belőlünk azokat a felismeréseket, melyek új szemléletmódhoz vezetnek bennünket... és felismerjük az Egység Szeretetérzését.

A Szív jelzőrendszer beállítása segít ennek az isteni vezérlő erőnek a használatában:

http://www.kristalycsakra.eoldal.hu/cikkek/tanitasok/a-sziv-jelzorendszer-beallit asa.html


Az érzelmi tisztaság csak akkor valósulhat meg bennünk, ha szívünk által magunkba fogadjuk és működni engedjük magunkban a tiszta isteni erényeket. Ezek az erények az érzelmeink által tudnak kapcsolódni hozzánk, mint vezérlő energiák.


Ez az energia komoly felismeréseket eredményez életünkben. Hatását már többször is érezhettük, hiszen minden leáradó isteni Fény tartalmazza a Szeretet tiszta érzésének igazságát. De most, ebben a hónapban ezek a segítő Fények, isteni érzelmek koncentráltan érkeznek erőterünkbe.

Mivel a tiszta szellemi energia átszövi minden részünket, leáradva szellemi és lelki valóságainkon keresztül fizikai energiarendszerünkbe, a bennünk lévő szellemi (Ön)Szeretet-Tudat ébredésének lehetünk részesei. Lehet, hogy egy-két felismerés nem lesz kellemes, de most sem nem szabad letagadnunk, vagy elrejtenünk a feltáruló igazságot magunk elől.


Kérjük isteni szívünk tiszta Fényének segítségét, hogy vezessen minket ezeknek az igazságoknak a megértésében. Nincs értelme halogatni a dolgokat, itt az ideje, hogy szembenézzünk és döntsünk MIT VÁLASZTUNK! Kívánunk-e megtisztulva tovább haladni a tudatosodás útján és istenben EGYként Létezni és Szeretni, vagy továbbra is a különváltság küzdelmét választjuk és harcolunk emberi érzéseink viharaival?


Az isteni Igazság szívünkből szóló Fény. Ha ráhangolódunk felszabadító és tiszta érzésünk lesz, mert átvilágítja fizikai szívünk által befogadott elme-érzéseinket.

Az emberi szeretet érzése is ilyen kezdetben, de nem szívünkből, hanem elménkből árad, tanult sémák alapján.

Ha szívünk Fényével ezeket az elme-érzéseket átvilágítjuk, máris zavaros és visszatetsző lesz az energiájuk, mert azonnal feltárul bennük mindaz, ami hamis.

Most lehetőségünk van a tiszta választásra és érzelmi energiáink isteni Fényben való áthangolására.

Vezérlésünket Szív-szintünkre helyezve egy teljesen új érzelmi rendszert vehetünk használatba.

Ehhez segítségképpen menjünk végig az érzelmi gyógyítás alaplépésein.






Forrás:Kristálycsakra - Pusztai Orsolya
Link
 
 
0 komment , kategória:  Tanítások-Üzenetek-Írások   
Február
  2012-02-02 21:28:13, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony
  2012-02-02 21:22:58, csütörtök
 
  FEBRUÁR 2. - URUNK BEMUTATÁSA - GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY




Kun Fruzsina: Gyetyaszentelő Boldogasszony


URUNK BEMUTATÁSÁnak ünneplése a IV. századtól kezdve általános volt. A nyugati liturgiában Szűz Mária tisztulásának, és a fénynek ünnepe lett. A görög liturgia a találkozás ünnepének nevezi, mert ekkor találkozott Krisztus az emberiséggel Simeon és Anna prófétaasszony személyében.

A római katolikus vallás GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY néven ünnepli ezt a napot. Azért szenteljük meg az emberi természetünket jelképező gyertyákat, hogy az isteni Fény kiáradjon és eltöltsön bennünket is. József és Mária ez alkalommal mutatta be áldozatként a két gerlicét vagy galambfiókát. Ekkor szentelték az Úrnak az elsőszülött fiút. Jézus bemutatása a jeruzsálemi templomban előírt vallásos cselekmény volt. Az elsőszülött fiúgyermeket Istennek szentelték a szülők. A Kivonulás könyve előírja az elsőszülött bemutatását és megváltását a templomban. Az ókori Rómában tavaszkezdő nap volt, fáklyás engesztelő körmenetet tartottak, amelyben a pogány rómaiak körbejárták a város bálványszobrait. Ennek megkeresztelése a gyertyás körmenet ezen a napon. A szentmise a gyertyák megszentelésével kezdődik, majd a gyertyás körmenet következik.

Neumann-ház - Irodalmi Szerkesztőség

Forrás: jelesnapok.oszk.hu

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Februári népszokások, hagyományok
  2012-02-02 21:12:59, csütörtök
 
  Februári népszokások, hagyományok:

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat. A gyertyaszentelő ünnepéhez hagyományosan különféle tavaszjóslatok kapcsolódnak. Az európai hagyomány szerint ha a barna medve - egyes helyeken a borz - gyertyaszentelő napján, február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz.






Az északolasz népi szólásokban e napon a medve mellett a farkas is ,,időjósként" jelent meg. Észak-Amerikában pedig az újkori bevándorlók az ott élő erdei mormotát tették a február 2-ai népi hiedelem tárgyává, olyannyira hogy ez a nap ,,az erdei mormota napjaként" (Groundhog Day) is ismert. Ezeket a hiedelmeket a meteorológusok nem igazolják.

Február 14-e Szent Bálint napja (Valentin-nap), a szerelmesek védőszentjének ünnepe. Az angolszász országokban alakult ki az a hagyomány, hogy ezen a napon a szerelmesek, a jó barátok és mindazok, akik szeretik egymást kisebb ajándékokkal (képeslappal, virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást.

Általában februárra esik a karnevál, vagyis farsangi felvonulás. A leghíresebb a riói karnevál és a velencei karnevál, Magyarországon pedig a busójárás. (Egyes években ezek az ünnepségek március elejére esnek.)


A magyarság körében:

Február 3-án, Szent Balázs napján volt szokás a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Máshol a pap a beteg gyermekek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott. Balázs napja az iskolások ünnepe is volt, amikor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak. Ez az úgynevezett ,,balázsjárás", ami a magyarságon kívül a szlovákok és csehek körében is ismert volt.

Farsang idején széles körben elterjedt szórakozási forma volt a farsangi bál. A vidéki élet kiemelkedő eseményének számított a megyebál. Ezenkívül különféle társadalmi egyletek, sportkörök is hirdettek tagságuknak bálokat, de jótékony célú táncos ünnepségek is. Faluhelyen a farsang legjellemzőbb eseményei közé tartoztak a különböző köszöntő szokások, álarcos, jelmezes farsangi felvonulásokra is sor került. A legkedveltebb figurák voltak például a koldus, betyár, menyasszony, katona. A farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. A legények a muzsikosokkal végigjárták a falu utcáit, a lányos házak előtt táncoltak, és megtáncoltatták a házbéli lányt is. A farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadtak, ilyenkor került színre a tréfás lakodalom is. A farsangi lakodalmas játékok közül leglátványosabb a nyugat-dunántúli rönkhúzással összekötött mókaházasság volt, amikor a leányokból, legényekből álló párok egy kidöntött fát húztak végig az úton. A köszöntők és felvonulások evés-ivással, valamint a táncházban vagy fonóházban tartott közös táncmulatsággal, bállal zárultak. A farsangi bálok fontos szerepet játszottak a párválasztásban. A mulatság gyakran elkülönült korcsoportonként. Gyakori volt a lányok, asszonyok külön farsangolása is (asszonyfarsang). A farsangi napokban tartották a disznótort is. Erre rokonokat, szomszédokat hívtak össze, és reggelig mulattak. A farsang jellegzetes süteménye volt a fánk és a rétes. A sok étel fogyasztásától az év bőségét remélték.

A magyar népi mondóka a február hónapot a következőképpen jellemzi:

Gyertyaszentelő melege
Sok hó s jégnek előjele,
Gyertyaszentelő hidege
Kora tavasznak előhírnöke.
Jeget olvaszt Mátyás, hogyha talál,
S ha nem talál, akkor bizony csinál.
Ha derűs a Román napja,
Ég áldását bőven adja.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Február
  2012-02-02 21:06:23, csütörtök
 
  Február (régiesen Februárius, ősi magyar nevén Jégbontó hava) az év második hónapja
a Gergely-naptárban, szabályos években 28 napos, szökőévekben pedig 29 napos.
Háromszor fordult elő a történelemben február 30-a.
A 18. századi nyelvújítók a februárt az enyheges névre keresztelték át.
A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.

A január és a február volt az utolsó két hónap, amit hozzáadtak a római naptárhoz,
mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot.
Február a nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta,
illetve a hozzá kapcsolódó Februa ünnepről, amely február 15-én zajlott.

Hagyományosan februárra esik a farsang időszakán belül a legtöbb bál, mulatság, lakoma.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 157 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 2986
  • e Hónap: 11252
  • e Év: 127905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.