Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Csúszdázó kiscica
  2012-02-20 23:59:49, hétfő
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Igaz mondás
  2012-02-20 23:45:35, hétfő
 
  "A pokol a földön van. Nem kell keresni.
A mennyország is itt van valahol, de oda a tisztítótűzön át visz az út.
Meg kellene találni a tisztítótüzet, mert a keserűség, a harag, a gyűlölködés és a rosszakarat
már az egekig ér."
Mérey Katalin
 
 
1 komment , kategória:  versek  
Hóbagoly
  2012-02-20 01:11:04, hétfő
 
  ...... ........... ..........



A hóbagoly (Bubo scandiacus) a madarak (Aves) osztályának a bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe és a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj.
2002-ig a Nyctea nemhez tartozott, melynek egyetlen képviselője volt. Taxonómiailag eléggé izolált fajnak tartották, bár az uhufajokkal való közeli rokonságát már régóta tudták a rendszerezők. A 2002-ben lefolytatott molekulabiológiai vizsgálatok kiderítették, hogy valójában a Bubo nemhez tartozik. A nemen belül legközelebbi rokon fajai az amerikai uhu (Bubo virginianus) és a Magellán-uhu (Bubo magellanicus). (Néhány régebbi rendszer még a régi alakot Nyctea scandiaca használja.)
Külső megjelenésében az uhu fajoktól főleg a fehér tollazatával és a tollakkal borított csüdjével és lábujjaival különbözik. Ezek a bélyegek a sarkvidéki klímához és élőhelyhez való alkalmazkodás folyamán alakultak ki a fajnál
Megjelenése
Méretben majdnem eléri az uhu (Bubo bubo) nagyságát. A kifejlett egyedek testhossza 55-66 centiméter, szárnyfesztávolsága 145-165 centiméter. A tojó egy ötödével nagyobb, mint a hím. A hím egyedek 55-60 centiméter hosszúak, míg a tojók 63-66 centiméteresek is lehetnek. A Testtömeg alakulása is hasonló a két ivarnál. A kifejlett hóbaglyok tömege 1,6-2,5 kilogramm közötti. A kisebb testű hímek tömege 1600-1700 gramm, míg a testesebb tojók elérhetik a 2100-2500 grammot is.A hím tollazata majdnem teljesen fehér. A tojó tollazata fehér sötéten mintázva, ami jó álca költéskor. A fiókák tollazata szürke színű.
Feje - mint minden bagolyfajé - kerek. Fekete csőrének tövét sűrűn beborítják az apró pehelytollak. Szemei sárga színűek.
Lábait egészen a lábujjakig sűrű, fehér tollazat borítja. Ezzel a tollazattal mintegy hócipőszerűen védi lábait a hideg ellen, miközben a havon ül.
Hangja
A hóbagoly a költési időszakon kívül nagyon hallgatag madár. A párkeresés során a hímek elég hangosak. Főleg egy hangos, érdes hangzású károgáshoz hasonló hangot és egy mély hangzású "hu" hangot adnak ki, mely a tojókat hívja és a revír foglaltságát is jelzi a többi hím egyed felé. Ezen hívóhangot a tundrán több kilométeres távolságból is hallani lehet. A párkeresési időszak alatt a tojó is ad ki olykor károgó jellegű hangot, de ez mindig jóval halkabb, mint a hímek kiáltása. Ezeken kívül többféle hang is szerepel a hóbagoly hangrepertoárjában. A fiókák sziszegő hangon követelik az ételt a szülőktől. A szülők kotkodácsolásra emlékeztető hangon hívják fel a veszélyre a fiókák figyelmét és hangos hangon kiáltoznak, ha költés közben zavarják meg őket
Elterjedése
A bagolyfélék családjából a hóbagoly él a legészakabbra és az egyetlen faj a családból, amelyik a tajgaövnél északabbra költ.
Az északi-sarkkör területén költ cirkumpolárisan, Izlandtól és Skandináviától keletre Kelet-Szibériáig, valamint Alaszkában, Kanadában és Grönlandon is. Költőterületének legdélebbi pontja Norvégia magashegységi területein van. 1967 és 1975 között a Shetland-szigeteken is költött.
Elterjedési területén belül olykor jelentős mértékben vándorol, ott költ, ahol kellő mennyiségű táplálékot talál. Elsősorban fő táplálékállatainak, a lemmingek mennyiségének függvényében fordul elő egy adott területen. Állandó jelleggel nem vonul, de különösen hideg, hóban gazdag teleken, vagy ha lemmingek populációja a gradáció után összeomlik délebbre vándorolhat. Elsősorban a fiatal, még párba nem állt madarak elég kóborló természetűek. Időnként előfordulhatnak kóborló egyedei Oroszország középső részén, Közép-Ázsiában, Mandzsúriában vagy az Amerikai Egyesült Államok északi tagállamaiban is. Néha egy-egy egyed Közép-Európában is feltűnik, de sosem maradnak tartósan ennyire délre a költőterületektől. Gyér növényzetű, nyílt területeken, tundrán, füves, lápos területeken fordul elő, az erdős élőhelyeket többnyire elkerüli.
Életmódja
Elsősorban szürkületkor, de nappal is jár vadászni. Többnyire magányosan él. A szaporodási időben erőteljesen territoriálisak, a területüket a hímek hangjelzéssel és fenyegető testtartással védelmezik vetélytársaikkal szemben. A territórium nagysága a területen fellelhető táplálékmennyiségtől függ. A hóbagoly elterjedési területének nagy részén költözőmadár, télen a hideg északi területekről délebbre vándorol. Természetes ellenségei a rókák, farkasok és a nagy termetű ragadozómadarak. A hóbagoly ragadozó, táplálékát elsősorban kis termetű rágcsálók, például (lemmingek, egerek, patkányok, mókusok és egyebek) alkotják, de elkapja a nagyobb termetű nyulakat is. A nála kisebb termetű madarak sincsenek biztonságban tőle, hiszen a fácánokat, havasi hófajdokat, récéket, ludakat, sirályokat és énekesmadarakat is elfogyasztja. Alkalmanként halat is zsákmányol, de nem veti meg a dögöt sem. Vadászat során egy nyílt terület legmagasabb pontján várakozik a közelben felbukkanó prédára. Lényegében teljes vadászterületét belátja egy helyben ülve, hiszen fejét 270°-ban képes körbefordítani. A nem emészthető csontokat, szőrt, tollazatot nagyméretű, hengeres köpet formájában öklendezi vissza.
Szaporodása
Egész életre szóló párkapcsolatot alkot. Két évesen lesz ivarérett, a költési időszak májustól szeptember közepéig tart, a pontos idejét a táplálék bősége határozza meg.
A hím

az udvarlás során előbb egy "légi bemutatót" tart, gyakran zsákmánnyal a csőrében vagy a karmai között. Majd a földre leszállva folytatja a násztáncot, melynek végén zsákmányát a nőstény elé helyezi. Ritkán előfordul az is, hogy a zsákmányt repülés közben adja át a tojónak. A hím által foglalt territóriumban a nőstény választja ki a fészek helyét, mely valamilyen kisebb magaslat, dombocska. A nőstény ennek a kis magaslatnak a felszínén kis mélyedést kapar, és ebbe rakja tojásait anélkül, hogy bármivel kibélelné.
A tojó 3-11 sima, csillogóan fehér tojást rak, melyen 32-34 napot ül. A tojó az első tojás lerakása után már ül a tojásokon.


A kikelt fiókákról mindkét szülő gondoskodik. Azokban az években, amikor kevés a zsákmányállat, a hóbagoly lemond a költésről, és nem nevel utódokat.
A fiókák körülbelül 25 nap után kezdenek repülni, és 5-7 hetes korukban kezdenek el saját maguk vadászni. Fiókáit agresszívan védi, még az emberre is képes rátámadni a saját revírjén belül. Szabadon 15 évet él, de fogságban elérte a 28 évet is




 
 
1 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Cinkék táplálkozása
  2012-02-20 01:04:06, hétfő
 
  A cinegék híresek arról, hogy milyen ügyes akrobaták. Nem jelent nekik nehézséget, ha fejjel lefelé kell csüngeniük akár egy faágról, akár egy madáretetőről. Nagyon kedves kis hasznos madarak ám! Az apró magvakon kívül rovarokkal és hernyókkal is táplálkoznak. Persze mindezeket igen nehéz télen, főleg a hóval borított tájon megtalálni. Ezért szükséges, hogy kerti etetőkkel segítsük át őket a téli élelemszerzés nehézségein, és akkor a tavasz jöttével meg fogják hálálni gondoskodásunkat; kertünkből összeszedik a nemkívánatos hernyókat és rovarokat.
Persze, ha igazán oda akarjuk szoktatni a madárkákat a kertünkbe, a legjobb, ha egy odút is vásárolunk vagy készítünk piciny barátainknak. A madáretetőt tartsuk napraforgómaggal, mogyoróval és más vegyes maggal feltöltve! A kis cinkék nagyon örülnek a zsíros eledelnek is, akár egy kis darab szalonnás bőrke is új erőt adhat nekik. Arra nagyon kell azonban vigyázni, hogy ha a tél elején elkezded etetni a madarakat, akkor ne hagyd abba az élelmezésüket! Ha odaszoknak a kertedbe, akkor számítanak az általad kitett eledelre, és ha nem kapják meg, elpusztulhatnak.

Madáretető
.......



...... ........... ......

 
 
1 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Cinke - cinege madár – kék cinke
  2012-02-20 01:01:23, hétfő
 
  Kék a feje búbja és a szárnyai, illetve a farktollai is kékes színben pompáznak.

...... .......




Zelk Zoltán: Kék cinke

Tavaly télen két cinke,
széncinke és kék cinke
- mind a kettő szép cinke -
szállt az ablakomba.

Egyik fején szénsapka,
másik fején kék sapka,
így ültek az ablakba -
de örültem nékik!

Kaptak diót, tökmagot,
mind a kettő jóllakott.
Azt se mondták, jónapot,
s máris elrepültek.

Január és február
éhes télen a madár,
mindennap eljöttek már
ebédelni hozzám.

Megvan még az ablakom,
van dióm és van magom,
jövőre is kirakom -
visszavárom őket!

...... .....



Halász Judit: Ó, ha cinke volnék videó
Link
 
 
1 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Cinke - cinege madár –Szén cinke
  2012-02-20 00:54:12, hétfő
 
  A feje, a szárnya és a farktolla is szürkés-feketés, sőt a begyén is látható egy fekete csík, ami a nyakánál kezdődik.

...... ........



...... .......



 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Cinke - cinege madár –Őszapó cinke
  2012-02-20 00:50:42, hétfő
 
  Ez az aránylag nagyobb méretű (15 cm) cinege könnyen felismerhető hosszú farkáról. Európában és Ázsiában lelhetünk rá. Nagy csapatokban jár, kivéve a költési időszakot; fészkét fákra és bokrokra építi. Ez a védett madár rovarokkal táplálkozik

...... .....



...... ......

 
 
1 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Cinke - cinege madár –Barát cinke
  2012-02-20 00:48:14, hétfő
 
  A barátcinege Európában és Ázsiában él. 12-14 cm hosszú, kertekben, lombos erdőkben és parkokban lelhetünk rá. Rovarokkal, pókokkal, télen magvakkal táplálkozik. Magyarországon védett madár

.........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Cinke - cinege madár –Bozót cinke
  2012-02-20 00:46:10, hétfő
 
  Észak-Amerikában nem honosak, ezért szeretném megemlíteni a bozótcinegét, ami viszont azon az említett földrészen él. Ez a cinegefaj sem költöző (vonuló) madár, és nem is olyan színes, mint a kékcinege és a széncinege. Teste szürkésbarna, de érdekességként megemlítem, hogy a nőstény szeme sárga színű. Étkezési szokásai az európai rokonához hasonlóak.

...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Cinke - cinege madár –Búbos cinke
  2012-02-20 00:44:07, hétfő
 
  Ezt a cinegét Európa fenyves erdeiben találhatjuk meg. 12-13 cm hosszú, rovarokkal táplálkozik. Faodúkban építi fészkét, bár Magyarországon ritkán költ. Téli vendégként megtalálható meg az országban, védett madaraink közé tartozik.

...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 377 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3646
  • e Hét: 15276
  • e Hónap: 48430
  • e Év: 282177
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.